Zobacz pełną wersję : [Ogólne] Do zbiornika 42l wchodzi tylko 27l gazu
Witam
Mam w mojej fieście zbiornik 42l. Jeżdżę dopóki instalacja nie zacznie "pikać" czyli teoretycznie do końca. Jednak na stacji mogę zatankować max 27l gazu, a powinienem ok. 33l. Dodam, że wymieniałem zbiornik na mniejszy (wcześniej był 54l), natomiast osprzęt który wskazuje poziom gazu został ten sam.
Pytanie brzmi czy to kwestia regulacji zaworu (tak mi ktoś powiedział), czy po prostu instalacja za wcześnie mi wskazuje, że gaz się skończył ?
konrad_b 28-03-2012, 12:07 Witam
Pytanie brzmi czy to kwestia regulacji zaworu (tak mi ktoś powiedział), czy po prostu instalacja za wcześnie mi wskazuje, że gaz się skończył ?
napisz co to za instalacja, bo np w BRC u mnie pika jak już faktycznie gazu nie ma i się przełączy na noPB
poziom napełnienia można zmienić w butli, podginając pływak
"poziom napełnienia można zmienić w butli, podginając pływak" - czy da się to zrobić samemu? gdzie szukać tego pływaka?
Instalacja sekwencyjna Landi, szczegóły moge podać wieczorem.
padre_vito 28-03-2012, 12:52 jedź go gazownika niech Ci to wyreguluje
mam butle 47L i bez problemu wchodzi 37L
niecałe 65% pojemności butli to troche mało, ktoś spaprał robotę przy regulacji
konrad_b 29-03-2012, 06:58 "poziom napełnienia można zmienić w butli, podginając pływak" - czy da się to zrobić samemu? gdzie szukać tego pływaka?
Instalacja sekwencyjna Landi, szczegóły moge podać wieczorem.
wszystko można zrobić samemu jak się wie jak :mrgreen:
musisz wypalić cały gaz, potem dostać się do pływaka i podgiąć
proste ? ...
Do momentu "wypalić cały gaz" jest proste:). Ale spoko i tak musze jechac na regulację instalacji do gazownika to przy okazji ten temat też załatwię. Dzieki za pomoc.
Szeryf455 29-03-2012, 11:45 Nic się nie podgina. Butlę trzeba ustawić (obrócić) tak, żeby wielozawór był ustawiony ok 45 stopni względem poziomu. Też to przerabiałem, kiedy do zbiornika 90 litrów wchodziło tylko 33 litry.
konrad_b 02-04-2012, 10:59 Nic się nie podgina. Butlę trzeba ustawić (obrócić) tak, żeby wielozawór był ustawiony ok 45 stopni względem poziomu. Też to przerabiałem, kiedy do zbiornika 90 litrów wchodziło tylko 33 litry.
jak można "obrócić" butle w wnęce koła ?
przy wielozaworze jest pływak
http://www.drypa.pl/cache/files/products/02e33c22eb17bf650addab78832cb30b_aaba7c640abdbf5db 907dfc9640d0d02.jpg
i chyba tym się reguluje ?
Szeryf455 02-04-2012, 11:12 wymieniałem zbiornik na mniejszy (wcześniej był 54l),
54 litry we wnęce??? I to w fieście? Tym się zasugerowałem.
Uwierz mi też się dziwiłem... Auto z niemiec kupiłem już z instalacją i polskim zbiornikiem (OT: mam go do sprzedania!). zbiornik się do wnęki miesci ale nie na głębokość tzn. wystaje ponad powierzchnię dna bagażnika... Więc po zakupie wyminiłem na 42l.
konrad_b 10-04-2012, 10:28 a jakie fiesta ma koła ?
brat w 406 ma taki zbiornik, tj 54L tankuje koło 47L
koło ma takie jak ja 195/65 r15
a u mnie zbiornik 45L/tankuje 39-38L, wystaje ok 5cm
bo wnęka na dojazdówkę tylko :(
bardzo możliwe, że został zamontowany "wsad" od butli "niższej" do "wyższej", wtedy takie kwiatki się dzieją, więc albo wymiana na właściwy "wsad" albo podginanie pływaka, z tym że przy tej drugiej opcji to wskaźnik będzie działał w trybie "jak mu się zachce" ;)
krzysiu.k11 10-04-2012, 14:34 W mojej Fieście mam zbiornik 44 l weszło 35,5 l
zakłada się 80% napełnienia nominalnej pojemności butli, czyli dla powyższego przypadku powinno to być 35,2 l - co jakby się zgadza.
Struna masz rację - zbiornik wymieniłem na mniejszy a reszta osprzętu została i stąd cały problem. Będzie podginanie pływaka, na precyzji wskaźnika poziomu gazu mi nie zalezy - i tak tankuję po przejechaniu 250km...jak sie operacja uda będę tankował po 300-320km :D
Dzisiaj zostawiam auto u gazownika, zobaczymy.
Krzysztof100 16-04-2012, 11:45 Ja też nie dawno zakładałem instalkę LPG i gazownik mówił że mam butle 44-45 litrów, no to jak się gaz skończył pojechalem do pełna zatankować i zonk, 33 litry weszły, byłem w szoku że tak mało, ale popytałem innych użytkowników z takimi butlami i im tez tyle wchodzi gazu ...
jak wspomniałem, nominalnie butlę napełnia się do około 80% pojemności wodnej, to jest normalne i tak ma być.
konrad_b 17-04-2012, 06:56 jak wspomniałem, nominalnie butlę napełnia się do około 80% pojemności wodnej, to jest normalne i tak ma być.
zgadza sie, ale 45x0,8=36L, czyli do takiej butli powinno wejść około 36L... więc kilka L gdzieś uciekło ;)
też mam chyba 45L, wchodzi ok 39L, raz udało się zatankować 41L :surprise:
litr w tą czy w tą to kwestia pochylenia pojazdu podczas tankowania i/lub ciśnienia na dystrybutorze. No chyba że notorycznie wchodzi za mało to można się zastanawiać.
|
|