Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Twardy pedał hamulca, słabe hamulce
maciej_b 11-01-2012, 22:50 Witam,
ostatnio miałem niepokojące objawy ze strony układu hamulcowego.
Przy nagłym zahamowaniu pedał hamulca był twardy, a siła hamowania znikoma. Pomogło puszczenie hamulca i ponowne naciśnięcie-tu już normalna praca, pedał wszedł głębiej i wyraźnie auto zanurkowało.
Po kilku dniach podobna sytuacja ale już nie przy awaryjnym hamowaniu, a tylko szybkie wyhamowanie przed skrzyżowaniem.
Podejrzane: pompa podciśnienia, serwo hamulców, ...
Czy ktoś coś podobnego miał?? Od czego zacząć szukać przyczyny?
sprawdź czy masz wystarczająca ilość płynu hamulcowego. stan klocków i tarczy. ja miałem tak ze wymiana płynu hamulcowego pomogła jak ręką odjął.
moze podpowiem bardziej konkretnie.
Czy kolega ma ABS? bo zaloze sie ze tak.
ilosc plynu i klocki nie maja tutaj nic do rzeczy.
Pozatym jaki to niby mialo by miec zwiazek z objawami kolegi? ;)
Prawdopodobnie predzej moglby byc to problem z podcisnieniem-wtedy hamulec jest twardy i niema hamowania-w przypadku problemu z servem lub pompką vacum.
a wiec albo ABS albo uklad wspomagania hamulca.
A co to -to trudno w tej chwili powiedziec bo musialbym miec noge na kolegi hamulcu ;)
maciej_b 12-01-2012, 16:57 Tarcze i klocki mają ok 20k km, są w nienagannym stanie. Z tyłu szczęki zmienione jakieś 15k km wstecz. Cylinderki sprawne, płyn jest i to jeszcze wymieniony razem z tarczami (ma może rok czasu). Mam ABS.
Niestety skłaniam się do opinii kolegi mjprzem.
Teraz auto jest u mechanika i przy okazji sprawdzi podciśnienie i to co może na szybko.
To co jeszcze zauważyłem to że podczas gdy następuje ta anomalia, na pedale hamulca czuć delikatne "pukania" coś na kształt działania abs'u ale bardzo delikatnie, dosłownie takie muśnięcia, inaczej tego nie umiem określić.
po pierwszym opisie mechanik powinien znac juz przyczyne ...jesli powiedziales mu to co tutaj na forum, a on nadal szuka w wspomaganiu to raczej lepiej jedz do innego mechanika ;)
Ale to juz tylko przypuszczam bo fizycznie musialbym dotknąc twojego hamulca aby byc w 100% pewien.
Wiec dlatego jest to "raczej" bo raczej tak na 99,9% ;)
maciej_b 12-01-2012, 19:14 Co do mechanika to jestem spokojny, nie takie rzeczy diagnozował ze 100% skutecznością. Pierwsze co powiedział po opisaniu objawów to pompa vacum. Na razie nie mogę się wyrwać z domu i nie mam żadnych informacji odnośnie auta.
cos mi sie zdaje ze skutecznosc mechanika spadnie wkrotce ;)
maciej_b 12-01-2012, 21:25 Jednak skuteczność pozostaje na niezmienionym poziomie... po części problem z podciśnieniem - rozszczelniony układ już jest ok. Ale jest jeszcze coś po stronie ABS'u są rozbieżności odczytów prędkości obrotowej między kołami. Na razie tyle zdiagnozowane, na więcej brakło czasu. Jutro jadę na dokończenie poszukiwań.
nie chroń mechanika bo ja wiem ze mialem racje..niemam mowy aby w tym czsie padlo cio wspomaganie i czujnik predkosci kola lub tarczkaABS czy lozyskoz ABS sie posypalo. ;)
W tym temacie uwazam ze mechanik przegrał-tak jak sugerowałem.
A sciemę ze wspomaganiem rzucił aby mu wstyd nie bylo a i lepiej aby cie naciągnąć ;)
A pozniej moge ci udowodnic ze to nie wina wspomagania ale juz nie dzisiaj bo zaraz spac ide a to tez by chwilke zajeło ;)
jesli bedziesz chial to napisze ci jutro co i jak i dlaczego to nie wina wspomagania...ale tez bedziesz musial przy tym na kilka pytan odpowiedziec.
Milej nocki.
maciej b nie jestem fachowcem więc się nie będę mądrzył, wiem jedno miałem objawy podobne do Ciebie tzn czasami podkreślam czasami "twardniał" mi pedał hamulca i za szybko działał ABS, wystarczyło odpuścic i ponownie było ok. w miedzy czasie wymieniłem tarcze, klocki bo były poprostu zużyte. Przy wymianie zawieszenia mechanik zasugerował wymianę sprężyn bo jakoś dziwnie siedziała foczka przodem a przebieg słuszny bo prawie 300 tysi. Jest super zero twardnienia hamulca, abs działa jak należy i zakręty to czysta przyjemność.
maciej_b 13-01-2012, 21:56 Bux, z tego co piszesz to mam objawy praktycznie te same. Cóż sprawdzę dokładnie jakie są tarcze i klocki ale jak pisałem wcześniej nie są one stare. Zawieszenie przód i tył zrobione. Pozostaje jedynie abs...
Pozdrawiam wszystkich.
Panowie...mialem wlasnie odpisac koledze Bux ze to niemozliwe..ale cos mi on uswiadomi. ;)
Napisalem o tym ze abs i tarczka lub czujnik moga to powodowac ale zapomnialem o jednej rzeczy na ktora kolega bux przypadkowo skierowal moja uwage.
Jego foczka dziwnie siedziala.
Ale nalezy wiedzie ze w zaleznosci od profilu kola oraz od cisnienia opony zmienia sie rzeczywisty promien obrotu od osi koła. Co to znaczy?
to znaczy ze kola z roznym cisnieniem maja rozne predkosci toczenia sie.
maciej_b mozliwe ze u ciebie jest wszystko sprawne. a ubytek cisnienia w kole spowodowal wlasnie takie objawy.
Pewnie kolega Bux nawet nie pomyslal ze jak mechanik zobaczyl ze jego foczka dziwnie siedzi to dobil mu miedzy innymi i posprawdzal cisnienie w kolach.
