Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] nie miła niespodzianka wystrzeliły dwie poduszki
raptowny1 05-02-2012, 20:05 witam, miałem dzisiaj kolizję, i mój samochód trochę ucierpiał, po więc było to tak że pani wyjechał z drogi podporządkowanej i nie ustąpiła mi przejazdu, ważne że nikomu się nic nie stało, dziwi mnie fakt że nie maiłem zapiętych pasów i wystrzeliły dwie poduszki, chyba nie powinno tak być, aby wystrzeliły dwie na raz, uderzenie poszło środek i lewa strona. może ktoś mi wyjaśni dlaczego strzeliły poduchy?
zawsze strzelaja dwie, auto nie jest na tyle inteligentne zeby decydowac ktora odpalic ;)
raptowny1 05-02-2012, 20:24 czyli jest to normalne, bo koleś z lawety zapytał się czy ktoś ze mną jechał że strzeliły dwie, teraz myślę że jak bym miał zapięte pasy to może by strzeliła tylko moja? tak czy się mylę, i nie ma tu różnicy? a i jak przyjedzie do szkody to chce mniej wiecej wiedzieć jak bedzie coś sie pytał.
zawsze strzelaja dwie, auto nie jest na tyle inteligentne zeby decydowac ktora odpalic ;)
O tu się muszę z tobą nie zgodzić. W MK3 przed liftem (nie wiem jak po) na siedzeniu pasożyta jest mata, która wykrywa czy coś jest na przednim siedzeniu czy nie. Jak pasożyta nie ma na przednim siedzeniu to poduszka się dezaktywuje aby właśnie nie narobić taki szkód :one:
cytat z książeczki forda mondeo Instrukcja Obsługi s.102 "Jeżeli siedzenie pasażera z przodu nie jest zajęte lub spoczywa na nim bardzo lekk przedmiot, przednia oraz boczna poduszka powietrzna nie zostanie odpalona. Nie będzie więc potrzeby wymieniania poduszki po wypadku"
O tu się muszę z tobą nie zgodzić. W MK3 przed liftem (nie wiem jak po) na siedzeniu pasożyta jest mata, która wykrywa czy coś jest na przednim siedzeniu czy nie. Jak pasożyta nie ma na przednim siedzeniu to poduszka się dezaktywuje aby właśnie nie narobić taki szkód
ona sie dezaktywuje ale jak zapniesz pas i nikt nie siedzi lub jest za male obciazenie bo jest fotelik i wtedy swieci kontrolka obok wlacznika awaryjnych, inaczej wystrzeli
Nawet jak zapniesz pas czy nie zapniesz to nie ma wpływu na to :D. Instrukcja obsługi prawdę ci powie ^ ^
Kolejny cytat s. 102
"Jeżeli siedzenie pasażera z przodu nie jest zajęte lub spoczywa na nim bardzo lekk przedmiot, przednia oraz boczna poduszka powietrzna nie zostanie odpalona. Nie będzie więc potrzeby wymieniania poduszki po wypadku"
" Jeżeli siedzenie pasażera z przodu nie jest zajęte lub spoczywa lekki przedmiot, a pas bezpieczeństwa jest zapięty, zapali się lapka wyłączenia poduszki powietrznej i w razie wypadku przednia poduszka powietrzna nie zostanie odpalona "
Nie ma nic na siedzeniu pasożyta to nie ma prawa wystrzelić ^ ^
rednaxelA 05-02-2012, 22:39 Nie ma nic na siedzeniu pasożyta to nie ma prawa wystrzelić
Czyli na siedzeniu pasazera siedział jego niewidzialny przyjaciel??
Po lifcie ford na pewno zrezygnował z czujnika obecnosci pasazera - mozliwe, że przed liftem już też od jakiegoś miesiaca produkcji tak było.
Ja tam wole zeby strzeliło za dużo niż za mało.
Może tak było, dlatego napisałem na początku mojej wypowiedzi, żeto w przed lifcie a w po lifcie nie wiem jak.
