Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Zestaw Bluetooth - brak kontaktami

klbaibus
17-04-2012, 15:16
Witam

Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem forda mondeo MK4 z fabrycznym zestawem Bluetooth i mam następujący problem.

Otóż telefon (samsung duoz 6112) bez problemów łączy się z zestawem, odbieranie polaczeń i nawiązywanie dziala poprawnie.

Problem jaki mam dotyczy listy kontaktów otóż w nawigacji oraz conversie wyświetla mi tylko numery telefonów (nie nazwy kontaktów).

Co ciekawe po pierwszym zalogowaniu telefonu wszystko działało ok. Przy kolejnym już zaczął pokazywać tylko numery tel. Próbowałem usunąć telefon i dodać go ponownie i nic - nie mam już pomysłu.

Może coś gdzieś powinienem jeszcze ustawić?
Może coś sobie zaznaczyłem/odznaczyłem niepotrzebnie?

Czy ktoś miał podobny problem?

leszcz
17-04-2012, 17:19
Może zainstaluj sobie Ford CAR Contacts?

http://www.ford-mobile-connectivity.com/downloadsChoice

wojtbf1
17-04-2012, 21:54
Sprawdź czy masz kontakty w telefonie nastawione na książkę telefoniczną.....bynajmniej w moim SE Xperia X10ma to znaczenie.....

klbaibus
18-04-2012, 08:44
Nie do końca rozumiem :(.

Wciskam skrót lub wchodzę w pełne menu w kontakty i mam książkę telefoniczną.
Na co innego mogą być ustawione?

Pozdr.

Narcyz
18-04-2012, 09:29
U Mnie (samsung Avila) jest podobnie gdy połączę BT telefon pyta czy zezwolić pobrać listę kontaktów. Jak zezwolę to wczytuje tylko paręnaście wybranych losowo, a jak zignoruję (nic nie wcisnę) to po chwili wgra wszystkie

Pulse
18-04-2012, 14:39
U mnie problem jest innego typu. Telefon SE Xperia Ray. Włączone są funkcje blokady i wygaszacz ekranu. Jak jest podłączony do Ford Audio to bez problemu można się do mnie dodzwonić natomiast kiedy ja chcę zadzwonić to muszę odblokować telefon inaczej service not available. Czasami też żeby zadzwonić telefon muszę mieć gdzieś na wierzchu a nie w kieszeni bo wówczas powtarza się to samo.
Poprzedni telefon banglał bez problemu (SE W880), mógł być nawet w plecaku w bagażniku a i tak wszystko działało. A z ten superaśny smartfon są jakieś bardzo kapryśny.

komariusz
18-04-2012, 20:22
miałem podobnie ale chyba rozgryzłem.. zupełnie przez przypadek. Jak właczasz Blu.. to najpierw pyta czy pozwolic na połaczenie z Ford Audio to oczywiście na fonie potwierdzasz .. TAK.. i potem pojawia się nastepne pytanie.... juz nie pamietam jak dokładnie brzmi... ale.. nie rób jakąś chwilę nic mimo że zapytanie sie wyswietla.. po kilku sekundach pojawi się nastepne pytanie i odpowiedz dopiero na nie.. (chyba wymienic da? i potem pozwól pobrac plik..
W takim trybie książka telefeniczna ładuje sie elegancko, po wybraniu pierwszej litery np P pojawiaja siekontakty tylko na P itd. Tez myslałem ż mój prosty samsung Avila czegoś tam nie ma i dlatego tak bałagani w książce adresowej .. ale jak zrobisz jak pisze to działą ok

wojtbf1
18-04-2012, 23:03
Na co innego mogą być ustawione?
Na kontakty z karty SIM.....w moim w tedy nie przechodzą i nie wiem od czego jest to uzależnione.....

