Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Wymiana przycisków w nawigacji
Witan, czy można gdzieś dokupić przyciski do tej nawigacji http://www.mondeospares.co.uk/ford-mondeo-mk4-radio--cd-player--satnav-climate-unit-1012-p.asp
na moich od słońca zrobiły się bąble, chciałbym wymienić na nowe,
Mi wymienili w ASO w ramach gwarancji.
U mnie gwarancji już raczej nie ma, to 2008 rocznik, wczoraj kupiłem, ale skoro tobie wymienili to widocznie możliwość owa jest, dzięki, jakby ktoś*wiedział gdzie można takie przyciski dostać i czy można to zrobić samemu byłbym wdzięczny, pozdro!
Widać że to taka "przypadłość" tych przycisków. Generalnie skandal, że w aucie takiej klasy dzieją się takie rzeczy. Też tak mam. Najpierw był jeden bąbel na jednym przycisku a teraz jest ich coraz więcej. Szkoda gadać.
Witam,
poniżej zrzut z katalogu z przyciskami do NX'a
cena wg microCat'a około 100 euro - lecz proponuję zapytać w ASO.
pozdrawiam
XPrzemo
Panowie ma ktoś dojście do używek ? Przecież 100 euro za przyciski to skandal. Nadłamałem jeden ząbek od pokrętła A/C i wypadało by wymienić, a w przycisku MAX pod światło zaczynają pojawiać się bąble.
rafalrafal01 04-02-2013, 18:13 koledzy - a może by tak zrobić listę osób i guzików, które potrzebujemy - zawsze by się to podzieliło na kilka osób i mniej bolało, ja potrzebuję:
- menu
- mały wiatrak
- ogrzewanie na nogi
Bardzo dobry pomysł. Ja potrzebuje tylko ten czerwony przycisk MAX z szybą.
No ale jak teraz każdy wymieni te co mu się "zbąbliły" to za jakiś czas i tak "pójdzie" reszta. A skoro coś tam zmienili w procesie produkcji, to pewnie te nowe przyciski będą trochę inne niż te Wasze obecne (choćby odcień będzie inny - i ostatecznie może być gorzej niż z bąblami).
Panowie wytłumaczcie mi skąd te bąble ? Ja akurat jak na razie nie mam , ale przecież to plastik jest pomalowany, więc nawet woda nie powinna tu nic zrobić.
Może mycie jakimiś środkami panelu powoduje że robią się te bąble?
Panowie, czy coś się zadarzyło w temacie wspólnych zakupów klawiszy do NX?
Jak do tej pory wyglądałoby to tak:
- MAX (E-tinc, Pulse)
- Duży wiatrak
- Mały wiatrak (rafalrafal1)
- Obieg wewnętrzny
- CLIMATE (Pulse)
- Nawiew na nogi (rafalrafal1)
- Nawiew na twarz
- Nawiew na przednią szybę
Panowie wytłumaczcie mi skąd te bąble ?
Pewna partia przycisków miała wadę produkcyjną - brak odpowiedniego podkładu lub źle położony i tam się pojawiały bąble.
johndeere5340 08-02-2013, 17:16 a do zwykłego panelu tez można tutaj zamówić przyciski?
rafalrafal01 08-02-2013, 18:30 - MAX (E-tinc, Pulse)
- Duży wiatrak
- Mały wiatrak (rafalrafal1)
- Obieg wewnętrzny
- CLIMATE (Pulse)
- Nawiew na nogi (rafalrafal1)
- Nawiew na twarz
- Nawiew na przednią szybę
- MENU - (rafalrafal1)
johndeere5340 09-02-2013, 19:59 koledzy nie otrzymałem żadnej odpowiedzi???
koledzy nie otrzymałem żadnej odpowiedzi???
Przecież widać, że koledzy umawiają się na podział kompletu przycisków do navi TravelPilot NX...
Nie wiem o jakie przyciski do "zwykłego"(?) panelu Ci chodzi - ale myślę, że to nie tutaj... Najprościej jedź do ASO , pokaż o co Ci chodzi i zapytaj ile kosztuje...
Cena kompletu klawiszy do NX (dolnego zestawu do klimatyzacji i pionowych zestawów po bokach wyświatlacza) poza ASO to 538 zł. W ASO pewnie jeszcze drożej.
Dodatkowo nikt nie wie czy będzie je można podzielić, tzn. czy możliwa jest np. wymiana tylko całości klawiszy od klimatyzacji, czy też wymiana pojedyńczych przycisków jest możliwa.
