Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Drgania i wibracje silnika 2.0 TDCI przenoszące się na karoserię; kierownicę

_Jaro
17-01-2012, 18:19
Chciałem Was prosić o radę - co może być potencjalną przyczyną drgań silnika przenoszących się na karoserię, jak i kierownicę w Fordzie Mondeo MK4 (2.0 TDCI, rok 2009, przebieg 85000 km).

Objawy są następujące:
1) na biegu jałowym odczuwalne są mocniejsze niż w innych egzemplarzach tego samochodu wibracje na kierownicy jak i na karoserii - potwierdził to pracownik serwisu Lipski w Warszawie.
2) dodatkowo przy obrotach ok.1400 i 2200 (zarówno stojąc jak i jadąc, z włączonym i wyłączonym sprzęgłem) silnik wpada w wibracje, które czuje się na karoserii, jak i na kierownicy? Mają one podobny charakter jak te, gdy są źle wyważone koła - kierownica zaczyna lekko falować/wibrować (ale przypomnę, że zarówno stojąc, jak i jadąc ten objaw jest dokładnie taki sam).

Pracownik serwisu potwierdził, że wibracje są za duże jak na Mondeo. Stwierdził, że nie jest to koło dwumasowe i nie wygląda to na uszkodzenie poduszek silnika, natomiast stwierdził, że konieczne jest dalsze badanie przyczyn "na chybił trafił", za które oczywiście muszę zapłacić. Z doświadczenia wiem, że takie szukanie dużo kosztuje, a nie koniecznie przynosi pożądane efekty.

Czy ktoś się spotkał z takim problemem? Poleca jakiś warsztat w Warszawie? Będę wdzięczny za Wasze rady.

Strzeszku
17-01-2012, 18:59
Równie dobrze możesz mieć uszkodzony wtryskiwacz. W fordzie nie spotkałem się z czymś takim, ale w oplu silnik wpadał w wibrację już kilka tyś km przed całkowitym uszkodzeniem wtryskiwacza.

gandolfinek
17-01-2012, 21:35
Miałem podobne objawy, z tym że podczas jazdy mniej odczuwalne, ale stojąc to możnabyło drgawek dostać trzymając kierownice a deska warczała i drgała jakby audio na full było rozkręcone. Co najgorsze w serwisie nie mieli zielonego pojęcia o co kaman i najlepiej jak już znajdę przyczynę to żebym dał im znać bo mają jeszcze takie dwa jak mój. Sprawdzali wszystko (prawie) ale chyba nie za dokładnie, podejrzewali na koniec poduszki silnika (i słusznie jak sie później okazało) ale chyba tylko wirtualnie lub wizualnie, bo stwierdzili że jest okej. Po tym "wnikliwym badaniu" po jakims miesiącu podjechałem do mechaniorów od diagnostyki zawieszenia (takich "dziadków złota rączka") i stwierdzili że jest pęknięty jakis sworzeń od jednej z poduszek. Co się okazało wróciłem do serwisu aby to wymienić i jakie było zdziwienie że poduszka była równiesz uszkodzona, tylko dlaczego tego wcześniej nie zauważono? Przecież zapewniano mnie że podmieniano po kolei każdą z poduszek aby wyeliminować drgania. Po wymianie sworznia i poduszki wszystko wróciło do normy. Drgania ustały.

_Jaro
18-01-2012, 08:26
OK, w takim wypadku podjadę do serwisu i poproszę o sprawdzenie/wymianę poduszek. Dam Wam znać czy udało się pozbyć problemu :)

multimen
18-01-2012, 19:15
:) Dobrze wiedzieć !, a macie może drgania przy 130 km/h? mam mk4 2007 2.0 TDCI z przebiegiem ok 90tys. i na 18 " alusach byly straszne teraz na zimówkach prawie ich nie czuć, drgania mam dość odczuwalne poniżej 1500 obrotów wyczytałem że powodem drgań moze być też zużycie koła 2 masowego.

djmatheo
18-01-2012, 20:06
drgania mam dość odczuwalne poniżej 1500 obrotów wyczytałem że powodem drgań moze być też zużycie koła 2 masowego.

w MK3 takie wlasnie drgania byly spowodowane padajaca dwumasa, wiec to moze byc to :P

fatek
20-01-2012, 20:26
Chciałem Was prosić o radę - co może być potencjalną przyczyną drgań silnika przenoszących się na karoserię, jak i kierownicę w Fordzie Mondeo MK4 (2.0 TDCI, rok 2009, przebieg 85000 km).

Objawy są następujące:
1) na biegu jałowym odczuwalne są mocniejsze niż w innych egzemplarzach tego samochodu wibracje na kierownicy jak i na karoserii - potwierdził to pracownik serwisu Lipski w Warszawie.
2) dodatkowo przy obrotach ok.1400 i 2200 (zarówno stojąc jak i jadąc, z włączonym i wyłączonym sprzęgłem) silnik wpada w wibracje, które czuje się na karoserii, jak i na kierownicy? Mają one podobny charakter jak te, gdy są źle wyważone koła - kierownica zaczyna lekko falować/wibrować (ale przypomnę, że zarówno stojąc, jak i jadąc ten objaw jest dokładnie taki sam).

Pracownik serwisu potwierdził, że wibracje są za duże jak na Mondeo. Stwierdził, że nie jest to koło dwumasowe i nie wygląda to na uszkodzenie poduszek silnika, natomiast stwierdził, że konieczne jest dalsze badanie przyczyn "na chybił trafił", za które oczywiście muszę zapłacić. Z doświadczenia wiem, że takie szukanie dużo kosztuje, a nie koniecznie przynosi pożądane efekty.

Czy ktoś się spotkał z takim problemem? Poleca jakiś warsztat w Warszawie? Będę wdzięczny za Wasze rady.

ja mam to samo i kazdy rozklada rece:( dwumas zmieniony wtryski ok egr tez ,zawory cisnienia od turbo tez zmienione i dalej kupa:( chyba pojdzie do zyda na wakacje i honda chyba bedzie

setaszi
20-01-2012, 21:50
myślę że powodem drgań jest poduszka na prawej podłużnicy czyli od strony paska, wizualnie może być OK ale jej właściwości mogą być już nie wystarczające do tłumienia drgań

fatek
27-01-2012, 18:38
ma te same objawy co wy,jeden mechanik mi mowil ze to moze byc wina jakiegos walka wywazajacego jest on w misce olejowej starsze silniki hdi peugotowskie go mialy,a 2.0tdci nie jest pewien czy go ma.nie pchalem sie jednak w sprawdzanie tego bo trzeba miske zdejmowac i malo jest mechanikow co by sie tego podjeli,szukalem opisu lub schematu budowy tego silnika ale nie znalazlem.

mrk26
27-01-2012, 23:04
o wałkach wyważających to słyszałem ale tylko w VW i Audi, a że w HDI to pierwsze słyszę, osobiście bym obstawial poduszke tę od góry co trzyma silnik.

Strzeszku
27-01-2012, 23:27
Wałki wyważające w głowicy ma silnik 2,2 hdi PSA i w Fordzie.

fatek
28-01-2012, 16:47
myślę że powodem drgań jest poduszka na prawej podłużnicy czyli od strony paska, wizualnie może być OK ale jej właściwości mogą być już nie wystarczające do tłumienia drgań

zgadza sie kolego tylko te drgania bylyby odczuwalne z czasem coraz wieksze a zrobilem juz jakies 8 tysiecy i caly czas to samo,rusza lagodnie i nie zrywa,jest to tylko i wylacznie przy zakresie obrotow 1300- 1700,pozniej ustaje,ostatnio po przejechaniu 1800km non stop te drgania byly troche mocniejsze,a na drugi dzien byly juz mniejsze.nie mam juz sil do tego zlomu i jezdze az sie cos urwie w koncu.jak sie urwie to napisze co:)

wojtekp27
29-01-2012, 03:35
Witam
Ja bym jednak postawił na 2 masa. Mam te same objawy i niestety dwumas :oops:do wymiany. Radzę to sprawdzić bo niestety jeszcze skrzynia do tego dojdzie:(

fatek
29-01-2012, 14:04
Witam
Ja bym jednak postawił na 2 masa. Mam te same objawy i niestety dwumas :oops:do wymiany. Radzę to sprawdzić bo niestety jeszcze skrzynia do tego dojdzie:(

dwumas dobry do juz drugi:),wiec to nie od tego:(

fatek
02-02-2012, 20:57
problem drgan zaczal sie w koncu powiekszac,przy gaszeniu i zapalaniu zaczyna karoseria lekko trzasc,ale jeszcze jezdze do wiekszych objawow,ale tak jak pisal kolega steszi(chyba)powodem tego moze byc gorna poduszka silnika moja wizualnie jest igla.nie mam gdzie teraz tego sprawdzic bo jestem za granica.a ktos z was usunal te drgania?

mrk26
03-02-2012, 06:52
Tak jak na nią patrzysz z góry to napewno igła ale jak byś ją wykręcił i sprawdził jak sztywna jest to by się okazało że już nie taka "igła" ,ja swoją sprawdzałem jak mi znajomy zmieniał razrząd i dla przykładu dal mi do porównania rozwalona to rozwalona z wierzchu też wyglądała "igła", na szczęście moja jeszcze dobra.

mirann
03-02-2012, 15:15
Witam - Ja bym sprawdził jeszcze koło 2-masowe napędzające pasek alternatora (tak jest takie jeszcze jedno w Fordzie) -można je obejrzeć zdejmując prawe przednie koło i po odpaleniu silnika (najlepiej na podnośniku) jeżeli będzie latać na boki ,to jest to -koszt takiego koła to ok 450 zł. -powodzenia miałem podobne objawy i pomogło

mrk26
03-02-2012, 19:32
Nie wiem czy dobrze piszesz bo kolega ma tu problem z Mondeo mk4, a te koło o którym piszesz o ile to te co napędza pasek(i to te co myślę) to samo zdjęcie koła go nie pokarze, trzeba jeszcze zdjąć plastkiowe nadkole i akurat to koło to tak jest dokręcone pneumatem przy zmianie rozrządu że prędzej da rade jajo znieść niż odkręcić to koło a co dopiero zobaczyć je luźne.

fatek
03-02-2012, 21:18
Nie wiem czy dobrze piszesz bo kolega ma tu problem z Mondeo mk4, a te koło o którym piszesz o ile to te co napędza pasek(i to te co myślę) to samo zdjęcie koła go nie pokarze, trzeba jeszcze zdjąć plastkiowe nadkole i akurat to koło to tak jest dokręcone pneumatem przy zmianie rozrządu że prędzej da rade jajo znieść niż odkręcić to koło a co dopiero zobaczyć je luźne.

koleczko zmienione tak i jak napinacz i pasek i alternator po przegladzie,tzn tumnik drgan tez nowy na nim zamontowany.wyeliminowalem podstawowe rzeczy a dalej telepie:569:,taki urok tego forda zaraz dostane bana jak wczoraj bo kapslowi sie postawilem:) dam znac jak cos wiecej mi wyjdzie chyba ze mody mnie wywala z forum........

fatek
03-02-2012, 21:21
Tak jak na nią patrzysz z góry to napewno igła ale jak byś ją wykręcił i sprawdził jak sztywna jest to by się okazało że już nie taka "igła" ,ja swoją sprawdzałem jak mi znajomy zmieniał razrząd i dla przykładu dal mi do porównania rozwalona to rozwalona z wierzchu też wyglądała "igła", na szczęście moja jeszcze dobra.

a jak wygladala rozwalona? opisz jesli mozesz z gory dzieki

jvc
04-02-2012, 09:01
fatek jest coś takiego jak edycja postu, nie piszemy postu jeden pod drugim ;)

fatek
04-02-2012, 21:23
fatek jest coś takiego jak edycja postu, nie piszemy postu jeden pod drugim ;)

ucze sie jvcg:DD

mrk26
05-02-2012, 10:07
a jak wygladala rozwalona? opisz jesli mozesz z gory dzieki
Piszę z obserwacji i po konsultacji z moim mechanikiem :P
Po pierwsze jak odpalisz samochód maska do góry i zwróć uwagę na drgania w okolicy poduszki, jak będzie mocno latała to wiadomo że coś może być nie tak, druga opcja to podłożyć podnośnik pod silnik lekko go unieść dosłownie tylko tyle żeby trzymał silnik i wykręć poduszkę, w 2.0 TDCI to chyba trzy śruby(nie pamiętam chociarz wczoraj patrzyłem na silnik :P) jak ją wyciągnierz to dobra poduszka powinna być dość sztywna jak nią poruszasz i nie powinna wydawać żadnych "dziwnych" odgłosów, mam nadzieję że pomogłem :D

fatek
05-02-2012, 10:55
Piszę z obserwacji i po konsultacji z moim mechanikiem :P
Po pierwsze jak odpalisz samochód maska do góry i zwróć uwagę na drgania w okolicy poduszki, jak będzie mocno latała to wiadomo że coś może być nie tak, druga opcja to podłożyć podnośnik pod silnik lekko go unieść dosłownie tylko tyle żeby trzymał silnik i wykręć poduszkę, w 2.0 TDCI to chyba trzy śruby(nie pamiętam chociarz wczoraj patrzyłem na silnik :P) jak ją wyciągnierz to dobra poduszka powinna być dość sztywna jak nią poruszasz i nie powinna wydawać żadnych "dziwnych" odgłosów, mam nadzieję że pomogłem :D

dzieki wielkie za wskazowki to sie chwali:razz:

fatek
13-02-2012, 17:17
no i w koncu zaczyna sie cos dziac:one: zaczyna szarpac przy ruszaniu ale jeszcze poczekam troche:027:

bodziofila
17-06-2012, 12:58
odswiezam kotleta;) uporal sie ktos z tymi drganiami? mam podobne i zauwazylem ze czasem jak ruszam to slychac klekot zaworów czyzby lancuszek miedzy walkami rozrzadu byl juz wyciagniety?(moze od tego te drgania?)pasek rozrzadu tez nowy,poduchy wygladaja ok,dwumas wykluczam bo nowy,prace silnika tez bo heko mi go kalibrowal i lata super.moj przebieg to 196000tysi

arwidos
28-06-2012, 19:36
Witam wszystkich forumowiczów.
U mnie to samo, drgania silnika zaczynają się po redukcji na niższy bieg.
Nie wiem co jest przyczyną tego zjawiska.
Panowie proszę o poradę od czego zacząć diagnostykę!!!
Pozdrawiam!

nokitel
15-07-2012, 11:58
u mnie jest dziwne niewielkie drżenie odczuwalne na kierownicy i całej karoserii na biegu jałowym tzn tak jak gdyby było za mało obrotów a gdy choć troszeczkę przygazuje to wszystko wracało do normy i przestaje. co to może być ?

wojt124
04-04-2013, 14:58
Witam
U mnie objawy jakie wystepowaly to wibracje na kierownicy niezbyt mocne,czasami lekko szarpal przy ruszaniu a po rozgrzaniu silnika drgania minimalnie mocniejsze jak przygazowalo sie silnikiem na biegu jalowym i nastepowal spadek obrotow to bylo slychac takie szuranie tarcie czegos w silniku.Po rozebraniu przez mechanika okazalo sie ze sprzeglo bylo na wykonczeniu wysprzeglik w rozsypce o kolo dwumasowe bylo cale rozklekotane mialo duze luzy . Po wymianie kola dwumasowego oraz sprzegla kompletnego wraz z wysprzeglikiem samochod chodzi jak zegarek zero drgan i nie trzesie silnikiem pelen spokoj :):)

tomaszek5pl
19-07-2013, 18:07
koledzy mi silnik drga przy 1300 i 2500 mam automatyczną skrzynie więc nie mam dwumasy
czy ktoś rozwiązał ten problem
pozdrawiam

tomaszek5pl
20-07-2013, 09:31
po diagnostyce komputerowej wymieniono sondę lambda i mniej dużo mniej drga

przejechałem ok 120 km i na włączonym klima-troniku drga jak wcześniej spróbuje podładować akumulator nie raz to pomaga: walczę dalej wymieniłem filtr paliwa wyczyściłem wtryski wymieniłem zaworek podciśnienia turbiny i dalej dalej się telepie !!!!!!!!pomocy !!!!!!!!!!pomocy!!!!!!!

szoster
24-11-2014, 14:01
Witam
Może niewiele to wniesie do dyskusji ale może komuś się przyda moja historia:
Mam wymieniony rozrząd (tj. łańcuch, napinacz i ślizgi), założyłem nowe wtryski oryginały i całe sprzęgło (tarcza, docisk, dwumasa i wysprzęglik) a mój mondek MK3 2.0 TDCI klekocze podczas przyspieszania tak jak klekotał przed naprawami, a przy zakresie obrotów 1500 - 2000 wyczuwam podczas jazdy wibracje.
Doszedłem więc do wniosku że na 99% za wszystkie klekotania i drgania odpowiedzialna jest klawiatura zaworowa. Po zdjęciu pokrywy zaworów (tej plastikowej) zauważyłem, że cztery koniki mają luz (sprawdzałem ręką) i tylko te się ruszały, reszta "klawiszy" sztywno opiera się na zaworach tak ja być powinno.
Analizując dalej stwierdziłem, że te poluzowane koniki nie trzymają ciśnienia oleju, które powinno regulować i eliminować luz zaworowy.
Duży LUZ zaworowy = klekotanie przy przyspieszaniu (obciążaniu silnika)
W związku z powyższym sądzę, że wibracje silnika w wyżej wymienionym zakresie obrotów spowodowane są przez zbyt późne otwieranie się tych zaworów z luźnymi konikami a także zbyt wczesne ich zamykanie.