Ale do tematu jeszcze.
jezeli dobijes cisnienia do kol to nalezy ponownie zresetowac system abs..wyciagajac np. akumulator i odpinajac czujnik od kola. niepamietam jak i ile potrzeba bylo na to czasu ale to juz sobie poradzisz.
Wiec zanim mechanik zacznie Ci samochod naprawiac wstrzymaj sie i sprawdz to co napisalem bo moze to byc przyczyną u ciebie tego problemu. A wymieniajac tylko tarczke od absu lub czujnik mozna tylko cos pogorszyc skoro do tej pory wszystko bylo ok. Powodzenia
maciej_b 13-01-2012, 21:59 mjprzem, czekałem aż wpadniesz na ten trop... okazało się że były za duże różnice między prędkościami odczytu pomiędzy poszczególnymi kołami...
PS
Teraz nasunęła mi sie taka teoria: podczas hamowania (nazwijmy z jajem) samochód zaczyna nurkować i przednie koła są dociskane do jezdni. Jeżeli mamy różnice ciśnień w kołach to zaczynają się one kręcić z różnymi prędkościami. Nasz ABS jest taki mądry że widzi te różnice i zaczyna działać... proste prawda.
mjprzem, czekałem aż wpadniesz na ten trop... okazało się że były za duże różnice między prędkościami odczytu pomiędzy poszczególnymi kołami.... tak jasne ;)
Ale tak wogole to przecierz o tych roznicach na kolach pisalem juz zadajac ci pytanie "czy masz abs" ;)
to bylo wtedy pytanie takie podchwytliwe bo niechialem odrazu sugerowac odpowiedzi.
jakbym odrazu powiedzial o co chodzi to bysmy sobiee nie podyskutowali
Zapomnialem tylko ze nie sama tarczka ani czujnik ma wplyw na odczyt predkosci ale jeszcze kolo o czym niechcacy przypomnial mi Kolega Bux ;)
Ale nie napisales co z twoim samochodem..odebrales juz od mechanika?
No i zapomnialem o czyms jeszcze.....mialem ci wyjasnic dlaczego to nie wspomaganie hamulca...bo uklad podcisnienia w silniku diesla ma wplyw na kilka elementow a ty nic innego nie pisales o innych objawach ;) ale to tez wyjasnie dokladniej innym razem jesli bedziesz do tego chial wrocic...chce jeszcze kilka postow wyslac dzisiaj
Pitol321 14-01-2012, 06:18 Pozwolicie, że wtrącę jedno małe pytanko odnoście różnicy ciśnień w kołach, a poprawnego działania systemów wspomagania hamowania (ABS itd.).
Jednakowe ciśnie powinny mieć wszystkie koła, czy koła na jednej osi?
Przykładowo, 2.4 w kołach na przedniej osi i 2.3 na tylnej, ma to jakikolwiek wpływ?
dobrze myslisz ale musisz jeszcze wiedziec to ze ze silnik wazy tyle co 3~4 osoby a bak z tylu pelny tyle co jedna osoba ;)
wiec ta roznica jest nie bez powodu taka..wieksze cisnienie z przodu wyrównuje promien kola toczonego ktory zmniejsza sie takze pod obciazeniem samochodu. ale zdawalo mi sie ze roznica wynosi 0,2 bara..pomiedzy tyl/przod? No ale takimi szczegolami to juz chyba nie musimy sobie specjalnie glowy zawracac..ale dobrze ze na to tez zwrociles uwage ;)
maciej_b 14-01-2012, 19:42 o tych roznicach na kolach pisalem juz zadajac ci pytanie "czy masz abs" odpowiadasz pytając... oczywiście, że skierowałeś mnie na tor samego abs'u, ale jednak sądzę, że jeśli chcesz komuś pomóc to dawaj jasne odpowiedzi, przynajmniej forum będzie wtedy rzeczowe i poprawne merytorycznie.
Co do twoich odpowiedzi to nieraz czytałem je i wiem, że taki masz styl. Dlatego jak napisałeś odp. w moim temacie byłem ciekawy jak się on rozwinie... Pozdrawiam.
coz..pisania w ten sposob nauczylo mnie forum. robiac prosta jedną odpowiedz przewaznie sie konczy ze druga osoba juz nic nie odpisze. A jesli wytrzyma cierpliwie 2..3,4 wiadomosci to jest szansa ze na samym koncu potwierdzi to co bylo przyczyną.
W taki sposob ja sam siebie kontroluje i sprawdzam czy sie sam z czyms nie pomylilem.
Milego weekendu i pozdrawiam ;)
maciej_b 14-01-2012, 19:57 Również...
Pany
Mam to samo ale u mnie hamulec jest cały czas twardy. Odkryłem, że jak przegonię fokę to puszcza i robi się miękki ale nie na długo, po jednym hamowaniu znów twardy.
mariusz200479 04-07-2012, 22:23 witam też mam problem z hamulcami , gdy jade wolno wszystko jest ok, ale jak jade szybko tak ponad 140 to po wciśnieciu hamulca auto prawie nie zwalnia ,pedał robi się twardy wchodzi w podłoge, czuć delikatne drgania pedału . Mam focusa st 2009 r.
prawdopodobnie to abs...musisz posprawdzac dokladnie kola i opony czy wszystko jest ok.
mariusz200479 05-07-2012, 11:31 sprawdziłem ciśnienie , było różne ale po wyrównaniu ciśnienia nie poprawiło się, te hamulce zepsuły mi się nagle , kilka razy rozpędziłem go do 200 i po którymś razie gdy chciałem zachamować pedał wpadł w podłoge i od tamtej pory jest źle. samochód ma przejechane dopiero 25 tysiecy km
Bycmoze ktos musi sie przejechac twoim samochodem i zweryfikowac twoj opis.
