Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2003-2007] Światła dzienne led montaż
rafal215k 06-02-2012, 20:05 witam mam problem jak podłączyć dodatkowe światła do jazdy dziennej led i nie wiem gdzie można się podłączyć pod plus po odpaleniu silnika a nie chce się podłączać pod czujniki samochód to ford c-max 2007 1.8tdci ale wersja już 2008 samochodu
tomtomasz 06-02-2012, 21:53 mam nadzieję, że już przejrzałeś forum i znalazłeś odpowiedź...
plus na bank znajdziesz w skrzynce bezpieczników na którymś wolnym slocie... niestety musisz sprawdzić sam bo w zależności od modelu i wyposażenia różnie to wygląda (czasem są wolne a czasem zajęte)... to moim zdaniem najlepszy sposób...
miernik do ręki lub żarówka 12V i szukaj w skrzynce napięcia 12V "po stacyjce", drugi kabelek do świateł postojowych, trzeci do masy i po problemie. Mase masz pod lampą.
pozdrawiam
ps. a garaż ocieplany ? :)
rafal215k 06-02-2012, 22:33 Problem rozwiązany w komorze silnika po lewej stronie patrząc w głąb bardzo daleko ledwo ręka wchodzi znajduje sie taka guma z wiązką przewodów do wewnętrznej skrzynki bezpieczników w tej skrzynce odnalazłem plus po przekręceniu stacyjki i doprowadziłem kabel do świateł dziennych led wszystko ładnie działa światełka zamontowałem w przednik grilu pod tablica rejestracyjną wymiary sie na styk zgadzają
rafal215k 06-02-2012, 22:35 w odpowiedzi na pytania maro18 garaż mam ocieplany więc mrozy mi nie straszne dziekuje wszystkim za pomoc
kruciak2 07-02-2012, 11:57 Kolego Rafał215k mógłbyś wrzucić jakieś fotki gdzie wstawiłeś owe światła do jazdy dziennej, i jakie zastosowałeś (polecasz).
rafal215k 07-02-2012, 12:08 popołudniu wrzuce fotke a światełka zamontowałem takie http://allegro.pl/szybka-wysylka-swiatla-led-dzienne-automat-e4-rl-i2059629345.html kolega ma prawie rok czasu już w reno megane i ładnie działają
kruciak2 07-02-2012, 12:25 Dzięki. Czekam na fotki.
prezes19 07-02-2012, 19:16 Witam.
Kolego ja również prosiłbym o fotki. Też chcę założyć do swojego, ale z tego co mierzyłem to problem jest z tymi 400 mm od zewnętrznego obrysu auta. Chętnie zobaczę jak sobie z tym poradziłeś. W C-Maxie tylko można zamontować te światła w dużym grillu pod tablicą rozdzielczą tak jak piszesz, bo gdzie indziej nie ma miejsca.
Jak wygląda ten automat w tych światłach z Alegro? Czy to jest zwykły przekaźnik który rozłącza światła dzienne po włączeniu mijania, a po przekręceniu kluczyka włącza je, czy taki układ jaki stosuje Philips, który załącza światła nie po włączeniu stacyjki, a po wykryciu ładowania na akumulatorze?
Podejrzewam, że to pierwsze rozwiązanie, jeśli szukałeś + po stacyjce w skrzynce bezpieczników.
Pozdrawiam i dzięki.
rafal215k 07-02-2012, 20:57 Jest to zwykły przekaźnik który się podłącza tak jeden plus po stacyjce , plus ze świateł postojowych albo mijania , plus z ledów , i masa a plus po stacyjce znalazłem w szkrzynce bezpieczników wewnętrznej która sie znajduje pod schowkiem głównym tam gdzie pasażer trzyma dogi jest tam taka pokrywa którą sie zdejmuje i ukazuje sie nam skrzynka poluzowuje sie ją dwoma motylkami i wychodzi nam na wierzch z drobnym oporem a plus trzeba sobie znaleść samemu bo wszystko zależy od wyposażenia a żeby zamontować światełka trzeba wyciąć w grilu miejsce niestety niema innej opcji kombinowałem z tydzień czasu i po prostu sie nieda ;p
prezes19 07-02-2012, 21:22 Witam.
Wielkie dzięki za fotkę. Też właśnie o takim montażu myślę. Jak się ogólnie zachowują te światła? Chciałem kupić Philipsy za 250 zł ale nie wiem czy jest sens skoro te za 50 zł też robią robotę:)
Są one poniżej czujników parkowania? Na tej fotce niestety nie widać. Ile żeberek grilla dolnego musiałeś wyciąć jedno czy dwa? Jakbyś jeszcze mógł w wolnej chwili wrzucić fotkę z bliska i ze zgaszonymi byłoby super!
