Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Kamera cofania w lampce

johndeere5340
24-05-2012, 07:23
Koledzy mam dylemat jaka kupic kamerke. Są różne ceny i parametry. Jaki lepszy kąt widzenia 170 stopni czy 120?
Najlepszym wyborem chyba będzie ta:
http://allegro.pl/kamera-cofania-do-ford-focus-mondeo-fiesta-s-max-i2349724201.html
Największą ma rozdzielczość. Są także inne:
http://allegro.pl/kamera-cofania-ford-mondeo-focus-kuga-c-max-s-max-i2352873345.html
http://allegro.pl/kamera-cofania-dedykowana-ford-mondeo-focus-fiesta-i2337672385.html
http://allegro.pl/kamera-cofania-dedykowana-ford-mondeo-focus-fiesta-i2341904271.html
Pomóżcie :)

komarkutno
24-05-2012, 09:19
Te kamerki są podobne do siebie różnicy nie zobaczysz na monitorze nawigacji jeżeli do niego chcesz podłączyć ta kamerke tylko zwróć uwage aby była NTSC a nie PAL bo w pal obcina czesc obrazu na nawigacji NX

johndeere5340
24-05-2012, 14:01
no ja to chcem podlączyć do Pioneer AVIC F9220BT

nexim
30-05-2012, 13:34
Nie wiem czy już kupiłeś kamerę w lampce, ale generalnie nie polecam tego rozwiązania. Miałem coś takiego i gdy spali się dioda podświetlająca tablicę, to kamera nadaje się do wymiany. Obecnie mam kamerę w przycisku otwierania klapy bagażnika. Jest mniejsza i działa super.

johndeere5340
01-06-2012, 15:55
nie jeszcze nie kupiłem a możesz zrobić zdjęcia i pokazać jak to wygląda? Ile taka kamerka kosztuje i gdzie kupiłeś? Pozdrawiam

nexim
04-06-2012, 05:52
Kamera kosztuje jakieś 199 zł, zdjęcia zrobię przy okazji i zamieszczę.

nexim
06-06-2012, 15:21
Oto zdjęcia

oszawa
10-07-2012, 20:07
Hej, a ja mam pytanko może głupie gdzie masz wyświetlacz, monitor i czy jest możliwe podłączenie takiego patentu do wyświetlacza convers+ przy zegarach.

wojtbf1
10-07-2012, 22:45
czy jest możliwe podłączenie takiego patentu do wyświetlacza convers+ przy zegarach.
Ale żeby Convers+ wyświetlał obraz z tej kamerki....?????? nie jest możliwe...........

johnybig
12-07-2012, 21:24
jest, tylko musisz mieć gniazdo od kamerki cofania takie chyba niebieskie z tyłu radia i wtedy podłączasz dvd ,kamerkę i co tylko chcesz przez to http://www.ebay.de/itm/FORD-Blaupunkt-NX-FX-video-adapter-/280800278903?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item4161003977 , ja nie miałem i zrobiłem to w lusterku http://kaba.net.pl/s-max/kamera_cofania/

tedi_k
12-07-2012, 22:36
Kolega 'johnybig' namieszał:
1) do convers+ nie da się podpiąć niczego (w tym na pewno nie kamerę cofania)
2) kamerę cofania da się podłączyć pod nawigacje fabryczne, jeśli mają odpowiednie wejście kamery. Jeśli nawigacja jest zamontowana fabrycznie a nie dokładana i nie było fabrycznie kamery cofania to taka navi praktycznie na pewno nie ma odpowiedniego wejścia.
3) podany link do aukcji z rosyjskim adapterem pokazuje urządzenie pozwalające na "rozgałezienie" jednego wejścia kamerowego oryginalnej navi Ford (jeśli ono oczywiście istnieje w naszej navi) na trzy wejścia pozwalające na podłączenie kamery, zewnętrznego DVD, Tunera TV czy co tam wymyślimy. Tak na marginesie: 120 funtów! za taki adapter to raczej cena abstrakcyjna. Urządzenie z opakowaniem i złączami pewnie warte jest jakieś 20-30 euro max. Widoczne na zdjęciu złączki QUADLOCK potrzebne są zapewne jedynie do podania napięcia na ten adapter, więc urządzenie dało by się zrobić i bez tych (dość drogich) złączek... Możliwe jest też, że zdjęcie przedstawia zupełnie inny przedmiot - adapter jednego wejścia video z dziękiem stereo (wskazują na to kolory jacków - biały i czerwony to są standardowo kolory stereo) i wówczas te QUADLOCki służą do zasilania adaptera i wpięcia dźwięku pod AUX radia.

roger
13-07-2012, 08:40
Ja mam NX'a z wejściem na kamerę - w przyszłym tygodniu będę montował to zdam relację.

johnybig
13-07-2012, 10:37
no tedi_k masz rację, mam od 2 miesięcy dopiero autko i dlatego źle myślałem że convers+ było dla mnie jednoznaczne z posiadaniem navi NX (o tym gniazdku do do kamery myśłałem) a nie w tym wyświetlaczu koło licznika, a tak nie jest i już wiem

chrisjan
13-07-2012, 10:59
@nexim
A możesz zamieścić jeszcze fotkę jaki obraz przekazuje ta kamerka (w sensie przestrzeń którą obejmuje).

Gdzie kupowałeś tą kamerkę bo póki co wszędzie widze ceny ~299 zł? :?

tedi_k
13-07-2012, 11:27
Dla porównania podam obrazki z zamontowanej przeze mnie oryginalnej kamery Ford. Kamerę z Kugi zamontowałem w moim C-maxie. Kamera oryginalna ma tę zaletę, że skręca liniami zgodnie z ruchami kierownicą oraz koloruje pola w oparciu o sygnał z czujników parkowania (pola kolorowane są na zielono-żółto-czerwono w zależności od odległości do przeszkody). Udało mi się kupić kamerę wraz z modułem i całą wiązką za 500zł. Kamera musi mieć czujnik kąta skrętu kierownicy (występujący zawsze jeśli jest ESP) taki jak dla reflektorów skrętnych (6-cio pinowy). Szczęśliwie ja mam reflektory skrętne, więc czujnika nie musiałem wymieniać (rozbieranie całej kierownicy z poduszką i wszystkimi przełącznikami dało by w kość...).

Na dole widoków z kamery widać kawałek tablicy rejestracyjnej oraz zderzaka - kamera widzi ok. 170 stopni!
Zdjęcia są capture'owane D-scalerem, stąd na dole występują zakłócenia.
Odległośc do bramy wynosi ok. 150cm - tyle, ile rozpiętość jednego skrzydła bramy. Zdjęcia dokumentują proces pozycjonowania kamery (ustalania właściwego kąta jej montażu w blendzie), więc proszę nie zwracać mi uwagi, że obraz jest nie do końca wiarygodny... :lol:

kedziart
07-08-2012, 15:26
A mnie zastanawia czy ktos podpinal kamere cofania pod iPhone'a, iPada lub jakis inny wyswietlacz (byle ladny)

Radia nie chce zmieniac a chetnie bym podpial kamere (moze po wi-fi) pod ktores z tych urzadzen. Zalezy mi na estetyce (dodatkowy ladny wyswietlacz, NIE te z allegro bo sa paskudne a te w lusterkach tez kiepsko wygladaja) lub wykorzystaniu tego co juz mam w samochdzie podlaczone (iphone)

Jesli ktorys z kolegow juz sie bawil i ma doswiadczenie w tego typu instalacji bede wdzieczny za wszelkie informacje;)

tedi_k
07-08-2012, 22:24
A mnie zastanawia czy ktos podpinal kamere cofania pod iPhone'a, iPada lub jakis inny wyswietlacz (byle ladny)

Może nie wiem wszystkiego, ale jakoś nie kojarzę, aby dało się wysłać do iPhone po WiFi sygnał wideo... :shock:

Co do innych wyświetlaczy ("ładnych" - to jest ładne co się komu podoba g:D) parę fotek mojego wyświetlacza, jaki został podpięty do kamery (z posta jeden wyżej).
Wyświetlacz jest "ryżowy", ale jakość nie jest tragiczna. Automatycznie-elekrycznie podnosi się do zaprogramowanej pozycji po podaniu sygnału wideo (włączeniu wtecznego) i kładzie się z powrotem na kokpicie po wyłączeniu sygnału. Realizowane jest to silniczkiem, który słychać, no ale nie ma (chińskich) produktów doskonałych... Wszytkich znajomych intryguje jak długo mechanizm podnoszenia-opuszczania automatycznego będzie działał... Minął miesiąc i działa...:)

Wyświetlacz przyjechał do mnie wrost od naszych dalekich przyjaciół za pośrednictwem ebay. Na allegro takich nigdy nie widziałem. Pewną wadą wyświetlacza jest, że ma jedno tylko wejście wideo i podłączenie tunera DVBT wymaga manualnego przełączania kabelka. Atutem jest rewelacyjna rozdzielczość...

Parę danych:
4.3 inch Automatic Car parking LCD monitor
Display size: 4.3 inch
Aspect ratio: 16:9
Pixels:960*RGB*860

I link: http://www.ebay.com/itm/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=140730861872&ssPageName=ADME:X:AAQ:US:1123
Link pewnie zniknie, ale zawsze można poszukać sprzedawcy 'hopezone001'

Fotki były robione w bardzo słoneczny dzień, natomiast miejsce montażu zostało wybrane ze świadomością, że w słońcu nie bardzo będzie widać. I jak widać - nie bardzo widać:? No ale nie było gdzie przyczepić, to trzeba iść na kompromisy...

kedziart
08-08-2012, 15:28
Jest taki program na iPhone dostepny w App Store "LiveCams Pro" (kosztuje 1,59euro) i oprocz publicznych kamer z calego swiata mozna podlaczyc wlasna po ip. Kupilem go jakis czas temu i na razie bawie sie tylko z publicznymi kamerami.
Jest zestaw kilkudziesieciu kamer, ktore supportuje ale zadna z nich nie wyglada na te samochodowe...