Ale mozesz zrobic prosty test.... i tutaj dam ci dobra rade.
odlacz bezpieczniki od ABS i sprawdz wowczas jak dzialają hamulce.
powinny hamowac nie gorzej jak z abs i sprawdz przy duzej predkosci tylko na rownej i prostej drodze ....!!!!
ten test potwierdzi to czy temat ma zwiazek z abs...esp srs..itp czy to jakis mechaniczny problem z hamulcem.
ps jakie masz dokladnie wyposazenie samochodu?
mariusz200479 10-07-2012, 06:46 wyjąłem bezpieczniki pedał nie wpadał ,jakby lepiej zahamował ale nie dużo a w ogóle to pedał jest cały czas twardawy kiedyś był miększy i wystarczyło tylko lekko dotknąć i auto stawało w miejscu .Jak nacisnę dwa razy pod rząd to za drugim razem jest twardy jak na zgaszonym silniku może winny jest elektrozawór który jest na wężu idącym do serwa.jeszcze zauważyłem ,że po wyłączeniu abs-u to turbina nie ładowała na max. , i jest tak ,że jak odpalę po dłuższym postoju to turbo nie działa muszę zgasić i odpalić jeszcze raz i jest ok. może za mało jeżdżę tym autem i dlatego cuda się dzieją ?
a mi to wyglada na slabe wspomaganie hamulca i slabe podcisnienie bo chyba jak masz tam turbo to i sterowanie podcisnieniowe turbiny?
moim zdaniem moze to byc wina np. nieszczelnego serwa i brakuje podcisnienia-dlatego hamulce ciezko dzialają i dlatego sa problemy ze sterowaniem silnika i turbiny.
ps. a turbine masz ze zmienna geometria lopatek czy z Waste Gate?
Ale w sumie to w obu przypadkach moze byc tak ze jak niema podcisnienia i i turbo wysterowane jest na minimalne doladowanie.
mariusz200479 10-07-2012, 07:22 też tak mi się wydaje że to serwo , ale podobnie miałem w mojej astrze gsi też był twardy hamulec podobnie jak w fokusie i jak niedawno zmieniłem zaciski oryginalne na te z vectry b to pedał stał się miękki i hamuje ok , a stawiałem na serwo , a jestem zdziwony że auto za które wywaliłem tyle kasy dwa lata temu psuje się przy 25 000 km.
dla mnie tez jest to bardzo dziwne w 3 letnim samochodzie.
ale wiem tez ze im nowsze samochody to tym bardziej sie psuja.
Ja osobiscie mam 240kkm a samochod w calym zyciu zepsul sie 2 razy a calkowity koszt tych 2 napraw to raptem 800zl i to banalne usterki.
Ale wracajac do tematu..zaciskow nie powinno sie zmieniac jezeli zmieniane zaciski maja inne srednice cylinderka/tloczka hamulca bo zmienia sie wartosc hamowania przednich kol wzgledem tylnich.
Takie cos moze powodowac ze np. zwiekszy nam sie sila hamowania z przodu-niby hamulec lzej hamuje ale kola przednie beda sie znacznie szybciej blokowaly niz powinny i przez to samochod w zeczywistosci(pomijajac ABS) bedzie gorzej hamowal w awaryjnych sytuacjach.
Jednak skupil bym sie na tym wspomaganiu hamulca... sprawdzil vacuometrem podcisnienie w ukladzie czy jest wlasciwe a jesli nie to dlaczego jest zle.
mariusz200479 10-07-2012, 21:25 na wężu idącym do wspomagania jest taki jakby elektrozawór jak będe miał czas to go omine i sprawdze hamulce dam znać co się dzieje
mariusz200479 15-07-2012, 11:12 Ominięcie elektrozaworu nic nie dało , zauważyłem że przy naciskaniu hamulca słychać psykanie , nie pamiętam czy tak kiedyś było a gdy zgasze silnik to ucisza sie . Ciśnienie serwo trzyma bo auto stało kilka dni i jak odłączyłem wąz to zassało powietrze
musisz upewnic sie ze serwo trzyma wlasciwe cisnienie bo czasem moze byc tak ze trzyma ale nizsze...
mariusz200479 22-07-2012, 18:52 Nie wiem ,może moje auto za mało jeździło bo w sobote i niedziele robiłem za zerówkę na wyścigu górskim i dałem mu troche w tyłek i hamulce się poprawiły są prawie idealne jedynie musze użyć troche więcej siły niż kiedyś, na razie nic nie będe robił pośmigam trochę i zobaczę co się będzie działo , na razie dziękuje za pomoc
moze sie po prostu zapowietrzyly delikatnie
Dorzucę swój problem do tematu.
U mnie wygląda to tak, że dopiero po kilku mocnych hamowaniach siła hamowania jest taka jak należy.
Poza tym pedał jest dość twardy, wystarcza na np. mocniejsze hamowanie do świateł, ale w sytuacji awaryjnej nie jest w stanie złapać tak mocno, żeby się na suchym asfalcie załączył się ABS.
Zauważyłem, że jak się stoi na światłach i mocno wciśnie pedał, to powolutku wchodzi on w podłogę.
Tarcze i klocki mam prawie nowe, wszystko ATE, więc chyba nie najgorzej. Słaba siła hamowania raczej wynika z tego, że pedał jest twardy, a nie, że same hamulce słabo trzymają. Auto ma posprawdzaną szczelność wszystkich wężyków przy pompie hamulcowej i mechanik twierdzi, że są OK. Płyn hamulcowy ma pół roku i nie ubywa go nigdzie.
I teraz pytanie: co może być winne? Pompa? Serwo? Widziałem na necie jakieś zestawy naprawcze do pompy (zestaw uszczelek), może takie coś pomoże?
A może po prostu trzynastoletni focus TDDI już taki jest, że słabo hamuje?
Z góry dzięki za wskazówki.
masz 2 rozne problemy:
-slaby hamulec-to problem z serwem lub pompa vacum lub zaciskiem-tloczkiem w hamulcach (ewentualnie jeszcze zaciski z tloczkami rozebrac -wyczyscic i zlozyc-zestawy naprawcze do tego nie sa potrzebne jesli gumki nie sa rozerwane)
-wpadajacy pedal w podloge=tzn uszkodzona pompa hamulcowa (bo chyba plynu nie ucieka)
jezeli ktos zle zmienial plyn w hamulcach to pompa mogla sie uszkodzic jesli pompowana byla na sucho bez plynu bo zazwyczaj to to wasnie jest przyczyna uszkodzenia pompy hamulcowej
ponadto 8~10 lat to maks co hamulce moga wytrzymac bez generalnego rozbierania i czyszczenia-mowa o tloczkach i zaciskach.
maciej_b 10-06-2013, 12:27 U mnie wygląda to tak, że dopiero po kilku mocnych hamowaniach siła hamowania jest taka jak należy. Poza tym pedał jest dość twardy, wystarcza na np. mocniejsze hamowanie do świateł, ale w sytuacji awaryjnej nie jest w stanie złapać tak mocno, żeby się na suchym asfalcie załączył się ABS. Zauważyłem, że jak się stoi na światłach i mocno wciśnie pedał, to powolutku wchodzi on w podłogę.
mam coś podobnego, przy hamowaniu przed światłami, jeśli hamuję spokojnie to zazwyczaj jest ok (nie czuję żeby coś było nie tak) ale jeśli muszę gwałtowniej zahamować to pedał zrobi się twardy a auto leci, siła hamowania jest słaba.
