Zobacz pełną wersję : [naprawa] Wymiana rozrządu 2,0 TDCI
Proszę moderatora o ewentualne umieszczenie we właściwym dziale.
WYMIANA ROZRZĄDU – DURATORQ 2,0 TDCI, 140 KM
Czas ok. 3-4 godz. Stopień trudności: średnio trudne.
Potrzebne:
Kanał,
Klucze nasadkowe: 8,10,13, 15, 16, 22.
Klucze płaskie lub wygięte oczkowe: 8,10,15, 22.
Klucz dynamometryczny.
Imbus lub torx w kształcie litery L (lub oczywiście blokada wału) Wiertło 10 (albo 8 lub oczywiście blokada wałka rozrządu).
http://img855.imageshack.us/img855/3969/narzedziaw.jpg
Podnośnik.
Kobyłka.
Demontaż:
1. Odpiąć akumulator – obowiązkowo!
2. Zdjęcie górnej (na zatrzask) i dolnej (7 śrub – 10 mm) osłony silnika
3. Podparcie miski silnika podnośnikiem (deska na całej szerokości miski i dopiero podnośnik – podnieść tak, żeby silnik był tylko lekko podparty.
4. Odkręcić dwie nakrętki 22 mm od podpory (poduszki silnika) po stronie rozrządu. Po odkręceniu 50% gwintu podnieść wyżej silnik i zamienić podnośnik na kobyłkę. Po tym odkręcić 2 śruby 16 mocujące poduszkę do nadwozia – wyjąć poduszkę.
5. Odkręcić rozrusznik (3 śruby 13) znajdujący się od frontu silnika i wysunąć go z gniazda, nie ma potrzeby odłączania elektryki.
6. Demontaż osłony górnej paska rozrządu (w sumie odkręcić trzeba 3 śruby i 2 nakrętki – 1- 8mm mocująca wąż wspomagania, 2- 10 mm prawa strona obudowy, 1 nakrętka 10 mm lewy dół, 1 nakrętka 10 mm – stelaż mocowania ww węża. Teraz jeszcze wypięcie spinek przewodu czujnika wału (po lewej stronie obudowy). Spinki są elastyczne ale i tak trochę trzeba przy tym podłubać. Osłona powinna zejść.
Teraz czas blokować.
7. Napinacz paska wielorowkowego – kluczem 15 zgodnie ze wskazówkami zegara ok. 45 st. i wciskamy w otwór przelotowy np. wiertło nr 6. Pasek schodzi luźno – proponuję wcześniej rozrysować jak idzie bo to istny rollercoaster. Odkręcamy rolkę napinacza bo nie zejdzie nam później obudowa rozrządu.
8. Podnosimy lekko koło podpierając podnośnik pod wahacz i kręcąc nim jak zegarek ustawiamy koło zębate wałka rozrządu tak, żeby jajkowany otwór był na godz. 3.30. To położenie musi zgrać się z otworem w kole zamachowym, które to znajdziemy wkładając torx w kształcie litery L w otwór w bloku silnika jaki widać za wymontowanym wcześniej rozrusznikiem – rozmiar coś koło 8 mm. Kręcąc kołem blokujemy koło zamachowe i oczywiście koło zębate wałka, którego jajkowaty otwór mamy na godz. 3.30. to koło blokujemy np. wiertłem fi8. Tak zablokowany silnik jest w pozycji gotowej do demontażu.
9. Zdejmujemy koło pasowe z wału – śruba 22 mm gwint prawy, potrzebna będzie przedłużka bo śruba jest klejona. Koła nie zbijamy – schodzi luźno chociaż jest bardzo pasowne. Dla wygody można zdjąć koło oraz zdemontować nadkole – wówczas śruba koła pasowego jest bardziej widoczna i łatwiej ją wykręcić chociaż bez tego też da radę.
10. Demontujemy talerz czujnika położenia wału – jest pod ww kołem.
11. Demontujemy dolną osłonę paska rozrządu – 3 śruby 10 mm i oczywiście wiązka elektryczna.
Rozrząd mamy na wierzchu.
12. Luzujemy śrubę napinacza i imbusem luzujemy go kręcąc go jak zegarek chodzi. Pasek zdejmujemy.
13. Wymieniamy napinacz i rolkę odwracającą – opis nie potrzebny. Warto sprawdzić pompę wody – mnie uczyli że wymienia się ją co drugą wymianę rozrządu ale jak jest jakikolwiek luzik czy inny niepokój bez zastanowienia trzeba ją wymienić. Tu opis też nie potrzebny.
Składamy w odwrotnej kolejności.
14. Napinacz ma wskazówkę, po jego założeniu nie dokręcamy śruby mocno, imbusem napinamy pasek i dopiero dokręcamy napinacz – dalej nie docelowo. Robimy pełen obrót silnika kręcąc kołem i sprawdzamy napinacz, jak dobrze to dokręcamy z odpowiednią siłą jak nie to korekta i dopiero dokręcenie.
