Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Minęła zima i TŁUMIK do wymiany.
formeteo 28-03-2012, 21:19 Tłumik jest skorodowany i ma dziury w trzech miejscach. Nie nadaje sie do naprawy. Moje mondeo ma dopiero 3 lata i 11 miesięcy. To troche za wcześnie chyba na wymianę. Pytałem sie w ASO ile kosztuje nowy tłumik - część tylnia ponoć 1400 zł. Za tą przednia część podobno niewiele mniej. Zamienników brak. Czy kogoś dotknął już podobny problem? Może z innego modelu forda tłumik pasuje?
Cena w sklepie z częściamy forda ponad 900zł, w ASO jeszcze więcej.
Ja mam używkę, wiadomość poszła na PW
formeteo 09-04-2012, 13:07 Cena w sklepie z częściamy forda ponad 900zł, w ASO jeszcze więcej. Ja mam używkę, wiadomość poszła na PW
Koncepcja wymiany uszkodzonego tłumika na używany ale sprawny jest bardzo interesująca. Pytanie czy tłumik od MK4 1.8 TDCI jest identyczny z MK4 2.0 TDCI. Wydawałoby się, że to i to MK4, wiec powinny być identyczne ale sprawdzałem w ASO i tłumiki od MK4 1,8 i MK4 2.0 mają różne oznaczenie. Pracownik ASO tłumaczył mi że moga to być tłumiki o innych parametrach technicznych.
Od wczoraj mam ten sam problem, tyle tylko ze nie przerdzewiala puszka, a rura w miejscu gdzie jest spaw haka na podwieszenie. Od rana obdzwaniam wszystkich ale bez rezultatu. Jeden facet upiera sie ze ma koncowy tlumik walkera, ale wiary mu nie daje.
waldi1001 20-04-2012, 09:19 Witam.
Mam ten sam problem.Rura przerdzewiała w miejscu, gdzie jest spaw haka na podwieszenie. Miałem dziurę. W ASO powiedzieli przy przeglądzie, że nie mogą jej pospawać. Ponadto puszka tłumika jest przerdzewiała. Pewnie długo nie pociągnie. Koszt w ASO tłumika końcowego to ok. 1400 PLN. Dziurę zaspawał mi prywatny mechanik. Szukam tłumika końcowego i jest problem. Nigdzie nie mają. Zamienniki nie są jeszcze produkowane.
Mój Mondek MKIV r. b 2008 1,8 TDCI
Gdzie mogę dostać ten tłumik ?
Maddragon 20-04-2012, 11:41 Pracownik ASO tłumaczył mi że moga to być tłumiki o innych parametrach technicznych.
Pewnie minimalnie się różnią, ale w praktyce nie będzie to miało żadnego znaczenia. ASO kieruje się numerami części ich nie nauczyli myśleć i porównywać.
Swoją drogą może warto nagłośnić sprawę, bo z tego co widzę to niechlubna przypadłość Mk4, może jakaś firma się zainteresuje tematem i jako pierwsza wprowadzi zamiennik.
Ulter produkuje tłumiki dedykowane do MK4 http://new.ulter.com.pl/offer/dedicated/92/ford_mondeo-mk-iv/149
darmodziej 21-04-2012, 15:07 Pracownik ASO tłumaczył mi że moga to być tłumiki o innych parametrach technicznych.
W takim przypadku silnik może mieć mniejszą moc, więcej palić, być głośniejszy itp.
formeteo 03-05-2012, 14:47 Od wczoraj mam ten sam problem, tyle tylko ze nie przerdzewiala puszka, a rura w miejscu gdzie jest spaw haka na podwieszenie. Od rana obdzwaniam wszystkich ale bez rezultatu. Jeden facet upiera sie ze ma koncowy tlumik walkera, ale wiary mu nie daje.
Ja też dotarłem do informacji że walker ma w swoim katalogu omawiany tłumik, lecz jak próbowałem ten tłumik zamówić, to okazało się że jest on niedostępny.
Marcin-Prezes 13-05-2012, 19:57 witam. Temat słusznie podniesiony, ja po przegladzie po zimie tez zauwazyłem tylny tłumik już z wyraźnymi oznakami korozji, zewn. warstwa już sitko można powiedzieć. Zernijcie na allegro jakiś facet oferuje uzywkę chyba w całkiem oki stanie do silnika 1,8 za 200-300 zł. Pozdrawiam
Marcin-Prezes 14-05-2012, 15:01 pytałem dziś w firmie Auto wydech w krakowie oferuja produkty Asmet-u, jest takowy tłumik do silnika 1,8 tdci kombi ale w fazie przygotowania jedynie, na chwile obecną niedostepny. Mogą jedynie coś kombinowac z innych.
formeteo 02-06-2012, 13:47 Ustaliłem że tłumik do mondeo mk4 podobno produkuje firma PolmOstrów - ale niestety nie do silnika o pojemności 1800 cm3:<
larkowiec 21-01-2013, 11:08 Witam.
Wznawiam temat bo wymiana wydechu już u mnie też konieczna.
Co prawda ja mam S-maxa 2.0 TDCi jednak z tego co po żmudnych poszukiwaniach ustaliłem to przez to, że mam wersję bez DPF to wydech mam taki jak w Mondeo mk4 1.8 TDCi.
Jak zakończyły się Wasze zmagania z wydechem?
Witam
Od kilku miesięcy łatam tłumik i rurę do MKIV 1.8 diesel, szukając zamienników na rynku. Ostatnio pojawiły się do tej wersji silnikowej ale nie do kombi. Pytanie czy rura i tłumik podejdą z sedana/hatchbacka?