W tej sytuacji wystarczy, że puszczę hamulec i ponownie go wcisnę - problemu w tym momencie nie ma. Pedał wejdzie głębiej ale i siła hamowania znacznie sie poprawia.
Podciśnienia niby są dobre, układ szczelny.
Czyżby trzeba było iść za radą kolegi mjprzem i wszystko rozbierać i czyścić? Czy to jednak coś poważniejszego i czeka wymiana serwa lub pompy vakum?
Dzekuję za odpowiedzi. Tłoczki i zaciski były czyszczone, generalnie nie podejrzewałbym niczego, że tak napiszę "przy kole".
Poza tym dlaczego 3-5 krotne mocne zahamowanie poprawia sytuację na chwilkę? To by znaczyło, że serwo jest w stanie dać odpowiednie podciśnienie, ale tylko odpowiednio pogłaskane.
To wpadanie hamulca to chyba faktycznie będzie pompa. Czy polecalibyście naprawę pompy hamulcowej przy pomocy zestawów naprawczych?
maciej_b 10-06-2013, 17:40 jeszcze dodam, że w momencie jak pedał jest twardy czuję na nim takie jakby pukania/pulsowania (coś podobnego jakby była np pęknięta tarcza).
nostress_pz 10-06-2013, 20:19 Tarcze i klocki mam prawie nowe,
Prawie nowe to znaczy ile km przejechałeś od wymiany? Jeśli stosunkowo niedawno wymieniałeś to powodem jest niemal na pewno to, że klocki i tarcze się jeszcze nie "ułożyły" (w zależności od stylu jazdy mogą się układać od 200km do nawet 1.000km). I to jest przyczyną "twardego" hamulca a także słabego hamowania.
Zauważyłem, że jak się stoi na światłach i mocno wciśnie pedał, to powolutku wchodzi on w podłogę.
prawdę mówiąc u mnie też takie coś występuje, u ojca w volvie jest tak samo, kumpel w punto i civicu ma tak samo, więc to jest chyba normalne :)
Poza tym dlaczego 3-5 krotne mocne zahamowanie poprawia sytuację na chwilkę?
podczas hamowania rozgrzewasz tarcze i klocki przez co zwiększasz ich wydajność, a przez to siłę hamowania. (możliwe że "twardy hamulec" też robi się trochę bardziej "miękki" :) )
jeśli muszę gwałtowniej zahamować to pedał zrobi się twardy a auto leci, siła hamowania jest słaba.
W tej sytuacji wystarczy, że puszczę hamulec i ponownie go wcisnę - problemu w tym momencie nie ma. Pedał wejdzie głębiej ale i siła hamowania znacznie sie poprawia.
dolej płyn hamulcowy i odpowietrz układ.
Prawie nowe to znaczy ile km przejechałeś od wymiany? Jeśli stosunkowo niedawno wymieniałeś to powodem jest niemal na pewno to, że klocki i tarcze się jeszcze nie "ułożyły" (w zależności od stylu jazdy mogą się układać od 200km do nawet 1.000km). I to jest przyczyną "twardego" hamulca a także słabego hamowania.
podczas hamowania rozgrzewasz tarcze i klocki przez co zwiększasz ich wydajność, a przez to siłę hamowania. (możliwe że "twardy hamulec" też robi się trochę bardziej "miękki" :) )
Hmm, jakieś 5000, może 10000 na nich przejechałem. Czyli twierdzisz, że zmiana w sile hamowania to kwestia rozgrzania hamulców? W sumie to zła informacja - zdecydowanie nie jestem z nich zadowolony.
Może inni mogą się wypowiedzieć jak hamują ich foczki? Da się zmusić ABS do działania na suchym? U mnie przy pierwszym podejściu nie...
Maciej_b, a to nie ABS Ci puka? Terkotanie ABS jest znacznie szybsze niż np bicie tarczy.
maciej_b 11-06-2013, 08:47 a to nie ABS Ci puka
też to obstawiam. Przy pierwszym takim przypadku własnie z tym mi się skojarzyło.
dolej płyn hamulcowy i odpowietrz układ.
przy wymianie płynu było to robione... jakieś 30000 km wstecz (przed i po operacji to samo).
No to ja na Twoim miejscu bym wyciągnął bezpiecznik ABSu i sprawdził jak się auto zachowa. Chyba już zresztą koledzy Ci to radzili. Tylko się nie rozwal nigdzie :)
Może np ABS działa tylko na jedno z kół i stąd taki problem. Tak sobie myślę, że jak np masz jeden amortyzator uwalony to tak się może dziać
Da się zmusić ABS do działania na suchym?
generalnie na suchej prostej drodze to bez abs hamowanie moze wychodzic lepiej jak z abs i np. ja mam tak u siebie ze jak hamuje z abs to on ogranicza sile hamowania i mam wrazenie ze slabo wciskam hamulec ale jak odlacze abs to duzo wczesniej czuje ze hamulce-kola zaczynaja sie blokowac.
ale faktem jest ze foki maja slabe wspomaganie hamulca. dobrze sie to sprawdza w zimie i na sliskich nawierzchniach-bo latwiej wyczuc samochod ale na prostej i suchej drodze przydalby sie mocniejszy hamulec.
wspominajac jeszcze opadajacy pedal-to niemoze tak byc ze pedal wpada w podloge-moze minimalnie sie obnizyc ale w ciagu naciskania przez 1 minute pedal nie moze dojsc do podlogi-bo cos takiego oznaczac bedzie ze jeden lub 2 uklady hamulcowe maja nieszczelnosc lub puszcza pompka hamulcowa.
ps. samochody z abs czesto maja ograniczniki sily hamowania na tylne kola zamiast regulatora sily hamowania kol tylnich. to tez jest slaby punkt hamulcow jesli abs nie dziala.
ja zauwazylem ze przy lekkim tyle jezeli delikatni hamuje to zamiast blokowac sie przednie kola najpierw to blokuje tylnie. jezeli hamuje sie gwaltownie to jest ok.
za to w kombi gdzie niemam absu i jest korektor to hamulce dzialaja o wiele lepiej i efektywniej-przynajmniej na asfalcie -na prostej drodze.