Przyciski można wymieniać pojedynczo tylko trzeba uważać podczas wyciągania aby nie wyłamać nóżek tak jak to ja uczyniłem z (-AC+). Za sobą mam już wymianę małego wiatraka i pora na kolejne :(
Proszę dopisać moje:
- MAX
- Prawe pokrętło (-AC+)
Kto jest w ogóle w stanie zebrać kasę i rozesłać przyciski po forumowiczach ? Z tego co widzę potrzeba już 3 tych samych przycisków. Ciekawe czy można je dobierać sztukowo czy trzeba płacić ponad 1500zł za 3 zestawy :)
Witajcie, ja piszę się na przycisk MAX.
a ja reflektował bym na PHONE
Ja również piszę się na przycisk "PHONE"
pzdr
p_swiderski 19-03-2013, 21:00 Panowie, mogę się podjąć sprzedaży przycisków na sztuki. Cena 60zl/sztuka. Przy zakupie 2 sztuk 100zł. W tym wysyłka. Byliby zainteresowani? Z góry mówię, że nie wszystkie byłyby dostępne bo niektóre sam wezmę, oczywiście tylko 1 zestaw do zdekompletowania. :)
Edit w 2019 (6 lat później)
Nieaktualne, nie mam juz przyciskow, prosze do mnie nie pisac w tej sprawie.
To ja się zapisuje u Ciebie na przycisk MAX.
p_swiderski 21-03-2013, 11:13 Na dniach, jak tylko dostanę przyciski, dodam ogłoszenie w dziale sprzedam i będzie można zamawiać. :)
Ja już mam klawisze wymienione i od kilkunastu dni nosiłem się z tym samym zamiarem wystawienia ich na sprzedaż.
Trudno, im wyższa podaż tym lepiej dla forumowych kolegów. :)
p_swiderski 27-03-2013, 11:10 Przyciski do navi na sprzedaż:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=178906
;)
Edit w 2019 (6 lat później):)
Nieaktualne, nie mam juz przyciskow, prosze do mnie nie pisac w tej sprawie.
Kolejna aukcja przycisków na sprzedaż: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=182535
Czy te przyciski są malowane, bo to wygląda jak folia (kalkomania) pod którą robią się bąble.Może jakiś zakład wykonujący nalepki by takie wykonał?. Wystarczyłoby stare usunąć i nalepić nowe bez demontażu?. Też mam problem z bąblami.
Czy te przyciski są malowane, bo to wygląda jak folia (kalkomania) pod którą robią się bąble.Może jakiś zakład wykonujący nalepki by takie wykonał?. Wystarczyłoby stare usunąć i nalepić nowe bez demontażu?. Też mam problem z bąblami.
Problem jest w tym, że sam przycisk jest z przeźroczystego szaro-czarnego plastiku.Powlekany dwoma warstwami farby - czerwoną i szaro srebrzystą. Ostateczna warstwa o kolorze srebrzysto szarym ma miejsca przeźroczyste ze wzorkiem lub napisem który widać jako podświetlenie warstwy w kolorze czerwonym. Dość skomplikowana sprawa
Jacob123 04-06-2013, 14:35 Panowie posiada ktoś jakieś przyciski na sprzedaż? jestem zainteresowany zakupem nawet całego kompletu, bo moje już wyglądają tragicznie..
szaqall111 05-06-2013, 11:58 Pjestem zainteresowany zakupem nawet całego kompletu, bo moje już wyglądają tragicznie..
poczytaj:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=182506
Andraszi 18-06-2013, 00:14 Witam,
Poszukuję pokętła i przycisku: - + AUTO - do panelu nawigacji NX. Czy ktoś ma jeszcze na sprzedaż?
Pilne
cześć , chłopaki może mi ktoś napisać jak samodzielnie zmienić te guziki w nawigacji?? dużo zachodu ?? Ciężki temat ?? Kupiłem guziki od kolegi Andraszi i czeka mnie wymiana . Proszę pomóżcie :)
Panowie proszę pomóżcie :) Guziki już wysłane a ja nadal w czarnej d...e z wymianą :) helllpppp
p_swiderski 14-07-2013, 10:48 Weź starą kartę kredytową albo podobny plastik i podważaj przyciski. Wychodzą bez żadnego problemu. Nie wiem tylko jak się pokrętła wymienia.
mrdominik 14-07-2013, 12:13 A czy do wersji przedlifotwej NX da się założyć czarne przyciski z wersji poliftowej?
p_swiderski 14-07-2013, 13:14 Wyglądają na identyczny kształt, także pewnie się da. Tylko NX przed liftem jest zrobiony na połysk a po lifcie chyba jest matowy? Wydaje mi się, że będzie to słabo wyglądało...