BTW. Ładny Maxiu. Widzę, że listwa grilla chromowane tak więc pewnie któraś z bogatych wersji. Titanium czy Ghia? :) Ja mam też 1.8 TDCI w wersji Titanium tyle że 2008 i srebrnego.
Pozdrawiam
rafal215k 08-02-2012, 07:20 według mnie niema sensu ładować 250zł jak za 50 zł jest chyba taki sam efekt u kolegi dosłownie takie same ma w megane prawie rok i niema z nimi problemu a czujników parkowania niestety nie mam musiałem wyciąć dwa żeberka jest to wersja ghia a fotke z bliska wrzuca popołudniu bo niestety jestem w pracy ;/
rafal215k 08-02-2012, 07:27 a bradzo bym prosił o spalanie waszych c maxów bo ja mam w lato okolo 9l ropy verva a w zime w te wielkie mrozy połyka mi nawet 12.5 oczywiście ja za delikatnie nie jade jak jechałem od niemca to pokazywało mi spalanie w granicach 6 na trasie 8 miasto ale zrestartowałem komputer i wychodzi ma takie duże spalanie to normalne ?
kruciak2 08-02-2012, 08:59 Silnik1.6 109km spalanie miasto 6.2, trasa 5.6, mieszane 5.9, zbytnio nie szaleję do 120 km/h.
pablomaz 08-02-2012, 09:14 Muszę sobie takie światełka zrobić. Mała kasa a akumulatorowi będzie lżej, tym bardziej że wstawiłem sporą krowę, bo 85Ah i boje się trochę czy alternator da rady wystarczająco go podładować przy jeżdzie głównie w mieście.
A co do spalania to mój maksiu pali na mieście z reguły ok.7.5 litra. Czasem mniej, nawet poniżej 7 jak łagodniej go potraktuję :D, a w mrozy takie jak ostatnio to nawet i litr więcej. Spalanie zależy też od tego czy robisz krótkie trasy na niedogrzanym silniku, bo wtedy może trochę łyknąć ropki, no i oczywiście jak mocno go przyciśniesz. W trasie przy normalnych prędkościach w okolicach 100-120 km/h pali ok.5,5 litra, a jak zaszaleję na lepszej drodze to ok.6. W wakacje zrobiliśmy z rodzinką objazd po Polsce, łącznie ok.2500 km i średnie spalanie wyszło 6.2. Drogi różne, zarówno zwykłe, jak i autostrady i ekspresówki oraz miasta.
To może i ja się zapytam od razu jak Wam się grzeje max z silnikiem 1.8 TDCi? W duże mrozy ok. -20 stopni po trasie ok 10km w mieście wskazówka temperatury u mnie nawet nie ruszyła się o milimetr. Co prawda leciało z nawiewu ciepłe powietrze, ale takie ledwo ciepłe. Przy mniejszych mrozach takich jak teraz, czyli poniżej -10 jest lepiej, ale jakoś ciężko go zagrzać na max przy jeżdzie po mieście. W trasie temperaturę łapie szybko.
rafal215k 08-02-2012, 09:40 mam to sama tektura na całej chłodnicy i do pracy mam około 6km i nawet o milimetr sie wskazówka nie rusza ale z tego co wiem to są takie uroki diesla dopiero po przejechani tak 10km zaczyna łapać temperature
Czesiek_ze 08-02-2012, 17:36 do pracy mam 6km wskazówka przy -15 ani drgnie ale w autku ciepło wczoraj jadąc rano do pracy wyłączyłem ogrzewanie i zmarzłem ale temp. silnika idealna z tego wniosek że przy takich temp.całe ciepło pochłania ogrzewanie. :one:
Czesiek_ze 08-02-2012, 17:53 zapomniałem napisać o spalaniu w takie mrozy około 7.l na trasie jak się zagrzeje 6-6,2 w lecie na trasie bez szalenstw 5,2-5,3 :razz:
a bradzo bym prosił o spalanie waszych c maxów
http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/14260
motor taki jak u ciebie.
mam to sama tektura na całej chłodnicy i do pracy mam około 6km i nawet o milimetr sie wskazówka nie rusza
wyłącz całkowicie dmuchawę nawiewu to zobaczysz.
ja dziś zrobiłem taką próbę właśnie - po 4km miałem wskazówkę na 1/8 skali max.
