Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Przestał działać moduł BLUETOOTH

kneflik
19-02-2012, 20:56
Witam,
Mam dziwny problem. Do przedwczoraj bluetooth działał bez problemu - parował, łączył telefon i wszystko było ok. Dzisiaj nie działa. Z Conversa zniknęła ikona telefonu, a przycisk PHONE wycisza radio (Mute). Przeszukałem forum i znalazłem jedną osobę z podobną przypadłością, ale odpowiedzi nie uzyskała. Możecie pomóc? Zastanawiałem się nad bezpiecznikiem - może spalony, ale który za to odpowiada? No i może moduł wysiadł... Help.

eclipse
19-02-2012, 21:55
Spróbuj uruchomić jeszcze raz wyszukiwanie BT.

leszcz
19-02-2012, 22:02
Witam,
Mam dziwny problem. Do przedwczoraj bluetooth działał bez problemu - parował, łączył telefon i wszystko było ok. Dzisiaj nie działa. Z Conversa zniknęła ikona telefonu, a przycisk PHONE wycisza radio (Mute). Przeszukałem forum i znalazłem jedną osobę z podobną przypadłością, ale odpowiedzi nie uzyskała. Możecie pomóc? Zastanawiałem się nad bezpiecznikiem - może spalony, ale który za to odpowiada? No i może moduł wysiadł... Help.

Kolego miałem ten sam problem.Wyjmij bezpiecznik n chwilkę . Zresetujesz moduł i ustawienia radia(basy ,soprany i inne pierdoły ale ustawienia stacji będą zapamiętane ) , wprowadź kod od radia i będzie hulało do następnego razu .Bezpiecznik masz na 100% OK bo pewnie radio działa :) a wszystko jest na tym bezpieczniku. Moduł pewnie też jest OK . Czasami się poprostu zawiesza coś.
Mi się to zdarzyło może 2 razy w przeciągu 2 lat użytkowania .
Przejmowalem się tym ale sposób z bezpiecznikiem mi pomógł w 100%( bezpiecznik jest w nogach pasażera , nie pamiętam jaki to ale robię tak włączam radio i po kolei wyjmuje i wkładam i tak trafiam na potrzebny kiedy radio się wyłącza )

Pozdr Leszcz

Hal.9k
20-02-2012, 16:03
Miałem kiedyś taki objaw. Niewiadomo dlaczego z pamięci radia/bluetooth znikł sparowany telefon. Trzeba było jeszcze raz przeprowadzić procedurę parowania. Działał przez jakiś czas, a po jakimś czasie wsiadam do auta i znowu zonk :?. I tak parę razy w przeciągu paru dni. Ale po paru dniach przestało się to zdarzać i odpukać już długi czas działa poprawnie.

Tak więc sugeruję w pierwszej kolejności spróbować podłączyć telefon jeszcze raz do zestawu. Aha - ja miałem tę przygodę z 'Sony 6CD'.

kneflik
20-02-2012, 18:42
No proszę Cię. Wiem, że chcesz pomóc, ale bez przesady. Jakby się dało parować to bym parował. Nie da się bo nie ma takiej opcji w tej chwili. Spróbuję z tym bezpiecznikiem. Poczekam, aż auto wróci i pogrzebię w nim.

Hal.9k
20-02-2012, 19:55
Zasugerowałem się opisem problemu. W końcu przycisk 'phone' w panelu radia zawsze wycisza radio 'by design', co mogłoby sugerować, że pyta ktoś niezbyt biegły jak to działa :D. Tak więc drugi podany objaw - zniknięcie ikonki z Converse+ - potraktowałem jako standardowe "wyszarzenie" ikonki przy braku połączenia, a nie całkowite zniknięcie. Zniknięcia faktycznie nie doświadczyłem. Jak do tego dodać, że ja również z poziomu radia nie byłem w stanie z powrotem sparować urządzeń to problem wydawał się ten sam. U mnie udało się dopiero inicjalizując połączenie z 'Ford audio' z poziomu telefonu (miał je zapisane w urządzeniach powiązanych z czasów sprzed "awarii").
No sorki. :oops:. Jak uda Ci się problem pokonać daj znać czy opcja z bezpiecznikami pomogła. Najwyraźniej problemy z bluetothem jakie miałem do tej pory to pestka.

leszcz
20-02-2012, 20:45
Najwyraźniej problemy z bluetothem jakie miałem do tej pory to pestka.

No pestka :) Dokładnie załączenie Telefonu powodowało MUTE . To samo było jak chciałem pogadać sobie z autem za pomocą przycisku Voice.Wpadłem wtedy na genialny pomysł ze zresetowaniem i był to strzał w 10-kę . Dzięki temu też pamiętam kod do radia :)

pozdr Leszcz

kneflik
22-02-2012, 21:04
No i dziękuję serdecznie za poradę. Rzeczywiście wyłączenie bezpiecznikiem radia pomogło. Bluethoot pojawił się z powrotem i bez problemu sparował się telefon. A tak na marginesie to ciekawe kiedy ktoś wpadnie na pomysł aby wstawić CTRL+ALT+DEL. Resetowanie będzie łatwiejsze. Może jakiś schemacik i szybciutko ktoś wstawi trzy klawisze :)

rodneysus
15-05-2012, 19:35
Ten bezpiecznik to 15A szósty od dołu po lewej stronie. U mnie niestety nie pomogło ale ja mam raczej problem z telefonem, ponieważ auto i telefon się widzą i są sparowane, ale auto nie rozpoznaje tego urządzenia jako telefon

barberstore
06-07-2012, 22:05
Ten bezpiecznik to 15A szósty od dołu po lewej stronie. U mnie niestety nie pomogło ale ja mam raczej problem z telefonem, ponieważ auto i telefon się widzą i są sparowane, ale auto nie rozpoznaje tego urządzenia jako telefon

Rodneysus - znalazłeś może rozwiązanie swojego problemu? Borykam się z identycznym. Zarówno telefon jak i zestaw audio widzą się natomiast o połączeniu nie ma mowy.

jak biorę zwykłą nokie - ta nie ma żadnego problemu z połączeniem. Co więcej - żona ma dokładnie takiego samego BB jak ja - wsiada do mojego auta i ... problemu nie ma. Nic z tego nie rozumiem. Może jakiś soft w telefonie jest niekompatybilny??