Kolego może nie działa ci czujnik obecności
A ja wolę aby mi strzelało to co powinno, bo jak nie twoja wina to nie ty płacisz ,a jak twoja wina i masz samo OC o lepiej wymienić kierownicę , a nie cały dechę ^ ^
Snajper_881 06-02-2012, 08:23 Oczywiście, że nie powinno tak być, tak jak ktoś napisał, jest o tym wspomniane w instrukcji oraz jest to jedna z funkcji IDS. Miałem nie przyjemność widzieć rozbite MDO i poduszka wystrzeliła tylko i wyłącznie po stronie kierowcy. W żadnym nowym aucie niema prawa wyskoczyć AirBag jeśli są niezapięte pasy.
rednaxelA 06-02-2012, 08:43 W żadnym nowym aucie niema prawa wyskoczyć AirBag jeśli są niezapięte pasy.
Masz na to jakies dowody? Jakis ustęp z instrukcji czy coś? Bo poduszka wspolpracuje z pasami owszem ale sama tez ci ratuje skóre, no chyba ze jezdzisz z nogami na desce, albo lezysz na konsoli podczas jazdy - wtedy owszem poducha ci zrobi krzywde. Ale jak siedzisz normalnie na fotelu to krzywdy na pewno nie zrobi.
Ja kiedys mialem taką przygode ze jechalem Vectrą B jako pasazer z przodu bez pasów zapiętych i zderzylismy sie czołowo z drugim autem Mazdą 626 - poduszki wypaliły i pewnie dlatego rozmawiamy bo nie wiem jak bym wyglądał po walnieciu twarzą w konsole przy 80km/h.
Zebys nie myslal ze to byla mala stłuczka to powiem ze z auta w ktore walnelismy strażacy pol godziny wycinali pasazera.
Wiec ja jestem za tym zeby poduszki strzelały bez pasów - wole wydać 3000 na wymiane deski po wystrzale poduszek niz spedzic pol roku w szpitalu.
Snajper_881 06-02-2012, 15:44 Ale jak siedzisz normalnie na fotelu to krzywdy na pewno nie zrob
Owszem, oczywiście, że Ci zrobi krzywdę i to dużą. Powtarzam, poduszki nie powinny wybuchać bez zapiętych pasów. Tak jest w każdym nowym aucie.
Wiec ja jestem za tym zeby poduszki strzelały bez pasów - wole wydać 3000 na wymiane deski po wystrzale poduszek niz spedzic pol roku w szpitalu.
A ja nie...jestem przeciw bo choć staram się zawsze zapinać pasy to jednak gdybym kiedyś tego nie zrobił, nie chciałbym, by poduszka mnie zabiła...tyle w tym temacie.
Nie wiem jak jest w MKIII, wydaje się, że powinień za to odpowiadać system IDS....czy tak jest - nie wiem. To dość stary samochód...
rednaxelA 06-02-2012, 16:06 poduszki nie powinny wybuchać bez zapiętych pasów. Tak jest w każdym nowym aucie.
Poprosze o jakikolwiek dowód - np fragment instrukcji obsługi
W żadnym nowym aucie niema prawa wyskoczyć AirBag jeśli są niezapięte pasy.
chyba nie uwazasz mondeo MKIII produkowanego od 2001 roku za nowe auto ? A to z tego przypoadku jest z 2002, wiec ma 10 lat ;)
rednaxelA 06-02-2012, 16:53 Ale nawet w poliftowym mk4 2012 rocznik poduchy strzelą bez pasów zapiętych.
U kolegi, który utworzył ten wątek rzeczywiście dziwnie ze poducha pasazera strzeliła bez pasażera bo w przedliftach generalnie była opcja na automatyczne wyłączanie poduszki jak nie ma pasażera ale w polifcie mk3 i dalej w mk4 juz tego na pewno nie ma - mozna za to dokupic w ASO montaż wyłącznika poduszki - ale to kluczykiem sie wyłącza - 1olek sam chyba kiedys podawales linka do microcata.
