Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Komunikat: Awaria żarówki świateł hamowania
Witam.
Od parunastu dni wyświetla mi się komunikat o awarii żarówki stop. Sprawdziłem- nie świeci 3 stop w klapie bagażnika. W instrukcji znalazłem coś takiego:
Światło tylne i światło STOP
Wskazówka: Są to części nieserwisowalne, w
przypadku ich usterki prosimy skontaktować
się z Dealerem.
Obawiam się trochę, że to może byc jakaś pierdoła za którą skasują grubą kasę.
Czy ktoś próbował już sam dokonywac wymiany żarówki(żarówek) stopu w klapie i mógłby w możliwie prosty sposób opisac jak to zrobic?
Z góry dzięki, Marcin
Ja dawno temu wymieniałem tą żarówkę w klapie. Trzeba rozebrać wewnętrzne poszycie klapy. Dokładnie poziomy element na wys. lampy i chyba dwa pionowe (na zatrzaskach) po czym wysuwamy lampę. Instrukcję wymiany znalazłem w instrukcji.
Witam.
Wskazówka: Są to części nieserwisowalne, w
przypadku ich usterki prosimy skontaktować
się z Dealerem.
Obawiam się trochę, że to może byc jakaś pierdoła za którą skasują grubą kasę.
Czy ktoś próbował już sam dokonywac wymiany żarówki(żarówek) stopu w klapie i mógłby w możliwie prosty sposób opisac jak to zrobic?
Z góry dzięki, Marcin
No tak ......... ten serwis . -Kity żenią ci wymiana jest b .prosta jak z większością żarówek . trzeba zwrócić uwagę na plastyki bo zmarznięte lubią pękać . samą żarówkę dostaniesz w każdym sklepie motoryzacyjnym coś ok.4zł./szt. jest to żarówka taka jak pozycyjna przednia tylko że jest większa bańka i ma chyba 21W.
Wymontuj ją na wzór i nie skręcaj lampy , podjedziesz do motoryzacyjnego sklepu i wciśniesz ja przed sklepem w kilka sekund zamkniesz klapę i po kłopocie . Chyba że się chcesz umówić w serwisie autoryzowanym na demontaż ,montaż , przygotowanie -rachunek i tp. :D
Slartibartfast 11-02-2012, 16:42 1. Jak masz duży spojler jak w TitS to może być rzeczywiście nieserwisowalne (Ledy)
2. Uważaj na plastiki (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1782090&postcount=30)
3. Instrukcja Steve'a - zdjęcia od 159 do 163 (http://s283.photobucket.com/albums/kk320/hackedbios/?action=view¤t=P4091564.jpg)
Slartibartfast;
fotka 164 też fsajna :-)
Warto przejżec wszystkie zdjęcia- koleś w fajny sposób rozwiązał dołożenie świateł dziennych do esia
Wymieniałem taką żarówkę w ASO parę tygodni temu. Samochód zostawiłem na wymianę złamanego wentyla (niestety połączony z czujnikiem ciśnienia za jakieś 400zł) i ze światłami stopu wszystko było w porządku. Przy odbiorze z serwisu wsiadłem do samochodu i od razu pojawił się komunikat o awarii żarówki. Trochę mnie to zdziwiło, że wcześniej tego nie zauważyli i nie zgłosili mi, chyba że żarówka poszła w momencie uruchamiania samochodu. Generalnie wygladało mi to jakoś dziwnie, ale przecież nie będę ich przekonywał, że mi przepalili żarówkę albo włożyli przepaloną. Jako, że sie spieszyłem, powiedziałem, żeby ją szybko wymienili. Zajęło im to jakieś 10 minut, na fakturze żarówka kilka złotych, a robocizna jakieś 60!!!. Nie wiem, czy to ta z tych serwisowalnych czy nie, ale na przyszłość warto samemu najpierw spróbować. Za jazdę bez tego jednego stopu można potencjalnie dostać mandat?
Mozna potencjalnie dostac, a przy upierdliwym policjancie mozna odzyskac dowod rejestracyjny w wydziale komunikacji. Znajomy za brak jednej z dwoch zarowek podswietlajacych tablice rejestracyjna musial sie fatygowac.
To byl efekt madrzenia sie i wyklocania z wladza.
Radzę uważać z żarówką. Zamontowanie niewłaściwej (za słabej lub za mocnej W) skutkuje odcięciem napięcia do lampy przez komputer i ratuje tylko ASO.
Wiem z autopsji :p ;)
Ta zarówka ma chyba 11W (specjalna jakaś) - zreszta wymontowując starą mozna się upewnic.
Też musiałem ją wymieniać - miałem trochę zabawy z demontażem tych plastików na klapie (robiłem trochę "na czuja"), ale w końcu sie udało.