Z pokrętłami to faktycznie jest problem
mrdominik 14-07-2013, 18:25 Wyglądają na identyczny kształt, także pewnie się da. Tylko NX przed liftem jest zrobiony na połysk a po lifcie chyba jest matowy? Wydaje mi się, że będzie to słabo wyglądało...
Akurat ja mam czarny połyskliwy plastik wewnątrz więc słabo wyglądają te srebrne ;)
p_swiderski 14-07-2013, 20:49 Z pokrętłami to faktycznie jest problem
Jeszcze nie rozkminiles jak sie je zaklada? A byles w ASO? Powinni wiedziec jak je wymienic, jak trafisz na dobry dzien to moze ktos nawet za darmo zalozy? Na pewno trwa to 30sek...
dokładnie, narzędzie zrobić z karty - pasek 8mm, włożyć i delikatnie podważyć - samo zeskakuje, pokręteł nie zmieniałem więc nie wiem
Jeszcze nie rozkminiles jak sie je zaklada? A byles w ASO? Powinni wiedziec jak je wymienic, jak trafisz na dobry dzien to moze ktos nawet za darmo zalozy? Na pewno trwa to 30sek...
Pojadę ale jak będzie coś do roboty i przy okazji zapytam.
agnieszka100 27-07-2013, 13:21 Panowie czytam ten watek i chciałbym kupić przyciski do forda od klimy i jeszcze kilka - czy ktoś mi pomoże? gdzie można kupić poza ASO. Własnie zakupiłem brykę z Niemiec i bąble są w kilku miejscach. z góry dziekuję
Nigdzie nie kupisz bo nikt nie sprzedaję na sztuki. Czasem ktoś z forum oferuję sprzedaż swoich ale nie polecam bo te które były montowane od 2007 do 2010 mają niestety fabryczną wadę.
Wada może jest fabryczna, ale zawsze jest jakaś przyczyna a po niej efekt. Bąble wychodzą ze względu na zbyt obfite traktowanie ich chemią jaką są kosmetyki samochodowe.
Sam fakt, że bąble są niemal u każdego na tylko 2-3 przyciskach z około 20, potwierdza że nie ma reguły.
artur1970 03-08-2013, 22:05 Panowie czytam ten watek i chciałbym kupić przyciski do forda od klimy i jeszcze kilka - czy ktoś mi pomoże? gdzie można kupić poza ASO. Własnie zakupiłem brykę z Niemiec i bąble są w kilku miejscach. z góry dziekuję
Przeczytaj ten wątek, może będzie coś dla Ciebie.
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=182506
Andraszi 10-08-2013, 22:07 Panowie czytam ten watek i chciałbym kupić przyciski do forda od klimy i jeszcze kilka - czy ktoś mi pomoże? gdzie można kupić poza ASO. Własnie zakupiłem brykę z Niemiec i bąble są w kilku miejscach. z góry dziekuję
Poniżej link do mojej oferty. Sprzedaję przyciski na sztuki.
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2041556&postcount=163
Pozdrawiam
donpedro60 11-08-2013, 00:36 Wada może jest fabryczna, ale zawsze jest jakaś przyczyna a po niej efekt. Bąble wychodzą ze względu na zbyt obfite traktowanie ich chemią jaką są kosmetyki samochodowe.
Sam fakt, że bąble są niemal u każdego na tylko 2-3 przyciskach z około 20, potwierdza że nie ma reguły.
Nieprawda.ja do przykladu nigdy nie stosowalem w aucie rzadnych kosmetykow do tapicerki a tymbardziej do przyciskow i po pierwszych moze 3 latach wyszlo kilka babli a teraz juz prawie wszystkie sa w bablach.
wada fabryczna-po prostu spieprzyli sprawe
flymaciej 10-02-2014, 10:47 Witam Kolegów!!!
To mój pierwszy post .......... proszę o wyrozumiałość
W przeglądarce nie znalazłem i mam nadzieję, że tego tematu jeszcze nie było.
Otóż przyciski mojej NAVI-radia blaupunkt zaczynają mieć takie niewielkie "bąbelki" jakby się folia od nich odklejała, na zdjęciach sprzedawanych "mondeuszy" w ogłoszeniach też zauważyłem takie zjawisko "spuchnięcia" przycisków. Cóż jakaś słaba technologia?