Niestety nie mam zadnego doswiadczenia z kamerami montowanymi w klapie (ceny od 100 do 300zl a wszystkie wygladaja tak samo) oraz widzialem gdzies modul wifi do kamer tego typu ale za duzo nie bylo opisane.

Pytanie czy te moduly tak naprawde wysylaja sygnal tylko do siebie zeby nie ciagnac kabli po aucie a i tak trzeba koncowke wpiac w odbiornik? Bo jesli tak to nie to czego szukam;)

Jesli chodzi o Twoje rozwiazanie to dosc fajne, pytanie czy nie myslales zeby zamontowac to jakos w miejsce zapalniczki? Tam gdzie jest ten maly schowek pod klima?

Ile wyszlo z wysylka do polski i czy kamere juz miales kupiona gdzie indziej? Jesli mozesz to wyslij prosze jaka i co polecasz.

Z gory dziekuje za pomoc!

tedi_k
08-08-2012, 20:05
widzialem gdzies modul wifi do kamer tego typu ale za duzo nie bylo opisane.

A oto chodzi... W tych kamerach "bezprzewodowych" to nie jest WiFi tylko bezprzewodowe przesyłanie sygnału (jakieś tam wymyślone przez danego konstruktora). Nadajnik i odbiornik muszą być "od pary".
WiFi to standard (czyli urządzenia różnych producentów mogą ze sobą współpracować) komunikacji pozwalający na uruchomienie protokołów komunikacyjnych typu internetowego itp. - z tym tamte kamerki nie mają nic wspólnego...

To z kolei o czym Ty mówisz w przypadku iPhone to strumieniowe przesyłanie video poprzez protokół internetowy. Aby tego użyć kamerka musi mieć wbudowany serwer WWW oraz obsługę właśnie wideo strumieniowego. Prostsze robią to tak, że po stronie odbiorczej przeglądarki internetowej musi być specjalizowany plugin danego producenta - stąd w tym programiku na iPhone lista kamer jest uboga (tylko takie, które obsługują protokół przyjęty przez autorów programu). Krótko mówiąc musisz z tyłu za lampką przewidzieć miejsce na kamerę internetową wielkości sporo więcej niż paczki papierosów...
Znowu powiem - ja nie widziałem kamerki internetowej z odłączonym obiektywem/przetwornikiem - ale może takie są...

Pozostałe pytania:
- wysyłka jest na aukcji podana jako "free", cła mi nie naliczyli, bo koledzy wysyłający odpowiednio wypełniają deklarację celną...
- jak napisałem wyżej ja mam zamontowaną oryginalną kamerę Ford z oryginalnym opkablowaniem
- zasilanie do monitora doprowadziłem sobie odpowiednio przerabiając okablowanie (dolutowałem dodakowe złącza zasilania 12V i umieściłem je w schowku na kokpicie - mój samochód to poliftowy C-max i ma taki zamykany duży schowek na górze kokpitu). Tam też wyprowadziłem sygnały video z kamery i tunera DVBT.
- kamery "bezprzewodowe" oczywiście, że działają tak, iż odbiornik musi być bezpośrednio wpięty w monitor.

Lubisz sobie komplikować zadanie... Powodzenia!

johndeere5340
17-08-2012, 20:52
no panowie kamera działa bardzo dobrze. Nie jest to obraz jak w TV z FULL HD ale jakis tam jest. Teraz pytanie jakie założyć podświetlenie w drugiej lampce aby świeciło podobnie? Nie za mocno nie za słabo. Dużo jest na allegro żarówek "Led" (od 2 smd do 28 ). pomóżcie ;)

piotrek2187
10-12-2012, 21:33
Witam, a gdzie znalazłeś kamerke w systemie pracy NTSC? Ja znalazlem tylko w PAL za299zl i juz sie umówiłem wstępnie z gościem na montaż ale teraz sie zastanawiam czy ja załozyć skoro mówisz ze obcina czesć obrazu?

Bump: k;p

idn59
13-12-2012, 21:12
Proszę bardzo , oto kamerka NTSC
http://www.denken.com.pl/index.php?p750,ford-mondeo-kamera-cofania-wersja-high-end
Też się przymierzam do montażu
Pozdrawiam

kasztan
25-02-2015, 18:55
Witam,
przymierzam się do montażu kamery cofania.
Stacja multimedialna na której będę chciał widzieć obraz to: alpine ine-s900r.
Dedykowana do tej stacji jest kamera Alpine hce-c107d.
Ale po pierwsze kosztuje 700 zł, a po drugie nigdzie jej ładnie nie przypasuję.

Zamówiłem coś takiego (http://www.ebay.com/itm/B971-FORD-FOCUS-MONDEO-CCD-COLOR-CAR-REAR-VIEW-CAMERA-BACKUP-CAMERA-/321483129246?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4ad9e3419e).

I teraz rodzi się pytanie. Jak kamerę podłączyć do stacji multimedialnej?
Tzn. w fabrycznym kablu od stacji multimedialnej idzie kabel zakończony gniazdem do podłączenia kamery (oczywiście dedykowanej do stacji).
Kabel wygląda tak (http://www.allegromat.pl/aukcja170575) (wtyczka druga od lewej).

Zazwyczaj kamery cofania które widziałem (i tą którą kupiłem) zakończone są złączem chinch.

Zakładam, że to jest tylko kwestia dopasowania odpowiednich żył w kablu od kamery do odpowiednich żył w kablu do stacji. Oczywiście zakładam, że nie dostanę odpowiedniej przejściówki.

Ale - czy ktoś wie czy kable od kamery mają jakieś uniwersalne oznaczenie? (kolory) Chodzi o to, które piny w kablu od kamery odpowiadają którym pinom w kablu od stacji multimedialnej?
Czy mogę podłączać na chybił trafił bez konsekwencji, że się coś uszkodzi?

Ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie?

goodspeed4
26-02-2015, 15:05
hej,

jeśli chodzi o kamerę to zazwyczaj jest tak:

biały lub żółty - video+
czarny lub ekran - video-
zasilanie standardowo - czarny i czerwony

w przypadku tej wtyczki to sądzę że biały i czarny obok siebie to będzie video a trzy pozostałe to zasilanie i sygnał z wstecznego(czerwony+,czarny-,czarny-sygnał), tu najlepiej jak sprawdzisz miernikiem.
Spotkałem się tez z radiem które przełączało się po otrzymaniu samego sygnału video.

Z tym podłączaniem uważaj bo jak podasz 12v na przetwornik kamery to na uszkodzisz przetwornik

peszt
07-04-2015, 21:50
Dla porównania podam obrazki z zamontowanej przeze mnie oryginalnej kamery Ford. Kamerę z Kugi zamontowałem w moim C-maxie. Kamera oryginalna ma tę zaletę, że skręca liniami zgodnie z ruchami kierownicą oraz koloruje pola w oparciu o sygnał z czujników parkowania (pola kolorowane są na zielono-żółto-czerwono w zależności od odległości do przeszkody). Udało mi się kupić kamerę wraz z modułem i całą wiązką za 500zł. Kamera musi mieć czujnik kąta skrętu kierownicy (występujący zawsze jeśli jest ESP) taki jak dla reflektorów skrętnych (6-cio pinowy). Szczęśliwie ja mam reflektory skrętne, więc czujnika nie musiałem wymieniać (rozbieranie całej kierownicy z poduszką i wszystkimi przełącznikami dało by w kość...).

Na dole widoków z kamery widać kawałek tablicy rejestracyjnej oraz zderzaka - kamera widzi ok. 170 stopni!
Zdjęcia są capture'owane D-scalerem, stąd na dole występują zakłócenia.
Odległośc do bramy wynosi ok. 150cm - tyle, ile rozpiętość jednego skrzydła bramy. Zdjęcia dokumentują proces pozycjonowania kamery (ustalania właściwego kąta jej montażu w blendzie), więc proszę nie zwracać mi uwagi, że obraz jest nie do końca wiarygodny... :lol:

Masz moze numery albo chociaz liste czesci oryginalnych do zalozenia kamery?Rozumiem,ze kamera jest potrzebna:), jakas wiazka,jakis modul...masz numery tych czesci? Mam mondeo z doswietlaniem zakretow w lampie.

tedi_k
07-04-2015, 22:53
Wszystko jest opisane tu: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=196999

peszt
08-04-2015, 07:00
Dzieki wielkie...ja to Cie kiedys ozloce:)

crinosek
08-04-2015, 07:43
Cześć.
Co sądzicie o zamontowaniu takiego zestawu?
http://allegro.pl/monitor-kamera-cofania-lcd-4-3-cali-tft-2-x-av-i5111045814.html
http://allegro.pl/kamera-cofania-ford-galaxy-mk2-mk3-fiesta-mk6-kuga-i5164078396.html
montował ktoś coś takiego?
chciałem zamontować to w swoim mk4 liftback, gdyż jest tam słaba widoczność z tyłu

kopydleusz
08-04-2015, 13:29
crinosek (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=160619): kamerę tego typu mam u siebie i gorąco polecam. Co do monitora to mam w swoim radiu, ale taki pewnie też zadziała.

crinosek
08-04-2015, 14:08
crinosek (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=160619): kamerę tego typu mam u siebie i gorąco polecam. Co do monitora to mam w swoim radiu, ale taki pewnie też zadziała.
którędy ciągnąłeś przewody z kamerki do radia?

darkens
08-04-2015, 20:28
oto kamerka NTSC
ja mam u siebie ta kamerke :D

Jak na razie dziala bez problemowo.

