Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Wyskakujacy bieg wstecznego podczas cofania
Witam. Czy ktoś spotkał sie oprócz mnie z wyskakujacym biegiem wstecznym podczas cofania? Zdarza mi sie kilka razy w tygodniu ze wsteczny nie wskoczy do końca i podczas cofania jest zgrzyt. Muszę dopiero dać na 1 i znowu wrzucić wsteczny. Samochód ma przejechane zaledwie 12 000 :/
jadek_24 04-05-2012, 07:44 Witaj
Umnie też tak jest to chyba TTTM:(
Wsteczny jest w Foce chimeryczny i trzeba go wrzucać z pewną starannością, a czasem po dwukrotnym wciśnięciu sprzęgła.
Miałem takie przypadki, lecz niezwykle rzadko. Tak na marginesie: czy bieg wsteczny może wyskoczyć w sytuacji innej, niż podczas cofania?
laurentii 04-05-2012, 13:35 W pieciobiegowej skrzyni nie ma synchronizatora dla wstecznego. W instrukcji napisano, że trzeba przytrzymać sprzęgło na 3 sekundy. Ja już się przyzwyczaiłem i wiem kiedy mi wskoczy a kiedy trzeba poprawić.
Niemniej jednak jak masz 2011 i masz mk3 to bardzo by mnie zdziwilo, gdyby Ford popełnił ten sam błąd i nie dał synchronizatora.
Zdarzyło mi się dwa razy przez okres 3 miesięcy. Ale faktycznie idzie wyczuć różnicę gdy nie wbijesz do końca wstecznego.
jacek1250 04-06-2012, 20:21 mam nową foczke ponad pół roku i u mnie ten problem nie występuje byc może dlatego iż moja skrzynia jest sześciobiegowa
MTX75 5 biegowa stosowana w FF1 i FF2 i mozliwe ze i w FF3 napewno ma synchronizowany bieg wsteczny...
ale w mniejszych silnikach ponizej 1,6 lub benzyniaqkach stosowalo sie mniejsze skrzynki.
tak 3 siak wyskakujacy bieg wsteczny-o ile nie wyskakuje z przyczyn naciagnietych wodzikow-linek-zle wyregulowanych to wskazyje na uszkodzony-zuzyty mechanizm od wstecznego biegu.
raczej nieciekawa bardzo sprawa-mogl ktos na sile np. w czasie jazdy wybijac na sile wsteczny na luz w czasie dodawana gazu.
Ale jak masz nowy samochod.masz gwarancje.
Zaglądam tutaj ale jak się okazuje Focus ma to do siebie , że niestarannie włożony wsteczny czasami wyskakuje. Nie tylko mnie
pozdr
Hooch180 24-10-2017, 08:07 Focus ma to do siebie , że niestarannie włożony wsteczny czasami wyskakuje. Nie tylko mnie
To masz coś nie tak. Mi wyskakiwał. A inne biegi wchodziły tak sobie. Mechanik podregulował linki i zero problemu. Od roku nie wyskoczył mi żaden bieg ani razu. A auto ma już swoje lata.
lukaszooo 24-10-2017, 08:52 Mam juz piątego focusa i problem nie wystepowal tylko w mk1.
DiscoLED 24-10-2017, 10:40 No nie powiedziałbym. Mam MK1 i problem ze wstecznym występuje. Czasami trudno go wrzucić lub wchodzi ze zgrzytem. Był gdzieś o tym wątek, więc nie jestem jedynym. Konstruktorzy forda widać nie zauważają problemu i konsekwentnie "dają ciała". Wcześniej jeździłem Laguną i tam problem z jakimkolwiek biegiem nie występował, ba, zmiana biegów to była po prostu bajka nieosiągalna dla forda. Żadnego haczenia, zgrzytania itp. Biegi wchodziły jak w masełko. Za to występowały inne uciążliwe problemy, które skutecznie wyleczyły mnie z samochodów francuskich...
a zmieniałeś kiedyś sprzęgło ? czy masz 17 letnie ?
poduszki pod skrzynią ?
olej ?