A w mk4 instrukcja mowi:
Zamontowanie wyłącznika poduszki
powietrznej pasażera
OSTRZEŻENIE
Jeżeli chcesz zamontować nosidełko dla
niemowląt lub fotelik dziecięcy na
przednim siedzeniu zabezpieczonym
poduszką powietrzną, musisz wyposażyć swój
samochód w wyłącznik poduszki powietrznej
pasażera. Dalsze informacje uzyskasz u
Autoryzowanego Dealera firmy Ford.
Wskazówka: Wyłącznik uruchamiany
kluczykiem znajduje się w schowku, a na
tablicy rozdzielczej umieszczona jest lampka
kontrolna wyłączenia poduszki powietrznej.
Raptowny a nic ciężkiego nie miałeś na fotelu pasożyta ??
blackrazor 06-02-2012, 22:36 Witam forumowiczów
ja miałem niedawno kolizje Focusem - wjechał mi Pan Jetta tą nową (2010r)- i jemu też się otwarły 2 poduszki. Nic nie miał na fotelu i nikt nie siedział. Pasy miał zapietę tylko swoje.
raptowny1 09-02-2012, 19:59 Raptowny a nic ciężkiego nie miałeś na fotelu pasożyta ??
raczej nie, ale uderzenie było praktycznie centralnie, z lekkim naciskiem na prawą stronę
Przyznam się, że nie widziałem ostatnio samochodu po 2007 roku który po strzale miał tylko 1 airbaga wywalonego. Zawsze szedł komplet.
Przyznam się, że nie widziałem ostatnio samochodu po 2007 roku który po strzale miał tylko 1 airbaga wywalonego. Zawsze szedł komplet.
zgadzam sie, wystarczy poprzegladac rozbite auta na ebay
Witam!!
Miałem 2 tygodnie temu poważny wypadek VW Crafterem gdzie praktycznie skasowany mam cały przód prawie do szyby jechałem z kolega i mieliśmy zapięte pasy żadna poduszka nie wystrzeliła!!
Osobiście wolał bym mieć poduszki które działają dodam że auto miało 3 miesiące i zadnej przygody wcześniej
wiesz to chyba normalne - też miałem taki sam problem, tylko że u mnie spotkanie było z drzewem. Prędkość, jak szacuję była koło 80kmh, jechała moja kobieta, nikogo więcej nie było w aucie. Wystrzeliły obie poduchy, czujniki zajęcia miejsca nigdy nie sprawiały kłopotów - czyli jak pasożyt siedział i nie zapiął się to piszczało, do czasu zapięcia się.
Zresztą zobacz poniżej:
http://img204.imageshack.us/img204/3115/20110718112008.jpg
http://img824.imageshack.us/img824/6706/20110718121327.jpg
było fajne autko.... g:galy
No to wychodzi, że poduszki strzelają niezależnie od pasów oraz obecności pasażera.
Jedynie Kolega Bierni. (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=44932) miał niemiłą przygodę z VW.
Prędkość, jak szacuję była koło 80kmh
Ojjj, jeśli to było spotkanie z drzewem to myślę, że prędkość była dużo mniejsza. No chyba, że to drzewo to takie większe krzaki ;)
SrebnaStrzała 16-02-2012, 15:36 Ojjj, jeśli to było spotkanie z drzewem to myślę, że prędkość była dużo mniejsza. No chyba, że to drzewo to takie większe krzaki
Też mi się tak wydaje ^^
rednaxelA 16-02-2012, 15:41 Prędkość, jak szacuję była koło 80kmh
Oj chyba 30 - zobacz co sie dzieje z mk3 przy 64kmh w przeszkode szerszą niż drzewo.
http://www.youtube.com/watch?v=77bVdBq3gy0
darmodziej 16-02-2012, 15:44 Albo 80 było, nim małżonka zaczęła hamowanie.
Albo 80 było, nim małżonka zaczęła hamowanie.
jak by było 80 to by drzewo siedziało w ścianie grodziowej, a co do poduszek to nie ważne czy masz pasy zapięte czy nie to i tak walnie, jeśli układ jest sprawny, bywają również takie dziwne rzeczy jak w wyżej opisanym crafterze. Są auta np Mercedes S model 1998-2005 brat jechał sam, nie miał pasów zapiętych, a poduszka strzeliła tylko w kierownicy.
darmodziej 16-02-2012, 18:17 Przecież napisałem wyraźnie:
Albo 80 było, nim małżonka zaczęła hamowanie.
