Zobacz pełną wersję : Przebieg fiesty, jak sprawdzic faktyczny stan licznika ?
RSSilver 16-07-2006, 19:05 Nie znazlem za bardzo jakies informacji na grupie w archi dot. licznikow, a chcialbym wiedziec czy oprocz ogladania auta od srodka i ocenianie po np. wysiedzianych fotelach, wytartej kierownicy i drazku od skrz. biegow oraz pedalow, mozna w jakis inny sposob sprawdzic czy przy pomocy scantoola lub wizycie u diagnosty mozna stwierdzic ze licznik byl "kombinejszyn" ? Chodzi o Fieste z 98r. gasolin 1.3
ciaastus 16-07-2006, 20:46 Moim skromnym zdaniem w naszych fiestkach jet podwójne pole do popisu, jeżeli chodzi o oszustwo. Po pierwsze mechaniczny licznik kilometrów, a po drugie to on jest do 100000. Więc gdyby go nawet nie ruszać to można i tak bajki opowiadać. (Może są jakieś tajniki, o których nie wiem, by kilometry sprawdzić). Jak piszesz o fieście z 98r. to może mieć ona np. 80 tys. km, lub180 tys. km, lub nawet 280 tys km (auto firmowe przedstawiciela handlowego. Wydaje mi się, iż w tym roczniku należy się spodziewac przebiegu około lub powyżej 100000 km. A "kręcenie" licznika to troche bez sensu, bo zawsze można powiedzieć kupujacemu, że jest przejechane nie 180000 tylko 80000.
Ja mam auto kupione w Polsce, w salonie no i po przeglądach wynika. że tam jest (teraz) 140000 a nie np. 40000 lub 240000. Popatrz na to.
zobaz "brief" i.t.p
Powtarzam, że to tylko moje zdanie na ten temat i nie jestem fachowcem w tej dziedzinie. W Corsie np. z podobnego rocznika jest już elektroniczny licznik i tam (może) jest jakaś pamięć?? (nie wiem)
W zadnym, ale to w zadnymn samochodzie nie da sie ustalić czy licznik nie był kręcony oraz jaki jest faktyczny przebieg drogą elektroniczną(poza papierkami w ASO itp.)
można sprawdzić sprężanie to powie dużo szczególnie w niemieckoch samochodach a szczególnie w niemieckich samochodach codziennego uzytku jakim z pewnością jest fiesta
karoseria może wyglądać na 60000km zawieszenie też (niemcy dziur nie mają) ale silnik jeszcze dziewictwa przy remoncie nie stracił mechanikiem (co tu dużo mówić niemcy nie bawią się w takie pirdoły bo ich stać i kupują nowy samochód) od przykładowo 260000km lub 160000km różnice da się zwęszyć, jeżeli mówią że ma 160000km a on całkiem dobrze spręża to znaczy że pierścionki mogły być wymieniane na nowe bo samochód dobił do 260000km lub pierścionki są jeszcze oryginalne co od razu można odrzucić bo niemcy dbaja tylko o karoserie swoich "samochodów codziennego uzytku" silnik szczególnie taki mały 11. 1.3 1.4 katowany jest od samego odpalenia
swoją droga co za debilny inzynier w fordzie wymyślił żeby liczni byl pięcio cyfrowy oszczędzali i nie wsadzili jeszcze jednego krążka czy może żeby stworzyć pozór że ich samochody są nieprzeciętnie żywotne
RSSilver 20-07-2006, 17:54 Dzieki za sugestie ale faktycznie ma za bardzo jak sprawdzic, gdyz tak jak kolega wspomnial moze byc 80 tys. lub wiecej. Pyuatlem bo bylem ogl. auto wlasnie z 98 ze stanem licznika 66 tys. i cos mi tu przyslowiowo "smierdzialo", po ogledzinach faktycznie smieradzialo a juz mowie o czym mowa: auto ktore bylo wg. ogloszenia jako stan idelany, okazalo sie rozbitkiem a le to nie wyszstko, zderzak zlamany, nieudolnie klejony, drzy kierowcy niespacowane z linia dachu, zawias dolny zespawany do polowy, reszta silokon koloru czarnego, szczerze krew mnie malo nie zalal gdy to widzialem, strata czasu i paliwa na idiote ktory przez telefon mowil mi tylko ze linka hamulaca recznego cos nie dziala, bo linka zasniedziala. A na koniec deser: po ogledzinach okazalo sie ze to auto popowodziowe...blok silnika dziwne pecherze rdzy mial i na alterantorze to samo, ndakola maja taka mate i cala byl oblepiona trawa to samo na macie wygluszjaca silnik....rzenada ze tacy ludzie probuja taki syf wciskac za 7 tys. PLN.
Samochód który ma 70 tys przebiegu wygląda jeszcze jak nowy, jak 1,5 roku temu kupowałem swoją Fiestę we Włoszech miała 66tys.km 97r, poprostu pachniała jeszcze nowością wszystko czyściutkie, sztywne, dziewicze. Inna sprawa że miała trochę poobijane zderzaki. Popatrz na chłodnicę od strony silnika czy jest zaśniedziała, u mnie wygląda jakby tydzień temu wyjechała z fabryki, czy wszystkie śrubki pod samochodem od zawieszenia i w komorze silnika maja żółty ocynk tak samo złącza metalowe przewodów ciśnieniowych (klima, wspomaganie), u mnie mają.
Witam ja mam takie pytanko: Czy w nowych fiestach (2002- ) liczniki też zerują się po 100000?
Witam ja mam takie pytanko: Czy w nowych fiestach (2002- ) liczniki też zerują się po 100000?elektroniczne nie, te sie resetuja po 1mln km
interwojtas 27-02-2007, 08:08 Można też zauważyć jak liczby w liczniku nie równo się składają i to może być oznaką cofania licznika
lepper_pl 14-04-2007, 07:38 ja po zakupie swojego auta jestem pewien że mój 5 cyfrowy licznik był cofany. co druga cyfra jest wyżej a kolejna niżej(nie równo sie układają-raczej powinny wszystkie spadać bądź rosnąć.). można popatrzeć też jak przeskakują cyferki. jeżeli wchodzą one płynnie to jest oki a jeżeli krążek bedzie przechodził i nagle przeskoczy na kolejną cyfre to znaczy że ktoś źle go przestawił. ja patrzyłem na śrubki od licznika czy nie są zarysowane ale to jest sprawa malo pewna bo ktoś mógł wymieniać żarówki w liczniku.
|
|