Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2003-2007] Montaż czujników parkowania bez zdejmowania zderzaka
MichałKrzykawski 13-03-2012, 10:34 Witam, sprawa tak jak w temacie - kupiłem czujniki z samym brzęczykiem, gdyż uważam podobnie jak inni, że to najlepszy patent. Czytałem temat o montażu w C-Maxie MK2 i tam pisano, iż montaż jest możliwy bez zdejmowania zderzaka, i kable od czujników można puścić przelotką. Pytanie moje brzmi - czy w MK1 sytuacja wygląda tak samo ? Z góry bardzo dziękuje za odpowiedź, w razie zdublowania tematu, przepraszam ale szukałem i nie znalazłem informacji o montażu czujników w Maxie MK1, tylko temat użytkownika rafus22 dot. Cmaxa MK2.
dafior01 13-03-2012, 12:30 Nie trzeba ściągać zderzaka. Sam zakładałem w ostatnie wakacje.
Zwyczajnie wywierciłem otwory (4 - bo taki zestaw mam) w tej czarnej części zderzaka. Potem tylko trochę trzeba poleżeć pod autkiem, poprowadzić przewody od czujników przy belce pod zderzakiem żeby nie latały i wprowadzić je z prawej strony razem z wiązką do bagażnika. Tu jest zabawa żeby je wyciągnąć nie ściągając boczku w bagażniku. Ja to zrobiłem przy pomocy długiego sztywnego drutu który wsadziłem od dołu a wyciągnąłem w okolicach pasa bezp. Centralkę schowałem w tym schowku w bagażniku. No i z tej prawej lampy wyciągnąłem sygnał ze światła cofania.
Działa wszystko jak trzeba.
MichałKrzykawski 13-03-2012, 12:40 Wielkie dzięki, jutro podjadę na kanał zobaczyć Maxa od dołu, jak to tam wygląda. Jeszcze 2 pytania - w którym miejscu wyjąłeś ten drut przy pasie bezpieczeństwa ? I jak montowałeś czujniki - tez mam 4 sztuki, wiertło też mam ale chodzi mi o podklejenie ich - taśma dwustronna czy inny patent ?
dafior01 13-03-2012, 12:48 2 pytania - w którym miejscu wyjąłeś ten drut przy pasie bezpieczeństwa ? I jak montowałeś czujniki - tez mam 4 sztuki, wiertło też mam ale chodzi mi o podklejenie ich - taśma dwustronna czy inny patent ?
1. Tak jak pisałem, twardy drut wsadzasz od spodu i kombinujesz żeby wyszedł ci od góry. Góra to puste (otwarte) miejsce, które pokaże ci się jak dostaniesz się do lampy tylnej.
2. nie wiem co ty kupiłeś, ale te co ja kupiłem mają takie jakby zatrzaski. Jak je włożyłem w dziurki - to owszem da się nimi pokręcić (to ważne bo trzeba potem skalibrować ich działanie), ale żeby wyjąć to już trzeba by na siłę je wpychać. Żadnego podklejania nie robiłem.
MichałKrzykawski 13-03-2012, 12:49 Już wszystko wiem i jeszcze raz dzięki. A kalibracja polegała na czym ?
też montowałem w zeszłe wakacje, tak samo jak kolega dafior01 na wcisk
nic nie kalibrowałem, cała centralka w schowku w bagażniku, a wyświetlacz z brzęczkiem dałem na plastikową osłonę, która jest pod sufitem, na pas środkowy:) fajnie widać w lusterku wstecznym ile mam jeszcze do przeszkody :)
dafior01 13-03-2012, 13:16 A kalibracja polegała na czym ?
Na tym polega że trzeba ustawić miejsce na które patrzą czujniki. te co ja mam są jakby pod kątem i obrót ich powoduje zmianę miejsca na które patrzą. Np, te skrajne ustawia się żeby nie patrzyły w oś samochodu a na boki. Jak popatrzysz na tą czarną listwę to ona nie jest pod kątem prostym do podłoża.
To miałem na myśli mówiąc kalibracja.
