Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Kontrolka inspekcji olejowej - czy każdy model ją ma?
Witajcie,
jestem przed drugim przeglądem, dzisiaj przekroczyłem 20000km miedzy przeglądami (zgodnie z gwarancją mogę mieć tolerancję +/-1000km), i się zdziwiłem, bo nie wyświetliła się żadna informacja o wymianie oleju/serwisie.
Auto z 2010r, converse+, 2.0TDCi bez DPF. Wydawało mi się, że na tak dużym wyświetlaczu powinna znaleźć się informacja o zbliżającym się przeglądzie. Jak to wygląda u Was? Po pierwszym przeglądzie ASO nawet nie wkleiło mi na słupek naklejki z informacją o następnym przeglądzie, mam tylko wpis w książce serwisowej...
U mnie to samo,mam C+ i zero znaków na nim o wymianie oleju - porażka :(
cybershot 07-05-2012, 10:33 U mnie jak najbardziej wyświetla (convers+) z tymże nie wiem czy na czas czy z pewnym wyprzedzeniem ;)
Ciekawe od czego to zależy?
A w którym miejscu deski i jak wygląda ta informacja?
cybershot 07-05-2012, 15:06 Jest to komunikat w części gdzie jest pokazane auto (to samo miejsce gdzie wyświetla o przepalonych żarówkach itp.)
piotrek71 10-05-2012, 11:19 U mnie (po FL) wyświetliło się w czasie jazdy przed 20.000 (jakieś 100-200km) i przypominało się (wyświetlało) przy uruchamianiu samochodu aż do wczoraj :)
Sądzę że każdy converse ma inspekcję olejową. Tutaj (http://www.youtube.com/watch?v=fq3Gzx2NolU) nawet jest pokazane jak ją samodzielnie zresetować.
A pytanie - czy moment inspekcji w C+ to jedynie funkcja przebiegu czy czegoś jeszcze - daty, sposobu eksploatacji, itp.
Sądzę że każdy converse ma inspekcję olejową. .
No chyba sie mylisz bo jak widać po wpisach powyżej nie każdy...ja też nie mam,a ten link jest tylko dla tych co MAJĄ. ;)
...ja też nie mam,a ten link jest tylko dla tych co MAJĄ. ;)
Ten link jest dla wszystkich tych, którym inspekcja się zaświeciła, bo wg słów mojego ASO (tu w Szwecji) wszystkie S-Maxie (i Mondeo MkIV) mają oprogramowanie, które analizuje styl jazdy, ilość odpaleń na zimnym i ciepłym silniku i na tej podstawie wg założonego algorytmu wyświetla konieczność wymiany oleum.
Ja miałem tak, że inspekcja olejowa zaswieciła mi się po jakichś 13tkm od wymiany i z racji, że byłem juz 10miesiecy po ostatnim serwisie (przeglądy standardowo powinno robić się co 20tkm lub 12miesięcy), to zdecydowałem się pojechać zrobić nastepny, bo jeżdżę głównie po niedużym mieście i 90% są to jazdy na odcinkach 3-4km od włączenia do wyłączenia silnika, co powoduje konieczność częstszej wymiany oleju niż zalecane 20tkm.
Jesli auto jeździ głównie po autostradach, to może się zdarzyć, że komputer wyświetli konieczność zmiany oleju dopiero po 25tkm czy nawet wiecej - tak np jest w BMW, które też ma w kompie algorytm do "wyliczenia" kiedy nalezy zrobić kolejną wymianę oleum.
Ten link jest dla wszystkich tych, którym inspekcja się zaświeciła, bo wg słów mojego ASO (tu w Szwecji) wszystkie S-Maxie (i Mondeo MkIV) mają oprogramowanie, które analizuje styl jazdy, ilość odpaleń na zimnym i ciepłym silniku i na tej podstawie wg założonego algorytmu wyświetla konieczność wymiany oleum.
.
Naprawde myślisz że S-max jest tak "inteligentny" jak BMW?:)
W Galaxy zawsze świeciło mi się to przed 20kkm...
Tutaj jeszcze ani razu,a robie na co dzień +-20km...średnio
W conwersie bez plusa wyświetla się duży klucz i napis pod spodem wymiana oleju .
Duży plus że wszystkie komunikaty są w ojczystym języku .:p
Informacja o wymianie oleju po 25kkm od ostatniej wymiany jest bezużyteczna, gdyż narusza warunki gwarancji, która jasno mówi, że wymiana co 20kkm +/-1kkm. Analiza przez komputer stylu jazdy bądź właściwości oleju, to wg mnie ściema w przypadku forda, raczej jest czujnik ilości oleju i w przypadku użytkowników z DPF, wywala informację o konieczności wymiany, jak oleju przybywa. Mam już 500km po planowanej wymianie i komunikatu nadal nie wyświetla. W tym tygodniu będę w serwisie, to pomęczę ich w sprawie komunikatu.
