Zobacz pełną wersję : klima,a maz na szybach
mariusz774 24-07-2006, 22:17 witam..uzywajac klimy w lato zauwazylem cos takiego....
po wylaczeniu klimy w moment pojawia sie na szybach jakas maz...z zewnatrz i wewnatrz..z zewnatrz to jako tako zbiore to wycieraczkami,ale we wnatrz!! tragedia! niedosc ze widocznosc zerowa prawie to jeszcze ircha ledwo daje z tym rade.pierwszy raz mam klime w samochodzie i nie wiem czy to jest normalne..
pozdrawiam
raczej nie :fcp5 nie spotkalem sie zeby cos lecialo na szybe.. jak dla mnie masz jakis przeciek w klimie i dlatego wwiewa Ci do samochodu jakas maz..
To nie jest maż tylgo wilgoć osiada z nawiewu
...a oznacza to mniej więcej tyle, że powinieneś zerknąć na filtr przeciwpyłkowy czy nie jest zasyfiony. Na zewnątrz to raczej przy nawiewie na szybę ale podczas włączonej klimy jak jest wilgotne powietrze na zewnątrz, ale po wyłączeniu klimy to dziwne.
mariusz774 25-07-2006, 10:59 ..a no wlasnie..to jest tylko wtedy jak wylaczam klime :fcp4 dziwne prawda?
I na zewnątrz też jakaś maź jest? Jakieś to dziwne. Przecież na zewnątrz to nic nie dmucha na szybę i jedyne co możliwe to skraplanie się pary wodnej z rozgrzanego powietrza, które dotyka do zimnej szyby.
Wewnątrz parowanie po wyłączeniu klimy ma taki sam mechanizm - szyba jest zimna a powietrze z nawiewów wilgotne i ciepłe - i następuje skraplanie. A jak wycierasz tę maź np. białą serwetką to jaki ma kolor? I na wewnętrznym obiegu, czy na zewnętrznym tak się dzieje? Bo ja mam manualną klimę i używam jej tylko na wewnętrznym obiegu (większa efektywność bo schładza powietrze, które jest już schłodzone).
mariusz774 25-07-2006, 11:29 szczeze to po zewnetrznej stronie nie mialem czasu sprawdzic co to dokladnie moze byc...bo zawsze wycieraczkami zdazylem zciagnac...a w srodku ta maz jest brudna i jak np. wyschnie to na czybach sa mocne zacieki... moze jak jest upalnie to tak sie dzieje po wylaczeniu
W żadnym wypadku. Jeśli już to tylko woda się może skraplać. Jeśli jest coś więcej to znaczy, że masz jakąś nieszczelność w wentylacji i jakiś płyn fizjologiczny samochodu gdzieś odparowuje. A może tunele wentylacyjne masz zagrzybione i to jakieś zarodniki tych grzybów czy coś?
mariusz774 25-07-2006, 12:28 W żadnym wypadku. Jeśli już to tylko woda się może skraplać. Jeśli jest coś więcej to znaczy, że masz jakąś nieszczelność w wentylacji i jakiś płyn fizjologiczny samochodu gdzieś odparowuje. A może tunele wentylacyjne masz zagrzybione i to jakieś zarodniki tych grzybów czy coś?
moze masz racje..bo jesli to jakies grzybki albo inne paskudstwa to trzeba cos z tym zrobic...i pomyslec ze to moje dziecko wdycha :fcp15 ....wybiore sie do jakiegos serwisu klimy...dzieki bardzo za podpowiedzi
mariusz774 25-07-2006, 13:00 po wylaczeniu cuchnie.dusi jak by powietrza niebylo
No to grzybki. I koniecznie filtr kabinowy obejrzyj. Może w nim też grzybki się zalęgły. A jak jest deszczowo to szyby ci nie parują (przepraszam, wiem, że dawno nie było deszczowo, ale może pamiętasz?).
Cześć.
Moim zdaniem u ciebie zbiegło się kilka niekorzystnych zjawisk naraz.
To co ty nazywasz mazią to nic innego jak tłusty syf dawno nie mytych szyb w połączeniu z parą wodną.
Klima podczas pracy osusza wnętrze auta i odprowadza tą wilgoć na zewnątrz w postaci wody wypuszczanej rurką na ziemię.
Podczas tego osuszania cały układ klimatyzacji jest mocno zawilgocony.
Kiedy wyłączasz klimę, to nawiew część tej wilgoci spowrotem wyrzuca na szyby.
Jest to zjawisko normalne i nieuniknione, para powinna po pewnym czasie zniknąć sama.
Gorzej, jak filtr kabinowy jest zabity śmieciami - wtedy utudniony jest napływ świeżego powietrza i para trzyma się bardzo długo.
Drugim bardzo ważnym czynnikiem do powstawania tego zjawiska są brudne, tłuste szyby od wewnątrz auta.
Brud i tłuszcz na szybach drastycznie potęguje efekt zaparowania po wyłączeniu klimy.
Niektórym to się nawet wydaje, że jakaś maź się wydziela :)))
Proponuję dwa proste ruchy: wymianę filtra kabinowego i umycie szyb od środka.
Powinno pomóc.
Pozdrawiam
XPMan
mariusz774 25-07-2006, 14:42 Proponuję dwa proste ruchy: wymianę filtra kabinowego i umycie szyb od środka.
Powinno pomóc.
..i tak tez jutro zrobie...moze cos pomoze...
wiem ze pewnie juz bylo-ale gdzie mam szukac tego filtra kabinowego..pytam poki temat cieply :fcp4
Jak wszystko. autoczesci@gagat.net Wyślij mail z nr VIN i prośbą o wycenę ile kosztuje filtr kabinowy.
Ale odpowiedź dopiero dostaniesz po 30.07 Jacek aktualnie wreszcie urlopuje.
Niech wypoczywa w (s)pokoju
[ Dodano: 2006-07-25, 16:14 ]
No i koniecznie odgrzybienie, porządne. Może być tak, że jedno nie wystarczy :( .
mariusz774 26-07-2006, 08:45 wlasnie wrocilem z garazu i.....poprzedni wlasciciel mucial wyjac filtr kabinowy :fcp2 bo w miejscu gdzie powinien byc,jest tylko ramka plastykowa :fcp2 :fcp2
|