Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2010-2015] Awarie i usterki
Myślę, że temat czas zacząć, bo u mnie pojawiła się pierwsza...
"Zabezp. dzieci awaria, serwis" taki komunikat przywitał mnie dziś. Dodam, że układ działa raczej prawidłowo, czyli przy włączonym nie da się ani szyb, ani drzwi otworzyć, a przy wyłączonym wszystko działa poprawnie. Mimo wszystko podjechać do serwisu trzeba będzie przy okazji. Póki co nie potrzebuję blokady.
Też miałem taki komunikat i z pilota nie dało się otworzyć samochodu ,otworzyłem kluczem i wszystko działa dalej.Raz wyskoczył mi komunikat "awaria układu kierowniczego" na razie nie zgłaszam tego do serwisu,bo to było tylko raz.Mam nadzieje że ostatni....
Komunikat ten sam a objawy inne, bo ja bez problemu mogłem odryglować drzwi z pilota. Co ciekawe komunikat pojawił się na wyświetlaczu na postoju w zamkniętym aucie.
Witam w moim przupadku kilka razy komunikat USTERKA UKŁADU KIEROWNICZEGO do tego stopnia że nie mogłem odblokować koła kier.pomogło odłączenie aku.kilka razy komunikat awaria silnika natychmiast serwis ! .Po wizycie w ASO wyskoczyło kilkanaście błędów auto 7-dni w serwisie wymiana aku .i alternatora jak narazie ok.było to w marcu .
Witam,
ja jestem po wymianie prawego reflektora (ksenon) - po włączeniu zapłonu nie poziomował się i był komunikat "usterka oświetlenia przód - serwis!" Czekałem 2 tygodnie na sprowadzenie, 2 godzinki w serwisie i jak na razie ok.
2 godziny odkręcali "kilka śrubek? Nieźle.
Witam,
3 problemy jak dotąd:
1) u mnie też wyświetlał się komunikat "awaria układu kierowniczego" i od razu pojechałem do ASO. Pokasowali błędy i powiedzieli, że czasem się tak może zdarzyć np. jak się ostro ruszy… z tym, że u mnie to nie mógł być ten problem.
2) Mam notoryczny problem z radiem, który też już dwukrotnie zgłaszałem w ASO – po odpaleniu auta radio nie chce się w ogóle włączyć lub jest włączone, ale wyciszone i nie da się z tym nic zrobić. Czasami pomaga przełączenie na USB/CD i z powrotem na radio, ale w większości przypadków trzeba się zatrzymać, zgasić silnik, otworzyć drzwi i odpalić znowu. Najmniej ciekawe jest to, że gdy nie działa radio nie działają też czujniki parkowania. Problem ponoć ma być rozwiązany jak się pojawi nowy soft (na razie tylko kasują błędy). Soft ma być w drugiej połowie roku – taka informacja z ASO.
3) I najlepsze na deser – jestem już po wymianie zestawu turbo+intercooler. Objawiało się to takim dziwnym przeciągłym świstem – trochę podobnym do pracy „zdrowego” turbo, ale takim bardziej donośnym i słyszalnym na postoju przy niskich obrotach. Od pierwszego zgłoszenia do wymiany zrobiłem jeszcze 5 tkm i nic oprócz tego dźwięku (nie narastał ani nie było żadnych innych objawów) nie pojawiło się ciekawego. W ASO powiedzieli, że to problem z turbem, ale od razy wymieniają razem z intercoolerem.
Oby jak najmniej takich przygód w przyszłości…
Witam,
Od jakiegoś czasu, nie wiem od kiedy dokładnie bo zazwyczaj jeżdżę z włączonym radiem, spod deski rozdzielczej słychać dźwięk, przypominający pracujący wiatraczek jak w komputerze. Szybki podjazd pod ASO - diagnoza czujnik od klimatyzacji automatycznej. W opinii serwisu jest to normalna praca urządzenia. Jak u Was wygląda sytuacja?
Wszystko zalezy od serwisu.
W Fieście ten wiatraczek od nowości był cichy i hałas wzrastał z wiekiem. Pod koniec gwarancji wymienili mi na nowy, który po roku nadal jest cichutki.
W C-maxie jest on strasznie głośny i mam tak od nowości. Póki co olewam sprawę, bo podczas jazdy mi aż tak nie przeszkadza jak gra radio. Jak bedzie gorzej, to wymiana. Bardziej wkurzające jest, że to nie jest jednostajny dźwięk, tylko modulowany...
Może Ford wymienia upierdliwym klientom na gwarancji, a te z demontażu wkłada ponownie do nowych aut jako dobre :027: Potem wmawiają klientom, że TTTM i wychodzą na swoje :mad:. A ilu klientów wpadnie na to, że tak nie powinno być i pojadą do serwisu domagać się wymiany, 1%?
A z nowych "usterek", to mój C-max zgubił jedną spinkę od zderzaka po reflektorem i co jakiś czas zderzak wysuwa się poza obrys błotnika :)
W moim egzemplarzu wiatraczek podobno działa stosunkowo cicho. Niemniej jednak poprosili przypomnieć się podczas przeglądu, więc coś na rzeczy musi być - to tak na marginesie.
schraczek 30-08-2012, 11:05 W moim egzemplarzu wiatraczek podobno działa stosunkowo cicho. Niemniej jednak poprosili przypomnieć się podczas przeglądu, więc coś na rzeczy musi być - to tak na marginesie.
Generalnie w C-Max'ie wentylator wnętrza chodzi głośno. W Octavi miałem climatronica i przy ustabilizowanym trybie (wnętrze wychłodone w miarę do zadanej temperatury) wentylatora prawie nie było słychać. W fordzie niestety szum jest zdecydowanie słyszalny.
Usterka to to nie jest, raczej cecha.
Schraczek ale to zależy od ilości i kształtu wylotów powietrza, a Tych w C-maxie jest bardzo dużo - w samym kokpicie jest 8 plus 5 na szyby, dodatkowo 4 na nogi i dwie kratki na tył chłodzące tez schowek w podłokietniku. Każde rozdzielenie strugi powietrza to dodatkowy szum.
schraczek 30-08-2012, 13:59 Schraczek ale to zależy od ilości i kształtu wylotów powietrza, a Tych w C-maxie jest bardzo dużo - w samym kokpicie jest 8 plus 5 na szyby, dodatkowo 4 na nogi i dwie kratki na tył chłodzące tez schowek w podłokietniku. Każde rozdzielenie strugi powietrza to dodatkowy szum.
Na pewno po części masz rację. jest jak jest :)
I jeszcze mi się coś przypomniało. Klima automatyczna w Fordach bardzo długo działa na obiegu zamkniętym jak chłodzi, co także zwiększa głośność całej wentylacji. Oczywiście nie da się wyłączyć ręcznie :mad:
schraczek 31-08-2012, 06:14 Ooo nie wiedziałem.
Czy u was dobrze przylega z przodu guma uszczelki szybki trójkątnej ?
U mnie żadna nie odstaje.
A apropo uszczelek, to to już chyba standard w Fordzie, że trzeszczą o karoserię. Pomaga jak zawsze dokładne mycie i silikon.
schraczek 03-09-2012, 12:49 u nie nic nie odstaje i nie trzeszczy, ale mam na liczniku 2500 km :)
A ja dziś (dopiero po roku :shock: ) zauważyłem, że w dwóch miejscach na styku kokpitu i przedniej szyby od środka gąbka jest w dwóch miejscach jakby wyciągnięta na ok. 1 cm. Chyba raczej nie powinno tak być. Nie wiem dlaczego tak ktoś zrobił? Muszę sprawdzić, czy to jest jakiś dodatek ponad normę, czy coś się przesunęło.
Usiłowałem dziś wsunąć tę gąbko-uszczelkę, jednak jest ona z jednej strony pokryta klejem i nie bardzo chce się wsunąć na miejsce. Boję się, że ją albo pozgniatam i posklejam albo poprzerywam :(
Generalnie w C-Max'ie wentylator wnętrza chodzi głośno. W Octavi miałem climatronica i przy ustabilizowanym trybie (wnętrze wychłodone w miarę do zadanej temperatury) wentylatora prawie nie było słychać. W fordzie niestety szum jest zdecydowanie słyszalny.
Usterka to to nie jest, raczej cecha.
u mnie wentylacja chodzi dość cicho... ale mam inne spostrzeżenie: wg mnie ciężko schłodzić auto. Posiadam wersję trend z manualną klimą. Gdy ustawię wewnętrzny obieg, minimalna temp i maksymalny nawiew to i tak (relatywnie) słabo wieje i słabo chłodzi. Pamiętam, że w Focusie I to chciało włosy urwać. Tutaj tak nie ma....
schraczek 06-09-2012, 07:44 u mnie wentylacja chodzi dość cicho... ale mam inne spostrzeżenie: wg mnie ciężko schłodzić auto. Posiadam wersję trend z manualną klimą. Gdy ustawię wewnętrzny obieg, minimalna temp i maksymalny nawiew to i tak (relatywnie) słabo wieje i słabo chłodzi. Pamiętam, że w Focusie I to chciało włosy urwać. Tutaj tak nie ma....
to ciekawe jak różne są chyba subiektywne odczucia - aż nie chce mi się wierzyć że auta się mogą rożnić (np. wielkością wymiennika).
Moje wrażenie akurat w tym temacie jest zgoła odwrotne. Dość dlośno za to szybko się ta moja wielka Grand-buda wychładza.
może Grand ma mocniejszą wentylację z racji większej kubatury? stąd głośność ale i efektywność wentylacji?
Bez przesady, to tylko kilkanascie cm dłuższe auto.
Moje wrażenia są takie jak Schraczka, wydajność klimy oceniam bardzo dobrze, chłodzi szybko, a głośność no cicha nie jest :)
A jak masz ustawiony nawiew nozda, bo automat ustawia z 80% na kratki, a resztę na szyby i nogi? Jak ustawię na szybę to też czuć, że jest dużo cieplej.
schraczek 06-09-2012, 15:47 a może rzczywiście przy manualnej klimie przyoszczędzili np. na wymienniku...?
....
A jak masz ustawiony nawiew nozda, bo automat ustawia z 80% na kratki, a resztę na szyby i nogi? Jak ustawię na szybę to też czuć, że jest dużo cieplej.
przeważnie całość na nawiew na kratki. U mnie nie da się ustawić na kilka rzeczy na raz. Niby jest stopniowe przejście pomiędzy np. na nogi oraz na kratki, ale w praktyce przy przełączeniu o jeden stopień na nogi już widzę duży spadek w nawiewie na kratki.
Przy automacie jest podobnie. Jak ustawię na nogi i kratki, to przez kratki leci ledwo co. O dziwo więcej leci przez kratki jak ustawi się dodatkowo jeszcze na szyby :<
czas odgrzać temat ;-)
Ostatnio nagle wyłączyła mi się nawigacja. Okazało się, że przestało działać gniazdo 12V. Podjechałem do serwisu (Ford Wikar Kraków) i pan z serwisu powiedział mi, że padł bezpiecznika, jako przyczynę spalenia się bezpiecznik podał, że źle korzystałem z tego gniazda - ponieważ jest to gniazdo zapalniczki i jest ono przystosowane do poboru prądu przez ok 30sek a nie długotrwałego podtrzymywania napięcia w nawigacji. Na moje pytanie, czy gniazdo 12V w bagażniku służy do tego aby pies mógł sobie tam zapalić papierosa pan z serwisu spalił cegłę i się nie odezwał...
czy Wam też się przepalił bezpiecznik odpowiedzialny za gniazda 12V? z rozmowy z tym panem zrozumiałem, że to dość częsty przypadek.
schraczek 16-11-2012, 05:38 Ale wymyślił. Ja akurat jestem z wykształcenia elektrykiem więc uważam ze to bzdura. Na marginesie czasem bezpiecznik się przepala bez powodu, czasem podczas podłączenia urządzeń mogą wystąpić przepiecia...
Ja mam stałe podłączone CB do gniazda w podlokietniku i działa.
U mnie natomiast kilka dni temu szwankowało audio. Po odpaleniu wszysto na wyświetlaczu ok a w glosnikach głucha cisza. Ustąpiło po kolejnym uruchomieniu silnika po dłuższym postoju.
Na moje pytanie, czy gniazdo 12V w bagażniku służy do tego aby pies mógł sobie tam zapalić papierosa pan z serwisu spalił cegłę i się nie odezwał...
To ja bym jeszcze zadał pytanie, czy gniazdo zapalniczki na tunelu środkowym dla tylnych foteli służy do zapalenia papierosów przez dzieci ;) Bo przeciez to auto rodzinne z definicji :)
Bezpiecznik może się przepalić także od długotrwałego poboru prądu maksymalnego. Co ciekawe inny prąd jest podawany dla gniazda głównego (15A), a inny dla dodatkowych (10A), ale i tak jest to co najmniej 120W. Oczywiście żadna nawigacja nie pobiera więcej niż kilka W. Podczas wakacji u mnie nawi była podłączona przez 15 godzin bez przerwy i nic się nie stało. Duży pobór pradu to ma właśnie zapalniczka.
