Zobacz pełną wersję : Sprawa z allegro

thing
24-12-2011, 21:04
Hej,

Narzeczona sprzedała mały laptop na allegro. Używała go sporadycznie.
Facet który kupił odezwał się po paru dniach, twierdząc że laptop owszem działa, ale chłodzenie szwankuje. Zażądał zwrotu pieniędzy lub bonifikaty za naprawę komputera inaczej, cytuję: "będe zmuszony podjąc prawne kroki w tym kierunku za oszustwo.

Nie mieliśmy pojęcia że laptop może być zepsuty. Jeśli bedzie chciał zwrotu pieniędzy, to nie ma sprawy, ale boimy się że może to być ściema z tym chłodzeniem by wyłudzić pieniądze (bonifikata) lub zwrot popsutego przez niego laptopa. Ma sporo negatywnych komenatrzy.
http://allegro.pl/show_user.php?search=paker3000

Czy może nam zagrozić policja/prokuraturą w tej sprawie?

cena laptopa 350zl

Slawko
24-12-2011, 21:10
olej. jeśli wszystko opisałeś na allegro, to się nie przejmuj. gostek tylko straszy i próbuje wyrwać kasę.
Facet który kupił odezwał się po paru dniach, twierdząc że laptop owszem działa, ale chłodzenie szwankuje. co to znaczy "chłodzenie szwankuje" ?

thing
24-12-2011, 22:14
olej. jeśli wszystko opisałeś na allegro, to się nie przejmuj. gostek tylko straszy i próbuje wyrwać kasę.
co to znaczy "chłodzenie szwankuje" ?

To napisal, niestety nie wiem jakie to testy
"No niestety laptop został już przetestowany i jest uszkodzony o czym świadczy już sporządzona dokumentacja dowodowa że nadmiernie się nagrzewa i ma wyższe temperatury niż normalnie ponieważ wentylator w nim zawarty wogólę nie działa w takim razie po świętach rządam zwrotu pieniędzy za niezgodny z opisem przedmiot lub bonifikaty na jego naprawę naczej będe zmuszony podjąc prawne kroki w tym kierunku za oszustwo."

Slawko
24-12-2011, 22:28
zażądaj na piśmie tej ekspertyzy. Niech Ci mailem przyśle scan jej.

napisz mu, że w związku z tym, ze urządzenie było sprawne, to znaczy, ze albo sam je uszkodził, albo jest naciągaczem i Ty podejmujesz kroki prawne w związku z próba wyłudzenia pieniędzy.

Napisz mu, ze we wtorek udajesz się do prokuratury i nadajesz bieg sprawie o próbę wyłudzenia, jeśli Ci nie prześle, tej ekspertyzy.
Mało tego dokładnie tak bym zrobił w naturze, czyli faktycznie udał się na policję i zgłosił próbę wyłudzenia kasy.

Wojtek
24-12-2011, 22:33
Nic Ci nie może zrobić. Może tylko założyć na serwisie Allegro "spór " , ale to i tak mu nic nie pomoże.
Tak jak napisał Sławek. Nie przejmuj się.
Jeżeli opisałeś w aukcji , że może być również odbiór osobisty , to tym bardziej olej klienta.
Miałem taką sytuację i gość odpuścił , bo nic nie mógł zrobić.
Sprzedałem żarówki w oryginalnym opakowaniu i twierdził po miesiącu , że jedna była spalona... Napisałem mu , że nie przyjmuję tego do wiadomości i mam to w poważaniu. Nie dyskutowałem z nim , bo to było bez sensu.

thing
24-12-2011, 22:35
Dzieki, tak tez zrobilem.
Czekamy na odpowiedz

Wesolych Swiat!