klbaibus
19-04-2012, 07:56
miałem podobnie ale chyba rozgryzłem.. zupełnie przez przypadek. Jak właczasz Blu.. to najpierw pyta czy pozwolic na połaczenie z Ford Audio to oczywiście na fonie potwierdzasz .. TAK.. i potem pojawia się nastepne pytanie.... juz nie pamietam jak dokładnie brzmi... ale.. nie rób jakąś chwilę nic mimo że zapytanie sie wyswietla.. po kilku sekundach pojawi się nastepne pytanie i odpowiedz dopiero na nie.. (chyba wymienic da? i potem pozwól pobrac plik..
W takim trybie książka telefeniczna ładuje sie elegancko, po wybraniu pierwszej litery np P pojawiaja siekontakty tylko na P itd. Tez myslałem ż mój prosty samsung Avila czegoś tam nie ma i dlatego tak bałagani w książce adresowej .. ale jak zrobisz jak pisze to działą ok

Niestety brak poprawy.

medyk88
19-04-2012, 10:18
Na kontakty z karty SIM.....w moim w tedy nie przechodzą i nie wiem od czego jest to uzależnione.....

mi z nokii ściąga tylko kontakty z telefonu, nic z SIMa

Biniek224
01-05-2012, 13:28
Witam.U mnie jest tak jak u kolegi,czyta tylko kontakty z Noki,a karty sim nie widzi.Spróbuje skopiować kontakty na telefon wszystkie i zobaczę co będzie się działo.

Joanna_D
25-05-2013, 21:55
Witam!
Również mam ten sam problem i nie wiem czy on jest spowodowany. :(
Otóż zaraz po zakupie auta wszystko działało bez żadnych zarzutów. Aż w końcu pewnego dnia zaczęły wyświetlać się numery zamiast nazw kontaktów.
W telefonie kontakty mam zapisane na telefonie(nie na SIM), próbowałam już odłączać i ponownie podłączać telefon - nie pomogło.
Kiedy wsiadam do auta na telefonie pojawia mi się 3-krotnie zapytanie czy zezwalam na udostępnienie danych Fordowi i się zgadzam.
Co prawda tak sobie teraz myślę, że mam dostępną książkę telefoniczną, ale są same numery, bez opisów kontaktów. A na początku to działało. Miałam też dostęp do połączeń przychodzących i wchodzących. A teraz jest komunikat "niedostępny".
Proszę pomóżcie....

lgtm
28-05-2013, 21:23
Witam!
Otóż zaraz po zakupie auta wszystko działało bez żadnych zarzutów. Aż w końcu pewnego dnia zaczęły wyświetlać się numery zamiast nazw kontaktów.

Nazwy kontaktów były dostępne w całym menu telefonu ?

Ja połączyłem Nokie C5 i w zakładce 'Spis telefonów' pojawiły się nazwy kontaktów.
W pozostałych zakładkach tj. 'Połącz. nieodebr.', 'Rozm. przych.' i 'Wybier. num.' mam wyłącznie numery.

pint
05-11-2013, 09:40
Sprawdź czy masz kontakty w telefonie nastawione na książkę telefoniczną.....bynajmniej w moim SE Xperia X10ma to znaczenie.....

A z moim połączeniem HTC One z bluetooth N/X stało się coś niedobrego po instalacji Androida 4.3 . Gdy "Kontakty" nastawione są na "telefon" - N/X łączy się z telefonem na ok. 3 sekundy i potem rozłącza całkowicie (N/X na chwile przełącza Bluetootha na OFF , potem wraca na ON ).

Gdy zmienię "Kontakty" na "SIM" -wszystko jest OK tyle,że muszę korzystać z niewygodnych (często podwójnych) kontaktów na karcie .

Poprzednio, ten sam telefon z Androidem 4.2.2 - Bluetooth łączył bezproblemowo z kontaktami telefonu.

Macie jakiś pomysł?

tocamartin
30-11-2013, 14:10
A z moim połączeniem HTC One z bluetooth N/X stało się coś niedobrego po instalacji Androida 4.3 . Gdy "Kontakty" nastawione są na "telefon" - N/X łączy się z telefonem na ok. 3 sekundy i potem rozłącza całkowicie (N/X na chwile przełącza Bluetootha na OFF , potem wraca na ON ).

Gdy zmienię "Kontakty" na "SIM" -wszystko jest OK tyle,że muszę korzystać z niewygodnych (często podwójnych) kontaktów na karcie .