Bump: Co do monitora to mam w swoim radiu
wlasniie, u mnie tez obraz radiu - automatycznie po wlaczeniu wstecznego biegu :)
Czasami sie przydaje, ale przewaznie cofam na lusterka ;)

Bump: Kamerka w zestawie z LED'em i warto tez wymienic druga lampke oswietlania tablicy na LED'owke, bo inaczej bedzie dwukolorowe oswietlenie tablicy :D

kopydleusz
09-04-2015, 13:54
którędy ciągnąłeś przewody z kamerki do radia?
Przewody ciągnął mi ktoś z warsztatu. Idą przawym przepustem w klapie, później podsufitką, przez słupek prawy A, za konsolą do radia.

Speedo
11-04-2015, 16:57
mam i ja :) nie chciało mi się ciągać kabli to wziąłem tę wi-fi ale nie popełniajcie tego błędu z lenistwa, bo u mnie obraz lekko śnieży, a jak wezmę receiver do łapy to całkiem znika, coś go zakłóca, będę miał więcej czasu to się pobawię, wyłączę BT, TPMS itp.

monitorek 4,3" docelowo będzie zamontowany zamiast lusterka w osłonie przeciwsłonecznej lewej

peszt
23-04-2015, 11:03
Witam Panowie...mam pytanko.
Zainstalowalem sobie kamerke cofania z przyciskiem otwierania bagaznika w mondeo mk4. Kamerka jest NTSC i wszystko ladnie odbiera i dziala. Jest jedynie jeden maly problem...jak wlacze swiatla (jakiekolwiek,postojowe czy pozniej mijania) zaczynam miec zaklocenia w obrazie..dostaje poziome kreski...nawet jak silnik jest wylaczony. Wiecie moze w czym jest problem albo jak sie go pozbyc???

kordyl
23-04-2015, 12:22
A nie masz ledowego podświetlenia ?

mm32
23-04-2015, 15:25
Wiecie moze w czym jest problem albo jak sie go pozbyc???
Spróbuj do zasilania kamery pociągnąć oddzielny + (docelowo po przez przekaźnik),bo teraz pewnie bierzesz + ze świateł cofania.

peszt
23-04-2015, 16:55
Panowie nie jestem elektrykiem...wiec mozecie sie smiac...ale jezeli mam 2 przewody do zasilania...to czy moglem je na odwrot podpiac???Chodzi mi o to czy moglem zle je podpiac pod swiatla i stad zaklucenia...miejsce jest dobre,bo kamera dziala ale jak zamienie czerwony kabelek z czarnym na miejsca...to moze to cos poprawic??? Przepraszam za moj brak wiedzy i durne pytanie.

mm32
23-04-2015, 16:58
Nic nie zamieniaj,dobrze masz podłączone kabelki skoro kamera działa.Powstają zakłócenia przy włączeniu świateł,tylko nie wiadomo skąd się biorą.

peszt
25-04-2015, 08:00
Czyli pozostaje podciagniecie oddzielnego plusa tylko??? Wydaje sie to trudne...az tak mnie te zaklocenia nie denerwuja...macie moze jakis inny pomysl???

westej
25-04-2015, 08:12
Możesz kupić taki filtr: http://multisort.pl/product/Filtr-przeciwzakloceniowy-3A-do-instalacji-sam.-12V,8810.html i zasilić przez niego kamerę. Lub spróbować wyrzeźbić coś takiego samemu, jeśli masz dostęp do elementów elektronicznych i lutownicy :)

Du_poid
25-04-2015, 09:39
Peszt napisał, że nie jest elektrykiem a Ty mu proponujesz lutownice i części elektroniczne:) sory, ale już wiem skąd się biorą niektóre komentarze na niektóre tematy, czytanie ze zrozumieniem chyba zaczyna leżeć w dzisiejszych czasach.

weuek
25-04-2015, 09:44
Też nie jestem elektrykiem (tylko humanistą). Ale mam lutownicę, odsysarkę, konektorki i dziesiątki sztuk innej drobnicy. Do tego nie potrzeba kończyć szkoły czy studiów. A dzięki forum internetowemu stało się to jeszcze łatwiejsze.

Ale fakt, rośnie nam teraz pokolenie ludzi lewych do wszystkiego, który z byle pierdołą do ASO zajeżdżają. Ich wybór.

peszt
27-04-2015, 09:40
Też nie jestem elektrykiem (tylko humanistą). Ale mam lutownicę, odsysarkę, konektorki i dziesiątki sztuk innej drobnicy. Do tego nie potrzeba kończyć szkoły czy studiów. A dzięki forum internetowemu stało się to jeszcze łatwiejsze.

Ale fakt, rośnie nam teraz pokolenie ludzi lewych do wszystkiego, który z byle pierdołą do ASO zajeżdżają. Ich wybór.

Mowiac,ze nie jestem elektrykiem nie mialem na mysli wyksztalcenia...tylko brak szerszej wiedzy w tym temacie. Lewy chyba nie jestem do konca,bo sam i z tego co wiem jako jedyny dolozylem do forda keylessentry...moj tutorial jest na forum. Lutownice tez mam:)...i lutuje rozne rzeczy...np w laptopie wyminie gniazdo zasilajace:). Jednak nie wymysle sam ukladu scalonego, nie polacze scalakow w jakis ekstra nowoczesny mini komputer i mam problemy z czytaniem schematow,bo nie znam oznaczen na nich. O to mi chodzi mowiac...nie jestem elektrykiem. Znam swoje braki w wiedzy i sie do nich przyznaje...to, ze Ty spedziles nad czyms jakis czas...i jako humanista poznales jakis temat... nie znaczy wcale,ze jak ktos inny tego tematu nie liznal to juz jest lewy... szczegolnie jako humanista powinienes o tym wiedziec, bo podobno macie wieksza wrazliwosc na innych. Spoko...dzieki za ten filtr...i moze troszke wiecej wyrozumialosci:). Takie odpowiedzi i komentarze zaczynaja mnie zastanawiac po co jest forum i dla kogo...tylko dla wybranych z wiedza na poziomie inzyniera???? Gdym taka wiedze posiadal...nie potrzebowalbym forum. Sam fakt,ze pytam swiadczy o braku jakiejs tam wiedzy...wole spytac madrzejszych...a tu jest pomoc...ale i przy okazji lup po lapach...ehhh.

peszt
27-04-2015, 14:29
Ok...filtr zalozony. Roznica jest na wylaczonym silniku. Wczesniej nawet jak silnik byl wylaczony, a zapalilem swiatla to pojawialy sie zaklocenia.Teraz tego nie ma. Problem jednak nadal wystepuje jak odpale auto...wtedy odpalony silnik i zapalone swiatla nadal powoduja zaklocenia.Zauwazylem tez,ze kazde nacisniecie teraz gazu czy hamulca...zmienia te zaklocenia...dziwna sprawa.Wyglada jak by moze alternator na samym poczatku juz dawal zaklocenia...moze turbina???Nie wiem sam. Moze ten filtr powinienem gdzies wyzej wpiac...nie przed samym zasilaniem kamery???

ccLot
27-04-2015, 16:27
IMHO zakłócenia są indukowane w przewodach sygnałowych idących od kamery do monitora. U mnie właściwie jest ok, jedynie jak mam włączone tylne przeciwmgielne to są lekkie zakłócenia.

mm32
27-04-2015, 16:58
MHO zakłócenia są indukowane w przewodach sygnałowych idących od kamery do monitora.
Nie wiem jak jest w chińskich kamerkach,ale powinny to być przewody ekranowane.

halogenik
30-04-2015, 17:12
Witam, czy może mi ktoś z użytkowników forum powiedzieć na podstawie zdjęcia, czy moja nawigacja ma wejście pod kamerę cofania? Czy ze zdjęcia nie da się tego ocenić? Z pozdrowieniem.http://rejsy-morskie.strefa.pl/obrazki/kamera.jpg

mm32
30-04-2015, 17:16
Ze zdjęcia nie da się jednoznacznie stwierdzić.Podaj numer części (odczytany np przy pomocy Forscan'a) to się dowiesz ;).

Maniak
01-05-2015, 18:54
Mowiac,ze nie jestem elektrykiem nie mialem na mysli wyksztalcenia...tylko brak szerszej wiedzy w tym temacie. Lewy chyba nie jestem do konca,bo sam i z tego co wiem jako jedyny dolozylem do forda keylessentry...moj tutorial jest na forum...
Nie jesteś sam :) Też taki pakiecik zrobiłem w dużej mierze kierując się twoim poradnikiem.

Skąd masz pociągnięte napięcie?
Próbowałeś z napięciem ze skrzynki bezpieczników z tyłu?

halogenik
04-05-2015, 11:18
Ze zdjęcia nie da się jednoznacznie stwierdzić.Podaj numer części (odczytany np przy pomocy Forscan'a) to się dowiesz ;).

Czy w serwisie ASO mi podadzą ten numer części jeśli podepną samochód pod komputer? Pozdrawiam.

kopydleusz
04-05-2015, 15:55
halogenik: raczej tak, tylko zastanów się nad kosztami: 250 zł za podpięcie pod komputer

wrzoch
04-05-2015, 22:58
monitorek 4,3" docelowo będzie zamontowany zamiast lusterka w osłonie przeciwsłonecznej lewej

jak będzie miał małą ramkę, to powinien się zmieścić obok lusterka. Bratu tak montowałem w Focusie. Jak będzie na weekend autem, to cyknę fotkę, nawet nieźle to wygląda.

zaklocenia w obrazie..dostaje poziome kreski...nawet jak silnik jest wylaczony. Wiecie moze w czym jest problem albo jak sie go pozbyc???