Majk_92
24-12-2011, 23:46
Nie ma co się przejmować, jednocześnie mógł przestać działać touchpad w laptopie i może się domagać zwrotu pieniędzy, jeszcze odezwał się po kilku dniach.... po otrzymaniu przesyłki sprawdza się wszystko i jeśli są jakieś podejrzenia niezgodności z opisem, informuje się o tym niezwłocznie, a nie po kilku dniach, teraz to może nie wiele zdziałać, przeczekaj to... Wystawił już komentarz ? jeśli tak to się może co najwyżej pocałować z ekspertyzą, komentarz jest równoznaczny z zakończeniem transakcji

thing
25-12-2011, 09:15
Nie wystawil komentarza. Paczke wyslalismy we wtorek rano, a w wczoraj do nas nafpisal. Wiec dlugo nie zwlekal.

Pisalismy do paru osob ktore mialy z nim prolemy. Okazalo sie ze straszenie sadem to tylko bajki by wyludzic pieniadze. Narazie ciekamy na potwierdzenie tego "testu".

wacek_pl
25-12-2011, 11:01
Ja jak coś sprzedaję używanego to dopisuje na dole "sprzedaż prywatna bez możliwości zwrotu i zamiany", i jesteś kryty prawnie i masz spokój, a jak coś komuś nie pasuje to wystarczy napisać czy umie czytać i czy przed zakupem przeczytał całość i dokładnie opis aukcji.

eclipse
25-12-2011, 14:11
Do 10 dni ma prawo zwrócić tak jest napisane w regulaminie allegro .

mascom
25-12-2011, 14:24

To tyczy się zakupów u firm, nie od osoby fizycznej. Poza tym towar zwracany oraz opakowanie nie może nosić śladów używania jak również nie wiem, czy to się tyczy przedmiotów używanych.

thing
25-12-2011, 16:43
Laptop byl sprawny kiedy go wysylalismy. Niestety oboje nie znamy sie na sprzecie. Nadal czekamy na odpowiedz i ta pseudo ekspertyze ktora sporzadzil.

Co ciekawe zaraz po kupnie napisal:
"To może mała bonifikata że się pani szybko sprzedał i za brak pudełeczka??:P Czyli wpłaciłbym na konto powiedzmy 320 zł bo wysyłka pocztą polską więcej nie wyniesie jak właśnie 20 zł;)"
Na aukcji wystawiony byl tylko laptop, futeral i zasilacz. Cena wynosila 350zl i kurier gratis

Martinowo
25-12-2011, 17:12
calkiem ciekawa sprawa moi znajomi mieli podobna sytuacje z laptopem jakies 5 miesiecy temu tez bylo cos posute niby jakis maly zwrot pieniedzy itp a kolo wystawil laptopa na allegro dzien pozniej o pare zl drozej niz kupil i ciagle chcial zwrotu pieniedzy za poniesione koszty naprawy sprawdz czy on nie wystawil go jeszcze raz i sprawdz na ebay tez

Slawko
25-12-2011, 18:51
a jak sprzeda, to albo niech sie wali, albo zwrot towaru i gotówki :D

takitam
25-12-2011, 19:27

dotyczy tylko sklepów, nie osoby prywatne

poza tym wystarczy poczytać komentarze tego gościa, kombinator olał bym go :P

mouzes
26-12-2011, 00:51
zawsze możesz odpisać, że zgodnie z obowiązującym w naszym kraju prawem, może złożyć reklamację zakupionego towaru. W tym celu musi przesłać Ci laptopa na swój koszt, a ty masz 14 dni, od odebrania przesyłki, na rozpatrzenie reklamacji.

Swoją drogą, nieczęsto widzi się użytkownika z tyloma negatywami ...

MichhalMCH
26-12-2011, 02:38
Mało tego dokładnie tak bym zrobił w naturze, czyli faktycznie udał się na policję i zgłosił próbę wyłudzenia kasy.
Ja też bym tak zrobił!!!

