Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Filtr paliwa w benzynie - czy jest?
Witam,
na wstepie zaznaczam że przed napisaniem tego postu skorzystałem z opcji ":szukaj".
Owszem znalazłem nawet parę np ten: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=139112&highlight=filtr+paliwa+gdzie
Ale panowie tam nie ma najprostrzej odpowiedzi na pytanie czy we wszystkich Focusach IIFL benzyna wogóle są filtry?
Ba jest nawet wpis że w niektórych fokach nie ma filtra!
Prosze więc o definitywną odpowiedź:
czy we wszystkich FF2FL benzyna jest filtr paliwa? Jeżeli tak to gdzie do cholery bo ja i mój mechanik gapiliśmy się na bak paliwa, przewód paliwowy wychodzący i całą resztę i kurna nic! Nie ma tego filtra tak ładnie opisanego w książce pana Korpa na stronie 128!
Rozwiążmy tem problem! Może jakaś fotka?
Jest niewymienny przy zbiorniku paliwa.
Jest niewymienny przy zbiorniku paliwa
No to jak wyjasnić cały rozdział w Poradniku użytkownika Ford Focus II i C-Max na stronie 127 opisujący wymianę filtru paliwa w silnikach benzynowych?
Proszę o dalsze podpowiedzi
No to znajdź w planie serwisowym Forda wymianę tego twojego filtra :-).
http://www.etis.ford.com/fordservice/serviceScheduleForm.do
No to znajdź w planie serwisowym Forda wymianę tego twojego filtra :-).
To że nie ma w planie serwisowym wymiany filtra to żaden argument.
Cytuje z poradnika Dietera Korpa strona 127:
"W modelach Focus II i C-Max z silnikiem benzynowym filtr paliwa ma taką samą trwałość jak silnik. Sposób wymiany filtra opisano na wypadek nabycia używanego samochodu i wystąpienia zastrzeżeń co do jakości filtru."
Z cytatu wynika że producent nie przewiduje wymiany filtra - przynajmniej w cywilizowanych krajach. Niestety u nas cywilizacja zatrzymała się przed wojną, więc filtr chciałem wymienić po zakupie auta, ponieważ nie wiem co było do niego lane przez ostatnie 3 lata...
Prosze podpowiedzieć gdzie go do cholery szukać, skoro nie ma go tam gdzie powinien być?
Muszę cię zaszokować, ale u nas benzynowe auta też jeżdżą na benzynie, więc wiadomo co było lane :-). Nie słyszałem, aby ktokolwiek musiał wymieniać ten filtr, więc po co szukasz problemu, który nie istnieje?
Nie pytam o filtr ot tak sobie. Chce go wymienić - dlaczego? bo uważam że w Polsce paliwo jest jednak troche inne niż np w Niemczech. Inne pod względem zanieczyszczeń a mówiąc dosadnie jest poprostu brudne więc filtr się zatyka. Czy to tak ciężko pojąć?
Układ paliwowy jest typu "returnless" czyli nie ma powrotu paliwa do baku , z pompy jest tylko wyjście.Sprawdzałem po moim VIN i wygląda na to , że filtra paliwa zewnętrznego nie ma , jest on zintegrowany z pompą paliwa .Może w którymś roczniku poniżej 2006 montowano filtr paliwa stąd w książce adnotacja o wymianie. Podobnie miałem we Fiacie Punto 2 też nie było zewnętrznego filtra paliwa , a układ był returnless.Na rysunku w katalogu jest tylko pompa i elastyczne przewody paliwowe.
Rozdział w poradniku Dietera Korpa odnoszący się do wymiany filtra paliwa dotyczy silników benzynowych 1.8 Duratec-HE PFI (125KM) MI4 oraz 2.0 Duratec-HE (145KM) MI4. Otóż w tych silnikach modelu Focus Mk2 FL jest zastosowany tzw. ramowy wysokowydajny filtr paliwa (wyglądający jak zwykły filtr paliwa we wcześniejszych modelach benzynowych i zamocowany na zewnątrz nieopodal zbiornika paliwa). Ten filtr według Forda ma taką samą trwałość jak silnik i nie przewiduje się jego wymiany, ale w razie potrzeby jest on dostępny jako część zamienna i można go wymienić - co opisuje poradnik Korpa.
Co do silników benzynowych 1.4 Duratec-16V PFI (75KM) oraz 1.6 Duratec-16V PFI (100/115KM), to w tych silnikach filtr paliwa jest zintegrowany z pompą i czujnikiem poziomu paliwa znajdującymi się w zbiorniku paliwa. Wymiany tego filtra również Ford nie przewiduje w całym okresie użytkowania samochodu, aczkolwiek jest ona możliwa - tyle że koszt tego mechanizmu jest kilkanaście razy wyższy niż koszt filtra ramowego w modelach z silnikami 1.8 i 2.0.
Ostatnie dwie odpowiedzi przywróciły mi wiarę że są na forum fachowcy czytający ze zrozumieniem i potrafiący odpowiedzieć fachowo na pytanie .
