Zobacz pełną wersję : [1,8 TDCi] Prośba o pomoc z kodami wtryskiwaczy

marpo
06-01-2012, 18:04
Witam
Mam pewien problem na który nie znalazłem odpowiedzi wiec postanowiłem założyć nowy temat. Posiadam w swoim autku (Focus Kombi 2005 r. 1.8 tdci, 115 KM) wtryskiwacze z symbolem 4M5Q-9F593-AD. Z tego co zdążyłem się dowiedzieć z google to są to (chyba, nie jestem do końca pewien) wtryskiwacze Siemens. Dzisiaj podłączyłem się pod komputer i okazało się że wszystkie wtryskiwacze maja same zera zamiast kodów. Próbowałem zrobić samoadaptacje ale to tez nie przyniosło efektu (dalej same zera). Tak na prawdę nie wiem czy w tym modelu istnieje samoadaptacja bo na forum znalazłem sprzeczne opinie. I w związku z tym mam pytanie do szanownych kolegów, gdzie fizycznie na w/w wtryskiwaczach znajdują się kody? Ewentualnie czy mógłby mi ktoś podać swoje kody to bym je wpisał licząc na to ze komputer już później sam się jakoś dostroi.

toldiq
06-01-2012, 18:13
Drogi Kolego, co prawda posiadam mk1, ale wczoraj sam kodowałem stryski. Też silnik 1.8 tdci 115 koni. Kody do wtrysków (zaznaczam ponownie MK1) są na obudowie paska rozrządu. Pod przewodami paliwowymi. Nalepka w kształcie prostokątu, z jakimś kodem kreskowym. Na górnej części kody wtrysków 1 i 2, w dolnej 3 i 4. Należy pamiętać, iż kod wtrysku nie jest równy cylindrowi w którym pracuje! Miałem błąd: "czujnik spalania stukowego cylindra 4 poza granicami normy" a kodować trzeba wtrysk 2.

marpo
06-01-2012, 18:19
u mnie takiej naklejki nie widziałem wiec albo w mk II nie występowały albo ktoś kiedyś ja zerwał... A czy może ktoś powiedzieć czy są te numery na samych wtryskach, a jeśli tak to w którym miejscu?

Tom101
06-01-2012, 18:51
@marpo,a czym kolega koduje te wtryski?z tego co piszesz to same 00000..wskazuja na to ze ten "komputer" cos nie tak czyta.numery wtrysku chyba bowinny byc 16-cyfrowe.musisz wziasc male lusterko i sprawdzic to na swoich wtryskiwaczach dokladnie ogladac wtrysk.beda te numery napisane jednym ciagiem bez znakow"-".moga tez byc pod tzw.zdrapka czyli bialy pasek farby na wtrysku.postaraj sie to delikatnie zdrapac.nie wiem czy mam racje.podaje swoje doswiadczenia z Fordem Mondeo,gdzie tak bylo.

Boblo
06-01-2012, 18:52
Siemensów się nie koduje,.. na 98%. A samoadaptacja to podstawa każdego każdego diesla common rail. Różnice są w sposobach i zakresach tej samoadaptacji. Rozumiem, że masz jakiś problem z autem? Jaki? Czy tylko chcesz popsuć coś co póki co działa dobrze? :)

marpo
06-01-2012, 19:13
Odczyty zrobiłem w programie formidable poprzez kabel f-super. I tak jak napisałem pokazało mi same zera (a dokladnie 16 zer :-)).
A co do powodu chęci zaprogramowania wtryskiwaczy... Odkąd kupiłem samochód to coś mi drży silnik przy wchodzeniu na pewien pułap obrotów. Dzieje mi się to i na postoju i podczas jazdy. Sugerując się rożnymi opiniami odnośnie TDCI od razu wymieniłem całe kompletne sprzęgło wraz z dwumasą (przy okazji rozrząd rolki itd.), ale to nie za bardzo przyniosło efekty. Natomiast ostatnio grzebałem coś pod maska i na dłuższy czas odłączyłem akumulator. Po tym zabiegu autko zaczęło głośniej pracować. Wyczytałem że po odpięciu aku trzeba zrobić adaptacje ale to nic nie dało , więc chyba teraz zostaje mi tylko wklepanie kodów.

EDIT
Napisałem o drżeniu sinika bo wyczytałem że poza dwumasą nie prawidłowo działające wtryskiwacze też mogą powodować drżenie.

Boblo
06-01-2012, 21:46
Wtryski mogą powodować wibracje jeśli mają rozjechane dawki. A pokazuje same zera bo zapewne kodów nie posiada z założenia. Nie wiem ile czasu temu odłączyłeś akumulator ale pełna adaptacja może potrwać kilka dni i kilkaset (200-300) przejechanych kilometrów.

marpo
06-01-2012, 22:24
Czyli teoretycznie jak za jakiś czas samoadaptacja się zakończy to i tak formidable będzie pokazywało same zera w kodach wtryskiwaczy?

mjprzem
07-01-2012, 20:10
adaptacja wtryskow to okreslone warunki jazdy.
ale drzenie samochodu to rowniedobrze padnieta poduszka silnika.
Jesli silniko dobrze i rowno pracuje to raczej przyczyny szukalbym w poduszkach.

marpo
13-01-2012, 11:30
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Myślę że faktycznie póki chodzi w miarę ok to nic nie będę ruszał. Poczekam i zobaczę co się będzie działo.