kat
26-12-2011, 04:56
Proba wyludzenia kasy i nic innego i ty to raczej powinienes zglosic
Poza tym jezeli gosc jest taki cwany to powiem tyle,ze do jakiejkolwiek sprawy sadowej itp. potrzebna jest ekspertyza albo bieglego w tej sprawie albo niezaleznego rzeczoznawcy,a to kosztuje i to nie mało
Przerabialem taki temat,co prawda nie z lapkiem,ale jednak.Ekspertyza kosztowala mnie 450 zl!!Wiec niech nie jest taki cwany,bo napisanie ekspertyzy to minimum tydzien czasu przy dobrych wiatrach,a w okresie przedswiatecznym wrecz taki termin jest niemozliwy.
Druga sprawa,ze takiej ekspertyzy nie wystawi ZADNA firma bawiaca sie naprawa laptopow.
Zlac temat lub samemu zawiadomic odpowiednie organa,bo takich osobnikow trzeba eliminowac

tevenet
26-12-2011, 07:33

Błagam Was ludzie nie wymyślajcie sobie takich bzdur, a szczególnie nie rozpowszechniajcie tego bo ktoś pomyśli, że to prawda...

Nie ma takiego zapisu w regulaminie Allegro i go być tam nie może. Jest zapis, że Allegro nie ingeruje w przebieg transakcji. Więc jeżeli Allegro zgarnęło już swoją prowizję to ma generalnie wszystko gdzieś i każą Ci założyć spór, ewentualnie jeżeli będziesz bardziej intensywny w kontaktach z nimi to wyślą Ci jedną ze swoich kretyńskich gotowych formułek i najwyżej zawieszą konto użytkownika. To jest wszystko co można od nich uzyskać. Eclipse jeżeli masz konto w serwisie Allegro to radzę zapoznać się z regulaminem, który zaakceptowałeś.

Prawo do zwrotu daje Ustawa z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny. Dotyczy ona jednak tylko i wyłącznie zakupu u przedsiębiorcy.

W tym przypadku jeżeli jesteś pewien, że laptop raczej był sprawny po prostu odpisz, że sprzęt w momencie wysyłki był sprawny, został należycie zabezpieczony na czas transportu i on powinien sprawdzić sprzęt przy odbiorze przesyłki i wtedy ewentualnie spisać protokół uszkodzenia. Tak czy tak Ciebie to już nie obchodzi.

A jedyne co gość będzie mógł zrobić to założyć Ci sprawę cywilną, a biorąc pod uwagę wszelkie okoliczności to wątpię aby mu się chciało.

thing
26-12-2011, 22:20
facet odpisał. Przesłał screen z programu everest na którym widać jedynie temperature podzespołów, ale nie widać żadnych nazw laptopa. Temperatura procesora wynosi 96C, napisał że chce 50zł bonifikaty by naprawić uszkodzone chłodzenie.

Moja narzeczona odpisała:
Witam Również!
miał się Pan odezwać wczoraj. za to ja miałam więcej czasu żeby przygotować się do kolejnych rozmów z Panem.... a mianowicie:
minął już ponad tydzień od pana zakupu a towar taki jak używany sprzęt elektroniczny sprawdza się niezwłocznie po otrzymaniu paczki.
jestem osobą fizyczną nie przedsiębiorcą a w regulaminie allegro osoby fizyczne nie mają obowiązku przyjmowania zwrotów a tym bardziej reklamacji, przed zakupem trzeba było prosić o przesłanie wyników temperatury laptopa.
Nie mam pewności że to test mojego laptopa, to screen który mógł pan zrobić dowolnemu laptopowi, niekoniecznie mojemu. myślałam że dysponuje Pan czymś poważniejszym a nie takim screenem, takie coś można zrobić w dowolnym programie graficznym.
od początku próbował Pan zbić cenę i myślę, że to sposób żeby więcej na nim zarobić...także proszę o jakiś inny dowód że to chodzi o mojego laptopa! poza tym nie dawałam gwarancji rozruchowej i nie mam pewności czy to nie pan uszkodził wiatrak....
skontaktowałam się z pana kontrahentami, którzy wystawili panu negatywne komentarze mam parę dowodów obciążających pana jako nieuczciwego kontrahenta allegro.
proszę o rozważną odpowiedź, pozdrawiam

odpisał:
zatem żadam do jutra zwrotu pieniedzy inaczej powiadamiam allegro oraz składam zawiadomienie na policję o oszustwo no i życze powodzenia.

wydra
26-12-2011, 22:32
To jest zwykły kombinator ;) myśli że jak postraszy policją i sądem to od razu wszyscy będą mu płacić. Ja bym nawet mu już nie odpisywał na emaile, szkoda czasu i nerwów. Nie dyskutuj z głupcem :P

Slawko
26-12-2011, 22:34
nie może żądać zwrotu pieniędzy do jutra. najpierw musi odesłać laptopa.

