Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2000-2006] 1,9tdi utrata mocy-po kolejnym odpaleniu jest dobrze na jakis czas
Czajek79 15-01-2012, 23:45 Witam, Potrzebuje porady kogos kto moze mi cos w tym temacie doradzic. Czytalem duzo podobnych postow, ale nie trafilem na taki przypadek jaki wystepuje u mnie. Posiadam galaxy 2001r. 1,9 tdi 116PS SKRZYNIA AUTOMATYCZNA. Jadac samochodem czy na zimnym silniku czy tez na cieplym dosyc czesto zdaza sie ze samochod traci moc, przy skrzyni automatycznej jest to bardzo odczuwalne biegi zaczyna zmieniac przy wysokich obrotach, do tego sa straszne szarpniecia.Jadac powiedzmy 130 km/h , momentalnie spada predkosc do ok 100km/h i wiecej nie idzie. Dopiero po kolejnym odpaleniu jest dobrze, ale tylko przez jakis czas bo sytuacja sie powtarza. Bylem u roznych mechanikow.Podlanczali go pod vaga, jest blad-niby blad 2-go pompowtryskiwacza. Ale tu sa bardzo podzielone opinie mechanikow. Jedni mowia wymienic pompowtryskiwacz, inni mowia ze to nie bedzie ta przyczyna. Samochod ogolnie odpala bez zadnego problemu, czy lato czy tez zima, nigdy nie mialem i nie mam problemow przy niskich temperaturach z odpalaniem. Nigdy nawet nie puscil dymka-silnik pracuje naprawde super. Przeplywka jest dobra, skrzynia biegow rowniez bo juz tez zastanawialem sie czy to nie skrzynia. Blad uda sie skasowac ale zaraz po utracie mocy znowu sie powtarza. Czy ktos z Was mial juz moze do czynienia z takim problemem??
Witam
Mam forda Galaxy 2003 rok i ten sam problem co Pan.
Bardzo proszę o informację czy udało się coś z tym problemem zrobić?
Pozdrawiam
zgłasza bład przeładowania turbiny ?
może geometria turbiny nie pracuje jak należy i stad skoki mocy, bo to klasyczny przypadek wskazywałby n to właśnie.
poczytajcie na forum o tym, może to wasz problem.
A ci mechanicy co nie znają tego przyapdku znaczy, że nie znaja sie na tym aucie.. lepeij do innych jechac.
ExpressParts 02-07-2014, 19:54 Najlepiej byłoby zrobić logi. Podjedź najlepiej na jakiegoś spota w okolicy i na pewno ktoś Ci z tym pomoże. Logi wrzuć na stronę vaglog.rtnet.pl i później na forum do analizy.
Prawdopodobnie problemem są zapiekające się kierownice w turbo. Po prostu turbo przeładowuje i włącza się tryb tak zwany "notlauf". Trzeba rozebrać i wyczyścić turbinę.
milus123 07-02-2015, 19:14 witam tez mam automat mialem ten problem auto po dlugiej jezdzie lub po krutkiej zalerzalo od dnia wchodzilo w stan awaryjny i dzialalo tylko do 4-ego biegu ,czasami bylo normalnie po wygaszeniu silnika, i czas na papierosa potem ogien na okolo 100-200 km przy spokojnej jezdzie ok.JA po kilku wizytach w salonach forda i innych mechanikow opini bylo wiele wymienilem czujnik /nie jestem mechanikiem nie znam nazwy tego czujnika/to jest zaraz pod oslona silnika z prawej strony gruby waz tam jest ten czujnik on odpowiada za prace skrzyni i wspulpracy z turbina ma// nr.0281002339 bosch to nuner na czujniku//koszt ok 180-200zl teraz mam spokoj opinie byly rozne nawet mowa byla ze to turbina lub skrzynia tylko jeden starszy pan w ford nl.podal mi przyczyne i dziala do dzis jest naprawde ok.to minimalny koszt// jesli sie myle to zwroce koszty za zakup tego czujnika// po wymianie zrobilem okolo 3400km . jak mi powiedzial to glowna wada tego modelu slaby punk w wspolpracy silnika turbiny i skrzyni .on pracuje w ford nl. od 30 lat ,POZDRAWIAM K.
jak nie sprawia kłopotu zrobiłbyś fote tego dziadostwa co i gdzie pod tą pokrywą
bo wpisując ten numer to wyskakuje pedał gazu a nie czujnik
Bump:
Bump: bo mam podobny problem na automacie w 1.9 tdi wywala błąd przeładowania turbo,na zimnym to jak z jajkiem musze jechać zaworek czysty,przewody podciśnienia ok,wajcha na turbo pracuje płynnie a wywala-może to jest powodem,i też nie dymi nawet jak gaz do dechy
Koledze chodziło o czujnik doładowania turbiny nr.Bosch 0281002399.
dobra wyluzujcie niech sobie chłop radzi.
