Zobacz pełną wersję : Czy mogę do układu wspomagania kierownicy wlać Prestone Power Steering Fluid ?
Witam,
jest to pierwszy post na tym forum więc wszystkich serdecznie witam :-)
Mam niewielki ubytek w układzie wspomagania kierownicy i chciałby go uzupełnić. Mam na stanie w domu Prestone Power Steering Fluid, ale nie bardzo wiem i nie bardzo się znam , czy mogę to wlać do mojego auta. Niby napisane, że uniwersalny i mieszalny ze wszystkimi płynami wspomagania, ale wolałbym poznać Waszą opinię.
Lej śmiało. Nic się nie stanie.
Lej śmiało. Nic się nie stanie.
witam kolege nie lej nic uniwersalnego do ukladu wspomagania jesli chcesz miec ok pompe i maglownice.specyfikacja plynu do ukladu wspomagania mondeo mk3 to ATF wybur marki nalezy do ciebie jaki wlejesz ale ma byc ATF moze byc mobil vavoline albo cos innego.
bobuniek 16-11-2013, 00:55 Wyciek mam leciutki, przez rok ubylo mi z optimum, czyli pomiedzy max a min, na lekko powyzej min, moge dolac tego prestona? Czy kupic oryginalny, bo akurat mam 300ml i szkoda kasy na nowy plyn. Nie zasyfi ukladu?
Magik123 16-11-2013, 17:44 Zasada jest taka, że albo uzupełniasz takim samym, albo wymieniasz na inny, uzupełnianianie układów hydraulicznych czy skrzyń biegów innymi płynami nie jest zdrowe. Silnik co innego, tutaj można wiekszość mieszać i nic się nie stanie.
Nie miesza sie olejów we wspomaganiu ani skrzyni. Olej do wspomagania nie kosztuje 100 czy 200zł, tylko kilkanascie/dziesiąt zł za 0,5L. A zostanie spokojnie na dolewki na parę lat.
Chyba że chcesz sprawdzić czy się nic nie stanie to lej, nie powinno, jednak za 30 zł nie warto ryzykować.
bobuniek 16-11-2013, 20:30 Pewnie masz racje, liczylem ze troche mi ten wyciek uszczelni. Taki plyn moze byc? http://ford.sklep.pl/product-pol-13358-olej-ukl-wspom-kierownicy-skrzynia-autom-Carlube-0-5L.html mam focusa mk1 1.616v 2000r wczesniej lany byl fordowski.
Sobolewicz 16-11-2013, 20:38 Może być, tak samo jak orlenowski Hipol ATF II czy też Mobil ATF 220 w opakowaniach 1l i cenach od ok. 17 do 25pln.
dawid5995 16-11-2013, 20:43 Orlena odlecam, zalałem i po miesiącu cały wyciekł, jakiś rzadki, teraz wlałem Mobila ATF220 i ciągnie zdecydowanie mnieć. Najlepszym rozwiązaniem będzie wlać oryginał forda, bo jak mamy lekki wyciek to jednak de droższe są gęstsze . Orlen prawie jak woda ...
bobuniek 16-11-2013, 23:39 Gesty jest tez prestone, lalem go do mondeo i fordowski czerwony ulecial caly, mechanik zalal jakis, polecial caly, zalalem prestona i srednio dolewalem troszke raz na pol roku. Nie uszczelniajac ukladu, wspomaganie chodzilo super, dlatego chcialem dolac teraz ze 50-100ml.
|
|