Ja bym mu odpisał, ze w takim razie to ja składam zawiadomienie na policję o próbę oszustwa i próbę wyłudzenia pieniędzy.

A nawet, nie na policję, tylko od razu do prokuratora

a screnem z Everesta, to może sobie tyłek wytrzeć.

thing
26-12-2011, 22:37
żąda bonifikaty w wysokości 50zł inaczej

No zatem to moja ostatnia wiadomośc a dowody to zostaną przedstawione ale na drodze sądowej w postaci otrzymanego uszkodzonego netbooka i proszę się powoływać na innych oszustów skoro sama pani nim jest i poniesie odpowiednie ku temu konsekwencje również za bezpodstawne oskarżenia w moim kierunku i oczywiście już kieruję sprawę do administracji allegro i żegnam oraz zycze powodzenia na drodze prawnej!wystawił już nawet negatyw
UWAGA! SPRZEDANO MI USZKODZONEGO NETBOOKA KTÓRY SIĘ GRZEJE I JESZCZE MNIE STRASZY ŻE JA PRÓBUJĘ COŚ WYŁUDZISZ POWOŁUJĄC SIĘ NA INNYCH HAHA BARDZO ŚMIESZNE 8 LAT TO MAŁO ZA TAKIE PRZEKRĘTY ZATEM WYJAŚNIMY SOBIE NA DRODZE PRAWNEJ !!!
olać go? Moja narzeczona martwi się czy może jakoś zaszkodzić z tego powodu. Czy złożenie przez niego zawiadomienia na policje może w przyszłości czymś skutkować? Przyznam że też się martwię by nam nie zrobił koło pióra... :/

Slawko
26-12-2011, 22:41
Ty musisz pierwszy zrobić zgłoszenie. ja bym to juz teraz zgłosił na allegro, a jutro na policję.
Nim się nie przejmuj. Gostek straszy. Nie ma żadnego dowodu. Natomiast Ty masz w postaci jego maili oraz negatywów wystawionych przez innych kontrahentów o dokładnie to samo. To z nim jest cos nie tak, skoro otrzymuje tyle negatywów za podobna próbę wyłudzenia kasy.
mało tego, powinni mu zabrać tego laptopa w celu ekspertyzy i jako dowód.

thing
26-12-2011, 22:44
a gdzie to zgłosić? do Centrum sporów?

wydra
26-12-2011, 22:53
Moja narzeczona martwi się czy może jakoś zaszkodzić z tego powodu. Czy złożenie przez niego zawiadomienia na policje może w przyszłości czymś skutkować? Przyznam że też się martwię by nam nie zrobił koło pióra :/
Nie ma wyroku karnego nie ma nic w papierach ;) mnie już nie raz spisali, mandaty za picie w miejscu publicznym, ostatnio nawet za załatwienie sie w krzakach miałem wezwanie na komendę ... itp a w papierach czyściutko ;)

Slawko
26-12-2011, 22:54
a gdzie to zgłosić? do Centrum sporów? Chyba tak, ale jak teraz czytam, to nie jest sprawa dla allegro, tylko dla prokuratury.

thing
26-12-2011, 22:57
powiem wam szczerze że najbardziej wolelibyśmy mieć święty spokój i nie bawić się w policję i prokuraturę. Martwię się tylko że ten chłopaczek może być zdolny do tego by to zgłosić do prokuratury czy gdzieś tam i narobić smrodu..