BajorFocus 08-07-2013, 21:39 hmm nie wiem czy moj przypadek tu sie nadaje ale juz opisuje. Kupilem foczke (1 samochod w moj zyciu :) ) i przy kupnie czulem ze hamowanie jest jakies dziwne, wiec sprzedajacy wymienil na swoj koszt klocki i od tego czasu pojawily sie dragania przy hamowaniu...mowie no ok moze dotarcie klockow. Jednakze drgania byly tym silniejsze im mniejsza predkosc byla to wymienilem wszystkie tulejki w wahaczach przednich i drgania lekko ustaly. Zauwazylem ze tarcze maja juz 20mm przednie i tylnie okolo 7mm, wiec wymienielm wszystkie tarcze (przod i tyl) z klockami - wszystko marki TRW. I tu zaczal sie psikus.....po wymianie i odpowietrzeniu ukladu i dolaniu nowego plynu hamulcowego samochod hamuje dopiero jak sie wcisnie do konca pedal.. jest jakis taki gumowy... Po przejechaniu pierwszych 10km zatrzymałem sie i zobaczylem ze lewa tylnia tarcza ma fioletowy nalot i polecial dym z klocka... a wogole nie hamowalem praktycznie...i zauwazylem ze przednie tarcze i lewa tylnia grzeja sie mocno nawet jak nei hamuje a prawa tylnia tarcza zimna jest..(pray wylni zacisk byl rozebrany i zlozony i sprawdzony czy zaciska sie po wcisnieciu pedalu i czy odpuszcza po puszczeniu - test wypadl ok) Pozniej tescio rozebral all (zaciski) i przeczyscil i zlozyl i odpowietrzyl wszytko i plyn zmienil a tarcze nadal tak samo sie nagrzewaja a ta prawa tylna wogole.. co moze byc przyczyna? pompa?
maciej_b 09-07-2013, 06:39 BajorFocus... może nie wyjaśnię ci problemu ale mam wrażenie, że ktoś wcześniej coś modził w tej foce. W 1999 z tyłu były tylko i wyłącznie bębny.
ja z tylu mam tarcze..ale inna wersja ale fakt w kombi mam bebny.
a cos mi sie przypomnialo...odnosnie sily hamowania
odlacz abs...wyjmij bezpiecznik i dopiero sprawdzaj jak hamuje...
ja tez kiedys myslalem ze mi hamulec slabo dziala, ale okazuje sie ze jak odlacze abs to kola szybko sie blokuja, a to abs ogranicza dosc bardzo hamowanie.
a co kolegi problemu-to problem prawdopodobnie jest przy pompie..lub przy ogranicznikach sily hamowania-tez przy pompie.
ps. a czy tylna lewa tearcza przypadkiem nie blokuje sie?
moze niepotrzebnie szukasz problemu w prawej bo z tylu kola malo hamuja..sprawdz na podniesionym tyle oba tylne kola jak mocno hamuja.
angreg2481 14-08-2013, 15:51 Słuchajcie,mam problem z hamulcami w swoim mondeo.Wymieniłem tarcze i klocki przy przednim zawieszeniu i okazało się że hamowanie jest tragiczne.Dzieje się tak jak przy zapowietrzonym układzie hamulcowym lecz w układzie powietrza nie ma.Pierwsze wciśnięcie hamulca pedał schodzi do podłogi,następne twardnieją ale siła hamowania jest bardzo słaba.Prawie wcale nie hamuje.Wciskając na postoju pedał hamulca po około pół minuty pedał opada w dół.Wymieniłem już w pompie uszczelniacze i dalej to samo.Bez poprawy.Co jest przyczyną tagiego zachowania?Pozdrawiam
Trzeba wymienić pompę hamulcową na nową. Tak już jest wytarta w środku, że nowe tłoczki nic nie dają.
zacznijmy od tego ze w hamulcach w przypadku:
-pompy hamulcowej-to wazna jest powierzchnia w pomie a nie tloczkow bo to cylinderek i uszczelka zamykają obwod
- w przypadku hamulców -liczy sie uszczelka i powierzchnia tloczków-bez wzgledu czy tarcze czy bebny.
jezeli pedal wpada w podloge a plyn nie ucieka to najprawdopodobniej pompa hamulcowa przepuszcza plyn hamulcowy i raczej tego nie naprawisz-jesli pompa w srodku jest porysowana.
angreg2481 14-08-2013, 19:54 No to napewno nie mały koszt?Pewnie trzeba będzie wymienić na nową pompę hamulcową?
Bump: Bardzo dziękuję za podpowiedź.Pozdrawiam serdecznie
angreg2481 18-08-2013, 14:03 Dziękuję za trafną podpowiedź "mjprzem".Faktycznie pompa hamulcowa była przyczyną.
maciej_b 18-08-2013, 17:56 ile taka zabawa kosztuje??
angreg2481 19-08-2013, 18:56 Koszt samej pompy hamulcowej to 240 zł firmy LPR
BuBuTaBi 19-08-2013, 19:26 ja miałem tak samo w mk2 mondeo 1.8
a problem był w tym ze tarcze były przegrane i krzywe. wiec podczas jazdy tarcze się nagrzewaly i brakowało chamulcow ale tylko z dużej predkosci jak powoli jechałem to były nawet nawet. po wymianie tarcz i odpowiednim zahartowaniu ich wszysto było ok bez zadnych dodatkowych ingerecji
Pamietaj ze po wymanie pompki nie wolno pompować pompka na sucho i nie pompuje sie kilkukrotnie pedalem tylko za kazdym razem tylko 1 raz-abys drugiej pompki nie uszkodzil.
angreg2481 21-08-2013, 18:28 Witam.A ja mam nowinkę dla Was.Kupiłem pompę hamulcową do mojego mondeo firmy LPR.Według katalogu zamiennika to miała być ta właśnie pompa.Na kartonie opis dla których aut pasuje pompa,czyli każde mondeo.Zamontowałem i ZONG!Tarcze non stop zablokowane.Okazało się że pompa jest dłuższa od orginału.Firma produkująca nie wierzy w to.Ale fakt im przesłałem zdjęcie obu pomp.Teraz czekam na reklamacje.A oni twierdzą że do tych mondeo produkują jeden rodzaj i model.Także LPR zawiodło.