Poprzednio, ten sam telefon z Androidem 4.2.2 - Bluetooth łączył bezproblemowo z kontaktami telefonu.

Macie jakiś pomysł?

mam dokładnie ten sam problem :/
podłączam nokie n8 i działa bez problemów natomiast mój htc one nie dogaduje sie z fordem.
jeżeli ktoś wie co to może byc prosze pisac!

mayak
03-12-2013, 13:51
może to kwestia aktualizacji softu w module BT (można aktualizować soft tylko w modułach z USB)

coś z wyświetlaniem kontaktów było też poprawione w softcie do Converse+ od wersji 815

próbowałem z modułem BT i N8 i Lumii i kilku Xperii oraz HTC (ale nie One) i wszystkie działały

tocamartin
03-12-2013, 16:18
No ja podlaczalem Nokie e51, lumie800 i n8. Wszystkie działają. A htc One szaleje. Samemu można coś zrobić czy muszę do forda jechać?
A powiedz mi kolego Mayak co z tymi kontaktami? Mam też converse+.

Sent from my HTC One using Tapatalk

mayak
03-12-2013, 17:12
A jaką masz wersję oprogramowania Converse?

tedi_k
03-12-2013, 19:34
No ja podlaczalem Nokie e51, lumie800 i n8. Wszystkie działają. A htc One szaleje. Samemu można coś zrobić czy muszę do forda jechać?...

Trzeci albo czwarty wątek, że HTC One "szaleje"... Koledzy czytajcie proszę a nie tylko piszcie!!! Wątki są obok siebie! http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2117381&postcount=11

tocamartin
05-12-2013, 11:34
Gdzie mogę znaleźć wersję oprogramowania converse+

mayak
05-12-2013, 12:18
wejdź w tryb diagnostyczny Converse'a : trzymając 'ok' włączyć zapłon, potem naciskając strzałka w dół dojdziesz do nvm target rom - to jest właśnie wersja softu

tocamartin
07-12-2013, 15:16
Nie wiem jak to się stało Ale się naprawilo. Od dziś łączy się mój HTC z nx em. Nic nie robiłem. Przeprosili się 😃
Natomiast jest TOTALNY bajzel w kontaktach. Mam w telefonie ustawione na Google. A w fordzie mam jedno imię i jakieś numery dziwne przypisane gdzie w tel mam jedno imię i jeden numer. Już nie wspomnę o braku polskich znaków Ale to mi nie przeszkadza.

pint
19-12-2013, 12:38
Problem rozwiązany - koszt PLN 6,09.

Dzięki cennym radom od użytkownika Tocamartin ściągnąłem ze sklepu Play apke Bluetooth Phonebook v.1.1.5 - płatna , PLN 6,09 .
Po zainstalowaniu mój HTC One , Android 4.3 - łączy się z NX bez problemu i pokazuje na ekranie logiczną książkę telefoniczną , którą można dodatkowo zdefiniować tylko do określonej grupy kontaktów ( np. Rodzina czy Współpracownicy) . Po wybraniu w apce opcji "All Groups" - pokazują się oczywiście wszystkie kontakty z oznaczeniem czy to komórka, służbowy czy domowy telefon.
W przypadku kontaktów mających przypisany więcej niż jeden numer - Phonebook na ekranie pokazuje je w oddzielnych wierszach.
Książka transferuje się poprawnie niezależnie jaki rodzaj kontaktów mamy ustawiony w smartfonie ( Telefon , Google itp)

Ustawienia aplikacji w telefonie :
- Enable PBAP - włączyć ( zahaczyć )
- Enable IrMC - włączyć ( zahaczyć )
- Swap First/Last Name - wybrać wg własnej preferencji
- Sync Contact Group - All Groups lub wybrać wg własnej preferencji
- Create Log - dla miłośników backupowania wszystkiego :)

Uwaga : w sklepie Play jest także bezpłatna wersja tej aplikacji; można jej użyć aby sprawdzić poprawność komunikacji waszego telefonu z BT samochodu ;
natomiast jest ona bezużyteczna na dłuższą metę gdyż podmienia losowo jedną cyfrę w każdym numerze telefonu z książki;
trzeba więc zapłacić aby korzystać z pełnej funkcjonalności apki .