Taka moja teoria - po wymianie koników opiszę czy ich wymiana pomogła.
PZDR

wgpol
24-11-2014, 20:03
... u mnie też były drgania na kierownicy przy V 120km/h
pojechałem na wymiane uszczelniacza wału i po rozkręceniu skrzyni od silnika
okazało się, że dwumasa i sprzęgło się kończą:)
mam przejechane 150tyś km
cały czas się łudzę się że po zmianie kół drgania ustaną a innych objaw zużycia sprzęgłą i dwumasy nie zauważyłem..
może już ktoś miał nie szczęście wymieniać u siebie te części w 2,2 tdci 175km?
jaki to jest koszt części i gdzie zostały kupione bo na alledrogo i na znanych mi stronach nie mogę namierzyć...
sama wymiana to koszt 400-500pln
pozdrawiam

Strusiek1
07-01-2016, 02:12
Witam
mam taki problem z mondkiem MK4 że przy zimnym silniku jak odpalam go mam drgania, które przechodzą na kabinę.Trwa to około 15-25 sek. a jeśli trochę przygazuję na postoju to drgania te od razu ustępują. Podłączyłem komputer i wyszedł błąd PO135 coś z grzałką lambdy. Czy przez spalona grzałkę mogą być objawy drgania zaraz po odpaleniu bo po chwili przestają.
Proszę o pomoc:(

mario13021
15-01-2016, 21:41
Witam Panowie. Pojawil sie u mnie podobny problem. Minowocie wibracje pojawija sie nagle i tak samo nagle znikaja. Poczas jazdy ich nie czuc. Czuc je tylko na biegu jalowym. Na sprzegle wibracji nie ma. Wibracje czuc tylko na karoserii. Na kierownicy i lewarku nie czuc drgan. Rozwiazal ktos juz ten problem?

tnjk
14-02-2016, 17:30
Witam....ja mam automat i też odczuwam drgania......myślę,że zacznę od sprawdzenia opon....następnie poduszek pod silnikiem ...ale tak szczerze to nie mam pomysłu....

extremechef
16-02-2016, 09:34
..u Mnie zdiagnozwalem wibracje na kole pasowym. Wibracje zanikaja przy dodaniu gazu i trzymaniu obrotow kolo 1000 i wyzej lub nawet jak wypala dpf tez wibracjii nie czuc. Po otwarciu maski zauwazylem ze te kolo gdy wlacony silnik chodzi lekko na boki i widac ze nie rowno sie kreci. Jakby bylo jest to kolo tez odpowiedzialne za eliminacje drgan. Serwis za pare dni, wiec wymienie i podam szczegoly.

maniunio
16-02-2016, 10:30
Ja u siebie wymieniłem koło pasowe na orginał ale wydaje mi się, że dalej lata delikatnie na boki. Wibracje oczywiście są pomimo wymiany dwumasy, poduszek, koła pasowego, paska klinowego, napinacza i rolki :/. Daj znać jak pójdzie po wymianie.

t.runo
16-02-2016, 15:55
chyba tutaj jest na temat drgań. https://www.youtube.com/watch?v=vVaEEwVW1Uk

lukasgb
23-10-2016, 19:49
Witam koledzy, Pytanie zasadnicze czy ktoś uporał się z tymi drganiami? U mnie MK4 2.0 TDCI przebieg 219 kkm objaw drgania o bardzo uciążliwej częstotliwości tylko na wolnych obrotach, dwóch mechesów sprawdzał dwu masę i twierdzą że ok. pompa wtryskowa po remoncie w lutym (gwarancja i dokumenty potwierdzające zabieg) to ja tez wyeliminowałem. Nie wiem jak sprawdzić poduszkę ta góra od silnika - zwykłe sprawdzenie czyli pod windowanie silnika jak pracuje nic nie dało. Ostatnio jeszcze padł pomysł uszkodzonego wtrysku?. Proszę o jakieś konkretne sugestie lub info od kogoś komu udało się z podobnym tematem uporać. Dodam jeszcze że samochód chodzi jak należny nie ma żadnych błędów jest po hamowni i tak jak mam być jeśli chodzi o moc itd.
pozdrawiam.

maniunio
24-10-2016, 09:34
Kolega t.runo wrzucił filmik z wymiany poduszek. Największy wpływ na drgania ma ta poduszka, którą lekko podciął. Zobacz czy u Ciebie tak samo się wyciera poduszka jak u niego. Może być do tego potrzebne jakieś lustereczko lub coś w tym stylu.
Ja u siebie również mam drgania. Wymiana poduszek, koła pasowego, napinacza itp nie pomogła. U mnie również pozostaje sprawdzenie wtryskiwaczy ale już nie mam na to sił.
Gdzieś czytałem o uszkodzeniu tzw. plecionki i że to ona może powodować takie drgania ale ile w tym prawdy to nie wiem. Tym bardziej nie mam pojęcia jak to zdiagnozować czy to tam leży wina czy nie.

lukasgb
24-10-2016, 12:16
Dziś była wizyta u pompiarzy popatrzyli posłuchali i stwierdzili że któryś wtrysk niedomaga.Jak to określili strasznie twardo chodzi silnik.
Diagnoza: wymontować wtryski i zawieść na stół. Okazuje się że NOWE zaznaczam Nowe wtryski nie są jakoś porażająco drogie.
Ciekawe który jest nie tak ja osobiście obstawiam czwarty ponieważ tłucze się bardziej niż inne.

Golson
24-10-2016, 17:50
Okazuje się że NOWE zaznaczam Nowe wtryski nie są jakoś porażająco drogie.

Do DW10 w IC coś około 1,3kpln ze zniżkami za sztukę.

lonewolfxxx76
24-10-2016, 18:15
Witam Forumowiczów.

Mam taką sytuację :
MK4 , 2007r 2.0 TDCI przebieg 278k km
Kupiłem go przy przebiegu 213 k km , poprzedni właściciel ściągnął go z niemiec pół roku wcześniej i nie wie czy dwumas i sprzęgło było wymieniane.
Auto było przeglądane w ASO - nic niepokojącego nie wyszło. Ale...

Zimny silnik - ruszam spod domu - po ok 1 minucie dojezdzam do świateł - wrzucam na luz i zaczyna telepać i drgania przenoszą się na całą budę.
Wciskam sprzęgło, drgania ustają. Puszczam sprzęgło - znowu drży. Przy jeździe nic się nie dzieje. parę-parenaście minut dalej dojeżdżam do świateł -wrzucam na luz i po drganiach nie ma śladu.

Próbowałem przy 50km/h wrzucić czwórkę i gaz do oporu - nie telepie, zbiera się powoli ale bez drgań. Przy włączaniu i wyłączaniu silnika też nim nie rzuca. Więc wygląda na to, że dwumas jest ok (zapewne był wymieniany wcześniej)

Macie jakiś pomysł - co może być przyczyną tych drgań ?
dzięki za odpowiedź

lukasgb
24-10-2016, 18:50
Do DW10 w IC coś około 1,3kpln ze zniżkami za sztukę.

Ja mam z oznaczeniem (5) rzekomo tych się jeszcze nie dopisuje i dużo taniej mi powiedzieli (może że po zawodowej solidarności ale 770/ sztukę) z pisemna gwarancją roczną tak że być może masz już z oznaczeniem (6) te już trzeba dopisywać i robić jakieś magie, a pompiarze nie z krzaków tylko z bardzo dobra renomą.
Generalnie nie jestem specjalistą w temacie pomp i wtrysków więc zdaje się na sprawdzonych ludzi w temacie od lat z urządzeniami i doświadczeniem, nie jestem z tych co wymieniają pół auta.

Golson
24-10-2016, 20:30
Nie ma znaczenia praktycznie. Siemensy 4-ki, 5-tki i 6-tki kosztują ca ~1600 obecnie. Żadnych siemensów do mk4 nie trzeba "kodować" w klasycznym tego słowa znaczeniu. Jeżeli miałeś 5-tki i wsadzasz nowe 5-tki to tylko wymieniasz i po wszystkim.

Za 770 to na pewno nie są nowe wtryski, co najwyżej regenerowane.

maniunio
25-10-2016, 06:19
Za 770 to na pewno nie są nowe wtryski, co najwyżej regenerowane.

Mówimy o wtryskach siemensa? Jeśli tak to czy regeneracja ich ma jakiś sens? Pytam ponieważ kiedyś szukając jakiejś wzmianki na ten temat wszyscy mówili że te wtryski nie nadają się do regeneracji.

Golson
25-10-2016, 13:59
Jeśli tak to czy regeneracja ich ma jakiś sens?

Nie mam zielonego pojęcia jak to jest robione i czy ma jakiś sens. Faktem jest, że na ebayu są oferty regeneracji i regenerowanych wtrysków. Cena oscyluje wokół ~150 euro, jest też gwarancja więc to by się pokrywało. Natomiast co do efektów się nie wypowiadam. WSK lukasgb robi rozpoznanie bojem to może napisze jak to wygląda już po wymianie.

lukasgb
26-10-2016, 13:09
Witam ponownie kolegów. Niestety z drganiami wracamy do punktu wyjścia po sprawdzeniu wtrysków okazało się że jest bdb niema się czego czepiać.
Kolejny etap sprawdzanie kompresji.
poza tym brak pomysłów.
pozdrawiam
PS. jak ktoś będzie miał pomysł to polecam się pamięci

maniunio
27-10-2016, 18:01
Sprawdzanie wtrysków wykonywałeś sam czy w jakimś warsztacie? Jeśli warsztat to jaki koszt sprawdzenia?

mrhenio
27-10-2016, 19:08
Temat widzę ciągnie się od czterech lat, ale chyba nikt nie dał odpowiedzi na pytanie.
Niestety i mnie dopadło to straszne drganie:< u mnie przy obrotach w granicach 1000-1200 obr/min w drgania wpada karoseria, kierownica i chyba nawet ja sam :razz: zauważyłem to dopiero dzisiaj, wcześniej raczej na pewno tego nie było, jestem wyczulony na wszelkie dziwne odgłosy i wydaje mi się że zauważyłbym coś takiego. Czyli można powiedzieć usterka pojawiła się praktycznie z dnia na dzień, a najgorsze że kompletnie nie mam pojęcia to może być, ale chciałbym żeby byłą to poduszka ....

lukasgb
28-10-2016, 08:04
Sprawdzanie wtrysków wykonywałeś sam czy w jakimś warsztacie? Jeśli warsztat to jaki koszt sprawdzenia?

Sprawdzane były w firmie tak że pewna sprawa co do ich sprawności, zresztą jest dokumentacja dla każdego z nich. co do ceny to ok 200 zł skasowali za sprawdzenie i oczyszczenie z nagaru ale to tak jak wspomniałem wcześniej nie wiem czy jest to normalna cena czy jak warsztat dla warsztatu.

lukasgb
28-10-2016, 13:12
Nowa górna poduszka silnika założona (Febiego) jest lepiej, ale jeszcze nie to.
Mam takie wrażenie możne ktoś będzie się orientował co to jest, jak samochód staje to niezależnie czy sprzęgło jest wciśnięte czy nie słychać tak jakby zmieniała się charakterystyka pracy silnika na twardą (ciężko jest mi to określić) wystarczy odrobinę dodać gazu i już chodzi miękko

dodo34
28-10-2016, 20:25
Nowa górna poduszka silnika założona (Febiego) jest lepiej, ale jeszcze nie to.

Czy chodzi o tą poduszkę?
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Poduszka-silnika-2.0-TDCi-Mondeo-Mk4-S-max-Galaxy/2706

Czy u Ciebie drgania występują także w trakcie jazdy,np. jadąc stałą prędkością w określonym przedziale obrotów (1600-1800obr)? Czy odczuwasz je tylko na postoju?
Ostatnio rozmawiałem z jednym z użytkowników Mdo Mk4 (2.0tdci), który również borykał się z, jak to określił, wrażeniem jazdy po tarce, wielu mechaników odrzucało problem z dwumasą, bo nie było typowych objawów. Po wymianie kompletu sprzęgła z kołem zamachowym, wszystkie objawy zniknęły.

lukasgb
28-10-2016, 21:35
Czy chodzi o tą poduszkę?
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Poduszka-silnika-2.0-TDCi-Mondeo-Mk4-S-max-Galaxy/2706

Czy u Ciebie drgania występują także w trakcie jazdy,np. jadąc stałą prędkością w określonym przedziale obrotów (1600-1800obr)? Czy odczuwasz je tylko na postoju?
Ostatnio rozmawiałem z jednym z użytkowników Mdo Mk4 (2.0tdci), który również borykał się z, jak to określił, wrażeniem jazdy po tarce, wielu mechaników odrzucało problem z dwumasą, bo nie było typowych objawów. Po wymianie kompletu sprzęgła z kołem zamachowym, wszystkie objawy zniknęły.

tak ta właśnie poduszka, niestety ja mam drgania tylko na wolnych obrotach i co ciekawe dzisiejsze odkrycie tylko na postoju. jadać mogę wyrzucić bieg (jadąc na luzie ) zero drgań. chodzi mi jeszcze po głowie wymiana napinacza wielokliny bo już jest zmęczony, i otworze rozrząd czy coś tam nie sknocili jak go robili.

lukasgb
29-10-2016, 21:55
Jeszcze chodzi mi po głowie czy to nie wina pompy wspomagania (zwykła napędzana z paska) sytuacja taka słabe drgania na postoju tak jak napisałem a przy delikatnym skręcie kierownicy ale bardzo delikatnym drgania znacząco się nasilają. Poprzedni właściciel użytkował go na 18 c alowcach 245 zastanawiam się czy nie tu jest problem.

Golson
29-10-2016, 22:20
A czy ktokolwiek z was wymieniając dolna poduszkę skrzyni wymieniał również tuleję w podporze?
https://spareto.com/system/products/557205/original/co80004579-engine-suspension-sandwich-mounting.jpg

lukasgb
30-10-2016, 06:08
A czy ktokolwiek z was wymieniając dolna poduszkę skrzyni wymieniał również tuleję w podporze?
https://spareto.com/system/products/557205/original/co80004579-engine-suspension-sandwich-mounting.jpg

Poprzedni właściciel wymieniał widać że jest nowa, a co do tulei to nie mam pojęcia jak ja sprawdzić?

lukasgb
30-10-2016, 08:48
Teraz pytanie czy da się kupić taka tuleję bo faktycznie jeśli poduszka była wymieniana a tuleja n ie to może być Tu problem

Golson
30-10-2016, 09:58
Cała łapa SASIC-a stoi ca 150pln. Nie ma sensu samej tulejki szukać.

lukasgb
30-10-2016, 15:02
Cała łapa SASIC-a stoi ca 150pln. Nie ma sensu samej tulejki szukać.