Pozdrawiam
Zapytajcie tutaj http://rm-motors.pl/
Chłopaki potrafią dorobić tłumik do wszystkiego. Kilku moich kolegów dorabiało sobie u nich kompletne układy wydechowe do Quadów i Buggy.
Można składać z części dostępnych na rynku. Silników klasy common rail 2.0 jest na rynku trochę i nie może być znacznych różnic w tłumikach. Ciekawe, że w MK3 nie ma takiego problemu. W poprzednich samochodach składałem wydechy z gotowych komponentów - ryzyko żadne, najwyżej hałas większy. Co do spadku mocy, to trzymając się głównych wymiarów oryginału (przeloty a nie gabaryty) nie ma mowy o kłopotach. pozostaje dźwięk, czasami niezbyt przyjemny, ale albo koszty, albo komfort.
larkowiec 25-02-2013, 21:21 Witam
Od kilku miesięcy łatam tłumik i rurę do MKIV 1.8 diesel, szukając zamienników na rynku. Ostatnio pojawiły się do tej wersji silnikowej ale nie do kombi. Pytanie czy rura i tłumik podejdą z sedana/hatchbacka?
Pozdrawiam
Miałem tak też w swoim eS (mam wersję bez DPF - wydech podobno ten sam co w 1.8 ). Kupiłem taki zestaw http://allegro.pl/ford-mondeo-iv-s-max-2-0-dizel-tlumik-tlumiki-i3008141184.html
pasował bez problemów i na razie się sprawdza.
Wymiary: rura jest na średnicy f60 do pierwszego zagięcia (mocnego) ma 135cm do drugiego uchwytu 215 cała długość 235 tłumik od początku do uchwytu 90cm
SrebnaStrzała 26-02-2013, 01:16 Ja w mk3 jeżdżę tylko z środkowym i to jest zgodne z przepisami bo tłumik jest. Nigdzie nie ma obowiązku montowania dwóch chyba że coś się zmieniło.
waldi1001 02-03-2013, 19:47 Witam.
Mam ten sam problem.Rura przerdzewiała w miejscu, gdzie jest spaw haka na podwieszenie. Miałem dziurę. W ASO powiedzieli przy przeglądzie, że nie mogą jej pospawać. Ponadto puszka tłumika jest przerdzewiała. Pewnie długo nie pociągnie. Koszt w ASO tłumika końcowego to ok. 1400 PLN. Dziurę zaspawał mi prywatny mechanik. Szukam tłumika końcowego i jest problem. Nigdzie nie mają. Zamienniki nie są jeszcze produkowane.
Mój Mondek MKIV r. b 2008 1,8 TDCI
Gdzie mogę dostać ten tłumik ?
Witam. Po długim czasie , gdy pojawiła się kolejna dziura na rurze, zdecydowałem sie na wymianę. Znalazłem na allegro tłumik końcowy oraz rurę środkową do Mondeo IV z silnikiem 2,0 TDCI. Zapytałem sprzedawcę, czy będzie pasował do 1,8 TDCI i uzyskałem odpowiedź, że ktoś montował tłumik od 2,0 do 1,8 i było OK.
Zdecydowałem się zakupić tłumik od 2,0 - producent POLMostrów- numer katalogowy 08.17 tłumik i rura środkowa 08.10.
Zalecam wymianę tłumika wraz z rurą środkową.
W dniu dzisiejszym mechanik wymienił całość i jest OK. Jestem zadowolony i koszty zdecydowanie niższe.
Całość ( tłumik końcowy, rura środkowa i robocizna ) wyszło 400 PLN.
Polecam niezdecydowanym wymianę tłumika od 2,0 TDCI do 1,8 TDCI.
Ale te tłumik w serwisie mają całkiem inne numery, więc zapewne to nie to samo
Najważniejsze, że wg naszego forumowego specjalisty Heko układy wydechowe w TDCI nie są restrykcyjne i można je rozumieć jako "prawie" przelotowe - także zmiana układu z 1.8 na 2.0 nie przyniesie odczuwalnej różnicy.
MateuszS 03-03-2013, 11:17 Witam,
Jeżeli ktoś jeszcze poszukuje to proszę, całkiem przypadkiem znalazłem.
http://moto.allegro.pl/ford-mondeo-iv-s-max-2-0-dizel-tlumik-tlumiki-i3008141184.html
Pozdrawiam
Za te pieniądze to ja sprzedaję oryginał z małym przebiegiem
johndeere5340 04-03-2013, 17:20 ja bym wolal ten nowy.
W sobotę robiłem , ale tylko łatę . Poszło w okolicy mocowania....
M
Masakra. Niedawno wstawiłem tłumik Ferroz, też się naszukałem i naczytałem, zanim jego wybrałem. Na razie nie ma co w zasadzie oceniać, jest ok, ale to zbyt krótko na sensowne analizy. Liczę, że te kilka lat tłumik przetrwa, ja jakoś specjalnie dużo nie jeżdżę.
To jest jakaś masakra, żeby w 4 letnim aucie wydech zjadła korozja. a juz na pewno nie do tego stopnia!
tylko Mondeo tak mają czy tez inne nowe Fordy borykają się z tym problemem? pytam, bo rozważam zakup auta dla żony i na tapecie jest Fiesta...
U mnie siódmy rok leci i tłumiki są ok.
antraxx kolega ostatnio żonie zakupił Fiestę i są oboje mega zadowoleni lecz za krótko, by powiedzieć więcej co do eksploatacji ^_^ I dziwi mnie fakt, że przez wydech od razu skreślasz markę Ford przy zakupie, bo chyba to akurat podczas zakupu i eksploatacji nie jest najważniejsze :p
U siebie np. wydech mam igłę i nawet nie wiem czy kiedyś był wymieniany czy nie, bo autko kupiłem w zeszłym roku więc Ci nie powiem na 100% lecz patrząc na moje "rury" stan ich jest na 4+ :D
radek9103 12-03-2014, 13:21 W moim fordku poprzedni tłumik był od nowości czyli od 2002 roku ,a wymieniony 2 lata temu.
przez wydech od razu skreślasz markę Ford przy zakupie
nie skreślam, ale jesli taka [i inne] przypadłosci sa domeną wszystkich Fordów, to wole poszukac czegoś 'bezobsługowego' dla żony i zamiast Fiesty kupic np Honde Jazz.