Slawko
26-12-2011, 23:08
KLIENT NIE RZETELNY !!! ZAMIAST ODESLAC TOWAR JESLI SIE NIE PODOBAL CHCIAL WYMUSIC NA NAS BONIFIKATE. STRASZYŁ PROKURATURĄ.. NA AUKCJACH PODAWANE SA WYMIARY ZEWNETRZNE JAk I WEWNETRZNE TAKZE NIE WIDZE POWODOW ABY MOWIC IZ KLATKA JEST MNIEJSZA !!!Zakłamany wstretny oszust !!!! Kupuje a potem nie płaci tylko przeciaga i zmysla jakies głupoty że pieniedzy nie ma i żeby mu za darmo oddać !!! Na dodatek oczernia mnie negatywem. Omijać szerokim łukiem !!! Wywalić z tego kraju na zbity pysk !!!
[Odpowiedź z: czw 06 sty 2011 18:52:34 CET] CZŁOWIEK POZBAWIONY WSZELKIEJ KULTURY OSOBISTEJ, PRÓBUJE ŚWIADOMIE OSZUKIWAĆ LUDZI ORAZ HANDLUJE ZŁOMEM, JA NIE DAŁEM SIĘ NABRAĆ NA JEGO GIERKI I PRZESTRZEGAM INNYCH PRZED NIM..POWIADOMIŁEM ADMINISTRACJĘ ALLEGRO WKRÓTCE ZAWIESZĄ MU KONTO.
i gdzie to zawieszone konto?
Polecam wszystkim jeżeli ktoś chce sobie narobić problemów z tym Panem! uzytkownik kupił odemnie płyte główną w 100 % sprawną po około półtora tygodniu powiedział ze płyta jest spalona i ze chce jakiegoś zadoścuczynienia w postaci 55 zł!
[Odpowiedź z: nie 23 sty 2011 13:05:01 CET] UWIELBIAM DOSTAWAĆ TAKIE NEGATYWY OD SPRZEDAJĄCYCH OSZUSTÓW ;) BO SAM WYSTAWIAM TAKI ODPOWIEDNI BY OSTRZEC INNYCH PRZED OSZUSTWEM, A PO TYM TAKA OSZUSTKA KOŃCZY NA DRODZE SĄDOWEJ I PONOSI KONSEKWENCJE SWOJEGO CZYNU . BRAWO
gdzie kończy? dalej normalnie sprzedaje :D
Sprzedaje ZŁOM pisząc nieprawdę w opisie aukcji. Liczę się z komentarzem odwetowym ale PRZESTRZEGAM INNYCH KUPUJĄCYCH!!!
[Odpowiedź z: pon 28 mar 2011 10:40:23 CEST] CZŁOWIEK KUPUJĘ PRZEDMIOT JAKO USZKODZONY BEZ MOŻLIWOŚCI ZWROTU I WYSTAWIENIA KOMENTARZA NEGATYWNEGO POTEM CHCE GO ZWRÓCIĆ I WYSTAWIA NEGATYW UWIELBIAM TAKICH LUDZI PONIEWAŻ WYSTĄPIĘ O WYSOKIE ODSZKODOWANIE Z TEGO TYTUŁU NA DRODZE SĄDOWEJ.
następnego straszył :D:D:D

UWAGA NA TEGO [wymoderowano] PRÓBUJĘ SPRZEDAĆ USZKODZONEGO NETBOOKA HP MINI 210 W KOLORZE CZERWONYM PISZĄC W AUKCJI NIEPRAWDĘ A JEGO DANE NA ALLEGRO SĄ FAŁSZYWE ORAZ ZDJĘCIA PRZEDMIOTU ZACIĄGNIĘTE Z INNYCH AUKCJI PROSZĘ BARDZO UWAŻAĆ NA TE KONTO !!!
[Odpowiedź z: nie 11 gru 2011 16:21:59 CET] Allegrowicz jest niepowazny az przykro mi patrzec na ten komentarz... jest to stek bzdur. przedmiot nawet nie zostal wyslany do tej osoby. ten czlowiek wyznaje zasade zab za zab. kazdemu moge przeslac maile od niego lub ich screeny zeby potwierdzic.
na niebiesko jego wypowiedzi. ja bym olał.

a dlaczego jako sprzedający pierwszy wystawiłeś komentarz? zawsze kupujący wystawia pierwszy.