Masz może jakiś link do tej całej łapy, pytam bo przeglądam katalogi i wszędzie widzę tylko poduszkę skrzyni ale to jest nie kompletne- z tego c widzę to jest ta poduszka która wymienił poprzedni właściciel, a nie cała łapa.

Golson
30-10-2016, 17:09
http://www.iparts.pl/czesc/poduszka-zawieszenia-silnika-sasic-2706067,0-260-2706067-1156321.html

mrhenio
30-10-2016, 17:14
Ja proszę o informację, komu jaki zabieg pomógł na te uciążliwe drgania. Mam ogromną nadzieję, że któraś z poduszek nadaje się do wymiany, a nie np. dwumas :roll: aczkolwiek jak pisałem wcześniej u mnie objawy pojawiły się praktycznie z dnia na dzień

maniunio
30-10-2016, 21:16
[/img]

Gdzie ta łapa jest montowana? Da się ją w jakiś sposób sprawdzić? Czy komuś pomógł zabieg wymiany tej łapy?

marceli1000
31-10-2016, 19:18
Witam,
do drgań ja też się dołączam,ale u mnie wygląda ta tak:
jadąc równo na 4 lub 5 biegu jak wcisnę gaz aby przyśpieszyć to nagle przy obrotach 1800-1900 dostaje wibracji na kierownicy i na karoserii przez krótką chwilę do obrotów około 2100 potem wszystko znika.Dzieje się tak dość często lecz nie za każdym razem.Dodam że podniesiona jest moc ze 140 na 171 KM
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi gdzie szukać.
czy ktoś pomoże?

juri2069
01-11-2016, 06:39
Witam. Coś delikatnie mi stukalo a że wychodził przegląd to poprosiłem o sprawdzenie. Przegląd robiłem w serwisie renault. Pan sprawdził i powiedział żebym jeździł bo stukanie w zawieszeniu ciężko zdiagnozować. No fachmistrz !

Wczoraj byłem u sąsiada, po przejazdzce posprawdzalismy łącznik stabilizatora,kierowniczy i sam wahacz. Wszystko okazało się w porządku więc aż napiłem się piwa bo podejrzewalem przekładnie kierownicza. No ale przy skręcanie osłony silnika padło hasło poduszka. Wyjelismyy dolna poduszke i guma ukazała się sparciala i lekko naderwana.
Jaki dźwięk mi towarzyszył podczas jazdy ? Otóż przy mocniejszym dodawaniu gazu coś stukalo prezent sekundę dwie. Działo się to tylko przy niższych biegach, wiadomo obciążenie jest większe., czasami było słychać przy nierównej drodze itd. No takie stukanie 2 blach o siebie. I faktycznie widać po poduszce że ocierala.

I mam tutaj pytanie. Po jakim numerze znajdę poduszkę dolna i ta łapę z taką tuleja do której poduszka jest przymocowana? Myślę że warto wymienić ta łapę bo gdy tamta guma w niej też okaże się zużyta to i może nową poduszkę zniszczyć

Bump: Mrhenio sprawdzenie dolnej poduszki to 3 minuty roboty to może warto odkręcić i zobaczyć?

mrhenio
01-11-2016, 08:40
Bump: Mrhenio sprawdzenie dolnej poduszki to 3 minuty roboty to może warto odkręcić i zobaczyć?

Osobiście nie mam czasu ani warunków żeby obejrzeć samochód od dołu. W środę odstawiam autko do mechanika, ale coraz bardziej boję się, że u mnie może być padnięty dwumas. Wczoraj zauważyłem, że przy wciśniętym sprzęgle, delikatnie słychać takie metaliczne stukanie :(:(:(

juri2069
02-11-2016, 17:03
Po jakim numerze znajdę poduszkę dolna i ta łapę z taką tuleja do której poduszka jest przymocowana?

Czy ta dolna poduszka nosi nazwę "poduszka zawieszenia skrzyni biegów" ? Bo innej nie znajdę

Golson
03-11-2016, 12:49
Łapa z tuleją ma numer 1441362.

juri2069
03-11-2016, 19:29
Dzięki Golson :) Nie mogę nigdzie na necie znaleźć tej łapy nowej. Chyba tylko na zamówienie .
Czy ktoś mi wyjaśni o co chodzi z tymi poduszkami ? Czy Febi jest ok czy tylko oryginał? Z kolei na jednej pisze motorcraft a na innej ford genuine parts. Nie ogarniam :D
MPS6 pisze tylko na tej najdroższej

http://ford.sklep.pl/product-pol-18749-poduszka-zawieszenia-skrzyni-biegow-Mondeo-Mk4-S-Max-Galaxy.html

http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Poduszka-wspornik-skrzyni-biegow-Mondeo-Mk4-S-max-Galaxy-FEBI/3990

http://abcford.pl/pl/p/Poduszka-skrzyni-biegow-1434853-FORD/5735

http://abcford.pl/pl/p/Poduszka-skrzyni-biegow-/5793

lukasgb
03-11-2016, 20:40
Witam po chwilowej przerwie. Dziś miałem trochę czasu i zabrałem się za wymianę napinacza wieloklina przy okazji sprawdziłem koło pasowe na wale, i tak jak kolega wspomniał wcześniej zająłem się dolną poduszką (to że poduszka była nowa i zdrowa to widać) ale postanowiłem sprawdzić łapę 1441362 zrobiłem to chyba w najprostszy sposób czyli rozpiąłem ją od poduszki, i nagle NIC nic nie drga na kierownicy. Chyba powód drgań w moim przypadku został zdiagnozowany. Chwilę szukałem takiej łapy i okazało się że towar deficytowy. Myślę że w najbliższych dniach powinienem mieć ją u siebie, po wymianie dam znać czy faktycznie jest OK.
Ps. jakby ktoś poszukiwał górnej podciętej poduszki to posiadam takową bo okazało się ze jest dobra a wymieniłem ja na nowa.

lukasgb
04-11-2016, 13:09
Łapa zdobyta w poniedziałek montaż oczywiście podzielę się wrażeniami po zabiegu, jak by ktoś był w dużej potrzebie to mam dostęp jeszcze do dwóch sztuk info na priv.

Golson
04-11-2016, 14:57
W jakiej cenie ogarnąłeś? Rozumiem, że nowa?

lukasgb
04-11-2016, 15:21
W jakiej cenie ogarnąłeś? Rozumiem, że nowa?

Tak nowe corteco (z tym że tam jest grawer zeszlifowany - pewnie PSA lub Ford ) 169 zł tylko musiałem kupić jako firma trzy sztuki bo chcieli się pozbyć całości stanu.

Golson
04-11-2016, 16:11
Dobra cena.

marceli1000
04-11-2016, 20:02
Witam,
do drgań ja też się dołączam,ale u mnie wygląda ta tak:
jadąc równo na 4 lub 5 biegu jak wcisnę gaz aby przyśpieszyć to nagle przy obrotach 1800-1900 dostaje wibracji na kierownicy i na karoserii przez krótką chwilę do obrotów około 2100 potem wszystko znika.Dzieje się tak dość często lecz nie za każdym razem.Dodam że podniesiona jest moc ze 140 na 171 KM
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi gdzie szukać.
czy ktoś pomoże?

czy ktoś pomoże?

lukasgb
04-11-2016, 20:22
czy ktoś pomoże?
Opisz kolego czy coś już badałeś? Ok moc podniesiona a co było przed podniesieniem mocy co zostało z hamowane ile koni, czy były jakieś błędy? dwu mas można wykluczyć, poduszki również, poszedł bym tropem pompy i ewentualnie wtrysków. to moja osobista sugestia, tym bardziej że nie jest to stała sytuacja tylko chwilowa. Jeszcze jedno pytanie jak w czasie drgań sprawa wygląda z obrotami (czy nie ma wahań- jakiejś utraty mocy?)

bodziofila
04-11-2016, 20:30
czy ktoś pomoże?

za duzo niutow,drzy tarcza,program do korekty,moze jeszcze sprzeglo pociagnie.

marceli1000
04-11-2016, 22:53
przed chipem nic nie czułem,żadnych drgań.Silnik pracuje równo na wolnych obrotach,zaufany mechanik nie stwierdził uszkodzeń poduszek ani dwumasy. Nie faluje,nie drży, nie ma spadku mocy podczas przyśpieszania.Moc ze 144 KM dokładnie zrobione 171 KM niutki ze 329 na 377 więc delikatnie.Mniej więcej w tym samym czasie zaobserwowałem że podczas wyłączania silnika lekko zadrży karoseria ale nie zawsze i dziwne bo czasem przy depnięciu na 4 biegu czuć poślizg sprzęgła ale tylko na 4 biegu.Jak ruszam ostro od jedynki to nic się nie ślizga.Trochę dziwne.Mi po głowie chodzi sprzęgło i dwumasa.

mrhenio
05-11-2016, 16:15
Osobiście nie mam czasu ani warunków żeby obejrzeć samochód od dołu. W środę odstawiam autko do mechanika, ale coraz bardziej boję się, że u mnie może być padnięty dwumas. Wczoraj zauważyłem, że przy wciśniętym sprzęgle, delikatnie słychać takie metaliczne stukanie :(:(:(

Po wizycie u mechanika wszystko skłania się ku wymianie dwumasy. Sprawdzone wszystkie poduszki, koło pasowe, wtryski, wymienione wszystkie filtry i z tymi podzespołami wszystko w jak najlepszym porządku. Na 99% są to pierwsze objawy wyczerpania koła dwumasowego, jednak mechanik stwierdził, że jeszcze jakiś czas mogę na tym jeździć, bo objawy są póki co minimalne, jednak dla mnie wyczuwalne:027: Także pewnie po nowym roku troszkę pieniążków ubędzie z portfela

maniunio
07-11-2016, 09:41
Tak nowe corteco (z tym że tam jest grawer zeszlifowany - pewnie PSA lub Ford ) 169 zł tylko musiałem kupić jako firma trzy sztuki bo chcieli się pozbyć całości stanu.

Czekam kolego z niecierpliwością czy wymiana łapy Tobie pomoże. Jeśli drgania ustąpią to rezerwuję łapę. Fajnie też jakbyś wrzucił fotki z wymiany łapy (nie do końca jestem pewien gdzie ona się znajduje). Z góry dzięki.

lukasgb
07-11-2016, 18:21
Czekam kolego z niecierpliwością czy wymiana łapy Tobie pomoże. Jeśli drgania ustąpią to rezerwuję łapę. Fajnie też jakbyś wrzucił fotki z wymiany łapy (nie do końca jestem pewien gdzie ona się znajduje). Z góry dzięki.
Witaj, ja jestem pewny co do tego ze łapę mam uszkodzona ponieważ po rozpięciu jej drgań nie było na kierownicy i na budzie.
Będę wymienia jak będę miał wolne moce przerobowe na warsztacie

maniunio
08-11-2016, 08:15
Witaj, ja jestem pewny co do tego ze łapę mam uszkodzona ponieważ po rozpięciu jej drgań nie było na kierownicy i na budzie.
Będę wymienia jak będę miał wolne moce przerobowe na warsztacie

To ja mam jedno pytanie. Ta łapa jest spięta z którą z tych poduszek:
http://ford-esklep.pl/pl/p/Poduszka-skrzyni-biegow-gorna-Mondeo-Mk4-S-max-Galaxy-FEBI/4575
http://ford-esklep.pl/pl/p/Poduszka-wspornik-skrzyni-biegow-Mondeo-Mk4-S-max-Galaxy-FEBI/3990

Z góry dziękuję za odpowiedź.

lukasgb
08-11-2016, 09:16
To ja mam jedno pytanie. Ta łapa jest spięta z którą z tych poduszek:
http://ford-esklep.pl/pl/p/Poduszka-skrzyni-biegow-gorna-Mondeo-Mk4-S-max-Galaxy-FEBI/4575
http://ford-esklep.pl/pl/p/Poduszka-wspornik-skrzyni-biegow-Mondeo-Mk4-S-max-Galaxy-FEBI/3990

Z góry dziękuję za odpowiedź.

tak to jest ta http://ford-esklep.pl/pl/p/Poduszka-wspornik-skrzyni-biegow-Mondeo-Mk4-S-max-Galaxy-FEBI/3990 z nią jest spięta łapa

Golson
08-11-2016, 09:16
Z tą drugą.

juri2069
08-11-2016, 09:38
Moja poduszka niestety kosztowała 260 zł bo do automatu. Ciekawe czym różni się od manualA bo wizualnie to samo ��

maniunio
08-11-2016, 10:06
Kurde jak wymieniałem tą poduszkę to nawet nie zwróciłem uwagi, że coś tam może być. Dzięki panowie, rozepnę poduszkę i też sprawdzę czy co coś da.

t.runo
08-11-2016, 15:22
Nie czytałem całego tematu i nie wiem czy ktoś udostępniał ten film, ale może w tym problem?. https://www.youtube.com/watch?v=vVaEEwVW1Uk

lukasgb
10-11-2016, 16:11
Łapa wymieniona jest o wiele lepiej lecz jak dla mnie jeszcze nie do końca ok, łapa na pewno była uszkodzona po wymontowaniu było widać jak jest zmęczona guma przy tulei.
Wydaje mi się że u mnie drga silnik (sam silnik za bardzo na wolnych obrotach) Może ktoś ma pomysł o co może chodzić? Wtryski po sprawdzeniu na stole, pompa na gwarancji, poduszka góra nowa dolna również wraz z łapą, brak jakichkolwiek błędów silnika i modułów, Filtra cząstek niema zrobione porządnie sprawdzałem w dobrej firmie zamajaczej się firmie, koni na asfalcie tak jak mam być 135 (hamownia), dwu mas ok.
Ręce opadają: FORD. Jeszcze trochę i będzie ogłoszenie na sprzedaż.

bodziofila
10-11-2016, 20:21
egr zaslep moze sie poprawi.

lukasgb
10-11-2016, 21:09
egr zaslep moze sie poprawi.
jak był zaślepiony to strasznie twardo chodził, trzasło nim jak starym kamazem.

maniunio
13-11-2016, 18:54
Może ktoś ma pomysł o co może chodzić?

Koło pasowe i reszta sprzętu przy nim sprawdzona? Poczytaj jeszcze coś o tzw. "plecionce". Nie wiem czy problem dotyczy również naszych mondeo ale sprawdzić warto. A z wtryskiwaczami na stole co tam wyszło? Posiadasz jakieś dane?

Patrząc teraz na efekty wymiany tej łapy, warto było wymieniać czy jeśli byś wiedział jaki będzie wynik to byś tego nie robił?

lukasgb
14-11-2016, 12:14
Koło pasowe i reszta sprzętu przy nim sprawdzona? Poczytaj jeszcze coś o tzw. "plecionce". Nie wiem czy problem dotyczy również naszych mondeo ale sprawdzić warto. A z wtryskiwaczami na stole co tam wyszło? Posiadasz jakieś dane?

Patrząc teraz na efekty wymiany tej łapy, warto było wymieniać czy jeśli byś wiedział jaki będzie wynik to byś tego nie robił?

