Zobacz pełną wersję : [2,0 i 2,2 TDCi] wibracje silnika przy przyśpieszaniu
Nazar_2004 20-04-2012, 15:13 Witam
Dziś dałem mojego mondka do serwisu diesla, aby sprawdzili wtryskiwacze. Zrobiono diagnostykę wraz z próbą przelewową i twierdza, że wszystko jest OK (wtryskiwacze regenerowane 9 m-cy temu). Po odbiorze z serwisu kiedy dodaję gazu silnik wpada w duże wibracje, aż cały samochód się trzęsie. Wróciłem do serwisu, a Panowie stwierdzili, że samochód "musi się sam ułożyć" i trzeba przejechać ok. 100km. Proponowali dolanie miksolu do ON.
Proszę o podpowiedź co może być przyczyną takiego szarpania?
Nazar_2004 25-04-2012, 20:45 Po przejechaniu ok.300km nadal są wibrację przy przyśpieszaniu. Panowie z serwisu jeszcze raz sprawidzili parametry silnika i twierdzą, że to nie wina silnika. Może to jednak coś innego. Jakieś 2tyg temu wymieniałem amortyzatory i półosie wyszły z gniazd, więc może coś z przegubami? Dodam, że jeśli powoli przyśpieszam to wibracje są małe. Dopiero jak wcisnę mocno gaz, to talepie całą budą.
opisz dokladniej kiedy wpada w drgania?
jezeli to jest na 4-5-6 biegu to najprawdopodobniej polosie-czyli przegub-wewnetrzny.
zewnetrzne raczej sa ok jezeli innych objawow niemasz.
potrzeba rozebrac polosie aby sprawdzic z ktorej strony uszkodził sie przegub bo nieda sietego inaczej sprawdzic.
A dlaczego tak sie stało? prawdopodobnie dlatego ze ktos ostro ruszał z miejsca twoim samochodom i bardzo szybko sprzeglo puszczał.
jezeli chodzi o silnik to mozesz zrobic cos takiego jak jazda adaptacyjna dla wtryskiwaczy bo w mondeo sterownik silnika sam sie uczy nowych kodow wtryskiwaczy.
Nazar_2004 26-04-2012, 13:16 Drgania są najbardziej odczuwalne na 4 i 5 biegu, na 6 też ale mniej. zauważyłem również, że drania są w zakresie 2-2,5 tys obrotów, a potem ustają.
to juz chyba wszystko wiesz.
Nazar_2004 27-04-2012, 18:41 Byłem dziś na kanale i okazało się, że łożysko podporwe prawej półosi ma duże luzy, więc pewnie to jest przyczyną wibracji. Sprawdzałem też przeguby i wyczułem mały luz ok. 1mm. Czy taki mały luz na przegubie powinien być?
tak...
Ale to ze jest luz na przegubie to jeszcze nic nie znaczy. luz zawsze bedzie raz wiecej raz mniej i potym nieda sie byc w 100% pewnym ktory przegub jest dobry a ktory zly.
Za to jak rozbierzesz oslone i wyciagniesz przegub to dopiero mozesz bieznie zobaczyc, albo jak chociaż sciagniesz zewnetrzny przegub to dopiero mozna reką wyczuc czy bieznia przegubu wewnętrznego jest w miarę równa.
Nazar_2004 13-05-2012, 07:26 Wymieniłem łożysko podporowe półosi, lecz wibracje (choć mniejsze) pozostały. Przeguby mają ok. 1mm luzu. Niestety nie rozbierałem przegubów (za mało czasu) żeby zobaczyć jak wygląda to od środka.
Na 100% przegub wewnętrzny prawej półośki. Miałem wibracje podczas przyśpieszania to kupiłem używaną całą półoś z 2006 r. za 250 PLN i śmigam bez problemów już 30 tyś km.
tylko ze to niema na 100% tak ze napewno z prawej ;) to nigdy nie wiadomo gdzie najpierw padnie albo w ktora strone bardziej pracowal lub bylo uderzone.
tylko ze to niema na 100%
No dobra 99%. Piszę dlatego że masa ludzi miała taki przypadek i mino różnych kombinacji wychodziło właśnie na ten przegub. Sugeruje koledze tanie rozwiązanie, chyba że chcę się szarpnąć na nowy przegub, nie mówię tu o chińszczyźnie za 200 PLN.
tylko ze sugerujac drozsze rozwiazanie rozsadnie bedzie jednak upewnic sie co do przegubow.