takitam
26-12-2011, 23:39
gość sobie dorabia na lewo bez podatków itd, jak by ktoś chciał to można mu narobić wielki problem w US, tylko szkoda czasu, mnie najbardziej by bolało to że ja mu pozytywa a on mi negatywa :619:

jvc
27-12-2011, 07:02
Kurde ,ale Ci się trafiło na gościa,sprzedaję i kupuję na Allegro z 10 lat i na szczęście nie trafiłem na kogoś takiego.
Typowe naciągactwo ,procesor nie pójdzie do 96 stopni bo się po prostu wcześniej wyłączy a jeszcze wcześniej zacznie zawieszać system o czym już gość nie pisze.
Co ja bym zrobił , nic olał sprawę bo by mi się nie chciało po prostu chodzić po Policji itd.. z drugiej strony wypadało by dać takiemu nauczkę ,ale to u nas raczej nierealne .
Napisał bym konkretnego negatywa ,jako że jest tam mało miejsca do opisania to widziałem kiedyś jak ktoś poza negatywem podał linka do zrobionej na szybko strony gdzie opisał dokładnie całą korespondencję

edit:
Widzę że chyba odpuściłeś i przelałeś mu to 50 zł bo komentarz unieważniony....

Yaro
27-12-2011, 07:22
Widzę że chyba odpuściłeś i przelałeś mu to 50 zł bo komentarz unieważniony....
Na to wygląda, jednym słowem burza w szklance wody.

thing
27-12-2011, 07:25
Radziłem jej by najzwyczajniej w świecie olała gościa bo nie ma żadnych dowodów nas oskarżyć. Niestety to konto mojej narzeczonej i jego sztuczki na nią podziałały, a mnie nie posłuchała...

Na to wygląda, jednym słowem burza w szklance wody.

lepiej bym tego nie ujął

zaniedługo zobaczymy pewnie ten laptop na allegro.

kat
27-12-2011, 10:40
Brawo!!! robcie Panowie i Panie tak dalej,a za chwile na allegro 90 procent to beda oszusci,ktorzy wyludzaja tak kase.Sorry,ale to byla totalna glupota zwracac mu kase.To byo nic innego jak przyzwolenie na taki proceder.
Juz wczesniej napisalem,ze zeby zlozyc sprawe do sadu,to MUSI miec ekspertyze!!!! rzeczoznawcy neizaleznego lub sadowego.A to kosztuje i nie da sie zrobic w dwie godziny.

Nie chce sie wam biegac na policje? ja chyba bym zrobil w tym wypadku dokladnie to samo co ten gosc,bo on wie,ze jest BEZKARNY i 90% spoleczenstwa oleje goscia ,bo dla "glupich" 50 zl nie warto

A wlasnie,ze warto.I zawsze bede to powtarzal.Nawet dla przyslowiowych glupich kilku zlotych.Jak tego teraz nikt nie zrobi,to nastepnym razem oszwabi innych na setki,a potem na tysiace.

Wlasnie bylem na policji i zlozylem zawiadomienie o oszustwie na allegro na 19.90 zl.Mnie to wisi za ile,wazne,ze ten ktos po drugiej odpowie za to i w majtkach bedzie mial pelno .
Wygralem jedna sprawe o 100 zl z gigantyczna firma w polsce,wygralem sprawe z firma ,ktora wykonywala uslugi u mnie w domu,wygralem z nieuczciwym montazysta gazu u mnie w aucie i tutaj tez bym klienta uwalil na cacy.
Dla samej zasady bym to zrobil.

Nie odpuszczajcie takim gnojkom

_holek
27-12-2011, 10:46
Art. 212. § 1. Kodeksu karnego stanowi:
Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nie mającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności, podlega grzywnie, karze ograniczenia albo pozbawienia wolności do roku.
§ 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Jest mnóstwo spraw sądowych związanych z allegro. Gość Cię ewidentnie pomówił. Niech udowodni, że sprzedałeś mu uszkodzonego laptopa. Ciekawe jak to zrobi. A najlepsze jest to, że jeżeli mu się to nie uda to wygrywasz proces. Takich gnoi trzeba tępić.

