Zobacz pełną wersję : [Fusion] dorobienie kluczyka, centralny zamek i otwieranie bagażnika

kornis
07-05-2012, 08:10
Cześć,

od kilku dni jestem posiadaczem używanego Forda Fusion z 2003 roku (przebieg 125tyś). Poprzedni właściciel zwrócił mi uwagę, że prawdopodobnie szybko będę musiał wymienić kluczyk na nowy, ponieważ obecny jest trochę zużyty. Co ciekawe poprzednik już wcześniej taki manewr wykonywał i nawet oddał mi stary kluczyk - faktycznie wygląda na zjechany... Jako główną przyczynę upatruje tutaj brak centralnego zamka oraz brak otwarcia tylnej klapy bagażnika za pomocą jakiejś dźwigni. Wiadomo - jeśli za każdym razem trzeba używać do tych czynności kluczyka to się zużywa. Przy okazji pojawił się jeszcze jeden problem - czasami ciężko jest otworzyć samochód od strony kierowcy - trzeba wyczuć odpowiednią pozycję kluczyka i dopiero wtedy się otworzy. To z kolei sugeruje zużycie wkładki zamka. Zapewne teraz jest błędne koło - jest dobry kluczyk, ale zużyty zamek: kluczyk się zużywa; wymienię zamek, a będzie zły kluczyk: zniszczy się zamek itd. itp.

W związku z powyższym mam cztery pytania:

1. Czy kluczyk można dorobić wyłącznie w serwisie forda?
2. Jak wygląda wymiana wkładki zamka? Czy trzeba wymieniać wszystkie 4? Czy wystarczy wymienić sam "środek"?
3. Czy jest jakiś prosty sposób/fotorelacja/How-To jak zrobić otwieranie bagażnika ze pomocą innej metody niż ręcznie kluczykiem?
4. Wyczytałem, że przy zakładaniu centralnego zamka jest trochę roboty oraz nie jest to tani "ficzer" - to może nie centralny co otwieranie za pomocą pilota przynajmniej drzwi od kierowcy - jest szansa na coś takiego?
5. Jakie są orientacyjne koszty takich operacji?

Dzięki za info!

Pzdr
Bartek

Undisclosed
07-05-2012, 21:50
Kluczyk możesz dorobić nawet jeśli posiadasz tylko jeden kluczyk w dowolnym punkcie dorabiania kluczy z immobiliserem, ja dorabiałem z jednego kluczyka drugi + pilot

kacper69
08-05-2012, 09:09
Kluczyk możesz dorobić tez jak masz kod kluczyka , na takiej plastikowej opasce .
Ja dorabiałem kluczyk właśnie z kodu.
Koszt dorobienia w Legionowie to około 40 zł.

kornis
22-06-2012, 10:24
Trochę odświeżę temat...

Zabieram się za wymianę kluczyka. Obecnie posiadam 2, z czego jeden już się nie nadaje do użycia, a z drugim zaraz będzie podobnie. Te kluczyki co mam są bardzo podobne do tego: http://allegro.pl/kluczyk-obudowa-ford-focus-mondeo-klucz-pilot-i2414221109.html tylko u mnie te końcówki czerwone są niebieskie i na nich napisane "W1". Czy mogę kupić takie coś lub ew. http://allegro.pl/ford-mazda-klucz-kluczyk-surowka-klucza-pod-immo-i2392661488.html i przerzucić immo? Nigdy na oczy nie widziałem immo, podobno wyglądem przypomina małą rurkę. W Warszawie krzyczą mi za sam kluczyk + przerzucenie immo ze starego 110zł, a jeśli się nie da to 250zł :/

Druga opcja to wyłączenie immo całkiem w samochodzie i wyrobienie zwykłego bez immo.

Dzięki!

Jitter
22-06-2012, 20:08
Dla ścisłości, w kluczyku masz tylko sam transponder (ta niby "rurka"), a immobilizer to "kawałek" elektroniki zamontowany w aucie. Możesz dorobić jakikolwiek klucz z Fordowskiej "surówki", a potem zaprogramować go, aby immobilizer traktował go jak "swojego". Poszukaj na forum tematu odnośnie programowania nowego kluczyka.

kornis
22-06-2012, 20:45
OK ale jak wyjmę tą "rurkę" z tego zużytego i wrzucę do takiego czegoś z allegro to będzie wszystko działało? Programuje się transponder, więc ten wyciągnięty ze starego już jest zaprogramowany? Wnioskuję z tego, że w Fusionie jest immo zbliżeniowy?