Bardzo dziękuję i pozdrawiam
W takim razie pytanie za 100 punktów. Co zatem zostało wymienione w moim focusiku?
Oddałem auto na serwis ogólny do stacji Boscha na wymianę oleju i filtrów.
No i wymieniono mi filtr paliwa :| nr katalogowy części 0450905939
Czyli jest wymienny czy nie, bo ja już zgłupiałem?
nr katalogowy części 0450905939
To jest numer części Bosch-a ? Bo w katalogu Forda nie ma takiego numeru 8)
W takim razie pytanie za 100 punktów. Co zatem zostało wymienione w moim focusiku?
Oddałem auto na serwis ogólny do stacji Boscha na wymianę oleju i filtrów.
No i wymieniono mi filtr paliwa :| nr katalogowy części 0450905939
Czyli jest wymienny czy nie, bo ja już zgłupiałem?
Nie zgłupiałeś -tylko cię przekręcili na pare złotych.W benzynie 1,6 nie wymienia się filtra paliwa starcza na całe życie auta.
Heh, no to pozostaje mi tylko satysfakcja z wymiany filtra.
Zastanowiły mnie tylko wpisy w tym wątku o tym, że filtr w 1,6 jest niewymienny jako pojedyncza część. Stąd głównie moje zapytanie, gdyż nie wszystkie informacje są ze sobą spójne jak dla mnie.
A to, że to część z katalogu boscha to, to ja wiem :)
laurentii 03-01-2012, 18:44 No ale chyba koledze chodzi o to, że wcześniej pisano, że filtr jest zintegrowany z pompą i jest niewymienialny, natomiast ta część, którą on podał i którą rzekomo wymieniono jest to zewnętrzny filtr, który występuje jako puszka i stąd lekkie zdziwko.
Tak czepiając się tej części Bosch 0450905939 to jest filtr paliwa do Focusa mk1 1.6B taki jak w tej aukcji :
http://allegro.pl/filtr-bosch-paliwa-ford-focus-mk1-1-4-1-6-1-8-2-0-i1979614593.html
więc podjechałbym na kanał , jeżeli go nie zamontowali :one: a pewnie nie bo nie było miejsca do zamontowania , to powinni zwrócić pieniądze :one:
według kataloga boscha ten filtr pasuje do focusa 1.6 8V 75KM produkowanego na Amerykę Środkową ( i do paru innych ale z motorami 1.8 i 2.0) - dałeś się zrobic w jajo :)
Pozdrawiam
Ja bym złodziejom zrobił niezłą awanturkę.
według kataloga boscha ten filtr pasuje do focusa 1.6 8V 75KM produkowanego na Amerykę Środkową ( i do paru innych ale z motorami 1.8 i 2.0) - dałeś się zrobic w jajo :)
Tam od razu w jajo :) Grzecznie zapłaciłem i ukłoniłem się na pożegnanie, bo niby skąd mam się znać ;) ale jest forum i już wiem :)
A teraz upewniam się jak ma być i jak sprawdzę na kanale co i jak to grzecznie wrócę do serwisu.
Kolego Fokus08 dzięki za info odnośnie specyfikacji filtra.
Ja bym złodziejom zrobił niezłą awanturkę.
Awanturnik ze mnie słaby. Raczej spokojnie, lecz skutecznie opier...
Ewidentnie, to oszustwo - filtr którego numer podałeś stosowany był tylko w Focusie Mk1 (1.6, 1.8 i 2.0 benzynowe). Niezależnie od tego ile za ten filtr zapłaciłeś, ja pojechałbym do tego serwisu i poprosiłbym grzecznie żeby mi pokazali w samochodzie ten filtr który zamontowali. ;)
Nr oryginału tego filtra: 1465018 FORD / 2M5C-9B072-AB Filtr Od: 15-08-1998 Do: 09-05-2005 Focus 1998-2005
Koledzy. Już wszystko jest jasne. Mogę tylko potwierdzić Wasze słowa. Mój MKII FL nie ma filtra paliwa :) był nawet na podnośniku, ale pomimo usilnych starań mechanika nie udało mu się odnaleźć filtra.
Cóż, przyczyna zamieszania tkwi w bazie danych Boscha, gdyż wybierając Forda Focusa z roku 2008 1,6 benzyna 100KM ewidentnie wskazuje on filtr paliwa o numerze 0450905939 przeznaczonym do MKI co miałem okazję zobaczyć na własne oczy.
Niemniej zawinił czynnik ludzki, gdyż mechanik powinien poinformować osobę wystawiającą fakturę o tym fakcie.
Tak czy siak tylko dzięki Waszej pomocy pojechałem do serwisu ze 100% pewnością, gdyż inaczej czuję, że mógłbym zostać wyśmiany, a potem zbyty. A tak veni, vidi, vici.
Tak więc respect dla Was Wszystkich!!!
Darwek24 26-03-2023, 17:26 Witam!!! Gdzie znajduje sie filtr paliwa bo chciałbym go wymienić, mam silnik 2.0 16 V Benzyna kod silnika AODE
konieczko5 27-03-2023, 07:41 ...
|