Zobacz pełną wersję : Wbudowany fotoradar w Fordzie Focusie

xander!
06-06-2012, 16:22
Witajcie :)

Dzisiaj przez przypadek zauważyłem w Chorzowie fotoradiowóz Focus MK2 szary nr. rej SK..... mijał mnie na rondzie i troszkę mnie to zaskoczyło nie wiedziałem, że takie ustrojstwa się kręcą u nas po okolicy.

Ktoś coś wie więcej na ten temat ?
Jak to jest w świetle nowych przepisów czy on się ustawia tylko w miejscu oznakowanego pomiaru tak jak trójnogi ze straży miejskiej czy może sobie stać zaparkowany gdzieś z boku i "polować".

Na początku pomyślałem sobie ale ktoś głupie światła dzienne sobie zamontował.. a tu niespodzianka.

Nie zdążyłem zrobić zdjęcia ale Sosnowiecka Octavia wygląda tak http://images47.fotosik.pl/210/c8b852ae4eecb34emed.jpg

Ciekaw jestem czy to testy czy już można się nich nadziać ;)

hirotaro
06-06-2012, 20:54
uuu grube zabawki mają, jak tylko będę miał okazje zapytam znajomego jest niebieskim w głównej w Katowicach

Snajper_881
07-06-2012, 20:04
Wożą się nieroby widzę...

Errata
07-06-2012, 20:41
Na Euro im kupili.Po Euro braknie na paliwo, a potem zabiorą to do stolicy na A2.

xander!
07-06-2012, 20:51
Na autostradzie to wielkich łowów nie będzie miał chyba, że będą parkować na miejscach odpoczynku i robić zdjęcia :)

xander!
06-09-2012, 20:17
http://www.motofakty.pl/artykul/nieoznakowane-radiowozy-itd-juz-od-wrzesnia.html?itd4&zdjecie=6

Od września Focusy MK3 z video będą szaleć na naszych drogach..

Cóż trzeba coraz bardziej uważać jak już po Chorzowie videoradary śmigają a o DTŚ nie już nie wspominam nawet..

aciol
28-09-2012, 20:39
Czytam i się dziwię... a dlaczego? Myślałem że tak już w większości miast jest, ja akurat z Rudy Śląskiej i tu od kilku lat kręci się Focus z "miejskiej" i foty pstryka.
Sam nawet miałem (nie)przyjemność podczas wymijania być fotografowany a później wzywany:/

kicaj
29-09-2012, 06:39
z tego co pamietam to oni moga w trakcie jazdy i foty i predkosc zarowno dla jadacych w tym samym kierunku jak i z przeciwka.

Neea
21-10-2012, 12:07
Czytam i się dziwię... a dlaczego? Myślałem że tak już w większości miast jest, ja akurat z Rudy Śląskiej i tu od kilku lat kręci się Focus z "miejskiej" i foty pstryka.
Sam nawet miałem (nie)przyjemność podczas wymijania być fotografowany a później wzywany:/

A możesz coś więcej na temat tego focusa powiedzieć? kolor tablice....

xander!
21-10-2012, 17:44
Granatowy kombi tablice SL 285.. ma pomarańczowy pasek z boku.

A jak jesteśmy w temacie Fordów, które niekoniecznie darzymy sympatią to z jakiś czas o ile nie już (nie słyszałem jeszcze nic). Będzie można się natknąć m. in. na nowe Mondeo i Focusy auta już są w Katowicach.

Snajper_881
22-10-2012, 20:05
To dobrze, bo ja ich podziwiam (choć nie lubię) za pościgi Vectrą,Insignią i wszelkim innym wynalazkiem z pod znaku OPLA który znany ze swego prowadzenia dostarcza dużej dawki adrenaliny gdy wchodzisz w zakręt z dużą prędkością. Prawie jak komandos, nigdy nie wiesz czy wyjdziesz z tego łuku przodem, tyłem, bokiem czy w kawałkach... :)
Ford może żaden prestiż ale nie można im nic zarzucić jeśli chodzi o prowadzenie, poza tym zdecydowanie lepsze auto niż Opel...

kicaj
23-10-2012, 08:29
Ford może żaden prestiż ale nie można im nic zarzucić jeśli chodzi o prowadzenie, poza tym zdecydowanie lepsze auto niż Opel...
no nie wiem... ;)
fakt focus, mondeo prowadzi się lepiej niż zafira (zawieszenie i uklad kierowniczy) ale nie wiem czy Ford to lepsze auto niż Opel...
powiedziałbym że na tym samym poziomie ale różniące się...
na pewno koszt standardowego utrzymania Forda jest większy niż Opla...

a tak nawiasem mówiąc - piszesz o pojazdach przystosowanych do pracy w Policji, a nie o wersjach sprzedawanych w polskich salonach. Nie wiem czy wiesz, ale Opel ma takie specjalne pojazdy w ofercie w niektórych krajach. Lepsze zawieszenie, lepsze hamulce, podrasowany silnik...