Pętla masy może być przyczyną. Jakbyś odwrócił polaryzację, to albo byś puścił kamerkę z dymem, albo jak ma zabezpieczenie nic by się wielkiego nie stało, ale obrazu byś nie zobaczył.
Gdzie podłączyłeś masę do tej kamerki? Postaraj się to zrobić krótkim kablem o w miarę dużym przekroju do pewnego punktu masowego (karoseria samochodu najlepiej lub szukaj punktu masowego czyli najbliższej śruby do której zbiegają się czarne kable).
Na czym to oglądasz? Jeżeli na dokładanym monitorku, to też podepnij masę do masy auta, powinno być lepiej.

Speedo
05-05-2015, 09:08
no to dawny temat, już zapomniałem, że to mam ;) monitorek jest zamiast lusterka, kamera przerobiona na wersję kablową, wifi wyrzuciłem, masę brałem z lampy lewej razem z plusem od żarówki cofania

na dzień dzisiejszy uważam, że ten projekt był do bani (chodzi o monitorek) - otwarłem go ze 2x na początku żeby się pobawić a potem już nie używałem, za dużo zachodu z opuszczaniem osłony ;) Poczekam aż wygram w lotto i NX-a z wyjściem na kamerę kupię, wtedy może będzie to bardziej użyteczne...

BARNEY
05-05-2015, 15:41
Poczekam aż wygram w lotto i NX-a z wyjściem na kamerę kupię, wtedy może będzie to bardziej użyteczne...

sprzedajesz swojego NX'a i dokladasz pare zlociszy i juz masz, a tutaj jest fajny komplet:

http://allegro.pl/ford-s-max-2007-2011-rok-radio-nawigacja-kamera-i5297625143.html

Speedo
05-05-2015, 20:02
NX-a na płytę można sprzedać chyba za max 1000pln to "parę złociszy" = 1700 - nie stać mnie :( a zestaw faktycznie fajny...

tedi_k
05-05-2015, 22:02
Do tego ta "nowa" navi jest przedliftowa - a więc DVD... Miałbym wątpliwości czy to deal życia...

Speedo
05-05-2015, 22:34
fakt, to przedlift, nie zauwazylem zafascynowany kamera ;) to jakies 1500 za duzo sobie winszuje ;) no może 1000, za 1500 mozna miec przedliftowego nxa z wyjsciem kamery bez napinki

peszt
08-05-2015, 14:58
Mam pociągnięte z samej lampy w klapie bagażnika:)... łatwiej się nie dało...może faktycznie lepiej by było z puszki.

Chłopaki, moja kamerka miała 3 kable... z dwoma wiem co zrobić i kamera się załącza...ale po co jest ten 3 biegnący zupełnie osobno(gdzieś przeczytałem, że może to być sterowanie pod właśnie oddzielny monitor...macie jakiś pomysł?

Nie jesteś sam :) Też taki pakiecik zrobiłem w dużej mierze kierując się twoim poradnikiem.

Skąd masz pociągnięte napięcie?
Próbowałeś z napięciem ze skrzynki bezpieczników z tyłu?

tedi_k
08-05-2015, 17:16
Zależy jaki ten 3 kabel jest... Część chińskich kamerek ma pętelkę 3 kabla - do ewentualnego przecięcia tej pętelki w celu wyłączenia rysowania linii pomocniczych parkowania.

gixon
04-06-2015, 07:23
Witam, kupiłem bezprzewodową kamerę cofania ale niestety moja nawigacja nie ma takich wejsc jak ma końcówki kamera a mianowicie jack i mini usb jak to podbiąć ?? zdjęcia ponięj

62738

62739

a kamere kopiłem taką

62738

Proszę o pomoc

mm32
04-06-2015, 09:22
Trzeba będzie pewnie coś dosztukować o ile to radio ma wejście na kamer-zajrzyj do instrukcji obsługi radia,a jak jej nie masz to poszukaj w internecie.

kopydleusz
04-06-2015, 13:41
gixon: masz kamerę podpinaną na jack i mini usb? Coś pokręciłeś?

Jeśli masz normalne podpięcie (cinch), to obejrzyj wtyczkę, którą odpiąłeś wyjmując nawigację (będzie miała sporo końcówek typu cinch do głośników i kamery).

gixon
04-06-2015, 20:21
Witam, jeśli chodzi o wejścia w nawigacji to jest tylko tyle co widać na zdjęciu ale chyba w wiązce kabli są jakieś cinch'e wtedy musiał bym kupić przejsciowke z jacka na cinch czy jak to zrobić bo nadajnik ma wyjścia jack i mini usb co widac tez na zdjęćiu ?? Proszę o pomoc

tedi_k
04-06-2015, 20:31
Przecież masz wszystko namalowane na swoich zdjęciach... Brak jest zdjęć/rysunków wiązek do tej chińskiej navi, więc wróżymy z fusów jakie musisz mieć przejściówki. Popatrz do instrukcji własnej navi, na rysunek własnego transivera kamerki i wszystko będziesz wiedział. My tu za bardzo nie pomożemy i tylko wątek zaśmiecamy przy takiej precyzji informacji...

gixon
04-06-2015, 21:00
Jak bym miał instrukcję to bym wiedział gdzie podbpiąć kamerkę, a jest możliwość że kamerke (nadajnik do kamerki) wpina się do wiązki kabli ?
Proszę o pomoc

tedi_k
04-06-2015, 21:22
Zrozum proszę, że po wyglądzie "plecków" Twojej navi nie wywróżymy z fusów co gdzie się wpina... Masz potrzebę uzyskania pomocy, to musisz bardziej się postarać i wyplątać choć wiązki tego Twojego chińczyka i zrobić tym wiązkom fotki...
Chińczycy zwykle na poszczególnych kablach z wiązki robią nalepki z opisem który do czego i problem może uda Ci się rozwiązać samemu. A tak - kolejny raz wskazuję, że bijemy pianę.

Andrzej_K
05-06-2015, 06:00
(...) kupiłem bezprzewodową kamerę cofania ale niestety moja nawigacja nie ma takich wejsc jak ma końcówki kamera a mianowicie jack i mini usb jak to podbiąć ??(...)

Kamery nie podpinasz bezpośrednio do radia/nawigacji. Bezpośrednio podpina się anteny (radiową, nawigacji) i oryginalne wiązki dołączone do sprzętu. Kamerę podłączasz do wiązki którą "wtykasz" w gniazdo. Opisał Ci to "tedi_k" ale pewnie czytając posty miałeś "pomroczność jasną"? :razz:

Ja mam takie wiązki do swego radia (chińskiego):

crinosek
02-07-2015, 09:56
Tutaj zdjęcia po zamontowaniu kamerki cofania i monitora:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2422949#post2422949

Luk-Mondeo66ST
16-11-2015, 21:41
Gdzie mogę obecnie dostać kamerę w przycisku otwierania klapy bagażnika?

Mariusz
16-11-2015, 21:43
np. tutaj:
http://allegro.pl/kamera-cofania-ford-fiesta-focus-mondeo-transit-i5574674920.html
http://www.sklep.hadron.pl/product-pl-3601-Kam-AM-Kamera-FORD-Mondeo-MK4-w-uchwycie-klapy-bagaznika.html
http://maxitec.pl/kamera-cofania-ca-9703-ford-mondeo-fiesta-transit-kamera-w-uchwycie-klapy-bagaznika.html
http://www.navi-media.com/sklep/kamery-cofania/92-kamera-cofania-mondeo.html

wrzoch
16-11-2015, 21:56
Albo ode mnie :)

http://olx.pl/oferta/kamera-cofania-ford-focus-mk2-focus-c-max-c-max-w-przycisku-klapy-CID5-IDawWLP.html

za 150PLN z przesyłką Ci sprzedam.

Dokładnie taką samą mam założoną w swoim C-Maxie.

kasztan
17-11-2015, 07:13
np. tutaj:
http://allegro.pl/kamera-cofania-ford-fiesta-focus-mondeo-transit-i5574674920.html
http://www.sklep.hadron.pl/product-pl-3601-Kam-AM-Kamera-FORD-Mondeo-MK4-w-uchwycie-klapy-bagaznika.html
http://maxitec.pl/kamera-cofania-ca-9703-ford-mondeo-fiesta-transit-kamera-w-uchwycie-klapy-bagaznika.html
http://www.navi-media.com/sklep/kamery-cofania/92-kamera-cofania-mondeo.html

Niezłe ceny :) Na ebayu to samo za 25-30$ :) Tyle, że parę tygodni trzeba na przesyłkę poczekać

jacekFFFF
02-04-2016, 20:03
Witam.

Jak przeciągnąć kabel do kamery pod podsufitką? Trzeba pół auta rozebrać czy da się jakoś "przepchnąć" z tyłu do przodu? Mondeo MK4 kombi.

Mariusz
02-04-2016, 20:21
jacekFFFF7 w Mk3 przepchnąłem czymś takim.

blade65
02-04-2016, 20:30
Witam.