A w kwestii usterek, to kilka razy przestało mi działać doświetlanie zakrętów. Co ciekawe to tylko lewa strona :shock:
I zdarza się, że nie działa mi automatyczne domykanie centralnego po przypadkowym otwarciu.
U mnie natomiast kilka dni temu szwankowało audio. Po odpaleniu wszysto na wyświetlaczu ok a w glosnikach głucha cisza. Ustąpiło po kolejnym uruchomieniu silnika po dłuższym postoju.
u mnie też tak jest czasami - pomaga uruchomienie silnika, ale dopiero po otwarciu drzwi :)
co do gniazdka to się nie spotkałem z takim problemem. Często przez kilka godzin mam w jednym CB a w drugim lodówkę i nigdy żadnych problemów nie było.
schraczek 16-11-2012, 12:52 a przypomniało mi się kiedyś że podczas jazdy malżonka odpieła pas bezpieczeństwa zeby coś tam dzieciakom podać - rozległ się znajomy dzwięk, ale pokręciła się chwilę na siedzeniu i nastała błoga cisza pomimo odpiętego pasa.
A i najważniejsze pytanie czy u Was tez taki jest:
Prowadzimy autko, odpinamy w czasie jazdy pas, zaczyna się pikanie, zatrzymujemy się, wysiadamy, a to dziadostwo czały czas piszczy !!! W skodzie miałem taj że jeśli prędkośc była=0 to była cisza !!!
Jeśli wysiadając nie wyłączasz silnika to po stronie kierowcy piszczy aż pas zapniesz lub wyłączysz silnik. Na logikę, skoro nie wyłączyłes silnika, to chcesz dalej jechać. U mnie jeszcze piszczy, że kluczyk jest poza autem, a to jest dopiero wkurzające :)
Po stronie pasażera otworzenie, wysiądnięcie i zamkniecie drzwi wyłącza piszczenie.
Swoją drogą wystarczy odpowiednio usiąść (z przodu siedziska pasażera) i czujnik nie wykrywa delikwenta.
A piszczenie wyłącza się po 5 minutach i pozostaje tylko kontrolka.
dzięki za informację, może to było przypadkowe przepięcie. oby tylko takie "problemy" były ;))))
Stasiu47 17-11-2012, 09:14 W moim aucie padł tempomat. Pierwsza wizyta w serwisie: przejechali się i działa. Przestał po kilku dniach, zaczął działać podczas jazdy do serwisu. Po trzeciej awarii wymienili ponoć cały zespół wyłączników w kierownicy i na razie spoko.
schraczek 17-11-2012, 10:42 Jeśli wysiadając nie wyłączasz silnika to po stronie kierowcy piszczy aż pas zapniesz lub wyłączysz silnik. Na logikę, skoro nie wyłączyłes silnika, to chcesz dalej jechać. U mnie jeszcze piszczy, że kluczyk jest poza autem, a to jest dopiero wkurzające :)
Po stronie pasażera otworzenie, wysiądnięcie i zamkniecie drzwi wyłącza piszczenie.
Swoją drogą wystarczy odpowiednio usiąść (z przodu siedziska pasażera) i czujnik nie wykrywa delikwenta.
A piszczenie wyłącza się po 5 minutach i pozostaje tylko kontrolka.
Generalnie jak zostawisz rodzinkę np.w zimie z zapalonym silnikiem to im komputer życie uprzykrza.
od pewnego czasu (ok 500km) słyszę ciche jednostajne dzwonienie z komory silnika (od wizyty z bezpiecznikiem????). Czasami ustępuje po odjęciu gazu, lepiej go słychać gdy silnik pracuje pod delikatnym obciążeniem.... Na zewnątrz dzwięk niesłyszalny... spotkaliście się z czymś takim?
lysa33FFc-max 02-12-2012, 08:33 Witam
Moze ktoś mi pomoże. Od jakiegoś czasu z pod maski, kiedy odpalę silnik i stoję lub jadę-bez znaczenia wydobywa się dziwny dźwięk-jak chrobotanie, szuranie, jak "stara zamrażarka" głośno chodząca. Ten dźwięk nie jest ciągły i czasem jest głośniej a czasem ciszej.
Moze ktoś miał podobny problem i by mógł mi coś o tym powiedzieć.
Bump: A dodam że dźwięk słyszalny na zewnątrz jak i w środku / dosyć głośno. Mam przejechane 177 tys.
Ja dziwne pojawiające się czasem dźwięki z silnika słyszę zaraz po odpaleniu auta, ale tylko na zewnątrz i po jakimś czasie znikają. Zgłoszę to podczas przeglądu w piątek, choć pewnie nić nie usłyszą...
Natomiast od czasu kiedy pojawiły się chłody zauważyłem dużo słabsze działanie ogrzewania niż rok temu. Nawet przy ustawieniu powyżej 24 stopni jest mi zimno w aucie, podczas gdy rok temu na 22st. było bardzo ciepło i już po 1km czułem ciepłe powietrze z kratek. Wiatraczek w kabinie hałasuje od nowości, więc może to on jest sprawcą złego działania klimy. Może dostałem ten co mi wymienili w Fieście ;)
Czesiek_ze 05-12-2012, 18:24 Koledzy, może nie na temat ale myśle że tutaj uzyskam informacje komu ile lat wytrzymał akumulator bo kolega chyba pobił rekord wymienił dzisiaj aku.w swoim VW polo po siedmiu latach eksploatacji rok prod 2005 maj .kto da więcej.:shock:
Czy ja wiem czy rekord. W Fieście, którą kupiłem na początku 2005 roku (produkcja jesień 2004), do dziś dnia siedzi fabryczny akumulator i ma się dobrze :) Bez problemu odpala za 1 razem. Doładowywany kilka razy w międzyczasie jak stało, bo jeździłem w delegacje. Więc ponad 8 lat :D
U mnie w essim wytrzymał 9lat Hoppecke czy jakoś tak
9 lat wytrzymał Piast w Passacie
teraz mam fabryczny aku w cmaxie i już ponad 6 lat i dziala :)
Witam, rok minął i maksik ma pierwszą usterkę :(
Zwariował zamek klapy bagażnika samoczynnie otwiera się lub w ogóle nie działa. Jutro wymiana włącznika wraz z "wiązką". Widać to typowa usterka bo serwisant nawet nie roztrząsał tematu tylko zamówił elementy ...
Bump: Witam, rok minął i maksik ma pierwszą usterkę :(
Zwariował zamek klapy bagażnika samoczynnie otwiera się lub w ogóle nie działa. Jutro wymiana włącznika wraz z "wiązką". Widać to typowa usterka bo serwisant nawet nie roztrząsał tematu tylko zamówił elementy ...
A że nieszczęścia chodzą parami miałem tydzień temu (nie)przyjemność sprawdzenia działania czujnika DDS (ciśnienia powietrza w oponach) . Wizualnie opona nawet nie siadła jednak gumiarz po sprawdzeniu wydał wyrok: opona rozcięta od wewnątrz na dł 3-4cm -bok opony- wymiana... i jestem lżejszy o 500 ;(
Zaraz po komunikacie DDS podjechałem na stację sprawdzić ciśnienie i różnica pomiędzy oponami na osi gdzie opona była uwalona wyniosła 0,3bar.
Witam czy ktoś miał problem z czujnikiem temperatury na zewnątrz? Mój zawyża temperaturę o 3-4 stopnie!!
johnny_pl 04-01-2013, 20:43 czy Wam też się przepalił bezpiecznik odpowiedzialny za gniazda 12V? z rozmowy z tym panem zrozumiałem, że to dość częsty przypadek.
No więc i ja doświadczyłem już tej usterki. Nie działały gniazdka 12V z przodu i z tyłu, działało natomiast to w bagażniku. I rzeczywiście, okazało się, że to bezpiecznik.
Z tym, że u mnie odnalezienie przyczyny okazało się dość proste. Okazało się, że do przedniego gniazdka jakimś cudem wpadła niewielka moneta, która musiała spowodować zwarcie.
Oby tylko takie drobne usterki się zdarzały, a nic poważniejszego :-)
Witam czy ktoś miał problem z czujnikiem temperatury na zewnątrz? Mój zawyża temperaturę o 3-4 stopnie!!
Jeśli chodzi o wskazania na wyświetlaczu, to jest idealnie jak termometry po drodze i na stacji pogodowej.
U mnie za to szwankuje ten wewnątrz, więc może coś jest z tymi czujnikami.
Dzięki za info :)
A jeszcze jedno pytanie ? Czy wyświetlacz miedzy zegarami ma jakieś menu gŁówne ( żeby się wyświetlał np napis Ford, temperatura i przebieg ) bo wg instrukcji przytrzymanie przycisku w lewo powoduje cofnięcie do menu głównego jednak u mnie to nie działa ( mogę się jedynie cofnąć i wyświetla się do wyboru - komp pokładowy,ustawienia, itd) to okno i tak samo znika podczas jazdy i samo się przełącza na np. Średnią prędkość ,spalanie itd
Czy to normalne w tym komputerze pokladowym?
Czesiek_ze 05-01-2013, 16:11 Sieciu. Nie wiem jakiego masz tego maxa bo ten rocznik jakiś stary,na moim wyświetlaczu ustawiam sobie co chce np.śred. prędkość, śred. spalanie,a jak wchodze w ustawienia to mile albo km,stop.Cejs lub Fara. ustawienia kierownicy,wył. albo włączanie alarmów ,no i u mnie wyszukuje się przez pokręcenie tą manetką a resetuje się przez naciskanie.g:D
Dzięki za info :)
A jeszcze jedno pytanie ? Czy wyświetlacz miedzy zegarami ma jakieś menu gŁówne (...)
Czy to normalne w tym komputerze pokladowym?
Tak, to menu główne to właśnie komp, ustawienia itp. Główniejszego nie ma :)
schraczek 16-01-2013, 14:33 Mam taki objaw, że czasem po uruchomieniu silnika pali się kontrolka ASS i nie da się tego wyłączyć (jakby blokada systemu ASS). Po ponownym uruchomieniu wszysko działa jak powinno.
Usterka czy coś nie doczytałem w instrukcji, która na marginesie miejscami jest nieco lakoniczna.
Witam
Co ile minut powinna się aktualizować temperatura zewnętrzna na wyświetlaczu komputera? Bo mi czasami przez pól godziny po wyjechaniu z garażu pokazuje np 5 st choć na zewnątrz jest -2 st :) dopiero po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu pokazuje prawdziwą temperaturę na zewnątrz :)
Wskazanie powinno być w czasie rzeczywistym. Zazwyczaj 2-3 minuty i stabilizuje się. Choć mnie też dziś kilka minut za długo wskazywał temperaturę z garażu wyższą o 9 stopni niż na dworze.
BTW jak Ci się jeździ z tym silnikiem?
schraczek u mnie kontrolka ASS nie zaświeciła się od listopada :) Powinna świecić na zielono tylko przy aktywnym ASS. W innych sytuacjach dodatkowo powinien być komunikat.
schraczek 17-01-2013, 08:35 Wskazanie powinno być w czasie rzeczywistym. Zazwyczaj 2-3 minuty i stabilizuje się. Choć mnie też dziś kilka minut za długo wskazywał temperaturę z garażu wyższą o 9 stopni niż na dworze.
BTW jak Ci się jeździ z tym silnikiem?
schraczek u mnie kontrolka ASS nie zaświeciła się od listopada :) Powinna świecić na zielono tylko przy aktywnym ASS. W innych sytuacjach dodatkowo powinien być komunikat.
Chodziło mi o to że świeci mi się kontrolka na klawiszu od blokady ASS i nie można tego wyłączyć inaczej jak restartując silnik.
To tak nie powinno być. Możesz mieć usterkę w układzie odłączania ASS. Problem, że nawet nie możesz teraz sprawdzić czy ASS działa jak ta kontrolka świeci sama z siebie.
Witam
Wczoraj miałem drugi przegląd po 40 tyś (samochód odebrany w czerwcu 2011). Po roku miałem wymienioną przednią szybę podgrzewaną i poprawienie wystających pianek na podszybiu przedniej szyby. Wczoraj znowu było poprawianie tych pianek i sprawdzenie hamulców bo piszczały od jesieni. Okazało się że po 40 tys klocki z przodu zjechane i do wymiany. Tak przy okazji zajrzałem do nowych samochodów w salonie i w Fieście też widziałem te wystające pianki wiec chyba powinni jakąś akcję serwisową zrobić :).
Pozdrawiam
pawelwp49 18-01-2013, 15:21 Ostatnio nagle wyłączyła mi się nawigacja. Okazało się, że przestało działać gniazdo 12V. Podjechałem do serwisu (Ford Wikar Kraków) i pan z serwisu powiedział mi, że padł bezpiecznika, jako przyczynę spalenia się bezpiecznik podał, że źle korzystałem z tego gniazda - ponieważ jest to gniazdo zapalniczki i jest ono przystosowane do poboru prądu przez ok 30sek a nie długotrwałego podtrzymywania napięcia w nawigacji. Na moje pytanie, czy gniazdo 12V w bagażniku służy do tego aby pies mógł sobie tam zapalić papierosa pan z serwisu spalił cegłę i się nie odezwał...
czy Wam też się przepalił bezpiecznik odpowiedzialny za gniazda 12V? z rozmowy z tym panem zrozumiałem, że to dość częsty przypadek.
ja zdjąłem panel przy tm gnieździe i poprawiłem mocowanie przewodów przy jednym przewodzie wymieniłem końcówkę żeńską na nowa i pomogło
używam dalej nawigacji z tego gniazda
a to ciekawe co piszecie z tym gniazdem w bagażniku szkoda że nie mam psa ciekawe czy by palił papierosy :D
Witam czy ktoś wymieniał światła mijania w c max z 2005 roku
:?:
Bump: Czy wymiana żarówek mijania w c maxie wiąże się z wyjęciem lamp?