Pomocy

Jotek
10-07-2012, 07:03
Rodneysus - znalazłeś może rozwiązanie swojego problemu? Borykam się z identycznym. Zarówno telefon jak i zestaw audio widzą się natomiast o połączeniu nie ma mowy.
[...]
Pomocy

Sprawdź w jakiej wersji BT pracuje Twój telefon a w jakiej system w samochodzie. Nowsze telefony z BT 4.x mogą nie chcieć współpracować ze starszymi wersjami BT np. 2.x a tu już upgrade softu może nie pomóc.

dotche
11-02-2013, 08:35
Witam.
Mam ten sam problem z modułem BT, moje pytanie brzmi na jak długo powinienem wypiąć bezpiecznik systemu Audio, ponieważ wypinałem go już na ok. 15 min i nie mam poprawy. Czy powinno to trwać dłużej, czy może nic to nie pomoże? Przyszło mi też do głowy, że może moduł BT wysiadł.

tedi_k
11-02-2013, 11:22
... Przyszło mi też do głowy, że może moduł BT wysiadł.

To co Ci przyszło do głowy jest prawdopodobne... Trzeba się podłączyć pod komputer diagnostyczny IDS (ELMconfig niestety nie obsługuje BT/VC prawidłowo) i odczytać czy moduł odpowiada i ewentualnie jakie ma błędy. Nie musi być ASO - może być warsztat "niezależny" byle miał IDS.

dotche
11-02-2013, 21:56
Dzięki śliczne za poradę. Pozdrawiam

kk98
14-02-2013, 12:21
Witam podepnę się pod temat żeby nie zaśmiecać. Mam pytanie czy da się w jakiś sposób odtwarzać muzykę na radiu SONY przez bluetooth z sparowanego telefonu?

dotche
20-02-2013, 08:40
Niestety nie pomogę Ci w tej kwestji ponieważ nigdy nie próbowałem odtważać muzy przez BT.

siebcio
18-05-2013, 15:51
Witam
A mi dziś przestało czytać USB w Travelpilot FX.
Pendrive nie świeci, więc nie daje zasilania.
Po naciśnięciu przyciksku Aux/Cd pojawia się pusty ekran z napisem Aux na środku.
Wkładanie, wyjmowanie, zmiana pendrivów nie pomogła. CD działa.
Jakieś pomysły Panowie i Panie?

PS.
Ten Travel pilot jakis taki humorzasty mi się wydaje.

Edit:
Dziś pomyślałem, że może pubudzę radio puszczając muzykę z BT, ale jak się okazało po przyciśnięciu Phone wszystko się mutuje zamiast wchodzić do panelu BT.
Zaczynam się martwić...

goorek
10-08-2013, 10:24
hejo, u mnie pojawil sie podobny problem, po nacisnieciu phone, na sony 6CD wyskakuje phone unavaliable, stalo sie w momencie kiedy normalnie rozmawialem przez zestaw sparowany z teelefonem i bateria w telefonie przeszla w tryb oszczednosci i wylaczyla BT w telefonie.
gdzie ta skrzynka z bezpiecznikami sie znajduje?
dzieki.

p.saw
08-01-2014, 17:14
Ponieważ przestał mi działać moduł BT/VC, postanowiłem za radą forumowiczów go "zresetować". Czy ktoś może potwierdzić, że w mondeo mk4 FL 1,6 EB (2013r.) bezpiecznik od radia (system audio chyba razem z modułem BT) znajduje się w skrzynce w komorze silnika i ma oznaczenie F43 15A? Wcześniejsze wpisy nie określają dokładnie gdzie znajduje się ten bezpiecznik i jakie ma oznaczenie. Poza tym mam wrażenie, że w modelu po lifcie z bezpiecznikami jest trochę inaczej niż przed liftem. Tak przynajmniej stoi w instrukcji obsługi.
F43 15A Moduł systemu audio/BVC

artur1970
08-01-2014, 17:21
No i dziękuję serdecznie za poradę. Rzeczywiście wyłączenie bezpiecznikiem radia pomogło. Bluethoot pojawił się z powrotem i bez problemu sparował się telefon. A tak na marginesie to ciekawe kiedy ktoś wpadnie na pomysł aby wstawić CTRL+ALT+DEL. Resetowanie będzie łatwiejsze. Może jakiś schemacik i szybciutko ktoś wstawi trzy klawisze :)

Tu działa kombinacja KL-KL (klucz-klema):619:

Bump: p.saw - polecam taką opcję

zbyszek2222
09-02-2014, 11:23
Koledzy-mam kłopot!Połączenie samochód a tel. psuje się.Do tej pory działało bez zarzutu.Zaczeło się od tego,iż parował się samochód-tel. lecz bez historii (bez książki tel. historii połączeń itp)Była tylko możliwość dzwonienia z klawiatury na ekranie.Połączenia przychodziły z nieznanym mi sygnałem.Wyświetlał się komunikat ,że pobieranie pliów(książkitel.)zostało odrzucone.Dzisiaj nie widzi już tel.Z innymi tel. postępuje identycznie.Czy da się to naprawić ???

siebcio
09-02-2014, 12:09
Polecam twardy reset- tj. odłącz aku na chwilę.

zbyszek2222
12-02-2014, 17:51
Resetowałem wyjęciem bezpiecznika .I nic ! Na monitorku jest ,że mogę dzwonić z klawiatury,lub nr.ostatniego połączenia,lecz to blew.W momęcie połączenia - rozłącza się.Gdy ktoś dzwoni ,już nie odbiera,tylko przekierowuje na tel.Widzę,że nieobejdzie się bez ASO,chyba że jakaś życzliwa osoba coś podpowie !

tedi_k
12-02-2014, 17:59
Sugeruję raczej podjechać do mnie niż do ASO...:wink: Chyba skutek większy a stress dla portfela bez porównania...:one: Umawiam się przez PW.

zbyszek2222
12-02-2014, 18:09
Od dawna śledzę kolego Tedi Twoje trafne i fachowe podpowiedzi i niewiedziałem co zrobić aby uzyskać Twoją poradę.Jak zdobyć nr.tel.aby się skontaktować? Co to jest pw?

