Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Wyskakujacy bieg wstecznego podczas cofania

Qbolezo
04-05-2012, 00:31
Witam. Czy ktoś spotkał sie oprócz mnie z wyskakujacym biegiem wstecznym podczas cofania? Zdarza mi sie kilka razy w tygodniu ze wsteczny nie wskoczy do końca i podczas cofania jest zgrzyt. Muszę dopiero dać na 1 i znowu wrzucić wsteczny. Samochód ma przejechane zaledwie 12 000 :/

jadek_24
04-05-2012, 07:44
Witaj

Umnie też tak jest to chyba TTTM:(

skylla1
04-05-2012, 10:19
Wsteczny jest w Foce chimeryczny i trzeba go wrzucać z pewną starannością, a czasem po dwukrotnym wciśnięciu sprzęgła.

TomFoc
04-05-2012, 10:52
Miałem takie przypadki, lecz niezwykle rzadko. Tak na marginesie: czy bieg wsteczny może wyskoczyć w sytuacji innej, niż podczas cofania?

laurentii
04-05-2012, 13:35
W pieciobiegowej skrzyni nie ma synchronizatora dla wstecznego. W instrukcji napisano, że trzeba przytrzymać sprzęgło na 3 sekundy. Ja już się przyzwyczaiłem i wiem kiedy mi wskoczy a kiedy trzeba poprawić.
Niemniej jednak jak masz 2011 i masz mk3 to bardzo by mnie zdziwilo, gdyby Ford popełnił ten sam błąd i nie dał synchronizatora.

falcor
05-05-2012, 16:51
Zdarzyło mi się dwa razy przez okres 3 miesięcy. Ale faktycznie idzie wyczuć różnicę gdy nie wbijesz do końca wstecznego.

jacek1250
04-06-2012, 20:21
mam nową foczke ponad pół roku i u mnie ten problem nie występuje byc może dlatego iż moja skrzynia jest sześciobiegowa

mjprzem
05-06-2012, 07:26
MTX75 5 biegowa stosowana w FF1 i FF2 i mozliwe ze i w FF3 napewno ma synchronizowany bieg wsteczny...

ale w mniejszych silnikach ponizej 1,6 lub benzyniaqkach stosowalo sie mniejsze skrzynki.

tak 3 siak wyskakujacy bieg wsteczny-o ile nie wyskakuje z przyczyn naciagnietych wodzikow-linek-zle wyregulowanych to wskazyje na uszkodzony-zuzyty mechanizm od wstecznego biegu.

raczej nieciekawa bardzo sprawa-mogl ktos na sile np. w czasie jazdy wybijac na sile wsteczny na luz w czasie dodawana gazu.

Ale jak masz nowy samochod.masz gwarancje.

matusm
23-10-2017, 22:34
Zaglądam tutaj ale jak się okazuje Focus ma to do siebie , że niestarannie włożony wsteczny czasami wyskakuje. Nie tylko mnie

pozdr

Hooch180
24-10-2017, 08:07
Focus ma to do siebie , że niestarannie włożony wsteczny czasami wyskakuje. Nie tylko mnie

To masz coś nie tak. Mi wyskakiwał. A inne biegi wchodziły tak sobie. Mechanik podregulował linki i zero problemu. Od roku nie wyskoczył mi żaden bieg ani razu. A auto ma już swoje lata.

lukaszooo
24-10-2017, 08:52
Mam juz piątego focusa i problem nie wystepowal tylko w mk1.

DiscoLED
24-10-2017, 10:40
No nie powiedziałbym. Mam MK1 i problem ze wstecznym występuje. Czasami trudno go wrzucić lub wchodzi ze zgrzytem. Był gdzieś o tym wątek, więc nie jestem jedynym. Konstruktorzy forda widać nie zauważają problemu i konsekwentnie "dają ciała". Wcześniej jeździłem Laguną i tam problem z jakimkolwiek biegiem nie występował, ba, zmiana biegów to była po prostu bajka nieosiągalna dla forda. Żadnego haczenia, zgrzytania itp. Biegi wchodziły jak w masełko. Za to występowały inne uciążliwe problemy, które skutecznie wyleczyły mnie z samochodów francuskich...