Uwaga 2:
Jeśli ktoś nie potrzebuje mieć książki telefonicznej na ekranie - nie trzeba instalować tej apki ;
wtedy trzeba tylko przy parowaniu smartfonu z BT samochodu nie zezwolić na import kontaktów.

Powodzenia

Roland074
21-12-2013, 15:29
Witam
Panowie, od 3 miesięcy mam problem na linii „blaupunkt nx” – sony Xperia L. Od paru miesięcy mam zainstalowane nowe oprogramowanie sp.5.3 do radia NX – wymagane do nowej mapy – soft z naszego forum. Wszystko było OK na starym tel. Nokia C6-00 i nowym Xperia L. Urządzenia: radio i „L-ka” się widzą i łączność bluetooth jest. Książka telefoniczna bez zastrzeżeń zarówno w radio jak i na conversie (convers ver. 0815). A oto problem:
Gdy wybieram z funkcji na „kierownicy – Conwers” jak i z panelu radia osobę do której chcę dzwonić, dzwonię i zakańczam połączenie (obojętnie czy z manetki za kierownicą czy z przycisku na radio) to raz jest połączenie zakończone i jest OK, a kilka razy jest w następujący sposób: osoby już nie słyszę i połączenia nie ma, radio nie gra, a na wyświetlaczu radia pozostaje (zdjęcie 01) i na konwersie jest komunikat (zdjęcie 02). Próbuję zakończyć połączenie naciskając na wyświetlaczu radia czerwoną słuchawkę i nic, więc próbuję rozłączyć manetką za kierownicą – też nic. Nie słychać radia, przyciski wokół panelu nie działają. Dopiero wyłączenie i włączenie radia pozwala na chwilę uruchomić jakieś przyciski, ale tylko na chwilę, bo później ponownie (zdjęcie 01). Dopiero lekarstwem na tą sytuację jest rozłączenie bluetooth. Wtedy wszystko działa.
Może ktoś z Was miał podobną sytuację – proszę o pomoc, już nie daję rady.
Ps: Próbowałem resetowania telefonu - nic, zdejmowałem klemę akumulatora raz na 1 minutę, raz na godzinę – nic nie dało. Próbowałem usunięcia i ponownego połączenia telefonu z pamięci radia – też nic nie pomogło. Trzykrotnie oddawałem telefon do serwisu, aż w końcu został wymieniony na taki sam model – tyle że nowy – I NIC nie pomogło.
Radio Blaupunkt parowałem już z następującymi telefonami: Nokia: E52, C6-00, Lumia 800; HTC, X-peria P, J, Z – i z wszystkimi śmiga.
Nie wiem co jest grane. Proszę o pomoc.

Unkel
30-11-2014, 15:17
Witam serdecznie,może i stary temat ale mam ten sam problem co kolega Roland074.
Też telefon poszedł 3 razy do serwisu i wymienili na nowy i nic to nie pomogło.
Proszę o pomoc.

tocamartin
30-11-2014, 17:33
Spróbuj te aplikacje z wcześniejszy postów. Nawet darmowa Apka i zobaczy zaskoczy.

Unkel
30-11-2014, 18:41
Spróbuje nic mi nie zaszkodzi, a może faktycznie coś pomoże.Bo z kontaktami nie mam żadnych problemów.Ładują się i jest ok tylko po zakończeniu rozmowy jest zonk bo muszę w telefonie wyłączyć Bt aby radio znowu działało.
Sprawdzę z tą apką zobaczymy.
Dziękuję za odpowiedź

tocamartin
30-11-2014, 19:55
Ja nie miałem takiego problemu. Ale spróbuj poszukać apek do komunikacji tel-auto. Może jakieś modele tel gryzą się z autami i trzeba wspomóc się aplikacjami.

Niedawno andek zaktualizował się do lolipop. Znowu zaczęły się problemy z lacznoscia tel-auto. Łączył, rozlaczyl, łączył, rozlaczyl. Skorzystałem z apki Auto Bluetooth Connect, później ja wylaczylem i już mój HTC znowu bez problemów się łączy.