Kilka rysunków pomocnych przy lokalizacji śrubek i innych dynksów
http://img577.imageshack.us/img577/3929/rysunki.jpg
UWAGI !
1. Przy problemach z odkręceniem śruby koła zamachowego lub warto zdemontować nadkole po stronie rozrządu.
2. Rozrząd kręcimy tylko kołem w kierunku jazdy z zapiętym 5 biegiem.
3. Wraz ze zmianą paska rozrządu warto wymienić pasek wielorowkowy – on też nieźle dostaje. Jego sprawdzenie odbywa się poprzez zagięcie wewnętrzną stroną na zewnątrz – jak są nawet mikropęknięcia rowków – do wymiany.
Instrukcja z rysunkami: http://chomikuj.pl/qrde1971/MONDEO/Wymiana+rozrz*c4*85du_by+makgreg,1536961462.pdf
CZARNY.VW 12-03-2014, 17:48 Witam,
Mam mały problem :(
Po wymianie paska rozrządu (wszystkie znaki perfect) pojawiły mi się stuki w głowicy takie pykanie można powiedzieć.
nie wiem czy ja coś źle zrobiłem??? heh
Prosił bym o jakąś pomoc ( podpowiedź co mogę sprawdzić)
Auto normalnie pali , wkręca się w obroty lecz z racji tego stuku nie poruszam się nim :(
wojtekjanus 13-03-2014, 14:19 Trzeba było nagrać filmik - tak to można zgadywać bez końca.
Sprawdzałeś dźwigienki zaworowe?
mihalsmax 22-08-2014, 17:26 witam. dzieki przydalo sie, tym bardziej ze to moj 1 ford lecz jest prosty w porownaniu np z mazda. mam jednak pytanie bo mnie ciekawilo i szukalem na ten temat czegos jednak znalazlem tylko zdjecia nowych - wlasnie czego? kolo zebate rozrzadu na wale. ( czyli ta zebatka na wale na ktorej chodzi pasek rozrzadu.) jest tam na tej zebatce i klinie spory luz a nie wyglada to na "wyklepany" luz . wszystkie przypadki do tej pory ktore znam to kolo bylo super pasowne na klinie a tu jest ten luz, jednak zostawilem tak jak bylo. zlozylem na znakach i jest ok. tylko czy moglby mi ktos napisac w jakim celu tak to stworzono? no chyba ze to kolo jest od innego samochodu albo cos w tym stylu :) . tlumacze sobie ze to cos w stylu "regulacji" zaplonu przez sam silnik ale chcialbym sie dowiedziec o co tak naprawde chodzi. nie mam i nie moge znalesc ksiazki typu sam naprawiam do forda. z gory dziekuje za odpowiedzi.
pablomax 10-10-2014, 12:44 Witam w ford c-max 2.0 tdci 136Km z 2009r też jest na kole zębatym paska roz. Taki luz i też byłem bardzo zdziwiony ale złożyłem tak jak było i jest ok. Nie wiem w jakim celu jest tak zrobione
robaksonpl 23-10-2015, 17:35 Dzięki MakGregor za pomocną instrukcję, w tym modelu robiłem to pierwszy raz i uniknąłem zbędnej grzebaniny.
U mnie tak samo jak i u kolegów też jest minimalny luz na kole ale raczej to nie ma wpływu na to aby źle założyć pasek.
Witam,
Czy to prawda że ta klejnona śruba nie da się odkręcic i trzeba nagrzewać? Co jak sieurwie?
Rafał A.(antek) 03-12-2015, 07:04 jaka klejona śruba?
Rafał A.(antek) 04-12-2015, 10:13 omg, nic nie grzejesz, nie urwie się ( to 14 albo 16 nie pamietam) z mocnego materiału.
Bump: nic nie grzejesz, nie urwie sie,
dzieki w niezależnym serwisie popularnym w Krakowie mnie straszyli i mówili że ostatnio c-Maxowi nagrzewali śrube bo nie mogli odkręcić.
Rafał A.(antek) 06-12-2015, 00:22 nie wyobrażam sobie jak to grzać, odbiór ciepła tak wielki że nie wiem czy coś to dało by.
Adi_emus 15-03-2016, 17:47 Dzięki MakGregor za pomocną instrukcję, w tym modelu robiłem to pierwszy raz i uniknąłem zbędnej grzebaniny.
U mnie tak samo jak i u kolegów też jest minimalny luz na kole ale raczej to nie ma wpływu na to aby źle założyć pasek.