Moze można to zrobić w Łatwiejszy sposób? Proszę o pomoc.
Czesiek_ze 18-01-2013, 18:41 Ciekawy. tak trzeba wymontować cały reflektor do wymiany żarówki (h1) sprawa jest bardzo łatwa jedna śrubka no i plastikowe zatrzaski na dole ref. więc ostrożnie:572:
Witam. Mam problem z Fordem C-MAX 2.0 TDCI 6 biegowa skrzynia . Na komputerze wyskakuje błąd motor system fehler. Czy ktoś by mógł poradzić z czym to może być związane. I chciałbym dodać ze niedawno był wymieniany filtr paliwa.
Witam ,kilka dni temu (po 14 miesiącach użytkowania auta ,30 tyś przebiegu) wyskoczył mi komunikat o słabej baterii kluczyka więc wymieniłem ,ale komunikat dalej się wyświetla. Czy można to jakoś usunąć samemu ,czy jestem skazany na ASO?
schraczek 07-02-2013, 08:53 Albo mi wysiadł czujnik zapiecia pasa pasażera w fotelu, albo małżonka powinna skończyć z dochudzaniem.. :p
Ciekawy. tak trzeba wymontować cały reflektor do wymiany żarówki (h1) sprawa jest bardzo łatwa jedna śrubka no i plastikowe zatrzaski na dole ref. więc ostrożnie:572:
Witaj. Sprawa jest prosta, ale żarówka to raczej h7 a nie h1.
Czesiek_ze 07-02-2013, 17:42 tedii. oczywiście H7 :oops:
Witam
ja mam dziwny problem z którym aso nie potrafi sobie poradzić.
Jeżeli klima załączona jest na tym czerwonym guziku max tz.maksymalne grzanie ogrzewanie szyb i jak wyłączam ją guzikiem off występują następujące usterki za każdym razem coś innego
-najczęściej występuje sprzężenie w głośnikach i na dosłownie 2 sekundy przestaje grać radio
-drugim częstym objawem jest mignięcie kontrolek przy zegarach esp , ręczny, akumulator itp. wszystkie naraz
- czasami występuje awaria napędu cd która samoczynnie znika
W aso byłem z tą usterką już pięć razy grzebią i nic się nie zmienia.
Podobno sprawdzili całą instalacje niby wszystko ok
Przy następnej wizycie stwierdzili że jest za wysokie napięcie powinno być 14v a jest 17v więc wymienili podobno jakiś moduł odpowiedzialny za alternator nic to nie dało
Więc następna wizyta wymiana alternatora napięcie jest już niby prawidłowe ale usterka występuje dalej
Nie wiem co robić bo aso robi to metodą prób i błędów mi się już skończyła gwarancja i robią to na zasadzie wcześniej otwartego zlecenia tz. (na gwarancji)
Czy mogę zażądać teraz naprawy w innym aso czy warto interweniować u ford Polska
Proszę o pomoc
Pozdrawiam
schraczek 08-02-2013, 08:21 Witam
ja mam dziwny problem z którym aso nie potrafi sobie poradzić.
Jeżeli klima załączona jest na tym czerwonym guziku max tz.maksymalne grzanie ogrzewanie szyb i jak wyłączam ją guzikiem off występują następujące usterki za każdym razem coś innego
-najczęściej występuje sprzężenie w głośnikach i na dosłownie 2 sekundy przestaje grać radio
-drugim częstym objawem jest mignięcie kontrolek przy zegarach esp , ręczny, akumulator itp. wszystkie naraz
- czasami występuje awaria napędu cd która samoczynnie znika
W aso byłem z tą usterką już pięć razy grzebią i nic się nie zmienia.
Podobno sprawdzili całą instalacje niby wszystko ok
Przy następnej wizycie stwierdzili że jest za wysokie napięcie powinno być 14v a jest 17v więc wymienili podobno jakiś moduł odpowiedzialny za alternator nic to nie dało
Więc następna wizyta wymiana alternatora napięcie jest już niby prawidłowe ale usterka występuje dalej
Nie wiem co robić bo aso robi to metodą prób i błędów mi się już skończyła gwarancja i robią to na zasadzie wcześniej otwartego zlecenia tz. (na gwarancji)
Czy mogę zażądać teraz naprawy w innym aso czy warto interweniować u ford Polska
Proszę o pomoc
Pozdrawiam
Zasiegnąl bym porady prawnika i pojechał z gotowym pisemkiem. Pamietaj nic na "gębę" bo potem nie będziesz miał żadnych dowodow. Myślę że przyda się tu rękojmia choć wiecej orientuję sie jeśli jest to relcja firma-firma. Jeśli auto kupileś na firmę to nie możesz dla danej usterki kożystać z gwarancji a potem rękojmii. Jeśli zakup był na osobę prywatną może być łatwiej. Ekstremalnie przy rękojmi jeśli producent nie jest w stanie naprawić usterki klient może powiedzieć "zabierajcie to auto" i żądać zwrotu gotowki lub wymiany na wolne od wad. Jak jest u Ciebie... powie prawnik.
Tak czy inaczej patrz zdanie pierwsze. Ja mam za sobą kilka spraw tego typu i najgorsza jest nieznajomość przysługujących praw.
@schraczek, tylko że teraz nie ma rękojmi dla osób prywatnych, jest odpowiedzialność sprzedawcy, która obowiązuje 24 miesiące od daty zakupu (wystawienia faktury), czyli w tym przypadku tyle samo co gwarancja, a nawet kilka dni krócej, bo gwarancja obowiązuje od daty odbioru auta.
W przypadku zakupu na firmę, jest to tylko 12 miesięcy, więc gwarancja jest dłuższa. Po okresie maksymalnie 2 lat można jedynie mieć dodatkową gwarancję Ford Protect, oczywiście zakupioną wcześniej. O G12 nie wspominam, bo ona nie obejmuje elektryki poza silnikiem.
@beges80 Jak dla mnie to może jeszcze być coś ze sterownikiem (tym od klimy), bo skoro niezależne od siebie urządzenia generują błędy innych, to może oznaczać błąd jednego z nich, ą że są połączone CAN, to widać takie kwiatki. No ale elektronika przerasta nasze ASO.
W Twoim przypadku liczy się data pierwszego zgłoszenia usterki i fakt, że nadal nie została usunięte, więc końcem gwarancji bym się nie przejmował. Tylko jak napisał schraczek, musisz mieć kwity z każdego zgłoszenia.
schraczek 08-02-2013, 13:20 Tak, odpowiedzialność sprzedawcy została wyrzucona poza KC i nie nazywa sie rękojmią ale wiele się pokrywa.
W tym przypadku trzymałbym się gwaracji (rozmawałem z moim prawnikiem). Czas od pierwszego zgloszenia do czasu usuniecia usterki można uznać za czas naprawy i o tyle się przedłuża gwarancja. Dodatkowo przy gwarancji, ekstremalnie rowniwż można odstąpić od umowy czyli w tym przypadku oddać kluczyki i poprosic o kasę.
Ciekawe czy by się nie zabrali do roboty jakbyś takie dobrze napisane pisemko im złożył.....
Albo mi wysiadł czujnik zapiecia pasa pasażera w fotelu, albo małżonka powinna skończyć z dochudzaniem.. :p
Załącz zapłon w pozycję 1-bez uruchamiania silnika następnie wkładaj klamrę pasa bezp. kilka razy ,aż kontrolka zapięcia pasa zapali się .I po problemie
Ja znowu miałem komunikat o awarii, której nie było :)
Komputer poinformował mnie o usterce żarówki świateł przednich. Co ciekawe usterka pojawiała się i znikała na dziurach, po czym po 5 minutach została na stałe. Wszystkie światła oczywiście były sprawne, nawet doświetlanie zakrętów sprawdziłem. Tradycyjnie już po ponownym uruchomieniu silnika usterka zniknęła :) A przepalonej postojowej z tyłu to nie widzi...
Witam! U mnie na razie wychwyciłem dwie usterki. Mam 17kkm i czekam na pierwszy przegląd to zgłoszę.
1. Charczący głośnik w lewych tylnych drzwiach (jak leci więcej basu, a głośność 9 i wyżej)
2. Nie trzymają amortyzatory klapy bagażnika, muszę podnieść aż do samego końca to klapa się zatrzyma.
ibkisiel 13-02-2013, 18:04 @boncio zobacz mój post http://www.forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=171940 - losowe błędy okazały się usterką modułu liczników HEC
Witam ! Chciałem się podzielić tym, co mnie dzisiaj spotkało w serwisie ResMotors w Rzeszowie. Zgłosiłem usterki wymienione we wcześniejszym poście + EcoMode, że pokazuje jakieś dziwactwa, a nie to co Wy opisujecie i..... no właśnie brak kompetencji panów z serwisu mnie poraził. Po dwóch godzinach "sprawdzania" czy mówię prawdę stwierdzili (wzorując się na C-Maxie testowym), że wymienić należy amortyzator klapy bo wyciekł (nie wymienili bo nie mieli), głośniki, a raczej tapicerka drzwi wpada w rezonans i harczy w ich testowym również, więc nie jest to wada (mogę jechać wyciszyć drzwi do serwisu zajmującego się caraudio na własny koszt). Z EcoMode nie umieją powiedzieć co jest nie tak, bo ich testówka pokazuje co innego i też jest to różne od tego co być powinno! W związku z tym zaproponowano mi w przyszłym tygodniu powtórną wizytę tym razem na cały dzień! :D Ręce mi opadły, a że zmęczony po całym dniu to nawet nie komentowałem. Dwie godziny stracone po to, żebym się dowiedział od "profesjonalistów", że zgłoszone usterki mają miejsce !!!
no cóż.... życzę dużo cierpliwości....
(...)EcoMode, że pokazuje jakieś dziwactwa, a nie to co Wy opisujecie i... (...) Z EcoMode nie umieją powiedzieć co jest nie tak, bo ich testówka pokazuje co innego
A co Ci pokazuje Ecomode? I jak było w modelu testowym?
W testowym nie wiem bo nie byłem przy tym jak sprawdzali. U mnie np. tam gdzie powinno pokazywać w % jazdę na zimnym silniku - nie ma nic! Mój pokazuje zawsze pięć koniczynek pełnych , biegi, płynność, i coś jeszcze nie pamiętam. Serwisant, z tego co pamiętam, powiedział, że nie mam jednej funkcji oprócz tego co napisałem wcześniej. Wersje były identyczne tj. Titanium. A tak przy okazji jak u Was z głośnikami w tylnych drzwiach, tapicerka też wpada w rezonans. Dodam, że na korektorze są ustawienia fabryczne i ustawiony pop, a mimo to jak dam na gł. 9 i w górę zaczyna się trzeszczenie tapicerki tylnych drzwi. Przy radio tego nie ma, tylko jak słucham z USB albo CD.
Biegi, płynność i prędkość :)
Jeśli od razu po wyzerowaniu spalania średniego masz 5 koniczynek, to faktycznie lipa. Powinny być po 2.
W teście zagarów jest pokazana skala od 1 do 5 dla każdej "koniczynki" i dla zimnego silnika. Przechodzenie między poszczególnymi wskazaniemi eco w teście, to strzałki lewo/prawo.
Co do głośników, to ja słyszę jak gra tapicerka lewy tył i prawy przód :)
To, że nie słyszysz przy radiu pewnie wynika z gorszej jakości dźwięku radia. Dynamika z CD jest najlepsza. Rozumiem też, że dla każdego źródła masz takie same ustawienia koretora i DSP? Bo ja np. dla radia muszę mieć ustawione mniej basów niż np. USB.
Natomiast dziwne to jest, bo jak słyszę grę plastików głównie podczas rozmów i wiadomości właśnie w radiu. Podczas muzyki, to muszę się dobrze wsłuchiwać, żeby coś usłyszeć.
To już bardziej wkurzające jest zbyt mocne ściszanie radia podczas parkowania z czujnikami.
Jeśli od razu po wyzerowaniu spalania średniego masz 5 koniczynek, to faktycznie lipa
No właśnie tak mam.
Rozumiem też, że dla każdego źródła masz takie same ustawienia koretora i DSP? Dokładnie tak. Tylko powraca pytanie czy tak ma być? W poprzednim samochodzie miałem również lepszy system nagłośnienia ale tam nic w wibracje nie wpadało. A tak w ogóle, to czy jest istotne źródło z jakiego słuchamy? No moim zdaniem nie!