Jak przeciągnąć kabel do kamery pod podsufitką? Trzeba pół auta rozebrać czy da się jakoś "przepchnąć" z tyłu do przodu? Mondeo MK4 kombi.

kolego dokłądnie tydzien temu to robiłem i nic nie musisz rozbierac ja użyłem metra stolarskiego składanego poszło bardzo szybko ale i ta wkałdka listwy od paneli co kolega Mariusz też jest dobra bo elastyczna (brawo za kreatywność)
musisz wsynąc od strony klapy bagażnika tak ażeby wyszło na szybę z przodu a potem po supku pod deske tyle że jest jeszcze jeden szkopuł musisz przepchnąc przez gumową rurki spryskiwacza wtyczke do klapy i tam musiz sie troszke pogimnastykować

jacekFFFF
02-04-2016, 20:35
Ooo, dzięki Panowie.
Jutro się zabiorę za to. Bałem się że czeka mnie grubsza robota. Zdemontuję w domu zaślepkę z korytka kablowego i będę przepychał :D A jak to wygląda z przodu? od słupka do lusterka? kabel zasilający próbowałem tam upchnąć do wyświetlacza w lusterku ale coś mi odpycha. Coś tam już idzie? jakieś kable do czujnika deszczu albo coś?

kolego dokłądnie tydzien temu to robiłem i nic nie musisz rozbierac ja użyłem metra stolarskiego składanego poszło bardzo szybko ale i ta wkałdka listwy od paneli co kolega Mariusz też jest dobra bo elastyczna (brawo za kreatywność)
musisz wsynąc od strony klapy bagażnika tak ażeby wyszło na szybę z przodu a potem po supku pod deske tyle że jest jeszcze jeden szkopuł musisz przepchnąc przez gumową rurki spryskiwacza wtyczke do klapy i tam musiz sie troszke pogimnastykować

no, o tej rurce czytałem , że będzie problem :)

blade65
02-04-2016, 20:44
Ooo, dzięki Panowie.
Jutro się zabiorę za to. Bałem się że czeka mnie grubsza robota. Zdemontuję w domu zaślepkę z korytka kablowego i będę przepychał :D A jak to wygląda z przodu? od słupka do lusterka? kabel zasilający próbowałem tam upchnąć do wyświetlacza w lusterku ale coś mi odpycha. Coś tam już idzie? jakieś kable do czujnika deszczu albo coś?

więc od przodu to odkrecasz słoneczko czyli przysłonke przeciw słoneczną i uchwyt do niej i potem delikatnie podsuwasz posufitke tak aby jej nie złamać bo potem brzydko wyglada i tzw. pilot łatwo juz przejdzie tylko pamietaj jak bedziesz luszłąp pilota od tyłu trzymaj sie bardziej środka auta jak bocznej strony do tam są kurtyny i bedzie ci blokowało a i jeszcze pośle to jedno zdjecie jak zdejmiesz ta gumową osłone to potem tez musisz ten plastki wyjąc bo nie założysz tej gumy powtórnie masz tam zdjecei obu plastików na klapie i na karoserii

Bump: @jacekFFFF masz fotę tej wtyczki którą masz tam przepchnąć podeślij jak mozęsz ja miałem oryginalną więć rozebrałem obudowe i poszła bez problemu

jacekFFFF
02-04-2016, 20:48
więc od przodu to odkrecasz słoneczko czyli przysłonke przeciw słoneczną i uchwyt do niej i potem delikatnie podsuwasz posufitke tak aby jej nie złamać bo potem brzydko wyglada i tzw. pilot łatwo juz przejdzie tylko pamietaj jak bedziesz luszłąp pilota od tyłu trzymaj sie bardziej środka auta jak bocznej strony do tam są kurtyny i bedzie ci blokowało a i jeszcze pośle to jedno zdjecie jak zdejmiesz ta gumową osłone to potem tez musisz ten plastki wyjąc bo nie założysz tej gumy powtórnie masz tam zdjecei obu plastików na klapie i na karoserii

Bump: @jacekFFFF masz fotę tej wtyczki którą masz tam przepchnąć podeślij jak mozęsz ja miałem oryginalną więć rozebrałem obudowe i poszła bez problemu

Dzięki, jak jeszcze coś istotnego muszę wiedzieć to mi powiedz zanim coś zepsuję :D
http://i1178.photobucket.com/albums/x367/Jacek_76/IMG_7270.jpg to od strony luterka

]http://i1178.photobucket.com/albums/x367/Jacek_76/IMG_7269.jpg to od strony kamery

blade65
02-04-2016, 20:55
Dzięki, jak jeszcze coś istotnego muszę wiedzieć to mi powiedz zanim coś zepsuję gdzie dokldnie bedziesz montował kamerkę ?

jacekFFFF
02-04-2016, 20:59
gdzie dokldnie bedziesz montował kamerkę ?

na ramce tablicy, Uchwyt sobie dorobiłem i już zamocowałem
http://i1178.photobucket.com/albums/x367/Jacek_76/IMG_7266.jpg

blade65
02-04-2016, 21:00
jak bedziez odkręcał blende ta gdzie są światełka tablicy to śruby mocujące znajdują sie wewnątrz klapy 10 klucz i jeszcze na zewnąrtz koło przycisku chyba torx ale nie jestem pewien a i jak bedziesz demontowłą plastiki z klapy to zacznij od tego na środku od góry potem na boki obydwa i ostatnie ten duży

Bump: na ramce tablicy czyli kabelek puszczasz pod blendą tam gdzie ci opisałem jak zdemontować przycisk do otwierania klapy

Bump: na ramce tablicy, Uchwyt sobie dorobiłem i już zamocowałem a możesz zrobić fotke wtyczki tej kamerki czyli drugi koniec kabelka :diabel2:

Bump: to od strony kamery
a długi jest ten kabel od strony kamerki , nie widziałem wcześniej przejdzie to bez problemu przez tą gume ja bym nawet prubował bez demontarzu tej gumu narazie tak jak jest bo ta koncówak jest w miare gładka i cienka no chyba że bexziesz musiał przeciągnac ta druga częsc z JACKIEM :diabel2:

jacekFFFF
02-04-2016, 21:26
jak bedziez odkręcał blende ta gdzie są światełka tablicy to śruby mocujące znajdują sie wewnątrz klapy 10 klucz i jeszcze na zewnąrtz koło przycisku chyba torx ale nie jestem pewien a i jak bedziesz demontowłą plastiki z klapy to zacznij od tego na środku od góry potem na boki obydwa i ostatnie ten duży

Bump: czyli kabelek puszczasz pod blendą tam gdzie ci opisałem jak zdemontować przycisk do otwierania klapy

Bump: a możesz zrobić fotke wtyczki tej kamerki czyli drugi koniec kabelka :diabel2:

Bump: a długi jest ten kabel od strony kamerki , nie widziałem wcześniej przejdzie to bez problemu przez tą gume ja bym nawet prubował bez demontarzu tej gumu narazie tak jak jest bo ta koncówak jest w miare gładka i cienka no chyba że bexziesz musiał przeciągnac ta druga częsc z JACKIEM :diabel2:

hehe, od kamery kabel ma jakies 40 cm także tylko pod blendę go wciągnę, ten z "jackiem i tą dziwną wtyczką ma jakies 5,5 m. Bez demontażu tej gumy się nie obejdzie. Ta "gładka" wtyczka ma 50 mm długości i jest " sztywna jak koci ogon" :D

blade65
02-04-2016, 21:29
sztywna jak koci ogon" ale jest w miare cienkka ma z 8mm to nie dużo ja bym prubował bez ściagania puścić cienki kabelek w jedną strone przyczepić do tej wtyczki taśmą izolacyjną troszke smaru i powinno pujśc bo gładkie jest a jak już nie to wtedy zabawa :one:

Bump: @jacekFFFF wpadaj na piwko i ogarniamy temat :diabel2:

jacekFFFF
02-04-2016, 21:31
ale jest w miare cienkka ma z 8mm to nie dużo ja bym prubował bez ściagania puścić cienki kabelek w jedną strone przyczepić do tej wtyczki taśmą izolacyjną troszke smaru i powinno pujśc bo gładkie jest a jak już nie to wtedy zabawa :one:

http://i1178.photobucket.com/albums/x367/Jacek_76/IMG_7271.jpg ten grubszy to od kabla z jackiem a cienszy od kamery

http://i1178.photobucket.com/albums/x367/Jacek_76/IMG_7272.jpg

blade65
02-04-2016, 21:33
ten grubszy to od kabla z jackiem to ja o nim właśnie mówiłem, ja bym próbował bez demontażu, bo z tym jest troche roboty, a tu jak by sie udało to sukces

jacekFFFF
02-04-2016, 21:34
Bump: jacekFFFF wpadaj na piwko i ogarniamy temat :diabel2:[/QUOTE]

spoko tylko trochę daleko :D

toja o nim własnie mówiłem ja bym próbował bez demontarzu bo z tym jest troche roboty a tu jak by sie udało to sukces

pewnie że spróbuję, jak ma być mniej roboty to czemu nie :D

blade65
02-04-2016, 21:41
pewnie że spróbuję, jak ma być mniej roboty to czemu nie ja musiałem demontowąc bo miałem takie wtyczki troszke kańciate i ostre

jacekFFFF
02-04-2016, 21:45
ja musiałem demontowąc bo miałem takie wtyczki troszke kańciate i ostre

ale chyba krótsza od tej co ja mam, a średnica to 10 mm

blade65
02-04-2016, 21:48
no gdzieś tak bedzie tylko bardzo ostar była i nie dało sie nia manewrować ale sprobuje u siebie jak nie pujdzie to potem demontaż i tyle :(

jacekFFFF
02-04-2016, 21:54
no gdzieś tak bedzie tylko bardzo ostar była i nie dało sie nia manewrować ale sprobuje u siebie jak nie pujdzie to potem demontaż i tyle :(

dokładnie, zobacze jutro jak to pójdzie. Dziękuję za porady.

jacekFFFF
03-04-2016, 13:53

Kabel przeciągnięty, nie udało mi się przepchnąć, wciskałem pod uszczelki drzwiowe i pod te plastikowe słupki między drzwiami. Z tyłu zdemontowałem ten plastik z kratką wentylacyjną i tam wciągnąłem kabel od tylnych drzwi w podsufitkę. Potem w tego gumowego peszla. Bez demontażu nie dało rady. Za gruba ta wtyczka, nie mieściła się z wężykiem spryskiwacza. Te plastiki od peszla wyjąłem "sposobem" "na wykałaczki" :D Cienkim wkrętakiem podważyłem każdego zęba i blokowałem je wykałaczkami. Wyszedł bez problemu a zamontowanie to już żadna filozofia. Kamera zamontowana i działa. Tylko za wysoko patrzy, muszę nowy uchwyt zrobić, trochę dłuższy i wygięty pod kątem w dół.

a tak przy okazji jak się to nazywa? ma jakiś nr katalogowy?
http://i1178.photobucket.com/albums/x367/Jacek_76/img_0001.jpg
http://i1178.photobucket.com/albums/x367/Jacek_76/IMG_7274.jpg http://i1178.photobucket.com/albums/x367/Jacek_76/IMG_7273.jpg

blade65
03-04-2016, 16:52
Kamera zamontowana i działa. Brawo Ty teraz czas na browara :one:

dario6273
03-04-2016, 17:31
Ja wstawiłem w lampce i idealny jest kąt patrzenia:razz:

jacekFFFF
03-04-2016, 19:13
Ja wstawiłem w lampce i idealny jest kąt patrzenia:razz:

A pod jakim kątem jest nachylona w dół? 45 stopni? dużo by mi to ułatwiło robotę jak bym wiedział.

dario6273
03-04-2016, 19:44
Tu masz zdjęcie trudno okreslic jaki kąt ale do płaszczyzny tablicy nie do podłoża jest chyba 45.

jacekFFFF
03-04-2016, 19:52
Tu masz zdjęcie trudno okreslic jaki kąt ale do płaszczyzny tablicy nie do podłoża jest chyba 45.

