Witam,
Od zimy mam taki problem. Gdy daje samochód na jałowy bieg to tak po 1-2 minutach słyszę charakterystyczne falowanie obrotów (wskazówka obrotomierza drga). Początkowo myślałem że to silnik krokowy. Niestety po wyczyszczeniu nadal mam to samo. Świece zmieniałem około 8 tys km temu. Moje pytanie brzmi. Czy dysponuje ktoś może komputerem na terenie Wrocławia i za jakąś niewielką cenę sprawdzi mi błędy na komputerze? Wiem że w ASO na Bardzkiej za samo sczytanie błędów chcą 100 zł.
Mam Elm327 i jak chcesz to podjedź na bielany to za darmo Ci podłączę.
kacperix
13-11-2012, 12:19
Witam,
masz może jeszcze ten tester diagnostyczny?
mam problem z kaczką dziewczyny 1.3 gdyż gasnie przy dojeżdzaniu do swiateł,
czyscilem a także podmieniałem krokowca, mierzyłem sondę sprawdzałem wszelkie styki i nadal to samo, chciałbym się podłączyć pod kompa jeśli to jest mozliwe za przysłowiowe "piwko" powiedz mi czy jest taka szansa.
z góry dzięki i pozdrawiam
u mnie w mondku bylo to samo, było to spowodowane zbyt starym oprogramowaniem, po wgraniu nowego jest ok
bartstep
04-12-2012, 09:42
Nie wgrywaj nowego oprogramowania... Sprawa jest prosta i banalna. Standardowa niedoroba w silnikach ZETEC. Masz zle podlaczona mase silnika i stad megailosc falszywych odczytow kompa (bez wywalenia bledow na kompie).
mam ten san kłopot.
bartstep - muszę to sprawdzić. Jak jest jak mówisz to z góry wielkie dzięki
bartstep
13-12-2012, 09:09
Juz to gdzies opisywalem, ale niech tam... jeszcze raz:
1. Otworz klape silnika
2. stojac z przodu samochodu twarza do silnika, mniej wiecej po srodku i z tylu bloku silnika jest kabel masowy przykrecony do bloku silnika.
3. material z jakiego wykonana jest sruba i koncowka konektorowa to dno i wodorosty.
4. odkrec to (oczywiscie na odlaczonym aku. Jak odkrecisz kleme "-" z aku wlacz swiatla, a raczej zamknij ten obwod! WAZNE) i wyczysc bardzo drobnym papierem sciernym (koncowke konektorowa, srube i blok silnika w tych okolicach)
5. kup w sklepie elektronicznym preparat kontakt-S (albo inny o tym samym dzialaniu)
6. spryskaj wszystkie ww. elementy i chwile poczekaj.
7. mozesz teraz to splukac preparatem kontakt-U (ale nie jest to konieczne)
8. skrec to wszystko razem ze soba
9. zabezpiecz przed dostawaniem sie wilgoci (np. wazelina techniczna, ale bez przesady)
10. podlacz aku
11. uruchom silnik i niech pracuje na wolnych obrotach 3-4 minuty (wazne)
12. wylacz silnik
13. poskladaj narzedzia, zrob porzadek, umyj sie...
14. wsiadaj do samochodu, uruchom auto i pojedz w trase. Conajmniej 15 km w swoim stylu.
15. OPERATION DONE!
witam wszystkich mam problem z mondeo mk 2 1.8 benzyna.Na jalowym biegu obroty skacza od 400 do 1200 a po podlaczeniu kompa pokazuja sie bledy:P1131-zbyt bogzta mieszanka i PO171-sonda lambda.Moje pytanie czy jak skasuje bledy to bedzie juz o czy co trzeba zrobic? pozdrawiam paflef
Bump: --------------------------------------------------------------------------------
witam wszystkich mam problem z mondeo mk 2 1.8 benzyna.Na jalowym biegu obroty skacza od 400 do 1200 a po podlaczeniu kompa pokazuja sie bledy P1131-zbyt bogzta mieszanka i PO171-sonda lambda.Moje pytanie czy jak skasuje bledy to bedzie juz ok czy co trzeba zrobic? pozdrawiam paflef
Nie będzie ok. Auto trzeba naprawić....
czyli moglbys mi kolego powiedziec dokladnie co musze zrobic?pozdrawiam
czyli moglbys mi kolego powiedziec dokladnie co musze zrobic?pozdrawiam
Wstawić auto do warsztatu- kolego piszesz przede wszystkim w strefie dolnośląskiej a jesteś z zach.pom....i tam jak już to pytaj- a najlepiej w dziale Mondeo:)