ENDRIU-E1
17-02-2012, 19:54
Witam czy możliwy jest oryginalny brak spryskiwaczy lamp przy bi xenonach
Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Brak spryskiwaczy przy bi xenonach ENDRIU-E1 17-02-2012, 19:54 Witam czy możliwy jest oryginalny brak spryskiwaczy lamp przy bi xenonach Karol9 17-02-2012, 20:18 Nie ma takiej opcji - spryskiwacze są zawsze przy ksenonach. Slartibartfast 17-02-2012, 20:20 Niedopuszczalne przez przepisy = niemożliwe. Diagnosta jak to zauważy może nie zaliczyć badań, patrol miśków może zabrać dowód rejestracyjny. Jeśli masz takiego (lub na oku) to: 1. to nie są ksenony 2. tuning garażowy... 3. auto bite i wymieniony zderzak na zwykły, bez spryskiwaczy ENDRIU-E1 17-02-2012, 22:14 Dzięki za info esio mam sprawdzałem lakier oryginał przegląd ok bez problemu a w internecie znalazłem jeszcze 4 takie z xsenonami bez spryskiwaczy zwłaszcza z belgi Wodnik 17-02-2012, 22:20 mój jest produkcji Belgijskiej na rynek niemiecki i ma xenony i spryskiwacze ENDRIU-E1 17-02-2012, 22:20 Zerknijcie na foto radek s max pxl 17-02-2012, 22:38 Panowie, wystarczy zażądać od sprzedawcy nr VIN i wpisać ten nr na stronie http://www.etis.ford.com/vehicleRegSelector.do i po rozwinięciu listy szczegółowego wyposażenia wszystko staje się jasne: - sprzedawcy często 'ubierają' auto by je z zyskiem sprzedać... pzdr! XPrzemo Karol9 17-02-2012, 23:20 Radek tak jak pisze ma soczewki nie biksenony - pisze, że mu brakuje ksenonów. ENDRIU-E1 18-02-2012, 15:00 Witam panowie po namyśle powiedzcie mi prosze czym różni się soczewka od xenonów i czy soczewki mogą mieć doświetlanie zakrętów bo na etisie o moim esiu nie ma nic o światłach jakichkolwiek . Karol9 18-02-2012, 16:20 W soczewkach świeci zwykła żarówka halogenowa a w ksenonie świeci specjalny żarnik - to tak po krótce :-) Ja w Etisie mam, że posiadam ksenony i nic więcej nie jest napisane a mam ksenony z doświetleniem zakrętów - to przy małej prędkości. Nie wiem czy u Was przy ksenonach Etis jakoś inaczej to podaje - sam jestem ciekawy. Pozdrawiam MAG 18-02-2012, 16:21 Masz dwa rodzaje reflektorów soczewkowych w S-Maxie. 1. reflektory bixenonowe ze statycznym doswietlaniem zakretów realizowanym przez dodatkowa żarówkę 2. reflektory zwykłe halogenowe z soczewką skretną Hipos 18-02-2012, 19:00 Dyskusja w tym temacie już była tu http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=1741964#post1741964 Michał ENDRIU-E1 18-02-2012, 20:11 Dzięki za całe info bardzo pomocne a propos macie może jakiś namiar na spryskiwacze reflektorów bo biorę pod uwagę zakup i montaż jak mnie coś przyciśnie (lub ktoś) MAG 18-02-2012, 20:16 Przy zwykłych soczewkach spryskiwacze nie są wymagane, no chyba, ze zechcesz sobie tam wsadzić jakiegos HID'a ... ENDRIU-E1 18-02-2012, 20:41 Mag mam pytanie odnośnie lamp jak mam regulacje konta świecenia świateł ręczną to przemawia za ksenonami czy soczewkami adaptacyjnymi . W etisie znalazłem wpis reflektory halogenowe, czy to może oznaczać soczewki !!!!!!!!!!!!!!! Hipos 18-02-2012, 21:28 Mag mam pytanie odnośnie lamp jak mam regulacje konta świecenia świateł ręczną to przemawia za ksenonami czy soczewkami adaptacyjnymi . W etisie znalazłem wpis reflektory halogenowe, czy to może oznaczać soczewki !!!!!!!!!!!!!!! tak Slartibartfast 18-02-2012, 21:30 Ręczna regulacja kąta świecenia z kabiny jest tylko przy halogenowych. Czyli nie masz ksenonów - co potwierdza Etis... PoleApart 19-02-2012, 07:49 Ja w Etisie mam, że posiadam ksenony i nic więcej nie jest napisane a mam ksenony z doświetleniem zakrętów - to przy małej prędkości. Nie wiem czy u Was przy ksenonach Etis jakoś inaczej to podaje - sam jestem ciekawy. U nas jest to samo. Mamy doświetlenie zakrętów i ksenony a ETIS pokazuje w ten sposób: With Auto Headlamps High Intensity Discharge Headlamp DTRL Lamp Lit In Pos 0 And Pos With Front Fog Lamps Less Cornering Lamp With Automatic Headlamp Levelling With Automatic Headlamp On/Off Szczególnie to "Less Cornering Lamp" jest dziwne bo wyraźnie sugeruje brak doświetlania zakrętów... a ślepy nie jestem. Slartibartfast 19-02-2012, 12:24 High Intensity Discharge Headlamp - to są właśnie ksenony czyli lampy wyładowcze, HID DTRL Lamp Lit In Pos 0 And Pos - nie zmieścił