Czy mógłbym prosić o taką instrukcję do wymiany rozrządu w Galaxy 2006, 2.0TDCI. Mój e-mail: maja.mw@wp.pl Z góry dziękuję Adam
sodzior1 31-08-2016, 21:35 Ja bym nie radził odkręcać, czy dokręcać tylko na blokadzie koła zamachowego dlatego ze na tym kole jest przynitowana blaszka w którą wchodzi blokada. podczas dokręcania śruby wału tą blaszkę mi urwało
Rafał A.(antek) 31-08-2016, 21:42 do tego jest specjalna blokada przychodząca na wieniec rozrusznika.
blockout 31-12-2016, 17:47 Ja bym nie radził odkręcać, czy dokręcać tylko na blokadzie koła zamachowego dlatego ze na tym kole jest przynitowana blaszka w którą wchodzi blokada. podczas dokręcania śruby wału tą blaszkę mi urwało
Wlasnie przy wymianie rozrządu spotkałem ten sam problem tyle że to musiało się stać u poprzedniego właściciela auta i ktoś zmieniał rozrząd po kosztach i niedbale bo to co spotkałem po rozebraniu to cieknące simeringi górny i dolny, cieknąca pompa wody i polskie rolki .
Wracając do blokady to nie jest całkiem urwana ale wydaje mi się że jest rozgięta i chyba przesunieta,
I jak teraz mam ustawić wał, jak u was wyglada ta blokada ?
http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/924/32NTdd.jpg (https://imageshack.com/i/po32NTddj)
masz jeszcze jedną blokadę na kole od wałka rozrządu ona powinna się pokrywać z tym otworem na kole.Ale nie wiadomo jak to tam ktoś przed Tobą robił.Jak nie to pozostaje Ci ściągnięcie pokrywy od wałków rozrządu i sprawdzić czy nacięcia wałków są w pionie. Fotka jest z silnika 2,2 ,ale pewnie u Ciebie jest tak samo
blockout 31-12-2016, 19:44 masz jeszcze jedną blokadę na kole od wałka rozrządu ona powinna się pokrywać z tym otworem na kole.Ale nie wiadomo jak to tam ktoś przed Tobą robił.Jak nie to pozostaje Ci ściągnięcie pokrywy od wałków rozrządu i sprawdzić czy nacięcia wałków są w pionie. Fotka jest z silnika 2,2 ,ale pewnie u Ciebie jest tak samo
Jak blokowałem przed rozebraniem to po włożeniu blokady w koło rozrządu właśnie miałem problem z blokadą koła zamachowego i teraz już wiem że winna była ta blaszka, a pokrywe mam zdjętą i jezeli chodzi o żółte końcówki dwóch zębów to one nie mogą być pionowo, z tego co wiem, tak jest u mnie
http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/923/F8Nqpg.jpg (https://imageshack.com/i/pnF8Nqpgj)
Jak blokowałem przed rozebraniem to po włożeniu blokady w koło rozrządu właśnie miałem problem z blokadą koła zamachowego i teraz już wiem że winna była ta blaszka, a pokrywe mam zdjętą i jezeli chodzi o żółte końcówki dwóch zębów to one nie mogą być pionowo, z tego co wiem, tak jest u mnie
http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/923/F8Nqpg.jpg (https://imageshack.com/i/pnF8Nqpgj)
nie chodzi mi o znaki na kołach zębatych tylko o na cięcia na końcach wałka. Nie wiem jak to jest w 2,0 , ale w 2,2 po zablokowaniu koła zębatego wałka rozrządu i koła zamachowego te nacięcia ustawiają się w pionie. A sprawdzałeś czy na tych blokadach tłok znajduje się w GMP? Bo jeśli ktoś to przed tobą robił to może coś skopał?
blockout 01-01-2017, 10:15 nie chodzi mi o znaki na kołach zębatych tylko o na cięcia na końcach wałka. Nie wiem jak to jest w 2,0 , ale w 2,2 po zablokowaniu koła zębatego wałka rozrządu i koła zamachowego te nacięcia ustawiają się w pionie. A sprawdzałeś czy na tych blokadach tłok znajduje się w GMP? Bo jeśli ktoś to przed tobą robił to może coś skopał?
Ale silnik chodził normalnie, zrobilem po kupnie 9 tys. km więc raczej wszystko było ok. lub prawie ok bo ta blaszka na kole w takim stanie jak jest teraz może powodować przesunięcie max 1cm na wieńcu rozrusznika a na kole zębatym wału korbowego to może 1-2 mm tylko przed rozebraniem miałem klin na wale maxymalnie po lewej stronie tego wycięcia w kole zębatym a gdzieś wyczytałem że powinien być na środku i niewiem jak teraz ustawić.
w silniku 2,2 po założeniu blokad jest na środku tak jak na fot
Rafał A.(antek) 01-01-2017, 13:04 bez dobrze blokującej blokady wału będzie ciężko, to takie będzie celowanie. Jak trafisz będzie chodził dobrze, jak nie, to na zimnym albo ciepłym nie będzie łapał synchronizacji z wałkiem i tryb awaryjny. Jak zrobić dobrze... wymienić koło zamachowe. Tak wiem...
