Zobacz pełną wersję : Jaki silnik Diesla ?
RobertoBerlin 21-02-2012, 13:09 Kochani, zbliżam się do zakupu trzeciego już skolei Forda. Tym razem ma to być Galaxy 1,9 Tdi. No i mam dylemat który silnik 116 KM czy 131 KM.
Moje pytanie dotyczy jakości silników i ich awaryjności, czym się różnią i które są trwalsze ? Osobiście wlałbym 131 wiadomo większa moc ale nie wiem czy to dobry wybór ?
Z góry dzięki za pomoc.
Robert
Bierz 130KM, chyba, że Ci się uda znaleźć tego 150 kucy :D fajnie śmiga.
Jest jeszcze wersją 150 KM, ale ona była w MK2 i to pod koniec produkcji tego modelu pytanie którego chcesz kupic :wink:
djibiza co do minuty mu odpowiedzieliśmy ;)
Od czterech lat jestem posiadaczem MK2 131 kucyków nieznam silnika 150 ale jest to prawdopodobnie ten sam silnik tylko inaczej skonfigurowany elektronicznie (ta sama pojemność skokowa)ja ze swojego jestem zadowolony. Prawda jest taka że jak kupisz 110 będziesz chciał 116 i tak dalej każdy następny będzie ci się wydawał zbyt wolny. Wybór należy do ciebie. jak na nasze drogi polecam 131
Pozdrawiam
kubabike 21-02-2012, 14:34 Z tego co rozmawiałem z mechanikiem specjalizującym się w silnikach vw mówił, ze 130KM jest droższa w eksploatacji, droższa turbina i sprzegło. Odradzał mi 130kę więc zdecydowałem się na 115. Mam też znajomego, który kupił sharana 130km i bardzo psioczy, bo turbina pusciła mu dymu i nie dojechał do domu. Niby to żaden argument ale gdzieś w głowie zostało.
Wcześniej jezdzilem sharanem tdi 110km i nie żałuję zmiany.
No sprzęgło jest na pewno droższe do 130/150KM niż do 115KM, ale tego nie wymieniasz co sezon. A co do turbiny to nie patrz na to, że 130KM puściła dym, w swojej karierze kierowcy zajechałem z 5 turbin ze 115 konnego silnika 1.9 :D m.in. z galaxy i alhambry mk2, toledo 2007r czy passata. Pamiętaj, jak dbasz tak masz. Na normalną jazdę to 115KM Ci starczy też.
dominiktdci1994 21-02-2012, 19:16 Kolego a nie myślałeś o benzynie ?;)
Ja mam 115 po chipie i też bym koledze poradził dobrą benzynę+gaz. Niestety ale naprawy diesla są bardzo drogie.
No sprzęgło jest na pewno droższe do 130/150KM niż do 115KM, ale tego nie wymieniasz co sezon.
Nie koniecznie ;)
1.9 Diesel TC (115PS) i 1.9 Diesel TI (90PS), cena ASO nowe ok. 3 tys. wersja regenerowana ok 2,2 tys.
1,9 Diesel TI (150 KM), cena ASO nowe ok 1,4 tys. regenerowane ok. 1,7 tys.
(choć tu chyba jest błąd w katalogu bo droższe powinno być nowe a nie regenerowane, ale w tym przypadku bardziej chodzi o porównanie cen)
8) 8) 8)
Nie wiem jaki to ma być rocznik galaxy, ale jeśłi około 2000 to najtrwalszy dizel jaki się udał to VAGowski AFN 110 km. Jeśli komuś za mały to za 900 -1200 złotych zrobić program na 135 -140 KM i 300 Nm..
Z nowszymi dizlami forda nie chciałbym mieć do czynienia. Ewentualnie VAGa bym przyjął - czyli trzeba kupić sharana.
Nie wiem jaki to ma być rocznik galaxy, ale jeśłi około 2000 to najtrwalszy dizel jaki się udał to VAGowski AFN 110 km. Jeśli komuś za mały to za 900 -1200 złotych zrobić program na 135 -140 KM i 300 Nm..
Z nowszymi dizlami forda nie chciałbym mieć do czynienia. Ewentualnie VAGa bym przyjął - czyli trzeba kupić sharana.
jak masz pisać bzdury to nie pisz wcale bo Twoje przemyślenia nikomu nie pomogą,a po to jest to forum
jak masz pisać bzdury to nie pisz wcale bo Twoje przemyślenia nikomu nie pomogą,a po to jest to forum
Zapomniał napisać, że z siedmioma osobami na pokładzie, bagażnikiem zapakowanym pod roletę i boxem na dachu pali mu 4,5l/100km ... w mieście, a do tego wcale nie pracuje jak 15 letni traktor.
xmikexpl 01-03-2012, 19:12 Nie wiem jaki to ma być rocznik galaxy, ale jeśłi około 2000 to najtrwalszy dizel jaki się udał to VAGowski AFN 110 km. Jeśli komuś za mały to za 900 -1200 złotych zrobić program na 135 -140 KM i 300 Nm..
Święta racja. Ja mam zrobione na 143 kucy właśnie ten ze zwykłym turbo.
Przyjacielu mechanik mój mowił mi że to niemożliwe żeby tyle zrobić sam ma sharana. Wsiadł do mnie i powiedział że k...a nie możliwe. Jeździ lepiej niż moj sharan 131PS. I tak właśnie jest....:) I pali mniej.....:)
bobster86 24-03-2012, 18:58 Witam tez jestem zainteresowany kupnem galaxy z silnikiem 1.9 tdi ale jak kolega RobertoBerlin mam dylemat o jakiej mocy. Z odpowiedzi nic nie wyniklo wiec nadal mam pytanie jakiej mocy lepszy? dzieki za wszystkie odpowiedzi pozdrawiam
|
|