Naprawde myślisz że S-max jest tak "inteligentny" jak BMW?:)
...
Ja nie myślę g:D, powtarzam tylko to co usłyszałem od doradcy serwisowego w moim szwedzkim ASO ...
Jak ktos wymieni olej zanim komputer mu to zasygnalizuje to nastepnej takiej informacji powinien sie spodziewc za następne kilkanascie tys km. Po wymianie oleju inspekcja kasuje sie automatycznie. U mnie "wymiana oleju" wywala srednio co 7 miesięcy ok 12tys km tyle ze jezdze przewaznie po miescie. Mam mondka z convers+ ale to te same silniki więc u was tez powinna ta informacja sie wyswietlac
Renault od dawna pokazują przebieg pozostały do wymiany oleju, który jednak jest korygowany stylem jazdy (stojąc w korku przebieg maleje, mimo że stoisz w miejscu, jadąc autostradą zaś przebieg maleje wolniej). Tak więc nie tylko BMW...
Ja myślę że w S-Maxach też tak jest, chociaż wydaje mi się że w trybie testu wyświetlaczy powina być gdzieś magiczna wartość pokazująca coś w stylu pozostałego przebiegu. Może być i tak, że np. trzeba wykonać procedurę resetu, żeby od tego momentu był liczony przebieg do kolejnej wymiany. A co do tego, że czasami kontrolka pojawi się dopiero po 25km... no cóż .... widocznie jest to zrobione pod serwis auta już po gwarancji.
Slartibartfast 15-05-2012, 08:18 W Peugeotach wartość przebiegu pozostałego do przeglądu pokazuje się na chwilę przy każdym uruchomieniu silnika, można też wywołać ją ręcznie w każdej chwili.
Dlaczego Ford to ukrywa - całkowicie niezrozumiałe. Może algorytmy ma niedopracowane i boi się reakcji klientów
Po wymianie oleju inspekcja kasuje sie automatycznie. U
Chyba jednak nie jest to tak do końca , czyli informacja pokazuje się początkowo tylko podczas uruchamiania silnika i zaraz znika , a jeśli chodzi o kasowanie to po wymianie oleju należy wykasować samemu żeby znów się nie pojawiała . Wiele postów jest na ten temat .
chyba jednak sie kasuje sama, bo przed wymianą wyskakiwało po każdym odpaleniu silnika a po wymianie juz sie nie pojawia. Jak chcesz samemu skasowac inspekcje olejową to musisz to zrobic przed wymianą oleju, bo po wymianie ona sama sie skasuje. Nie wiem na jakiej zasadzie to działa ale u mnie tak jest więc wątpie zeby u was było inaczej
chyba jednak sie kasuje sama, bo przed wymianą wyskakiwało po każdym odpaleniu silnika a po wymianie juz sie nie pojawia. ...
A nie jest tak, ze to wymieniający oleum wykasowuje tę informację?
Bo u mnie było tak za pierwszym razem, ze przyjechałem na swój pierwszy serwis bez kontrolki, a po jakims tygodniu od wymiany oleju zaświeciła mi się więc pojechałem do serwisu z japa co jest i oni mi wykasowali kontrolkę.
Potem jadąc na drugi przegląd pojechałem już ze świecącą kontrolką, więc siłą rzeczy po wymianie miałem ję wykasowaną.
Ciekaw jestem jak teraz się zaświeci, bo na razie mam od wymiany oleum zrobione ok.8tkm i póki co nic g:D
Zapewne będzie tak jak w zeszłym roku, gdy zapaliła się po jakichś 12-13tkm od wymiany, czyli po wakacjach trza będzie zrobić następną wymianę.
Jestem po serwisie,
poruszyłem kwestię kontrolki z kierownikiem serwisu, i powiedział mi, że takowej kontrolki nie ma w moim aucie, jest wklejka na słupku, informująca o następnym przeglądzie i to tyle. Książka serwisowa też pisze o przeglądach co 20kkm +/- 1500km lub co roku +/- miesiąc. Kontrolka wymiany oleju jest w autach z DPF z wiadomych powodów. To tyle w temacie
Kontrolka wymiany oleju jest w autach z DPF z wiadomych powodów...
No to zaraz się niektórzy dowiedzą czy mają tego DPF-a czy nie :D szczególnie Ci którzy kupili używke ściąganą z zachodu :D
W takim razie ciesze sie że nie mam ani ten kontrolki ani tym bardziej DPF-a :D hehe
A nie jest tak, ze to wymieniający oleum wykasowuje tę informację?