się im opis :) dzienne świecą w pozycji 0 i w pozycji A przełącznika With Automatic Headlamp Levelling - autopoziomowanie, znowu o ksenonach Less Cornering Lamp - to może dotyczyć tylko wyodrębnionych lamp doświetlających, niezintegrowanych z reflektorem głównym MAG 19-02-2012, 16:39 ... jak mam regulacje konta świecenia świateł ręczną to przemawia za ksenonami czy soczewkami adaptacyjnymi . ... Zgodnie z przepisami, xenony MUSZĄ mieć układ samopoziomowania (jak również MUSZĄ mieć spryskiwacze), więc pokrętło wskazuje ewidentnie na lampy halogenowe, a to czy jest to soczewka czy zwykła lampa jest wykazane w etisie, gdzie jest okreslone, czy masz swiatła doświetlające zakręty czyli tzw soczewkę skrętną ... pxl 23-02-2012, 08:28 Mag mam pytanie odnośnie lamp jak mam regulacje konta świecenia świateł ręczną to przemawia za ksenonami czy soczewkami adaptacyjnymi . W etisie znalazłem wpis reflektory halogenowe, czy to może oznaczać soczewki !!!!!!!!!!!!!!! nie!! -> w przypadku tzw soczewek wpis w Etis'ie powinien brzmieć: 'System reflektorów adaptacyjnych' porównaj sobie na Etis'ie opisy tych aut: 1. ksenony: WF0SXXGBWS6G67518 2.skrętne soczewkowe: WF0SXXGBWS6G77613 3. halogenowe: WF0SXXGBWS8B19522 jeśli w Twoim VIN'ie jest halogen - to sprzedający ubrał to auto w xenony... pozdr! XPrzemo ENDRIU-E1 24-02-2012, 09:38 Witam tak zgadza się wymienił lampy bo po sprawdzeniu to lampy są z 2009r obydwie .więc pojechałem do znajomego lakiernika na ponowny sprawdzian grubości powłoki lakierniczej błotników maski i zderzaka i wszystko ok , przegląd okresowy miałem 2 tyg. Temu i też ok .stacja diagnostyczna nie miała żadnych zastrzeżeń więc na razie kończę ten temat ,i dziękuje za pomoc!!!!!!!!!!!!!!!! vel007 06-02-2014, 12:38 Tylko etis niedziała rab_net 06-02-2014, 19:07 witam jest to możliwe żeby nie było układ oczyszczania i poziomowania reflektorów tedi_k 06-02-2014, 19:48 witam jest to możliwe żeby nie było układ oczyszczania i poziomowania reflektorów Fabrycznie nie ma takiej opcji. Po prostu masz "chińczyki" albo "prawie oryginalną samodziełkę". Fabrycznie samopoziomowania reflektorów nie zrobili tylko chyba w Range Roverze z zawieszeniem poziomującym się pneumatycznie.... rab_net 07-02-2014, 05:35 chińczyka to masz ty tu masz linka to sobie poczytaj http://forum.fordclubpolska.org/archive/index.php/t-194996.html _sobol_ 07-02-2014, 06:21 Kolego rab_net, poczułeś się dotknięty "chińszczyzną"? Niestety, ale ksenony 20w nie siedzą w Twoim aucie - reflektory biXenonowe smaxa nie mają tego typu mocowań... Najlepiej zrób fotki od strony silnika i pokaż jak one wyglądają. Czy są to żarniki DS1? Niestety, ale leśli to DS1 - musisz mieć układ samoloziomowania i spryskiwaczy. Jeśli natomiast masz mocowania H1 - wyjmij chiński badziew, bo oprócz braku powyższych, reflektor nie jest przystosowany do źródła światła ksenonowego, tylko do halogenowego i jedynie dla takiego ma homologację rab_net 07-02-2014, 07:59 ja nie pisałem ze mam takie lampy tylko ze jest to możliwe tombalt 07-02-2014, 08:18 w przypadku s-maxa obecnie dostępnego w salonach i na rynku wtórnym jest to niemożliwe i kropka - nigdy nie było xenonów bez spryskiwaczy i poziomowania tedi_k 07-02-2014, 12:12 chińczyka to masz ty tu masz linka to sobie poczytaj http://forum.fordclubpolska.org/archive/index.php/t-194996.html No dobrze - po pierwsze reflektory homologowane są na określony typ źródła światła (w pewnym uproszczeniu - typ oprawki). Informacja o tym umieszczona jest na naklejce na każdym z reflektorów. Nie stwierdzam obecności HID 25W (mylnie dyskutowanych jako 20W...) markowych w oprawkach innych niż "xenonowe", dzn D1S itp. Czyli nie ma legalnych lamp wyładowczych 25W dających się założyć do homologowanych reflektorów innych, niż sobie napisaliśmy (z samopoziomowaniem i układem mycia). Po prostu Ford nie zrobił kloszy reflektorów pod oprawki "xenonowe" bez stosownego sterowania poziomowaniem. Są ewentualnie "chińczyki" udające (nielegalnie) H7 lub H4. Wracamy więc do punktu wyjścia - "chińczyki":one: To, że VW czy Audi zrobiło sobie homologowane reflektory pod lampy 25W HID bez układu samopoziomowania i mycia nie oznacza, że da to się przenieść na S-maxa czy MND5. |