Ja tez mialem kilka takich przypadkow ze bylo wlasnie na odwrot-lozysko popory kaput a przegub z lewej. Dlatego wiem ze to nigdy niejest oczywiste.
Z ciekawosci ile km wam wytrzymuja przeguby?
ja w swoim mam obecnie prawie 240kkm i jeszcze oba oryginalne.
w innym mialem tez ponad 200kkm i poszedl tylko przegub z strony gdzie kolem bylo uderzone w przeszkode. A drugi byl Ok.
Nazar_2004 20-05-2012, 20:20 A czy przyczyną wibracji mogą być wybite poduszki silnika? Jak wspominałem wcześniej, kiedy ruszam półośką lewą czy prawą sa luzy ok. 1mm i nie jestem pewien co do przegubów.
Silnik ci wibruje czy te wibracje przenoszą się na całą budę?
Nazar_2004 21-05-2012, 16:13 Wibracje przenoszą się na całą budę.
Nazar_2004 30-05-2012, 19:32 Wymieniłem poduszkę skrzyni (lewą) i silnika (środkową) i wibracje są mniej odczuwalne, ale nadal są. Czy to jednak przeguby wewntrzne, pomimo małych luzów?
Od razu sugerowałem ci ten przegub. Jak u siebie wymieniałem to mój mechanik od razu stwierdził że to to. Mały luz a gdy duży moment jest przenoszony to masz efekt.
Nazar_2004 05-06-2012, 17:37 wyczytałem na forum, że u kogoś wibracje były spowodowane uszkodzeniem wtryskiwacza. Czy wizyta w serwisi, októrej pisałem w pierwszym pościa, moze byćć przyczyną?
Naprawdę szukasz dziury w całym a symptomy masz jednoznaczne.
to nalezy zadac jeszcze jedno pytanie:
Czy drgania nasilaja sie wraz z dodawaniem gazu? im mocniej przyspieszasz tym bardziej drży?
(oczywiscie wyzsze biegi)
Nazar_2004 07-06-2012, 07:57 Może i szukam dziury w całym, bo jst to dla mnie mocno zastanawiające, że po odebraniu auta z serwisu, gdzie zajmowali się wtryskami, zaczęły się drgania [patrz pierwszy post]. Dlaczego jak jechałem do serwisu drań nie było, a po wyjeździe waliło kierownicą jak cholera. Zbieg okoliczności? Nawet po powrocie do serwisu stwierdzili, ze silnik ma spore wibracje (na postou) i pewnie drgania same ustaną, ale nie ustały.
Co do samych drgań, to jak powoli przyśpieszam to drgania są małe, a jak wcisnę gaz mocnej to są zdecydowanie większe. Po przekroczeniu obrotów ok. 3tys, drgania się zmniejszają.
Nie wiem co mam ci już napisać, dla mnie ewidentnie wygląda to na przegub i tym bym się zajął. To że podniesiesz auto i sprawdzisz luzy to nic nie da. Nie masz w ręku 350 Nm momentu. Nic innego nie da takiego efektu wibracji. Kiedyś napisałem ci, jak nie chcesz wpędzać się w koszty to pojedź na szrot, wyjmij z jakiegoś angola całą półośkę w normalnym stanie i podmień. Ja tak zrobiłem i prawie 40 tyś jeżdżę w spokoju.
Może i szukam dziury w całym, bo jst to dla mnie mocno zastanawiające, że po odebraniu auta z serwisu, gdzie zajmowali się wtryskami, zaczęły się drgania [patrz pierwszy post]. Dlaczego jak jechałem do serwisu drań nie było, a po wyjeździe waliło kierownicą jak cholera. Zbieg okoliczności? Nawet po powrocie do serwisu stwierdzili, ze silnik ma spore wibracje (na postou) i pewnie drgania same ustaną, ale nie ustały.
widziales kiedy jak w serwisie mechanicy jezdza samochodem jak klient nie widzi?
to sie niedziw ze ci poloska padla po wyjezdzie z serwisu!!!! jak dlamnie niema w tym nic nie zwyklego.
z twoim silnikiem i z tym momentem w silniku poloske bardzo szybko uszkodzic na 1 biegu puszczajac gwaltownie sprzeglo..a pewnie tak sie to lwasnie stalo ;)-na nieszczescie dla ciebie.
w sumie skoro zglaszales to w serwisie to mozesz ich za to osadzac ze uszkodzili ci poloske.