Co do łapy to i tak warto było ją zmienić już swoje przeszła a nic nie jest wieczne. Co do efektu jest dużo lepiej.
U mnie jest jakiś problem chyba z drganiem samego silnika, w wolnym czasie będę jeszcze sprawdzał podciśnienia. Co do parametrów wtrysków podeśle wieczorem jak będę w domu bo jest pełen test dla każdego. Jeszcze chodzi mi po głowie kwestia rozrządu (na pewno był zmieniany- teraz pytanie czy dobrze ustawiony?) Czasem już pomysłów mi brak na niego do niedawna miałem s-maxa z tym samym silnikiem a większym przebiegiem i był spokój ale człowiek chciał mniejszy przebieg i lepiej doposażony to ma teraz za swoje.

lukasgb
18-11-2016, 11:20
Coś nowego koledzy, drgania są tylko na wolnych obrotach na postoju (koła zatrzymane i obciążone to znaczy nie na podnośniku.) drań niema nawet przy wolnym toczeniu się na luzie. Czyli żeby drgania wystąpiły to silnik musi chodzić na biegu jałowym i auto musi być na postoju. jakieś pomysły?

maniunio
21-11-2016, 08:33
Miałeś kolego wrzucić wyniki testu wtryskiwaczy. Czy przed wymianą łapy przy powolnym toczeniu były drgania czy od zawsze nie masz z tym problemu?

juri2069
22-11-2016, 19:31
Witam. Czy jest jakiś sposób na sprawdzenie poduszki silnika górnej czy tylko wymontowanie?
Po wymianie dolnej razem z łapą ustało stukanie i drganie w 80 % , ale jednak drga dalej. Chodzi głównie o metaliczny dźwięk dwóch metali jakby stukały o siebie.
Stara dolna poduszka była wytarta z jednej strony co ewidentnie wskazuje na obcieranie o metal.
Podejrzewamy z kolegą , że np jeżeli górna poduszka jest wyrobiona i np silnik się obniżył nawet minimalnie to automatycznie "dźwignia" powoduje podniesienie jednej strony dolnej poduszki do góry i to chyba wadzi. ( chodzi o to , że śruba dolnej poduszki nie jest na samym jej końcu , a bliżej środka i to może powodować efekt jak huśtawki )
Inaczej nie potrafię tego wytłumaczyć.
Więc czy w celu sprawdzenia górnej poduszki należy ją odkręcić ?
Po odkręceniu osłony akumulatora za wiele nie widać.

Dodam , że wszystko co dało się sprawdzić w zawieszeniu zostało sprawdzone i ewentualne stuki wykluczamy

maniunio
23-11-2016, 06:59
Możesz też użyć lusterka + latarki. Gdzieś był tutorial na YT jak kolega z UK wymienia poduszki. Widać u niego jak górna poduszka wytarła gumą mocno widoczne wgłębienie w jej dolnej lub górnej części (nie pamiętam dokładnie w której) i jeśli takie samo znajdziesz u siebie to znaczy, że poduszka już do wymiany bo nie ma siły amortyzować wibracji.

dodo34
23-11-2016, 08:57
Po wymianie dolnej razem z łapą ustało stukanie i drganie w 80 %

A jakie były objawy u Ciebie? Drgania na postoju/w trakcie jazdy? Tylko na kierownicy czy na karoserii/pedałach?

juri2069
23-11-2016, 12:24
Jako takich drgań na kierownicy nie było. Po prostu coś stukalo , stuka pod samochodem przy jeździe na nierównościach ale pod górkę, przy zmianie biegów jak jest szarpniecie , jak również jadąc na jednym biegu gdy wciskam i puszczam gaz ( chcąc poszarpać) . Przed wymiana dolnej poduszki stukalo nawet przy delikatnej jeździe, po wymianie bardzo się poprawiło. Chyba trzeba będzie poeksperymentowac z górna poduszka, kolega mechanik weźmie i w razie czego odda jeśli się okaże że to nie to. Ale dopiero w grudniu będę mial czas żeby to sprawdzic.

Dodam jeszcze , że przy paleniu i gaszeniu silnika słychać również ten dźwięk

lukasgb
06-12-2016, 18:58
I szukamy dalej, rozrząd okazał się przestawiony o pół zęba (klin w prawo a ma być na środku) faktycznie silnik pracuje miękko teraz, Drgania jak były tak są ? ktoś coś pomoże?

Golson
06-12-2016, 19:07
Jak można przestawić rozrząd "o pół zęba"?

lukasgb
06-12-2016, 19:22
Jak można przestawić rozrząd "o pół zęba"?

Da się, na zębatce od walu jest klin (trzy pozycje prawa skrajna lewa skrajna i środek, i ma być na środku, ruch takowy jest właśnie o około pół zęba.

Bump: Co Do tego jak można - widocznie przy wymianie był "bardzo zdolny mechanik z duża wiedza o silnikach PSA

lukasgb
09-12-2016, 11:54
Witam ponownie kolegów, dziś wymieniłem ostatnia poduszkę to jest górna skrzyni biegów, i znów brak poprawy jak drgało na wolnych tak drga. Ostania szansa znów było rozpięcie dolnej poduszki od łapy- nic i nic nie drga. Tu nastał już chyba koniec mojej cierpliwości. co jeszcze jest nie tak?

juri2069
10-12-2016, 22:11
No i rozwiązałem problem. Otóż rzec można , że błachy. W sumie niepotrzebnie wymieniłem łapę od dolnej poduszki bo była dobra , dolna poduszka natomiast już była troszkę naderw4ana także wymiany nie żałuję. Dziś z kolegą chcieliśmy wymienić górna poduszkę na którą padło podejrzenie , ale w między czasie padło hasło "tlumik" no i okazało się, że było urwanie mocowanie od tłumika. To zardzewiale mocowanie walilo po dolnej belce wydając dziwne metaliczne dźwięki a przy okazji drgania pod podałami. Do tego przy ostrzejszej jeździe występowały drgania ewidentnie wskazując uszkodzona poduszkę silnika. Po zespawaniu co trzeba nic nie szarpie, nie drga i wszystko wróciło do normy
Dodam jeszcze, że ustaly wszystkie drgania na karoserii, w tym drgania plastików.
Kto by pomyślał, że wydech może tyle narobić ��
Jakby ktoś chciał łapę od dolnej poduszki to mogę wysłać za przysłowiową flaszkę. Używana ale w pełni sprawna

lukasgb
15-12-2016, 20:07
Witam szanownych kolegów. Pytanie takie czy dolna poduszka skrzyni Firmy febi może być twardsza lub miększa od oryginału i to wpływa na przenoszenie drgań?
pytam ponieważ ja miałem założoną przez poprzedniego właściciela właśnie febiego i teraz podmieniłem również na febiego a zmian w drganiach nie ma.

Derek121
23-12-2016, 05:03
Witam
Zamierzam kupić mondeo mk4 2008 tylko problem jest z tym bo auto ma jakieś drgania i nie wiem czyczy kupować i czy uda Mi sie z tym uporać
Widzę że dużo osób miało ten problem i czy udało się bo ogarnąć ?

Bump: Witam
Zamierzam kupić mondeo mk4 2008 tylko problem jest z tym bo auto ma jakieś drgania i nie wiem czyczy kupować i czy uda Mi sie z tym uporać

Bump:

Bump: [QUOTE=Derek121;2714944]Witam

bialystok@diil.pl
14-01-2017, 09:26
Cześć.
Teraz przyszła na mnie kolej z drganiami i "jazdą o tarce".
Przy pełnym wciśnięciu gazu, za każdym razem, od obrotów 1900 do 2100, na 4, 5 i 6 biegu jadę "po tarce". Przy wciśnięciu gazu max do ok 3/4, wszystko jest ok. W żadnym innym momencie (bieg jałowy, większe lub mniejsze obroty) drgania nie występują.
Koła wyważane, opony wymienione, moc nie podniesiona, przebieg 215000km, przez pół roku drgania się nie nasiliły.
Może ktoś to przerabiał i wie jak się z tym uporać?

Foczka 23
14-01-2017, 19:42
Cześć.
Przy pełnym wciśnięciu gazu, za każdym razem, od obrotów 1900 do 2100, na 4, 5 i 6 biegu jadę "po tarce". Przy wciśnięciu gazu max do ok 3/4, wszystko jest ok. W żadnym innym momencie (bieg jałowy, większe lub mniejsze obroty) drgania nie występują.
Koła wyważane, opony wymienione, moc nie podniesiona, przebieg 215000km, przez pół roku drgania się nie nasiliły.

Jeżeli przy przyspieszeniu to wina może leżeć W pólosce a dokładniej kielich ma wyrobione wgłębienia. Diagnozowanie zdjąć póloś rozebrać i sprawdzić stan kielichów nie może być żadnego wgłębienia.

mro
14-01-2017, 20:17
Generalnie jak przy 4,5,6 biegu przy bucie poniżej a nawet przy 2000 obrotów cała buda wam drży jak paralityk i wszystko się tlucze, a powyżej 2400 jest ok, to jest to tzw. zamykanie się dwumasy tzn moment jest tak duży że ściska sprężyny w dwumasie do końca i całe drgania z silnika idą bezpośrednio w auto. Zwłaszcza jak była podniesiona moc lub 2mas już bardzo nie domaga. Mówimy tu tylko o drgania występujących podczas mocnego przyspieszania na wysokim biegu przy niskich obrotach.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

dodo34
14-01-2017, 20:44
A co jeśli drgania występują np. przy obrotach 1700-2000, jedziemy na wysokim biegu (5-ty,6-ty) z prędkością +/-100km/h i czuć drgania na pedałach (wszystkich, nie tylko sprzęgła). Na postoju również czuć delikatne mrowienie, a po wciśnięciu sprzęgła żadnej zauważalnej zmiany.
Dodam, że przy przyspieszaniu raczej żadnych zauważalnych, większych drgań, tylko przy jeździe ze stałą prędkością.

mro
14-01-2017, 23:03
Inny case

t.runo
16-01-2017, 12:37
Cześć.

sprzęgło do wymiany.właśnie na luzie drgania nie nie występują Miałem ten problem. Nikt nie wiedział co to może być. W tym czasie padło sprzęgło i po wymianie wszystko ustąpiło

mro
19-01-2017, 16:29
t.runo,u ciebie wygląda na typowe zamykanie dwumasy. Masz wrażenie że drży i trzęsie się "cała buda"?
Jeśli tak to j.w.

Oczywiscie wymiana dwumasy pomoże, ale równie dobrze można z tym jeździć do bólu (np 50 000 km.)
Trzeba się tylko nauczyć inaczej troszkę jeździć. Rozumiem że jak depniesz np na V biegu ale przy 2400 obrotów to jest ok?

mtsl
09-02-2017, 20:11
U mnie podobny problem od niedawna, drżenie budy i kierownicy właściwie w pełnym przedziale obrotów, choć najmocniej na wolnych obrotach i wtedy widać jak mocno drży silnik. Poduszki sprawdziłem, silnika wygląda imho nieźle gdy na nią stanąłem to nie schodziła się do zera, gdy kołysałem si na niej boki dopiero dobijała. w miejscach gdzie gość z filmiku o wymianie poduszek miał wyżłobienia ja miałem raczej ślad po tym że się styka ale konkretnego wyżłobienia nie było. Poducha skrzyni natomiast jest spękana w dwóch miejscach ale nie wyglądają na takie które "robią robotę" a raczej wyglądają i pachną. Czy ktoś mi zdjęcie zużytych tych poduszek? Poniżej daje swoje. Odnośnie drżenia wykluczam raczej dwumas, rok temu wymieniony na nowy.

https://drive.google.com/open?id=1hI0FlyBMyaOtAp_NmfkzVv21gZS3cWt2Yg
https://drive.google.com/open?id=13u3oCZDQ7fowbRsv6TO0AG8bIliqiQ_iPw
https://drive.google.com/open?id=13u3oCZDQ7fowbRsv6TO0AG8bIliqiQ_iPw
https://drive.google.com/open?id=1zaS_oXHD8XIcsF9Z0bS8JRqCfyMEmQpABA
https://drive.google.com/open?id=1KQh6_dSiMsOYchf_eTzrR4R0i9_2Ed3aSQ
https://drive.google.com/open?id=1i792l-bO5bevKowEkja8Yh2bKFazJZHsLA
https://drive.google.com/open?id=1y_7ri8ulS1nc8Si5msYmpQ9mKu038w9HNw

MAC849
10-02-2017, 18:47
A co w przypadku biegu 5 i np 1800 obrotów i naciskam na gaz i drży szkrzynia to samo na 6 biegu jadąc ponad 2 tyś obrotów juz tego nie czuć tak bardzo chyba ze mocno depnę.
Też dwumas?

bodziofila
10-02-2017, 20:31
A co w przypadku biegu 5 i np 1800 obrotów i naciskam na gaz i drży szkrzynia to samo na 6 biegu jadąc ponad 2 tyś obrotów juz tego nie czuć tak bardzo chyba ze mocno depnę.
Też dwumas?

masz chipa? jak tak to ile niutów?

mro
11-02-2017, 00:39
Też dwumas?
Klasyk, wszystko ok, nie butuj poniżej 2200 obrotów o zrobisz z tym 100k jak coś innego wcześniej nie padnie

MAC849
11-02-2017, 08:55
masz chipa? jak tak to ile niutów?

nie mam lub nie wiem, że mam ponieważ auto kupiłem w grudniu. Samochód ładnie sie zbiera ale raczej wiecej niż fabrycznie nie ma bo raczej czuł wieksza moc.

Bump: Klasyk, wszystko ok, nie butuj poniżej 2200 obrotów o zrobisz z tym 100k jak coś innego wcześniej nie padnie

Klasyk czyli to normalne w tych autach?

bodziofila
11-02-2017, 09:52
mi tak sie dzialo przy chipie niutkow bylo za duzo.przygotuj sie na dwumas.ja bym jezdzil az zacznie stukac.ale wybor nalezy do ciebie

MAC849
11-02-2017, 10:01
mi tak sie dzialo przy chipie niutkow bylo za duzo.przygotuj sie na dwumas.ja bym jezdzil az zacznie stukac.ale wybor nalezy do ciebie

191 tyś km przejechane wiec możliwe ze dwumas. tez bede jeżdził, aż bedzie stukał, bo narazie to sie dzieje tylko praktycznie na 5 biedu i czasem na 6.

mro
11-02-2017, 12:47
No dokładnie, jeździć aż faktycznie zacznie o sobie dawać znać. Po prostu nie paluj na niskich obrotach i będzie ok.

mszh725
12-02-2017, 21:46
Przeczytałem cały wątek , ale mojego przypadku nie znalazłem.
Koła wyważone, Powershift, 2.0TDCI DW10C, 200KM i 400Nm, przebieg 228kkm.

Objawy są od około 10kkm. Już chyba z trzy razy wyważałem koła i zamieniłem przód z tyłem i dalej to samo.

Na postoju ( P i D) są wyczuwalne drgania karoserii ( dotykałem silnik i też drży ), podczas jazdy do 100km/h lekko wyczuwalne drgania, przy prędkości od 120-170 km/h ( 2000-3000 obr/min na 6 biegu ) bardzo drży cały samochód, ale nie cały czas tylko sinusoidalnie, czyli przez chwilę są lekkie, potem mocniejsze, lekkie, zanikają i potem znów się zaczyna.

Zrobiłem test koła dwumasowego, czyli 6 bieg 1000 obrotów, skrzynia na sekwencji i autko normalnie przyspiesza, więc chyba nie dwumas.

Przy ok 180km/h ( od ok 3500 obr/min ) drgania są mniejsze, ale też pojawiają się sinusoidalnie.

Przeciągnąłem mondka dzisiaj na autostradzie przez ok 2 h jazda ok 180 km/h, pojawił się komunikat "usterka silnika", wszedł w tryb awaryjny. Zjechałem na parking, wyłączyłem i włączyłem silnik, komunikat zniknął i autko normalnie jechało.