artur1970
12-02-2014, 19:04
pw - prywatna wiadomość - prawy górny róg

kr.bi
17-02-2014, 19:27
pw - prywatna wiadomość - prawy górny róg

trochę "off topic" i nie wniosę do dyskusji wiele, ale kolega miał chyba na myśli lewy górny róg :wink:

artur1970
17-02-2014, 19:38
oj tam, oj tam :619: po prawej stronie też masz prywatne wiadomości :027:

tedi_k
17-02-2014, 20:02
oj tam, oj tam... Najważniejsze, że Kolega Zbyszek znalazł i właściwy róg i właściwą ulicę i dotarł, moduł (nie bez oporów) dał się zaktualizować, NX także uzyskał SP 5.3 i standardowe telefony typu Galaxy czy iPhone zaczęły działać normalnie. Natomiast Xperia jak robiła fochy, tak jej zostało... Ale to już raczej jej problem.

kr.bi
17-02-2014, 20:34
oj tam, oj tam... .... Natomiast Xperia jak robiła fochy, tak jej zostało... .
aż nożesz musiałem odpowiedzieć, bo :mrgreen:...
z kolei moja X10 (napis XPERIA na wyswietlaczu) na NX podniesionym do 5.3 tyle że z "nieco dziwnym" modułem BT AU7T-... działa bez zająknięcia włącznie z książkami, "strumieniami", i działającymi jakimiś przyciskami "Incoming"-owymi, "Outgoing" - owymi i "Redial"-owymi. Jedyne co nie działa to listowanie i wybieranie z poziomu Convers'a via BT tego co jest na telefonie, ale z tego co przeleciałem info to jedynie kilka modeli tak współpracuje a i większość (jeśli nie wszystkie) dotyczą producenta Nokia. Wszystkie inne (androidowe) to maja ograniczoną współpracę po BT.

tedi_k
17-02-2014, 20:39
Zapewne kwestia softu telefonu, ale Kolega Zbyszek był z żoną, która mocno nudziła się w czasie długo trwających aktualizacji i nie miałem już i ja weny zaglądać jeszcze do telefonu. Ten Galaxy to był właśnie żony Zbyszka - i to wystarczyło.

piotrali
17-02-2014, 20:43
Jedyne co nie działa to listowanie i wybieranie z poziomu Convers'a via BT tego co jest na telefonie, ale z tego co przeleciałem info to jedynie kilka modeli tak współpracuje a i większość (jeśli nie wszystkie) dotyczą producenta Nokia. Wszystkie inne (androidowe) to maja ograniczoną współpracę po BT.

W Convers zobaczysz kontakty dopiero po podniesieniu softu Convers do 0815 lub 1007 u kolegi mayak'a - masz blisko.

kr.bi
17-02-2014, 21:00
W Convers zobaczysz kontakty dopiero po podniesieniu softu Convers do 0815 lub 1007 u kolegi mayak'a - masz blisko.

nie, nie chodzi o wyświetlanie na conver'ise kontaktów z ksiązki [na tym co u siebie mam 1005 to mi wyświetla]. Chodziło mi o wyświetlanie tytułów, przeglądanie i wybieranie utworów muzycznych [MP3(?)] znajdujących się na fonie "za pomocą" BT. W zdecydowanej większości przypadków działają przyciski z kierownicy (poprzedni/nastepny, ...) ale są modele telefonów [Nokii], które (dalej to moja subiektywna teoria) przez to że w protokole Bluetooth posiadały zaimplementowane niestandardowe (wymyślone przez Nokię) funkcjonalności umożliwiały wymianę komunikatów "w obydwie strony". Po BT do andka moduł BT/VC potrafi wysłać polecenie "odtwarzaj następny/poprzedni", z kolei andek po BT do modułu BT/VC nie potrafi wysłać chociażby nazwy odtwarzanego utworu. A Symbian potrafi (!)

pozdrófka

Przepraszam, że w poprzednim poście nie wyartykułowałem się precyzyjnie :)

zmijka121
17-02-2016, 20:42
Witam, od ok pół roku jestem posiadaczem Mondeo mkIV kombi z 2009 roku. Mój problem tkwi w tym, że nie mogę sprawować radia z telefonem. Autko raczej na pewno posiada moduł bluetooth ponieważ ma manetkę do sterowania telefonem z przyciskiem voice. Po włączeniu bluetooth w radiu i telefonie telefon znajduje FORDAUDIO i po próbie połączenia trzeba wprowadzić kod i tu zaczyna się problem: na radiu i w conversie nic się nie wyświetla a w telefon próbowałem już chyba wszystko oraz standard 1234 i 0000 a na telefonie wyświetla się komunikat: NIE MOŻNA POWIĄZAĆ Z FORD AUDIO. NIEPRAWIDŁOWY KOD PIN LUB NIEPRAWIDŁOWE HASŁO. Przekopałem już chyba wszystkie fora i nie znalazłem podobnego problemu! Czy ktoś może pomóc?

PS. dodam jeszcze że próbował em z różnymi telefonami: Samsung xcower 2, Sony xperia liwe witch wolkmen, Nokię starszego typu oraz nowsze Sony xperia i wszędzie to samo i ten sam komunikat !!!

Bryckas
04-03-2016, 15:35
Pozwolę sobie podpiąć się pod temat, mam odobny problem do opisywanych tutaj:

Auto to MKIV 2.2 TDCI Titanium X z 8.2008, radio to navi NX na DVD, moduł Bluetooth to 7S7T-19G488-AE , telefon to Sony Xperia Z3 z antkiem 5.1.1

Dzieje się tak, że w tel odnajduję Ford Audio, paruję kodem 0000 i przez parę chwilę tel jest połączony z autem, po czym po kilku sekundach rozłącza się. Za chwilę jeszcze na moment się połączy i koniec.
Ikonka słuchawki na Conversie robi się "nie podświetlona", łączności nie ma.

Czy ktoś wie o co chodzi???? Z tel mojej kobiety, jakiś tam starszy Samsung na Antku 4.4, łączy się idealnie, wszystko działa...

Czy to wina za nowego softu na moim telefonie?

Jakieś sugestie? Porady?

Damian0908
05-03-2017, 21:45
Mój problem tkwi w tym, że nie mogę sprawować radia z telefonem. Autko raczej na pewno posiada moduł bluetooth ponieważ ma manetkę do sterowania telefonem z przyciskiem voice. Po włączeniu bluetooth w radiu i telefonie telefon znajduje FORDAUDIO i po próbie połączenia trzeba wprowadzić kod i tu zaczyna się problem: na radiu i w conversie nic się nie wyświetla a w telefon próbowałem już chyba wszystko oraz standard 1234 i 0000 a na telefonie wyświetla się komunikat: NIE MOŻNA POWIĄZAĆ Z FORD AUDIO. NIEPRAWIDŁOWY KOD PIN LUB NIEPRAWIDŁOWE HASŁO. Przekopałem już chyba wszystkie fora i nie znalazłem podobnego problemu! Czy ktoś może pomóc?