Paleczny 22-08-2013, 11:17 Dopiszę coś do pierwotnie poruszonego wątku odnośnie ostrego hamowania i 'twardnienia' pedału po takim hamowaniu.
Krótki wykład na temat płynu hamulcowego.
Zanim zaczniecie szukać przyczyny w pompie, ABS-ie, vacupompie zadajcie sobie pytanie - jak stary jest płyn hamulcowy w Waszym samochodzie???
W związku z tym, że układ nie jest hermetycznie zamknięty - z założenia powinien ale przez pracujące tłoczki, pojawiające się po pewnym czasie delikatne rozszczelnienia (niewidoczne gołym okiem) do układu dostaje się woda i para wodna. Płyn hamulcowy jest mega higroskopijny. Podczas ostrego hamowania płyn rozgrzewa się spokojnie do ponad 200 stopni Celsjusza. Co się dzieje wtedy z wodą w tej mieszance? Po prostu się gotuje i zaczyna wrzeć. Przewody wypełniają się gorącą parą wodną, ciśnienie w układzie rośnie, pedał twardnieje i płyn nie jest przetaczany do zacisków i tłoczków. Zatem - jeżeli pojawia się taki objaw, pierwsze co należy zrobić to wymienić płyn przy jednoczesnym sprawdzeniu przewodów i ich połączeń pod kątem ewentualnych widocznych rozszczelnień. Płyn kosztuje dwadzieścia parę złotych, wymiana max pięć dyszek więc taki wydatek raz na 20 tysięcy km nie zaboli.
Tylko, że np. u mnie auto lepiej hamuje po ostrym hamowaniu. Pomaga nawet mocne doduszanie hamulca na postoju, więc to nie jest tylko kwestia rozgrzania tarcz.
nie moze tak byc ze woda jest w ukladzie i sie gotuje-bo plyn ja pochlania-wiec co najwyzej zmniejsza temp. wrzenia a nie obniza ja odrazu do 100'C.
to predzej zapieczone hamulce i jazda z duzej gorki moze zagotowac plyn-bo plyn niejest tak latwo zagotowac.
pozatym wilgoc raczej nie dostaje sie do plynu w ukladzie ale do zbiorniczka plynu.
w ukladzie hamulcowym -nawet przy puszczonym pedale hamulca jest minimalne nadcisnienie bo zbiorniczek plynu zawsze musi byc wyzej.
ale jesli do zbiorniczka sie dostanie woda-to moze sie zrobic zle.
ale tutaj nikt nie pisal o samoczynnie twardniejacym hamulcu przy hamowaniu.
ponadto jesli zacisk-tloczek hamulcowy jest zablokowany i kolo non stop hamuje -to 0czywiste ze duzo latwiej zagotowac plyn w takim przypadku-nawet jesli w tym plynie niema wody.
Paleczny 19-10-2013, 13:34 Nie będę się spierał, robiłem na ten temat badania i doświadczenia do pracy inżynierskiej, w googlach znaleźć można mnóstwo materiałów na ten temat.
Niezależnie którędy woda dostanie się do układu, miesza się z płynem, minimalne jej ilości bardzo znacząco obniżają temperaturę wrzenia płynu, płyn zaczyna się gotować, wydziela się para wodna, tworzą się 'poduszki powietrzne', pęcherzyki powietrza, które ze względu na właściwości gazów są ściśliwe, objętość mieszanki płyn + para wodna się zmniejsza na skutek ściskania pary wodnej, można mocniej wciskać pedał hamulca ale to powoduje jedynie większe ściskanie pary wodnej a nie nacisk płynu na tłoczek i dalej na klocek i tarczę.
Tak więc choćby Pudzian wciskał pedał hamulca, nie ma opcji żeby skutecznie zahamować.
Dbać o płyny i regularnie zmieniać a pożyjemy dłużej !!!! :D
objętość mieszanki płyn + para wodna się zmniejsza na skutek ściskania pary wodnej, można mocniej wciskać pedał hamulca ale to powoduje jedynie większe ściskanie pary wodnej a nie nacisk płynu na tłoczek i dalej na klocek i tarczę.
Tak więc choćby Pudzian wciskał pedał hamulca, nie ma opcji żeby skutecznie zahamować.
Dbać o płyny i regularnie zmieniać a pożyjemy dłużej !!!! :D
to jak kolega robil prace na ten temat to tutaj jest błąd...
nieda sie mocniej wciskac zapowietrzonego ukladu bo uklad poprostu jest miekki,
a naewt jak jest miekki i tylko troche zapowietrzony to co najwyzej mamy wiekszy skok pedalu hamulca a sila hamowania zalezy wylacznie od sily nacisku na pedal-niezaleznie od tego w jakim stopniu uklad jest zapowietrzony-bo cisnienie rozchodzi sie jednakowo w calym ukladzie.
Paleczny 21-10-2013, 11:51 To było jedno z krótkich badań, które zawierały się w całej pracy.
Tak się dzieje do pewnego momentu, później układ 'twardnieje' (jakkolwiek by to nie zabrzmiało) a samochód jak nie hamował, tak nie hamuje. Proponuję wykonać doświadczenie z jakimś prostym siłownikiem hydraulicznym, w jednym przypadku układ wypełniony w całości płynem, w drugim mieszanka płynu i powietrza, w obydwu przypadkach w określonej temperaturze oczywiście.
tak...jesli pedal wcisniesz do oporu ...
ale jesli uklad zapowietrzony jest w nie duzym stopniu to masz poprostu bardziej miekki pedal i wiekszy skok pedalu ale hamowanie nadal takie samo na 4 kola. gorzej jesli uklad wspomagania nie nadąża za skokiem pedału to wowczas moze wydawac sie ze samochod slabo hamuje
ale to nie wynika z tego ze w ukladzie jest powietrze ale z tego ze nie domaga wspomaganie
nie zapominaj ze uklad hamulcowy to tak jakby 2 strzykawki polaczone rurką...jedna z malym tlokiem-pedal hamulca
inna z duzym tlokiem-zacisk hamulca a to jak scisliwy plyn jest wsrodku i ile jest w nim powietrza niema nigdy w zaden sposób wpływu na przenoszoną wartość siły
za to ma wplyw na skok pedału hamulca i szybkosc reakcji co wlasnie ze wzgledu na wspomaganie moze byc niebezpieczne.
kuba_buba 12-01-2014, 16:45 BajorFocus... może nie wyjaśnię ci problemu ale mam wrażenie, że ktoś wcześniej coś modził w tej foce. W 1999 z tyłu były tylko i wyłącznie bębny.