Dzięki, jutro sobie zrobię nowy uchwyt.

andrzejn1981
04-04-2016, 11:10
Może tutaj coś znajdziesz: http://www.rwcars.pl/kategoria-kamery-cofania.html

jacekFFFF
04-04-2016, 16:27
Skończone :) na razie będzie tak a jak kiedyś jakaś dodatkowa kasa wpadnie to kupię kamerę z lampką i zmienię. Dzięki za pomoc.

http://i1178.photobucket.com/albums/x367/Jacek_76/IMG_7278.jpg
http://i1178.photobucket.com/albums/x367/Jacek_76/IMG_7276.jpg
http://i1178.photobucket.com/albums/x367/Jacek_76/IMG_7275.jpg

mm32
04-04-2016, 16:47
Proponuję taka kamerę:
http://allegro.pl/blow-kamera-cofania-bvs-541-przewodowa-i6079723180.html
Mam ją (zakupiłem w Chinach o prawie połowę taniej),działa super,kąt jest bardzo dobrze dopasowany.Mieści się idealnie po między lampka oświetlenia rejestracji a przyciskiem otwierania bagażnika.Nie jest wysoka co skutkuje tym,że jej praktycznie nie widać.

fido
04-04-2016, 19:15
A co to i skąd takie lusterko ?

jacekFFFF
04-04-2016, 19:25
A co to i skąd takie lusterko ?

Mondeo MK4 a lusterko to
REJESTRATOR XBLITZ PARK VIEW z kamerą cofania właśnie.
W navi nie mam wejścia na kamerę to musiałem takie coś zakupić.

p_swiderski
04-04-2016, 19:46
Wpadłem na podobny pomysł. Tyle, że z lusterkiem fotochromatycznym.

Nawet znalazłem takie cudo, prosze tylko o pomoc w identyfikacji złącza :P

Moje lusterko wygląda tak:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/247a18f275db.jpg (https://naforum.zapodaj.net/247a18f275db.jpg.html)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e047ebcf02f8.jpg (https://naforum.zapodaj.net/e047ebcf02f8.jpg.html)

Na aukcji mam do wyboru następujące mocowania:
http://g01.a.alicdn.com/kf/HTB1axoHLXXXXXaUXFXXq6xXFXXXM/226954464/HTB1axoHLXXXXXaUXFXXq6xXFXXXM.jpg?size=125453&height=700&width=700&hash=707ca6cd4ead0b9f93efe8d1d9b606ce
http://g01.a.alicdn.com/kf/HTB1VrczLXXXXXbtXVXXq6xXFXXX1/226954464/HTB1VrczLXXXXXbtXVXXq6xXFXXX1.jpg?size=118940&height=700&width=700&hash=52445115e126fff7036bde583ba6fd04
http://g04.a.alicdn.com/kf/HTB1sowwLXXXXXcNXVXXq6xXFXXXS/226954464/HTB1sowwLXXXXXcNXVXXq6xXFXXXS.jpg?size=125425&height=700&width=700&hash=6e6c2d89bb680aa2a4e841bbdd815dc9

Jakoś żadne mi nie pasuje... Według opisu powinien być nr 1, ale wogóle nie podobne. NIe mam czujnika deszczu, ale obudowa na około lusterka jest taka jakby był.

Link do aukcji:
http://www.aliexpress.com/item/Clear-View-Special-Bracket-Car-Electronic-Auto-Dimming-Interior-Rearview-Mirror-For-Chevrolet-Cruze-New-Epica/32593140140.html?ws_ab_test=searchweb201556_9,sear chweb201602_2_10017_10005_10006_10034_10021_507_10 022_10032_10020_10018_10019,searchweb201603_9&btsid=ab9c56d7-53f1-4fa6-a5df-cac0231bbffa

tedi_k
04-04-2016, 21:36
...Jakoś żadne mi nie pasuje...

Nr 23 wygląda moim zdaniem OK. Niestety z Chińczykami nie dojdzie się do ładu... Trzeba by na allegro http://allegro.pl/bmw-e90-e91-lusterko-wewnetrzne-wsteczne-kamera-i6101233682.html spróbować gdzieś sprawdzić, czy to mocowanie BMW jest takie ja do Forda, czy tylko wygląda podobnie...

p_swiderski
05-04-2016, 09:08
Może i rzeczywiście masz rację, że 23. powinno pasować.
Chyba zaryzykuje i kupię, nie widze innej opcji na sprawdzenie tego niestety. Nie mam żadnych znajomych z BMW niestety ;)

plutopl
20-04-2016, 13:40
Może i rzeczywiście masz rację, że 23. powinno pasować.
Chyba zaryzykuje i kupię, nie widze innej opcji na sprawdzenie tego niestety. Nie mam żadnych znajomych z BMW niestety ;)

I jak rozwinęła się sytuacja?

p_swiderski
23-04-2016, 18:32
Kupiłem, czekam na paczkę. Kupiłem też kamerkę montowaną w miejsce lampki podświetlenia tablicy. Jak tylko zamontuje, to obfotografuje jak to wygląda. ;)

jaguar963
01-05-2016, 19:19
Jak wygląda jakość obrazu w nocy dla kamer montowanych w otwór oświetlenia rejestracji? Fabryczne światła cofania wystarczają żeby coś zobaczyć?
Pytam bo zauważyłem że są kamerki z dodatkowymi diodami ale nie wiem czy jest sens taką kupować, te diody raczej dużo nie pomogą.

http://www.aliexpress.com/item/HS8037/32259008250.html?ws_ab_test=searchweb201556_7,sear chweb201602_5_10034_507_10032_10020_10017_10005_10 006_10021_10022_10009_10008_10018_10019,searchweb2 01603_2&btsid=c79767ae-c96c-4664-a733-071ffc8104e0

wrzoch
01-05-2016, 19:36
Ja szczerze polecam zintegrowaną z klamką klapy, dlatego, że:
- lepiej to wygląda
- jest bliżej osi samochodu, a przy szerokim kącie (kamerki mają, a bynajmniej powinny kąt patrzenia 160-170 stopni) małe wychylenie robi dużą różnicę. Chińczyki mają problemy z celowaniem, poza tym ta sama będzie do Kugi, Focusa, C-Maxa, Mondeo - nie ma bata, aby linie prowadzące pasowały do wszystkich na raz
- polecam darować sobie linie prowadzące (da się zamówić z i bez, potem też da się to włączyć/wyłączyć, ale wymaga wytargania płytki więc i rozszczelnienia
- według moich doświadczeń wersja NTSC sprawdza się lepiej niż PAL - lepsze proporcje obrazu, większość odbiorników też jakoś lepiej NTSC wspiera
- wyłącznik klapy jeszcze sprzedasz, jak masz poliftowy to na pewno znajdzie się posiadacz przedliftowego, któremu się jego zepsuł. Lampki nikt nie kupi za więcej niż równowartość dwóch bronków ... tanich
- diody jeśli już zaczną działać, to kamera przełączy się w tryb czarnobiały - zazwyczaj są to diody iR. Miałem kiedyś kamerkę z diodami iR, ale tam ich było 9 sztuk. Nawet to dawało rady, ale teraz są lepsze przetworniki i można przy byle świetle (oświetlenie z tablic wystarczy aby za zderzakiem pokazać wystarczająco dobrze)
- przy wersji w klamce masz równomiernie oświetloną tablicę rejestracyjną jednym kolorem światła

p_swiderski
02-05-2016, 09:59
Wszystko dotarlo, takze zamieszczam moje wrazenia z pierwszej czesci "projektu" czyli zamontowania samej kamerki.

Tak wyglada zawartosc paczki:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b142d5914d1e.jpg (https://naforum.zapodaj.net/b142d5914d1e.jpg.html)

Kamera z kloszem lampy w stosunku do oryginalnego klosza:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/40341f09e1e8.jpg (https://naforum.zapodaj.net/40341f09e1e8.jpg.html)

Trzeba wymontowac listwe ozdobna nad tablica rejestracyjna. Moze ja jestem malo zdolny, ale oczywiscie wylamalem zaczepy i musialem je kleic, takze zamieszczam foto jak wygladaja, coby ulatwic jej demontaz. ;)
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6bef23b2a0d6.jpg (https://naforum.zapodaj.net/6bef23b2a0d6.jpg.html)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/460d5ee14468.jpg (https://naforum.zapodaj.net/460d5ee14468.jpg.html)

Wiadomo, wyciagamy stara lampke, zakladamy nowa. Pasuje idealnie. Zasilanie podlaczamy pod lampke wstecznego, 2 skrajne przedowy na wtyczce (czarny i zielony)
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/bd94e322111a.jpg (https://naforum.zapodaj.net/bd94e322111a.jpg.html)

Latwa czesc za nami :)

Problem zaczyna sie jezeli chodzi o kabel sygnalowy, ktory docelowo u mnie ma isc do lusterka wstecznego z wbydowanym monitorem.
W mojej klapie nie ma zadnego duzego otworu pomiedzy listwa ozdobna a wnetrzem klapy. Musialem nozykiem zmniejszyc srednice wtyczki zeby przelozyc jak przez jedyny dostepny otwor, wyglada to biednie ale dziala. Jestesmy w klapie. Jedyne rozwiazanie nie zwiazane z demontazem podsufitki to wypuszczenie kabla w okolicy zawiasu klapy i puszczenie go przez uszczelke do srodka, nic innego nie moglem wymyslic.