blockout 01-01-2017, 16:20 A ktoś ma pomysł po co ten luz na klinie wału? Czy jest możliwe że w różnych egzemplarzach wychodzi ten klin różnie w zależności od np. mikro różnic w długości paska czy średnicy kół bo skoro miałby być na środku to zrobiliby to pasowne
blockout 03-01-2017, 21:42 Dziś po pracy złożyłem rozrząd i odpalił normalnie ale pojawił się kolejny problem i chciałbym poznać wasze zdanie a mianowicie pasek rozrzadu plywa na boki i niewiem czy tak moze zostać.
https://youtu.be/-Z5jeK_eQK8
Rafał A.(antek) 05-01-2017, 22:04 luz na klinie jest po to by kółko mogło sie przesunąć :) taka konstrukcja rozrządu i napinania z jednej strony.
Co do pływania, tragedii nie ma ale wygląda że któreś kółko jest krzywe (wałka rozrządu??)
albo coś z rolką którąś,
blockout 06-01-2017, 21:06 luz na klinie jest po to by kółko mogło sie przesunąć :) taka konstrukcja rozrządu i napinania z jednej strony.
Co do pływania, tragedii nie ma ale wygląda że któreś kółko jest krzywe (wałka rozrządu??)
albo coś z rolką którąś,
Koła na pewno są proste bo na starym pasku chodziło dobrze, a chłopak z firmy z której kupuję części zapewniał mnie żeby zostawić ten nowy pasek że na pewno będzie ok i że z czasem się uspokoi, będę obserwował i dam znać jak coś się zmieni.
Rafał A.(antek) 06-01-2017, 22:21 coś musi go przesuwać i powodować wizualne pływanie.
blockout 07-01-2017, 23:12 coś musi go przesuwać i powodować wizualne pływanie.
Kolega ze sklepu twierdzi że to wina paska i że często zdarzają się "krzywe paski" ale że na 90% to z czasem się ułoży, najwazniejsze żeby pasek nie wyjeżdżał poza koła nawet o milimetr a u mnie na żadnym kole nie wyjeżdża.
Rafał A.(antek) 08-01-2017, 09:46 Krzywy pasek :) no coż. A jakiej firmy?
Jak napisałem z pływaniem tragedii nie ma, póki jak Ci kolega mówił, nie wychodzi na krawędź (żeby go nie ścinało)
blockout 08-01-2017, 16:01 Krzywy pasek :) no coż. A jakiej firmy?
Jak napisałem z pływaniem tragedii nie ma, póki jak Ci kolega mówił, nie wychodzi na krawędź (żeby go nie ścinało)
Cały komplet INA pasek też.
Wie ktoś co dokładnie trzeba odkręcić żeby samemu zdjąć osłonę rozrządu i ocenić czy jest do wymiany czy nie? Szukałem jakichś instrukcji lub zdjęć czy filmików i niczego pomocnego niestety nie znalazłem w tym zakresie do 2.0 TDCI. Samemu udało mi się jedynie odkręcić 2 śruby od osłony rozrządu ale potem udało mi się zaledwie minimalnie uchylić osłonę i zobaczyć kilka milimetrów paska (od góry - więc lipa).
Generalnie poprzedni właściciel mówił żeby robić rozrząd przy 200-220 tys km. Zbliżam się do 200 i chciałbym sprawdzić w jakim on jest stanie. Jestem w stanie ocenić samemu wizualnie czy rozrząd jeszcze trochę pojeździ? Co sądzicie?
Jest trzecia śruba dostęp bez kanału po zdjęciu koła i plastikowego nadkola.
I cała osłona zejdzie.
czy daleko przy wymianie paska do wymiany łańcucha? chciałbym go przy okazji wymienić gdyż w książce serwisowej i fakturach nie znalazłem wzmianki o jego wymianie. wiem że kolektor trzeba zdemontować, wałki również?
czy podczas tych zabiegów warto też wymienić jakieś simeringi?
Kolego pewny jesteś żeby obracać kolem pasowym na 5 biegu?
Jest to wgl możliwe? Bardziej skłanial bym się ze na jałowym...
zbinek512 23-11-2017, 15:05 Nie kołem pasowym, ale normalnym. Zakładasz nakrętkę na szpilkę i kręcisz. Wał i wałek rozrządu wtedy się obracają.
Michael1805 08-01-2018, 22:43 Witam. Bardzo fajny opis . Podziękowania dla autora. Małe pytanie co w przypadku automata? Jak mogę obrócić kołem by ustawić rozrząd na znakach ??
pewnie trzeba ustawić w pozycji N
Nie kołem pasowym, ale normalnym. Zakładasz nakrętkę na szpilkę i kręcisz. Wał i wałek rozrządu wtedy się obracają.