Maciej nie jest prawdą ci piszesz mam Foka 99 kombi 1,9 TD - 90KM z ABS - i mam z tyłu tarcze i nikt nie gmerał bo auto odkupiłem od ojca, samochód kupiony w Salonie Forda Gliwice.
A wracając do tematu - dziś spotkało mnie to samo. Po 40 km drogi hamulec stał się twardy jak skała, auto ledwo hamuje, nie mam żadnych drgań etc. Nic nie puka, nie stuka. Płyn jest prawie full, tarcze klocki spoko, auto w wtorek stawiam do mechanika.
Czy może ktoś mi napisać co wymienił i co pomogło i co nie pomogło żeby mechanik mnie nie naciągnął że trzeba pół auta wymienić ?
Wymień płyn hamulcowy . Pracuję w firmie zajmującej się regeneracją zacisków hamulcowych .Kiedy wymieniałeś płyn i jaką ma temperaturę wrzenia ? powinno być dla dot4 155-235stopni przy zaciskach a nie w zbiorniczku .
Pozdrawiam.
Gdyby zagotował się płyn to pedał wpadłby w podłogę.
Jeśli jest twardy to nie działa serwo. Sprawdź szczelność połączeń od pompy podciśnienia do serwa. Jeśli wszystko całe to pewnie pompa do wymiany.
kuba_buba 26-01-2014, 12:28 Problem rozkminił mechanik w 20 min.
VacuPompa padła. Kupiłem używaną na allegro za 65 zł.
Problem rozwiązany. Koszt robocizny 100 zł.
Witam,
kilka stron wcześniej wspomniane było, że należy zresetować układ ABS gdy dobija się powietrze w kołach... zatem za każdym razem gdy dobijam powietrza powinienem to uczynić ? Złapałem ostatnio gumę, więc siłą rzeczy na nowo pompowane było koło, jednak nie był resetowany układ ABS... wydaje mi się, że działa poprawnie, choć jakby częściej się uaktywniał.... czy mogę prosić o krótki instruktaż jak poprawnie go zresetować ? Fokę mam od niedawna i dopiero poznaję ten samochód
Pozdrawiam
Witam.
Dzisiaj jadąc z pracy próbowałem zahamować, ale nie dało rady. Pedał hamulca w ogóle się nie wciskał. Nie dało rady hamować... Hamulec ciągle jest twardy. Mam ten samochód od niedawna, ale był już u mechanika i mechanik powiedział. że klocki hamulcowe są praktycznie prawie jak nówki. Płynu hamulcowego jeszcze nie wymieniałem, ale jest pełen zbiorniczek. Hamulec do tej pory raczej działał poprawnie, dodam jeszcze że ojciec ma taki sam model samochodu z takim samym silnikiem i hamulce w moim jak i w jego aucie działały zawsze tak samo. Nie zauważyłem wcześniej żadnych drgań w pedale ani nic poza tym. Niestety mechanikiem nie jestem więc prosiłbym o jakąś radę co to może być? Przeczytałem w tym temacie ze serwo lub np jakiś czujnik abs należy zresetować, ale każdy przypadek jest trochę inny więc wolałem opisać mój problem.
Z góry dziękuję.
Wiem, że temat jest od dawna nie używany, ale nie chciałem zakładać nowego.
Jak pedał hamulca jest twardy, to zzawse da radę ahamować, tylko niestety treba użyć dużej siły nacisku na pedał hamulca. Samochód awse się atryma, choć nie od rau, jak normalnie.
U Ciebie wysiadło serwo wspomaganie hamulca, albo uszkodiła sie pompa Vacum, albo pekła membrama gumowa w serwie pry pompie hamulcowej.
Po prostu, hamulce są , tylko nie ma wspomagania.
Panowie, 2 razy jak kiedyś hamowałem miałem objaw "Twardego hamulca".
Raz tak bym prawie kolesiowi tył skasował, na szczęście puszczenie hamulca i naduszenie jeszcze raz pomogło.
Płyn hamulcowy nie wiem ile mam w aucie, odpowietrzałem hamulce rok temu.
Niedawno wymieniałem nowe tarcze i klocki bo stare mi się zwichrowały.
Gdzie szukać problemu?
No właśnie salom nie miałem hamulca. wciskało się tylko troszeczke i dalej pedał nie chciał iść. Nawet teraz poszedłem sprawdzić jak przeczytałem wiadomość od Ciebie.
Mechanik już był i powiedział, że to pompka vacum.
Jeżeli był, otworył maske, i tylko zerknął swoim fachowym, i według niego nieomylnym okiem, to tylko 50 procent prawdy, bo tak jak wyżej pisałem, może być również pęknięta gumowa membrama.
Samochody są tak skonstruowane, że nawet jak nie ma wspomagania, to hamują. Pewnie masz mało siły w nogach.A jak by pękła rurka hamulcowa, i znikł płyn hamulcowy, pedał wpadł by do podłogi, i wtedy ile razy byś nie naciskał, i nawet dużą siłą, to nie zahamujesz. I właśnie po to jest hamulec pomocniczy, zwany postojwym lub parkingowym, którego należy utrzymywać w stanie działającym, bo zawsze wtedy można się uratowć przed stłuczką lub inną sytuacją na drodze.