Pindsvin
23-10-2012, 09:00
"Umożliwia ono sfotografowanie pojazdów oddalających się lub zbliżających w zakresie prędkości od 5 do 250 km/h."

Czyli wystarczy polecieć powyżej 250 :D

kicaj
23-10-2012, 11:17
"Umożliwia ono sfotografowanie pojazdów oddalających się lub zbliżających w zakresie prędkości od 5 do 250 km/h."

Czyli wystarczy polecieć powyżej 250 :D

ile aut w Polsce jest w stanie osiągnąć takie prędkości w normalnych warunkach drogowych?

przypomniała mi się sytuacja spod świateł - jechałem do pracy:
Teren zabudowany, stoję na czerwonym, jako pierwsze auto stoi jakieś Porsche cabrio. Kierowca chciał zaszaleć, zaszpanować - wyskoczył na zielonym spod świateł, 100m dalej policja z radarem laserowym zgarnęła go za szybką jazdę ;)
nie ma co szpanować bo można się nadziać ;)

Pindsvin
23-10-2012, 23:45
W sumie jadąc ostatnio A2, na ekranach przy niektórych odcinkach widniał napis "brak ograniczeń dla pojazdów do 3,5t". Mam rozumieć że tyczyło się to ograniczeń prędkości?

szejk78
09-01-2013, 19:13
A to czytaliście: Radiowozy ITD nielegalne? Nie powinny dostać przeglądu! http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/bezpieczenstwo/news/radiowozy-itd-nielegalne-nie-powinny-dostac-przegladu,1879501,324

kicaj
10-01-2013, 08:40
no chyba nie do końca...
to nie są światła przeciwmgielne tylko dodatkowe światła służące do doświetlania zdjęcia, jak dobrze rozumiem to co napisali.
w takim przypadku o ile te światła nie są właczone w normalny obwód elektryczny świateł samochodowych przednich, a jedynie pod kamerę to nie ma sie do czego przyczepić.
czyt. jak nie mogą używać ich jako p.mgłowych czy dziennych, bo nie ma jak fizycznie je włączyć to mogą być. Natomiast rodzi sie pytanie czy policja może używać świateł błyskowych barwy białej podczas pracy. Jeśli te światła są integralną częścią radaru to zapewne tak...

AgaiSzymon
11-01-2013, 01:05
kupcie antyradar bedzie spokój

Wojtek
11-01-2013, 01:19
kupcie antyradar bedzie spokój

I mam dalej z nim zrobić Twoim zdaniem ?????
Proszę Cię o odpowiedź na moje pytanie.

Pozdrawiam
Wojtek

AgaiSzymon
11-01-2013, 14:14
I mam dalej z nim zrobić Twoim zdaniem ?????
Proszę Cię o odpowiedź na moje pytanie.

Pozdrawiam
Wojtek

konkretniej...

Wojtek
11-01-2013, 14:19
konkretniej...

Konkretnie , to kupię ten antyradar i co mam dalej z nim zrobić ?

Pozdrawiam
Wojtek

eclipse
11-01-2013, 14:53
Dobry antyradar na pewno wjakimś stopniu cię poskromi od zapędów bo będzie co chwila cię ostrzegał i przywracał do porządku :D choć cię nie ochroni to przydać się może .

ale jak to w przysłowiu .........

lepszy rydz nisz nic :?