Czajek79 był u nas ostatnio 19 stycznia i pewnie więcej się nie pojawi.. albo do następnej awarii.
W zasadzie można by usunąć cały wątek bo to śmieć.
cacy- to najlepiej zamknąć całe forum!!!
przeciesz to forum dla wszyskich co mają jakiś tam problem-nie stawiajmy od razu kropki.
-nie stawiajmy od razu kropki.
Nie kwestionuje wartości waszych wpisów.
chodzi o to, ze watek miał pomóc chłopakowi rozwiązać problem, a on go założył i znikł z forum.
Tego typu informacji na forum jest pełno i ten wątek stal się śmieciem.
a ja i tak mam problem z notlaufem-nadal nie rozwiązany,i teraz niewiem czy wymieniać ten czujnik czy nie?
wyczytałem że można zmostkować ten zaworek co jest z tyłu komory silnika ale czy moge tak jeżdzić gdyby było ok?
to jest 1.9tdi w automacie
problem prosty do rozwiazania.
jestes pewny, ze kierownice w turbo nie zacinaja sie z powodu nadmiaru sadzy? zaworki rzadziej ulegaja usterce ewentualnie wezyki.
zdejmij sztange z gruszki prozniowej i zobacz czy nie stawia oporu geometria.
ps. jest caly watek na ten temat, wszystko juz zostalo powiedziane. no i....pisz tam.
co do gruszki to zawsze sprawdzam czy podciśnienie działa zasysajac wężyk i do języka czy trzyma-bo kiedyś miałem dziurke i nie trzymało,potem dmucham słuchając czy dzwignia chodzi,potem pod auto i ruszam dzwignią-wszystko trybi-a nadal nie mogę mocno deptać w czasie jazdy po wywala turbo i notlauf, już niewiem co z tym fantem robić
a co tam dmuchasz.. proznia ciagnie wodzik geometrii.
nikt ustawienia gruszki nie przestawil?
jakie parametry cisnienia w vag pokazuje?...
1 szczelnosc dolotu
2 zawor podajacy podcisnienie
3 czujnik cisnienua doladowania
oddaj auto dobremu dizelowcu, to prosty problem.
devaluator 16-02-2015, 10:23 U mnie podobnie, tyle, że w mojej turbinie nie ma kierownic, w międzyczasie występowania problemu wymieniłem turbinę, poprzednia po prostu padła, na owej, regenerowanej problem ten sam. Raz nie ma mocy, przygazówka i turbo działa, tyle, że słabo, potem przez miesiąc działa słabo ale cały czas, od 4 dni śmiga jak trzeba. Problem mam od 2 lat i żaden mechanik nic mądrego nie wymyślił. Temat zostawiłem.
macie 2 inny silniki i systemy wtryskowe.
Szyndziu 16-02-2015, 18:51 Miałem ten sam problem , zaślepiłem EGR i wyczyściłem kolektor jak ręką od jął przeładowanie turbiny , na kompie pokazał błąd przeładowania i recyrkulacji
dałbyś jak i co z zaślepieniem egr-czy to mowa o tym zaworku na tylniej ściance?ten mało dostępny?
bo ja już dostaje do głowy z tym autem
Miałem problem z brakiem doładowania - po ponownym uruchomieniu było OK do momentu przekroczenia 2000 obrotów na 4-tym biegu.
Okazało się, że przyczyna była sparciała rurka podciśnienia.
Zapewne zawór n75 mam takie same objawy raz jedzie raz nie jedzie ,założyłem turbałe po regeneracji 1500 km przejechane i znowu kiksuje koszmar.ponoć można te zawory czyścić samemu.są foty na stroni notlauf,nowy kosztuje coś koło 200zł.
Bump: Kurna mi żadnych błędów nie wywala :) szokowirówka
szukajcie, oprócz zaworku sprawdźcie jeszcze wezyki gumowe podciśnienia.. a najlepiej wszystkie wymienić jeśli już sparciałe. To banalna robota, jak zmiana skarpetek.
Układ podciśnienia jest powiązany, jełśi gdzieś węzyk sparciał i wpuszcza ciśneinie atmosferyczne to brakuje podciśnienia w całym układzie.