My tu sobie gadu, gadu, a tu proszę:
RAPORT DEKRA 2013
Wyróżnienie przyznawane przez DEKRA "Pojazd roku" otrzymały ford c-max i BMW Z4, które przy takim samym wskaźniku awaryjności (97,7) razem uzyskały najlepsze oceny w raporcie samochodów używanych. Tłumacząc obrazowo - na 100 skontrolowanych aut niemal 98 zdało celująco. :D
http://auto.dziennik.pl/garaz/galeria/420205,3,najnowszy-raport-dekra-2013-najlepsze-auta-robi-audi-ford-i-bmw-galeria-zdjec.html
czas odgrzać temat ;-)
Ostatnio nagle wyłączyła mi się nawigacja. Okazało się, że przestało działać gniazdo 12V.
Ja już raz bezpiecznik wymieniałem:)
pawelwp49 25-02-2013, 16:40 a ja dziś podłączyłem przyczepkę odjechałem od domku 100 metrów i ku mojemu zaskoczeniu na głównym wyświetlaczu wyskoczył komunikat awaria silnika nad nim duży trójkąt ostrzegawczy . wszystko działa prawidłowo żadna dodatkowa lampka się nie pali nie wiem co zrobić w takiej sytuacji
Witam wszystkich ja kupiłem swojego C maxa w styczniu i już (tzn. po zrobieniu 800km) mam awarię świateł bixenonów z doświetlaniem zakrętów.Przestały działać włączają się tylko żarówki statyczne w reflektorze (te zamontowane pod kontem). Druga sprawa to świateł dziennych. Jak odbierałem samochód to się paliły a teraz nie chcą a światła mijania świecą nawet po włączeniu pokrętła na "O". Dodatkowo podczas mycia samochodu zauważyłem na czarnej plastikowej atrapie z przodu samochodu dziwne plamki-przebarwienia?
Już rozmawiałem z przedstawicielem Forda i umówił mnie na ogląd do lakiernika w środę, a co do świateł powiedział że tak musi być bo czujniki wycieraczek działają razem ze z czujnikami naświetlenia-(mimo że jest dzień i odbija śnieg?).
Pytanie czy twardo żądać wymiany atrapy na nową i nie godzić się na ponowne lakierowanie jej lak by mi zaproponowali?
Masz awarię pewnie modułu od świateł. To że włączają się te doświetlające zakręty wynika z faktu, żebyś całkowicie nie pozostał bez świateł i był widoczny dla innych.
O jakich dziennych piszesz? Masz domontowane jakieś? Bo C-max nie ma ich fabrycznie.
Natomiast mogę Ci potwierdzić, że u mnie też teraz w ciągu dnia działają normalne światła. Widać to bo działają też spryskiwacze reflektorów i oświetlenie nastrojowe. Czujnik jest według mnie źle ustawiony. Włacza światła, gdy jest jeszcze całkiem widno. Ale to w każdym Fordzie tak jest. Czujnik widzi światło od góry, a śnieg odbija światło od dołu, więc dla czujnika jest obojętny.
Czujnik świateł działa razem z tym od wycieraczek tylko przy włączeniu w kompie opcji tzw. świateł deszczowych. Wtedy jak pada to włączają się mijania. Jeszcze włączony jest w to czujnik nasłonecznienia :)
Co do atrapy to bym się wyluzował i poczekał co wyjdzie z czasem. Jak źle polakierują, to wyjdzie szybko.
Dzięki za szybką odpowiedź
Mam Tak Jak TY C-Max Titanium i według sprzedawcy te statycznie doświetlające żarówki-(ustawione pod kontem do reflektora ) są według niego światłami dziennymi.
Ja tylko raz-w trakcie podczas prezentacji samochodu w salonie Forda i to tylko z przodu samochodu widziałem jak się one same palą , bez świateł mijania. Szkoda tylko że nie zobaczyłem samochodu od tyłu czy też tam się coś świeci.
Według Ciebie w naszych C Max nie ma świateł dziennych? Czy świecą się u Ciebie jakiekolwiek światła jak pokrętło jest w w położeniu "0" ?
Bo ja rozumiem że w położeniu "0" nic nie ma prawa się świecić , dopiero jak przełączę na reflektory -w tedy świecą się światła mijania cały czas , a jak są ustawione na automacie to działają tzw. światła, które "robią" za dzienne-(te doświetlające pod kontem), oczywiście aż do zmierzchu gdzie dopiero czujnik włączy światła mijania-(oczywiście wszystko się ma dziać podczas włączonego zapłonu)
pozdrowienia Boloh
schraczek 26-02-2013, 19:36 U mnie zarówno w pozycji 0 jak i A światła mijania świeca.
Jesteś pewien, że widziałeś C-maxa z tymi światłami, a nie zwykłymi postojowymi, które włączają się zawsze po otworzeniu drzwi i odryglowaniu centralnego? Jeśli tak by było, to chętnie umówię się na zmianę oprogramowania, żeby oszczędzić palniki. Mogli zmienić coś od czasu produkcji mojego modelu.
U mnie doświetlanie zakrętów jak nazwa wskazuje włącza się jak skręcimy kierownicę. I tylko w takiej sytuacji (oczywiście jak czujnik wykryje noc lub w pozycji świateł) W pozycji 0 i za dnia nie włączają się.
Jak pokrętło mam w pozycji 0, to działają ksenony i reszta pozycyjnych. Nie działa wtedy doświetlanie, spryskiwacze, ośw. nastrojowe i zegary nie są przyciemniane.
Powiem tak że głowy nie dam ale wydaje mi się, że podczas prezentacji po otwarciu drzwi i włączeniu zapłonu to paliły się żarówki (doświetlające) jako dzienne. Nawet sam przedstawiciel Forda pokazywał mi je w reflektorze .
Jutro jadę do nich na umówioną wizytę odnośnie atrapy i świateł to wszystko wyjaśnię i dam znać na forum
schraczek 01-03-2013, 06:35 Załącz zapłon w pozycję 1-bez uruchamiania silnika następnie wkładaj klamrę pasa bezp. kilka razy ,aż kontrolka zapięcia pasa zapali się .I po problemie
@Natiew - co miałeś na mysli pisząc "po problemie" ?? Czy wtedy w ogóle system kontroli zapiecia pasa bedzie nieaktywny ?
Z twojego postu rozumiem że nie działa sygnał zapięcia pasa bezp. od strony pasazera? Trzeba załączyć zapłon w poz .1 i kilka razy wcisnąć klamrę pasa ,aż do usłyszenia sygnału .Będzie działać tak jak powinno!
schraczek 01-03-2013, 12:59 Dokładnie. W międzyczasie byłem w ASO ibwymienili mi czujnik w fotelu. Nadal natomiast podczas jazdy jak pasażer sie odepnie to cisza. Dzisiaj sprawdze Twój sposób.
Swoją drogą powiedzieli ze wszystko jest już sprawne.
Z twojego postu rozumiem że nie działa sygnał zapięcia pasa bezp. od strony pasazera? Trzeba załączyć zapłon w poz .1 i kilka razy wcisnąć klamrę pasa ,aż do usłyszenia sygnału .Będzie działać tak jak powinno!
U mnie przestał działać cz. pasa kierowcy (nie włączał się wyjec). Zastosowałem powyższą metodę i znów działa.
Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk
schraczek 03-03-2013, 11:17 Próbuje i nic. Po 4 zapieciu i odpieciu pasa zapala sie kontrolka. Po 5 zaczyna chwile migac i gaśnie. Potem cykl sie powtarza. Żadnych dźwięków. I nic siebie zmienia. W czasie jazdy jak odsłonę cisza.
Wczoraj po umyciu samochodu zauważyłem złuszczenia lakieru w okolicach "klamki" klapy bagażnika oraz na dolnym rancie klapy. Samochodzik odebrałem w październiku 2011 więc mam jeszcze gwarancję na lakier. Czeka mnie więc wycieczka do dealera i zostawienie autka na lakierowanie.
Wczoraj po umyciu samochodu zauważyłem złuszczenia lakieru w okolicach "klamki" klapy bagażnika oraz na dolnym rancie klapy. Samochodzik odebrałem w październiku 2011 więc mam jeszcze gwarancję na lakier. Czeka mnie więc wycieczka do dealera i zostawienie autka na lakierowanie.
No to widzę że w naszych C-maxach ,zaczyna się pojawiać nieodłączny problem FORDA -tylna klapa,ranty drzwi! Ja w piątek byłem na przeglądzie po 2-uch. latach ,i wymienili mi logo ford na tylnej klapie.
Czy waszym zdaniem należy mi się samochód zastępczy na czas usunięcia usterki?
Czy waszym zdaniem należy mi się samochód zastępczy na czas usunięcia usterki?
W moim przypadku ,rok temu kiedy miałem auto w ASO do wymiany alternatora otrzymałem auto zastępcze bez problemu na czas 1,5 tygodnia ,Czy to zalerzy od ASO czy od? Myślę że nie bedziesz miał problemu!
Ja w piątek byłem na przeglądzie po 2-uch. latach ,i wymienili mi logo ford na tylnej klapie.
Heh, moje logo na klapie jest do wymiany w zasadzie od nowości ;)
Jak podjadę na diagnostykę z długa listą, to też to zgłoszę :)
Ale z tymi klamkami to lipa straszna.
auto zastepcze muszą zapewnić jeśli nie są w stanie naprawić tego samego dnia, a przy lakierowaniu, to będzie im ciężko :>
schraczek 04-03-2013, 13:08 Wczoraj po umyciu samochodu zauważyłem złuszczenia lakieru w okolicach "klamki" klapy bagażnika oraz na dolnym rancie klapy. Samochodzik odebrałem w październiku 2011 więc mam jeszcze gwarancję na lakier. Czeka mnie więc wycieczka do dealera i zostawienie autka na lakierowanie.
Łuszczenie lakieru po niespełna 1,5 roku :shock:
Ford....
Mieto-68 04-03-2013, 13:13 Rozumiem, że mewa "narobiła" na autko i nie w czas umyte złuszczy lakier, ale żeby tak samo z siebie???!!! Sprawdź grubość lakieru przed oddaniem do dealera czy nie był już wcześniej naprawiany...
"Polska to dziki kraj" - jak mawiał ex-minister Drzewiecki. Wszystko się może zdarzyć...
Powiem tak że głowy nie dam ale wydaje mi się, że podczas prezentacji po otwarciu drzwi i włączeniu zapłonu to paliły się żarówki (doświetlające) jako dzienne. Nawet sam przedstawiciel Forda pokazywał mi je w reflektorze .
Niestety Pan z Forda który mi prezentował i sprzedał samochód stwierdził po konsultacji z elektrykami że się pomylił i świateł dziennych jako tako osobno palących się nie ma w C-max:mad:
Proszę o podpowiedź . Przeczytałem książkę obsługi samochodu i dodatkową instrukcję na internecie ale w dalszym ciągu nic tam nie jest dokładnie wyjaśnione jak mam wejść (raz mi się udało przypadkowo-nie wiem jak), żeby dojść do miejsca żeby mi się wyświetliły te koniczynki o których piszecie .
pozdrawiam
Proszę o podpowiedź . Przeczytałem książkę obsługi samochodu i dodatkową instrukcję na internecie ale w dalszym ciągu nic tam nie jest dokładnie wyjaśnione jak mam wejść (raz mi się udało przypadkowo-nie wiem jak), żeby dojść do miejsca żeby mi się wyświetliły te koniczynki o których piszecie .
pozdrawiam
Wyzeruj pozycję w komputerze pokładowym (np. średnie spalanie). Wtedy pojawi się strzałeczka w prawo dzięki którym wejdziesz do koniczynek. Sam kiedyś straciłem na to sporo czasu. Rzeczywiście w instrukcji kiepsko to opisali.
Dzięki za podpowiedź-wszedłem
Dzięki za podpowiedź-wszedłem
Czy te kończynki o ,których piszecie ? są tylko w zegarach z silnikiem Eco-bost .Czy też z silnikami 1,6 125KW bo wchodzę i nic !
Czy te kończynki o ,których piszecie ? są tylko w zegarach z silnikiem Eco-bost .Czy też z silnikami 1,6 125KW bo wchodzę i nic !
Mam silnik 1,6 125KM Trend+
i też posiadam dostep do koniczynek
Koniczynki kiedyś były zależne od wersji - od trenda wzwyż, silnik nie miał znaczenia. Teraz są już w każdej wersji.
Nie masz strzałki w prawo przy średnim spalaniu?
Ja też jakoś nie mogę wejść na te koniczynki
Stosuję się do waszych zalaceń [zeruje spalanie ] i strzałki mam tylko w lewo i do góry ! posiadam wersję Tytanium .
Ja też dziś próbowałem ale mam tylko strzałki w lewo.. Mam też EB Titanium z 04.2011...Pewnie jeszcze nie było takiej opcji, ciekawe czy można wgrać?
Mój jest z 10.2011 i ma eco-mode. Sprawdziłem też w katalogu z połowy 2011 i jest ten system dostępny dla każdej wersji jako standard.
Powinno dać się "dograć" przez aktualizację zegarów.
może auta z ASS mają te koniczynki?
Dziś byłem w serwisie. Pan stwierdził że moja tylna klapa nie była lakierowana na linii produkcyjnej tylko na warsztacie fabrycznym (była wymieniana po kontroli jakości). Dlatego mam mniej lakieru na klapie (sprawdził miernikiem) i stąd ten problem. Warunki gwarancji Forda nie uprawniają mnie do otrzymania bezpłatnego samochodu zastępczego na czas naprawy.
