Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] regulacja zaworow 1,8 duratec flexifuel

p_a_w_l_o_s
17-04-2012, 16:47
Witam,
Prosze o informacje nt. regulacji zaworow w moim silniku?Czy posiada on hydrauliczna regulacje luzow zaworowych czy trzeba je regulowac?Jesli tak to przy jakim przebieu?
Pozdrawiam,
Pawel

franczesko
17-04-2012, 17:02
Regulacja jest na "szklankach" Warto sprawdzic czy nie ma luzów.

Było o tym na forum setki razi, użyj opcji szukaj.

jadam
16-05-2014, 21:34
Witam
9 miesięcy temu do mojej "stajni" doszedł focus mk2 z silnikiem 1.8 duratec flexifuel 125 KM. Nie ukrywam ze mam dużo większe doświadczenia z innymi autami a focus to moje pierwsze auto tej marki. Dlatego jestem zdziwiony czytając forum i tym samym mam pytanie czy w tym silniku trzeba regulować zawory czy są one hydrauliczne regulowane???
Moje autko ma 4 latka i 100 tyś km dlatego zastanawiam się czy już należy sprawdzać i regulować czy jeszcze za wcześnie na takie aukcje
Ma to dla mnie o tyle znaczenie że auto lata 2x tyle ile planowałem i jestem zmuszony zagazować ten silnik.
Z góry dziękuj za wszelkie informacje.

mick1973
17-05-2014, 09:20
Jak dobrze pamiętam pierwsze sprawdzenie luzu przy 120 kkm a następne co 60 kkm . Jak chcesz gazować to sprawdzaj teraz i po zagazowaniu sprawdzaj co 25-30 kkm . Radzę zapisywać pomiary będziesz wtedy widział jaki wpływ ma gaz na twoją głowicę i w jakim tempie coś się zmienia .Załóż sobie jakąś tabelka tylko tak żebyś potem sam się połapał.Sprawdzenie to nie to samo co regulacja luzu zaworowego i żebyś nie dał się naciągnąć bo to zupełnie inne pieniądze w tym silniku.

jadam
17-05-2014, 09:31
Dzieki za informację. Ja osobiście tego robił n- oddam auto do zaufanego mechanika- każe mu to sprawdzić i wyregulować.

mick1973
17-05-2014, 09:38
Regulujemy tylko wtedy kiedy potrzeba i nie jest to takie proste i tanie w 1,8 i 2,0. Poczytaj jest tego dużo na forum.

arttk
17-05-2014, 19:48
No i prosimy zaufanego mechanika o wyniki pomiaru na papierze, bo to zwykle zupełnie inna cena jest ;)

Basra
17-05-2014, 20:06
Dzieki za informację. Ja osobiście tego robił n- oddam auto do zaufanego mechanika- każe mu to sprawdzić i wyregulować.
Witam

Zakładam że luz ustawi na wartość wyższą.

pozdrawiam

jadam
24-05-2014, 20:53
No .... chyba mój zaufany mechanik przestał być zaufany- twierdzi ze w moim silniku zawory regulują sie hydraulicznie i nie ma konieczności ręcznej regulacji. - dla informacji dodam że mam silnik 1.8 duratec he FLEXIFUEL- czyli ten co może jeżdzić bio...

mick1973
24-05-2014, 21:42
FLEXIFUEL- czyli ten co może jeżdzić bio...
to zawsze jest DURATEC HE i metoda regulacji jest jedna i niestety dość upierdliwa i kosztowna.
twierdzi ze w moim silniku zawory regulują sie hydraulicznie i nie ma konieczności ręcznej regulacji
No to najwidoczniej skończył przygodę z fordem na odcinku ford focus mk1 i silniki zetek. Lepiej żeby dalszej edukacji nie praktykował na twoim silniku. Pozdrawiam.

paoloWawa
24-05-2014, 22:03
No to najwidoczniej skończył przygodę z fordem na odcinku ford focus mk1 i silniki zetek.

OIDP to akurat w Focusach od początku montowany był ZETEC z czarną pokrywą zaworów i miał luz regulowany za pomocą płytek, więc mechanik zakończył zdobywanie wiedzy na Mondeo MK2 do maja 1998 i srebrnej pokrywie.

mick1973
25-05-2014, 10:12
Myślałem że w foce mk1 na początku były jeszcze silvertopy ale nikogo nie bedę zmuszał do takiego myślenia:wink: i nie zmienia faktu ze dawno to było:diabelek: