Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2000-2006] Naprawa ogrzewania postojowego
Lukasina 10-02-2012, 08:09 Witam wszystkim. Wiem że temat był wielokrotnie opisywany –ale jeśli chodzi o mechanike samochodową to jestem zielony . Piszę do Was z zapytaniem czy byłby ktoś chętny zobaczyć/ naprawić (oczywiście odpłatnie) ogrzewanie postojowe. Dzwoniłem do 3 warsztatów w Warszawie i wszędzie (nie widząc auta ) mówili, że zabawę zaczynamy od 1000zł a nie wiadomo na ilu się skończy- bo to musi być regeneracja itp. itd….
Problem jest taki, że raz załączało się ogrzewanie / raz nie –teraz się nie załącza –auto nabyłem 2 tygodnie temu i przy tej pogodzie jak stoje w korku to prawie w ogóle się nie nagrzewa ( jest nowy termostat) –a codziennie worze dzieci i musze to jak najszybciej naprawić.
Tak jak napisałem –nie chce nic za darmo-chce żeby ktoś mi naprawił to co się zepsuło –a nie jak inni najłatwiej wymienić pół samochodu…..
Jeśli ktoś jest chetny –oczywiście podjade we wskazane miejsce
Krzyzak-2005 10-02-2012, 09:42 Napisz coś więcej , podłączałeś się vagiem po błędach można dużo powiedzieć. Sporo rzeczy można zrobić samemu ja ze swoim walczyłem pod chmurką , oczywiście było ciepło.
Lukasina 10-02-2012, 09:52 nie podłączałem pod Vaga-byłem u jednego mechanika aby sprawdził błedny ale on powiedział że może spróbować sie podpiąć -ale i tak mi z tym nie pomoże bo to musi naprawić ktoś kto zna sie na ogrzewaniu postojowym – więc podziękowałem. U kolejnego jak byłem to nie mógł sie połączyć i powiedział od razu że musi wyjąć moje webasto -ale teraz nie ma czasu.....
Krzyzak-2005 10-02-2012, 10:12 Pewnie masz przegnite kable przy piecu ,(też tak miałem) i dlatego się nie łączy od tego trzeba by zacząć. Nie trzeba go wyjmować można opóścić bez rozłączania węży niestety to nie pogoda na takie prace.
Lukasina 10-02-2012, 10:19 wiem że pogoda kiepska-tym bardziej musze to szybciej uruchomić -a na VAGu to wyjdzie?
guguscool 10-02-2012, 20:39 Jestem z Woli, jak coś to mogę Cię podpiąć celem diagnozy.
rciechan 29-03-2012, 16:23 podpinam się pod temat, z tym, że dotyczy to ogrzewania Eberspacher w Chryslerze Voyagerze, kupiłem z odłączonym bo podobno coś nie działało i chciałbym je przywrócić do życia, szczególnie, ze jest na pilota ;)
Jaki masz rocznik tego Voyager'a?
rciechan 30-03-2012, 08:32 2002 3.3 benzyna, ogrzewanie model Hydronic D5WSC, nie widzę żadnego zegara czy też innej centralki, mam za to pilota i podobno komunikuje się z systemem bezproblemowo
za 3 tygodnie panowie będę z kabelkiem w stolicy.. możemy pobadac.
Ja mam d3, i rozbierałem je pierwszy raz ze Stefano (dzięki Stefano, działa do dzisiaj :) - srebrna Alhambra - Chełm).. a galaxy już sam naprawiłem...
rciechan 21-09-2012, 15:40 Ponawiam pytanie, bo sezon grzewczy się zbliża ;)
Czy ktoś zna jakiś rozsądny warsztat w Warszawie? Ewentualnie dysponuje sprzętem i oprogramowaniem do diagnozy i odblokowania?
No cóż, do Stalowej Woli masz 220 km, ale zdiagnozuję ci ten piec i usunę błędy, jak zawsze ludziom z naszego forum - gratis. :)
Tylko piec masz chyba B5xxx / benzyna/, a nie D5...
Pozdrawiam,
rciechan to już chyba problem masz z głowy :D
rciechan 22-09-2012, 10:23 hm, 220 km to nie tak daleko ;) nie wiem dlaczego, ale wydawało mi się że to z 400 km :D :D
No i mam nadzieję, że jakaś sobota będzie ok, bo w tygodniu to raczej nie dam rady ;)
Witaj rciechan, czy nie tobie wysyłałem kiedyś jakieś złącze do pieca;
Hydronic B, B5WSC, nr sterownika 20 1791, czy o tym piecu teraz rozmawiamy?