Koniczynki - u mnie ostatnio wzrosło spalanie i w tym samym czasie koniczynka odpowiedzialna za płynność zaczęła wskazywać ciągłe zero. Aktualnie jestem po pierwszym przeglądzie olejowym/rocznym i na razie pokazuje w okolicach 4 ale jak po naciśnięciu OK i wejściu w pojedyncze opisy szczegółowe ecco mode przy pozycji "płynność" brak jest koniczynek tylko delikatnie miga jakiś napis "płynna jazda oszcz.paliwa". Ma ktoś takie wyświetlania ? Czy w okresie gwarancyjnym 2 lat podpięcie auta do sprawdzenia komputerowego jest dodatkowo płatne ?
Ja miewam taki komunikat sporadycznie i jest on normalny, ale tylko jak jeżdżę mało płynnie, czytaj w długich trasach :>
A czy stylu jazdy nie zmieniłeś na szybkie ruszanie, hamowanie, przyspieszanie itd. ewentualnie duże korki? Bo to by tak sugerowało.
Z komunikatów jest jeszcze "wolna jazda oszcz.(ędza) paliwo" (ten mnie chyba lubi :wink:) i coś ze zmianą biegów.
Podpięcie pod diagnostykę jest bezpłatne, ale to serwis może decydować zasadności.
U mnie po diagnostyce wymienili czujnik temperatury w środku, ale nie zmieniło to zbytnio słabego działania ogrzewania.
A błędy oświetlenia się nie zapisały... :?
Właśnie, mam pytanie do tych co mają auto klime - przy jakim ustawieniu temperatury jeździcie zimą tak, żeby było komfortowo?
Ja zimą ustawiam na 23 stopnie, latem na 21,5.
schraczek 28-03-2013, 10:54 JA zimą na krótkich trasach (np.miasto) 19,5-20. Jak dłuższa podróż to 21-22.
Lato różnie w zależności od temp. zewnętrznej 20-24.
Dzięki, jeszcze macie te same silniki, więc mam dobry punkt odniesienia :)
Ja mam teraz ustawione na 25 stopni, żeby było mi w miarę ciepło (trasa prawie 30 km), a prędkość dmuchawy na koniec trasy to maks 4. Przy czym jak dam na HI, to po wymianie czujnika robi się za ciepło w aucie, więc czynnika grzewczego mu nie brakuje. Widać wymiana czujnika to nie wszystko i jest coś jeszcze :(
Latem standardowo ok 22-22,5 ustawiam, a przy dłuższej jeździe obniżam do 20, ale to się okaże za kilka miesięcy jak będzie :>
A tak w ogóle, to w ASO mówili mi o niedługiej aktualizacji modułu świateł, także jak ktoś ma ksenony, to może na wiosnę podjechać. Nie wiem co ma zmieniać, ale to wyszło jak zgłaszałem, że czasem nie działa mi doświetlanie zakretów.
Witam. Miałem parę usterek opisanych wcześniej. Teraz jednak, od kilku miesięcy walczę z ASO, próbując udowodnić "specjalistom" serwisantom, że przez lampę na klapie bagażnika przecieka woda, po myciu samochodu. Czy ktoś zaobserwował coś podobnego? Gwarancja na samochód kończy się w maju i podejrzewam, że nic nie zwojuję w serwisie, no ale przecież na każde pytanie odnośnie usterek w serwisie odpowiadają mi, że "Ford tak już ma"!!! (np. strzałka nigdy nie znajduje się na temperaturze 90 stopni, termometr przekłamuje temperaturę o kilka stopni, radio 2 razy padło przez bluetooth itd...)
dzudzuman 21-04-2013, 21:01 U mnie termometr albo wyświetlacz temperatury zawiesza się co kilka dni...wyjeżdżam rano temperatura np. 7 stopni w południe bez zmian aż do wieczora, choć wiadomo że w ciągu dnia był różne temperatury. Po nocnym postoju temperatura ulega zmianie i w ciągu kilku dni normalnie jest wyświetlana aż do następnego zawieszenia....mała sprawa ale zaczyna mnie irytować, mam zamiar ruszyć serwis bo gwarancja kończy mi się w maju, ciekawe co powiedzą.
Witam,
mam pytanie. Oddałam samocgód c-max 1.6 do mechanika, ponieważ do wymiany były wtryski i przy okazji regenerowana pompa. Panowie wyczyścili mi cały układ paliwowy, filtr paliwa i oleju, do tego nowy olej. Ale okazuje sie, że auto przechodzi w tryb awaryjny i nie wiadomo dlaczego. Opowiadają mi, że słabe sprężanie ale nie wiedzą dlaczego i oczywiście chcą już wszystko wymieniać za koszmarne pieniądze. Samochód odpala bez problemów, nie kopci, pracuje normalnie, jednak jak się nagrzeje to po wyłączeniu nie chce odpalić.
Pojawił się problem, że przy filtrze "jakby" ciekło. Czy to znaczy że może sie zapowietrzać? W czym może być problem, skoro wcześniej samochód nie pokazywał trybu awaryjnego a po wymianie tego wszystkiego nagle się tak dzieje?
schraczek 15-05-2013, 09:55 awaria czy usterka... ;)
http://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=868&pictureid=5401
dzudzuman 16-05-2013, 10:00 chyba mucha o paranormalnych zdolnościach...tylko weź ją namów żeby sama wyszła:lol:
schraczek 16-05-2013, 14:09 chyba mucha o paranormalnych zdolnościach...tylko weź ją namów żeby sama wyszła:lol:
tak mi się właśnie skojarzyło, że to może byc hiszpańska mucha...
Zobaczymy czy ASO ma na to procedury. ;)
Jak hiszpańska, to sam wyjmij i wykorzystaj dając jakiejś niewiaście ;)
dzudzuman 16-05-2013, 22:48 ASO to ma chyba procedury na wyciąganie kasy od nas...ciekawe czy poradzą sobie z muchą, a może stwierdzą że ten typ tak ma:>
schraczek 02-07-2013, 13:36 Wyciagnalem trzeci rząd foteli. Oczywiście po odłączeniu kabelkow komp zgłasza usterke. Myślicie ze mogę tak jechać na przegląd gwarancyjny ( 40 tys. ) czy lepiej założyć ???
Stasiu47 04-07-2013, 18:47 Z ciekawości: Ja mam zwykłego c-maxa i w drugim rzędzie foteli nie ma żadnych kabelków, można je wyjmować bez przeszkód. Więc po co są w 3 rzędzie w grandzie? Poza tym w komputerze i tak zostaje ślad każdego wypięcia kostki, więc już po herbacie.
W grandzie masz czujniki zapięcia pasów na wszystkich 7 fotelach, a w zwykłym tylko na dwóch z przodu stąd te kabelki do czujnika obecności. U nas można jeździć bez foteli, a błąd by oznaczał, że w grandzie nie za bardzo. Dziwne.
dzudzuman 09-07-2013, 18:50 Kolego schraczek czy mogę prosić o jakieś foto jak wygląda grand bez trzeciego rzędu foteli, czy ich wyjęcie to trudna operacja? Myśl o ich usunięciu od czasu do czasu przechodzi mi przez głowę.
A tak z innej beczki coś mi strasznie piszczy w zawieszeniu, co to może być?? Gumy? Przebieg 23 tyś niedawno po przeglądzie a tu takie pii pii na nierównościach...coś nienasmarowane??
schraczek 10-07-2013, 08:28 Kolego schraczek czy mogę prosić o jakieś foto jak wygląda grand bez trzeciego rzędu foteli, czy ich wyjęcie to trudna operacja? Myśl o ich usunięciu od czasu do czasu przechodzi mi przez głowę.
A tak z innej beczki coś mi strasznie piszczy w zawieszeniu, co to może być?? Gumy? Przebieg 23 tyś niedawno po przeglądzie a tu takie pii pii na nierównościach...coś nienasmarowane??
Wyjęcie nie stanowi żadnego problemu. Wypinasz kabelek, potem klucz torx T50 - pięć śrób i najlepiej 2 osoby żeby delikatnie wyjąć całość. Zysk na ilości miejsca ogromny, a i dojazdówkę można włożyć...
Zaraz zrobię foto.
Bump: http://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=868&pictureid=5568
dzudzuman 11-07-2013, 09:47 Wielkie dzięki, faktycznie miejsca dużo więcej, jeszcze tylko mata na podłogę i jest super. Pozdrawiam.
Witam!
właśnie kończy mi się gwarancja na auto i się zastanawiam czy nie wykupić Gwarancji 12. Koszt niby niewielki ~140zł/rok ale zakres jaki obejmuje także nie za duży (np. nie ma turbiny)...
co o tym myślicie? warto?
tutaj są warunki:
http://www.ford.pl/Serwis/Gwarancja
Cena G12 w gore a zakres napraw w dol...
schraczek 01-08-2013, 14:28 Z ciekawości: Ja mam zwykłego c-maxa i w drugim rzędzie foteli nie ma żadnych kabelków, można je wyjmować bez przeszkód. Więc po co są w 3 rzędzie w grandzie? Poza tym w komputerze i tak zostaje ślad każdego wypięcia kostki, więc już po herbacie.
O dziwo po zamontowaniu foteli i podpięciu kabelka, błąd na wyświetlaczu zniknął. Serwis też nic nie wyłapał (dzisiaj robilem przegląd).
Niedawno, podczas podróży do Chorwacji rozsypał się w moim samochodzie pasek wielorowkowy (przebieg 31 tyś). Po dotarciu na lawecie do ASO Forda w Olomuncu dowiedziałem się że pasek mogą mieć za 6 dni !! (czarna rozpacz jestem przecież w drodze z dziećmi na wakacje). Proszę aby znależli pasek nieoryginalny. Po dwóch godzinach dostaję odpowiedź że taki również jest w Czechach niedostępny. Na szczęście wypatrzyłem na ekspozycji Focusa z takim samym silnikiem i serwis zgodził się przełożyć z niego pasek do mojego samochodu (za tę usługę jako niestandardową musiałem zapłacić). Nie życzę nikomu takie przygody zwłacza że Ford Pomoc przy tak dalekiej podróży jaką ja miałem przed sobą na niewiele się zdaje (dają samochód zastępczy tylko 4 na dni).
schraczek 19-11-2013, 12:39 Zostałem zakwalifikowany do wymiany przekładni kierowniczej po tym jak zglosiłem niewielkie stuki.
PS. czy ktoś z Was ma fabryczny autoalarm ?? U mnie syrena wydaje dziwny dźwięk a w ASO nie mogli porównać bo bardzo rzadko zamawiają auta z oryginałem.
W moim aucie też parę tygodni temu była wymiana przekładni kierowniczej, widocznie coś nie tak tymi przekładniami ...
A u mnie już 2x w ciągu kilku miesięcy się zdarzyło że z pilota nie dało się otworzyć samochodu - trzeba otworzyć kluczem i wszystko działa dalej poprawnie.
Nie mam dostępu bezkluczykowego jakby co, ale auto się zachowywało jakby je podmienili na inne - zero reakcji na pilota. Za pierwszym razem wiozłem żonie zapasowy kluczyk, który nota bene raptem 2tyg wcześniej dorobiłem bo z autem dostałem jeden.
Za drugim razem to już sama sobie poradziła z otwarciem drzwi kluczykiem ale za pierwszym to już zdążyłem sobie zbudować teorię że może ktoś się włamywał próbując różne kody i system się wyłączył po iluśtam próbach.
To by nie było głupie a zdarzenie miało miejsce na parkingu pod marketem gdzie kradzieje mogli sobie próbować siedząc np. 3 samochody dalej.
Mnie w kwestii przekładni kierowniczej powiedzieli, że to jest normalny objaw jej pracy te stuki w specyficznych sytuacjach wynikające z budowy i zastosowanego typu wspomagania. Powiedzieli mi, że wcześniej wymieniali, ale teraz już nie, bo ludzie wracali z tymi samymi objawami po naprawie. I chyba nawet Ford już nie oddaje kasy za wymianę. Od siebie dodam, że podobnie mam w Fieście.
Natomiast na moje problemy z autoryglowaniem, światłami itp. wymienili mi akumulator, bo miał 50% pojemności. Poprawa póki co jest :)
te stuki to niekoniecznie od przekładni, mogą być od przegubu na połączeniu z piastą na wieloklinie /jak samochód na gwarancji to ASO będą wiedzieli o co chodzi/.
Witam
Ostatnio miałem wymienianą sondę lambda po prawie 60 tyś przebiegu - na szczęście na gwarancji rozszerzonej (powiedzieli mi że koszt tej sondy to 900 pln).
W tym miesiącu będę miał kolejną wymianę podgrzewanej szyby przedniej - na gwarancji bo nie minęło 2 lata od poprzedniej wymiany.
A co Ci się stało z szybą podgrzewaną, druciki nie grzeją, czy rozwarstwienie?
Pasami nie grzeją druciki.
Pasami nie grzeją druciki.
miałem to samo - szyba wymieniona w ramach gwarancji.