Jak tylko przestanie lac (czyli pewnie za tydzien :) ) postaram sie zalozyc lusterko z monitorkiem i dokonczyc caly opis wraz z fotografiami.

- kamerka (niby lepsza, z matryca Sony podobno :) ) 14USD na aliexpress
- lusterko samo-sciemniajace z wbudowanym monitorem 76USD na aliexpress

p_swiderski
09-05-2016, 19:02
Cały zestaw zamontowany.

Minusy:
- lusterko ma strasznie długą "szyjkę", przez co jest sporo niżej niż oryginalne
- HD to to nie jest :)
- plastikowe maskownice które ładnie wszystko oryginalnie zakrywały naokoło lusterka nie pasują (lusterko jest za nisko)
- widać główkę od haka holowniczego

Plusy
- faktycznie działa, samo przełącza się podczas cofania (kamera podłączona jest do światła cofania, lusterko dostaje tylko +12V)
- Mocowanie nr 23 z poprzednich postów pasuje idealnie
- widać główkę od haka holowniczego (dla mnie to plus, bo wtedy mam jakieś realne odniesienie przy cofaniu)

Generalnie przy codziennym użytkowaniu nie pamiętam o obecności kamerki, natomiast na parkingu pod pracą, który jest przystosowany chyba do rowerów albo Tico ;) sprawdza się znakomicie.

Tak prezentuje się lusterko:

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/034667d357b2.jpg (https://naforum.zapodaj.net/034667d357b2.jpg.html)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/fabb778a8159.jpg (https://naforum.zapodaj.net/fabb778a8159.jpg.html)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/0ad0c298bece.jpg (https://naforum.zapodaj.net/0ad0c298bece.jpg.html)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f4d9cbdb66a6.jpg (https://naforum.zapodaj.net/f4d9cbdb66a6.jpg.html)

AndrYou
12-10-2016, 20:24
A jak się sprawuje to ściemniające lusterko ? Czy faktycznie ściemnia tak dobrze jak oryginalne z Forda ?

Jarek_Lodz
13-10-2016, 12:20
Nie ma zdjęć :(

aurerum
15-10-2016, 17:17
no właśnie zdjęcia nie dzialają

kot_79
02-11-2016, 20:39
No ja niedawno zamontowałem w Galaxy i w sumie działa bardzo dobrze, tutaj filmik:

https://youtu.be/DdKP7ixfaO0

peterpz
14-01-2017, 21:07
Nie chcę przechodzić przez 12 stron tego wątku więc spytam. Jeśli w polifcie mam fabryczną nawigację Blaupunkt NX to czy w niej zawsze występowało wejście na kamerę? Jeśli nie, to czy da się to jakoś sprawdzić np. po VINie lub w menu serwisowym? Chodzi mi o to, aby nie musieć wyciągać radia :)

marco102
14-01-2017, 21:20
Nawigacja z wejściem na kamerę ma takie chromowane wstawki między przyciskami, normalna navi ma te wstawki czarne. Przynajmniej tak zapamiętałem ;)

mm32
15-01-2017, 07:18
Nawigacja z wejściem na kamerę ma takie chromowane wstawki między przyciskami, normalna navi ma te wstawki czarne. Przynajmniej tak zapamiętałem
Nie koniecznie.Chromowane pierścienie na gałkach występują w nawigacji poziomu 2(tak określa to ECAT),ale i w takiej wersji były navi bez wyjścia na kamerę.Bez pierścieni chromowanych to nawi poziomu 1 i w tym wypadku bywają nawigacje z wyjściem na kamerę.
Oczywiście częściej się zdarza ,że wyjście na kamerę jest w navi z poziomu 2,czyli takiej z chromowanymi pierścieniami.

lechu_jr
15-01-2017, 20:24
Chromowane pierścienie na gałkach występują w nawigacji poziomu 2(tak określa to ECAT),ale i w takiej wersji były navi bez wyjścia
Dokładnie. Sam taką posiadam z chromami ale bez wyjścia na kamerę. Ten poziom 2 to tylko dodatkowe chromowane wstawki czy są jeszcze jakieś różnice?

mm32
15-01-2017, 20:28
czy są jeszcze jakieś różnice?
Tego nie wiem,nie przyglądałem się tematowi za bardzo.

hydroclim
05-03-2017, 10:15
Forumowicze :)
Jakiej firmy czujniki parkowania wraz z kamerka cofania polecicie??? Co sądzicie o sprzedawanych tablicach rejestracyjnych z możliwością montażu kamerki??? Wjakim miejscu zamieścic kamerkę cofania w Fordzie Transit Custom?? Czy zamontowana na lewych drzwiach przy tablicy rejestracyjnej spełni swoje zadanie??

Rico_87
27-03-2017, 19:09
Znalazłem coś takiego. Ładnie jest pokazane jak powinna wyglądać navi z wejściem na kamere.

http://www.bartex-caraudio.pl/product_info.php?manufacturers_id=89&products_id=3099&osCsid=1

dzeryae
14-06-2017, 15:54
Witam serdecznie,

zepsuła mi się oryginalna kamera połączona z poliftową nawigacją NX (montowana na nity w uchwycie obok oświetlenia tablicy - jak w załączniku). Pojechałem do ASO i okazuje się, że przestali produkować ten model - kosztowała 1428 zł! Teraz jest nowy model - osobno kamera za ok. 850 zł i osobno wiązka za jakieś 750, czyli razem jeszcze drożej. To absurd. Dodam, że fabryczna kamera (nie wiem jak ta nowa) nie widzi w nocy i wieczorem lub w nocy jest do niczego. Ratowałem się kupnem LEDowych podświetleń tablicy rejestracyjnej, ale i w nocy było słabo.

Dlatego szukam czegoś lepszego i mam pytania:
1) czy na zasadzie plug and play będzie pasować jakaś kamera z innych modeli Forda (najlepiej z diodami IR na noc), jeśli tak to z jakich?
2) czy jeśli kupuję kamerę to ma być PAL czy NTSC? Standardem na Europę jest niby PAL, ale w tym wątku są wzmianki o NTSC więc nie wiem
3) czy miedzy kamerkami za 69 zł takimi jak ta http://allegro.pl/kamera-cofania-ford-galaxy-mondeo-focus-fusion-nr9-i5018978266.html a takimi za 399 zł http://allegro.pl/kamera-cofania-ford-fiesta-focus-mondeo-transit-i5574674920.html są jakieś różnice w jakości obrazu? Bo ta tańsza ma minimalnie większą rozdzielczość i 480 linii horyzontalnie a ta droższa 420 linii. Więc chcę kupić VIAKEN za 69 z diodami IR.

Zresztą te porównanie na samym końcu strony https://pl.aliexpress.com/item/HS8037/32259008250.html?ws_ab_test=searchweb201556_7%2Cse archweb201602_5_10034_507_10032_10020_10017_10005_ 10006_10021_10022_10009_10008_10018_10019%2Csearch web201603_2&btsid=c79767ae-c96c-4664-a733-071ffc8104e0 sugeruje, że różnice są minimalne i najlepszy jest CCD Sony.
4) czy skalę odległości i skręcanie linii widoczne na ekranie NX nanosi nawigacja czy kamera? Czy przy zakupie niefabrycznej kamery skali i linie będą widoczne (w kamerze VIAKEN pisze - skala odległości) czy nie nałożą się linie z nawi i niefabrycznej kamery?

To tyle pytań, jeśli ktoś przebrnął przez tekst posta to gratuluje :-) i góry dziękuję za wszelkie możliwe informacje.

Pozdrawiam serdecznie

Golson
14-06-2017, 18:15
Tak mniej więcej robi w kompletnych ciemnościach (garaż podziemny z wyłączonym oświetleniem) moja chińska montowana w przycisku klapy.

http://golson.pl/kam.jpg

mm32
14-06-2017, 18:18
Ja mam chińczyka z diodami IR od kolegi Golson i muszę powiedzieć,że naprawdę daje radę ;)

robert5785
14-06-2017, 21:54
dzeryae podjedz jak chcesz w okolice skytowera zobaczysz moja chinska w lampce tablicy

artur1970
15-06-2017, 12:31
Witam serdecznie,

zepsuła mi się oryginalna kamera połączona z poliftową nawigacją NX (montowana na nity w uchwycie obok oświetlenia tablicy - jak w załączniku). Pojechałem do ASO i okazuje się, że przestali produkować ten model - kosztowała 1428 zł! Teraz jest nowy model - osobno kamera za ok. 850 zł i osobno wiązka za jakieś 750, czyli razem jeszcze drożej.

jeżeli jesteś zainteresowany to posiadam sprawną poliftową kamerę z mondeo. Ma pękniętą przeźroczystą kopułkę. Proszę o PW w przypadku chęci zakupu.

dzeryae
15-06-2017, 16:38
Dzięki za informacje i zdjęcia. Po nich do ślepego w nocy oryginału już nie wrócę i będę kupował z diodami IR prawdopodobnie VIAKENa za 69 zł bo ma dobre parametry.