...
Ciekaw jestem jak teraz się zaświeci, bo na razie mam od wymiany oleum zrobione ok.8tkm i póki co nic g:D
...
No to juz wiem, że kontrolka, a włąściwie to informacja o konieczności wymiany oleum sama się nie kasuje 8)
Dzisiaj wymieniłem oleum i musiałem wykasować ją osobiście.
Odświeżę temat
Do tej pory myślałem, że u mnie kontrolka zmiany oleju jest i funkcjonuje poprawnie.
Niestety okazało się, że chyba faktycznie w autach bez DPF nie ma czegoś takiego.
Otóż niechcący przedłużyłem sobie termin wymiany oleju o 1,5 miesiąca (zwykle zmieniam co roku). Ale nie ramy czasowe mnie zastanowiły. Zerknąłem dziś na karteczkę, a tam jest napisane, że wymiana była przy 147 tkm. Dziś mam 172 tkm.
Czyli równe 25 tkm temu!!!! A informacji przypominającej o wymianie ani widu, ani słychu...
No nic, w te pędy trzeba kupić filtr i olej zmieniać
No więc sie potwierdziło,że NIE MA DPFa to i NIE MA KONTROLKI...jak dla mnie to głupota,w Galaxy z 2001r miałem takie coś,oczywiśćie bez DPFa a tutaj nie ma ...
Zastanawiam się jak może być u mnie... Wymianę miałem pod koniec listopada przy 40 tkm. Dzisiaj mam 51 ale mija rok. Zobaczymy czy się zapali...
Aż się zastanawiam czy jest sens wymieniać teraz :P :D i sprowokować kontrolkę której być może nie ma do zapalenia się :diabel2:
Zastanawiam się jak może być u mnie...:
Jak nie masz DPFa,a z tego co pamiętam to nie masz,to wychodzi na to że nawet jak 100kkm przejedziesz bez wymiany to nic sie nie pojawi :P
Radek S-MAX 06-11-2012, 21:05 Mam PDF i mam przypomnienie o wymianie oleju.
Mam PDF i mam przypomnienie o wymianie oleju.
Hehe no właśnie bo MASZ DPF,ten kto nie ma go,to nie ma też przypominacza :(
Z dwojga złego wole nie mieć jednak DPFa i kontrolki niż ten filtr....ehh ;)
damianfox 17-11-2012, 22:06 Koledzy pomóżcie w moim Galaxy 2007 2.0 TDCI skasowałem inspekcję, ale niestety po jakimś miesiącu wraca "Wymiana oleju" Co z tym zrobić i jaka możę być tego przyczyna
dikileiden 17-11-2012, 22:44 Sprawdź poziom oleju , jak jest max to może być problem z zatkanym DPF-em , jeżeli go masz.
... jak jest max ...
Chyba chcaiłes napisać jak jest powyżej max na bagnecie g;)
damianfox - jeśli wyskoczy Ci "wymiana oleju" wraz z czerwonym checkengine, którego nie idzie usunąć tą zwykła procedurą, to znaczy, że olej ma juz tak kiepska jakość, że naprawde trzeba go wymienić.
Mnie również od ostatniego tankowania zaczął się podwyższać do max stan oleju . Upuściłem do połowy podziałki(na bagnecie) to jest może ze 3 setki oleju. Bo od ostatniej wymiany przejechałem zaledwie 6tyś . I w drogę - próbowałem pojezdzić w/g procedur (t/j.-max 80/godz 3ci bieg ), żeby się całkiem dopalił DPF . Szkoda że nie ma żadnej kontrolki bo objawów żadnych .Po wszystkim podjechałem pod garaż. Po 10 min odpaliłem i z wydech biały dymek prze-gazowałem i dalej to samo więc dalej w drogę .Co kilkadziesiąt kilometrów czuć spaleniznę oleju jakby się znów dopalał myślę że to wina złego paliwa z nie sprawdzonej stacji paliwowej .
Przy moim typie jazdy co prawda nie zauważyłem, aby stan oleju sie podnosił, ale z "historii użytkowania" wychodzi, że zmieniam olej dwa razy do roku - latem (tylko wymiana oleju) i zimą, przy okazji przeglądu ...
damianfox 21-11-2012, 21:02 Tak mam DPF ale auto ma 89 000 km i już problemy z filtrem?
Czy można to jakoś sprawdzić ?Jaka jest procedura dopalania filtra?