"ona ma tylko lać paliwo, płyn do spryskiwaczy i jeździć." :)
nie skreślam, ale jesli taka [i inne] przypadłosci sa domeną wszystkich Fordów, to wole poszukac czegoś 'bezobsługowego' dla żony i zamiast Fiesty kupic np Honde Jazz.
Nie przejmuj się tłumikiem.Dowiedz się ile w takiej Hondzie kosztują np. wtryski
Nie załamuj mnie .... Jak ja bym swojej kupił auto i powiedział jej, że ma tylko lać paliwo, płyn i jeździć to bym musiał w garażu mieć ze 3 samochody takie same na podmianki podzespołów :D
Dla mnie nie ma aut bezobsługowych i bezawaryjnych choćby nie wiem jakie cudo stworzyli - auta muszą się psuć i napędzać gospodarkę, a w zasadzie rynek pracy i części samochodowych :D
Jak chcesz mieć bezawaryjną bestię to kup jej rower, najlepiej składaka :D
Trochę mnie zastanawia mój tłumik, bo jak odbierałem auto z salonu to był leciutko rudawy w niektórych miejscach (oglądałem spód auta przed odbiorem z salonu).
W japońcu wydech wytrzymał 10 lat - a właściwie tylko przy flanszy skorodował.
W BMW 8 lat, w mercu 9 lat.
Jeżdżę na krótkich dystansach i teraz jak przygazuję to woda jest wyrzucana z tłumika. ;p
Bump: nie skreślam, ale jesli taka [i inne] przypadłosci sa domeną wszystkich Fordów, to wole poszukac czegoś 'bezobsługowego' dla żony i zamiast Fiesty kupic np Honde Jazz.
Zobacz czy i Jazz nie ma problemów ze skrzyniami biegów, które ostatnio w Hondach lecą.
M...
To jest jakaś masakra, żeby w 4 letnim aucie wydech zjadła korozja. a juz na pewno nie do tego stopnia!
tylko Mondeo tak mają czy tez inne nowe Fordy borykają się z tym problemem? pytam, bo rozważam zakup auta dla żony i na tapecie jest Fiesta...
Powiem ci, że różne cuda widziałem. Mam kumpla któremu chiński tłumik normalnie odpadł w czasie jazdy, a miał go ponad rok. No robi ponad 50 tysięcy rocznie, ale nie zmienia to faktu, że ten rok to tłumik powinien przetrwać, co nie?
czytam wasze posty i się zastanawiam czy nie myśleliście o jakiś customowym wydechu? nie mam na myśli wrc:P
jest sporo firm tego typu - jak w st mi padną końcowe to zamierzam wywalić cały wydech i wstawić nowy całkowicie nie seryjny
p.
czytam wasze posty i się zastanawiam czy nie myśleliście o jakiś customowym wydechu? nie mam na myśli wrc:P
jest sporo firm tego typu - jak w st mi padną końcowe to zamierzam wywalić cały wydech i wstawić nowy całkowicie nie seryjny
p.
Ja myślałem o przelotówce ale dałem sobie siana, bo i tak mi silnik warczy jak traktor to jak jeszcze bym wydech zmienił na przelotowy to bym miał odrzutowca, a nie samochód :D
Ps. Ja już zmieniać wydech na nie seryjny to już o większej średnicy oraz kolektor lepszy wstawić, bo bez niego dupa będzie :D
Bump: Trochę mnie zastanawia mój tłumik, bo jak odbierałem auto z salonu to był leciutko rudawy w niektórych miejscach (oglądałem spód auta przed odbiorem z salonu)
Czyżby autko było "nówką" tylko na papierze :D Ja bym od razu zapytał się co to ma być i gdybym nie uzyskał odpowiedzi lub panowie, by się motali to bym podziękował :D
hehe... przelotówce?
Jestem dopiero po wymianie tłumika - ma przetrwać kilka lat, wcześniej na pewno nie będę w nic nowego inwestował. No chyba że padnie, ale takiego scenariusza nie przewiduję, a przynajmniej się na to nie zapowiada. Kupiłem mocny zamiennik.
Panowie, Panie... cały układ wydechowy w MK4 rdzewieje jeszcze chyba w salonie, ruda była na wszystkich egzemplarzach które widziałem (z czasów kiedy szukałem dla siebie) poza jednym ... co to był srebrzanką cały pomalowany i śmierdziała, bo świeża była :)
Nie porównujcie do MK3 bo jak widać tam mniej gniły.
A jeszcze jedno, u mnie (nie robiłem zdjęć) są śruby mocno skorodowane, wątpię by się po dobroci odkręciły, a to nie ma nawet 2 lat.
Ot taki urok ....
gregor75 14-03-2014, 20:56 Rura w tym wydechu to 1,5 mm grubości pseudoaluminium . U mnie wytrzymała 5 lat .
Odnosnie Jazza - miałem 5 lat [rocznik 03] i sprzedałem jako 11 letni z przebiegiem ponad 200 tys km. poza płynami, filtrami i hamulcami, to jedyne co było robione przy aucie to lozysko. oryginał poddał się po 148 tys i silniczek spryskiwaczy po 200 tys.
zero usterek mechanicznych czy śladów korozji...