Nie wygodniej jest kręcić śruba koła pasowego na biegu neutralnym?
Są dwie szkoły, sam nie wiem na co się zdecydować...
Na yt jest film gdzie jest wszystko ładnie pokazane:
https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=OWkTJToMW1M
Czy bezpieczne jest odkręcanie śruby 22 na 2 blokadach?
Czy powinno się dodatko unieruchomić wieniec zębaty obok rozrusznika?
zbinek512 12-04-2018, 17:33 Wygodniej, ale kołem napędowym też się da
Jak masz pneumata to inna bajka z okręcaniem koła pasowego, oczywiście jeśli ktoś wcześniej dokręcił do tak jak ma być i nie dał na śrubę nie wiadomo jakiego kleju. Nie powinno się odkręcać na blokadach, bo może się coś złamać i wpaść do silnika. Na filmie dokręcił śrubę lekko tak aby tylko przekręcić wałem więc nic nie powinno się stać, ale za pierwszym razem odkręcał bez blokad.
Mam elektryczny pneumat 500nm. Rozrząd fabryczny to myślę, że nie będę miał problemu z tą śrubą.
Czyli jak dobrze rozumiem odkręcam koło pasowe bez blokad i kręcę kołem na 5 biegu i ustawiam blokady.
...a dokręcać ją z blokadami czy też bez?
zakładasz blokadę na wieniec i śmiało możesz kręcić
zbinek512 12-04-2018, 20:04 Zrób tak jak na filmie i będzie ok
Witam
Przed odkręceniem śruby koła pasowego, na wale korbowym,należy ją wcześniej podgrzać.Dokręcamy, nie na kołkach blokujących,tylko na zablokowanym wieńcu koła zamachowego.No i oczywiście nie pneumatem.
pozdrawiam
Nie mam takiej blokady, szukalem takiej ale znajduję tylko oryginalne Forda za kosmiczne pieniądze.
Użyje pneumata jak na filmie ale dla spokoju ducha chciałbym mieć taką blokadę.
Można gdzieś dostać jakiś tani zamiennik?
Co jeśli przyjdzie mi wymienić uszczelnienie walka rozrządu?
Blokada musi być cały czas na miejscu i po odreceniu zębatki ściągnąć ją z włożoną blokadą?
zbinek512 12-04-2018, 21:15 Zwykły klucz torx, tyko rozmiar trzeba dopasować
http://allegro.pl/klucz-torx-proline-t10-i7089373864.html
Wydaje mi się, że kółko jest na klinie więc i tak je ustawisz tak jak było
Tutaj facet ma ciekawy patent na dokręcenie koła pasowego bez blokowania wieńca 8,25
https://www.youtube.com/watch?v=pLCA4uuDbH0&t=558s
Tak z tymi blokadami fi 6 i 8 nie będzie problemu.
Wiecie gdzie kupić tanio tą blokadę wieńca?
Raczej będę sam przy wymianie nie będzie miał mi kto trzymać śrubokręta :P
Wymienił dolne uszczelnienie, ale przy wałku rozrządu nie ruszył :P
Jak myślicie robić odrazu uszczelnienia jak nie ciekną?
Jak on wymieniał uszczelniacz wału korbowego to olej był w silniku?
Poziom oleju jest raczej ponizej ale wole zapytać niż się później zdziwić ;)
Ogólnie cała ta jego wymiana to niezła akrobacja i widać, że on wie co robi jednak ja będę robil rozrząd 1 raz i poblokuję go w 2 miejscach dla pewności.
Jego metoda jest trochę szybsza bo nie rusza rozrusznika.
tutaj masz przykładową aukcję http://allegro.pl/blokada-rozrzadu-volvo-ford-2-0-2-2d-diesel-psa-i7155044233.html
zbinek512 13-04-2018, 08:00 Jak będzie wszystko dobrze to bez problemu odkręcisz pneumatem. Jak śruba będzie ciężko szła to trudno bez pomocy drugiej osoby. Są dwie szkoły: jedni wymieniają wszystkie uszczelniacze, inni tylko te które ciekną. Jak nie ciekną to ja bym nie ruszał.
Nie trzeba spuszczać oleju do wymiany uszczelniacza, pompa olejowa na zgaszonym silniku nie pracuje więc nie ma obaw, że olej wyleci.
czarek0485 15-06-2018, 16:40 Z jaką siłą (ile NM) dokręcać śruby?