Łącznie około 30minut się z tym "babrałem", bo nie wiedziałem dokładnie w których miejscach były zatrzaski - teraz nie sądze żeby zajeło mi to dłuzej niż 10minut ...
Slartibartfast 15-02-2012, 11:21 Wg instrukcji żarówa to W16W
Zamontowanie niewłaściwej (za słabej lub za mocnej W) skutkuje odcięciem napięcia do lampy przez komputer i ratuje tylko ASO
Czyli montaż LED zamiast tej żarówy może być problematyczny...
Ta żarówka ma 16W - wymieniałem właśnie wczoraj. Kupiłem w ASO za 9,5 zł (bo z wymianą chcieli 75 zł netto)
Wymiana banalnie prosta. Ściąga się osłonę plastikową (trzeba uważać na metalowe klipsy bo lubią spaść do środka - są dwa) później są dwa zaczepy lampy które musimy ścisnąć i lampa na wierzchu ;P (oczywiście wcześniej odłączamy kabelek zasilania) wymiana żaróweczki i wkładamy lampkę delikatne co by sobie nic nie urwać, zakładamy osłony i gotowe - trwa to 3 minuty :) a jaka satysfakcja - można sobie za te 75 zeta kupić nieźle browarków i wypić przy kominku.
Pozdrawiam ciepło :)
Też dzisiaj się z tym uporałem. Żarówkę kupiłem w sklepie moto za 4,30:) cała wymiana to 2-3 minuty. Trzeba nie bac się i z dosyc dużą siłą wyciągnąc osłonę plastikową i to cała filozofia...
Witam,
Odświeżę temat a mianowicie u mnie żarówka światła trzeciego stopu raz świeci raz nie. Czy rozbierać listwę i wymieniać żarówkę czy może być inny problem?
Pozdrawiam
Slartibartfast 20-03-2012, 20:34 Na forum były opisane przypadki przecierania się/łamania kabli przy zawiasie klapy. Sprawdź (bodajże po lewej stronie) pod gumową osłoną jak jest u Ciebie.
Dzięki jutro zobaczę. Dzisiaj wyciągnąłem żarówkę, zobaczyłem czy wszystko jest ok z kostką i na razie działa. Zobaczymy jutro. Jak nie będzie świecić to znak, że nie o żarówkę chodzi i zobaczę te kable.
Pozdro
Ja tak miałem wczoraj. Informacja w komputerze o awarii światła. Jak klepnąłem w lampę to się zapaliła, ale potem ponownie gasła. Rozebrałem lampę (opis w instrukcji) okazało się jednak, że przepalona. W sklepie kosztowała 3,5 zł (na oryginalnej żarówce nie ma oznaczenia żarówki - z instrukcji W16W).
Wcześniej miałem gasnące światło tylne pozycyjne (bez informacji w komputerze), zapalało się po klepnięciu w lampę. Na razie (kilka miesięcy) działa.
U mnie komunikat o awarii świateł hamowania pojawia się od ok 2 tygodni. Rzeczywiście lewe światło stop nie pali się. Rozebrałem i stwierdziłem, że żarówka wygląda na dobrą. Na wszelki wypadek wymieniłem ja na nową, sprawdziłem także, czy wtyczka jest dobrze, do końca wciśnięta. Niestety światło stop nadal nie działa. Zastanawiałem się czy może każde światło stop jest podpiete pod jeden bezpiecznik i własnie jeden z bezpieczników padł. Przeglądałem pod tym kątem manual ale nie znalazłem potwierdzenia tej teorii. Cóż jeszcze można zrobić?Serwisu wolałbym nie odwiedzać bo mi pół auta wymienią.
...Zastanawiałem się czy może każde światło stop jest podpiete pod jeden bezpiecznik i własnie jeden z bezpieczników padł...
Każda żarówka jest podpięta osobno i owszem ale niestety do komputera.
W przypadku zwarcia - co ma często miejsce przy przepalaniu się żarówki - komputer odcina napięcie.
Ratunkiem jest wykasowanie błędu z kompa :)
Każda żarówka jest podpięta osobno i owszem ale niestety do komputera.
W przypadku zwarcia - co ma często miejsce przy przepalaniu się żarówki - komputer odcina napięcie.
Ratunkiem jest wykasowanie błędu z kompa :)
czyli, jak rozumiem, żarówka może być teraz dobra bo wymieniona a brak jest zasilania bo komputer je odciął?
Czy kasowanie takiego błędu to konieczność wizyty w serwisie, czy można sobie poradzić tak jak przy kasowania komunikatu o inspekcji?
Witam,
Ja właśnie wymieniłem w górnym świetle stopu i jak na rzaie świeci.
Także mam nadzieję, że skończy się tylko na żarówce.