..

hirotaro
13-01-2013, 20:02
a nie lepszym poskramiaczem będzie rozsądek, ja zrobiłem w ten weekend ok 850km fakt nie spotkałem żadnego focusa ani mondeo puszka co druga nabita ale nie przewiduję jakiś fotek z podróży, przepisowa jazda wszędzie dojechałem bez problemów i na czas

xander!
14-01-2013, 22:45
tylko, że jak ustawiają się np. na zjeździe czy końcu ograniczenia a radary mają ustawione od przekroczenia 11 km/h to można się zagapić ;)

Sebastekatowice
16-01-2013, 13:16
Panie i Panownie jeździmy zgodnie z przepisami a kasa zostanie w portfelu:D

lonnet
25-01-2013, 07:13
:-) widzicie też staram się jeździć zgodnie z przepisami, ale jesli trafimy na drani to nam walną fotkę np chwilę potym jak miniemy znak tereny zabudowanego albo ograniczenie prędkości. Bedziemy mieć 11km/h powyżej ograniczenia i mandat. Ja nie mam nic przeciwko fotoradarom wkurza mnie art 129 a,g,h, nadający uprawnienia ITD do monitorowania wykroczeń, bez koniecznosci ujawniania ich w momencie powstania wykroczenia. Czyli krokusie jadą sobie dts i tylko liczą kase. Odkąd jestem na Śląsku czyli od 2008 dostałem 3 mandaty za brak świateł i to wszystko (jeżdzę także zetką, a tam wkroczenie na wyższy stopień jest dużo szybszy). Policja z ich oplem, przynajmniej zatrzyma pogada, i wlepi słuszny mandat a krokusie przycinają w wała z tym ich prawem. Które notabene nie do końca jest zgodne - sąd w Wawie odrzucił wniosek ITD o ukaranie kierowcy za to że nie podał kto jechał samochodem w momencie popełnienia wykroczenia - ITD sie odwołało, ale nie znam historii do konca. (syg. akt XIV W 1975/15). Tak czy inaczej zaczałem używać speed alarmu - zobaczymy jak to się sprawdzi.

kicaj
25-01-2013, 10:01
też czytałem że ITD nie ma uprawnień do ukarania kierowcy za niemożliwość wskazania kto kierował... życie sobie a prawo sobie...
poza tym Cejrowski napisał fajną odpowiedź na list z mandatem z ITD ;)
ciekaw jestem czy to działa ;)

lonnet
25-01-2013, 11:46
masz linka do listu WC?

xander!
25-01-2013, 15:25
http://auto.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/403931,wojciech-cejrowski-ma-sposob-na-m%20andat-z-fotoradaru.html

Kamils37
25-01-2013, 16:52
Takie strzelanie fotek przez ITD jest bez sensu, bo co mi z tego że jadę np 120km na zabudowanym jak oni tylko zrobią swoje, a ja lece dalej z taką lub większą prędkością? Tak jak pisał kolega, policja zatrzyma wyjaśni i pewnie dalsza jazd będzie już spokojniejsza, więc takie rzeczy tylko do trzepania kasy a nie po to aby dbać o bezpieczeństwo

xander!
25-01-2013, 21:05
No bo plan działania ITD nie ma zwiększać bezpieczeństwa tylko łatać dziurę budżetową. Od działań prewencyjnych jest Policja ;)

kicaj
27-01-2013, 13:25
dopiero teraz jestem na forum

dzieki za wyreczenie ;)
Takie strzelanie fotek przez ITD jest bez sensu, bo co mi z tego że jadę np 120km na zabudowanym jak oni tylko zrobią swoje, a ja lece dalej z taką lub większą prędkością?
ma sens wtedy gdy chodzi TYLKO o kasę. Policja działa prewencyjnie - jużs amow pojawienie się oznakowanego radiowozu na drodze studzi zapały tych z serii xXx
niestety w Polsce wciąż mało się op tym myśli a jeszcze mniej działa w tym kierunku - ile razy jechałem A4 ograniczenie do 110 a i tak mnóstwo wariatów spycha cię bo jadą 160 albo i szybciej... i ani grama policji, a jakby co kilkadziesiąt km spotkać by można radiowóz to by jeździli spokojniej... wystarczy patrolować i wyłapywać wariatów...
zawsze powtarzam że bardziej niebezpieczny jest ten jeden co jedzie 90 na 110tce od tych co jada w kolumnie 130..

lonnet
28-01-2013, 09:38
Fajny ten list WC.

kicaj
06-10-2013, 09:43
no i ostatnio zostałem namierzony (chyba) ;)
na płytach B-WRC (A18), jechałem trochę szybciej niż przepisy (zresztą zgodnie z przepisami tam się nie da jechać, no i wszyscy tam lecą znacznie szybciej... ), dogoniłem srebrne kombi focusa, z mnóstwem stopek pod CB na dachu. Po dogonieniu go auto wjechało mi na tyłek - od razu zauważyłem czarną gruszkę w atrapie, zjechałem na drugi pas a focus mnie wyprzedził i poleciał do przodu, z tym że nie było żadnego szybszego auta, nikogo nie gonił. Więc jeśli ja przekroczyłem przepisy to tym bardziej ten radiowóz - jestem ciekaw czy sobie wystawili mandat i czy mi przyjdzie ;)

eclipse
06-10-2013, 10:13
Żle ......myślisz
Oni to myśliwy
ty zwierzyna ...... tak że .... możesz się spodziewać powiastki .....

xander!
06-10-2013, 10:37
płyty na A18 to jakaś porażka, zgadzam się, że zgodnie z przepisami tam nie da się jechać.