MichałKrzykawski 13-03-2012, 14:11 Dzięki wielkie, jutro zabieram się do roboty zgodnie z waszymi wskazówkami. Co do moich czujników, są one płaskie tak więc kalibracji chyba nie będzie, kabel lampy wstecznej jest zielony z pomarańczowym paskiem a (-) jest czarny tak ? Bo tak czytałem, że jest w MK2.
masz tu zdjęcie jak rozmieszczone mam czujniki:
zdjęcie znalazłem na naszym forum :)
MichałKrzykawski 13-03-2012, 14:41 Gdyby nie znaczek TDCI (no i czujniki, które dopiero są w drodze), byłby idealnie jak mój ;) Widziałem to foto w temacie właśnie CMaxa 2.
Witam
Też zamierzam zamontować czujniki parkowania do tył z brzęczykiem, problem polega na tym jakiej firmy polecacie aby to poprawnie działało np.podczas deszczu bo różne opinie słyszałem
Osobiście mam takie nie wiem czy jeszcze istnieje ta firma ,ale nie narzekam przy deszczu nic się nie dzieje, jedynie zima jak się zaśnieża to piszczy ze jest przeszkoda .
MichałKrzykawski 13-03-2012, 18:47 http://img19.allegroimg.pl/photos/oryginal/21/81/68/23/2181682329
Ja kupiłem te, jutro lub w czwartek montuje, w sobotę jadę umyć samochód to po konkretnym zmoczeniu Karcherem powiem czy działają dobrze czy nie.
MichałKrzykawski 16-03-2012, 14:45 Więc dzięki firmie kurierskiej Opek, nie mogłem zamontować czujników. Przy okazji, odradzam wszystkim ich usługi - wczoraj kurier zamiast pofatygować się do drzwi, przerzucił paczkę z czujnikami przez ogrodzenie na trawnik po czym zatrąbił i odjechał. Jak się okazało, do tego żeby "w papierach" wszystko było ładnie, podrobił mój podpis na protokole odbioru przesyłki. Zawartość przesyłki niby w stanie nienaruszonym, ale same czujniki nie działają, dzisiaj odesłałem do sprzedawcy. Myślę nad kupnem czujników Valeo, ale już gdzieś w pobliżu miejsca zamieszkania a nie przez Allegro. Używa ktoś takich i ma jakąś opinie ?
Też zastanawiam się nad valeo lub Phantom może jeszcze jakis stig 30
czesc, czy ktos z was kto montowal czujniki parkowania z tyłu w C-max moglby dodac fotki w ktorym miejscu wprowadzil kable od czujnikow do bagaznika pod autem i ktoredy je wyprowadzil?
Z gory dzieki.
Szukajka. Po prawej stronie bagażnika za plastikowym boczkiem w podłodze bagażnika jest specjalny przepust gumowy do wiązki czujników.
Od spodu zderzaka z tyłu jak i z przodu są zaznaczone punkty montażu czujników. Tył można uzbroić bez zdejmowania zderzaka, przód niestety nie.
Witam,
Proszę o poradę w sprawie montażu czujników parkowania. Kupiłem zestaw STIG30. Planowałem zamontować czujniki w czarnej, nielakierowanej listwie zderzaka. Listwa ta znajduje się około 38 cm od podłoża. Producent zaleca w instrukji aby czujniki umieścić przynajmniej 45 cm od podłoża. Jak było w przypadku montowanych przez was czujników?
Czesiek_ze 23-12-2013, 10:52 Producent zaleca w instrukji aby czujniki umieścić przynajmniej 45 cm od podłoża. Jak było w przypadku montowanych przez was czujników? Ja właśnie tak mam zamontowane (wtej czarnej listwie) i jest super montaż bez ściągania zderzaka .
Panowie, wiem że stary temat ale muszę kupić czujniki bo parkowanie w Krakowie zaczyna mnie wkurzać. Jakiej firmy macie te czujniki, co możecie polecić? Na allegro jest milion różnych aukcji, nie chce kupić bubla. Chcę czujniki z samym buzzerem.
Pozdrawiam
Witam a jak wygląda sprawa montażu w c max po lifcie 2007r tył i przód. Dzięki za info pozdrawiam.
|
|