A czy ktoś może wyjaśnić czy ma być PAL czy NTSC? Przecież obie nie mogą być ok, któraś musi działać lepiej, więc którą brać?

No i co ze skalą odległości z tymi skręcającymi się liniami widocznymi na fabrycznej kamerze? To na obraz nakłada nawigacja czy kamera?

Dzięki i liczę na kolejną dawkę informacji :-).

Przemol1974
15-06-2017, 17:32
moja chińska montowana w przycisku klapy.

Jakiś link? Już jakiś czas mam NX SD i właśnie zastanawiałem się nad kamerą w uchwycie klapy.

artur1970
15-06-2017, 19:31
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=215720&highlight=kamera&page=12

Kolega montował

Golson
16-06-2017, 07:23
Jakiś link? Już jakiś czas mam NX SD i właśnie zastanawiałem się nad kamerą w uchwycie klapy.

Link już dawno się przeterminował... kupowałem to rok temu. Przed montażem musiało nabrać mocy http://loza.nazwa.pl/zakonacporady/forum/images/smilies/helm.gif

mawof
25-07-2017, 10:15
Cześć wszystkim,
Jaką kamerkę cofania polecanie do Mondeo MK4 przed liftem. Zastanawiam się nad dedykowaną w miejsce klamki klapy bagażnika lub w miejsce lampki oświetlającej rejestrację. A może lepiej taką okrągłą kamerkę o wrzycić ją w sam środem hokeja w zderzaku? Radio mam Sony więc będę chciał kupić jakiś nie duży wyświetlacz, ale też nie mam pomysłu gdzie będzie dobra lokalizacja.

Czy ktoś z doświadczenia może coś polecić? Co kupić? Są różne ceny kamer od 50zł po 400zł i więcej...

jarros
25-07-2017, 16:23
Ja u siebie do Mondeo Kombi MK4 2008 montowałem kamerkę zintegrowaną z włącznikiem klapy.
I powiem szczerze, że teraz żałuję.
Podziałało troche i siadł mikrostycznik (tj słabe uszczelnienie i zardzewiał.)
Założyłem drugi za 0.80gr. uszczelniłem i teraz działa.
Drogie to to, jak się kamerka zepsuje to wszystko do zdemontowania.
Teraz założyłbym w lampce. A najlepiej całkowicie osobno w nowym otworze w listwie.

wrzoch
25-07-2017, 19:32
Miałem już kamerkę w lampce, kamerkę uniwersalną zamontowaną w blendzie (dokładnie to dwie różne) i kamerkę w wyłączniku klapy. Z tych wszystkich rozwiązań najbardziej polecam tę w wyłączniku klapy.

Wyłącznik można sprzedać (o ile jeszcze działa), szczególnie jeśli jest poliftowy.
Ciężko jest dobrać barwę diody do tej z kamerki, no i kamerka w lampce jest ponad 30cm odsunięta od osi auta ... kamerka w klamce jakieś 6cm.

mawof
27-07-2017, 17:04
W sumie racja ze w klamce to lepsze. Ale z 2 storny tak sobie mysle czy to juz nie jest raczej przerost formy nad trescia. Zwlaszcza ze takie tanie kamerki z nie ma co ukrywac nie zintegrowanymi ekranami raczej chyba nie dadza za dobrego widoku na to co sie dzieje za autem?

Tujko
06-08-2017, 21:27
A czy ktoś może wyjaśnić czy ma być PAL czy NTSC? Przecież obie nie mogą być ok, któraś musi działać lepiej, więc którą brać?

No i co ze skalą odległości z tymi skręcającymi się liniami widocznymi na fabrycznej kamerze? To na obraz nakłada nawigacja czy kamera?

Dzięki i liczę na kolejną dawkę informacji :-).

Znalazłeś odpowiedzi na swoje pytania, bo te same rzeczy mnie interesują?

wrzoch
07-08-2017, 00:07
NTSC powinno działać lepiej, ale to zależy wszystko od tego do czego chcesz to to podpiąć.
Większość wyświetlaczy jest dwusystemowa, ale tylko jeden będzie "natywny" i w tym będzie działać lepiej.

Co do skręcających się linii na fabrycznej kamerze, to nie realizuje ich ani kamera, ani nawigacja. Od tego jest sterownik kamery cofania. Na podstawie odczytu z czujnika kąta skrętu kierownicy nakłada te linie na obraz z kamery.

Tujko
07-08-2017, 00:57
NTSC powinno działać lepiej, ale to zależy wszystko od tego do czego chcesz to to podpiąć.
Większość wyświetlaczy jest dwusystemowa, ale tylko jeden będzie "natywny" i w tym będzie działać lepiej.

Co do skręcających się linii na fabrycznej kamerze, to nie realizuje ich ani kamera, ani nawigacja. Od tego jest sterownik kamery cofania. Na podstawie odczytu z czujnika kąta skrętu kierownicy nakłada te linie na obraz z kamery.

Zastanawiałem się czy jak dołożę nową kamerę z podświetleniem i obraz z niej podepnę pod NX'a, a oryginalną kamerę zostawię, to czy będę miał ładny obraz w nocy z nowej kamery a linie i sygnały czujników cofania nałożone z oryginalnego sterownika?

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

wrzoch
07-08-2017, 11:18
Tak raczej nie zabangla. Musiałbyś podmienić oryginalną kamerkę na nową - znaczy podpiąć do sterownika kamery cofania inną niż fabryczna kamerkę.

Kamerki z doświetlaniem odradzam - kamerka na dobrej matrycy spokojnie radzi sobie w nocy, do tego w kolorze, doświetlanie jest iR i przełącza się w czarno-biel w nocy.

jarowo
06-10-2017, 17:19
Szukam kamery cofania z monitorem do 300 zł, chodzi głównie o to żeby w nocy było coś widać.
Czy coś takiego wystarczy?
http://allegro.pl/zestaw-monitor-lcd-4-3-zamykany-kamera-cofania-i6340988581.html
Z góry dziękuję za pomoc.

Voyti4
06-10-2017, 18:47
Ja kupiłem wideorejestrator w lusterku wstecznym z dodatkową kamerą cofania w zestawie, fajny bajer ale wiadomo - made in China, choć jakość nagrań nie jest jeszcze najgorsza. Ale do podstawowych potrzeb wystarcza i najważniejsze, że nie rzuca się w oczy. Nawet pasażerowie nie zauważyli rejestratora dopóki nie włączyłem ekranu :)

Wytaptane na Xperii :)

atari
08-10-2017, 13:39
A czy probowal ktos podlaczyc inna kamere zamiast org? moja ma lekka popekane szkielko i czasami sie jej zaparuje :P samego szkielka nie moge znalezc, a cala kamera pewnie jak za zboze kosztuje :P

jarowo
18-11-2017, 11:20
Dostałem w spadku podobny zestaw jak w podanym linku http://allegro.pl/zestaw-monitor-skladany-4-3-kamera-cofania-w-ramce-i6909013914.html?snapshot=MjAxNy0xMS0xN1QwNzozNjo1 MC4xODBaO2J1eWVyOzU2YTE0MDg1NTE1ZTAyZDQ4MGMxMzFhMj U5NjExOTdhMTdhMDBhZjM5N2U3OTRhYjIxOWMzZDU4MDQxN2Ri YjA%3D

Zastanawiam się czy po zamontowaniu kamery z ramką będę mógł otworzyć tylną klapę oraz czy zasilanie monitora też musi być podpięte pod światła cofania, czy podłączyć po stacyjce.

Voyti4
18-11-2017, 13:42
Dostałem w spadku podobny zestaw jak w podanym linku http://allegro.pl/zestaw-monitor-skladany-4-3-kamera-cofania-w-ramce-i6909013914.html?snapshot=MjAxNy0xMS0xN1QwNzozNjo1 MC4xODBaO2J1eWVyOzU2YTE0MDg1NTE1ZTAyZDQ4MGMxMzFhMj U5NjExOTdhMTdhMDBhZjM5N2U3OTRhYjIxOWMzZDU4MDQxN2Ri YjA%3D

Zastanawiam się czy po zamontowaniu kamery z ramką będę mógł otworzyć tylną klapę oraz czy zasilanie monitora też musi być podpięte pod światła cofania, czy podłączyć po stacyjce.Zasilanie dałbym po stacyjce, a z otwieraniem klapy nie powinno być żadnych problemów. Bo dlaczego miałyby być? ;)

jarowo
18-11-2017, 13:45
Kamera trochę wystaje od ramki, dlatego martwię się że zasłonić przycisk otwierania klapy.

Voyti4
18-11-2017, 13:50
No chyba że tak, w takim razie najlepiej będzie przymierzyć jak to będzie pasowało. Samo zdjęcie starej ramki jest bardzo proste więc w kilka minut można sprawdzić co i jak. A kamerka to bardzo duże udogodnienie więc warto pokręcić śrubkami :)

robert5785
19-11-2017, 10:22
Szukam kamery cofania z monitorem do 300 zł, chodzi głównie o to żeby w nocy było coś widać.

zerknij tutaj https://drive.google.com/open?id=0B0v1JheH7uKucnl1a3RfenJnTDQ

jarowo
19-11-2017, 12:41
Dzięki za linka, zostaje tylko kwestia kamery w ramce, zastanawiam się czy da się ją założyć odwrotnie tzn żeby kamera była na dole ramki a nie na górze.

robert5785
19-11-2017, 13:15
U mnie jest możliwość obrocenia obrazu. Kamerę w ramce założyłem w Ka żony ale normalnie na górze.

vans38v
23-02-2019, 20:45
Czy poradził już sobie ktoś z zakłóceniami które pojawiają się na kamerze po włączeniu świateł?

stasiek180958
24-02-2019, 10:37
witam podepne sie do tematu ,,tz ze jesli radio jest bez obslugi kamerki sa dostepne adaptery czy tak mam to rozumiec ,,,,