Fulara
24-10-2017, 10:41
a zmieniałeś kiedyś sprzęgło ? czy masz 17 letnie ?
poduszki pod skrzynią ?
olej ?

DiscoLED
24-10-2017, 11:00
Poduszki zmieniałem, olej był spuszczany przy wymianie pompy sprzęgła i wlany ten sam, gdyż był OK (według mechanika). Co do sprzęgła to nie wiem, gdyż nie znam historii auta, które mam od 2 lat. W każdym razie sprzęgło "bierze" dobrze i nie ślizga się. Problem jest tylko z wrzucaniem wstecznego lub jedynki, ale nie zawsze...

Fulara
24-10-2017, 11:01
to nie wiesz, czy ten typ tak ma, czy masz coś nie tak

u mnie nie zgrzyta

DiscoLED
24-10-2017, 11:33
u mnie nie zgrzyta No to się tylko cieszyć. U mnie i u wielu innych problem jednak występuje:
http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=52239

Nie chcę się o to kłócić, chciałem tylko zasygnalizować, ze MK1 też nie był bez winy w kwestii wstecznego.

Fulara
24-10-2017, 12:11
jak wsteczny nie chce wejść to wystarczy podwójnie wysprzęglić

w foce bardzo dobrze chodzi skrzynia, fiatami chyba nie jezdziłeś

lepiej od foki tylko w avensisce chodzi skrzynia, ale to 120 patyków, coś za coś

Hooch180
24-10-2017, 12:32

Masz rację, Fiaty mają tragiczne skrzynie. W Daci znajomego (nowej) skrzynia też bardzo nieprzyjemnie chodzi.

lukaszooo
24-10-2017, 14:34
Ja mam inny sposob na wsyeczny tzn podczas wrzucania biegu trzeba delikatnie puscic sprzdglo i bieh wskakuje do komca. Nauczyla sie tego moja zona wiec kazdy jest w stanie nauczyc sie jazdy bez zgrzytów.

szkiewicz
11-01-2020, 12:06
Czytając te wpisy nie dowiedziałem się co jest przyczyną że wsteczny wyskakuje. Rozmowa wręcz zeszła na problem z wbieciem biegu - tu chodzi o wyskakujący wsteczny. U mnie gdy wyskoczy to zgrzyta, gdy mocno i głęboko wbiję bieg jest OK ale to chyba nie tak powinno wyglądać. Czy coś powienienem sprawdzić? Może ustawić, naciągnąć?

Symeop
11-01-2020, 22:22
Sprawdź czy nie masz gdzieś luzów przy wybieraku, jak nie ma to mogą linki być za luźne, trzeba je naciągnąć.

konieczko5
12-01-2020, 18:30
...

Grzegorz MX
13-01-2020, 14:56
Ja mam inny sposob na wsyeczny tzn podczas wrzucania biegu trzeba delikatnie puscic sprzdglo i bieh wskakuje do komca. Nauczyla sie tego moja zona wiec kazdy jest w stanie nauczyc sie jazdy bez zgrzytów.

dokładnie!
mam to samo w mk2.5 od dawna.

olej wymieniony w skrzyni już dawno.

trzeba się przyzwyczaic

Bump: jak wsteczny nie chce wejść to wystarczy podwójnie wysprzęglić

lepiej od foki tylko w avensisce chodzi skrzynia, ale to 120 patyków, coś za coś

he he, gimby nie znają podwójnego wysprzęglenia. Ja czasami stosuję właśnie w Avensis jak nie wchodzi jedynka spod świateł (haczy). Mimo że ogólną awaryjnością awka bije na łeb fordy to zdarza się że zęby w skrzyni się ustawią "pod wiatr:

dariuszckm
04-04-2021, 20:31
Witam. Mam Focusa mk3 1,6 ecoboost 150 kM z 6 biegową skrzynią biegów . Auto ma przebieg 106 tys km i nie dawno zaczął się problem z biegiem wstecznym . Biegi na lewarku wchodzą bez problemu , natomiast po wrzuceniu wstecznego i powolnym cofaniu potrafi wyrzucić na luz , nie zawsze . po ponownym wrzuceniu wstecznego mogę przejechać do tylu nawet 100 metrów i nic Czy może to być problem , że wsteczny wchodzi za płytko i trzeba wyregulować na linkach. Proszę o pomoc.