Witam, u mnie identyczny problem czy ktoś Pomoże?

camel40
07-03-2017, 09:41
Mam ten sen problem, rozłączałem akumulator na dłuższy czas, rozłączałem kable od radia do modułu i niestety nic to nie pomogło, byłem nawet na diagnostyce z myślą że może trzeba zgrać to wszystko razem od nowa ale okazało się że nie ma takiej możliwości, jedyne co mi przychodzi na myśl to podmiana radia i/lub modułu do sprawdzenia czy zadziała, a może ktoś się orientuje czy można dokładnie sprawdzić z jakim modelem radia i modułu auto wyszło z fabryki ? na stronie ford etis nie ma takich szczegółowych informacji, a pytam ponieważ ktoś wcześniej mógł podmienić radio lub moduł na inne, nieodpowiednie no i wtedy mogą się ze sobą nie komunikować, któreś modele wyświetlają kod na radiu inne nie, nie wiem które nie wiem jakie

tometeo
02-05-2017, 21:00
witam mam następujący problem, dzisiaj po próbie parowania tel sony z5 compact na ekranie pojawił się kod po wpisaniu go w telefon na chwilę połączyło z telefonem ale zauważyłem, że po chwili wyskoczył komunikat, inicjalizacja usb a potem prawy górny róg ekranu zniiknęła ikona zasięgu i baterii :/ wybor opcji phone i telefony skutkuje kręceniem się 'kółka" nie wyskakują zapisane telefony a potem komunikat "nie ma urządzeń bt" czyżby moduł padł ? wypinałem bezpiecznik chyba nr 79 15A od radia i ten drugi od radia także proszę o pomoc

Maxvanb
04-05-2017, 05:03
a ja mam inny problem. moj telefon obecnie lg g3 paruje sie z modułem BT (radio sony cd6000) ale po zparowaniu telefon wyswietla komunikaty ford zada dostepy do kontaktow klikam TAK i ten komunikat pojawia sie cały czas nawet jak klikam NIE. w czym problem ? czy jest jakas apka?

tometeo
04-05-2017, 22:10
Rozwiązanie mojego problemu: bezpieczniki nad nogami pasażera, pod schowkiem: Drugi rząd bezpieczników od lewej, 3 bezpiecznik od góry 7,5A - wyjąć, odpalić auto ok 1-2 min pracy silnika, zgasić auto, wpiąć bezpiecznik i powinno być ok-nie było tego samego dnia
ale na drugi dzień mogłem już usunąć sparowane telefony (wcześniej wyskakiwało kręcące się kółko i informacja że nie ma sparowanych urządzań) i bluetooth póki co działa :)

boldek
19-01-2018, 11:30
Lekko odświeżam temat i potwierdzam słowa przedmówców. Do wczoraj miałem ten sam problem - po włączeniu bluetootha w telefonie (Moto X Play z Androidem 7.1.1) w ogóle nie był odnajdywany sygnał z modułu bluetooth w aucie. Model auta: Mondeo 2009 z systemem audio Blaupunkt Travelpilot NX (wersja z AUX i USB). Wystarczyło przy wyłączonym zapłonie wyjąć bezpiecznik od audio na 2 min. Po włożeniu cały system audio się zrestartował, trzeba było wprowadzić kod radia i bluetooth zaczął działać poprawnie. Nastąpiło parowanie urządzeń - trzeba wprowadzić w telefonie kod który pojawia się na wyświetlaczu NX'a i po chwili zaczęło się pobieranie listy kontaktów z telefonu, rejestru połączeń, itp. W Conversie pojawiła się dodatkowo ikonka telefonu więc sterowanie połączeniami tel. może się odbywać z kierownicy. Moduł Voice też zaczął działać poprawnie, więc można wykonać połączenie 1 kliknięciem w łopatkę przy kierownicy, a resztę poleceniami głosowymi (u mnie po angielsku, ale widziałem w necie ofertę przerobienia całości włącznie z menu NX'a i automapy na PL).

Poniżej zaznaczyłem o który bezpiecznik chodzi. Skrzynka jest pod deską rozdzielczą, nad nogami pasażera w postaci klapki, którą trzeba odbezpieczyć pokrętłem, aby się otworzyła.

http://i66.tinypic.com/1238o54.jpg

riccardo1
29-01-2018, 09:59
Witam,
może ktoś poradzi co robić. Samochód nie reaguje na sterowanie głosem oraz po sparowaniu telefonu z Sync słychać tylko na głośnikach rozmówcę, natomiast dzwoniący nie słyszy kierowcy. Fordzik kupiony po naprawie z USA, jest "głuchy" od momentu kupna, więc niestety nie wiem jak było wcześniej. Mikrofon po włożeniu do innego Forda działa, wiązka w porządku - sprawdzona ciągłość przewodów od mikrofonu aż do Synca. Wiązka mikrofonu wpięta w prawidłowe piny Synca. W systemie ustawiono również konfigurację fabryczną. Mikrofon nadal nie działa.
Pomocy,
pozdrawiam

Rysiek27
20-04-2018, 06:53
Dopadło i mnie :(. Wczoraj działało, dzisiaj nie całkiem: nie słychać sygnału dzwonka przy łączeniu, nie wycisza się radio, a po połączeniu nie słychać rozmówców (w obydwie strony) w systemie audio. A taki byłem zadowolony z tego BT ...

Na szybko resetowałem w opcjach "ustawienia audio" i "ustawienia systemowe", parowałem ponownie obydwa telefony. Miał ktoś takie objawy? Co mogło wysiąść? Czy radzicie tak jak poprzednikom po prostu odłączyć akumulator celem "twardego" zresetowania? To chyba pewniejsze niż zabawa z bezpiecznikami?