Nazar_2004 24-06-2012, 18:12 Wymieniłem wczoraj półoś prawą, którą kupiłem używaną na allegro, ale bez poprawy. Czy można sprawdzić w jakiś sposób, co wywołuje wibracje, bo konczy mi sę cierpliwość.
kris1978 24-06-2012, 18:39 w 21 poscie napisales ze "...ze silnik ma spore wibracje (na postou) ..."no to jaki to moze miec zwiazek z przeglubami?nie wiem czy te silniki maja 2mas bo moze to byc przyczyna a jak nie to moze cos jednak jest nie halo z wtryskami
Nazar_2004 26-06-2012, 17:52 W moim mondku jest koło dwumasowe i jest w stanie agonalnym - już mocno je słychać. Myślisz, że to może być przyczyną wibracji przy przyśpieszaniu?
Wymieniłem wczoraj półoś prawą, którą kupiłem używaną na allegro, ale bez poprawy.
Pytanie w jakim stanie byłą ta półoś....
I pytanie czy wymieniles wlasciwa pol-os bo moze prawa byla dobra a lewa byla zla.
jak silnik drga-telepie na postoju przy dodawaniu gazu to moze to byc wina kola2masowego.
Nazar_2004 28-06-2012, 21:42 Dziś wymieniłem dodatkowo prawą poduszkę, lecz nie przyniosło to żadnych zmian - drgania nadal występują. Co do drgań to odnoszę wrażenie, że słuchać je z prawej strony (drania przy podłodze pasażera. Pewnie będę musiał szukac kolejnej półosi.
Mysle ze tak bedzie najprosciej bo pewnie nikt nie sprawdzal poloski jak ja wymienial a zaloze sie ze na tej co wymieniles moglo niebyc nawet sladow zuzycia. zachowaj ja na przyszlosc na wszelki wypadek. A jak bys byl w moich okolicach i mial nadal ten problem to daj znac (chociaz pewnie szybciej ja bede w twoich ;) )
Podepnę się do tematu
Wymienione półosie z przegubami wewnętrznymi na nowe, łożysko podpory również.
Drgania budy przy mocnym przyśpieszaniu od 2 do 2,5 tyś obr. wyczuwalne delikatnie na 3 biegu a mocno na 4,5,6. Przy delikatnym dodawaniu gazu nic nie drga.
Koledzy jakieś pomysły? Bo mój mechanik rozkłada ręce :(
jedyne co mi do glowy przychodzi to ze nie zostaly zmienione kielichy przegubow wewnetrznych.... masz stare czesci? Jezeli masz stare czesci to sprawdz jak wygladaja w nich bieznie przegubow...i bedziemy myslec dalej...ale jezeli to wszystko co napisales zostalo zmienione poprawnie to ogarniecie twojego problemu moze niebyc takie latwe.
napisz jakie drgania masz w samochodzie, albo nagraj jakis filmik...
Kielichy są nowe razem z półosiami i przegubem wewnętrznym.
A czy sprzęgło lub dwumasa może taki objaw dawać ? Bo już zgłupiałem.
Drgania są od 2 tyś obr. do 2,5 tyś obr. drga cały przód, ciężko to opisać. 1 i 2 bieg nie czuć nic ,delikatnie na 3 biegu, ale 4,5,6 już całkiem mocno.
Aha no i jak delikatnie przyśpieszam to drgań nie ma.
Zestaw
39633
Dreambox 11-02-2013, 17:17 Jeden mechanik kiedyś mi powiedział że to właśnie dwumasa lub przeguby.
Diagnoza była dla mojej fiesty z tym że ona nie ma dwumasy a drgania/szarpanie w przedziale obrotów od 1.6 do 2 tysięcy na 2, 3 i 4 biegu. Na jedynce całkowicie ich brak a na 5 bardzo delikatnie. Podczas tych drgań wystarczy delikatnie wcisnąć sprzęgło i drgań brak.
Dziś jeszcze przetestowałem przy -5 stopniach i co zauważyłem.
Pedał gazu lekko -wibracji brak , do połowy wibracje są , pedał gazu do końca wibracje ustają, popuszczę trochę gaz i znowu są... i tak całą drogę testowałem. :shock:
jvc z twojego opisu nie jednoznacznie wynika czy:
-wibracje zaleza od obrotow silnika?
-wibracje zaleza od przyspieszania
-czy jak jedziesz spokojnie na 4-6 biegu to masz wibracje w przedziale 2-2,500 rpm?
czy tylko w tym przedziale podczas przyspieszania?
