Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Rozne wtyczki anteny Radia II FL

wojtoo
14-03-2012, 14:54
Witam,
chciałem wymienić radio na SONY ale zauważyłem ze w sprzedaży są radia z różnymi wtyczkami anteny
Od czego to zalezy? Wiem ze najprosciej byłoby wyjąc radio u mnie w aucie ale chce to zrobic jednego dnia jak juz bede miał nowe.
Poniżej dwa zdjecia z zupelnie róznymi wtyczkami radia/anteny radiowej
dziekuje za pomoc

Michał22
14-03-2012, 20:06
Witam.
Przerabiałem ten temat jak wymieniałam radio u siebie w Focusie.
Wtyczka po lewej stronie to standard DIN i taką wtyczkę miało radio Ford 6000 CD które było zamontowane fabrycznie w moim aucie.
Radio Sony które kupiłem miało wtyczki jak na zdjęciu po prawej stronie. Jest to nowy typ złączy antenowych i nazywa się FAKRA. Można bez problemu kupić przejściówki z DIN -> FAKRA np. na Allegro za ok. 10 zł. Są wersje z dwoma końcówkami FAKRA (w radiu jest złącze podwójne) i z jedną w moim wypadku wystarczyło to z jedną (nie pamiętam czy podłączyłem do lewej czy do prawej trzeba to sprawdzić przy montażu na jednej radio nie grało). Podwójna jest stosowana chyba w radiach z cyfrowym tunerem DAB.
Pozdrawiam.
Michał.

wojtoo
20-03-2012, 17:53
a nie masz słabszego odbioru radia poza miastem?
rozumiem ze głowne złacze jest takie samo w obu przypadkach

Michał22
21-03-2012, 13:18
Witam.

Radyjko gra bardzo dobrze, żadnego pogorszenia sygnału poza miastem nie zauważyłem. Zresztą to już nie te czasy żeby gubić sygnał radia poz miastem, no chyba że jest to stacja lokalna nadająca w obrębie jednego miasta.

Ja u siebie mam zamontowaną taką przejściówkę:
http://allegro.pl/adapter-antenowy-fakra-radio-iso-vw-audi-skoda-i2197948945.html

Pozdrawiam.
Michał.

wojtoo
22-03-2012, 19:57
jeszcze tylko pytanko,rozumiem ze to czarne duze gniazdo (zasilanie i głosniki itd ) jest takie niczym sie nie różni

Michał22
22-03-2012, 20:22
Jest identyczne i wszystko pasuje wystarczy wyjąć stare radio i włożyć nowe.

wojtas2221
03-04-2012, 13:06
Czy ktoś może wie do czego służy ta druga wtyczka, mam takie samo radio- napewno to nie jest DAB- dzwoniłem do forda i też nie wiedzieli.

Próbowałem i tylko po podpięciu do jednego(chyba czarnego) radio działa,po co zatem drugie?