W domu podpiąłem pod kompa i w Forscanie znalazłem 3 błędy dotyczące sondy lambda:

Kod: P2A00 - Zakres/jakość sygnału w obwodzie O2 - rząd cylindrów 1, czujnik 1
Kod: P0135 - Obwód elementu grzejnego O2 (rząd cylindrów 1, czujnik 1)
Kod: P2244 - Działanie obwodu napięcia odniesienia czujnika O2 - rząd cylindrów 1, czujnik 1

błąd turbiny
Kod: P0234 - Stan nadmiernego ciśnienia trubosprężarki

i jakiś inny:
Kod: U0416 - Nieprawidłowe dane uzyskane z VDM
(czytałem, że po wymianie sondy lambda błąd znika )

Zacznę od wymiany sondy lambda, ale czy to możliwe, że te drgania sinusoidalne są właśnie od tego?

mro
19-02-2017, 15:11
Ja mogę Ci tylko powiedzieć powiedzieć po moich przejściach, żebyś pojechał najpierw na wywazarke z testem drogowym. (Hunter). Szczerze mówiąc twój przypadek nie do końca się kwalifikuje na koła, przez tą sinusoide o której piszesz, ale wyważenie na hunterze to że 120 PLN za komplet a będziesz miał 100% pewności że to nie to. Zerknij na moje ostatnie posty, pisałem o moim problemie z kategorii podobnej i okazało się niedowazenie ale pionowe a nie poziome...

lukasgb
29-03-2017, 21:22
Witam po chwilowej przerwie, co do tematu drgania dalej są ani większe ani mniejsze to też podjąłem drastyczną decyzje o wymianie sprzęgła i dwu masy. Sprzęgło już ma swoje wiec pasuje go zmienić a dwu mas przy okazji. Ciekawi mnie bardzo co to da. Tak na marginesie czy zna ktoś w Krakowie pewny serwis/mechanika który para się wyminą zestawów sprzeła w MK4? będę wdzięczymy za info

mro
29-03-2017, 22:21
Spec auto centralna. Powiedz ze jesteś od s-maxa co ma 420k kmów z polecenia. Mój najlepszy mechanik ever :-)

mszh725
29-03-2017, 22:31
mro dzięki za info. Zmieniłem poduszki pod silnikiem, bo były już powybijane,łożyska mcpersona i zmieniłem koła na letnie. Po zmianie kół drgania się zmniejszyły i teraz są między 120 a 140 km/h. Kolejnym etapem będzie sprawdzenie amorków. Cały czas mam nadzieję,że to nie dwumas. Sondę też wymieniłem

mro
29-03-2017, 22:31
Wywazarka Hunter z testem drogowym była?

mszh725
29-03-2017, 22:34
Dawno nie byłem na forum i teraz dopiero przeczytałem. Znajdę jakąś w wawie i podjadę sprawdzić.

Ps.Znalazłem blisko mnie i chyba nawet pracuje tam brat mojego mechanika. Nie wiem czy te drganie nie są powodowane przez łożysko lub drgania np osłony pod silnikiem. Będę eliminował wszystko po kolei

mro
03-04-2017, 16:02
Ps.Znalazłem blisko mnie i chyba nawet pracuje tam brat mojego mechanika.

I jak?

mszh725
05-04-2017, 09:03
I jak?

W tym tygodniu podjadę,bo narazie jestem przeważnie w wyjazdach a mondeo stoi pod domem.

lukasgb
21-04-2017, 16:14
Witam serdecznie kolegów. Chwilę mi zeszło ale jak wcześniej wspomniałem podjąłem ostatnią próbę (tak mi się wydawało) pozbycia się drgań na postoju, Wymieniłem cały zestaw sprzęgło z dwumasem . Rezultat- bardzo fajnie chodzi sprzęgło i tyle drgania jak były tak są. Koledzy jeśli ma ktoś jakiś rozsądny pomysł na ten temat bardzo proszę o info bo moje pomysły już się skończyły.

mro
21-04-2017, 16:38
No wiesz, jak na postoju na jałowym, to silnik drga... Wiec albo silnik drga jak ma drgać, a zrypane są poduszki, albo silnik nie drga jak powinien... Tak mi się wydaje..

Edyta...
Teraz się cofnalem i widzę że poduszki już obczailes...

A porownywales drgania z innym s max em? Najbardziej stawialbym jak ja bym szukał, na jakieś wypadajace "zaplony"...
Bo tak by chyba było najłatwiej wygenerować drgania. Jak to w ogóle drży? Nie równo pracuje?

lukasgb
21-04-2017, 16:58
No wiesz, jak na postoju na jałowym, to silnik drga... Wiec albo silnik drga jak ma drgać, a zrypane są poduszki, albo silnik nie drga jak powinien... Tak mi się wydaje..

Edyta...
Teraz się cofnalem i widzę że poduszki już obczailes...

A porownywales drgania z innym s max em? Najbardziej stawialbym jak ja bym szukał, na jakieś wypadajace "zaplony"...
Bo tak by chyba było najłatwiej wygenerować drgania. Jak to w ogóle drży? Nie równo pracuje?

Poduszki są ok, wszystkie są nowe łącznie z mocowaniem dolnej łapy również jest nowe. Najciekawsze jest to że po odpięciu dolnej łapy nie przechodzą drgania na kierownicę. Co do drgań to tak jak wspomniałem delikatne drgania wyczuwalne tylko na kierownicy i delikatnie na pedałach tylko i wyłącznie na postoju na luzie. Błędów komputerowych brak, wtryski sprawdzane na stole (renomowany zakład), pompa po regeneracji. przebieg wydaje się być ok 225 tys. km. Rozrząd sprawdzony ustawiony jak mam być, Program sprawdzony, nawet zrobione korekty żeby delikatnie podnieść wolne obroty.Auto jest bez DPF (cały program zrobiony jak należny ) Auto sprawdzone na każda stronę czy nie było bite i coś jest przestawiane jest ok. I tak to wygląda.PS. co do pracy silnika jest równa i spokojna.

mro
21-04-2017, 17:00
Wiesz... Moze każdy ma takie delikatne drgania przechodzące na pedały i kierownice.... Ja na pewno mam, tylko teraz pytanie czy Twoje są jakieś większe niż u innych żeby się nimi przejmować? Skąd jesteś? Może jest ktoś obok z esiem żeby podjechać?

Golson
21-04-2017, 17:13
Pasek osprzętu Ci jeszcze został i wszystkie rolki :619:

lukasgb
21-04-2017, 17:16
Pasek osprzętu Ci jeszcze został i wszystkie rolki :619:
Sorry, sprawdzane łącznie z napinaczem przy rozrządzie

Golson
21-04-2017, 17:24
Sorry, sprawdzane łącznie z napinaczem przy rozrządzie

Koło pasowe wału, sprzęgła etc. też?

No to zostaje rozrząd albo zawory...

lukasgb
21-04-2017, 17:30
No właśnie tylko organoleptycznie koło pasowe, Chodzi mi jeszcze po głowie sprzęgło choć nie wiem czy jest na alternatorze ale sprawdzaliśmy rolkę przy rozrządzie - kiedyś był jakiś błąd właśnie alternatora ale nie powtórzony.
Jeszcze zastawiam się nad kompresja ale moc mierzona na hamowni jest więc raczej nie tu jest problem.

Golson
21-04-2017, 17:40
Zrzuć pasek i sprawdź czy są drgania. Jak dalej będzie drgało to zostaje Ci koło pasowe i rozrząd lub ew. przegląd co tam się ciekawego dzieje pod pokrywą zaworów.

mro
21-04-2017, 18:23
Nie wiem czy to nie za mała energia w zaworach, żeby się tak rozstroilo, żeby mu jakieś robiło duże wibracje.. Prędzej pojedyncze zaplony by mogły wpadać, ale nie wiem jak... Wtryskiwacz by musiał być walnniety ale pisał że sprawdzane...

lukasgb
25-04-2017, 14:44
Dziś miałem trochę czasu i zastanawiam się czy faktycznie silnik nie drga za bardzo, ale jaka mogła by być przyczyna podpięty skan, brak błędów.
poniżej podsyłam tabele

bieniek247
03-05-2017, 13:53
Witam, od jakiegoś czasu mam problem z moim Mondkiem 4 2.0TDCi 140KM 150tys km.
1. Sprawa wygląda tak: przy prędkościach autostradowych (120-150) następuję drganie całego samochodu i przenosi się to na kierownicę.
Czy takie drgania są możliwe jeśli tylna lewa felga jest tzn jajo? Zakładałem opony letnie i Pan pokazywał mi jak ta felga faluje, niby wyważył ale wiadomo.
Przy zimowych drgania były minimalne ale to może było powiązane z pkt 2.
2. Druga sprawa to jadąc ostatnio w długim korku na biegu 1, ruszam płynnie, przede mną samochody hamują to odpuszczam gaz a samochód zaczyna szarpać, a powinien płynnie zejść do minimalnych obrotów. Tak samo ruszając raz uda się płynnie a raz zaczyna się szarpanie i muszę albo dodać gazu albo stojąc w korku trzymać go na pół sprzęgle.

-Z informacji to tak jadąc 40km/h na 5 biegu dodaję gaz auto przyspiesza, nie szarpie więc dwumas ok.
-Zawieszenie całe robione niedawno,
- wymieniona była półoś prawa, (walnięty był przegłub wew i przy ruszaniu i przyspieszaniu było szarpanie (takie myszkowanie) teraz przy przys idzie płynnie nie ma drgań),

Ma może ktoś pomysł od czego zacząć sprawdzać? może to przegłub zew? poduszka silnika? I dodatkowo przy zmianie biegów 1-2-3 słychać pukanie

Proszę o podpowiedzi, może ktoś miał taki przypadek lub ktoś ma pomysł od czego zacząć sprawdzanie

mro
03-05-2017, 15:37
Sprawa 1 i 2 wydają się oddzielnymi tematami.

Po pierwsze naprostowac felge i wywazyc na wywazarce z testem drogowym wszystkie koła, żeby wykluczyć że to od nich.

Co do szarpania, może byc milion przyczyn.. Stawialbym raczej w kierunku któregoś czujnika...

bieniek247
03-05-2017, 18:45
No tak jak napisałeś wydają się innymi sprawami i są ale sprowadzają się do jednego tematu drżenie karoserii i kierownicy.
1. Jeśli chodzi o felgę to oddam ją do naprostowania a pozostałe koła były wyważone około tygodnia temu.
2. Jeśli chodzi o to szarpanie to wydaję mi się że to nie jest właśnie problem ze strony elektronicznej tzn czujniki itp, tylko bardziej mechaniczny, luz na np, przegubie, skrzyni, poduszce silnika itp.
To nie jest takie szarpanie właśnie jak przy uszkodzeniu czujnika jakiegoś tylko jakby ewidentnie był luz w ukł napędowym.
I od czego zacząć sprawdzanie?
Tak jak mówiłem, zawieszenie robione, półoś prawa wymieniona, a i tak przy okazji wymieniony EGR (on też powodował drgania, ale to już załatwione)

mro
03-05-2017, 21:03
Normalna wywazarka wyważanie tylko drgania poziome, wyważanie jeszcze raz dla pewności wszystko koła z testem drogowym który bada drgania w obu osiach. Poziomej i pionowej. Koszt jest śmieszny, a musisz mieć pewność że wykluczyles całkowicie jeden element. Co do części 2, to ciężko mi się wypowiedzieć bo nie miałem takiego przypadku, ale ludzie w takich przypadkach pisali o czujniku kopiowania przy turbo, ciśnieniu paliwa etc.
Osobiście podpialbym się pod kompa i logował parametry ciśnienia, wychylenia geometrii etc. równocześnie wywołując ten właśnie efekt. Może wtedy dojdziesz co powoduje szarpania. Inaczej to możesz całe auto wymienić i nie znaleźć... Zrób dynamiczne logowanie parametrów podczas jazdy

bieniek247
04-05-2017, 08:09
Ok, dzięki za podpowiedź, zrobię testy i wrzucę wyniki.

bieniek247
06-05-2017, 09:36
Witam, przeprowadziłem kilka testów statycznych w 3 zakresach obrotów oraz test dynamiczny w 2 zakresach obrotów i prędkości.
Prosiłbym Was o zweryfikowanie tych wyników czy są one poprawne jesli nie to które są złe i jakie testy mógłbym ewentualnie jeszcze wykonać?

Zdj 1-3 lista wykonanych testów
http://ifotos.pl/zobacz/zdj1jpg_aaaxana.jpg
http://ifotos.pl/zobacz/zdj2jpg_aaaxaep.jpg
http://ifotos.pl/zobacz/zdj3jpg_aaaxaer.jpg
Zdj 4-8 Wyniki
http://ifotos.pl/zobacz/zdj4jpg_aaaxaee.jpg
http://ifotos.pl/zobacz/zdj5jpg_aaaxawh.jpg
http://ifotos.pl/zobacz/zdj6jpg_aaaxaqp.jpg
http://ifotos.pl/zobacz/zdj7jpg_aaaxasw.jpg
http://ifotos.pl/zobacz/zdj8jpg_aaaxasq.jpg

Thomsit
06-05-2017, 09:54
Witam, przeprowadziłem kilka testów statycznych w 3 zakresach obrotów oraz test dynamiczny w 2 zakresach obrotów i prędkości.
Prosiłbym Was o zweryfikowanie tych wyników czy są one poprawne jesli nie to które są złe i jakie testy mógłbym ewentualnie jeszcze wykonać?

Zdj 1-3 lista wykonanych testów
http://ifotos.pl/zobacz/zdj1jpg_aaaxana.jpg
http://ifotos.pl/zobacz/zdj2jpg_aaaxaep.jpg
http://ifotos.pl/zobacz/zdj3jpg_aaaxaer.jpg
Zdj 4-8 Wyniki
http://ifotos.pl/zobacz/zdj4jpg_aaaxaee.jpg
http://ifotos.pl/zobacz/zdj5jpg_aaaxawh.jpg
http://ifotos.pl/zobacz/zdj6jpg_aaaxaqp.jpg
http://ifotos.pl/zobacz/zdj7jpg_aaaxasw.jpg
http://ifotos.pl/zobacz/zdj8jpg_aaaxasq.jpg

witam CIe Kolego.

fajne testy i wyniki ale zrobilbys to tez na pelnym obciazynym silniku.

Robilem poodbne testy na forscanie ale obciazonym pelnym silniku but w podloge na trasie i pod czerwone pole, wyniki beda inne niz te co masz.
z ciekawosc i z checia porownam Twoje do moich bo wybieralem dokladnie te same wartosci do swoich testow.

pozdrawiam Cie

mro
06-05-2017, 11:52
Grafik nie widzę

bieniek247
08-05-2017, 12:34
Grafiki działają, możliwe że u Cb na tel nie działają ?

bieniek247
09-05-2017, 08:28
Zdiagnozowałem kolejną usterkę, lewe łożysko amortyzatora rozsypane. Wymienię i zobaczę może to ma jakiś wpływ na drgania?

mro
09-05-2017, 12:17
Może miec

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

mszh725
19-06-2017, 21:28
Witam po dłuższej nieobecnośći.
mro uporałem się z problemem.
Nie jeżdżę ostatnio dużo swoim mondeo, przeważnie firmowymi i już mnie szlak trafiał jak wsiadałem do mondka i po n-tym wyważeniu dalej były drgania karoserii.
Wymieniłem poduszki pod skrzynią i silnikiem, przejrzałem czy coś innego może drgać w silniku, chciałem już zmieniać dwumas, ale się powstrzymałem. Eliminowałem kolejne przyczyny między innymi łożyska McPresona, test amortyzatorów, tarcze nie miały bicia, piasta i przeguby też wydają się ok, ale dalej biło w okolicach 120-150km/h.

Pomogło coś takiego, czyli wyważanie na samochodzie:

https://www.youtube.com/watch?v=NEyD_SwxGv8

Okazało się, że wystarczyło dołożyć po 5g na dwa koła i po kłopocie. Autko od 0-"140" km/h nie wykazuje żadnych drgań.

Sinusoidalne drgania kierownicy (głównie na zakrętach ) wynikały z tego, że koła mają różne prędkości obrotowe ( w idealnej jeździe na wprost oczywiście wszystkie mają taką samą prędkość obrotową ) , wieć czasami drgania się znoszą a czasami kumulują.

mro
20-06-2017, 08:44
Ok, super że się udało :-)

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

lukasgb
24-06-2017, 21:08
Witam kolegów po dłuższej przerwie, walki z drganiami na wolnych obrotach (postoju) ciąg dalszy, po wyeliminowaniu totalnie wszystkiego zostały dwa wariant do sprawdzenia jeden to pompa wspomagania (jest mechaniczna) drugie to że jest możliwość skrzywienia wału korbowego.
Ma ktoś jakieś sugestie? a jeszcze dziś coś nowego przy obciążeniu (czytaj jeździe) obroty do 2000 -2500 przy odpuszczeniu gazu słychać taki syk jak by miał zawór upustowy błędów na kompie brak moc jest coś już ktoś z was miał podobnego? Ciekawe to jest bo na postoju można go kręcić do max i nie słychać przy puszczeniu gazu nic takiego.

lucas2208
25-06-2017, 10:28
pewnie dwumas

hamertbu
25-06-2017, 10:55
Zdiagnozowałem kolejną usterkę, lewe łożysko amortyzatora rozsypane. Wymienię i zobaczę może to ma jakiś wpływ na drgania?

i jak? pomogło?

bieniek247
27-06-2017, 14:19
i jak? pomogło?