I te 5 lat jest ok, zakładając, że jeździsz autem częściej niż tylko w niedzielę. Nie zapominajmy o tym, że auto autu nie jest równe. Jedno auto jest garażowane, a drugie nie. Jedno robi 5 tysięcy rocznie, a drugie 50 tysięcy. Widzicie różnicę?
Mój już też jest dead, mam benzynkę.
Rdzawy nalot na tłumiku nie powinien mieć większego wpływu na trwałość itd... - tak pewnie oficjalnie Ford odniósł by się do przedmiotowego tematu.
M...
A co mogą innego napisać? :D
Teraz mam zamiennik. Bardzo jestem ciekawy jak wypadnie na tle oryginału. Chociaż trudno to porównywać czasowo, bo teraz tych km robimy więcej, tak więc teoretycznie tłumik ma prawo rozsypać się szybciej. Pożyjemy to zobaczymy. Może być bardzo różnie.
W salonie dowiedziałem się, że tłumik końcowy ma 2-3 warstwy blachy i nalotem z zewnątrz nie ma się co przejmować, zawsze można go rozpruć i ściągnąć jedna warstwę. Nie wiem ile w tym prawdy, tak mi powiedzieli ;)
tłumik końcowy ma 2-3 warstwy blachy i nalotem z zewnątrz nie ma się co przejmować Ta korozja na puszkach.... mniejsza o nią, bardziej denerwujący jest fakt, że trzeba będzie ciąć śruby, by przy tym cokolwiek zrobić. Miałem nastoletnią Vectrę i tam oryginalny tłumik poodkręcał się bez problemu :) To tak nie przystoi na tak młode auto, niezależnie od marki.
To już prawie norma, za kilka lat będziemy jeździli samochodami biodegradowalnymi, które się same zutylizują po 3 latach - i za które zapłacimy ciężkie pieniądze w imię tzw. ekologii.
M...
przyszłość... przydatność auta do użytkowania do 24 m-cy od momentu pierwszego przekręcenia kluczyka w stacyjce.
bartoszek 19-03-2014, 08:53 Ja w mk2 mam oryginalny tłumik, ma 15 lat i 380tys przebiegu w tym 200tys na gazie.
Jedynie lekko pordzewiała mi blacha na zewnątrz tłumika.
W mk4 już mam nowy a samochód jest z 11.2009 i ma 138 tys. przebiegu. Fakt, nadawał się jeszcze spokojnie do użytku, był pordzewiały z zewnątrz, ale podczas kolizji został uszkodzony i wymienili mi z ubezpieczenia. Nowy bez rabatów liczyli sobie 1450 zł w ASO.
Ja nie wiem gdzie Wy jeździce a raczej jaki macie warunki
Tak wygląda tłumik po 4latach i przebiegu ok 60 tyś który chcę sprzedać
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/02fa5dd39591.jpg (http://naforum.zapodaj.net/02fa5dd39591.jpg.html)
no ta rura z niego zaraz odpadnie
Napisałem dzisiaj wieczór do Ultera czy są zainteresowani wyprodukowaniem do naszych furek zamiennika (nie jakiegoś wiejskiego tuningu) dla różnych wersji nadwoziowych i silnikowych.
Zobaczymy co odpiszą
no ta rura z niego zaraz odpadnie
Wydaje Ci się, zapraszam przyjedz jak ją odłamiesz zwracam Ci kasę za paliwo i za straconą dniówkę w robocie :D
Napisałem dzisiaj wieczór do Ultera czy są zainteresowani wyprodukowaniem do naszych furek zamiennika (nie jakiegoś wiejskiego tuningu)
Ulter posiada w swoje ofercie wyroby do mk4, koncówki wybierasz sobie sam. Produkt jest dedykowany a nie uniwersalny
Dostałem dziś e-mail z Ultera, że jutro będzie do mnie ktoś dzwonił i ustalimy szczegóły.
Pytam więc:
Kto chętny na wydech oryginałopodobny (nie tuning) do swojego mondka.
Wpisujcie jaki silnik i wersja nadwoziowa.
gregor75 25-03-2014, 20:59 co będzie wchodzić w skład tego wydechu i czy będzie można kupić pojedyncze elementy ?
Nie mam pojęcia, jutro ma gość dzwonić do mnie.
Wpisujcie ilu chętnych bo się pewnie będzie pytać
W kwestii jakości wydechów Forda. Zdjęcia po 14 dniach od odebrania ze sklepu auta wyprodukowanego w styczniu 2014r. a odebranego 27 lutego. Zaznaczam, że nie było już zimy, a opady deszczu może jednego dnia. Wieszaki ze wyraźnymi śladami korozji. Odpowiedź serwisanta "Tak ma być" czy coś podobnego.
To moje były w lepszym stanie.
Na 99% stanę się w tym tygodniu posiadaczem MK4 kombi oglądałem go od spodu i tłumik i śruby zawieszenia wyglądają gorzej niż w moim 12 letnim passacie, nie mówiąc już o 7 letnim mojego ojca gdzie śladów korozji w ogóle brak. U mnie puszki są niemal idealne tylko rury w korozji.
Nie wiem czemu Ford robi tak badziewne te elementy, mam nadzieję że reszta będzie bardziej pozytywna ;)
Fuck, nie wiedziałem że to taka szmira:(((
Pan z Ultera zapomniał zadzwonić, więc "góra zadzwoniła do mahometa"
Generalnie, ulter nie robi tłumików innych niż tuningowe - to tak w skrócie.
Znalazłem dziś gościa na znanym portalu aukcyjnym http://allegro.pl/ford-mondeo-mk4-1-6-2-0-tlumik-koncowy-i4094570322.html
i zakupiłem do mojej benzynki - bez aukcji za pobraniem.