(Samochód do Mondeo 2009 z FX-em. Sprawdzałem po numerach seryjnych FX-a i nie jest to niby ta felerna wcześniejsza seria która padała po odłączeniu akumulatora. Ale zawsze jakaś obawa jest ...)

wiktorostrowski
26-07-2018, 07:06
Witam. Może ktoś wie jak rozwiązać mój problem. Początkowo zanikał BT a po pewnym czasie nie mogę sparować telefonu z radiem. Nie działa przycisk PHONE ( zero reakcji) Wymieniłem radio ( identyczne kody ) i dalej nic więc to nie radio tylko komputer. Możliwe że moduł BT albo nie kontaktuje albo padł. Może ktoś z was wie gdzie szukać komputera centralnego w ford Fusion 2015 z Kanady. Pozdrawiam

wojtek_mlody
26-07-2018, 10:21
Początkowo zanikał BT a po pewnym czasie nie mogę sparować telefonu z radiem.

Hej,

U mnie skończyło się wymiana modułu bt. Padł... A objawy były podobne. W smax moduł bt jest za schowkiem

pawelostutos
26-02-2019, 19:37
Sprawdź w jakiej wersji BT pracuje Twój telefon a w jakiej system w samochodzie. Nowsze telefony z BT 4.x mogą nie chcieć współpracować ze starszymi wersjami BT np. 2.x a tu już upgrade softu może nie pomóc.

Święte słowa kolego.Właśnie u mnie wystąpił ten problem.Telefon z wersją bluetooth 4.2 i kolizja przy połączeniu. Więc wziąłem telefon żony z bluetooth 2.7 i połączenie nastąpiło od razu po znalezieniu Audio Ford przez telefon i wpisaniu kodu "0000" Dzięki za podpowiedz,tylko że teraz nie wiem co zmienić? telefon czy Mondziaka?:pomysl:

minipudzianek
28-02-2019, 10:21
Witajcie,

pozwolę sobie dołączyć się do wątku. W Galaktyce 2012r. BT działał do tej pory bez zarzutu - parowałem wiele różnych telefonów, słuchałem Spotifaja przez AUX, rewelacja. Nagle, któregoś pięknego dnia - 2 z 4 telefonów się rozparowały. Przystąpiłem do parowania:

- wyszukuję urządzenie Ford Audio i klikam na telefonie "paruj"
- na radiu wyskakuje kod i słyszę "proszę wprowadzić kod xxxx na telefonie"
- na telefonie pojawia się pole do wpisania kodu z radia
- wpisuję kod z radia, zatwierdzam i nic, widzę Ford Audio jako niesparowane
- robię to samo na innych telefonach, sytuacja analogiczna albo w ogóle brak kodu na radiu, w zależności od telefonu

Mieliście takie objawy? Wygląda, że moduł BT działa, bo przecież prezentuje się kod i urządzenie daje się wyszukać. Myślicie, że wyjęcie bezpiecznika pomoże? Reset do fabrycznych robiłem, urządzenia sieciowe w telefonach też wymazywałem...

Kalin20
04-03-2019, 08:00
Witam Koledzy!

W sobotę w moim mondeo (12 rok, po lifcie, kombi) również pojawił się problem z BT/AUX/USB - wszystkie te ficzery przestały działać w czasie jazdy autostradą. Co ciekawe miałem włączone radio i nie korzystałem z tych opcji, które zniknęły. Generalnie wyglądało to tak, że radio przestało grać, convers się wygasił całkowicie po czym wszystko uruchomiło się ponownie. Radio grało więc nie drążyłem tematu. Na drugi dzień chciałem posłuchać muzyki z USB - wchodzę na AUX/CD a tam pusto - świeci napis AUX, brak opcji wyboru BT/AUX/USB przy czym sama funkcja nie działa - po podłączeniu telefonu po kabelku dźwięk nie jest odtwarzany. Później zauważyłem też, że funkcja telefonu też nie działa, nie mogę w nią wejść. Na conversie telefon zniknął.

I teraz najważniejsze czyli rozwiązanie problemu, które zresztą już w tym temacie padło. Usterkę usunąłem przez wyjęcie na 10-15 minut bezpiecznika F43 ze skrzynki bezpieczników w komorze silnika. Bezpiecznik nie był spalony, nie wyskoczył sam, trzymał się mocno w gnieździe.
Potwierdzam skuteczność tej metody i potwierdzam, że to właśnie ten bezpiecznik resetuje moduł BT w mondeo.

Na koniec ostrzeżenie: jest potrzebny kod z radia bo po wyjęciu bezpiecznika trzeba go wprowadzić. Ale jest też dobra wiadomość - ustawienia radia oraz indywidualne nastawy dźwięku nie zniknęły.

Tom-68
31-03-2019, 17:09
Witam Panowie.

Podepnę się pod ten wątek, ponieważ też zgineło mi połączenie z telefonem oraz USB.
wyjęcie bezpiecznika czy odpięcie klemy nawet na ponad 2 godziny nic nie dało.
Czytałem ten post.
Czy to znaczy że padł mi modem Bluetooth? jaki kupić do MK4 2012 po lifcie ?
Czy na module jest napisany nr. ?
Czy może potrzebne jest nowe opragromowanie? tylko jak wgrać skoro usb nie działa?
Może jest ktoś z Bydgoszczy lub okolic, kto by pomógł?

peteypee
01-04-2019, 20:32
Modul jest pod schowkiem. Najlepiej go wyjac i sprawdzić numery. Skoro polift to na pewno modul z końcówka 112. Jeśli masz vc po polsku to 212. Jest szansa ze padł. Najlepiej podpiąć pod kompa sprawdzić czy jest polaczenie. Sprawdzić wtyczki, może cos się obluzowalo. Dobrze tez byłoby podmienić na chwile na inny modul. Jeśli inny zadziała to odpowiedz sama się nasuwa...

Tom-68
03-04-2019, 08:26
Dzięki peteypee.
Mam zamiar w sobotę, dostać się do modułu.
- zamówiłem sobie kabelek, tak że zobaczę co pokaże ?
Po lekturze na forum obstawiam że moduł, padł.
Widzę, że jest to jednak problem Forda - a tak chwaliłem ten samochód :572:

peteypee
04-04-2019, 18:48
Myślę ze problem prędzej tkwi w dostawcy kabli bo "gnija" i potem dzieją się cuda niewidy wianki....a elektronika bywa wrazliwa na rozne spięcia, przepiecia itd

Tom-68
20-07-2019, 13:19
WITAM.

Mam pytanko jeżeli mam u siebie zamontowany MODUŁ BLUETOOTH CS7T-14D212-AD
to muszę kupić dokładnie o takim samym nr i końcówce AD czy mogę dowolny?
Czy ktoś obczaił czym różnią się te litery ?

peteypee
22-07-2019, 19:22
Masz moduł pl język. Więc jeśli chcesz mieć USB i pl język to tak sam musisz kupić jeśli nie zależy Ci na języku to z 8...112-xx gdzie x to dowolna litera. Im dalsza ta ostatni tym nowszy soft.