Jest niewielka poprawa, ale kolejnym etapem będzie wyważanie kół z testem drogowym.

bieniek247
02-07-2017, 11:29
witam CIe Kolego.

fajne testy i wyniki ale zrobilbys to tez na pelnym obciazynym silniku.

Robilem poodbne testy na forscanie ale obciazonym pelnym silniku but w podloge na trasie i pod czerwone pole, wyniki beda inne niz te co masz.
z ciekawosc i z checia porownam Twoje do moich bo wybieralem dokladnie te same wartosci do swoich testow.

pozdrawiam Cie

Witam sory że tak długo ale nie miałem za bardzo czasu zrobić dodatkowych testów, ale już są:

http://ifotos.pl/zobacz/201707021_qprerea.jpg
http://ifotos.pl/zobacz/201707021_qprereq.jpg
http://ifotos.pl/zobacz/201707021_qprerww.jpg

sorki za jakość zdj, i ogólnie prosiłbym dajcie znać jeśli któreś z wyników są złe, pzdr

kinio98
03-07-2017, 23:31
Witam,
U mnie lekkie wibracje na karoserii i kierownicy oraz charakterystyczny pogłos we wnętrzu pojawiają się w przedziale 1000-1900 obrotów niezależnie od tego czy jest na biegu czy nie.
Wyciągnąłem i przeglądnąłem wszystkie trzy poduszki (skrzynia i silnik) i nie wyglądają na wytłuczone.
Zauważyłem ze po wymontowaniu poduszki skrzyni wibracje i pogłos jest zdecydowanie mniejszy. Nie wiem czy to ma coś ze sobą wspólnego.
Czy spotkał się ktoś z podobnym problemem?

Mondek 2009, TDCI, 180tys

bieniek247
24-07-2017, 12:52
Witam, rozwiązałem problem z biciem/drganiami, problemem okazały się chińskie opony, wymieniłem na markowe i problem z głowy. Pozdrawiam

lukasgb
07-09-2017, 13:31
Witam koledzy coś ruszyło się w temacie?
U mnie jak drgało tak drga, a teraz jeszcze świst turbiny mamy przy odpuszczaniu gazu.

zajchu
20-12-2017, 20:01
Wiyam. Opiszę mój problem może ktoś coś doradzi.
Mondeo Mk4 2.0 TDCI 2008 r. Drgań na bbiegu jałowym czy na postoju czy podczas jazdy brak, niezależnie czy silnik zimny czy ciepły. Pojawiają się dość silne wibracje przy jeździe na biegu 1 i 2 na pozostałych również ale tylko przy stałej prędkości ( na stałym gazie ). Wymienione całe sprzęgło ( z powodu uwalonego wysprzęglika ), wszystkie poduchy, rozrząd. Zbadane przeguby - przktycznie 0 luzu. Auto odpala od strzała, na zimnym delikatkie może coś czasem "przysmarka". Nie kopci, oleju nie przybywa. Ostatnio zauważone przypocenie węża przy przyłaczu do IC. Gdzie jeszcze ewentualnie szukać przyczyny.

MAC849
21-12-2017, 10:43
Masz to samo co ja. Tylko że u mnie zaczeło sie po wymianie dwumasy.

zajchu
29-12-2017, 23:07
Masz to samo co ja. Tylko że u mnie zaczeło sie po wymianie dwumasy.

Ogarnąłeś przyczynę? Źle zamontowany dwumas?

czinuk
17-02-2018, 10:28
Witam po chwilowej przerwie. Dziś miałem trochę czasu i zabrałem się za wymianę napinacza wieloklina przy okazji sprawdziłem koło pasowe na wale, i tak jak kolega wspomniał wcześniej zająłem się dolną poduszką (to że poduszka była nowa i zdrowa to widać) ale postanowiłem sprawdzić łapę 1441362 zrobiłem to chyba w najprostszy sposób czyli rozpiąłem ją od poduszki, i nagle NIC nic nie drga na kierownicy. Chyba powód drgań w moim przypadku został zdiagnozowany. Chwilę szukałem takiej łapy i okazało się że towar deficytowy. Myślę że w najbliższych dniach powinienem mieć ją u siebie, po wymianie dam znać czy faktycznie jest OK.
Ps. jakby ktoś poszukiwał górnej podciętej poduszki to posiadam takową bo okazało się ze jest dobra a wymieniłem ja na nowa.

siemka. piszesz ze po rozpieciu dolnej lapy drgania ustaly na kierownicy, a co z buda??
czyli jak skreciles spowrotem to drgania wrucily??

ja mam problem z drganiem ze na biegu jalowym buda wpada w wibracje miedzy 1200 a 1800 obrotow, czy mam sprzeglo wcisniete czy nie,
jakies sugestie??
czemu sie przyjzec??

pozdrawiam

czinuk
18-02-2018, 16:46
dzis zauwazylem ze przy skrecie w prawo drzy przy ruszeniu.????

bednar100
29-05-2018, 19:21
Witam. Panowie czy ktoś rozwiązał problem z tymi wibracjami?
U mnie wygląda to tak że przy opalaniu zimnego silnika wyczuwalne są lekkie wibracje , kiedy silnik się rozgrzeje wszystko jest ok. Natomiast kiedy zwiększam obroty między 1400 a 1800 wibracje przenoszą się na karoserie, dość mocno wyczuwalne i nie ważne czy silnik ciepły czy zimny. Dodam jeszcze że po zaślepieniu egr mocno rzuca silnikiem przy gaszeniu jak zaślepkę wyjmę to rzuca mniej. Oczywiście wszystko się dzieje tylko na luzie podczas jazdy nie ma żadnych wibracji.

hans01
29-05-2018, 23:09
obroty między 1400 a 1800 wibracje przenoszą się na karoserie, dość mocno wyczuwalne i nie ważne czy silnik ciepły czy zimny.
Mam podobnie tylko między 1100 i 1300 obr/min.

mondeodriver
31-07-2018, 20:04
u mnie 150 tys przejechane,

Zrobione zawieszenie - tarcze, klocki, łożyska, wahacze, przeguby zewnętrzne i wewnętrzne, nowe opony, wymienione poduszki (silnika, pod aku, rybka oprócz tej łapy co trzyma rybkę - tej z tuleją)

Objawy: powyżej 120 do 150 trzęsie budą tak jakby zaraz koło pedałów pod konsolą, powyżej 160 mniej, przy delikatnym przyśpieszaniu od zera brak drgań. Przy ostrym drga do końca drugiego biegu, od trójki prawie niewyczuwalnie, potem od 120.
Dodatkowo nie czuje drgań na lekko zmęczonej drodze krajowej, na nowych płaskich nawierzchniach czuje. Na kierownicy brak praktycznie drgań, one są z różną częstotliwością i czuć je na budzie w okolicach skrzyni (koło pedałów). Siedząc na fotelu pasażera czuć tam również. Przy jeździe np pod górę drgania czuć bardziej.
W trakcie drgań zmiana obrotów nic nie daje, wrzucenie na luz nic nie daje, zmiana biegu nic nie daje - czuć. Patrząc na wasze posty może to ta łapa dolna skrzyni co trzyma poduszkę reakcyjną ? tą rybkę ? Czy montując poduszkę dolną skrzyni do tej łapy co ma tuleję ta tuleja jest pionowo czy poziomo ?

mondeodriver
24-08-2018, 12:36
Może komuś się przyda - u mnie problemem było padnięte górne mocowanie z łożyskiem od prawego amortyzatora, część firmy Monroe z robocizną we Wrocławiu wyniosła mnie 190 zł. Niestety naprowadzenie na tą usterkę kosztowało mnie sporo bo wymieniłem sporo części, ale przynajmniej zawieszenie jest teraz pewne. Zaprzyjaźniony mechanik śmiał się, że idę "po omacku" i wymieniam części po kolei, a był przekonany, że to nie łożysko bo nie dawało typowych objawów. Pozdrawiam

majkwro
03-04-2019, 12:20
Witam, u mnie sytuacja wygląda tak:
Mondek ma ok. 90 tys. km, kupiony z przebiegiem 35 tys. (od kolegi), 2014, 2.0 tdci zrobiony na 188 hp. Miałem problem z wyskakującym drugim biegiem, w aso wymienili mi synchronizatory 1 i 2 biegu-mimo, że nie widzieli fizycznych uszkodzeń, po odebraniu auta czuje na wolnych obrotach, zwiększone wibracje na kierownicy, podłokietniku drzwi, fotelu (dotykając pasażera też wyraźnie czuć). Wydaje mi się, że takie wibracje czułem po starcie na zimnym, potem się normowało, teraz czy zimny czy ciepły to samo. Wciśnięcie sprzęgła nic nie zmienia. Wyjmowali skrzynie biegów, czy składając mogli coś przeoczyć?

Marianos90
19-03-2020, 21:22
Witam mam problem z moim mondeo 2.0 tdci W sumie posiadam go dopiero niecały rok...od jakiegoś czasu zauważyłem dziwne wibracje podczas jazdy z tą samą prędkością przy obrotach od 1500 do 1900 to samo jest podczas postoju gdy dodam gazu powyżej tych obrotów wibracje ustaje...oddałem samochód do mechanika i podobno wszystko było sprawdzone od wtryskowe po egr, aż po wymianę kompletnego sprzęgła z dwumasa.mechanik się poddał stwierdził że zrobił już wszystko co się dało i dodał swoją opinię że prawdopodobnie te silniki tak mają bo jego znajomy ma tak samo...pytanie czy ktoś ma podobną sytuację?

lando
20-03-2020, 04:54
Tak samo to ten mechanik niech do szkoły idzie. Poduszki silnika i skrzyni do sprawdzenia. Sa trzy sztuki przy pasku pk pod filtrem powieyrza i przy skrzyni biegów ale pod autem.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

gregor75
20-03-2020, 11:28
wydech też do weryfikacji

damspi
04-01-2021, 20:02
Witam. Mam mały dyskomfort związany z lekkim drganiem kierownicy. Wiem, że jest do diesel i inaczej pracuje od benzyny ale jest to samochód z 2010 roku a nie star z 89 :D Sprawa wygląda tak, że na kierownicy lekko czuć małe drgania, które nie mają nic związanego z prędkością czy obrotami silnika. Stoję czy jade drgania są takie same. Czasami są ciut większe podczas skrętu kierownicą obojętnie w którą strone. Z góry dzięki za pomoc

kgarczynski
02-02-2021, 05:35
Ktoś znalazł przyczynę? Mam podobne objawy i chciałbym się dowiedzieć czy ktoś znalazł przyczynę drgań?

atari
02-02-2021, 12:38
u mnie pomoglo dokrecenie sruby kasujacej luz na maglownicy

Bakupl
25-02-2021, 18:54
Cześć wszystkim to mój pierwszy post, będę wdzięczny za wyrozumiałość i pomoc :)
Pacjent to kombi 2.0 TDCI 2013r. 140 KM automat PowerShift

Przy pracy na niskich obrotach ( ale nie jałowym, wtedy jest ok ) tj. przy spokojnym ruszaniu oraz zmianie na 3 bieg w kabinie czuć lekką wibrację. Niby nic wielkiego ale strasznie mnie to irytuje. Dodam, że przy dynamicznym ruszaniu oraz większych obrotach wibracji nie ma w ogóle lub są dużo słabsze.

Macie jakiś pomysł co to może być ? Poduszki silnika czy może być coś poważniejszego ?

andrzejus80
26-02-2021, 09:23
Mam to samo....wymieniłem sprzegło z dwumasa do tego zbieżność , geometria i poprawa wyważenia kół. Wibracja dalej jest. Czytałem jeszcze o poduszkach silnika , ze mogą być zużyte, ale tego nie sprawdzałem.

Bakupl
28-02-2021, 22:17
Dzis zrobiłem test i przy dodawaniu gazu na biegu jałowym dudnienie i wibracje nadal występują? Ma ktoś jakiś pomysł ? Brzmi jakby była dziura w tłumiku...myślałem, ze to przegub wewnętrzny ale czy na jałowym w pozycji P i dodaniu gazu dudnienie nadal by występowało ?

bartecki92
01-03-2021, 06:52
Walczę z tym już z rok.

Wymieniłem poduszki na zamienniki, na inne oryginały i nic.
Jedyny trop jaki jest to to, wszystko ustępuje po odłączeniu dolnej poduszki pod silnikiem od sanek, albo odłączenie sanek od nadwozia. Jakbyście do czegoś ciekawego doszli to podzielcie się proszę. Dodam tylko, że ja mam manual.

karloss
01-03-2021, 07:58
Nie wiem jak jest to rozwiązane w dieslu w mondeo mk4, ale w mk3 za tego typu drgania odpowiedzialne były wyrobione tulejki chyba na rurze od dolotu (od przodu mniej więcej pod lewym reflektorem). .

Bakupl
07-03-2021, 09:59
No wiec tak, powershift sprawdzony-działa poprawnie. Człowiek który robił skrzynie poradził żebym jeździł na trybie Sport bo wtedy auto wkręca się na większe obroty. I miał racje, wibracje występują na D na niskich obrotach, jakby ruszało się z wysokiego biegu l. Ogólnie to poradził żeby wyregulować poduszki silnika( broń Boże nie wymieniać chyba, ze na oem za miliony monet ). Może pomoc ale nie koniecznie l. W każdym rasie gdy suto jeździ na trybie S wibracje są prawie niewyczuwalne.

flov01
22-03-2021, 19:35
Witam Wszystkich,

Posiadam mk4 2.0 TDCI 120kw, 2011 (lift). Samochód zakupiony w polskim salonie z oryginalnym przebiegiem. Użytkuję go od 1,5 roku i jestem bardzo zadowolony. Po raz kolejny postanowiłem wymienić olej (5W30) oraz filtr oleju, paliwa, powietrza. Ku mojemu zdziwieniu po odbiorze samochodu od mechanika zauważyłem bardzo niepokojące symptomy w działaniu silnika. W trakcie jazdy, kilkukrotnie silnik "przerwał", później były dziwne, dość głośne dźwięki (stukanie). A co najważniejsze, pojawiły się wibracje - przy 1500 obrotów silnik wpada w dziwne wibracje, odczuwalne nawet wewnątrz, na postoju na biegu jałowym czuć je bardzo wyraźnie, podczas jazdy tylko delikatnie. Po przejściu 1500 obrotów ciągnie już dobrze, choć czuję (albo mi się wydaje) spadek mocy i jakby nawet "turbodziura" - której wcześniej nie było. Pojechałem z reklamacją do mechanika, zarzeka się, że "nie miał co zepsuć, bo tylko wymienił olej i filtry". Komputer nie wyrzuca żadnego błędu. Inny mechanik stwierdził, że może to być dwumasa, inny zanegował bo sprzęgło działa bardzo dobrze, nic nie słychać. Dziwna sprawa, bo ewidentnie coś się stało, ciężko wierzyć, że nagle zdarzył się pech i nie ma to związku z feralnym mechanikiem... Napiszcie proszę co sądzicie, czy mieliście takie doświadczenia ? Z góry dziękuję za każdą radę i wskazówkę.

pozdrawiam,
Tomasz

_harry
22-03-2021, 20:34
Powinno się kamerę zostawiać włączona skierowana na komorę silnika.
A może potrzebował wtrysków do swojego mondka z przebiegiem 380+????