Pinki
27-12-2011, 11:17
przykra sprawa, że słucha sie jakiegoś oszusta a nie Ciebie ....

jvc
27-12-2011, 12:47
Dla mnie nieporozumieniem jest zasada wystawiania komentarzy, nie wiem jak jest na innych portalach,ale pewnie tak samo, mam przykładowo 600 komentarzy same pozytywy i czasem komuś by się należał co najmniej neutral, no ale dasz neutrala to i go otrzymasz i tak to wszystko działa. Niestety sam się na tym łapie, ostatnio czekałem na przesyłkę 14 dni a gość ściemniał że wysłał 3 dni po transakcji, oczywiście kłamał bo stemple na przesyłce mówiły co innego, jak nic za kłamstwo w żywe oczy neutral , tyle że gość czekał aż wystawię pierwszy komentarz no i wystawiłem.... pozytywa , tyle że opisałem w nim że 14 dni oczekiwania to trochę przegięcie :D

Jargielek
27-12-2011, 15:53
Szkoda, ze przelaliscie mu ta kase. Gosc to ewidentny wyłudzacz i nie wolno takim popuszczać.. Generalnie bez ekspertyzy i przedsądowego wezwania do zapłaty to koleś mógł sobie szczekać w tych meilach..

Yaro
27-12-2011, 15:58
Wystawcie coś jeszcze żeby mógł na was znów zarobić, nie wiem po co było zakładać ten temat jak i tak zrobiliście jak on chciał. A może jak wystawi na sprzedaż ten laptop kupcie go od niego i też napiszcie że się grzeje no i że żądacie bonifikaty tak jak on. Ciekawe czy da się zrobić w konia jak wy.

b@rth
28-12-2011, 09:33
Czytalem z ciekawosci...
... ludzie ... rece opadaja, przepraszam ale po kiego zakladaliscie temat, po co pytaliscie co zrobic jak zrobiliscie tak jak chcial gosc...
... Wy 50 zl, kolejny 30 zl, a koles miesiecznie pewnie wyciaga ze 2 klocki ...
tylko pogratulowac... moze jednak sprzet byl walniety skoro w pierszym mozliwym terminie posprzataliscie szybko sprawe pod dywan ...

niestety ... ale glupota ludzka nie zna granic :? /bez obrazy, ale gotuje sie we mnie jak takie rzeczy czytam/

Agnesqa
28-12-2011, 09:46
Bart i cała reszta - relax :D

Gdyby to było konto kolegi, który załozył temat, pewnie poszedł by z tym na policję. Jednak jak zauważyliście, kolega napisał:
Niestety to konto mojej narzeczonej i jego sztuczki na nią podziałały, a mnie nie posłuchała...

Jak się kobieta uprze to nie ma rady :D

A swoją droga prawda jest taka, że jak sie pozwoli na takie coś raz, drugi, piąty i dziesiąty to koleś i inni mu podobni będa bezkarni :(
A on działa na zasadzie - najlepsza obrona jest atak. Od razu atakuje i oskarża.

b@rth
28-12-2011, 09:49
Bart i cała reszta - relax :D

... a ktos sie unosi ? ja pisze o moich odczuciach...

Jak się kobieta uprze to nie ma rady :D

... a tu sie nie zgodze ... kiepsko sie staral, albo zlych argumentow uzywal ...
... malo kto z przyjemnoscia oddaje swoje pieniadze, nawet jesli jest to kobieta :D

Yaro
28-12-2011, 10:24
Aga normalni ludzie tak nie postępują i tu nie ma nic do rzeczy upartość tylko trzeba mieć zdrowy rozsądek, no chyba że jest się blondynką :027:

Agnesqa
28-12-2011, 11:22
Yaro, dziewczyna sie przestraszyła pogróżek i nie chciała miec problemów.

To ona zadecydowała co zrobić.