W kontrolowany sposób wywołać i wykonać dopalanie w DPFie jesteś w stanie tylko komputerem serwisowym (tzw. serwisowe dopalanie DPF). Czyli wizyta w ASO albo w innym warsztacie posiadającym IDS i umiejącym się nim posługiwać...
Wszystkie "sztuczki" typu 80km/h na 3 biegu itp. nie gwarantują faktycznego przepalenia DPFa. No chyba, że tak będziemy jechali przez 1000km - to wtedy na pewno DPF się przepali... 8)
Witam,
chciałem trochę odświeżyć temat. Wymieniłem olej miesiąc temu (po zakupie autka) jednak w ubiegłym tygodniu pojawiła mi się kontrolka wymiany oleju. Czy może mi ktoś powiedzieć jak ten komunikat można wyłączyć? Czy ten komunikat "Wymiana oleju" może dotyczyć DPF? czasami na 1-szym biegu i na R-ce potrafi zgasnąć(nie jest to kwestia złego puszczenia sprzęgła:) )
PPiotrek 25-07-2013, 10:20 Ja równiez byłbym wdzięczny jakby ktoś podał, jak skasować komunikat o inspekcji oleju.
Znalazłem na forum jakiś sposób ale u mnie nie zadziałał. Moze w automacie jest onaczej niż w manualu, choć nie chce mi się w to wierzyć.
Z góry dziękuję.
Nie jest inaczej. Zaraz po włączeniu zapłonu na II (świecą kontrolki, ale bez uruchomionego silnika!!!) jednocześnie pedały gazu i hamulca "w podłodze" aż się pojawi komunikat, że inspekcja olejowa skasowana. Trwa to ok. 10sek. Potem puścić pedały i wyłączyć zapłon.
... Trwa to ok. 10sek. ...
oooooj chyba jednak znacznie dłużej - kilka razy łapałem sie na tym, że przerywałem cały proces, bo myslałem, że cos źle zrobiłem, bo tak długo to trwało ...
PPiotrek 28-07-2013, 17:59 Nie jest inaczej. Zaraz po włączeniu zapłonu na II (świecą kontrolki, ale bez uruchomionego silnika!!!) jednocześnie pedały gazu i hamulca "w podłodze" aż się pojawi komunikat, że inspekcja olejowa skasowana. Trwa to ok. 10sek. Potem puścić pedały i wyłączyć zapłon.
Zadziałało, dzięki.
Tak mam DPF ale auto ma 89 000 km i już problemy z filtrem?
Czy można to jakoś sprawdzić ?Jaka jest procedura dopalania filtra?
autostrada, 120-130km/h na piątym biegu, przez ok 15-20min, mam 140 000 i juz dwa razy tak robiłem jak zaświeciła kontrolka DPF , został błąd ale go usunąłem i na razie odpukać, jest ok.Nie patrz tak dosłownie na te przebiegi, bo jak ktoś jeździ cały czas po mieście to nie wiem czy zrobi 50 000km i dpf bedzie sie domagał dopalenia
Dzięki tedi, u mnie też poszło. Komunikat się skasował
Pozdr
Witam
Mam Galaxy 2013r 2.0 TDCI
Bede robil juz druga wymiane oleju bo tak mi z przebiegu wychodzi a ani razu nie widzialem zeby mi sie jakas kontrolka zaswiecila, czy mozliwe jest zeby ktos zdeaktywowal informacje o przegladach. Mam DPFa na 100% wiec teoretycznie powinienem tez miec ta opcje
Pozdrawiam
slawek-kali 24-04-2015, 19:19 Komunikat wyswietla sie wg wypalen DPF . Moze byc 12-15-20-25kkm.
Wszystko zalezy od tego czy auto na trasach uzywane czy w miescie itp.
Info oficjalne od Ford.de ;)
Ok
ja mam w milach wiec jak kupilem go to mial 35k a teraz mam prawie 50k czyli 15k mil to jakies 24k km zobaczymy jezdze glownie w trasy a i jeszcze robilem upgradea z 140 do 163KM
slawek-kali 24-04-2015, 19:31 Ale nie czekaj na komunikat, wymien i zresetuj i po problemie :)
Ja osobiscie nie czekam dluzej niz 20kkm, ale staram sie co 15kkm.
Nie no wymieniam w przyszlym tygodniu ale ciekaw bylem czemu nic sie nie wysletla
...a i jeszcze robilem upgradea z 140 do 163KM
Przy upgrade 140->163 inspekcja olejowa zawsze się resetuje/kasuje (nie da się tego ominąć).
Więc masz odpowiedź dlaczego Ci się monit nie wyświetlił.
No to wszystko jasne dzieki tedi_k
|
|