Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2010-2015] Aktualizacja map w nawigacji
Pytam z czystej ciekawości, czy przerabiał już może ktoś temat aktualizacji map wgranych na kartę SD? Instrukcja mówi, że można uzyskać aktualizację u Autoryzowanego Dealera.
A może ktoś wie jakie są ewentualne koszty takiej aktualizacji?
Wiem z doświadczenia że mapy "fabryczne" po pierwsze są dostępne tylko w serwisie (drogo, w tej cenie kupisz nawigację) a po drugie są nieaktualne ! lub mało szczegółowe (jeżeli chodzi o polskę), jednym słowem nie warto !
Dzięki leonov za konkretną odpowiedź.
Pytam z czystej ciekawości, czy przerabiał już może ktoś temat aktualizacji map wgranych na kartę SD? Instrukcja mówi, że można uzyskać aktualizację u Autoryzowanego Dealera.
A może ktoś wie jakie są ewentualne koszty takiej aktualizacji?
A tutaj (http://mapsby.tomtom.com/en/shop/car-navigation/pre-installed/ford/focus-c-max/2010) zaglądałeś?
A czy czasem teraz Ford nie używa map Navteq? Takich samych jakie można znaleźć w nawigacjach Beckera. Ja mając mapy sprzed 3 lat uważam, że są bardzo dobre w Polsce i doskonałe w Europie. Tak samo powinno być w nowych nawigacjach Forda.
A tutaj (http://mapsby.tomtom.com/en/shop/car-navigation/pre-installed/ford/focus-c-max/2010) zaglądałeś?
Wszystko fajnie, tylko po kiknięciu "Find a dealer" kieruje na stronę... ford.pl!
No i cena lekko powalająca - 199 euro.
Swoją drogą, ciekawe na jakim systemie chodzi Blaupunkt NX? Gdzieś ktoś pisał, że pliki wyglądają jak coś linuxopodobnego. Z drugiej strony Blaupunkt zawsze robił systemy na Windzie. Potwierdzałyby to też wieści, że wielbicielom audi udał się "zhakować" fabryczna navi i wgrać AutoMapę. Niestety, poza wieściami, że podobno jest to możliwe, nigdzie nie znalazłem instrukcji, jak to zrobić. :(
Ja mając mapy sprzed 3 lat uważam, że są bardzo dobre w Polsce i doskonałe w Europie.
Nie no, wiesz ile w ciągu tych 3 lat powstało nowych dróg, obwodnic, ulic w miastach których nie ma na twojej mapie ?
Dojechać dojedziesz ale "starymi" drogami bo nowymi już nie pokieruje :shock:
Mam tę świadomość, ale nawigacji używam sporadycznie w kraju, głównie Europa, a tam może raz była nowa trasa. Poza tym znaki czytać umiem i kieruję się nimi :) I zawsze mam smartfona jako pomoc.
A tutaj zaglądałeś?
Dzięki za linka. Wiem przynajmniej kto jest producentem tych fordowskich map i jaki model navi posiadam.
Cena faktycznie powala. Szkoda, że nie można kupić aktualizacji np. tylko na Polskę.
Z tymi mapami to w ogóle dziwnie. Ja odbierałem auto we wrześniu i facio który przy mnie wkładał kartę z mapami rozpakował oryginalne opakowanie (żeby nie było wątpliwości, posiadam fabryczną navi, czyli NX'a). Mam to opakowanie, taki mały plastikowy blisterek. Z jednej strony pisze: SD Touchscreen Navigation Western Europe + Turkey 2011 oraz jest logo Forda i wizerunki trzech różnych paneli navi, z drugiej strony mapa zasięgu oraz UWAGA:
(C) 2010 Robert Bosch GmBH
(C) 2010 Tele Atlas B.V.
Jest duże logo BOSCH oraz jakieś numery wyglądające jak nr części.
Najgorsze, że ta mapa ma w Polsce aktualność najwyżej na 2010 rok.
|
|