Edit: tutaj ktoś zrobił podobną akcję i działa, chyba się skuszę http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=115414

Jitter
22-06-2012, 20:59
Powinno działać. Sformułowanie "programowanie kluczyka" jest potocznym wyrażeniem. Nie programuje się transpondera, lecz immobilizer, aby ów transponder rozpoznał.

kornis
22-06-2012, 21:13
OK dzieki za info.

Samo zfrezowanie surowki chyba powinno sie udac zwyklemu zakladowi do dorabianiu kluczy, nie trzeba tutaj szukac jakiegos specjalist? To sie robi "na oko"? Nowe zamki domowe maja jakies kody i na podstawie tego sie je dorabia - tutaj nic takiego nie mam. I nie wiem czy mam isc do zwyklej budy z dorabianiem kluczy czy musze jednak sie udac do specjalistycznego zakladu zajmujacego sie kluczykami samochodowymi. Jak to wyglada?

Jitter
22-06-2012, 21:24
Udaj do zwykłego zakładu, gdzie dorabiają klucze samochodowe, wraz z kluczem w lepszym stanie. Wbrew powszechnym przekonaniom, serwisy ASO dorabiają klucze w... punktach dorabiania kluczy - znam to z autopsji :) Oczywiście, kwestią do rozwiązania pozostaje przełożenie transpondera, bądź zaprogramowanie dorobionego kluczyka, ale tematy zamieszczone na forum powinny dać Tobie odpowiedź.

Jitter
23-06-2012, 09:37
Aha, jeszcze jedno: zakład, który zajmuje się dorabianiem kluczy do samochodów na ogół posiada dedykowane surówki, więc najpierw upewnij się, czy powinieneś organizować materiał we własnym zakresie, czy też nie. Natomiast proces dorabiania polega na mechanicznym "skopiowaniu" kształtu kluczyka, który przyniesiesz ze sobą. Jeśli masz wątpliwości, co do stanu Twojego kluczyka, powiedz o tym na miejscu. Być może skuteczniejszym sposobem będzie dorobienie kluczyka na podstawie wkładki któregoś z zamków Twojej Fuzji. To trochę kosztuje, ale z pewnością mniej, niż wymiana kompletu zamków w aucie.

Na koniec: trochę o kluczykach do Fordów: http://www.kluczesamochodowe.com.pl/ford%20kluczyk%20pilot%20dorabianie%20kodowanie%20 programowanie.htm

Powodzenia.

kacper69
23-06-2012, 13:41
Te ceny co podałeś za dorobienie kluczyka to horror.
Przyjedź z Wawy do Legionowa, na Jagielońskiej dwa lata temu dorabiałem kluczyk z kodu na czarnym plastikowym pasku , który był przypięty do kluczyka-mastera z mojego auta.
Operacja trwała około minuty, razem z przełożeniem immobilaizera, kosztowało to 40 zł.

kornis
26-06-2012, 10:47
dzieki, badam temat...

Mozesz podac nazwe tej firmy z Legionowa?

paolom86
11-07-2012, 13:07
Witam,

Kolegów mój kluczyk narazie działa poprawnie natomiast chciał bym dorzucic otwieranie drzwi i klapy z pilota. Macie jakies sprawdzone zestawy z allegro? oraz jakis schemat gdzie sie podłączyć?

Pozdrawiam

Jitter
12-07-2012, 18:11
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=129512

5 sekund szukania... :570:

paolom86
14-07-2012, 09:33
Zaznajomiłem się z linkiem od Ciebie, niestety nie widze tam zbytnio wskazówek dla mnie. Mój fusion ma siłowniki centralnego zamka, samochód otwiera się natomiast z kluczyka. Nie ma pilota. Tak więc chce dorzucić jąkać centrale z allegro np. http://allegro.pl/sterownik-zamka-ford-fiesta-focus-galaxy-mondeo-i2480252624.html
potrzebuje tylko wiedziec gdzie podpiąć sie z tą dodatkową centralka.

kubaw20055
19-07-2012, 20:59
Przepraszam, że wtrącę się w temat, ale mam tu wiadomość dla Kolegi Amigo33, który ma wyłączone prywatne wiadomościg;)

Witam, sprawa jest banalna, wystarczy podmienić moduł GEM (taka czarna skrzynka z lewej strony kolumny kierownicy, moduł musi być z fusiona lub z 5 drzwiowej fiesty mk6) na model, który jako przedostatnią literkę posiada "C" lub "D" - np. CL/DF. Dla Fusiona z 2003 roku moduł musi zaczynać się 2S6T 15 K 600.
Tutaj znalazłem odpowiedni model:

http://moto.allegro.pl/ford-fusion-fiesta-1-4-tdci-modul-komfortu-simens-i2485198048.html

Do tego wystarczy już fordowski pilot na 3 przyciski - całość kodowania to 20 sekund. Wszystko pięknie działa, bo sam musiałem przeprowadzić taką operację.