Pozdro
czyli, jak rozumiem, żarówka może być teraz dobra bo wymieniona a brak jest zasilania bo komputer je odciął?
Czy kasowanie takiego błędu to konieczność wizyty w serwisie, czy można sobie poradzić tak jak przy kasowania komunikatu o inspekcji?
Obawiam się że tylko ASO.
Przerabialiśmy ten temat jakiś czas temu.
Dodam jeszcze że żarówka zawsze musi być identyczna z oryginałem (ilość W).
Komputer ma zaprogramowane ile na danym gnieździe ma być natężenia prądu.
Jeżeli będzie za duże lub za małe obciążenie to też zablokuje jak w przypadku zwarcia.
Taki jest ten nasz CAN ;)
Mam zbliżony, ale jednak (chyba) zasadniczo inny problem
Nie mam środkowego stopu i nie mam prądu w tylnej kostce.
W moim przypadku sytuacja jest o tyle inna, że mam fabryczny spojler i środkowy stop to zespolona nierozbieralna lampa na ledach.
Jeżeli ktoś z Was miał podobny problem i go rozwiązał to będę zobowiązany za info.
Michał
Koledzy mam ten komunikat, mimo że światła wszystkie 3 świecą. Może ktoś miał taki problem.
Obejrzyj dokładnie te żarówki , często jest tak że włókno czasem nie łączy i raz świeci a innym razem nie lub słabo styka w gniezdzie sama żarówka .
żarówki świecą mimo to jest komunikat. Może przekaźnik się zawiesił? Rozłączenie aku może pomóc?
Miałem tak ostatnio. Żarówka była ok a komunikat sie wyświetlał. Zarnik w żarówce był jakis dziwny, jakby nadpalony. Po wymianie na nowa żarówkę wszystko ok.
Dwie nowe zarowki i przy kazdej to samo. Chyba to nie zarowki problemem.
Też tak kiedyś miałem.
Nie działa 3ci stop, boczne działają. Problemem okazał się kabelek.
Problem został usunięty (działa 3ci stop i boczne), a komunikat nie chciał zniknąć. Szukając w ciemno zostały też wymienione pozostałe żarówki i dalej komunikat o usterce świateł hamowania.
Nie mogłem czekać, aż elektryk znajdzie przyczynę i pojechałem dalej.
Problem dość szybko sam zniknął (nie pamiętam czy następnego dnia, ale dość szybko, bo miałem powrócić do elektryka, a nie musiałem).
Od dawna nie powrócił, życzę Ci tego samego.
Mam nadzieję, jutro rozłączę aku ew forscanem wywalę błąd.
Witam wszystkich.
Mam podobny problem, przepaliła mi się żarówka prawego stopu, żarówka wymieniona, ale komunikat nadal jest, bo wystąpił inny problem. Sprawdzone na 2 żarówkach - światło dziwnie świeci. Po włączeniu świateł drogowych, tak jakby cały czas był wciśnięty pedał hamulca - światło jest intensywniejsze porównując z lewą lampą, nie ma natomiast reakcji po naciśnięciu pedału hamulca. Wizualnie sprawdzona kostka i pozostałe elementy lampy. Nic nie budzi zastrzeżeń. Nie mam pomysłu gdzie jeszcze szukać problemu. Pomóżcie proszę :<
Jerry292 19-01-2015, 16:53 sprawdź czy odpowiednia żarówkę włożyłeś bo z tego co piszesz to stawiam na żarówkę
Przekręć żarówkę o 180 stopni bo pewnie ci teraz odwrotnie świecą włókna .(pozycja jest stopem i odwrotnie).
Jarek G. 19-01-2015, 22:59 A czy w smaxie są żarówki dwuwłóknowe? Bo ja w galaxy mam wszędzie jednowłóknowe - pozycyjne, stopy.
Eclipse - ale żeby ta żarówkę odwrotnie wsadzić to trzeba sie postarać siłowo, bo bolce są ustawione niesymetrycznie i w złym połozeniu sie jej nie włoży na miejsce - wiem, bo przedwczoraj wymieniałem ...
Jarek G - tak - w S-Maxie żarówka stopu jest 2-włóknowa i obsługuje równiez pozycyjne w lampie w błotniku.
Serdeczne dzięki za podpowiedzi. Zabieram się do sprawdzenia wszystkich opcji podanych przez Was :) dam znać jakie efekty. Pozdrawiam
Sprawdzone i w końcu działa jak powinno :D
Bardzo Wam dziękuję za pomoc i już melduję co było przyczyną. Jerry292 miałeś rację okazała się winna żarówka - kupiony był zapas przed wyjazdem za granicę, 3 szt. z tego 2 okazały się złe, nie mam pojęcia jak gość mi to sprzedał w motoryzacyjnym, ale moc żarówek się zgadzała 21/5 W, ale 2 żarówki były na 24 V, tylko trzecia była na 12V.