Pytanie odnośnie wymiany rozrządu Kuga 2013r automat jak mam ustawić znaki na pozycji P czy D i po wymianie paska obrócić cały obrót na jakiej pozycji ustawić mam skrzynię automatyczną i na tym filmiku widać że nie blokuje na kole zamachowym tak też można czy trzeba zdejmować rozrusznik
https://www.youtube.com/watch?v=pLCA4uuDbH0&t=558s
zbinek512 08-12-2018, 20:29 To zależy jak śruba koła pasowego będzie chciała się odkręcić. Jeśli pneumat nie da rady, to koło zamachowe trzeba zablokować. Jeśli chcesz zrobić to porządnie to i tak trzeba ściągnąć rozrusznik, żeby wał ustawić w gmp. Ostatnio u mnie w focusie był problem z odkręceniem tej śruby. To chyba jakaś zakała tych silników.
grzesiek128 24-12-2018, 15:20 Panowie za chwilę czeka i mnie rozrząd.
Nurtuje mnie tylko obrazek/pozycja 11 z procedury Removal i obrazek/pozycja 1 z Installation.
Tam jest pod jedynką Make sure that a new component is installed. Moje pytanie o jaką część chodzi - jakieś uszczelnienie, bo nie widzę czegoś takiego w oficjalnym zestawie rozrządu Forda do tego silnika.
Poradzicie zanim się dobiorę do tego sam :)
maniek007 24-12-2018, 18:58 Witam.
Bolec do blokady koła zamachowego ile dokładnie ma średnicy - bo jak daje pręt 6mm to co chwila łapie mi jakiś otwór w kole i nie mam pojęcia czy to ten otwór
Rafał A.(antek) 25-12-2018, 22:31 Będzie łapał tam jest takie głupie koło, złap najpierw kółko wałka rozrządu.
Albo klasycznie tłok w TDC ale to wtrysk trzeba wyjąć
A tak w ogóle to zmierz kompresje to też będziesz wiedział czy się przestawił.
Pręt ciut mniejszy niż otwór, ok 8mm jak pamiętam, ale nie mam pod ręką żeby zmierzyć.
bodzio83 20-01-2019, 21:15 Cześć wszystkim. Mam pytanie czy wymiana rozrządu w 2.0 tdci 130km S Max 2007 r Automat jest taka sama jak opisana w poście w tym samym miejscu są znaki blokady i schemat postępowania jest podobny na moje oko silniki są takie same jak na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=pLCA4uuDbH0&t=558s ale jeśli mogę to proszę o info. Z góry dziękuję
zbinek512 22-01-2019, 15:48 To jest chyba całkiem inny silnik i rozrząd jest na łańcuchu
http://www.motodiesel.pl/silniki/5175-silnik-20-duratorq-tdci-130km-01-07.html
bodzio83 22-01-2019, 19:42 Mam na bank mam pasek górna osłona na 3 śrubkach dwie od góry trzecia niżej naj lepiej odkręcić zdejmując kolo :)
slawek-kali 22-01-2019, 20:10 to samo.. wymieniaj.. nie wiem po co ten wrzut z silnikiem fordkowskim wyzej..
zbinek512 22-01-2019, 21:16 Pasek mój błąd to ten silnik
http://www.motodiesel.pl/silniki/4860-silnik-20-tdci-130km-psa.html
Meniumeh 16-02-2019, 08:00 Mam Forda Kuga z 2.0 TDCi 136KM i miałem pecha bo zerwał się pasek rozrządu. Dlatego teraz poszukuję informacji czy jest to silnik bezkolizyjny czy kolizyjny ? Dodatkowo byłbym wdzięczny za udostępnienie instrukcji ustawienia/wymiany rozrządu w tym silniku na forum lub na e-mail meniumeh@interia.pl. Na początek muszę założyć i ustawić dobrze pasek aby ocenić zgrubnie uszkodzenia.
slawek-kali 16-02-2019, 08:49 no przciez masz opis w pierwszym poscie. Silnik jest kolizyjny.
Rafał A.(antek) 18-02-2019, 21:29 Kolizyjny, ale zazwyczaj pękają tylko dźwigienki zaworowe.
Mam Forda Kuga z 2.0 TDCi 136KM i miałem pecha bo zerwał się pasek rozrządu. Dlatego teraz poszukuję informacji czy jest to silnik bezkolizyjny czy kolizyjny ? Dodatkowo byłbym wdzięczny za udostępnienie instrukcji ustawienia/wymiany rozrządu w tym silniku na forum lub na e-mail meniumeh@interia.pl. Na początek muszę założyć i ustawić dobrze pasek aby ocenić zgrubnie uszkodzenia.
Jakie miałeś przebieg (pewny?) i jaki jest wiek auta?