Tom-68
24-07-2019, 19:21
Dzięki Peteypee.

Dziś wymieniłem na używany moduł CS7T-14D212-AB. Wszystko działa jak przed awarią.
Super sprawa. :) A tak nie nawiasem mówiąc nie źle sobie życzą za używkę.
Ale w końcu mogę muzy posłuchać. :) bezcenne. I mandatu za telefon nie dostanę :D

pozdrawiam

peteypee
27-07-2019, 20:34
Pl moduły maja ceny większe niż całe nawi do xf polifta:) dla tego ja kupowałem włoski 112 za 50zl:) funkcjonalność ta sama a włoski znam :) Poza tym vc tak na prawdę to tylko wybieranie z etykiet numerów (bądźmy szczerzy kto głosowo steruję klima? Odsetek? Komend jest tak mało że nawet chińskiego można się nauczyc:))

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Ciqita
21-08-2019, 20:20
Witam, podepnę się do tematu, może ktoś coś wie i mi pomoże.
Mam Forda Galaxy i w nim radio nx DVD. Mam problem z mikrofonem, chyba tak sądzę. Telefon paruje się z BT, pobiera kontakty, dzwoni i słychać rozmówcę ale on mnie nie słyszy. Tak samo jest z komendami głosowymi, nie słyszy je babka po sygnale. Więc dlatego myślę że to wina mikrofonu. Ale. Rozebrałem górny schowek, wyciągnąłem mikrofon i sprawdziłem omomierzem że działa więc chyba musi być coś innego na rzeczy. Może się mylę, jak by ktoś coś mógł pomóc.
Z góry dziękuję

rarytas22
05-06-2020, 11:33
Cześć, odgrzeje trochę temat żeby nie robić nowego, 2-3 lata temu w momencie zakupu auta (mk4 2013r) byłem w aso na dokładnym sprawdzeniu, już wtedy wyskoczyło im na komputerze że mikrofon nie działa poprawnie, a dokładniej taki mam kod błędu :

B1D79:15-2F - (ACM) - Wejście mikrofonu - Obwód zamknięty do akumulatora i otwarty - kody (DTC) zarejestrowane obecnie. Obecnie występuje usterka.

Nie przeszkadzało mi to bo nie korzystałem po prostu z tego mikrofonu. Trochę się teraz u mnie pozmieniało i jednak bym chciał mieć sprawny mikrofon a nie przełączać za każdym razem na telefon podczas rozmowy.
Dzwoniłem do dwóch elektromechaników w mojej okolicy to stwierdzili że nie mają czasu na takie "pierdoły"
Jeżeli chodzi o elektronike to niestety jestem kompletnie zielony, czy ktoś byłby wstanie jak dla JELENIA wytłumaczyć jak bym mógł się do tego zabrać?
Bo jeżeli sam tego nie zrobie to zostanie mi ASO, tam chyba przyjmą nawet taką "pierdołe" :P

peteypee
07-06-2020, 19:06
Zacząłbym od sprawdzenia mikrofonu na początek. Bo rozumiem że masz moduł bt i działał?

Lukasz1642
12-06-2020, 18:38
Witam posiadam radio travelpilot w moim mondeo. Wszystko chodziło bez zarzutu a mianowicie polaczenie telefonu przez bluetoth. Wczesniej telefon sie łączył i bez problemu moglem puszczac muzykę w glosnikach samochodu. Od jakiegos czasu mam problem taki ze telefon sie łączy z pojazdem ale nie ma możliwości puszczenia muzyki (w telefonie puszczam play i sie samo stopuje i jakby radio zawieszalo sie) . kupilem kabel Jack Jack żeby tak sluchac muzyki i raz leci muzyka raz nie. Ktos zna sposob na rozwiazanie tego problemu ?

pentiki
02-07-2020, 21:28
Witam
Mam problem z wybieraniem głosowym w Sync 2.5. Telefon jest sparowany z Sync. Jednakże przy podaniu komendy głosowej np. podaniu nazwy kontaktu telefonicznego Sync chce to robić przez S Voice lub google. Bez internetu nie chce w ogóle łączyć się z podanym głosowo numerem. Czy ktoś spotkal się może z takim problemem.

ahinsa81
03-02-2023, 07:47
Pozwolę sobie podpiąć się pod temat, mam odobny problem do opisywanych tutaj:

Auto to MKIV 2.2 TDCI Titanium X z 8.2008, radio to navi NX na DVD, moduł Bluetooth to 7S7T-19G488-AE , telefon to Sony Xperia Z3 z antkiem 5.1.1

Dzieje się tak, że w tel odnajduję Ford Audio, paruję kodem 0000 i przez parę chwilę tel jest połączony z autem, po czym po kilku sekundach rozłącza się. Za chwilę jeszcze na moment się połączy i koniec.
Ikonka słuchawki na Conversie robi się "nie podświetlona", łączności nie ma.

Czy ktoś wie o co chodzi???? Z tel mojej kobiety, jakiś tam starszy Samsung na Antku 4.4, łączy się idealnie, wszystko działa...

Czy to wina za nowego softu na moim telefonie?

Jakieś sugestie? Porady?

ja miałem podobnie po przełączeniu telefonu w tryb oszczędzania baterii. po powrocie do normalnych ustawień, niby się połączył ale nie widział telefonu i się rozłączał. pomógł zwykły restart telefonu i ponowne sparowanie go z BT w aucie :>

dodo02
22-02-2024, 22:26
Cześć, wprawdzie temat leciwy, auto nie to, ale zaryzykuję. Poruszone tu problemy bardzo dobrze pasują do tego co się dzieje u mnie.

Ogólnie to nagle przestał mi działać USB i bluetooth.

Posiadam S-Max z 10.2012 z radiem Blaupunkt nx i kartą SD, z nawigacją, premium sound system. W standardzie był USB i AUX w podłokietniku i bluetooth. W komputerze moduł ACM zgłasza się jako BM2T-18K931-AH (Calibration level: BM2T-18K931-AH, Strategia: BS7T-14C164-AL). Samochód jest z Niemiec i od razu na miejscu był wgrywany j. polski i mapy. VC jest po angielsku (różne języki, ale pl nie ma). Przez 3 lata nie miałem żadnych problemów z ww. funkcjami.