Teraz mam inny problem - środkowy "fotel" w tylnej kanapie po złożeniu na płasko nie daje się rozłożyć. Szybka wizyta w ASO i trzeba było się umówić na dłużej, bo na szybko nie udało się rozwiązać zagadki :/
U mnie to już będzie druga i coś mi się zdaje że nie ostatnia.
Jakiego producenta macie szyby? Bo mamy ten sam rocznik, a u mnie nie ma z tym problemu.
tomek66ford 18-12-2013, 13:01 Witam!
Mam problem, nie działają 1 światła pozycyjne ledowe tylne w Fordzie C-Max 2007 po lifcie. Da się wymienić tą listwę ledów? Jeśli tak w jaki sposób? Bezpieczniki są w porządku.
Nie ten temat, Ty masz starszy model
Na szybie jest znaczek forda, ale pewnie producentem jest inna firma.
schraczek 02-01-2014, 18:30 Przekladnia kierownicza wymieniona.
Mam pytanko. ASO wymieniło mi po cichu (przypadkiem się dowiedziałem ) moduł RCM. Ktoś coś słyszał o cichej akcji ??
A miałeś świecące kontrolki czy inne problemy z modułem RCM ?
schraczek 03-01-2014, 16:17 A miałeś świecące kontrolki czy inne problemy z modułem RCM ?
Nic nie świeciło. Nie było Żadnych problemów. Nic tez nie zglaszalem.
awaria czy usterka... ;)
http://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=868&pictureid=5401
witam
no wlasnie mi tez i to kilka much do srodka weszlo wiec mam cmentarzysko i as szkoda sie robi nieboszczek, bo maja w tych lampach jak na dyskotece. ford autoboss w chorzowie odmowil naprawy w ramach rekojmi.
inne usterki to:
- bateria w kluczyku siadla po 2 latach ale problemem byl komunikat ktory nie znikal pomimo wymiany baterial. Rozwiazaniem okazalo sie zmiana jezyka menu na wloski ;) Oni tam chyba tych bledow nie maja ;)
- klocki przednie wymiana po 36tys km (tego nigdy nie mialem tak szybko)
- odpinajaca sie maskujaca tapicerka w srodkowym tylnym siedzieniu
- zablokowany tylny srodkowy nawiew, tzn nie da sie kierowac strumieniem powitrza. i tu ford sie nie popisal bo zrzuciliy wine na mnie. autoboss chorzow pieknie tylko przy kupnie.
- ostatnio nie wiem co sie stalo ale oba swiatla drogowe mi drgaja jak by zasilanie nie bylo stabilne. w ruchu lub w trakcie postoju i ten sam efekt na obu lampach
czy taki lekki swist jakby turbiny po sciagnieciu nogi z gazu to cos powaznego..? nigdy turbiny wczesniej nie mialem ;)
pozdrawiam
m
- klocki to niestety standard, tez zmienialem po 40tys
- turbina - to nie turbina tylko blow off, wszystko jest ok :)
johnny_pl 16-01-2014, 19:26 Jeśli chodzi o klocki, to kilometr kilometrowi nierówny, ja w poprzednim aucie też zmieniałem już po 30 tys. km, ale tu miało znaczenie to, że samochód był katowany prawie wyłącznie po mieście, więc na przejechany kilometr było znacznie więcej hamowań.
Moje klocki po 37000 były zużyte w ok 50%.
Natomiast mam dziwny objaw działania pedału sprzęgła. Po wciśnięciu nie odbija szybko, tylko z lekkim opóźnieniem. Przy szybszym ruchu stopy stuka w podeszwę. A wciskając słyszę lekki klik. Samo sprzęgło działa normalnie. :<
schraczek 22-05-2014, 21:06 No i znowu na warsztat. 80kkm i niecałe 2 lata:
1. Wymiana tłumika środkowego ( pęknięcie na sprawie)
2. Wymian drazkow kierowniczych ( coś puka i ASO tak zdecydowało. Przypomnę że przekladnie kpl. już mi wymieniali).
3. Mokre tylne amortyzatory ( tu jeszcze nie ma decyzji ASO)
U mnie 30kKm i spokój odpukać. Trzeszczą tylko uszczelki drzwi te włochate u góry, wazelina techn. pomaga.
Dokupiłem gware 5 lat jak koledze padła sonda lambda miesiąc po upływie gwarancji...
Tapnięte w Tapatalku
johnny_pl 23-05-2014, 19:23 U mnie przestała się świecić pomarańczowa dioda, która informuje, czy zabezpieczenie tylnych drzwi przesuwnych jest aktywne.
Zbiegło się to w czasie z przykrą przygodą blacharską, którą opisałem tutaj: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=202939
Nie chciało im się chyba klepać tych drzwi, więc naściemniali mi, że "coś tam się nie dało" i zostały po prostu wymienione, więc myślałem, że to przy wymianie coś skaszanili. Wydawało mi się, że to może jakiś bezpiecznik tylko, ale powiedzieli, że to nie ma związku z wymianą drzwi i cały panel muszą wymienić - trochę mnie to dziwi, ale zrobią to na gwarancji, więc w sumie jest mi to obojętne.
u mnie nagle odkryłem że nie mogę otworzyć maski. Ciągnę za rączkę i nic, maska nie odskakuje wyżej.
Okazało się że jakoś magicznie linka się wyczepiła z rączki wew. auta tej przy lewej nodze.
Dobrze że odkryłem to u siebie w garażu.
Tylko ciekawe że po zaczepieniu jej z powrotem - sytuacja się powtórzyła. Bardziej dokładne śledztwo odkryło cud - linka dostała luzu i wypada z uchwytu, jakby się nagle wydłużyła.
Przyblokowałem jej miejsce wypadania opaską zaciskową i jest już OK. Ale przyczyna tego wydłużenia nadal nie znana...
schraczek 05-06-2014, 19:20 No i znowu na warsztat. 80kkm i niecałe 2 lata:
1. Wymiana tłumika środkowego ( pęknięcie na sprawie)
2. Wymian drazkow kierowniczych ( coś puka i ASO tak zdecydowało. Przypomnę że przekladnie kpl. już mi wymieniali).
3. Mokre tylne amortyzatory ( tu jeszcze nie ma decyzji ASO)
Drążki wymienione i puka dalej - zamówili kolejna przekładnię ;-)
I dalej będzie pukać, bo według moich informacji przy wspomaganiu elektrycznym tak jest. Podobnie jest w Fieście od 2008r.
schraczek 06-06-2014, 07:06 I dalej będzie pukać, bo według moich informacji przy wspomaganiu elektrycznym tak jest. Podobnie jest w Fieście od 2008r.
Tylko że to nie chodzi o pukanie podczas ruszenia kierownicą tylko przy jeździe po drobnych nierównościach typu bruk. Hałas sie powiększa sukcesywnie od przebiegu 40k - teraz mam ponad 80k.
johnny_pl 28-06-2014, 10:44 Myślę, że temat czas zacząć, bo u mnie pojawiła się pierwsza...
"Zabezp. dzieci awaria, serwis" taki komunikat przywitał mnie dziś. Dodam, że układ działa raczej prawidłowo, czyli przy włączonym nie da się ani szyb, ani drzwi otworzyć, a przy wyłączonym wszystko działa poprawnie. Mimo wszystko podjechać do serwisu trzeba będzie przy okazji. Póki co nie potrzebuję blokady.
Mnie również właśnie dopadł ten problem. Dodam, że jestem po wymianie panelu z przyciskami do sterowania szybami w drzwiach kierowcy - nie wiem czy ma to jakiś wpływ. W każdym razie objawy identyczne, jak opiał boncio. Możesz napisać, jak to w końcu zostało rozwiązane?
szuwar1975 28-06-2014, 11:54 Witam,
Mój Grand C-Max został kupiony w kwietniu 2012r. Do kwietnia 2014r wszystko było ok. Nie licząc skrzypienia uszczelek w drzwiach. Od kwietnia borykam się z usterką z którą nie może poradzić sobie drugie ASO. O objawach pisał boncio. Otóż pedał sprzęgła staje się miękki i zostaje w podłodze. Po kilkukrotnym naciśnięciu pedału praktycznie wraca do normy na kolejne kilka - kilkanaście kilometrów. Objaw występuje najczęściej podczas zjazdu z autostrady (ok 30km bez wciskania pedału sprzęgła) lub po dłuższym postoju. Podczas pierwszej wizyty w ASO na gwarancji została wymieniona sprężyna pedału sprzęgła oraz przewód do pompy sprzęgła. Ok 700km później objawy powracają. Jadę do ASO mówią, że może źle odpowietrzony układ. Odpowietrzają. Ok 500km później objawy powracają. ASO wymienia pompę sprzęgła psuje czujnik pedału sprzęgła. Zmiana ASO. Nowe ASO zmienia czujnik, odpowietrza układ. Ok 1000km później objawy powracają. ASO zmienia płyn hamulcowy, odpowietrza. 300km objawy powracają. Czy miał ktoś podobne przygody i znalazł rozwiązanie? Ja już tracę cierpliwość...
Bump: Dodam jeszcze, że silnik 1,6 Ecoboost 150KM i że płynu nie ubywa.
schraczek 28-06-2014, 12:52 I dalej będzie pukać, bo według moich informacji przy wspomaganiu elektrycznym tak jest. Podobnie jest w Fieście od 2008r.
Zmienili mi tą przekładnię i cisza :-) zobaczymy jak długo. Fabryczna wytrzymała 40kkm i zmieniona tez drugie 40kkm. Teraz mam trecią.
Przy okazji oddawania auta wyszło że jest nieszczelność w wydechu co go robili z miesiąc wcześniej. Masakra.
panerai_47 29-06-2014, 20:30 Mój c-max nie lubi deszczu. Przy intensywnych opadach, wyświetla mi sie kominukat o awarii silnika i jego wyłączeniu. Równoczesnie, zapajają sie kontrolki ABS, przebitej opony, ASR. Oczywiście spada moc mogę sie ledwo toczyć. Po zatrzymaniu samochodu i wyłączeniu silnika, zazwyczaj po 15 minutach od ustania opadów deszczu, awaria mija.
Byłem juz raz w ASO ale problemu nie znaleźli.
szafarek 29-06-2014, 20:43 Mój c-max nie lubi deszczu. Przy intensywnych opadach, wyświetla mi sie kominukat o awarii silnika i jego wyłączeniu. Równoczesnie, zapajają sie kontrolki ABS, przebitej opony, ASR. Oczywiście spada moc mogę sie ledwo toczyć. Po zatrzymaniu samochodu i wyłączeniu silnika, zazwyczaj po 15 minutach od ustania opadów deszczu, awaria mija.
Jeśli wyświetla komunikaty na zegarach to muszą być błędy w ECU.
Podłączyli w ASO pod kompa i żadnych błędów nie znaleźli ??? Nie wierzę ....
panerai_47 29-06-2014, 20:55 błedy w ECU były, tylko nie znależli gdzie ta woda sie dostaje i powoduje awarie
szafarek 29-06-2014, 21:00 błedy w ECU były, tylko nie znależli gdzie ta woda sie dostaje i powoduje awarie
No to dobrze ... tylko że patrząc na Twój profil odnoszę wrażenie że auto jest jeszcze na gwarancji. Walcz, bo za chwilę gwarancja się skończy a ty pozostaniesz z mega problemem.
Wtedy za każdą wizytę, naprawę będzie trzeba płacić ...
panerai_47 29-06-2014, 21:06 samochód nie ma jeszcze roku. w tygodniu znowu zostawie im samochód.
johnny_pl 30-06-2014, 09:31 Wracając do mojego problemu pseudo-awarią zabezpieczenia "dziecięcego". Otóż po kilku dniach, nagle jak gdyby nigdy nic, problem ustąpił. Po którymś z kolei włączeniu zapłonu, komunikat zniknął i przestał się już pokazywać.
Ciekawe na jak długo...
johnny_pl u mnie wyczyścili i nasmarowali zamek w drzwiach lewych (oczywiście tylnych ;)). Mówili, że był tam brud i stąd ten problem. Od tamtego czasu ani razu komunikat się nie pojawił, a blokada działa poprawnie.
Pedał sprzegła działa mi tak samo od czasu kiedy to zauważyłem, ma minimalne opóźnienie powrotu. Na codzień jest to niezauważalne, bo żona nie zauważyła żadnej różnicy, a ja jej nie poczułem jak prowadziła ;)
A u mnie zaczął trzeszczeć fotel kierowcy... :( A grubaskiem nie jestem.
Wracając do mojego problemu pseudo-awarią zabezpieczenia "dziecięcego". Otóż po kilku dniach, nagle jak gdyby nigdy nic, problem ustąpił. Po którymś z kolei włączeniu zapłonu, komunikat zniknął i przestał się już pokazywać.
Ciekawe na jak długo...
U mnie było identycznie. Tak jak się nagle pojawiło tak samo znikło. Ale błąd do kasowania był...
szuwar1975 02-07-2014, 11:57 Jak pisałem wcześniej pedał sprzęgła ponownie w podłodze. Samochód w ASO. Inżynierowie forda zdiagnozowali ponowną awarię pompy sprzęgła. Ciekawe czy padła nowa pompa (ok 1500 km), czy poprzednia nie została zmieniona. Jutro odbieram auto i już się boję na jak długo usterka zostanie zlikwidowana...
schraczek 04-07-2014, 12:17 Dziś miałem przyjemność złapać kapcia na autostradzie. System kontroli ciśnienia nawet się nie odezwał. Za to po założeniu dojazdówki i ruszeniu pięknie mnie poinformował, że coś nie tak :p
A u mnie zaczął trzeszczeć fotel kierowcy... :( A grubaskiem nie jestem.