Dam znać co i jak. Pewnie dotrze po jutrze.
the_eagle 02-04-2014, 20:00 Ja zakupiłem do swojego niecały rok temu tłumik końcowy http://www.polmostrow.pl/ oni robią także tłumiki na pierwszy montaż wiec nie jest to jakaś firma byle ****iana. Gwarancja jest chyba na 24 miesiące na tłumik. Na razie po zimie nie ma śladów korozji. Głośność także nie wzrosła - nie mam wrażenia aby coś się zmieniło. Tłumiki do 1.8 tdci i 2.0 tdci są te same to samo dla s-maxa i chyba galaxy do 2.0 tdci (ostatniego nie jestem pewien).
miras500 02-04-2014, 20:17 CERES Znam tą firmę u której kupiłeś tłumik wymienialem w poprzednim samochodzie cały układ są ok.
Cieszę się bardzo.
Jak z wymianą ? Z tego co kojarzę to oryginalnie oba tłumiki są razem na stałe (pewny nie jestem). Czyli odcięcie ostatniego flexem i na wcisk nowy ?
ramirezmondeo 10-05-2014, 15:24 Tłumik końcowy wraz z rurą środkową z mondeo mk4 2.0 tdci PASUJE do mondeo mk4 1.8 tdci. W internecie można znaleźć wiele zamienników w cenie nie przekraczającej 300zł. Sam miałem problem i zaryzykowałem. Właśnie odebrałem samochód od mechanika z wymienionym wydechem i wszystko na razie jest ok. Mechanik trochę musiał podgiąć ale w gruncie rzeczy jest OK. Nie warto przepłacać za oryginały z uwagi na fakt że te wydechy dość szybko korodują w MK4. Zastanawiałem się też dlaczego turbina gwiżdże ale okazało się że to wszystko przez nieszczelności w układzie wydechowym. Wymieniłem na nowy wydech i turbinka pracuje bezgłośnie.
SrebnaStrzała 18-05-2014, 20:49 U mnie tłumik mimo 2 lat też już manie wygląda a na liczniku dopiero 50.000
Za Auto Świat - zamieszczam zdjęcie.
Narzekamy na wydech Mondeo, a tymczasem w Mazdzie 6 w po teście "długodystansowym" 40 tys km (i chyba łącznie miała wtedy ok. 60 tys.) wydech wygląda tragicznie.
Ciekawe, jak z rdzą na nadwoziu z którego Mazda 6 słynie, ponoć ma być lepiej... :)
M...
Witam panowie kilka dni temu oderwało się mocowanie tłumika (przegniło), na razie udało się to przyspawać, ale zdaje sobie sprawę, że tak długo nie polatam ponieważ na tłumiku, a najbardziej na rurze jest już duży nalot rdzy. Podejrzewam że jest on od nowości 250kkm także wymiana była do przewidzenia. Napiszcie jakiej firmy wydech polecacie i czy DPF ma jakieś znaczenie na stronie Polmostrów są dwa rodzaje i tam gdzie jest napisane DPF nie ma narysowanej tej rury tylko sam tłumik (nie wiem czy jest dostępna), a w drugiej obcji jest tłumik z rurą ale nie pisze DPF (nadmieniam ze mam DPF).
jak chcesz mogę sprzedać Ci używkę za 200zł z przesyłką. Od auta z przebiegiem 68 tys
Dzięki za propozycję, na razie chce rozeznać temat jak jest z tą rurą od tłumika do DPF-u(mam nadzieję że do wiosny wytrzyma), a tak na marginesie to układy wydechowe z DPF nie powinny być z lepszej jakościowo stali niż np.1,8 tdci ze względu na wysoką temperaturę podczas procesu wypalania?
(TOMAS ty masz sam tłumik czy komplet z rurą)
tkowal86 24-08-2018, 10:19 Witam Panowie,
Minęło już trochę czasu od ostatniego wpisu w tym temacie. Czy ktoś z Was wymieniał we własnym zakresie cały tłumik w warunkach garażowych? Jeśli tak proszę o jakieś sugestie czy warto brać się samemu za wymianę.
Żeby wymienić cały wydech w benzynie musisz odkręcić tylne sanki.
tkowal86 24-08-2018, 11:12 A jak w przypadku diesla? Mam 1.8 tdci.
Tłumik padł w ropniaku, to chyba był z amelinium. Poprzedni Mdo 4 2008 r nalot około 220 tys teraz- tłumik jak dzwon, Golf IV TDI 1999 r nalot 350 tys - tłumik oryginał . W benzynie jeszcze zagazowanej Zyklonem B to rozumiem , ale w ropniaku nie często się zdarza.
klocolus 24-08-2018, 12:00 U mnie w mk4 2.0 tdci zgnity jest już fest ;)
tkowal86 24-08-2018, 12:06 Nie robię już zbyt dużych przebiegów, głównie po mieście. W sumie to auto więcej stoi ostatnio niż jeździ. W zimie pod chmurką i dało radę. Obecny przebieg to 230 tys. więc już mogło pognić ;)
Małe przebiegi to faktycznie zabójstwo dla wydechu. Wilgoć się nazbiera , jak wydech się dobrze nie nagrzeje to później się skrapla , miesza z osadami w tłumiku i działa jak mieszanina do zżerania wszystkiego co metalowe.
mam podobnie - 1.8 TDCI ok 200 tys. km i z tłumika odchodzi zewnętrzna skorupa ( tak jest skorodowana ) - jakiego producenta polecacie ?
muffintsi 26-08-2018, 11:01 W Mondeo mk2 1.8 bezinum mam fabryczny. Tylny zostal tylko obrany z zewnetrznego poszycia. Auto w lutym skonczylo 20 lat od pierwszej rejestracji.