-jaka dokladnie predkosci jest podczas tych wibracji? czy wibracje zaleza od predkosci jazdy?
w jakim przedziale predkosci wibracje sa najwieksze..jaki bieg i jakie obroty...
postaraj sie to wszystko ze soba powiazac bo ciezko bedzie stwierdzic gdzie jest przyczyna..czy to silnik czy uklad napedowy.
mozesz tez zrobic taki test:
lewa noga wciskac hamulec a prawa wciskac gaz....i sprawdzic czy wibracje sa np. na 2 i 3 biegu bardziej wyczuwalne pod obciazeniem?
tylko nie rob tego zbyt dlugo bo przegrzejesz hamulce...i jak to bedziesz sprawdzal to nie zatrzymuj sje odrazu tylko przejedz kawalek aby hamulce ostygly.
-wibracje zależą od obrotow silnika?
tak ,zawsze i wyłącznie tylko w tym przedziale 2-2,5 tyś-czy jak jedziesz spokojnie na 4-6 biegu to masz wibracje w przedziale 2-2,500 rpm?
Ja delikatnie dodaje gazu to w tym przedziale wibracji brak, przy stałej prędkości oczywiście też
-jaka dokladnie predkosci jest podczas tych wibracji? czy wibracje zaleza od predkosci jazdy?
sprawdzę
w jakim przedziale predkosci wibracje sa najwieksze..jaki bieg i jakie obroty...
nie patrzyłem na prędkościomierz, ale na 100% uzależnione to jest od obrotów
czy tylko w tym przedziale podczas przyspieszania?
Tak tylko podczas przyśpieszania i dodatkowo dziś zauważyłem to co pisałem post wyżej
jezeli ma to tak wielki zwiazek z obrotami silnika i momentem obrotowym to test z jazda na hamulcach i wcisnietym gazie powinien potwierdzic ze wibracje sa tez na 2 i 3 biegu.
to w tym przypadku prawdopodobnie potrzeba bedzie szukac przyczyny w kole 2 masowym..ale zweryfikuj to tym testem jeszcze dokladnie.
chodzi o to by upewnic sie ze:
-uszkodzona czesc (przegub napedowy) od ukladu napedowego robi wibracje przy okreslonej predkosci jazdy - momencie obrotowym na kola-niezaleznie od obrotow silnika
-uszkodzone kolo2 masowe moze robic problem w zaleznosci od predkosci obrotowej silnika i momentu obrotowego, czyli niezaleznie od predkosci jazdy.
dlatego rozroznienie tych drgan czasami moze byc troche klopotliwe bo:
-oba rodzaje drgan sa zalezne od momentu obrotowego silnika
Roznica jest tylko w predkosci jazdy i predkosci obrotowej silnika ale to tez mozna latwo pomylic.
Niestety jest jeszcze cos takiego jak nakladanie sie drgan wlasnych i czasami jedne drgania wzmagają inne drgania i o tym tez nalezy pamietac, ale lepiej abysmy tego nawet nie analizowali w tym przypadku.
Bylem u innego mechanika, polecanego na forum, zdiagnozował na 100% że dwumasa :(
pech, ale niestety z twojego opisu coraz bardziej na to wygladalo.
Mogłem od razu do niego jechać , zaoszczędził bym na przegubach prawdopodobnie...
musialbys zweryfikowac-sprawdzic bieznie przegubu w wyciagnietych starych..jezeli chcialoby ci sie palce brudzic, choc zapewne masz racje.
bodziofila 12-02-2013, 21:09 Mogłem od razu do niego jechać , zaoszczędził bym na przegubach prawdopodobnie...
a ja bym jeszcze pojezdzil troche,bo takie drgania moze dawac tez zawor egr ale to silnikiem bardziej targa niz karoseria
gregor75 12-02-2013, 21:25 Bylem u innego mechanika, polecanego na forum, zdiagnozował na 100% że dwumasa :(
Przy gaszeniu auta żadnych objawów ?
Damian 26 13-02-2013, 15:42 u mnie natomiast po przekroczeniu 100 km tak jakby auto wchodziło w tryb awaryjny... nie moge dodac gazu redukcja nic nie daje ale gdy wyłącze auto i włącze na nowo jest OKI Dzieje sie tak zazwyczaj gdy samochód postoji na dworze dłuzsza chwile i gwałtownie mu depne wtedy najpierw pojawiaja sie wibracje potem pstryk i gazu nie moge dodac:/
u mnie natomiast po przekroczeniu 100 km tak jakby auto wchodziło w tryb awaryjny... nie moge dodac gazu redukcja nic nie daje ale gdy wyłącze auto i włącze na nowo jest OKI Dzieje sie tak zazwyczaj gdy samochód postoji na dworze dłuzsza chwile i gwałtownie mu depne wtedy najpierw pojawiaja sie wibracje potem pstryk i gazu nie moge dodac:/
U mnie tak było jak zaczęły padać wtryski:/ po regeneracji wtrysków All OK:)
Aha też problem z odpalaniem miałem jak było tak po niżej -10.