W niedzielę podczas krótkiej przejażdżki przyciął mi się dwa razy utwór odtwarzany z USB. Po krótkim postoju, odpaliłem ponownie auto i USB cały czas się wczytywał aż w końcu przestał. Wyjąłem/włożyłem parę razy pendrive i nic. Pomyślałem że to penciak padł, ale w domu go sprawdziłem i wszystko działa.
We wtorek chciałem sparować nowy telefon i nie znalazł radia. Stary też nie widzi, mimo że był wcześniej sparowany.
Po wejściu w opcje radia BT był wyłączony (i co jakiś czas widzę, że jest wyłączony ponownie), jego włączenie nic nie daje, wejście w jedną z trzech opcji BT (usuń urządzenia, przełącz tel i coś jeszcze) powoduje, że mieli, mieli i po jakimś czasie wyświetla brak urządzenia.
Przycisk PHONE działa o tyle, że wyświetla panel telefonu, ale z informacją że brak urządzeń. W lewym dolnym rogu ekranu nie ma żadnej ikonki od zasięgu.
Podczas wkładania pendrive dioda na nim zapala się na ułamek sekundy. Jakieś ładowanie przez ten USB w podłokietniku jest.
AUX nie mam jak sprawdzić.
W radiu po naciśnięciu AUX/CD wyświetla mi się dostępny tylko BT i AUX. USB jest szary.
Kamera cofania i sygnalizacja dźwiękowa z czujników działą.
Voice control nie sprawdzałem bo nie używam.

Wyjąłem na 1,5 h bezpiecznik F43 pod maską i F21 pod schowkiem pasażera. Radio się zresetowało, podałem pin, ale dalej bez zmian. Potem wyjąłem na chwilę wszystkie bezpieczniki pod schowkiem.

Co mogę jeszcze sprawdzić przed demontażem schowka i wyjęciem modułu BT?
Czy w bagażniku są jeszcze jakieś bezpieczniki warte wybebeszenia?
Jak sprawdzić moduł BT? Ktoś pisał wcześniej o podłączeniu do komputera i sprawdzeniu. Na jakimś zdjęciu widziałem jakby gniazdo microusb. Czy to można jakoś sprawdzić w domowych warunkach, czego bym potrzebował?
Czy po zakupie nowego (używanego) modułu trzeba go aktualizować? Jeśli tak, to skąd soft?

Antej
22-02-2024, 22:41
Dane o module BT sprawdzasz w ten sam sposób co dane o radiu.

Jeśli to jednojęzyczna moduł to może aktualizacja goodratuje, ale gwarancji nie ma.

Do tego radia możesz kupować każdą wersję językową, PL i tak nie będzie.
Warunek,musi być z tych nowszych.

dodo02
23-02-2024, 08:59
Dzięki za szybką odpowiedź, ale... co masz na myśli:

Dane o module BT sprawdzasz w ten sam sposób co dane o radiu.

Chodzi o zczytanie go np. w Forscan, czy można go jakoś podłączyć do PC-ta i coś odczytać? Wybacz jeśli to proste pytanie, ale nie miałem jeszcze do czynienia z tymi sprawami :) Widziałem ten wątek, ale nie miałem jeszcze czasu go przejrzeć:
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=273951

Widziałem informacje o aktualizacjach, ale nie bardzo rozumiem na czym one polegają. Wywnioskowałem że należy nagrać soft na pendrive i załadować do portu, ale co potem, to się jakoś uruchamia? Po diodzie na penciaku wnioskuję że port może w ogóle nie działać, chociaż coś tam telefon podładował. Skąd wziąć soft? Czy nadpisze to języki w interfejsie radia? Radio miałem pewnie aktualizowane przy zakupie, razem z odblokowaniem map i Convers+. Wtedy też doszedł język polski. Chcę wiedzieć czy muszę się jakoś bardziej przygotować żeby przywrócić potem wszystkie funkcjonalności.

Do tego radia możesz kupować każdą wersję językową, PL i tak nie będzie.
Warunek,musi być z tych nowszych.

Tylko Voice Control nie mam po polsku, ale i tak nie używam, wiem że nie da się go przetłumaczyć. Wczoraj wieczorem jeszcze sprawdziłem jego działanie, i gadało mi się z tą panią jak nigdy :) Wersje modułów widziałem w wątku więc sobie poczytam, jak wyjmę swój.

Antej
23-02-2024, 09:18
Moduł BT to jedno, radio i C+ to co innego.
Grzebanie w jednym nie zmienia niczego w pozostałych.

Wersję modułu czytasz z naklejki albo po OBD.

Aktualizacja po USB, jeśli nie się jej wystartować "znanymi nam sposobami", opisanymi na forum, to nic z tym nie zrobisz.

Czy moduł, czy port USB uszkodzone co do wymiany,to już do sprawdzenia w aucie.

dodo02
23-02-2024, 09:36
Aktualizacja po USB, jeśli nie się jej wystartować "znanymi nam sposobami", opisanymi na forum, to nic z tym nie zrobisz.

Dzięki, poszukam i poczytam.

Moduł BT to jedno, radio i C+ to co innego.
Grzebanie w jednym nie zmienia niczego w pozostałych.

To spoko, czy funkcja Voice Control też jest obsługiwana przez ten moduł? Zastanawiałem się czy to może być jakaś wiązka, bo usb przycięło się akurat jadąć po wyboistej drodze, ale potem jeszcze działał. Domyślam się że VC jest w tym module, więc jak działa, to moduł jest aktywny, tylko może uszkodzony.

ODB wypluł mi takie moduły, widzę "SRM - Moduł rozpoznawania mowy" nie widzę nic o BT. Miałem jeden błąd w obszarze przycisków kierownicy, ale to prawdopodobnie przez problemy z przyciskami tempomatu, nie mogę się zebrać żeby je przelutować. Jego skasowanie nic nie dało.