Pozdrawiam

kerad555
20-07-2012, 14:03
Do tego wystarczy już fordowski pilot na 3 przyciski
A mógłby kolega dać linka do jakiejś aukcji poglądowej z takimi pilotami czy piloto-kluczykami?

kubaw20055
20-07-2012, 15:33
A mógłby kolega dać linka do jakiejś aukcji poglądowej z takimi pilotami czy piloto-kluczykami?

Poszło na PW

Amigo33
22-07-2012, 02:30
Chyba już odblokowałem:027:, ten moduł jest do diesla, ma to znaczenie??
kluczyk, też trzeba dokupic pod ten moduł, prawda??

kubaw20055
22-07-2012, 09:14
Silnik nie ma znaczenia, ważne żeby auto było 5 drzwiowe i z kierownicą po lewej stronie. Kluczyk może być np. taki 2S6T 15K601 AB

kerad555
03-08-2012, 13:26
Witam (podepnę się pod temat),
chciałbym doposażyć swojego Fusiona 2006 w otwieranie z kluczyka. Obecnie posiadam moduł 6S6T-15K600-AH.
Czy moduł od Fiesty (http://allegro.pl/ford-fiesta-mk6-lift-1-4-b-modul-komfortu-komputer-i2473492293.html) będzie pasował?
Posiada on oznaczenie w kodzie "CL" więc domyślam się, że obsłuży pilota.

Kolejne kroki jak rozumiem muszę dokupić np. kluczyk z pilotem (http://allegro.pl/pilot-433-mhz-3p-kluczyk-ford-fiesta-focus-mondeo-i2536310343.html) - dociąć grot i przyuczyć do auta.

kubaw20055
03-08-2012, 14:05
Ten moduł pasuje bez problemu, tylko trzeba zapytać, czy jest z wersji z kierownicą po lewej stronie (inaczej brzęczyk świateł będzie działał z prawymi drzwiami) oraz czy ta Fiesta jest 5 drzwiowa (jeśli 3D to kontrolka otwarcia bedzie dzialac tylko z przednimi drzwiami i klapa bagażnika). Ten pilot wewnątrz wygląda jak jakiś zamiennik:roll:

eclipse
04-08-2012, 11:10
Ten pilot wewnątrz wygląda jak jakiś zamiennik:roll:
O.... te bebechy z kuczyka to są do ( FORTA ) a tobie potrzeba do ( FORDA)

ciekawe co za analfabeta to wygrawerował w płytce , a swoją droga to podróba .

kerad555
04-08-2012, 16:49
Dzięki kubaw20055,eclipse.
Moduł jednak z anglika.
Co do kluczyka to rozumiem, że mogę nabyć używkę oryg. i dokupić grot (czy jak to mówią "surówkę") dać do docięcia i zakodować do swojego auta?

Czy można najpierw dorobić kluczyk z pilotem a potem zmienić moduł i będzie działać?

kubaw20055
04-08-2012, 19:06
Oczywiście, że można najpierw dorobić grot z pilotem a w dalszej kolejności poszukać moduł:)

SNCF
03-11-2012, 07:55
Witajcie

co zrobić jak auto bylo zamknięte,czyli alarm uruchomiony

zmieniłem baterie w kluczyku (3przyciskowy) na 100% sprawną i nie otwiera teraz z pilota

ręcznie kluczyk otwiera drzwi ale zaraz wyje na cala okolice alarm

procedura 0-II pozycja 4x stacyjki nie wydaje żadnego dźwięku by wprowadzić kod kluczyka przyciskiem, za to alarm wyje ciągle

strach do auta sie zbliżyć

pomóżcie proszę

alarm jest fabryczny LOGIC CAN

nie mam kluczyka do syreny, a w instrukcji jest napisane iz syrena ma własne zasilanie wiec raczej będzie wyła cokolwiek odłączę

sebcio76
18-03-2023, 14:43
Witam panowie a jak wyciągnąć pestkę z pilota centralnego zamka ?