Witam Panowie
Poczyniłem wczoraj zakup DRL Helli i odnoszę wrażenie że "przestrzeliłem" z tym wyborem.
Wybór padł świadomie na markowy produkt. W tej materii nie uznaję chińskich "twarogowych" wynalazków bo działają rożnie i jakość wykonania pozostawia trochę do życzenia. Nie chcę oczywiście urazić tych użytkowników którzy są zadowoleni i sobie chwalą.
Światełka są długości 16 cm a grubość to 2,5 cm z mocowaniem. Światła mają diody pochylone wewnątrz pod katem 15st. Czyli aby spełniały swoja rolę powinny być zamocowane na skośnych obrysach zderzaka.
Ma z Was ktoś pomysł jak to zamocować ? Wiadomo że bez załamania przepisowego wewnętrznego wymiaru 60 cm nie da się tego zrobić, chyba że pruć obszar pod lampami, ale to zbyt drastyczne posuniecie.
Szkoda mi trochę te lampki odsprzedawać :(
Witam Panowie
Poczyniłem wczoraj zakup DRL Helli i odnoszę wrażenie że "przestrzeliłem" z tym wyborem.
Wybór padł świadomie na markowy produkt. W tej materii nie uznaję chińskich "twarogowych" wynalazków bo działają rożnie i jakość wykonania pozostawia trochę do życzenia. Nie chcę oczywiście urazić tych użytkowników którzy są zadowoleni i sobie chwalą.
Światełka są długości 16 cm a grubość to 2,5 cm z mocowaniem. Światła mają diody pochylone wewnątrz pod katem 15st. Czyli aby spełniały swoja rolę powinny być zamocowane na skośnych obrysach zderzaka. I tu jest dodatkowy problem.
Ma z Was ktoś pomysł jak to zamocować ? Wiadomo że bez załamania przepisowego wewnętrznego wymiaru 60 cm nie da się tego zrobić, chyba że pruć obszar pod lampami, ale to zbyt drastyczne posuniecie.
Szkoda mi trochę te lampki odsprzedawać :(
Wyklepane z mojego LG-D605
Proszę moderatora o wyodrębnienie mojego posta do wersji [MK I] lub skasowanie go wogóle.
Przepraszam za niedopatrzenie
Zamontowałem u siebie światełka DRL. Bez wiercenia, pasują na wcisk w dolną atrapę zderzaka. Trzymają się na tyle solidnie że nie trzeba tego przykręcać. Podłączenie rozwiązałem inaczej. Zakupiłem moduł, który podpina się do akumulatora i do plusa świateł "średnich" Jak to działa, otóż przekręcenie kluczyka nie robi nic, uruchomienie silnika powoduje zwiększenie napięcia do ponad 13 volt i to aktywuje DRLy. Reszta działania jest wiadoma więc nie opisuję. Wyłączenie zapłonu pozostawia włączone DRLy jeszcze na jakies 30 sekund po czym same gasną. Jest to tzw funkcja "dojścia do domu" czyli to co normalnie GHIA ma wbudowane z normalnymi swiatłami. Polecam montaż z modułem gdyż nie trzeba szukać plusa po stacyjce a montaż jest prozaiczny.
może kolego dałbyś namiar na taki moduł? myślę własnie nad zamontowaniem świateł led w moim c-maxie.
Pozdrawiam
slyboots 20-08-2014, 21:48 Zduniol również przyłączam sie do zapytania Klodis dodatkowo czy mógłbyś podać konkretnie jakie lampy DRL kupiłeś do siebie marka model ?
pablomax 23-08-2014, 12:56 Witam, a ja mam pytanie czy miał ktoś do czynienia z nssc 502 hp mini (oczka)
Spascmar 31-08-2014, 18:23 Wyglądają mniej więcej tak w hyundaiu:
http://images69.fotosik.pl/135/4908cb1aef4c67a3med.jpg
http://images69.fotosik.pl/135/ecd37e3a799e0a43med.jpg
Oczywiście, foto przyciemnione tak aby było widać światła. Same lampki są bardzo mocne - oślepiają.
Mam tez model 510 i tez "dają czadu" - foto gdzieś na forum.
miernik do ręki lub żarówka 12V i szukaj w skrzynce napięcia 12V "po stacyjce", drugi kabelek do świateł postojowych, trzeci do masy i po problemie. Mase masz pod lampą.
pozdrawiam
ps. a garaż ocieplany ? :)
O której skrzynce piszesz? Czy w tej w komorze silnika znalazł ktoś?
|