gregor75 27-08-2018, 11:25 w 1.8 tdci wymiana garażowa bez problemu
mam podobnie - 1.8 TDCI ok 200 tys. km i z tłumika odchodzi zewnętrzna skorupa ( tak jest skorodowana ) - jakiego producenta polecacie ?
ponawiam pytanie
gregor75 01-09-2018, 15:51 u mnie od producenta z Ostrowa Wlkp. już kilka lat hula bez problemu
u mnie od producenta z Ostrowa Wlkp. już kilka lat hula bez problemu
czyli - Polmostrów ? czy coś innego ?
gregor75 04-09-2018, 15:17 tak Polmo
lutek1337 09-11-2019, 14:29 Witajcie Forumowicze
Udało mi się ożywić mego wspaniałego T5 po zamianie silnika z Volvo. Pamiętajcie zmieniać pasek od klimatyzacji wraz z wymianą rozrządu! >:mad:
Żona jest w****iona, ale auto działa więc teraz bym sobie pojeździł. Niestety bolączka rudej szmaty dopadła tłumik.
Pytanie do Was koledzy. Jaki wydech mogę zamontować, czy pasuje zestaw np z 2,0 Ecoboost czy innych wersji silnikowych?
Pytanie moje brzmi jakie części pasują do mojego modelu
Mondeo MK4, 2007, 2,5T
Combi
Witam. Być może w ostatnim czasie ktoś zmieniał tłumik w 1,8 w garażowych warunkach. Czy jest problem z montażem? Jakiego polecacie producenta? Na rynku jest wielu. Bo można kupić przecież tani zamiennik a potem giąć go i klepać tysiące razy aby cokolwiek spasować. W ostatnich postach doczytałem się firmy Polmostrów. A może macie inne dobre doświadczenia?
Koszt wymiany tłumika w marcu br. 40zł wraz z z dodatkowym uchwytem.
W starym nacinana rura flexem, nowy założony i spasowany.
Całość robiona z podnośnika lub z kanału.
W tej cenie miałem spokój i czyste ręce, dla mnie oszczędność żadna.
Teraz już chyba łatwiej znaleźć zamiennik oryginalnego tłumika do Mk4 bo niedawno jeszcze były tylko oryginały...
Koszt wymiany tłumika w marcu br. 40zł wraz z z dodatkowym uchwytem.
W starym nacinana rura flexem, nowy założony i spasowany.
Całość robiona z podnośnika lub z kanału.
W tej cenie miałem spokój i czyste ręce, dla mnie oszczędność żadna.
Rozumiem, że mieniałeś końcowy, ale jaki zamiennik zastosowałeś
Policz, 2lata gwarancji (rękojmi), a potem się nie znamy.
Wydajesz X czy 3X, po 2 latach w razie problemów jesteś w tym samym miejscu.
Czy to będzie walker czy płuciennik dwa lata wytrzyma na pewno.
Dzień dobry,
kupiłem niedawno Mondeo MK4 2011 r. 1.6 EB. Muszę wymienić wydech, ma już 10 lat i zaczyna go słychać. Myślałem, że jest to tak popularne auto, że będzie tego do wyboru, do koloru.... a niestety tak nie jest. Wszędzie widzę tłumiki do 1.6 lub 2.0 wolnossących, ewentualnie do 1.8 diesel. W Intercarsie powiedzieli, że do 1.6 EB nie mają nic, w Autolandzie tak samo... :mrgreen:
Moje pytanie brzmi, czy do 1.6 EB podejdzie wydech z 1.6 lub 2.0 wolnossącego? Czym one się różnią??? Czy ktoś przerabiał ten temat?
Podaję lik do przykładowego zestawu z allegro: https://allegro.pl/oferta/ford-monde...kpl-7911974463
klocolus 11-03-2021, 23:35 Moje pytanie brzmi, czy do 1.6 EB podejdzie wydech z 1.6 lub 2.0 wolnossącego? Czym one się różnią??? Czy ktoś przerabiał ten temat?
Podaję lik do przykładowego zestawu z allegro: https://allegro.pl/oferta/ford-monde...kpl-7911974463
Nie ma bezpośrednio zamienników zreszta odradzam ze względu na bardzo niską jakość. Nie dość, że może być głośniej, zgnije za 1-3 lata to jeszcze auto może mieć gorsze parametry. Lepiej ratowac swój albo używkę. W sumie trzeba by sprawdzić średnice i w najgorszym razie różnia się czescia srodkowa.
Ja bede u siebie zmieniać niedlugo na dwururkę od 2.5T albo 2.0eb bo seria bardzo restrykcyjna w najwezszym miejscu 48-49mm :(
Moje pytanie brzmi, czy do 1.6 EB podejdzie wydech z 1.6 lub 2.0 wolnossącego?Bez przeróbek nie podejdzie.
Czym one się różnią???Chociażby średnicą wydechu, albo wygięciem rury za katalizatorem, albo długością środkowego tłumika.Ja bede u siebie zmieniać niedlugo na dwururkę od 2.5T albo 2.0eb bo seria bardzo restrykcyjna w najwezszym miejscu 48-49mm Wydech od 2.0EB 240PS też ma w najwęższym miejscu średnicę ~50 mm. Pytanie gdzie to mierzyłeś, bo wydech od 1.6EB nominalnie ma średnicę 60 mm, wydech od 2.0EB 203PS ma średnicę także 60 mm, natomiast wydech od 2.0EB 240PS ma średnicę 65 mm.