Witajcie Panowie. Na dniach daję auto do mechanika na wymianę rozrządu w moim Focusie 2.0 TDCi 150KM. Będziemy walczyć z tym razem z mechanikiem więc też chcę się dobrze przygotować. Z tego co wyszukałem i sprawdzałem z kolegą mechanikiem w autodacie, wygląda ten rozrząd tak samo jak w silnikach z Focusa przedliftowego, momenty dokręceń i blokady również identyczne. Mam zakupione niezbędne części. I teraz nurtują mnie dwie rzeczy. Pierwsza sprawa, ponieważ autodata o tym milczy - jak należy ustawić zębatkę na wale korbowym podczas montażu nowego paska - chodzi mi o ten wystający na osi wału ząbek i wcięcie w kole zębatym wału. Widziałem na filmikach, że po nałożeniu paska, pozostaje lekki luz między tym ząbkiem a wcięciem w kole. Pytanie jak to ustawić? Tak by luz był równy z prawej i lewej? Zastanawia mnie dlaczego nie jest to spasowane na ciasno... Druga sprawa to kwestia wymiany uszczelniaczy wału i wałka rozrządu. Na dole to chyba bez większych problemów da się zdjąć koło zębate napędu rozrządu i pewnie pod nim jest uszczelniacz. Natomiast jak to wygląda u góry na wałku rozrządu? Jest blokada wkładana przez otwór koła zębatego, ok, ale co po odkręceniu go od wałka? Czym i jak to potem zblokować? Jest tam jakiś wieloklin, czy też wzorem np TDDi zwyczajny klin? Takie info ułatwiło by nam robotę.
zbinek512 24-07-2019, 19:23 Kółko wału po zdjęciu paska musisz ręką obrócić w lewo do oporu. Przy napinaniu paska ustawi się na środku. Kółko wałka jest na klinie. Odkręcasz, wymieniasz uszczelniacz przykręcasz i ustawiasz na blokadzie. Są klucze do trzymania takich kół podczas okręcania. Można odkręcić pneumatem, ale z dokręceniem już gorzej. Trzeba je przytrzymać.
https://allegro.pl/oferta/klucz-do-naciagania-blokowania-kola-pasowego-24h-7323679677
Jak uszczelniacze nie ciekną to nie ruszałbym ich. One są dosyć wytrzymałe
Dzięki za info, rozrząd zrobiony z pełnym sukcesem. Faktycznie wszystko się ładnie na klin wału ustawiło po napięciu napinaczem. I teraz zębatka ma równe odstępy z obu stron wiec o to dokładnie chodziło. Uszczelniacze sprawdziliśmy i faktycznie były suchutkie wiec nie ruszaliśmy ich. Dzięki za podpowiedź :)
Witam.
Jestem w trakcie wymiany rozrządu, dolny uszczelniacz jest suchy ale górny przy kole zębatym wałka rozrządu jest spocony.
Nie jestem pewny czy to uszczelniacz czy sączy się gdzieś wyżej, sam uszczelniacz w większości jest suchy.
Zrobiłem kilka fotek i proszę o ocenę.
Od razu zapytam jak zdjąć koło, nie pytam jak odkręcić ale skoro muszę je zdjąć to konieczne jest wyjęcie blokady. Czy nic się nie stanie po zdjęciu koła?
Czy mogę je odkręcać na blokadzie widocznej na zdjęciach czy potrzebny jest specjalny klucz do blokowania koła jak w manualu (Link (https://workshop-manuals.com/ford/focus_2004.75_07.2004/mechanical_repairs/3_powertrain/303_engine/303-01h_engine_2.0l_duratorq-tdci_(dw)_diesel/description_and_operation/diagnosis_and_testing/in-vehicle_repair/camshaft_seal/#remove-stepnotesd1)?
muffintsi 13-08-2019, 18:36 Na pewno nie na blokadzie. Potrzebny jest klucz do trzymania kola. Kupilem jeszcze do Zeteca i ciagle sie przydaje :)
Ok. A czy nie ma takiej opcji, że wałek się przestawi po zdjęciu koła? Czy to koło ma klin ustalający? Jeśli tak to można zrobić kreskę na kole i pasku i wtedy widać czy się nie przestawił. Dobrze kombinuję?
Polecicie dobry uszczelniacz z tuleją montażową w zestawie? Czy lepiej kupić oryginał i tuleję dodatkowo? Bo chyba w fordowskim jej nie ma.
Czy to możliwe, że wywaliło olej z powodu zbyt wysokiego poziomu. Mechanik zalał nieco ponad max...
Rafał A.(antek) 15-08-2019, 22:53 jest klin
matikemk 17-01-2021, 07:48 Witam
Teraz moja kolej... Po zakupie Forda S Max przymierzam się do wymiany rozrządu.
Można prosić o przesłanie instrukcji na e-mail?
matikemk@gmail.com.