Pozdrowienia.
rciechan 25-09-2012, 09:41 dokładnie tak ;)
Witam all, Ford Galaxy mk2 / 1,9 TDI AUY / 2000 / piecyk albo D3W albo D5W nie mam pewności ale na pewno dogrzewacz nie webasto / nie startuje / polecicie kogoś w okolicy Poznania lub na zachód ???? Z góry dzięki
No i zaczął się sezon grzewczy:):lol: STEFANO masz znowu przekichane
pomóżcie - moje webasto przestało działać z pilota. Wymieniłem baterie w pilocie ale nie pomogło. Działało włączanie manualne gdy temp. powietrza oscylowała w granicy 0 stopni, gdy temp. spadła poniżej około -5 wogóle nie działa. Z kolei wyświetlacz webasto w samochodzie działa i odlicza czas jakby wszystko było ok. Mechanicy z którymi rozmawiałem chcą się podjąć naprawy ale sami nie wiedzą czego. Nie bardzo mi odpowiada żeby uczyli się na moim samochodzie.
Pozdrawiam
Czy to ogrzewanie postojowe masz fabrycznie zamontowane czy jest dokładane, może tak czy zegarek sterujacy piecem jest nad lusterkiem czy przy kierownicy?
Pozdrawiam.
zegar jest przy kierownicy
No to masz instalację ogrzewania postojowego - dokładaną.
Trzeba teraz przeswietlić całą instalację, na poczatku rozgrzebać moduł sterujacy ogrzewaniem postojowym, póżniej połączenie zegara z tym modułem, dalej z modułu do pieca i tym sposobem dojdziesz gdzie po drodze giną sygnały sterujące piecykiem
Pozdr.
Cześć.
Kolejna niespodzianka w moim Galaxy to nie działające ogrzewanie postojowe, komputer nie znalazł żadnych błędów, ogrzewanie chyba dokładane bo ma sterowanie nie daleko włącznika świateł. Po włączeniu na te strzałki włącza się tylko pompka i nic więcej.
Co to może być ?? :<
hr dracula 17-12-2013, 20:28 witam
a co może być przyczyna gdy dogrzewanie włącza się pompka pracuje jakiś czas potem wyłącza się a często zdarza się że piecyk strasznie dymi. Przy wyższych obrotach np. w trasie jest ok. Przy poruszaniu się po mieście zimnym straszne zadymienie szczególnie na skrzyżowaniach.
witam
a co może być przyczyna gdy dogrzewanie włącza się pompka pracuje jakiś czas potem wyłącza się a często zdarza się że piecyk strasznie dymi. Przy wyższych obrotach np. w trasie jest ok. Przy poruszaniu się po mieście zimnym straszne zadymienie szczególnie na skrzyżowaniach.
To jest takie gdybanie, może świeca, może sitko, może zapchany sadzą palnik, a może być jeszcze dmuchawa itd...
Trzeba zdemontować i zrobić, jak nie dasz rady to wyślij do mnie.
Pozdrawiam.
hr dracula 18-12-2013, 08:30 dziękuje za zaproponowaną pomoc jak sie nie uporam to sie zgłoszę
a jeżeli można to napeno wiosna wymontuje i przesle celem dokładnego sprawdzenia
Tylko pomyśl, jak zimę przejeździsz z niedziałąjącym piecem, czyli z niedogrzanym silnikiem, krótko mówiąc na ssaniu, to koszty podwyższonego dużego spalania, a takze koszt wyjęcia i czyszczenia na wiosnę turbiny, która zapcha się sadza i nagarem, będą niewspółmiernie wyższe od kosztów naprawy dogrzewacza.
A jeszcze zapomniałem o wydatkach na lekarza czy lekarstwa, bo bedziesz jeździł w niedogrzanej budzie... czego oczywiscie nikomu nie życzę.
Pozdrawiam i niech ciepło będzie z tobą. ;)
Znajdź w internecie firmę kotpol oni ci pomogą ja jestem zadowolony z nich.
Cześć.
Kolejna niespodzianka w moim Galaxy to nie działające ogrzewanie postojowe, komputer nie znalazł żadnych błędów, ogrzewanie chyba dokładane bo ma sterowanie nie daleko włącznika świateł. Po włączeniu na te strzałki włącza się tylko pompka i nic więcej.
Co to może być ?? :<
?????????
To może być:
-przepalony bezpiecznik
-przerwa w instalacji
-uszkodzona pompka paliwa do ogrzewania
-przepalona świeca żarowa
-brak piecyka
-luźna wtyczka
-uszkodzony któryś z czujników temperatury
-uszkodzony wentylator
-inne uszkodzenie
Sprawdź to wszystko i wtedy pogadamy :)
hr dracula 19-12-2013, 21:18 To jest takie gdybanie, może świeca, może sitko, może zapchany sadzą palnik, a może być jeszcze dmuchawa itd...
Trzeba zdemontować i zrobić, jak nie dasz rady to wyślij do mnie.