Dzięki za odpowiedź i cenne informacje :) Muszę zatem sprawdzić czy da redę uratować to co mam...
klocolus 12-03-2021, 12:18 bo wydech od 1.6EB nominalnie ma średnicę 60 mm,
Między tłumikiem srodkowym a końcowym jest poniżej 50mm cały odcinek przynajmniej u mnie. Z downpipe jest 62mm, tłumik środkowy 60mm a potem przechodzi w ta cienka ok. 49mm.
50mm to ma od 2.0eb po rozdzieleniu na 2 rury a reszta jest 60mm z tego co mi wiadomo.
wydech od 2.0EB 203PS ma średnicę także 60 mm, natomiast wydech od 2.0EB 240PS ma średnicę 65 mm.
Z tego co słyszałem oba sa takie same, sam mierzyłeś?
franciszekmg 12-03-2021, 14:55 Potwierdzam, że rura od tłumika środkowego do rozgałęzienia na 2 tłumiki końcowe w s-max 2.0 EB 240 KM ma na całej długości średnicę zewnętrzną 65 mm. Mierzone na wydechu, który będę wstawiał u siebie. Wydech jest z 11.09.2014r.
klocolus 12-03-2021, 14:59 Potwierdzam, że rura od tłumika środkowego do rozgałęzienia na 2 tłumiki końcowe w s-max 2.0 EB 240 KM ma na całej długości średnicę zewnętrzną 65 mm. Mierzone na wydechu, który będę wstawiał u siebie. Wydech jest z 11.09.2014r.
Nie ma nigdzie zwęzenia na 60mm przed rozdzieleniem?
franciszekmg 12-03-2021, 15:36 Nie 118420
Potwierdzam, że rura od tłumika środkowego do rozgałęzienia na 2 tłumiki końcowe w S-MAX 2.0 EB 240 KM ma na całej długości średnicę zewnętrzną 65 mm.Ja z kolei potwierdzam, że w przypadku s-max 2.0EB 203 KM średnica zewnętrzna wynosi 60 mm. Taki wydech kupiłem do swojego auta. Przeróbka opisana tu:
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3205197&postcount=300
klocolus 13-03-2021, 10:59 Dzieki za info!
Cześć
Urwala mi się jedna rura wydechowa (lewa) w moim kombii. I niestety na allegro uzywki są bardzo drogie.... Aż ciężko mi uwierzyc... Myślałem że znajdę gdzieś zamiennik kawałek tego tlumika w normalnej cenie lecz nie... I tu moje pytanie. Spawal ktoś kiedyś tlumik? Da to radę czy raczej szukać części? A może wie ktoś gdzie mogę dostać tlumik do 2.2 kombii (podwojny wydech) bo internet już przeszukalem cały i nic...
Garbojad 24-08-2021, 10:03 Najprościej podjechać do tłumnikarzy napewno coś dorobią
Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka
klocolus 24-08-2021, 16:37 Spawal ktoś kiedyś tlumik? Da to radę czy raczej szukać części?
Dokładnie, najlepiej podjechać do tłumikarzy i zapytać. Lepiej naprawić jak się da bo zamienniki (w tym przypadku nie ma ale nawet jakby były) są parszywej jakości za rok czy dwa bedzie znowu do wymiany. Już nie mówiąc, że zdarzają się jakieś dziwne pogłosy buczenia itp. Mi kilka lat temu naprawili w 2.0 tdci za 50zł migomatem dospawali i hulało do końca
LosMartinos 24-08-2021, 20:26 Jak jest taki problem z układem wydechowym(swoją droga masakra,tylko kiła lat),to polecam udać się do „tlumikarzy” jak już ktoś pisał.Tam,jak sa”normalni”cos dobiorą,puszkę i rury tez zrobią,dużo taniej niż oryginalne części.w sumie to cały układ to nie taki wielki problem,chociaż teraz to już troche bardziej skomplikowane wydechy niż kuedys robią.
A propos oryginalnych i numeracji.Firma która produkuje na pierwszy montaż do fabryki,na rynek wtórny już tak dobrych elementów nie wypuszcza, a numeracja...zależnie od modelu,czesto te same puszki a np rura ma troche inne „zakrętasy”(bo inny rok auta itp),albo wieszak w innym miejscu i już inne numery katalogowe.Sam kiedyś byłem „tlumikarzem”5 lat.
Krótko, do normalnego warsztatu i tyle.
Bump: A co do spawania wydechu,jak najbardziej polecam,oczywiście po uprzedniej ocenie stanu układu to zn. czy blacha jeszcze zdrowa(czy jest do czego spawać).
Czarna Pantera 29-02-2024, 17:15 Witam forumowiczów Głośniej po zimie i po sprawdzeniu wyszło ,że mam do wymiany tłumiki środkowy i końcowy. Ponoć nie ma już co spawać. Chciałem spytać tych co w temacie na przestrzeni ostatnich miesięcy - Jakiej firmy i gdzie dzisiaj kupić te tłumiki w najlepszym stosunku jakości do ceny / ceny do jakości oraz czy lepiej obydwa jednej firmy czy kombinować? Mechanik podpowiedział mi BOSAL lecz cena końcowego 713zł zwaliła mnie z nóg. Proszę o pomoc i podpowiedzi.
krzysztofSJZ 29-02-2024, 20:56 BOSAL lecz cena końcowego 713zł
no cena niezła ja jutro jadę wymienić tłumik w Kudze Bosala też mi zapodał cenę 700 za końcowy ciekawe od czego to zależy przecież u mnie baniak jest 2x większy niż u ciebie w mondeo, 2 rury wylotowe z końcówkami ,,niklowanymi,, twój i tak długo wytrzymał, mój to już sito a 9 lat młodszy
Czarna Pantera 29-02-2024, 21:21 Środkowt oryginał Końcowy wymieniałem 3,5 roku temu. Na Bosal!!!