Ponadto sprawdźcie czy dolot jest szczelny czy nie ma dziurki w chłodnicy powietrza.. bo nieszczelność spowoduje tak samo tryb awaryjny (turbina nie będzie mogła osiągnąć roboczego ciśnienia i przejdzie w tryb awaryjny)
Witam panowie potrzebuje waszej pomocy mianowicie padło mi turbo w mojej galaxy mk2 1.9 TDI 115 BPH re-map 145 bhp. i tera po regeneracji tubo auto nie ma takiej mocy jak na starym turbo. Mianowicie mam takie odczucie jakby turbo działało od 2200 obrotów gdzieś do około 3000 obrotów a po przeciągnięciu go na 3 biegu do do 4000 obrotów kaczy się to całkowitym brakiem mocy i rozłączeniem turba i wyskakuje błąd VAG 17964 P1556. po zgaszeniu i odpaleniu auto znów jedzie lecz nie tak jak powinno. Dodam iż auto do samego końca na starym turbo chodziło jak złoto i tera każdy rozkłada ręce i nikt nie jest mi w stanie pomóc :(
Bump: aha zapominałem dodać ze jeśli auta nie przeciągnę do 4000 obrotów i nie rozłączy turbo to niema żadnego innego błędu
Bump: PROSZĘ POMÓŻCIE !!!!!!!!!!!!
ricco51, ci co montowali ci turbinę niech szukają... przecież kase za montaż wzięli tak ?
dali plamę z montażem (nie sprawdzili wszystkiego)... a dokładnie z sterowaniem zaworem turbiny lub niesczelnosc dolotu, kolektora, uszczelki. Moze wężyki podciśnienia, może nieszczelny dolot i doładowanie ucieka w atmosferę.
No tak tylko ze on szuka i biedak znalesc nie umie uszczelki są nowe a co do wezyków to mozliwe zeby tera sie popsuły skoro wczesniej nie było zadnego problemu ????? AHA ZAPOMNIAŁEM DODAĆ IŻ AUTO ZACZEŁO KOPCIĆ NA CZARNO
Brakuje mu powietrza do spalenia paliwa, więc kopci na czarno (sadza). Nie jeździj tak bo ci zawali nową turbinę sadzą i geometria szybko stanie.
Szukajcie przyczyny braku doładowania.... lub gdzie ono ucieka.
Jakie na VAG pokazuje ciśnienie w kolektorze ?
Jak mechanik podłączył komputer to pokazywało ze turbo pompuje do 2 bar oto chodziło???
tak.
czyli dziala sprezarka.
teraz tylko odnalezc przyczyne trybu awaryjnego. Doswiadczony mechanik szybko sobie poradzi. A mniej doswiadczony niech sie uczy.
a moze byc to ze turbo zostało zle zregenerowane ?????
2 bary pompuje, czyli sie kreci.
reszta to sterowanie turbosprezarka i szczelnosc kolektorow dolot i wydech. (+ rury i intetcooler)
mowiles, ze wczrsniej moc byla wiec zskladam ze czujnik cisnienia doladowania, przeplywomierz jest ok.
szczelnosc sprawdzał mechanik i mówi ze wszystko jest oki nigdzie nie ma nieszczelnosci. wiec co jeszcze mozna sprawdzić ???????
Łamaga a nie mechanik..
auto miało moc przez jego robotą a po nie ma.. niech się uczy on, co sprawdzać a nie klient go informuje.
więc miałem deko czasu i zdiołem klape od spodu i sztanga na turbinie pieknie chodzi,wężyki ok,założyłem inny przepływomierz od kolegi co ma na zapasie bez gwarancji ze sprawny i objaw mam taki teraz ze już niemem odrazu notlaufa ,mam go po jakimś czasie dopiero a na tamtej przepływce od razu (wyjazd z domu mam pod górke 200metrów-i silnik ma odrazu co robić)dojezdzam do świateł troche postoi i ruszam i dostaje wtedy notlauf-robie reset na pobliskim przystanku i dopuki go nie zgasze jedzie jak oszalały,gdybym się zatrzymał na 10 min i po ruszeniu mam odrazu rozłączenie po zrobieniu resetu znów mogę jechać przez pół polski
jedyny błąd który wyskakiwał na starej i pożyczonej przepływce to standardzie przeładowanie turbo ,przepływka nie zgłasza nic a mój stary przepływomierz to wywalał mnie od razu już przy podjeżdzie rano pod górke
i teraz niewiem czy kupić nową przepływke czy ten czujnik co opisywał kolega co automaty mają na tej rurze dolotowej po prawej str silnika???
|