Taka blokada będzie się nadawała?
https://allegro.pl/oferta/blokada-rozrzadu-ford-volvo-peugeot-2-0-2-2-pl-7200280921?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Jak podpieracie, podnosicie silnik 2,0 tdci DW10F by uwolnić go od poduszki silnika ? Miska nie jest metalowa a plastikowa. Jego ciężar wraz z innymi elementami zespolonymi jak skrzynia, wydech trochę ważą a do tego siła (może już mniejsza) dokręcania śruby koła pasowego wału i możliwe jakieś stuknięcia/szarpnięcia prze demontażu i montażu mogą uszkodzić miskę. A to koszt ~360zł :) Prawdopodobnie będę się zabierał za wymianę (choć przebieg jeszcze w miarę ) a nie chciałbym uszkodzić miski. Macie jakie patenty?
zmulim masz identyczny silnik, podpierałeś o inny element?
masz jeszcze jedną blokadę na kole od wałka rozrządu ona powinna się pokrywać z tym otworem na kole.Ale nie wiadomo jak to tam ktoś przed Tobą robił.Jak nie to pozostaje Ci ściągnięcie pokrywy od wałków rozrządu i sprawdzić czy nacięcia wałków są w pionie. Fotka jest z silnika 2,2 ,ale pewnie u Ciebie jest tak samo
odgrzeje kotleta :roll:
czy pod alu pokrywą zaworów jest/powinna być uszczelka lub inna masa uszczelniająca? Rozebrałem silnik po strzale (połamało koniki) i uszczeli brak. W kilku miejscach ślady jakiegoś żółtego zaschniętego mazidła i to wszystko.
Znalazłem tylko zestaw uszczelek pod plastikowy kolektor. Pacjent 2.0 140 PSA 2007
Rafał A.(antek) 23-09-2024, 17:08 Masa uszczelniająca specjalna.
Dziękuje za info, myślę że Corteco HT300C powinna zdać egzamin
Rafał A.(antek) 24-09-2024, 08:21 prawdopodobnie, choć tam powinno być inne uszczelnienie
a masz może informacje jaka masa/uszczelnienie powinno być zastosowane? Nie chciałbym tego za chwile znowu rozbierać bo troche tych śrubek do kręcenia jest/
Rafał A.(antek) 27-09-2024, 08:33 EL-Liq 74, EL-Liq 73
Pacjent to foca po lifcie z silnkiem DW10F. Przebieg 200 tys km.
Samodzielnie podjałem się wymiany rozrządu i natrafiłem na małe kłopoty. Po zablokowaniu koła zębatego wałka rozrządu na godzinie ok. 03.30 - na "fasolce" nie zgrywa mi się otwór przy rozruszniku z otworem blokady na kole zamachowym pod fi8mm.
Z tego co widzę po paskach i obudowie rozrządu, śrubie na kole pasowym wału (wyglądają w bdb stanie) i nikt tam nie grzebał wczesniej. Mozliwe to że rozrząd był fabrycznie nieprawidłowo ustawiony?
Hmm chyba pozostaje mi wymontowac rozrusznik .....
Zdjęcia z kamerki endoskopowej.
https://zapodaj.net/plik-xcs5jP8YhV
https://zapodaj.net/plik-l3QcHNcYRd
Prawdopodobnie masz dokładnie to co ja-przestawiony rozrząd przez rozciągnięty pasek. Zaznacz górę markerem gdzieś, zablokuj dół i zobacz jak wygląda góra. Jak zaznaczysz będziesz wiedział na czym stoisz. Stawiam, że wałek będziesz musiał przekręcić parę stopni "do przodu" Jak chcesz odezwij się na PW. Nowy pasek był u mnie jakieś 0,5-1cm krótszy od starego (dokładnie nie pamiętam już)
Możesz mieć rację z tym łancuchem rozrzadu i słynnym napinaczem, gdyż zimny silnik po uruchomieniu dość głośno i dziwnie i niepokojąco pracuje.
Kupilem już blokady na wieniec koła, wyjme rozrusznik i zweryfikuje ile jest przesuniety.
Z tego co obejrzałem filmy dotyczące wymiany napinacza i łancuszka - jest trochę roboty. Pompa, wtryski...kupe osprzetu do demontażu. Sam go wymieniałes? O ile w DW10C pompe CR, wtryski, kolektor dolotowy wyjmowałem dziesiataki razy to ten DW10F wydaje się bardziej skomplikowany.
Martwi, że inżynierowie z PSA po udanym motorze DW10C zamiast stworzyć lepszy silnik to poszli w przeciwnym kierunku. Ech zachciało się mieć nowszy.... :evil:
Tak, samemu i był to pierwszy rozrząd jaki robiłem samemu. Mam też DW10C i ten w DW10F jest łatwiejszy, zresztą bardzo podobne są. Rozrząd masz na pasku, łańcuszek napędza tylko jeden walek. W gruncie rzeczy, to są bardzo podobne silniki, jedyne co to osprzęt jest trochę gorszy ale nie ma tam chyba żadnych poważnych wad. Po prostu, lubi lecieć z niego
|