GRUBERIUS 01-03-2024, 08:55 Witam forumowiczów Głośniej po zimie i po sprawdzeniu wyszło ,że mam do wymiany tłumiki środkowy i końcowy. Ponoć nie ma już co spawać. Chciałem spytać tych co w temacie na przestrzeni ostatnich miesięcy - Jakiej firmy i gdzie dzisiaj kupić te tłumiki w najlepszym stosunku jakości do ceny / ceny do jakości oraz czy lepiej obydwa jednej firmy czy kombinować? Mechanik podpowiedział mi BOSAL lecz cena końcowego 713zł zwaliła mnie z nóg. Proszę o pomoc i podpowiedzi.
wymieniłem w Wa-wce na jakiś polski: końcowy, środkowy i rurę. ok 500,-
krzysztofSJZ 01-03-2024, 11:40 Proszę o pomoc i podpowiedzi.
https://adamot.pl/tlumik-koncowy-ford-mondeo-mk4-1-8-tdci-2-0-tdci-sedan-kombi-hatchback-116623.html?gad_source=1&gclid=CjwKCAiAloavBhBOEiwAbtAJOyhiAKt-xe1lZojedPsYQ_-PIqcevl-3bzkotkrn5Yfe4f9Ffu0IoxoClEcQAvD_BwE
może coś takiego?
Bump: może wytrzyma tle co Bosal???
tu znalazlem lepszy kwiatek z Bosala za bardzo się nie różni od tego taniego
https://allegro.pl/oferta/154-449-tlumik-ford-bosal-bosal-154-449-14969698484
Czarna Pantera 01-03-2024, 16:35 To chyba muszę inaczej. Po pierwsze mam 2.0i a nie TDCi. po drugie wiem co można kupić w internecie. Chodzi mi o coś sprawdzonego przez kolegów w ostatnim czasie i dużo tańszego od końcowego Bosala a w miare tak samo cichego. Czyli tłumiki sprawdzone przez kogoś ze 100% potwierdzeniem, że cicho. Proszę mi wybaczyć ale Polmo kupiłem 3,5 roku temu i po tygodniu wyrzuciłem bo mnie wk... głośnością. Zresztą był z takiej blachy ze przy mojej jeździe na krótkich odcinkach i na LPG pewnie po 2 latach by zgnił. Polmostrów to chyba to samo co Polmo a Ferroz podobne. Spytam więc inaczej ponieważ Bosal końcowy drogi - kto jeżdzi na końcowym Walkerze? Jak z głośnością i trwałością (rdzewieniem)? No i czy ten jego (tłumik końcowy) inny wygląd czyli konstrukcja jest dobrze spasowana do założenia na auto oraz czy nie pogarsza właściwości jezdnych. Mówię o tym: https://allegro.pl/oferta/tlumik-ukladu-wydechowego-tyl-ford-galaxy-ii-mondeo-iv-s-max-15141618499 Pytam bo jest o ponad połowę tańszy od Bosala a w końcu to też renomowana firma
krzysztofSJZ 01-03-2024, 16:54 połowę tańszy od Bosala a w końcu to też renomowana firma
ten z linku ma akurat tylko jedną opinię trochę kiepską, szkoda że dzisiaj nie udało mi się z Bosalem dopiero w czwartek, miałbym porównanie na bieżąco, w dniu dzisiejszym okazało się że hurtownia miała jeden na stanie ale przygnieciony, ciężko coś doradzić, przyznam się że chyba od 20 lat nie wymieniałem tłumika w żadnym aucie jakie posiadałem, nie lepiej poszukać gościa który zajmuje się na co dzień wymianą? taki człowiek wie najlepiej które są dobrej jakości, dwie może trzy dekady temu Walker miał renomę i to dużą ale i cena też mogła wystraszyć pózniej nastał Bosal który robił też bardzo dobre tłumiki, z tego co pamiętam któryś z producentów robił je z blachy aluminiowej, na tym nieszczęsnym portalu też znalazłęm tłumik do Kugi za 415 zł dzwoniłem gość zapewnia że to Bosal
Bump: przeczytałeś uważnie tą aukcję? w tytule walker w opisie numer Bosala bo ze zdjęcia to wygląda na cos innego
Bump: https://kalinski.pl/sklep/pl/16/39019-tlumik-koncowy-ford-mondeo-20i-16v-galaxy-s-max-polmo-0814-a-oe-1405572-1440318-1447819-1465653-1538355.html
kiedyś POLMO robiło dobre tłumiki, ale to było kiedyś
Czarna Pantera 01-03-2024, 17:14 No właśnie! Tylko jedną. Pasuje żeby jeszcze choć jedna dobra dusza na forum to potwierdziła, tzn., że głośny? Przeszukałem internet i żadnej innej opini. Jedna to zawsze może byc troll, choć równie dobrze i Matka Teresa
krzysztofSJZ 07-03-2024, 18:33 żeby jeszcze choć jedna dobra dusza na forum to potwierdziła, tzn., że głośny
w dniu dzisiejszym w końcu tłumik Bosal dojechał, z czystym sumieniem mogę powiedzieć że z wyglądu jest wykonany z dobrej blachy, pasuje bez żadnych dogięć czy innych przeróbek, jest cisza, w sumie nie odbiega od oryginału, oczywiście pisze o tłumiku do Kugi, z info od fachowca który już ponad 30 lat zajmuje się wymianą tłumików twierdzi że do Mondeo jak i do innych aut też są ciche i nie miał reklamacji oczywiście mowa o Bosalu,
Czarna Pantera 07-03-2024, 23:09 Jednak poszedłem w tańszego innowacyjnego "końcowo Walkera". Będę montował w gdzieś za tydzień. Zobaczymy Jak będzie głośny to wymienię na Bosala
|
|