flov01
22-03-2021, 22:11
...No właśnie na to samo wpadłem, przy tak dużej różnicy w pracy silnika "przed" i "po" nie widziałem innej opcji. Urządziłem mu małą awanturę i wszystko raz jeszcze przy mnie sprawdzał. Filtr paliwa dobrze zamontowany, nic nie cieknie, olej też w porządku. Mówił, że miał problem z odkręceniem filtra powietrza bo śruby zaśniedziałe, ale w końcu wymienił. Docisnąłem go, bo to kolega, ale na 99% nic nie podmienił. Jak jechaliśmy do drugiego mechanika to zasugerował, że za delikatnie jeżdżę i nie wkręcam na obroty, dlatego 2masa się rozwala. Poduchy niby w porządku. Nie wiem jak moc, podjadę na hamownię. Mam wrażenie, że wcześniej lepiej się wkręcał. Być może coś z kompresją nie tak...? Jestem umówiony na diagnostykę komputera, sprawdzimy w różnych warunkach. Przeczytałem cały wątek i widać, że problem trywialny nie jest :) A symptomy i uszkodzenia całkowicie różne - 2masa, poduszki silnika, wtryskiwacze, sonda/czujniki, nawet tłumik. Wszystko jest zrozumiałe, ale w tym przypadku, że coś akurat siadło w trakcie wymiany oliwy i filtrów? Nie chce mi się w to wierzyć. Coś musiał zruszyć. A tak dobrze chodził silnik, ehhh.

atari
22-03-2021, 22:20
Zapytaj jak odpowietrzył układ, może kręcił na plaka i przytarł pompe

flov01
22-03-2021, 23:10
Nie wiem jak to robił, ale zapytam jeszcze. Mówił coś, że z odpowietrzaniem nie miał problemu... "Bo układ sam się odpowietrza" , czy coś takiego ? Że nie mógł zalać puszki paliwem, bo sam wkład się wymienia etc. Nie wiadomo czy w ogóle to robił. Oznaki w trakcie jazdy wskazywały, że w układzie jest powietrze bo motor nie chodził równo i miękko jak zawsze tylko jakoś inaczej i szarpnął kilka razy. Przez taką głupotę mógł zatrzeć pompę albo uszkodzić wtryskiwacze ? Dzięki wielkie za pomoc Panowie.

atari
23-03-2021, 03:50
Nie ma opcji że się sam odpowietrzy, chyba że zalał puszkę po wymienie filtra

flov01
23-03-2021, 07:00
...Nie zalał puszki. Czyli powietrze nadal jest w układzie ? Być może nie uszkodziły się wtryski, nie dymi na wysokich.

atari
23-03-2021, 09:18
Skoro silnik działa to niekoniecznie, gorzej jak podczas odpowietrzania się coś stało, a jest taka możliwość gdy robi się to nie odpowiednio

flov01
23-03-2021, 18:55
Dzisiaj mówi, że zalał puszkę, ale oczywiście nie całą. Ponoć nie odpowietrzał na "plaka" tylko użył "gruszki". Motor odpalił za pierwszym razem. Dzisiaj sprawdziłem odczyty z komputera podczas jazdy, trzyma ciśnienie, turbo doładowane. Choć mi się wydaje, że trochę stracił mocy - ale mogę być przewrażliwiony teraz ;) Wibracje od 1500-1800 są bardzo słabo wyczuwalne. Chyba zostawię to tak jak jest. Jak to 2masa to poczekam aż bardziej będzie się odzywać. Jeżeli wtryski są lekko przetarte to i tak za 30tys pewnie będę myślał nad regeneracją. Poduszki też trzeba będzie wymienić bo wszystko na oryginałach od nowości. Czasami też słychać wyraźne pukanie w podwoziu jadąc wolno, w szczególności lekko pod górkę, niby całe zawieszenie sztywne, może coś w tłumiku - jest to możliwe ?

yaro8558
24-03-2021, 18:13
u mnie tak objawiała się padnięta dwumasa
po wymianie zero drgań i stuków.

sobiech211
18-05-2021, 19:05
Witam pacjent mondeo mk4 2.0 tdci dw10c 146/163
mianowicie walczę z wibracjami na biegu jałowym w całym zakresie obrotów silnika przez co odczuwalne są rownież w czasie jazdy, są odczuwalne na pedałach jak i podłodze i kierownicy trudno jest mi zlokalizować przyczynę, dużo rzeczy w przeciągu roku wymieniłem czyli:
-rozrząd
-wszystkie filtry z czego paliwa 2x
-kompletne sprzegło+dwumas (LUK)
-koło pasowe wału korbowego z paskiem(oryginał)
-wszystkie poduszki silnika oryginalne (silnik chyba na wszystkie możliwe sposoby był układany na tych poduszkach nawet wszystkie na raz były odkręcane jazda próbna i dokrecanie, lewarowanie silnika układanie itd...)
auto ma moc, odpala na widok kluczyka, obroty nie falują, nic nie kopci nic nie dymi, żadnych błędów.
-wtryski były tylko czyszczone preparatem bezpośrednio bez demontażu wtrysków tylko poprzez wpiecie sie w wezyk
auto katalogowo na autostradzie wali 215km/h nic sie innego nie dzieje
ktoś coś bo już zabrakło mi pomysłów ?????

bartecki92
19-05-2021, 06:53
Jak ściągałeś dolną poduszkę pod silnikiem, to żeby ją założyć, musiałeś napchnąć trochę silnik do tyłu, żeby śruba przeszła, czy w neutralnym położeniu zgadzały się otwory poduszki z otworami łapy mocującej?

Na pracującym silniku dotknij karoserii pod poduszką od strony rozrządu, nie powinieneś czuć żadnych wibracji.

sobiech211
19-05-2021, 09:38
Dolna poduszka tzw ogranicznik momentu od przechyłu silnika, śruba wchodzi bez odciągania czy tam przyciągania silnika czyli luźno w otwór
Poduszka od strony rozrządu wzrokowo widać że pracuje, jak dotykam ja od dołu gdzie jest przymocowana do belki nie czuć przenoszących się drgań.

bartecki92
19-05-2021, 09:49
Spróbuj rozłączyć dolną poduszkę pod silnikiem, żeby silnik trzymał się tylko na 2 poduszkach. Jeśli wibracje ustąpią to może oznaczać, że albo silnik sam z siebie wibruje na tyle, że ta dolna poduszka przenosi więcej wibracji niż powinna, albo masz zużyte tuleje sanek i to sanki Ci przenoszą wibrację na budę.

No i wyeliminujesz przy okazji górne poduszki.

sobiech211
19-05-2021, 10:38
Dolna poduszka rozkręcona, silnik leży na 2 poduchach wibracje takie same jak że spiętą czy rozpiętą tą dolna poduchą.
A powiedz mi taką rzecz czy silnik ma być naciągnięty na tą dolna poduszkę? Bo u mnie normalnie śrubę wyjmę bez problemu

bartecki92
19-05-2021, 11:21
U mnie np jest naciągnięty trochę w stronę tyłu samochodu.

Zazwyczaj, jeśli wibruje kierownica to problem jest w spięciu silnika do sanek bo do sanek też przykręcona jest maglownica.

Jak nic nie wibruje pod poduszką od strony rozrządu, to znaczy, że ona jest OK. W przypadku jej zużycia ta poduszka osiada na takiej dolnej podstawce i przenosi drgania.

W Twoim przypadku przejrzałbym wszystko to co wchodzi w grodź silnikową.

Zwróć szczególną uwagę na przewody klimatyzacji i ogrzewania, poruszaj je za silnikiem przy wejściu do grodzi i zobacz czy nie latają luźno, może one przenoszą.

bleekm
19-05-2021, 11:31
Podpowiem coś, zobacz kolego wspornik wydechu za dpf czy się nie rozleciał. Od spodu auta musisz odkręcić taką plastikową osłonę na dwie śrubki chyba rozmiar 10 i ewentualnię to wzmocnienie do którego jest ten plastik przykęcony chyba 4 śruby rozmiar 12 lub 13 wówczas będzie widoczny wspornik rury wydechowej. Mi coś wibrowało przez całą zimę i nie mogłem dojść co to aż wkońcu usłyszalem takie JEB na dołku i całkowicie się odczepił od wydechu - rdza go zjadła, przyspawałęm go z powrotem i jest git. Dodam że były odczuwane wibracje i drgania zarówno na karoserii jak i pedałach.

sobiech211
19-05-2021, 11:32
Ok zerkne w tygodniu i powiem jakie spostrzeżenia dzięki za podpowiedź

bartecki92
19-05-2021, 11:43
Mógłbyś zrobić fotę jak to w poliftach wygląda? U mnie chyba nie ma nic plastikowego przy wydechu, będę wdzięczny :)

bleekm
19-05-2021, 11:54
Mogę ale w weekend bo będę miał auto na kobyłkach. Natomiast to jest od razu za osłoną silnika, kończy się ta osłona i zaczyna zaraz taka mała plastikowa na 2 śrubki centralnie na środku auta. Żeby dostać się do śruby od magla trzeba ją odkręcić - nie da się jej nie zauważyć. Ten wspornik jest przyspawany do rury wydechowej zaraz za plecionką od dpf i ma kształ taki trójkątny. On jest nad tą blachą (wzmocnieniem) co jest na 4 śruby przykręcane do sanek.

bartecki92
19-05-2021, 12:12
Tak to wyglada u mnie, czegos tu brakuje?
https://i.ibb.co/wB2YjBy/187184154-282864186840368-840393207111441596-n.jpg

Oprocz poduszki pod silnikiem :P

bleekm
19-05-2021, 12:15
To u mnie jest inaczej. Ty masz wieszak widzę jakiś inny niż ja.

Bakupl
20-05-2021, 11:54
Witam pacjent mondeo mk4 2.0 tdci dw10c 146/163
mianowicie walczę z wibracjami na biegu jałowym w całym zakresie obrotów silnika przez co odczuwalne są rownież w czasie jazdy, są odczuwalne na pedałach jak i podłodze i kierownicy trudno jest mi zlokalizować przyczynę, dużo rzeczy w przeciągu roku wymieniłem czyli:
-rozrząd
-wszystkie filtry z czego paliwa 2x
-kompletne sprzegło+dwumas (LUK)
-koło pasowe wału korbowego z paskiem(oryginał)
-wszystkie poduszki silnika oryginalne (silnik chyba na wszystkie możliwe sposoby był układany na tych poduszkach nawet wszystkie na raz były odkręcane jazda próbna i dokrecanie, lewarowanie silnika układanie itd...)
auto ma moc, odpala na widok kluczyka, obroty nie falują, nic nie kopci nic nie dymi, żadnych błędów.
-wtryski były tylko czyszczone preparatem bezpośrednio bez demontażu wtrysków tylko poprzez wpiecie sie w wezyk
auto katalogowo na autostradzie wali 215km/h nic sie innego nie dzieje
ktoś coś bo już zabrakło mi pomysłów ?????

Mam to samo 2013 r Automat. Mechanik obstawia dolna poduszkę bo przy odpalaniu rzuca tez trochę silnikiem. Ale prawda jest taka, że to już czwarty mechanik z którym się konsultuje i wszyscy rozkładają ręce. Wyczytałem już, że dużo osób tak ma, są osoby które wymieniły pol osprzętu i nadal nie pomogło...
Dodam, że u mnie wibracja występuje tylko w zakresie obrotów 1300-1500 rpm. Na biegu na N na P nie ma znaczenia czy na postoju czy w trakcie jazdy. Zaczynam się z tym już osowajać

marco223
21-05-2021, 21:16
To i ja sie podepnę, bo mam drgania na jałowym i podvzas jazdy do 2100 obrotów. Mam PS, czy jest możliwe żeby za te drgania odpowiadał tłumik drgań ze skrzyni?

Bakupl
22-05-2021, 10:09
Ja mam wymieniony tłumik drgań. U mnie nie drga gałka zmiany biegów. Sprawdź u sobie jeśli tez nie to raczej nie to. Ja odczuwam wibracje na pedale gazu

marco223
22-05-2021, 10:51
Ja mam wymieniony tłumik drgań. U mnie nie drga gałka zmiany biegów. Sprawdź u sobie jeśli tez nie to raczej nie to. Ja odczuwam wibracje na pedale gazu

Mógłbyś podpowiedzieć gdzie robiłeś ile to kosztowało?

Muszę jeszcze wtrystki sprawdzić, choć auto jeździ normalnie. Tylko te drgania już mnie doprowadzają do szału.

sobiech211
22-05-2021, 13:00
Ja obstawiam wtryski u siebie, choć żadnych błędów na kompie nie mam i żadnych innych objawów prócz tych wibracji pochodzących od silnika, najbardziej wibruje w okolicach miski olejowej czyli dół silnika gdzie są przymocowane półosie napędowe i po kolei tak wibracje roznoszą się już wszędzie buda pedały kierownica

Bakupl
22-05-2021, 20:40
Ale jakby to były wtryski to by więcej palił, ciężko odpalał, kopcił i obroty falowały

bleekm
23-05-2021, 09:40
Obiecałem zdjęcie wspornika wydechu który mi wibrował i drgał.
https://i.ibb.co/Zh2hggB/IMG-20210523-095515.jpg (https://ibb.co/Zh2hggB)

Bakupl
23-05-2021, 19:21
W jakimś konkretnym zakresie obrotów wibrowalo czy cały czas?

bleekm
24-05-2021, 07:11
W jakimś konkretnym zakresie obrotów wibrowalo czy cały czas?

Generalnie cały czas, chodź najbardziej przy ruszaniu czuć było na pedale sprzęgła, gazu oraz kierownicy.

sobiech211
17-07-2021, 07:26
No więc u mnie z tym wydechem jest jak najbardziej wporzadku wszystko zdrowe mocowania jak i gumy. Bardziej zastanawia mnie sama kultura pracy silnika, naszła mnie taka myśl że być może zbyt wyciągnięty jest łańcuch na wałkach rozrządu oraz pewnie ślizgi też kończą żywot gdyż słychać już jest i wydaje mi się że zawory nie są otwierane i zamykane w odpowiednich momentach i moje pytanko jak sprawdzić to bez rozbierana na pół dnia albo i wiecej

White Arab
20-11-2021, 22:29
No więc u mnie z tym wydechem jest jak najbardziej wporzadku wszystko zdrowe mocowania jak i gumy. Bardziej zastanawia mnie sama kultura pracy silnika, naszła mnie taka myśl że być może zbyt wyciągnięty jest łańcuch na wałkach rozrządu oraz pewnie ślizgi też kończą żywot gdyż słychać już jest i wydaje mi się że zawory nie są otwierane i zamykane w odpowiednich momentach i moje pytanko jak sprawdzić to bez rozbierana na pół dnia albo i wiecej

I jak tam znaleziony winowajcą ?

Bump: No wiec tak, powershift sprawdzony-działa poprawnie. Człowiek który robił skrzynie poradził żebym jeździł na trybie Sport bo wtedy auto wkręca się na większe obroty. I miał racje, wibracje występują na D na niskich obrotach, jakby ruszało się z wysokiego biegu l. Ogólnie to poradził żeby wyregulować poduszki silnika( broń Boże nie wymieniać chyba, ze na oem za miliony monet ). Może pomoc ale nie koniecznie l. W każdym rasie gdy suto jeździ na trybie S wibracje są prawie niewyczuwalne.
Kolego jak tam udało się namierzyć problem ?

Meniumeh
23-11-2021, 12:20
Ostatnio zauważyłem takie nienormalne drgania silnika 2.0 Tdci. Siedząc w aucie czuć że trzęsie troszkę , nie zależnie od tego czy sprzęgło wciśnięte czy nie.

Nie ma żadnych innych objawów. Czuć to tylko na postoju.

Zerknąłem na poduszke silnika i była sucha . Po naciśnięciu palcem od góry wypłynął olej koloru rdzawego. Jest tam małe pęknięcie na gie 2cm ale do tej pory nic tamtedy nie lało .

Narazie nie przychodzi mi nic innego do glowy i prosilbym o wskazowki co jeszcze moze byc przyczyną drgań lub jak w prosty sposob sprawdzić czy ta poduszka jest dobra.

White Arab
12-12-2021, 11:28
Rozwiązałem problem :) u mnie zaczęły się wibracje po wymianie podkładki pod wtryskiem , dzisiaj wkurzyłem się podłączyłem forscana telefonem włączyłem zerowanie wartości wtrysków i samoadaptacje i problem wyeliminowany :)

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka

atari
12-12-2021, 12:19
Ostatnio zauważyłem takie nienormalne drgania silnika 2.0 Tdci. Siedząc w aucie czuć że trzęsie troszkę , nie zależnie od tego czy sprzęgło wciśnięte czy nie.

Nie ma żadnych innych objawów. Czuć to tylko na postoju.