DiscoLED 24-10-2017, 11:00 Poduszki zmieniałem, olej był spuszczany przy wymianie pompy sprzęgła i wlany ten sam, gdyż był OK (według mechanika). Co do sprzęgła to nie wiem, gdyż nie znam historii auta, które mam od 2 lat. W każdym razie sprzęgło "bierze" dobrze i nie ślizga się. Problem jest tylko z wrzucaniem wstecznego lub jedynki, ale nie zawsze...
to nie wiesz, czy ten typ tak ma, czy masz coś nie tak
u mnie nie zgrzyta
DiscoLED 24-10-2017, 11:33 u mnie nie zgrzyta No to się tylko cieszyć. U mnie i u wielu innych problem jednak występuje:
http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=52239
Nie chcę się o to kłócić, chciałem tylko zasygnalizować, ze MK1 też nie był bez winy w kwestii wstecznego.
jak wsteczny nie chce wejść to wystarczy podwójnie wysprzęglić
w foce bardzo dobrze chodzi skrzynia, fiatami chyba nie jezdziłeś
lepiej od foki tylko w avensisce chodzi skrzynia, ale to 120 patyków, coś za coś
Hooch180 24-10-2017, 12:32 w foce bardzo dobrze chodzi skrzynia, fiatami chyba nie jezdziłeś
Masz rację, Fiaty mają tragiczne skrzynie. W Daci znajomego (nowej) skrzynia też bardzo nieprzyjemnie chodzi.
lukaszooo 24-10-2017, 14:34 Ja mam inny sposob na wsyeczny tzn podczas wrzucania biegu trzeba delikatnie puscic sprzdglo i bieh wskakuje do komca. Nauczyla sie tego moja zona wiec kazdy jest w stanie nauczyc sie jazdy bez zgrzytów.
szkiewicz 11-01-2020, 12:06 Czytając te wpisy nie dowiedziałem się co jest przyczyną że wsteczny wyskakuje. Rozmowa wręcz zeszła na problem z wbieciem biegu - tu chodzi o wyskakujący wsteczny. U mnie gdy wyskoczy to zgrzyta, gdy mocno i głęboko wbiję bieg jest OK ale to chyba nie tak powinno wyglądać. Czy coś powienienem sprawdzić? Może ustawić, naciągnąć?
Sprawdź czy nie masz gdzieś luzów przy wybieraku, jak nie ma to mogą linki być za luźne, trzeba je naciągnąć.
konieczko5 12-01-2020, 18:30 ...
Grzegorz MX 13-01-2020, 14:56 Ja mam inny sposob na wsyeczny tzn podczas wrzucania biegu trzeba delikatnie puscic sprzdglo i bieh wskakuje do komca. Nauczyla sie tego moja zona wiec kazdy jest w stanie nauczyc sie jazdy bez zgrzytów.
dokładnie!
mam to samo w mk2.5 od dawna.
olej wymieniony w skrzyni już dawno.
trzeba się przyzwyczaic
Bump: jak wsteczny nie chce wejść to wystarczy podwójnie wysprzęglić
w foce bardzo dobrze chodzi skrzynia, fiatami chyba nie jezdziłeś
lepiej od foki tylko w avensisce chodzi skrzynia, ale to 120 patyków, coś za coś
he he, gimby nie znają podwójnego wysprzęglenia. Ja czasami stosuję właśnie w Avensis jak nie wchodzi jedynka spod świateł (haczy). Mimo że ogólną awaryjnością awka bije na łeb fordy to zdarza się że zęby w skrzyni się ustawią "pod wiatr:
dariuszckm 04-04-2021, 20:31 Witam. Mam Focusa mk3 1,6 ecoboost 150 kM z 6 biegową skrzynią biegów . Auto ma przebieg 106 tys km i nie dawno zaczął się problem z biegiem wstecznym . Biegi na lewarku wchodzą bez problemu , natomiast po wrzuceniu wstecznego i powolnym cofaniu potrafi wyrzucić na luz , nie zawsze . po ponownym wrzuceniu wstecznego mogę przejechać do tylu nawet 100 metrów i nic Czy może to być problem , że wsteczny wchodzi za płytko i trzeba wyregulować na linkach. Proszę o pomoc.
|