Antej
18-03-2023, 14:43
jak
Z czego?

sebcio76
18-03-2023, 16:06
Z czego?

No mam klucz razem z pilotem i w tym pilocie jest pestka imo

Antej
18-03-2023, 16:39
Nie jeden typ kluczyka z pilotem w fordzie był.
Więc "Z czego?"

krzysztofSJZ
19-03-2023, 06:30
No mam klucz no w dzisiejszych czasach prawie każdy ma kluczyk z pilotem, najlepiej podejdz do gościa który dorabia klucze oni z reguły wiedzą jak dobrac się do każdego kluczyka, w RS jest sporo kluczników,

sebcio76
19-03-2023, 07:57
Mam pytanie czy da się samemu zaprogramować nową pestkę immo mam jeden klucz z niebieską pestką i jeden z pilotem do centralnego zamka i do otwierania klapy ?

Antej
19-03-2023, 08:00
I znowu, jaki klucz?

Temat jest o Focusie MK2, tu nie ma niebieskich kluczyków.

Kolega MUSI nauczyć się precyzyjnie formułować swoje myśli.
Pisze gdzie popadnie, w zasadzie zero konkretów i myśli że dostanie jakąś odpowiedź.

Ogólnie, tak samemu można zaprogramować kluczyk, kwestia czy to "samemu" jest w zasięgu możliwości kolegi.

sebcio76
19-03-2023, 08:13
I znowu, jaki klucz?

Temat jest o Focusie MK2, tu nie ma niebieskich kluczyków.

Kolega MUSI nauczyć się precyzyjnie formułować swoje myśli.
Pisze gdzie popadnie, w zasadzie zero konkretów i myśli że dostanie jakąś odpowiedź.

Ogólnie, tak samemu można zaprogramować kluczyk, kwestia czy to "samemu" jest w zasięgu możliwości kolegi.
O kurcze nie zauważyłem że to o focusie ja mam fusiona.

slawomirro
22-03-2023, 08:30
Temat jest o Focusie MK2
.

Antej W tytule jest Ford Fusion jak byk... więc - ?

A w kwestii kluczyków, to ktoś poza forum pytał mnie jak przełożyć wnętrze oryginalnego kluczyka z pilotem do nowej obudowy w Fusion z 2006r. Wydawało mi się, że to jest proste, jak obudowa jest taka sama. Okazało się, że nie, bo wnętrze z elektroniką było doskonale zalane przezroczystym klejem i płytka z transponderem przyklejona do obudowy w sposób nierozerwalny. Chyba że jest jakiś sposób na rozpuszczenie takiego kleju, ale mnie to zabezpieczenie zaskoczyło.

Antej
22-03-2023, 08:43
tytule jest Ford Fusion
Taaa, I jeszcze "scyzoryk", widział kiedy kolega scyzoryk w oryginale w Fusion?
Czy może fakt, działalności moda na forum już wykracza poza możliwości kolegi?

slawomirro
22-03-2023, 08:56
Taaa, I jeszcze "scyzoryk", widział kiedy kolega scyzoryk w oryginale w Fusion?
Czy może fakt, działalności moda na forum już wykracza poza możliwości kolegi?

Fusion europejskiego - nie, amerykańskiego - tak.

Czyli co? Moderator przeniósł Twój post o Focusie do Fusion? Po co?

tomao
22-03-2023, 09:32
przeniósł Twój post o Focusie do Fusion
Od posta #27 cała dyskusja jest przeniesiona z niewłaściwego wątku.

SRS
22-03-2023, 09:36
O kurcze nie zauważyłem że to o focusie ja mam fusiona. Czy może fakt, działalności moda na forum już wykracza poza możliwości kolegi?
Czyli co? Moderator przeniósł Twój post o Focusie do Fusion? Po co? Od posta #27 cała dyskusja jest przeniesiona z niewłaściwego wątku. o pomyłce nie ma mowy Panowie czytajcie
Zapraszam do pomocy w moderacji jeżeli uważacie że jest coś nie tak , np. linki do właściwego tematu

tomao
22-03-2023, 10:53
z niewłaściwego wątku
jeżeli uważacie że jest coś nie tak
Pisząc to miałem na myśli, że pytanie z postu #27 zostało zadane w niewłaściwym wątku.