Zerknąłem na poduszke silnika i była sucha . Po naciśnięciu palcem od góry wypłynął olej koloru rdzawego. Jest tam małe pęknięcie na gie 2cm ale do tej pory nic tamtedy nie lało .

Narazie nie przychodzi mi nic innego do glowy i prosilbym o wskazowki co jeszcze moze byc przyczyną drgań lub jak w prosty sposob sprawdzić czy ta poduszka jest dobra.

Skoro cieknie to oczywiście do wymiany

Jarekxc
14-02-2022, 10:26
WItam,
Odgrzewam kotleta gdyż nie chce tworzyć nowego tematu.

Problem taki - 1500 do ok 1700 RPM trzęsie buda na jałowym (wyczuwalnie) po wyżej i poniżej wszystko ok. Podczas jazdy najmocniej czuć na 4 w zakresie tych samych obrotów (szarpanie/dławienie/wibracje nie wiem jak to nazwać). Dodatkowo zauważyłem ze efekt w/w występuję przy delikatnym(minimalnym przyśpieszaniu) dodaniu gazu przy ok 1500 rpm. Moc jest, wymieniony rozrząd i przepustnica.

Jakieś pomysły ? Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

rockybalboa
14-02-2022, 11:37
a poduszki mocowania silnika sprawdzales?
kilka pierwszych postów potwierdziło

Tomasz121
14-02-2022, 14:45
W temacie poduszek silnika ....
Tak na logikę, poprosić znajomego, otworzyć maskę, zaciągnąć ręczny i próbować ruszać na przemian na jedynce i wstecznym i obserwować poduszki (zwłaszcza tą górną) - ich ruch - luz + ewentualne dźwięki, zgrzyty namierzyć ???

michalkowiec
21-02-2022, 13:06
Powiem tak, moim zdaniem są to na sto procent poduszki silnika, miałem identyczną sytuacje w 2.0TDCi, mój mechanik stwierdził, ze poduszki są ok, No tak bo od góry wyglądały ok. Podniosłem, silnik na lewarze, podkładając regiel 7 cm pod michę olejową, wykręciłem olejówkę, tę która znajdowała się przy lewym kielichu od strony alternatora, okazało się że tak naprawdę jej nie było, była zerwana na maksa. Zamówiłem wszystkie poduchy i wymieniłem komplet. Od tamtej pory sam zacząłem się interesować mechaniką pojazdową, i nie opieram się już na cudzych teoriach. Jeżeli nie chcecie wyjmować poduszek, do samego sprawdzenia, to można to zdiagnozować w prosty sposób, przy pomocy drugiej osoby. Niech ktoś wejdzie do samochodu otworzy maskę,odpali silnik, wciśnie sprzęgło i zacznie dodawać gazu, a druga osoba niech spogląda na silnik czy nie rusza się w różne strony, jeżeli tak, to są to poduszki silnika. Pozdrawiam. Ps.Na załączonych obrazkach, wrzuciłem foto, auto podniesione na lewarku, podczas wymiany łapy skrzyni biegów, można to zrobić na spokojnie bez kanału, jeżeli ktoś potrzebuje pomocy w tym temacie, chętnie odpowiem na pytania jak to zrobić.

Namape
26-02-2022, 20:02
A jak to sprawdzić w automacie? [emoji4]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Bobann
27-02-2022, 21:30
Witam"odgrzewam kotleta" czy znalazł ktoś konkretny powód takich drgań jakie są opisane powyżej, mam ten sam problem i mechanicy odrzucają winę poduszek silnika lub dwumasę. Ma ktoś jakieś pomysły

dziecioł
10-03-2022, 09:05
Jam mam 1.6 ecoboost i od dwoch lat zmagam się z wibracjami przy mocnym wcisnieciu gazu od ok. 2 do 3 tys. obr. Wymieniłem prawie wszystko w zawieszeniu mechanik naciagnał mnie nawet na nowe półosie ale za wiele to nie dało choć poprawa mała była i problem dalej występował. Wszyscy rozkładali rece chciałem wymienić wszystkie poduszki ale doradzono mi żeby wymienić na początku tylko jedną pod silnikiem żeby w kolejne koszty nie iść. Nadmienie, że wyglądała na ok, i... pomogło połowicznie ale nieznacznie dalej drgania wytępowały. W między czasie przy przyśpieszaniu auto zaczęło mi zjeżdzać w prawo. Diagnoza prawdopodobnie tuleje wachcacza. Wizualnie wyglądały na ok. ale mówie zakładaj nowe. Dodatkowo zamienił koła tył na przód w wyobrazcie sobie, że wszystko ustało. Zero drgań. Wyszło na to że przynajmniej moje Mondeo ma bardzo wrażliwy układ zawieszenia i pomimo braku oznak zużycia warto było wymienić na nowe.
Pozdrawiam

M_drv
06-05-2022, 19:30
Panowie, sam przerabiam drgania mondeo mk3 2.0 tdci - widzę że macie podobne opinie, część mechaników sugeruje dwumasę część poduszki, ja w zasadzie sam wymieniłem te 2 rzeczy (w sensie że nie mechanik kazał ale sam zdecydowałem się na to) i niestety okazało się że co prawda drgania trochę się zmniejszyły ale przyczyna pozostała. Niestety sugeruje się teraz że może być to wada mechaniczna silnika, bo te wibracje drgania są pod obciążeniem zbyt intensywne jak na wtryskiwacz. Do tego auto rano kopci i nierówno pracuje przez kilka sekund. Także trochę słaba akcja wychodzi bo kasa wyłożona na kpl sprzęgło niepotrzebnie i tak na prawdę nie wiem ile auto pochodzi teraz jeżeli mam tę korbę wygiętą, a naprawa tego chyba nie ma sensu, bo te auto mimo że fajnie jeździ pochłonęło przez 2 lata kupę kasy. Wtrysk (który też jest jedną z opcji źródła drgań) raczej odrzucam ponieważ nie powodowałby aż takich drgań moim zdaniem. do tego auto chodzi równo i ma moc. Na wolnych też elegancko chodzi po rozgrzaniu. Szkoda auta bo tyle wpakowane w nie, chyba że by kupić silnik dobry golas i graty przełożyć jeśli się okaże że to korba.. to może jeszcze warto.. ale już niestety FORD przekroczył mocno założenia co do kosztów utrzymania jego.. Niestety zrobisz jedno i wychodzi drugie.. ostatnio to w zasadzie co miesiąc jestem od mechanika, mimo że jak wpadam na autostradę dalej mi się tym autem fajnie jeździ i na prawdę fajnie się prowadzi i zaskakuję niejednego kierowcę tym jak jeździ to niestety jednak wiek robi swoje..

Namape
06-05-2022, 21:59
Sprawdź półoś (prawą) a dokładniej podporę i łożysko i środkowy przegub.
Miałem to samo w Mk5. Wszystko rozsypało się. Podpora (tylko serwis) + łożysko (ze sklepu) = około 350zł
Półoś (regeneracja) 950zł. W serwisie 2500zł jak oddasz starą. Jak nie, 3500zł.
To są ceny do mojego.
Zrobiłem to i drgania zniknęły.

M_drv
07-05-2022, 21:35
U mnie mechanik wymienił jeszcze półosie kompletne na nowe i niestety nie zmieniło się (sory bo nie napisałem).

Namape
07-05-2022, 21:36
A podporę i łożysko też?

carpov
13-05-2022, 11:22
Cześć

Wracając do wątku klekotania/pukania (zwał jak zwał)
U mnie wygląda to identycznie jak na tych filmikach:
https://www.youtube.com/shorts/PY5zQOcdVL8
https://www.youtube.com/shorts/b0Jqwc9gLh0

Udało się w końcu komuś namierzyć co to?

Przebrnąłem przez cały wątek i w 2 lub 3 miejscach pojawia się kwestia
:!:"plecionki" :!:. To może rzeczywiście być jakiś trop...bo uświadomiłem sobie po jego przeczytaniu że u mnie problemy mocno się nasiliły właśnie po wymianie plecionki.

I teraz pytanie: co nie tak może z nią być i dlaczego właśnie ona może to powodować....skoro te element elastyczny ?

M_drv
22-05-2022, 04:06
A podporę i łożysko też?

Łożysko raczej zmienił (było raczej razem z nowymi półosiami, jeszcze muszę dopytać jak ponownie będę u mechanika ) ale podpory na bank nie wymieniał. Dzięki za sugestię muszę to sprawdzić.

Przekopałem fora i ktoś opisywał te drgania przy przyśpieszaniu: "jakby pralka wirowała pod nogami, pod pedałami" chyba lepiej nie można tego ująć.

franciszekmg
05-06-2022, 19:48
WItam,

Problem taki - 1500 do ok 1700 RPM trzęsie buda na jałowym (wyczuwalnie) po wyżej i poniżej wszystko ok. Podczas jazdy najmocniej czuć na 4 w zakresie tych samych obrotów (szarpanie/dławienie/wibracje nie wiem jak to nazwać). Dodatkowo zauważyłem ze efekt w/w występuję przy delikatnym(minimalnym przyśpieszaniu) dodaniu gazu przy ok 1500 rpm. Moc jest, wymieniony rozrząd i przepustnica.

U mnie było to samo. Wymieniłem wszystkie poduszki - wibracje delikatnie mniejsze, ale tylko w zakresie ok 1500-1750. Plus dodatni wymiany poduszek zero wibracji na wolnych obrotach oraz w każdym zakresie prędkości (jakby silnika pod maską nie było), oczywiście silnik na wolnych obrotach zero drgań pod maską. ostatnio dopadł mnie błąd przepływomierza - niewiarygodny sygnał. Silnik pracował normalnie, innych objawów poza komunikatem awaria silnika nie było. Czyszczenie pomogło na ok 70 km. Wymieniłem na używany ok 80 tyś km, z mondeo mk4 1.6 EB wiem, benzyna ale w 2.0 tdci jest taki sam oraz w 2.0 EB również. Przejechałem ok 400 km zero błędów, natomiast plus dodatni to taki, że w zakresie 1500-1750 obr. silnik przestał wibrować. Może to autosugestia, ale jakby ciszej pracował, bardziej gładko wkręcał się na obroty, przypomina bardziej pracę benzyniaka (pewnie dlatego , że wcześniej ta przepływka była w benzynie).

Aidos
23-10-2022, 16:47
Witam
Mam problem podobny jak we wcześniejszych postach. Drgania karoserii na postoju i podczas jazdy. Na postoju po dodaniu gazu w okolicach 1700 do 2200 obrotów cała karoseria wpada w wibracje. Podczas jazdy drgania, czuć bardziej na pedale gazu (takie mrowienie), kierownicy i delikatnie na sprzęgle jest takie uczucie jakby się jechało po tarce i auto podskakiwalo. Występuje to zarówno przy przyspieszaniu jak i jazda ze stałą prędkością. Przy odpalaniu i zgaszaniu silnika buja budą. Od czego zacząć szukać przyczyny tego problemu żeby nie wymieniać wszystkiego.

WojtekJu
13-11-2022, 09:50
Czy te wibracje nasilają się u Was gdy auto delikatnie przyspiesza lub ma trochę ciężej lecz nie na tyle by automatyczna skrzynia musiała zredukować bieg? U mnie wtedy to się strasznie nasila i drzy wszystko niesamowicie mocno. Zakres obrotów między 1400 a do około 1800. Dodam że na postoju wibracje są na pedałach, kierownicy i ogólnie chyba na każdym elemencie samochodu.
Pozdrawiam.

Dayberson
20-02-2023, 16:19
Drgania minimalne silnika w danym zakresie, nic nie znalazłem podobnego w innych tematach . Witam mam problem z moja Kuga 2.0 tdci 163km 4x4 2011r. Auto po remoncie silnika ponieważ kopiłem ze zgiętym korbowodem. Auto ładnie odpala równa praca, ale wyczuwalne są mikro drgania poszarpywanie w zakresie 2000-3000 obrotów, jak ktoś nie wnika to nawet nie zauważy;d. ale ja to wyczuwam i nie daje mi to spokoju . Również w tym momencie słychać bardziej silnik taki szelest szumy w glowicy jakby a przekracza 3000 i już pracuje gładziej przyjemniej bardziej miękko. Powyżej 3000 i do 2000 wszystko ładnie gładko i przyjemnie. Na luzie tak samo z wciśniętym sprzęgłem i bez. Wymieniona była również poduszka silnika na mayla ta od rozrządu. Brak błędów. Egr zaślepiony. Turbo wymienione na nowe kolo roku temu jeszcze u poprzedniego właściciela. Wtryski sprawdzone na maszynie, teoretycznie zdrowe.Dołączam logi proszę o pomoc i analizę. Przy pełnym depnięciu prawie tego nie czuć ale przy delikatniejszej jeździe już tak a często jeździ się w zakresie 2200-2400 obrotów. POMOCY! Logi zrobione forscanie prześle temu kto zechce je przeanalizować.

biker00000
29-11-2023, 17:26
WItam,

Witam. Czy udało się rozwiązać problem?

synthman77
23-07-2024, 17:56
Witam,
podpinam sie pod temat wibracji na postoju. U mnie dodatkowo mam wrazenie, ze jest buczenie i to juz na wolnych obrotach. Jakby silnik dotykal gdzies karoserii. Zeby bylo ciekawiej, to czasami gdy zatrzymam sie na skrzyzowaniu, to tych wibracji nie ma. Dzisiaj odkrecilem sruby od poduszki olejowej bo gdzies przeczytalem, ze jej zle ustawienie moze tez powodowac przenoszenie drgan. Faktycznie, po wymianie rozrzadu, poducha nie jest ustawiona jak byla bo widac slady. Poluzowalem sruby, odpalilem silnik, troche ustawila sie inaczej ale nic to nie zmienilo. Ogolnie to dotykajac podstawy poduchy, nie czuje drgan, wiec chyba nie tu jest problem. Wyciagnalem obudowe filtra i akumulator, zeby przyjzec sie poduszce skrzyni. Nie jestem pewien ale wyglada na dobra. Te przerwy z dwoch stron na gumie wygladaja na celowe. Takie jakby "odbojniki" ? Wstawiam zdjecie dla pewnosci. Przygladajac sie jednak, jak jest zawieszona skrzynia na tej poduszce, to chyba nawet przy rozerwanej, nie bedzie przenosic drgan bo niczego tam nie dotyka, dobrze mysle ?

Edit: Przegladalem Alledrogo z cekawosci i kurcze uzywane poduszki, wszystkie tak wlasnie wygladaja. Nowe nie maja tych przerw, tylko guma jest polaczona. Chyba nie sprzedaja uszkodzonych poduszek ?

Pozdrawiam
Pawel

synthman77
28-07-2024, 12:01
Odpowiem sobie sam bo wakacje i pewnie malo kto tu zaglada. Te przerwy sa normalne bo w nowej poduszce jest tam tylko cienka guma, pewnie jakas pozostalosc po odlewie. Wymienilem jednak ta poduszke bo lekkie pekniecie na krawedzi bylo, a pozatym juz wszystko mialem rozkrecone. Drgania niestety nadal wystepuja. Zostawiam to narazie bo wymienie pol auta, a efektu nie bedzie. Moze poprostu przesadzam i te drgania sa naturalne ? Czujecie wogole jakies drgania na zimnym silniku na wolnych obrotach ? Porownywalem jedynie z Citroenem C5 z tym samym silnikiem i o ile po odpaleniu na zimnym bylo u niego nawet gorzej, to po chwili wibracje stawaly sie delikatniejsze. No ale to jednak inne auto, moze lepiej wytlumione itd.

Pozdrawiam
Pawel

tomao
28-07-2024, 16:59
To nie benzyna, musi trząść.

synthman77
23-08-2024, 09:42
To jasne ale u mnie jest tak, ze te drgania czasem sa mocniejsze, a innym razem prawie niewyczuwalne. Widac to rowniez po butelce wody w drzwiach. Musze sie przyjzec jednak jeszcze raz EGR'owi bo czasem przy ruszaniu silnik tak dziwnie pracuje. Na Forscanie wyglada niby wszystko ok ale nie wiem, czy tak mozna temu do konca ufac.