Interfejs:
Typ: FTDI #1:D3091O2M, 2000000 bps
Interfejs: STN1170 v4.4.0 (ELM327 v1.3a)
Min.delay: 3 ms ( Doskonały)
Błędy: Brak

Pojazd:
Model: Ford Galaxy\S-Max
Silnik: EcoBoost Gasoline Turbocharged Direct Injection
Pojemność: 1.6L
Rok: 2012
Miesiąc: 10
Generacja: 2010.5MY
VIN: WF0SXXGBWSCYxxxxx

PCM - Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module).
Nr części: BG91-12A650-ASA
Calibration level: BG91-12A650-BPA
Strategia: BG91-14C204-BPA
Hardware type: BG91-12B684-AD
Całkowity (przebyty) dystans: 160572.0 km

OBDII - Diagnostyka pokładowa II

SASM - Moduł czujnika kąta skrętu układu kierowniczego
Nr części: 9G9N-3F818-CD
Calibration level: 9G9N-3F818-CD
Strategia: BV6T-14C309-AD

ABS - Układ przeciwdziałający blokowaniu hamulców (Antilock BrakingSystem).
Nr części: CG91-2C405-CC
Calibration level: CG91-2C405-CC (latest known: CG91-2C405-CD)
Strategia: CG91-14C036-CC
Kalibracja: CG91-14C037-CC

RCM - Moduł układu SRS
Nr części: BM2T-14B321-AC
Calibration level: BM2T-14B321-AC
Strategia: BM2T-14C028-AC
Kalibracja: BM2T-14C098-AC

PSCM - Moduł sterujący układem wspomagania kierownicy
Nr części: BG91-3K514-AC
Calibration level: BG91-3K514-AC
Strategia: BG91-14C072-FD
Kalibracja: BG91-14C073-FD

BCMii - Modul sterujacy ukladami nadwozia
Nr części: BG9T-14A073-DL
Calibration level: BG9T-14A073-DL (latest known: BG9T-14A073-DM)
Strategia: BG9T-14C094-AL
Kalibracja: BG9T-14C095-AL

IPMA - Moduł przetwarzania obrazu A
Nr części: BS7T-19H406-AF
Calibration level: BS7T-19H406-AF
Strategia: BS7T-14F397-AF
Kalibracja: BS7T-14F398-AF

SODR - Moduł sterujący wykrywaniem przeszkód z boku pojazdu – prawa strona
Nr części: AM2T-14C689-BG
Calibration level: AM2T-14C689-BG
Strategia: AM2T-14D368-BG
Kalibracja: AM2T-14D369-BD

SODL - Moduł sterujący wykrywaniem przeszkód z boku pojazdu – lewa strona
Nr części: AM2T-14C689-AG
Calibration level: AM2T-14C689-AG
Strategia: AM2T-14D368-AG
Kalibracja: AM2T-14D369-AD

CMR - Moduł kamery tylnej
Nr części: 9M2J-19H405-AD
Calibration level: 9M2J-19H405-AD
Strategia: 9M2J-14F631-AD

TRM - Modul przyczepy
Nr części: 6G9N-14B192-AC
Calibration level: 6G9N-14B192-AC
Strategia: 6G9N-14C280-AB

SRM - Moduł rozpoznawania mowy
Nr części: CS7T-14D212-AD
Calibration level: CS7T-14D212-AD (latest known: CS7T-14D212-AH)
Strategia: CS7T-14D205-AD
Kalibracja: CS7T-14D206-AD

PDM - Zespół sterujący drzwiami pasażera
Nr części: 9G9T-14B533-VC
Calibration level: 9G9T-14B533-VC
Strategia: 9G9T-14C108-AD
Kalibracja: CG9T-14C109-AA
VIN: 00000000000000000

DDM - Modu drzwi kierowcy
Nr części: 9G9T-14B533-SC
Calibration level: 9G9T-14B533-SC
Strategia: 9G9T-14C064-AD
Kalibracja: CG9T-14C065-AA
VIN: 00000000000000000

PAM - Moduł systemu wspomagającego parkowanie
Nr części: BS7T-15K866-AE
Calibration level: BS7T-15K866-AE
Strategia: BS7T-14C090-AD

HVAC - Ogrzewanie Wentylacja Klimatyzacja
Nr części: BM2T-18C612-FD
Calibration level: BM2T-18C612-FD
Strategia: BM2T-18D619-AD
Kalibracja: BM2T-18D620-AD

RFA - Siłownik funkcji zdalnego sterowania
Nr części: 7S7T-19G481-DE
Calibration level: 7S7T-19G481-DE
Strategia: 7S7T-14C104-CE
Kalibracja: 7S7T-14C105-AC

ACM - Moduł sterujący sprzętu audio
Nr części: BM2T-18K931-AH
Calibration level: BM2T-18K931-AH
Strategia: BS7T-14C164-AL

IPC - Moduł sterujący tablicą rozdzielczą
Nr części: CS7T-10849-TD
Calibration level: CS7T-10849-TE (latest known: CS7T-10849-TH)
Strategia: CS7T-14C026-CD
Kalibracja: CS7T-14C026-CD
Licznik przebiegu: 160572.0 km

Antej
23-02-2024, 09:43
Nie zrobisz mu aktualizacji. Jak jest uszkodzony to tylko wymiana.
Jest w nim j.polski.
Do sprawdzenia konfiguracja auta, czy nie zgubił ustawienia do USB.

VC jest w radio, w tym modelu, więc wymiana na tańszy BT jest mozliwa.

WataPLbn
07-08-2024, 09:18
Witam . Jestem posiadaczem MK4 nie moge sie połączyć z bluetooth nie dziala aux zajrzalem w końcu za showek a tu niespodzianka po niemcu jakaś rzeźba wiecie moze o co tu chodzi? I jak to ogarnąć? Forscan nie widzi modułu.

Antej
07-08-2024, 09:30
Moduł zapewne umarł.
Dokładany pewnie według schematów i pewnie zadziała.
Wymienić moduł i pewnie ruszy.

Jeśli nie ruszy, to trzeba usiąść i sprawdzić konfigurację auta i poprawność wpięcia wiązki.

Animate
17-12-2024, 10:11
Moduł zapewne umarł.
Dokładany pewnie według schematów i pewnie zadziała.
Wymienić moduł i pewnie ruszy.

Jeśli nie ruszy, to trzeba usiąść i sprawdzić konfigurację auta i poprawność wpięcia wiązki.

A gdzie to sprawdzic w forscanie to znajdę mam podbnie jak kolega wyświetla mi bt ale nie mogę sparowac za cholerne telefonu i gniazdo USB w podłokietniku też nie działa

Antej
17-12-2024, 10:14
Nie cytuj całych postów zwłaszcza gdy odpowiadasz bezpośrednio na nie.

Możesz sprawdzić na liście modułów.
Tyle że przy tych objawach moduł mozna wymieniać w zasadzie "w ciemno".