Damian 26 14-02-2013, 15:56 ja jak miałem problem z odpaleniem wymieniłem sam zaworek na pompie wtryskowej (tak jak pokazał komputer) i OKI smiga wtryski miałem sprawdzane jakoś we wrzesniu i były OKI
dodajac jeszcze do swojego posu wyzej gdy nie moge dodac gazu i trzymajac noge na gazie szarpie wiec moze winny jest potencjometr gazu?? Moze ERG chociaz na czarno nie dymi:/ Juz nic nie wiem:/
No i dwumasa wymieniona , wibracji brak :)
Dreambox 16-02-2013, 08:57 Kieszeń zabolało ale przyjemność z jazdy powróciła :)
Tak z ciekawości jaki koszt naprawy?
Tak z ciekawości jaki koszt naprawy?
Zdecydowanie za duży :D
Damian 26 16-02-2013, 11:53 zauwazyłem ze wibracje sa tylko na 5 biegu... ale wyczysciłem EGR i niby troche lepiej jednak i tak to nie jest to co było kiedys...
Pytanie czy w moim aucie 1,8 Tdci 115km 2006 jest zamontowany filtr cząstek stałych??
Slovakia 16-02-2013, 13:00 może to nie temat z 1.8 TDci, ale czy to normalne że przy 78tys km padło koło dwumasowe, bo właśnie jestem po wymianie. Przebieg 100% pewny bo auto jeździ w firmie i wszystkie przeglądy ma robione itp (firma bogata i nie oszczędza na serwisie). Przy okazji docisk wymienili i sprzęgło (zuzyte w 60%). Masakra.
Dreambox 16-02-2013, 13:02 Wszystko zależy od tego jak sprzęgło jest traktowane, styl jazdy itp.
Slovakia 16-02-2013, 17:43 hmm prywatne auto też ma dwumasa i duzo większą moc a ma najechane 170tys czyli 100 tys więcej i dwumasa jak nowa. Pewnie lipe montują, najlepsze ze firma wykupiła dodatkową ochrone i ubezpieczenie ale to nie pokrywa tych kosztów.
Lipa ten Mondeo, prywatne auto mam z 8 lat starsze tej samej klasy, a jak by klasa wyższa ;)
... prywatne auto mam z 8 lat starsze tej samej klasy, a jak by klasa wyższa ;)
Bo to jest nowa rzeczywistosc...;) im nowsze samochody tym wiecej problemow.
Witam
Mam bardzo podobny problem z moim autkiem.
wygląda to tak; podczas dynamicznego przyśpieszania na biegu 2 i 3 czuć mocne wibracje silnika przenoszące się na całą bude , ustępują po osiągnięciu około 1800-2000 obrotów silnika.
czy ktoś się spotkał z takimi objawami?
zacznij od sprawdzenia przegubow wewnetrznych polosi, tylko dziwne ze az na takich malych predkosciach to wystepuje, bo twoje onjawy wygladaja bardziej na poduszke silnika lub na kolo zamachowe 2masowe, tylko niewiem co zamontowali w mondeo w 2.0 tddi.
koło 2masowe wykluczył bym bo było wymieniane wraz z całym kompletem sprzęgła ( orginał ) i ma przeje jakieś 30 tys km. dziwne jest to że jak wczoraj załadowałem 400kg towaru to efekt znikł , szkoda że tylko na czas kiedy był załadowany.
to moze byc wina polosi w takim razie, bo odrazu wyjasnie dlaczego tak sie moglo stac.
normalnie przegub wewnetrzny zuzywa sie tylko w 1 punkcie.
I nieda sie go sprawdzic tak ja inni pisza na podnosniku i jeszcze jakichs wynalazkach, bo w raz z calym zawieszeniem ulozenie przeguby wewnetrznego sie zmienia.
jezeli dowaliles kg do samochodu to caly samochod opadl i przeguby wewnetrzne byly zupelnie w innym ulozeniu.
UWAGA-to dotyczy tylko przegubow wew. bo przeguby zewnetrzne zawsze pracuja tak samo.
czyli przyklad z zaladunkiem wskazuje jednak na przegub. wewnetrzny tylko nie wiadomo ktory ;)
|