rzeznik95 12-02-2017, 21:28 Witam,
kieruję do Was pytanie ponieważ od jakiegoś czasu mam problem z hamulcami, ale zacznę od początku...Około miesiąca temu wychodząc w ciągu dnia z pracy, uruchomiłem silnik i wyjeżdżając ledwo co z miejsca parkingowego, nagle pedał hamulca stał się kompletnie twardy. Odczekałem może z 5 minut na włączonym silniku i hamulce w końcu zaczęły działać a pedał stał się miększy. Weryfikując następnego dnia auto na podnośniku, mechanik stwierdził że tylny lewy zacisk słabo łapie co było też efektem tego że "machając" ręcznym co 5, 6 zaciągnięcie było bardzo wysokie. Powiedziano, że warto zregenerować, co też uczyniłem od razu z drugim, żeby się nie okazało że za jakiś czas i ten skończy swój żywot. Wczoraj, po przejechaniu 500m, problem znowu się pojawił. Ale co najważniejsze, kiedy udało mi się powoli dojechać do domu który oddalony był o 3 km, hamulce pod samym blokiem nagle znowu zaczęły działać...Pojechałem jeszcze tego samego dnia do centrum handlowego, wróciłem i nie było już żadnego problemu. Dzisiaj po przejechaniu 100m od uruchomieniu silnika, pedał znowu stanął. Nie miałem czasu, na zabawy z czekaniem aż odpuszczą i zmuszony byłem wziąć drugie auto. Ale gdy wróciłem do domu po 3 godzinach, poszedłem i sprawdziłem czy nadal wszystko stoi i co...pedał miękki, abs jest, hamuje bardzo dobrze. Nawet zrobiłem małą rundkę i nic się nie działo. Czy ma ktoś pomysł co to może być ?
Rafał A.(antek) 12-02-2017, 21:51 Siada pompa Vacum, albo nieszczelne przewody, albo serwo niedomaga,
technikibart 14-03-2017, 17:03 Witam, na co dzień śmigam służbowymi autami, focusem mk2 fl oraz mk3 i w porównaniu do mojego focusa mk2, jest dużo większa różnica w hamowaniu. Nad ranem pedał jest twardawy, po dłuższym postoju w godzina popołudniowych jak wyjadę z zakładowego parkingu hamulec jest przez najbliższe 500m jak żyleta, a następnie robi się coraz twardszy i tak mu zostaje, Na przodzie wymienione tarcze i okładziny na nowe TRW,wymieniłem gumy w zaciskach i tłoczki przesmarowane smarem do tego przeznaczonym, tył również "bębny" ABS bez ESP. Postanowiłem dla testu wyciągnąć bezpieczniki od ABS i jeszcze gorzej było z hamowaniem. Podobnie miałem w audi a3, zrobiłem regeneracje pompy i sprawdziłem serwo, wyczyściłem cały układ a i tak hamował, jak poprzednio. Nie mam pojęcia co może powodować to że pedał jest taki toporny, jest tam jakiś zaworek zwrotny jak w inny modelach? Przewody od podciśnienia są ok...
rzeznik95 26-03-2017, 21:29 U mnie pomogła wymiana Vacum
technikibart 26-03-2017, 21:31 U mnie pomogła wymiana Vacum
Pompy, przewodów, czy wspomagania?
rzeznik95 26-03-2017, 21:35 Pompy Vacum, bo ewidentnie nie było wspomagania w układzie. Tak jak opisałem mój przypadek trochę wyżej to widzę, że jest podobny do Twojego. Wszyscy mechanicy z którymi rozmawiałem, mówili że te pompy lubiły się kończyć po jakimś czasie
technikibart 26-03-2017, 21:38 Pompy Vacum, bo ewidentnie nie było wspomagania w układzie. Tak jak opisałem mój przypadek trochę wyżej to widzę, że jest podobny do Twojego. Wszyscy mechanicy z którymi rozmawiałem, mówili że te pompy lubiły się kończyć po jakimś czasie
Jak odłączyłem Vacum to cegła, przy podłączonym to delikatnie mięknie, pedał do ilu % powinien się dać wcisnąć?
rzeznik95 26-03-2017, 22:30 Do ilu % to nie wiem :P Ale u mnie było za każdym razem tak jak mówisz, cegła.
technikibart 28-03-2017, 11:24 Do ilu % to nie wiem :P Ale u mnie było za każdym razem tak jak mówisz, cegła.
Sprawdziłem vacum i przewody, są OK. Jeszcze sprawdzę pompę abs i hamulcową, no i serwo, ten cały filterek.
Mam również problem z hamulcami w Fordzie galaxy 1,9 tdi.
objawy:
po wciśnięciu pedału hamulca hamuje ok zaś drugie wciśnięcie pedału powoduje twardnienie trzecie wciśnięcie kompletnie twardy pedał czyli bez wspomagania, wystarczy dać mu minutę spokoju i ponownie pierwsze wciśnięcie hamuje jak należy a dalej analogicznie.
pytanie: vacum czy serwo jak to sprawdzić?
technikibart 16-04-2017, 23:09 Posiadając 1.6 tdci, wiem że w kolektorze jest czujnik podciśnienia, zastanawiam się czy nie wykorzystać go do sprawdzenia skuteczności pompy vacum jak i szczelności układu?
Sprawdziłem vacum i przewody, są OK. Jeszcze sprawdzę pompę abs i hamulcową, no i serwo, ten cały filterek.
jak można sprawdzić pompę vacum?
Cezary3234 27-09-2017, 20:16 Witam. Chcialbym odnowic temat, mam problem z hamulcami, jakis czas temu zmienialem cale tylne zawieszenie, poprzednio mialem bębny, teraz tarcze, po zmianie wymienilem plyn hamulcowy i odpowietrzylem caly uklad, auto hamowalo w porządku zadne kontrolki sir nir swiecily, abs sprawdzalem na piasku i lapal od razu. Wczoraj mialem awaryjne hamowanie przed sarną, pedal w podlogę z calej sily, ale hamulce reagowaly bardzo slabo, brak reakcjii abs`u, kazde kolejna proba hamowania z wiekszej predkosci konczyla sie tak samo, dzisiaj postanowilem odlączyc bezpieczniki od ukladu abs i auto reaguje duzo lepiej, po mocniejszym wciśnięciu wszystkie kola blokują. Gdzie szukac przyczyny tak marnej sily hamowania z aktywnym abs`em. Pozdrawiam
technikibart 12-03-2019, 09:13 Cześć, U mnie problem nie rozwiązał się niestety, czy jeżeli układ był pusty bo miałem wymieniane łożysko oporowe i fachmajstry odpowietrzali hamulce, to trzeba w forscanie odpalać opcje odpowietrzania pompy abs? Czy to nie ma znaczenia i za każdym standardowym odpowietrzaniem powinno wszystko działać?
|
|