Niestety ITD zależy na pieniążkach więc starają się namierzać ludzi w miejscach, gdzie "przekraczają prędkość" a nie stwarzających zagrożenie.

Na pocieszenie jeśli coś przyjdzie to fotka zrobiona od tyłu, a ITD nawet nie wysyła zdjęcia nawet bodajże.

kicaj
06-10-2013, 11:05
zobaczymy - sam jestem ciekawy ;) zwłaszcza że mam blachy zagraniczne.

HajerŚląsk
13-10-2013, 11:15
Fotka przyszła, Focus strzelony od tyło przez straż miejską między Rudą Śl. a Świętochłowicami. Pismo poszło zobaczymy, przecież nikt nie prowadzi karty wozu :)

kicaj
13-10-2013, 14:03
Fotka przyszła, Focus strzelony od tyło przez straż miejską między Rudą Śl. a Świętochłowicami. Pismo poszło zobaczymy, przecież nikt nie prowadzi karty wozu :)

kiedy cię złapali? co było w załączeniu do mandatu? co im odpisałeś?

HajerŚląsk
16-10-2013, 18:20
Fotkę strzelili we Czerwcu, przyszła razem z pismem.

Poszło na twoje PW

kicaj
20-10-2013, 10:03
4 miesiące no to mam jeszcze czas ;-)

Tapatalk u mnie...

tygrysex
30-10-2013, 07:16
Identyczny Fokusoradar MK2 FL kolor grafitowy stacjonuje dosyc czesto u nas w Sławkowie, potrafi od rana do wieczora stac, a pan radarowiec sobie siedzi i ksiazke czyta, a obiadki mu Straz Miejska w garnuszkach dowozi :D Musze tylko wyczaic rejestracje, bo jakos nigdy nie zwrocilem uwagi... Moja mama ma juz dwie pamiatkowe fotki od niego ;)
Z tego co zauwazylem to strzela fotki na dwie strony...

HajerŚląsk
01-11-2013, 04:35
Wstawiennictwo na 5 listopada zobaczy co się udało :)

kicaj
01-11-2013, 07:21
Wstawiennictwo do sądu czy do straży? Dają konkretny termin? Zwracają za dojazd? A jak nie dasz rady to co? No i wezwanie w charakterze świadka czy oskarżonego?

Tapatalk u mnie...

darkens
12-12-2013, 18:53
ostatnio widziane :one: Czarne Mondeo mk4 ktore mialo chyba numery: WE578CW na drodze "81" Katowice - Mikolow.
Stali w Piotrowicach na poboczu przy Strazy Pozarnej i pstrykali foty :D

driver07
21-12-2013, 00:50
Często można spotkać na A4 między Katowicami a Gliwicami 2 mondea nieoznakowane jedno jest czerwone na gliwickich rejestracjach a drugie taki jasny szary niestety nie pamiętam blach :( oba to mk4

ps pamiętajcie że nie mogą was zatrzymać poza terenem zabudowanym :)

GracKa
21-12-2013, 11:38
jeżeli nie mają munduru.. ;)

darkens
21-12-2013, 20:20
na A4 między Katowicami a Gliwicami
no i 2 VECTRY w sedanie : jedna bordowa "SL..... i druga srebrna SO ..... ;)
ale one sie juz chyba "wysluzyly" i teraz chyba zastapily je INSYGNIE :D
W zeszlym tygodniu widzialem jeszcze :one: na S1 czarna VECTRA SD ..... na stacji BP kierunek Czestochowa.

HajerŚląsk
14-02-2014, 18:49
Wstawiłem się któregoś styczniowego poranka, po nocce, po dłuższej konwersacji zgodziłem się na 200 zl i 6 punktów... Sądownie sprawa odbędzie się około maja a punkty nałożą się w tym czasie i skończą w czerwcu tak czy siak jestem wygrany. Warto to przeciagać