Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Dudnienie z tylnej osi
Witam,
od jakiegoś czasu słyszę dudnienie z tyłu, myślałem że to wyważenie kół, wyważyli mi jeszcze raz ale dalej podobny objaw. Najbardziej słychać w zakresie prędkości 40-80 km/h. Nie wiem czy to może łożysko, ale przebieg mam mały 75 tys.km. Może same opony (już trochę zużyte)? Może ktoś ma inny pomysł.
Podjedź do wulkanizatora i poproś o sprawdzenie czy opony nie ząbkują.
Jeżeli tak, to jedź na sprawdzenie geometrii + składaj na nowe opony. W starych te efekt będzie się tylko nasilał.
Michał
Podjedź do wulkanizatora i poproś o sprawdzenie czy opony nie ząbkują.
Jeżeli tak, to jedź na sprawdzenie geometrii + składaj na nowe opony. W starych te efekt będzie się tylko nasilał.
Michał
Dzięki. Poczytałem trochę o "ząbkowaniu" i piszą że zjawisko dotyczy głównie tylnej osi właśnie szczególnie dla samochodów kombi nie obciążanych zbytnio.
Być może to jest to.
Chyba będę kupował nowe opony bo te jak pisałem już są zjechane, poza tym z 2007 roku.
Podpowiedz tylko czy sprawdzać geometrię lepiej teraz na starych czy po wymianie na nowe?
Nie sądzę, aby na geometrię zawieszenia miały wpływ nowe lub stare opony.
Założenie nowych opon na samochód o złej geometrii doprowadzi do ich zajechania i konieczności zakupu kolejnego nowego kompletu opon.
Michał
Witam,
od jakiegoś czasu słyszę dudnienie z tyłu, myślałem że to wyważenie kół, wyważyli mi jeszcze raz ale dalej podobny objaw. Najbardziej słychać w zakresie prędkości 40-80 km/h. Nie wiem czy to może łożysko, ale przebieg mam mały 75 tys.km. Może same opony (już trochę zużyte)? Może ktoś ma inny pomysł.
Ja bym najpierw zamienił koła przód na tył ( jeśli to opony będzie różnica )
Osobiście uważam że to mogą być wybite silentbloki w tylnym zawieszeniu.( tuleje gumowo-metalowe) .
Jednak wymieniłem komplet opon na nowe i problem zniknął. Mechanik też potwierdził, że stare były wyząbkowane.
Dzięki za pomoc.
Tak z ciekawości spytam czy opony były od nowości? Jaki przebieg?
arczi_75 10-07-2012, 22:43 Ja zauważyłem to samo kilka tygodni temu. Zbiegło się to z wymianą łożyska w prawym tylnym kole i stamtąd dochodzi dudnienie najbardziej słyszalne przy niskich prędkościach obrotowych silnika. Byłem z tym w ASO i diagnoza była ciekawa - niby ząbkowanie opon, ale jednak niewidoczne i raczej niewyczuwalne manualnie. Reszta w jak najlepszym porządku. Oponki to Continentale ContiSportContact 3, mają przejechane ok. 57 tys. km, są w bardzo dobrym stanie jeśli chodzi o bieżnik. Jako pierwszy komplet oponek miałem Michelinki Primacy HP, przejechały 80 tys. km, były cholernie wyząbkowane i nie dawały aż takiego dudnienia. Jak dla mnie jest to ciekawa, a równocześnie niepokojąca rzecz. Autko ma 207 tys. km, oba łożyska tylne wymienione.
LwiaNerka 17-08-2012, 11:15 właśnie mam to samo z moim Mondeo 2007 Kombi. Od chwili zakupu dudnienie w tylnej osi. Myślałem, że to łożyska ale poprzedni właściciel jeździł do ASO i był jakieś pół roku temu i zawieszenie podobno było bez zarzutów.
Pojechałem do znajomego mechanika, co do łożysk nie stwierdził żadnych problemów natomiast opony tylne po dokonaniu oględzin do wymiany. Od wewnętrznej strony obie wyząbkowane.
Zamówiłem już nowe (Bridgestone Potenza re050a) a tam gdzie kupowałem sprzedający mówi, że to właśnie ogólny problem kombików (mondeo fokusów itd), które nie jeżdżą obciążone. Przednie opony mam bez zarzutów więc może i ta teoria jest prawdziwa.
Przebieg 120tys.
Radek3571 17-08-2012, 11:40 Miałem tak samo,wymieniłem mocno już dojechane michelinki na nowe i po problemie. Pozdrawiam Radek:)
Podobną sytuację miał teść ale w Hondzie Accord sedan. Auto przejechane nie całe 40k km a w środku hałas jak nie wiem.
Udało nam się przełożyć koła z innej hondy i zapanowała cisza.
Ząbkowanie to przeważnie wada kombiaków i tym się sugerowaliśmy dłuższy czas, ale jak widać występuje w innych budach.
Oryginalne opony były Yokohama o ile dobrze pamiętam.