Czy może ktoś z Was znalazł rozwiązanie i doradzi jak zmienić naprawić zurzyte przyciski.
pozdrawiam
maciej
...może ktoś z Was znalazł rozwiązanie i doradzi jak zmienić naprawić zurzyte przyciski.
...
Przyciski do wymiany. Napisz do mnie na PW (prywatną wiadomość) jakich potrzebujesz - mam jeszcze sporo różnych (choć trochę się już sprzedało i nie ma kompletu).
artur1970 10-02-2014, 16:38 Z naszej akcji na forum też kilka zostało.
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=182506&page=25
Panowie szukam przycisku "C" kolor srebrny, jeżeli ktoś ma do odsprzedania proszę o kontakt na priv
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=45846&d=1380118732
jeśli ma ktoś do sprzedania srebrny przycisk -AUTO+ to proszę o info
robert LC 02-03-2014, 12:44 witam poszukuje przycisku cd ?
CD/AUX srebrny mam. W razie czego kontakt na PW.
robaczek68 02-03-2014, 19:37 Witam
Ja najlepiej kupił bym cały komplet. U mnie to prawie połowa przycisków ma bąble, tak że nie warto wymieniać pojedynczo. Tylko ta cena, jak by tak jeszcze można było kupić za 300zł. to jeszcze bym przeżył, ale nie wiem czy jest to realne. Jak dostanę gdzieś za taką cenę kupić to moje które są bez uszkodzeń oddam za darmo, bo i tak na pewno i one dostaną bąbli za jakiś czas.
...Ja najlepiej kupił bym cały komplet. ...
Masz podane dwa źródła; ASO albo serwis Boscha w Portugalii.
Nie ma innych źródeł kompletu przycisków. Serwisy robią wszystko, aby uszkodzone navi naprawić a nie rozbierać na części.
robaczek68 02-03-2014, 19:56 Czyli wychodzi 100 euro z przesyłką.
Koledzy możecie mi podpowiedzieć jak wyciągnąć te okrągłe pokrętła z AC i auto. Przycisk auto i AC wyciągłem bez problemu natomiast pokrętła siedzą dość mocno,a nie chce czegoś połamać.
Koledzy sorry za podbijanie, ale szlag mnie trafia już z pokrętłami !!!
Ktoś musiał je wymieniać :(
Próbowałem już chyba na wszelkie sposoby, guziki wokół ściągnięte, podważam pokrętło kartą, podważam (aż wstyd się przyznać) płaskim śrubokrętem i nic !!!!
artur1970 01-06-2017, 18:54 https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2076511&postcount=228
szkoda, że zdjęcia już nie działają
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2076511&postcount=228
szkoda, że zdjęcia już nie działają
No szkoda, szkoda :/
- następnie musimy włożyć wyjmak między dwa elementy - trzpień enkodera oraz zewnętrzna część przycisku, znów podważamy aby odskoczył zatrzask i wyciągamy do góry:
- po wyjęciu widzimy sam enkoder (widok z góry):
Nie za bardzo to widzę :)
artur1970 01-06-2017, 23:16 holdenikus może jeszcz ma zdjęcia
Już wczoraj do niego napisałem, poczekamy,zobaczymy ;-)
No i poradziłem sobie ;)
Użyłem takich kleszczy, które się rozciagają przy nacisku. Zaczepiłem,mocno pociagłem i wyszło :D
EDIT: ze względu na to, iż na chwilę obecną nie widzę sensu kupować nowych ori pokręteł postanowiłem stare oczyścić i pomalować.
Kupiłem farbę, która na nakrętce wyglądała identycznie jak guziki z navi. Po pomalowaniu okazało się że jest to kolor aluminium ;) no ale trudno, w przyszłym miesiącu dopasuje kolor u lakiernika. Po zamontowaniu nie wygląda to wcale tak źle, w zasadzie jak ktoś o tym nie wi to się nawet nie połapie. Pokrętła zamontowane, a guziki oczyściłem i pokryłem czarną folia. Jak na rozwiązanie chwilowe mi wystarczy.
Podczas montażu warto zwrócić uwagę na odpowiednie włożenie pokręteł, zaznaczyłem to na zdjęciu. Przy każdej innej konfiguracji wejdą i będą spełniały swoją funkcję, ale pokrętło musi zaskoczyć.
Witam. Poszukuję przycisku Auto oraz AC. Proszę o kontakt.
|