NIM ZACZĘŁA HAMOWANIE.
no ja myślę, że jak zaczęła hamowanie to tyle było, bo przez dobre 30m zanim dojechała do drzewa to leciała prawie bokiem po krzakach i rowie - zresztą look below please:
http://img254.imageshack.us/img254/9021/20110718123927aaaaa.jpg
http://img577.imageshack.us/img577/1111/20110718124142.jpg
...a jak ruszała spod domu to była wściekła i dość zdrowo ruszyła z kopyta.
no ale filmik z youtube robi wrażenie - mi ona tylko opowiadała, że pamięta jak walnęły w nią poduchy, do tego kupa kurzu z tych poduch, i ponoć nawet silnik pracował jeszcze, w co mi się raczej wierzyć nie chciało i ze niby strażacy to dopiero wyłączyli.
No to z tymi poduchami dziwna sprawa :one:
Ja rozumiem że po którymś roku to obowiązkowe bo a) księgowi się dorwali do samochodów, abyś więcej zapłacił jak przywalisz i b) bezpieczeństwo.
Jeżeli ford piszę w swojej instrukcji o czujniku obecności pasożyta i nikt nie jedzie z tobą i strzelają dwie poduchy to teoretycznie jak masz papiery od policji , że jechałeś sam, to można by było się pokusić o walkę z fordem :one:
mondeo70235 25-02-2012, 07:01 mondeo ma system ips czyli niepowinna wyszczelić jeśli nikogo i niczego niebyło na siedzeniu pasażera,no może niewszystkie mają system ips
mondeo ma system ips
wyjasniej na jakiej zasadzie on dziala i co daje ?
rednaxelA 25-02-2012, 11:13 pamięta jak walnęły w nią poduchy
to dobrze - na szczescie nic jej sie nie stalo - ja nie pamietam nic między "ojej on jedzie prosto na nas" a "wyłaź i mnie wyuść bo ja nie moge swoich drzwi otworzyc"
mondeo ma system ips czyli niepowinna wyszczelić jeśli nikogo i niczego niebyło na siedzeniu pasażera,no może niewszystkie mają system ips
ojtam IPS to marketingowe ściemnianie - ja mam na tylnej szybie napis IPS a nie mam ESP a to niby integralna część IPSa
matrog19 25-02-2012, 13:49 ESP a to niby integralna część IPSa Niestety nie. W Tddi nie było nigdy ESP. Troche głupio ze strony forda bo w TDCI i benzynowcach to było a poza systemem wtrysku TDCI A TDDI to te same klamoty i ekektronika.
rednaxelA 25-02-2012, 15:10 Niestety nie. W Tddi nie było nigdy ESP
Masz racje! Aż sprawdzilem na allegro - szukalem mondeo tddi esp - znalazlo 5 sztuk z takim opisem i zaden nie mail przycisku od wylaczania ESP :-) - ech ci handlarze są dowcipni
matrog19 25-02-2012, 15:23 Nawet jak by miał przycis to nic nie daje bo są też tacy spece co kłądą przyciski, wiązka za nim jest to podłączają i ważne, żę świeci i ci mniej obeznani potem kupują
wiązka za nim jest to podłączają i ważne, żę świeci
jeszcze nie spotkalem auta bez ESP co by mialo wiazke do przycisku ESP ;)
W Tddi nie było nigdy ESP.
widzocznie ford uznal ze posiadacze aut z tym silnikiem nie beda szalec ;)
Zreszta nic nie stoi na przeszkodzie zeby ESP dolozyc samemu.
Ogolnie TDDi mial byc chyba tania wersja w Dieslu bo komputera tez nie mial, przypominajki o niezapietych pasach tez nie mial
matrog19 25-02-2012, 17:31 bo komputera tez nie mial mój ma
|
|