Po dokładnym sprawdzeniu żarówek założona została ta dobra i moje zdziwienie komunikat pojawia się ponownie! O zgrozo myślę sobie w takim razie poddaję się chyba wizyta w serwisie mnie nie minie :(, a więc ponowna próba z podpowiedzi eclipse :D - kolejna porażka, u mnie okazuje się nie ma problemu żeby tą żarówkę okręcić o 180 i wcale nie jest to robione na siłę jak to sugerował MAG. Może taka uroda mojego Maxia nie wiem. W każdym razie totalna rezygnacja malowała się na mojej twarzy.
Wsiadam do auta po 2 godzinach i nie wierzę - nie ma komunikatu czy umknął mojej uwadze. Ponowne włączenie stacyjki i uśmiech pełną .... twarzą :) W komunikatach też czysto, co za ulga. Widocznie komputer potrzebował trochę czasu żeby rozpoznać sytuację. Jeszcze raz serdecznie Wam dziękuję za pomoc.
... założona została ta dobra i moje zdziwienie komunikat pojawia się ponownie! ...
To akurat normalne - u mnie dopiero bodajże po drugim nacisnieciu hamulca jak wróciłem do menu informacje to zniknął ten komunikat
... ... kolejna porażka, u mnie okazuje się nie ma problemu żeby tą żarówkę okręcić o 180 i wcale nie jest to robione na siłę jak to sugerował MAG. Może taka uroda mojego Maxia nie wiem...
No to najwyraźniej ktos juz wczesniej siłowo cos zrobił.
Ta żarówka 21/5 ma bolce ustawione na różnej wysokości właśnie po to, aby uniknąć włożenia jej zły sposób i u mnie tak włsnie było - w jednym tylko położeniu dawała sie wcisnąć i przekręcic, a w drugim nie mozna juz jej bylo przekręcić w gnieździe, chociaż zapewne gdybym sie postarał ... :mrgreen:
Witam u mnie przy każdym odpaleniu wyświetla sie ta ksiazka i opis awaria żarówki hamulca przyczepy. Żadnej przyczepy nie mam podpiętej a swiatla stop wszystkie swieca
Pewnie masz jakieś uszkodzenie w instalacji do haka .
dzis bylem posprawdzac prady na gniazdku haka i wszystko gra. Odziwo nie wyswietlil sie dzis ten komunikat.
no i podlaczylem fure pod kompa bo znow po zalaczeniu zaplonu kiedy nacisne pedal hamulca pojawia sie "awaria zarowki hamowania przyczepy" a pokazuje mi blad
P1935-sygnal przelacznika/czujnika hamulca. Awaria czujnika stop przy pedale hamulca ?
W/w błąd wyskakuje mi tylko przy nie podpiętej przyczepie. Gdy tylko włożę nawet samą przejściówkę 13/7 nie pokazuje nic na liczniku
pawelt21 24-01-2017, 12:54 Witam. Chciałem odnowić troszkę temat. W moim Smaxie pojawił się komunikat o awarii żarówki świateł hamowania. Wymieniłem obie żarówki (lewą i prawą, 3-cie światło stop świeci normalnie) i komunikat pojawia się dalej. Z tego co patrzałem odwrotnie żarówek nie da się włożyć. Po wymianie świecą normalnie zarówno pozycja, jak i podczas naciskania pedału hamulca świecą się światła stop. Nie wiem co może być przyczyną, będę jeszcze sprawdzał po kilku godzinach, może komputer musi się "namyślić" i przetworzyć włożenie nowej żarówki. Jednak jeżeli macie jakieś pomysły to piszcie bo problem nie jest tyle uciążliwy co upierdliwy.
Wymień środkową i zobacz co będzie. Mi komunikat o awarii generowała właśnie środkowa. Pomimo tego, że świeciła gdy zdemontowałem światło okazało się, że jest przydymiona w środku i po włożeniu nowej komunikat przestał się wyświetlać.
Temat stary ale odświeżam bo miałem ten sam problem z trzecim światłem stop w s-max i chciałem podzielić się rozwiązaniem które u mnie zadziałało: po długich poszukiwaniach okazało się, że przewody były uszkodzone/zgnite na łączniku między klapą bagażnika na nadwoziem. W uszkodzonym miejscu elektryk wymienił kable na nowe (dolutowane do istniejących). Najgorsza sytuacja była z przewodem od 3-go stopu bo trzymało się wszystko na jednej cienkiej wiązce miedzi ale pozostałe przewody z klapy bagażnika były również w kiepskim stanie i zapewne w niedługim czasie byłoby więcej problemów.
|