A "upartość" była pół żartem, do tego, że nie posłuchała narzeczonego i zrobiła jak ona chciała.

no chyba że jest się blondynką
to juz chyba lekka dyskryminacja ;)

Yaro
28-12-2011, 11:44
Aga jakie problemy, podstawowy problem to ustępstwo na wyłudzenie, i przez to tacy goście czują się pewnie i bezpiecznie. Dyskryminacja nie, nie wydaje Ci się g:D

ShaD
28-12-2011, 11:55
Jak dla mnie to jego narzeczona woli słuchać oszusta niż jego rad.

Sprawa jest śmieszna.

Miałem już takie przypadki i nie raz ktoś mnie zastraszał policja, prokuraturą i uokik'iem.

Trzeba zlać, a najlepiej takiem dać w mordę.

Gratuluję naiwności.

a jak się nie mylę to chyba Twój laptop: http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=10374527

jvc
28-12-2011, 12:36
a jak się nie mylę to chyba Twój laptop: http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=10374527
Ja go nie widzę, sprzedał się ?

Yaro
28-12-2011, 13:01
Sprawa dotyczy chyba tego sprzętu http://allegro.pl/laptopa-asus-eee-pc-1000h-i2004974721.html

Wojtek
28-12-2011, 15:52
Ale to już chyba lekka przesada :
Cytuję z opisu aukcji : "system Windows XP Home jest nieoryginalny ".

Przecież to jawne przyznanie się do piractwa... Mam rację ?

Yaro
28-12-2011, 15:55
Hehehe Wojtek gratuluje spostrzegawczości jednym słowem piractwo!!!

jvc
28-12-2011, 16:46
Widziałem ten opis, z tym ze jak ma numery seryjne na laptopie to znaczy że laptop był z systemem. Ja też kupowałem ostatnio windowsa ojcu i nie było żadnej płytki z win 7 a windows był, jak się nie zrobi kopi bezpieczeństwa to z czasem może być konieczność przeinstalowania systemu to jak wtedy ?

KULEK
28-12-2011, 17:06
Jeżeli po komentarzach widać że to jakiś krętacz nie przejmowałbym się nim.

Możesz go także wsiąść pod włos i powiedzieć ze skąd masz wiedzieć ze pan go nie zepsuł.

Albo niech ci go odeśle oczywiście na swój koszt i sprawdzisz czy nie był rozkręcany lub podkręcany procesor jeżeli nic nie było grzebane trudno oddasz pieniądze ale nie koszty wysyłki.

Puki bym nie miał laptopa w ręce nic bym nie płacił.

Pozdro

Yaro
28-12-2011, 17:26
Widziałem ten opis, z tym ze jak ma numery seryjne na laptopie to znaczy że laptop był z systemem. Ja też kupowałem ostatnio windowsa ojcu i nie było żadnej płytki z win 7 a windows był, jak się nie zrobi kopi bezpieczeństwa to z czasem może być konieczność przeinstalowania systemu to jak wtedy ?
Numery seryjne laptopa to coś innego niż klucz windows, jak to zrobiłeś że kupiłeś windowsa a płyty nie było? Ja kupowałem nie dawno lapka to windows był wgrany na tzw. partycji ukrytej a naklejka z windy i tak jest naklejona podobnie jak na fotce
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSamt_Dm4XTAAbFymJ1Y_4lKhx54NzwO LFbcSFumj-u5OXZ7mS5DwERpzP5
Nie odbiegajmy od tematu opis aukcji brzmi "system Windows XP Home jest nieoryginalny"
Fakt jest taki że po jednej stronie aukcji jak i po drugiej osoby okazały się delikatnie mówiąc nie w porządku.

thing
29-12-2011, 06:55
prosze nie pisać że z naszej strony byliśmy nie w porządku, a tym bardziej o piractwo. Kupujący był poinformowany o wszystkim co dotyczyło komputera i nie mieliśmy zamiaru nic ukrywać. Sądziliśmy że po przeinstalowaniu systemu, tak jak jest napisane w aukcji na nieoryginalny, nic nie zmieniamy ponieważ mammy oryginalny kod licencyjny, ale byliśmy wprowadzeni w błąd. Kupujący nie miał co do tego zastrzeżeń.

Wojtek
29-12-2011, 07:10
Na prośbę autora temat zamykam.