U mnie lekkie trzeszczenia słychać od nowości i w sumie nie wiem czy to jest podstawa do zgłoszenia gwarancyjnego...
wieslawsw 16-08-2014, 20:50 Elektryka podnoszenia szyb.
Czy ktoś z Was miał może taki przypadek:
"z drzwi kierowcy" działają wszystkie szyby, natomiast szyby pasażera za kierowcą nie można uruchomić "z drzwi pasażera" - dopóki kierowca tego nie zrobi pierwszy raz (po uruchomieniu silnika), później już "drzwi pasażera" działają.
Tego nie miałem jeszcze w żadnym aucie ?!
Wieslaw a nie masz włączonej blokady elektrycznej? Albo ona szwankuje.
marcin.jaro 29-11-2014, 20:50 C-max 1,6Tdci 115KM rocznik 2012 mojego ojca.
Na przeglądzie gwarancyjnym przy przebiegu 20 tkm zgłaszane popiskiwanie w okolicach paska wielorowkowego/rozrządu. Serwis oczywiście nic nie słyszy.
Po gwarancji przy okazji samodzielnej wymiany oleju i filtrów (przebieg 39 tkm) kupiliśmy napinacz paska wielorowkowego aby go wymienić jako przypuszczalnie winnego popiskiwania.
Po rozpięciu napędu paska pomocniczego piszczenie nie ustąpiło.
Okazało się, że urwała się wewnętrzna blacha ograniczająca przesuw poprzeczny paska rozrządu na kole zębatym wału korbowego.
Blacha ta ocierała o blok silnika. Cały rozrząd upierniczony opiłkami metalu. Wymieniliśmy komplet z czego na moje oko konieczna byłą wymiana paska (powbijane w gumę opiłki) oraz rolka prowadząca (nie napinająca) która pewnie na skutek przesunięcia poprzecznego paska pracowała bliżej krawędzi i łożysko wyraźnie grzechotało.
Strach pomyśleć co by się stało gdybyśmy w porę nie zajrzeli do rozrządu.
Koło zębate wału korbowego kupiliśmy oryginalne bo jak się dowiedzieliśmy po numerze VIN były jakieś zmiany w trakcie produkcji i na oko wyglądało inaczej niż uszkodzone (akcja serwisowa?)
Opisałem problem w formularzu na stronie Forda ale nawet nie raczyli odpowiedzieć.
Karwos00 29-11-2014, 21:58 Z tego co zauważyłem odpisują czasami po tygodniu.
marcin.jaro 29-11-2014, 22:00 Od mojej informacji minęło już 3 tygodnie i nic :(
Facebook, mail, pełna dokumetacja? Tak zrobiłeś?
Trzy tygodnie temu podczas przeglądu na 80 tyś zgłosiłem terkotanie podczas przyspieszania przy włączonej klimatyzacji. Podejrzewam sprzęgło klimatyzacji ale z racji że zdarza się to sporadycznie, oczywiście podczas przeglądu nie zostało to zdiagnozowane. I tu pytanie czy u kogoś też występuje taki efekt?
Serwis natomiast wykrył uszkodzenie wentylatora chłodnicy i klimatyzacji (nie załączał się ) oraz rdzę na klapie bagażnika. Wymieniono cały moduł, a po wyjeździe z serwisu padł również klakson. Na szczęście auto jeszcze na gwarancji ale oczekiwanie na wymianę modułu wentylatora 6 dni - porażka :(.
185000km wymiana przednich amortyzatorów firma KYB, lecz jeszcze dobrze nie wyjechałem z serwisu a już nowy amortyzator jest do wymiany, bo tłucze na nierównościach, kontaktowałem się z serwisem i nawet już to sprawdzali, czekam na wymianę gwarancyjną :-)
nie ten temat, chyba, że Twój C-Max to model po 2010 roku...
zgadza się nie zauważyłem że to rocznik 2010 :-) a mój 2005. pomyliłem się...
...oraz rdzę na klapie bagażnika...
A rdza to dokładnie w którym miejscu?
Tak odnośnie rdzy na rantach klapy, to zimą uważajcie i przed zamknięciem klapy oczyśćcie z lodu i klapę i górną część zderzaka. Takie klapnięcie po bryłkach lodu to murowane odpryski lakieru na rancie. A ruda tylko na to czeka 8)
marcin.jaro 01-12-2014, 21:17 Facebook, mail, pełna dokumetacja? Tak zrobiłeś?
Opisałem tylko szczegółowo w formularzu na stronie mój przypadek.
Mam jednak zdemontowane części i wykonanie dokumentacji fotograficznej nie stanowi problemu.
A rdza to dokładnie w którym miejscu?
Na pasie blachy pod szybą wyszły dwa purchle.
jeszcze dobrze nie wyjechałem z serwisu a już nowy amortyzator jest do wymiany, bo tłucze na nierównościach
Nie tylko amory tłuką na nierównościach kolego.
Nie tylko amory tłuką na nierównościach kolego.
u mnie akurat odezwał się nowy amortyzator. po wymianie cisza i spokój. Pozdrawiam
Witam,
U mnie ostatnio wchodząc w koniczynki ujawniła się opcja % jazda na zimnym silniku (72%). Raczej wcześniej tego nie miałem. Z usterek które się pojawiły wymieniali uszczelniacz półosi prawej w ramach gwarancji (przebieg 14tys. km)
zbigi07 nie miałeś, bo było ciepło i silnik nagrzewał się w określonym czasie do własciwej temperatury. Teraz trwa to dłużej (stąd ten %), a przy -20 może wcale nie osiągnąć temp. optymalnej. Miałem już 100% jak były mrozy 2 lata temu :)
Uszczelniacza jak widać nadal nie poprawili...
W benzynie jazda na niedogrzanym silniku?
Tej zimy, która wygląda jak wiosna?
Kolega z Suwałk?
Mi się w Dieselu to pojawiało przy mrozach ok. -10 i zimniej, teraz, przynajmniej w KRK takich warunków nie ma.
Jak długie trasy robisz?
miras2014 25-01-2015, 19:34 witam was
ja mam jedno pytanie przy włączonym nawiewie jak wyłączam silnik to mi się włącza wentylator lub jest włączony i po chwili się wyłącza
przy wyłączonym nawiewie wszystko ok
coś mi synek namieszał czy to tak jest
Witam,
Z usterek które się pojawiły wymieniali uszczelniacz półosi prawej w ramach gwarancji (przebieg 14tys. km)
U mnie też wymieniali na gwarancji uszczelniacz półosi prawej,
teraz widze, że lewy uszczelniacz tez sie poci
Zastanawiam się, czy wymieniać od razu ?
po drugie, czy istnieje jakaś nowsza-lepsza wersja tego uszczelniacza ?
Kolego "wrzoch" dziennie pokonuję strasznie wielkie dystanse ok. 6km :-) Także trudno mówić o dogrzaniu silnika nawet benzynowego mimo, że temperatury tej zimy wahają się w okolicach (-5;--> +5*C).
zbigi07 no to nie ma szans się nagrzać :) U mnie 90 stopni silnik osiąga po 8 do 10 km jazdy, gdy temperatura jest w okolicach 0, a startuje z garażu gdzie jest +12. A jeśli jeszcze jest to jazda od świateł do świateł to dużo wolniej się silnik nagrzewa. Pomaga wyłączenie ogrzewania wnętrza :P
Mam tez problem z wysuwajaca sie gabka przy przedniej szybie ,pierwszym razem po paru miesiacach po odebraniu z salonu wiec niebyko problemu z naprawa teraz juz jest po gwarancji i znowu wychodzi.Prubowal juz ktos sam to naprawic ????
Bump: Niedawno zmienialem zarowki oswietlenia tablicy rejestracyjnej na ledowe i niewiem teraz czy to wada konstrukcyjna ? czy to tylko wystapilo umnie ?
:
Gąbka u mnie żadna nie wychodzi.
Oprawki chyba w każdym Fordzie są takie "przypalone", jeśli o to Ci chodzi. Za to u mnie długość kabelków do prawej żarówki rejestracji jest bardzo mała, tak że ledwo da się ją wymienić.
A z usterek, to przetał mi się mieszek od przodu lewarka :( i tradycyjnie już problemy z aku start/stop.
schraczek 25-03-2015, 13:20 Za to u mnie długość kabelków do prawej żarówki rejestracji jest bardzo mała
Też to miałem, ale jak wyjąłem lewą to sie kabekli poluzowały i problem zniknał ;)
Karwos00 26-03-2015, 14:54 2012 i spalone żarówki ?? Co to dzisiaj za badziew robią. Nawet w Suzuki już 8 rok idzie i żadna żarówka nie wymieniana.
Karwos00 a kto napisał o spalonych? Wymiana na LEDy.
Karwos00 26-03-2015, 16:52 A to sorry - bo już myślałem że to awaria.
Zgadza sie chodzilo mi o te przypalone oprawki.
panerai_47 16-04-2015, 16:19 Mój c-max nie lubi deszczu. Przy intensywnych opadach, wyświetla mi sie kominukat o awarii silnika i jego wyłączeniu. Równoczesnie, zapajają sie kontrolki ABS, przebitej opony, ASR. Oczywiście spada moc mogę sie ledwo toczyć. Po zatrzymaniu samochodu i wyłączeniu silnika, zazwyczaj po 15 minutach od ustania opadów deszczu, awaria mija.
naprawione, wymiana 2 wiązkek elektrycznych pod maską silnika.
oststnio po 1,5 roku padł mi aku, wymiana na gwarancji. klocki hamulcowe wymienione po raz pierwszy po 120 tys. km.
ale pojawił się kolejny problem, samochód zaczął dużo palić. dzisiaj przejechałem 230 km, a spaliłem prawie pół baku. jadac swoim rytmem, zazwyczaj poł baku mi wystarcza na 400 km. generalnie mam odczucia, ze samochód jest słabszy, gorzej przyspiesza, przy 120 km/h na 6 biegu jak wciskam gaz do dechy ledwo jedzie, wcześniej od razy przyspieszał, dziwny dźwięk silnika. Żadnej informacji o awarii. jestem umówiony w czwartek na diagnostykę.
schraczek 21-04-2015, 11:28 Panowie,
gdzie w naszym C-Max'ie jest filtr paliwa (EB) ??
przy zbiorniku paliwa , przy wlewie od spodu
Witam.
Mam problem, który pojawił się po wymianie oleju i filtra oleju. Pojawił się komunikat o treści " Awaria silnika. Natychmiast serwis" Co może być przyczyną i jak poważny jest to komunikat. Proszę o pomoc.
2.0 tdci 2011r c-mac grand
Zanim udałem się do serwisu "zajrzałem pod machę". Sprawdziłem kabelki, wtyczki i okazało się, że jedna wtyczka była luźna. Musiała zostać wypięta przy dojściu do filtra. Brakowało dosłownie "kliknięcia", aby wszystko zostało połączone i wróciło do normy. Wszystko jest OK.
lamertom 23-08-2015, 12:32 A z usterek, to przetał mi się mieszek od przodu lewarka :( i tradycyjnie już problemy z aku start/stop.
U mnie to samo, auto ma 18 miesięcy. Zobaczę czy wymienią mi w ramach gwarancji. Gdy coś takiego stało mi się w Renault Kangoo II >2010, wymienili bez słowa dyskusji - aż byłem zaskoczony;-)
Pozdrawiam.
--
lamertom
U mnie czasami pika w trakcie jazdy sygnalizator niezapięcia pasów kierowcy (mimo oczywiście zapiętych pasów). Wczoraj był bardzo nachalny, ale zauważyłem że przy robieniu ciasnych zakrętów czasami piknie raz.
Ustrojstwo przestało się włączać jak przed zapaleniem silnika zapiąłem się w pas - gdy jest odwrotnie (najpierw silnik, potem pas) to bywa różnie.
Przebieg 188 000 km.
schraczek 16-03-2016, 10:06 Nic sie u nikogo nie psuje...:619:
Ja własnie jestem po wymianie lambdy (156kkm). 850PLN- ASO
Rolka do tylnych drzwi też do wymiany - czekam na części.
Nic sie u nikogo nie psuje...:619:
Ja własnie jestem po wymianie lambdy (156kkm). 850PLN- ASO
Rolka do tylnych drzwi też do wymiany - czekam na części.
Schraczek, czy mógłbyś napisać jakie objawy miałeś w związku z awarią lambdy? Ja od ok trzech miesięcy mam dziwne objawy, tzn. zapala mi się lampka check engine to znów gaśnie i tak w kółko. Byłem w ASO ale tam zdiagnozowali mi tylko problem z ciśnieniem paliwa i wg nich musiałoby się coś bardziej zepsuć żeby zostało to wykazane w błędach. Dodam, że nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów w pracy silnika. Wszystko działa jak należy tylko ta kontrolka się zapala... Może właśnie jest to związane z lambdą?
schraczek 17-03-2016, 09:46 Wszystko działa jak należy tylko ta kontrolka się zapala
U mnie dokładnie tak było. Żadnych objawów. Czy ich diagnoza była prawidłowa się okaże... Wymiana była wczoraj wiec muszę trochę pojeździć.