Pozdrawiam.
witaj Stefano
planuje wymontować zaraz po świętach i jeżeli propozycja nadal aktualna prześle proszę tylko o podanie danych teleadresowych to zadzwonię w celu dogadania szczegółów
mój emil: 71piotr@gmail.com
Proponuję napisać na PRIV do Stefano.
hr dracula 20-12-2013, 07:22 tak też poczyniłem a ten wpis to efekt pośpiechu :<
Hehehe, od wczoraj zaczął działać dogrzewacz, ogrzewanie postojowe bez zmian, zagadka :) ale najwazniejsze ze dogrzewacz ruszyl bo postojowego i tak nie uzywalem
marcus93 28-01-2014, 19:44 Na wstępie witam wszystkich użytkowników tego forum, jestem od kilku dni posiadaczem Forda Galaxy MK2 1.9 tdi silnik AUY 116 koni, rok produkcji 2000 i jak to bywa w tych rocznikach są problemy z dogrzewaczem, nie załącza się wogóle. Ze swojej strony sprawdziłem połączenie kostki przy dogrzewaczu i wygląda ok, żadnej śniedzi na stykach ani korozji, piny nr. 1, 2 , 6, 7 sprawdzone napięcia + 12V pojawiają się ( pin 2 oczywiście masa, pin 7 +12V po uruchomieniu silnika ), czujnik na podszybiu zmostkowany, niestety piecyk się nie odzywa. Zauważyłem za to, że po włączeniu zapłonu słychać na chwilkę pompkę cieczy pod podszybiem, ale tylko przez chwilę i potem cisza. Moje pytanie jest następujące czy po zmostkowaniu czujnika temperatury pod podszybiem i włączeniu zapłony pompka powinna pracować cały czas czy tylko właśnie przez chwilę. Proszę o pomoc w tej sprawie.
po przekręceniu zapłonu i uruchomieniu silnika pompka powinna cały czas chodzić,po zgaszeniu silnika chodzi jeszcze dwie minuty by równomiernie schłodzić głowicę. U mnie tez tak było ,spróbuj poruszać tą pompka (przekręcić w lewo,prawo,w górę,w dól) jeżeli zaskoczy to szczotki do wymiany,u mnie bynajmniej tak było.
Może musisz odblokować vag-iem twój piecyk bo po czterech nieudanych próbach uruchomienia piecyk blokuje się.
marcus93 28-01-2014, 20:21 Qbeck, dzięki za info, postaram się jutro podać do pompki bezpośrednio napięcie z akumulatora i będę wiedział czy działa, bo po odpaleniu silnika nie bardzo ją słychać, natomiast po zgaszeni silnika pompka na pewno nie pracuje bo jest cisza.
Marek-77 28-01-2014, 21:06 przyczyn może być bardzo wiele przerwa na kablu ,pompka podająca paliwo , wiatrak w urządzeniu , czujnik temp zew, świeca żarowa , miałem parę vw sharanów i w każdym problem z dogrzewaczem , jedno urządzenie rozebrałem przeczyściłem środek i o dziwo się naprawiło w innym była świeca przepalona itp
marcus93 31-01-2014, 19:57 Witam ponownie forumowiczów, opisuję ciąg dalszy mojej walki z dogrzewaczem płynu chłodzącego. Od ostatniego razu udało mi się jeszcze sprawdzić kilka parametrów, kostka wypięta z piecyka i na pinach 1 i 2 jest 12V bez włączonego zapłonu, po podawaniu na pin 4 napięcia +12V pompka paliwa cyka, czy podaje paliwo nie sprawdziłem, przewód tak zmarźnięty że lepiej nie ruszać bo pęknie ( walkę toczę w garażu typu blaszak nieogrzewany), pozostałe piny ok zgodne z opisami z tego forum, jedno co mnie zaciekawiło to na wtyczce wyciągniętej z piecyka pin nr 3 jest pusty, wtyczka ogólnie 8 pinowa, czy tak powinno być? Sprawdziłem jeszcze pompkę elektryczną płynu chłodzącego i okazało się że jest martwa, po podaniu napięcia z akumulatora bezpośrednio na styki pompki zero reakcji, po wymontowaniu jej z auta i rozebraniu okazuje się że szczotki się zjechały na maxa aż do przewodów, więc teraz potrzebuje pomocy w jaki sposób najsprawniej wymienić te szczotki bo wbrew pozorom proste to to nie jest szczególnie założenie ich na wirnik. Może po uruchomieniu pompki dogrzewacz ruszy, a jak nie to chyba będę szukał w swojej okolicy kogoś kto mi go sprawdzi Vagiem co go jeszcze może boleć. Opisze to w następnych postach. Pozdrawiam.
marcus93 i reszta chłopaków z tego watku... nie widzicie wątku przyklejonego.? Tam juz po 10 razy wszystko opisane i powiedziane, jak naprawić piecyk.
Dla gap daję link:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=29566
|
|