Tak z ciekawości spytam czy opony były od nowości? Jaki przebieg?
Opony były od nowości Michelin Primacy HP, przebieg: niecałe 80 tys. km (na zimę zakładane inne zimowe).
Kupilem wlasnie S-Max'a z 2011. Ma przejechane 21.000km i tez mam takie dudnienie z tylnej osi. Szczegolnie slychac to gdy przy wjekszych predkosciach otoworzy sie tylne szyby.
Czy jest mozliwe by byly to juz wyzabkowane opony ? Po 21.000km ? Podkreslam iz sa to opony caloroczne.
Mam zamiar wlasnie wymienic na nowe zimowki tylko po ilu kilometrach nowe sie wyzabkuja ?
Czy jest mozliwe by byly to juz wyzabkowane opony ? Po 21.000km ? Podkreslam iz sa to opony caloroczne.
Myśle że właśnie w nich (tych oponach) jest Twój problem....
Jesteś pewny tych 21 000? Ford nie stosuje całorocznych opon do auta, albo opony sobie ktoś zabrał i wsadził złom, albo coś nie halo z tym 21 000.
Jestem pewny tych 21.000km gdyz samochod ma w zasadzie nie caly rok tylko 11 miesiecy. Jest to zwykle typowy przebieg tego typu aut w "enterprise rent-a-car". Przychodzi pora pierwszego przegladu, firma sprzedaje samochod i kupuje kolejne.
Ford stosuje caloroczne opony jesli sprzedaje samochod firmie takiej jak "enterprise rent-a-car". To jest powszechnie znana praktyka i mozna to sprawdzic po numerze VIN na stronie http://www.etis.ford.com/vehicleSelection.do gdzie widac cale wyposazenie samochodu jak wyjechal z fabryki. W moim przypadku:
- With Goodyear "All Weather" Front
- With Goodyear "All Weather" Rear
typowy przebieg tego typu aut w "enterprise rent-a-car".
Pierwsze słysze o czymś takim,mówisz o Polsce?Auto Demo czy to leasing?
Jeśli ma 11 miesięcy to ma gwarancje,jedź do ASO i zapytaj...
W zasadzie to rzeczwiscie nie podalem iz samochod jest z Niemiec i przez pierwsze 11 miesiecy jezdzil w firmie "enterprise rent-a-car" w Niemczech. Bylem w ASO i rowniez wskazuja na wine opon. Chcialem dopytac na forum czy opinie sa podobne.
Chcialem dopytac na forum czy opinie sa podobne.
No i będą podobne,przy tym przebiegu innej opcji nie ma...widocznie wyząbkowane ;)
Dzieki za odpowiedzi. Zobaczymy jak bedzie to wygladalo po zmianie na zimowki. Dam znac.
Wymienilem na nowe zimowki i jest lepiej ale wciaz jakies dziwne odglosy z tylu gdy otworzy sie tylne szyby przy np. 120km/h. Jest to chyba jednak spowodowane wiatrem i owiewki pewnie by rozwiazaly problem.
Czołem,
...miałem starą Vectrę kombi i też się ząbkowały opony.
Dzieje się tak w większości aut przystosowanych do większych ładowności, a które za zwyczaj nie jeżdżą załadowane (kombi, vany itp) a mają zawieszenia wielowahaczowe.
Wymiana opon zawsze pomaga ale na krótko bo nowe też się szybka wyząbkują.
Jest jedna rada, którą polecił mi kolega z Dekra w Berlinie: zamieniać koła przód-tył co max 10tyś km! (ewentualnie opony jak ktoś chce).
To na prawdę działa bo komplet opon można używać od nowości do czasu kiedy ich kres nadejdzie w sposób naturalny.
Jednakże jeśli opony już zacznie być słychać jest za późno na przekładanie na przód.
Pozdrawiam
junior11 05-06-2016, 07:43 Witam
Mam to samo pojawiło się te dudnienie po wymianie opon ze starych na nowe trochę to irytujące. Ale jak czytam wasze odpowiedzi to u was jest tak samo tylko ze na starych oponach
Temat przerabiałem w poprzednim aucie. Niedociazony tyl i wielowachaczowe zawieszenie, ktore powoduje, ze opona zawsze dolega do drogi pod tym samy katem powoduje zabkowanie. Trzeba szukac opon z bieznikiem, gdzie klocki sa bardzo blisko siebie. Maja one mniejsza tendencje do zabkowania. Do tego najnizsze dopuszczalne cisnienie i nienaganna geometria. No i faktycznie przerzucac opony przod tyl, gdyz zabkowania wystepuje tylko na osi nie napedzanej.
Wysłane z mojego SM-T285 przy użyciu Tapatalka
junior11 06-06-2016, 15:05 Troche dziwne ze na nowej oponie wystepuje cos takiego mam załorzone balony michelin pilot sport 3 235/45/18 a stare mialem Radar RZ-500 w takim samym rozmiarze i bylo gites bez dudnienia no cóż bedzie trzeba cos poradzic
|