Jakby co to warto zmienić sondę - szkoda katalizatora.
Marcin Akwa. 20-04-2016, 19:16 Witam.
Noszę się z zamiarem kupna nowego C-MAXa. Myślałem o silniku benzynowym EcoBoost tylko ciężko znaleźć opinie ludzi którzy użytkują go dłuższy czas. Jak wygląda z jego awaryjnością? Które silniki należy omijać szerokim łukiem? Może lepiej w ogóle odpuścić benzynę i brać diesla?
Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
Marcin Akwa. 21-04-2016, 08:32 Gdzie szukać opinii? Ktoś może coś doradzić, czym kierować się przy zakupie?
schraczek 21-04-2016, 09:00 Noszę się z zamiarem kupna nowego C-MAXa. Myślałem o silniku benzynowym EcoBoost tylko ciężko znaleźć opinie ludzi którzy użytkują go dłuższy czas.
Moim zdaniem jest tu całkiem sporo opini o EB tylko trzeba czytać i czytać. Jak mi zaświtał pomysł na zakup forda to rok siedziałem na forum dzień i noc :one:
Do c-maxa bierz 1.5 EB, dbaj o niego i będzie ok. Jesli chodzi o awaryjność to są w mojej ocenie bardziej awaryjne podzespoły niż silnik.
Marcin Akwa. 21-04-2016, 09:10 Wiem wiem, że to jest dobry sposób ale ostatnio czasu mało, a wcześniej skupiłem się na citroenie c 4 picasso i sporo czasu poświęciłem na sprawdzanie. Picasso zachęca wyposażeniem i cena tylko pytanie co jest trwalsze ford czy citroën
schraczek 21-04-2016, 09:21 Jak nie poczytasz to nikt Ci własnej opini i wniosków nie wyłoży. Jeśli chodzi o przebieg to jestem chyba w pierwszej piątce na forum (jest taki wątek "przebiegi naszych ecoboostów"). Przez 3 lata byłem częstym gościem w serwisie od drobnych napraw po poważne. Cześć z tych wizyt to zwykła niekompetencja ASO. Wcześniej zrobiłem Octavią 260kkm i nie miałem żadnych problemów mimo to ten Ford ma coś w sobie...
Trochę zależy od szczęścia, a EB to fajny silnik.
Marcin Akwa. 21-04-2016, 09:28 Możesz podać link do tego wątku bo korzystam z telefonu i trudno to odszukać
Wcześniej zrobiłem Octavią 260kkm i nie miałem żadnych problemów mimo to ten Ford ma coś w sobie...
Dobra puenta. jak będę pisał książkę o paradoksach życia, to skorzystam. :-)
schraczek 21-04-2016, 09:31 http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2581594#post2581594
Cmax 1,6 150KM rozczarowuje trochę zużyciem paliwa, liczyłem na mniej. Miasto prawie 10, autostrada ok. 8,5 trasa ok. 7. Szału nie ma, choć znajoma scenikiem 2 litrowym osiąga 12 w mieście więc może jednak ecoboost jest oszczędny. Zrobiłem 50 kkm w 4 lata i bez problemu odpukać.
Jak ktoś ma węża w kieszeni to jednak nad dieslem bym się zastanowił, jeżdżę dużo focusem mk3 1,6 115KM. 45 kkm w rok bez problemu. Spalanie 6-6.5 na autostradzie, trasa potrafi zejść do 4,5. Silnik PSA sprawdzony, daje radę.
Dodam jeszcze, kumpel ma identycznego Focusa z silnikiem 1,0 ecoboost 125km. Miałem okazję pojeździć trochę - silnik zadziwiająco żwawy, przyspieszenie i elastyczność zbliżona do diesla 115km, trochę może gorzej. Pomimo 3 cylindrów kultura pracy silnika b.dobra żeby nie powiedzieć rewelacyjna . 30 kkm pokonane bez problemu, spalanie ok 1-1,5 l więcej niż mój diesel. Silnik w moim odczuciu wart uwagi tylko nie wiem jak sprawuje się w większym od Focusa Cmax'ie.
Stasiu47 23-04-2016, 20:18 Cmax 1,6 150KM rozczarowuje trochę zużyciem paliwa, liczyłem na mniej.
Ja też. Zużycie paliwa to był jeden z głównych powodów wybrania c-max, a oferowano mi w tym czasie (listopad '11) nawet taniej bo poniżej 70 tys.zł ix35 1,6 chyba 125 KM jednak wybrałem droższego forda. Ciągle wkurza mnie, że tyle pali i nie chodzi i kasę bo jeżdżę naprawdę mało, tylko ta świadomość, że osiągane wyniki nijak mają się to tego co obiecywano. I tyle mogę powiedzieć złego o tym silniku, bo jeździ się przyjemnie, a kiedy jest się w potrzebie samochodzik nie daje się prosić i zbiera się jak przystało na 150 koni z turbo i boost
Cmax 1,6 150KM rozczarowuje trochę zużyciem paliwa, liczyłem na mniej. Miasto prawie 10, autostrada ok. 8,5 trasa ok. 7. Szału nie ma,
No to masz spalanie jak w 2L duratecu z lepszymi parametrami, to źle? Auto swoje waży a i też większa jest powierzchnia czołowa niż np: w Focusie
Niektórzy to chceliby widzieć takie jak w katalogu, a to wiadomo jest nierealne. Do 100km/h nie ma dużej różnicy do Focusa, ale powyżej jest już spora.
Mnie na autostradzie pali między 9,2, a 9,8l, trasa to tak raczej pod 8,5, a miasto hmm nie wiem, bo nie jeżdżę prawie wcale :) Ale kilka razy po wyzerowaniu spalania max mi chyba wyszło 11 :) Moje podmiejskie dojazdy do pracy to między 7,7, a 8,5 i uważam to za bardzo dobry wynik, bo 96-konną Fiestą miałem 7,5l, a osiągi duuużo słabsze.
schraczek 26-04-2016, 14:16 Auto swoje waży a i też większa jest powierzchnia czołowa niż np: w Focusie
Te dane katalogowe można między ksiązki włożyć. Dotyczy też masy własnej. Już gdzieś tu pisałem, że wjechałem moim grandem na wagę. Tak o bez zbędnego sprzątania, ale też bez jakiegoś bagażu. Normalny zestaw Ja, 2 foteliki itp. Jeśli mnie pamięć nie myli to pokazało równo 1700 kg. I żeby nie było ja=80 ;)
I jak tu osiągnąć spalanie producenta...?
Coś chyba źle pamiętasz, bo katalog podaje 1496 ;) Pisałeś o 1700, więc +200kg.
Ja się mieszczę w spalaniu miejskim... na trasie ;)
schraczek 27-04-2016, 07:55 Coś chyba źle pamiętasz
Dzieki, coś nie ogarniam ostatnio swojej głowy, a może to zbliżające się urodziny i granica rubikon-u ;)
Może ta waga zawyżała, bo aż o taką wartość, to raczej przekłamania, by nie było.
Choć patrząc na podawane spalanie, to kto wie ;-)
Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka
Podczas badania w aso, urządzenie sprawdzające amortyzatory podało też wagę - sporo ponad 1600, nie pamiętam ile. Bagażnik pusty. Kierowca < 80kg.
schraczek 27-04-2016, 19:02 No czyli inżynierowie forda podczas ważenia napełniają wnętrze auta helem.
Albo ważą wersję całkowicie bez wyposażenia, same blachy i szyby ;)
A co najzabawniejsze, to w dowodzie waga jest jeszcze mniejsza.
U mnie w dowodzie zgadza się z tą podawaną przez Ford w cenniku C-Max.
Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka
schraczek 28-06-2016, 10:35 Ktoś sie orientuje albo pamięta jakie ciśnienie sprężania powinien mieć 1.6EB ?
Temat o usterkach C-Max'a to zaledwie 24 strony w ciągu 4 lat, pozwala to przypuszczać, że jest to samochód niemal całkowicie bezproblemowy :) Chociaż niektóre opisywane tu przypadłości wystąpiły niepokojąco wcześnie i były dość upierdliwe...
Mnie interesuje jedna rzecz (nie chcę zakładać osobnego wątku) - jak sprawują się przesuwane drzwi w Grand C-Max po 4 -5 latach użytkowania? Czy mechanizm działa tak samo "przyjemnie" jak w nowym aucie, czy niekoniecznie? Biję się z myślami, czy jako następcę mojego Focusa wybrać Mondeo, a może właśnie "Granda", albo... VW Tourana (nowy model też mi się - nie ukrywam - podoba).
Dzięki za opinie i pozdrawiam
Stefan
schraczek 17-07-2016, 19:54 Ja z drzwiami nie miałem i nie mam żadnego problemu. Dzieci są bezlitosne i traktują je nierzadko jak klapę od śmietnika. Czym mocniej tym lepiej.
Co prawda wymieniałem rolkę w jednych ale to po wymianie drzwi w ramach naprawy blacharskiej ( cos nie tak było od początku).
Ja mam bardzo pylistą polną drogę do domu. Po 3 latach lewe drzwi przesuwne zaczęły się zacinać. Naprawiłem sam czyszcząc dokładnie tylną rolkę i jej prowadnicę z kurzu. Poza tym bez uwag.
Dzięki za odpowiedzi odnośnie drzwi, jak widać nie taki diabeł straszny :)
Teraz jeszcze muszę się jakoś przekonać do wyglądu tylnej części Grand'a, bo nie ukrywam, że jest trochę "dziwna" :)
Pzdr
schraczek 20-07-2016, 14:41 Jest inna to fakt, ale buda, drzwi bardzo praktyczna. Polecam. Mam 170 tys przejechane i 4 dzieciaków :)
No i rozstaw osi większy w porównaniu do zwykłeco C-Max'a
Jest inna to fakt, ale buda, drzwi bardzo praktyczna. Polecam. Mam 170 tys przejechane i 4 dzieciaków :)
No i rozstaw osi większy w porównaniu do zwykłeco C-Max'a
Właśnie rozstaw osi i większy bagażnik skłaniają mnie do Granda.
A jak oceniasz wnętrze po tym przebiegu (w sensie plastiki, ich wygląd, spasowanie, skrzypienia, itp.)?
Pzdr
schraczek 20-07-2016, 20:31 Nic się nie dzieje z wnętrzem. Co do bagażnika to wiele się nie różni wielkością. Rozstaw osi wpływa na odległość miedzy 1 a 2 rzędem siedzeń.
Nic się nie dzieje z wnętrzem. Co do bagażnika to wiele się nie różni wielkością. Rozstaw osi wpływa na odległość miedzy 1 a 2 rzędem siedzeń.
Wg danych technicznych Grand ma większy bagażnik o ok. 130 l., przy czym to zależy czy porównujemy wersję z kołem zapasowym czy bez. No i oczywiście przy założeniu, że Grand jest 5-miejscowy - a taki akurat mnie interesuje.
Jako konkurencję rozpatruję jeszcze VW Tourana (który bardziej mi się podoba z wyglądu), natomiast z VW, jak wiadomo, bywa różnie... Niby świetnie wypada w testach i porównaniach, ale jak się potem poczyta fora internetowe, to w codziennej eksploatacji już tak różowo nie jest. Ford oczywiście też nie należy to "świętych", ale wydaje mi się, że trapią go problemy mniejszego kalibru niż w przypadku VW.
Po wakacjach muszę zrobić jakieś porównanie "na żywo", pojeździć po salonach, odbyć jazdy próbne, itp. Tak czy inaczej - dzięki za odpowiedzi.
Pzdr
Nic się nie dzieje z wnętrzem. Co do bagażnika to wiele się nie różni wielkością. Rozstaw osi wpływa na odległość miedzy 1 a 2 rzędem siedzeń.
A Grand nie ma przesuwanej tylnych foteli? To nie pozwala zwiększyć pojemność bagażnika ponad poziom zwykłego C-maxa?
schraczek 21-07-2016, 06:47 A Grand nie ma przesuwanej tylnych foteli?
Ma. Wtedy można trochę zyskać kosztem wnętrza.
Bump: odbyć jazdy próbne
Bez tego ani rusz. Ja po pierwsych jazdach próbnych i wstępnej selekcji brałem auto na weekend (wynajem). Wg mnie dopiero podczas normalnych codziennych zajęć można dobrze wyczuć autko i ocenić jego specyfikę. Nawet 30 min jazdy próbnej z handlowcem z salonu tego nie da.
Mam następujące pytanko?
Czy zacina sie wam otwieranie tylnej klapy bagażnika ?
Mnie od czasu do czasu tak i rozebrałem już na tę okoliczność styk klamko ( czysty piękny łapie sto na sto) zamek również ale zaobserwowałem małe zaśniedzenie w wtyczce - przekonserwowałem i myślałem ,ze OK .A tu zawsze jak jest potrzeba to odmówi posłuszeństwa .
Pomag przejechanie się po wertepach albo po polocjancie i po naciśnięciu klamki otwiera się odrazu jak gdyby nigdy nic
|
|