Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] ELM327 na BT nie kasuje błędów

Adi_
12-06-2012, 17:38
Panowie zakupiłem elm327 na bt żeby mogł go używać na kompie i na telefonie. Programy podstawowe takie jak ScanXL, PCMScan, Obd2Spy, Scantool działają odczytują pokazują dane ale żaden z nich nie chce mi skasowac błędu tzn niby kasuje ale po następnym zapaleniu pojawia się ten sam błąd. Ma ktoś podobny problem ??

A i mimo chęci formidable nie chce mi chodzić czy komuś działą np z elm na kablu ??

lukaszs
12-06-2012, 20:35
to może najpierw usuń problem a potem usuń błąd

maureliusz
12-06-2012, 21:00
Bo ten interfejs jest dobry to odczytu parametrów. Do błędów jest lepszy f-super. Więdzej widzi i wszystko kasuje.
Też tak mialem i f-super sobie poradził.

Inna sprawa, że jeżeli problem nie usunięty to błąd będzie powracał - to chyba logiczne/normalne.

Adi_
12-06-2012, 21:46
to może najpierw usuń problem a potem usuń błąd

Problem jest rozwiązany a błąd wraca stary.

Bo ten interfejs jest dobry to odczytu parametrów. Do błędów jest lepszy f-super. Więdzej widzi i wszystko kasuje.
Też tak mialem i f-super sobie poradził.

Inna sprawa, że jeżeli problem nie usunięty to błąd będzie powracał - to chyba logiczne/normalne.

Spróbuje bo tego nie testowałem a próbowałeś formidable ??

damiasek
13-06-2012, 07:54
Bo ELM w standardowej wersji (nie rozszerzanej np. dla forda) niektórych błędów nie kasuje. U mnie np. był problem z błędami dotyczącymi EGR, inne skasował.

mjprzem
13-06-2012, 07:55
"Interfejs diagnostyczny OBDII Bluetooth "
http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=55021

Tutaj macie dobry temat na temat ELM327-tylko chodzi o ten z usb i tego ile mozna z nim sie pobawic na FF2

zaczyna sie chyba dopiero na 6 stronie.

i oczywiscie niektore wersje elm327 potrzeba bylo przerabiac bo mialy zle zrobiony fordowski port komunikacji.

te starsze wersje elm327 dzialaly bardzo dobrze.

marfm76
13-06-2012, 19:49
...ale żaden z nich nie chce mi skasowac błędu...

...Problem jest rozwiązany a błąd wraca stary..

To może napisz jeszcze jakiego błędu nie chce Ci usunąć>
Mi ELM i ScanXL (z dodatkiem FORD) kasował wszystko -no może oprócz błędu P1000 ....ale on po jakimś czasie sam znikną.

Adi_
13-06-2012, 21:11
bład p0251 wpiołem box'a bo jak kupiłem mk1 to miał już wsadzonego ale go wyciagłem i teraz chciałem mu trochę wigoru przywrócić :P
Aktualnie wyciągnołem go i wszystko jest ok poza denerwującą kontrolką :D

maureliusz
13-06-2012, 22:28
1. Nie zgodzę się. ELM nie umie wszystkiego kasować i czasem nie wszystkie widzi błędy. Używałem rozszerzonego scanXL i takie mam właśnie doświadczenie. Ford F-super radzi sobie dużo lepiej jeżeli chodzi o błędy. Natomiast do odczytu parametrów, odczytu live jest lekko do bani. Np. ford f-super odczytuje poduszki, scanXL nie zrobi tego w żadnej wersji.

2. Tak używałem formidable.

3. Mjprzem przerabianie elm`a nie ma nic wspólnego z poprawą jego możliwości w zakresie odczytu błedów. Przerabianie ELMa ma dwa cele:
a) jak ktoś ma wadliwą wersję, to może nie czytać wszyskich carów. Wówczas np. ludzie z mondziaków przerabiali go na wersję poprawną. Jest gdzieś na forum.

b) przeobienie aby pracował w trybie m-bus (standardowo pracujew H-bus). Robi się to po to, aby dostać się do wszystkich opcji przy użyciu ruskich softów.

Tak na marginesie: jak pisałem wcześnie ja kupiłem na allegro u alleblanka i jest OK. Żadnych problemów i po przerobieniu ruskie softy śmigają pięknie. Pierwszy był niestety walnięty, ale gość po naprawdę pełnym wsparciu i wyczerpaniu wszystkich opcji wymienił mi na nowy bez problemu.

damiasek
14-06-2012, 07:08
ELM czyta poduszki. W mondeo odczytałem poduszki przy pomocy Scan XL, tyle że nie protokołem CAN, użyłem jakiegoś starszego.

mjprzem
14-06-2012, 07:25
maureliusz z ff2 kazdy elm sie polaczy -nawet ten z walnietym protokolem-bo w ff2 jest can.
powiedz mi a niby czego ELM nie wykasuje? owszem niewykasuje ci bledu ktory jest usterka rzeczywista.
patrzyles w ogole na tego linka co podalem?...to popatrz.

ps. elm na BT to niejest zabawka do diagnostyki ale zabawka do zabawy...na niej nie wszystkie [rogramy dzialaja i jest mniej programow...owszem..moze za jakis czas sie to zmieni.

maureliusz
14-06-2012, 07:27
Ja w Foce próbowałem różnym protokołó, silników i nic.

damiasek
14-06-2012, 08:30
maureliusz z ff2 kazdy elm sie polaczy -nawet ten z walnietym protokolem-bo w ff2 jest can.
powiedz mi a niby czego ELM nie wykasuje? owszem niewykasuje ci bledu ktory jest usterka rzeczywista.

Nie do końca. Miałem problemy z EGR-em i po wyczyszczeniu nadal wyskakiwały błędy,nic nie pomagało kasowanie ELM-em, ale nic nie szarpało silnik nie wchodził w tryb awaryjny więc jeździłem. Po pół roku korzystając z wizyty w serwisie przy okazji wymiany części eksploatacyjnych wykasowano mi błędy IDS-em. Od tamtej pory (od 30 tyś km) już się nie pojawiają.

Być może, ale to tylko moje przypuszczenia, procedura kasowania IDS-em błędów związanych z EGR-em powiązana jest z jego kalibracją, a kasowanie ELM-em tylko czyściło zawartość pamięci błędów. Pewny jestem iż w serwisie IDS-em nie zrobiono nic innego niż kasowanie błędów (byłem i patrzyłem na ręce i ekran ;) ).

mjprzem
14-06-2012, 08:45
niedokonca bo chodzi o kalibracje egra-i ids ma to robic za kazdym razem jak sa jakies problemy z egr.
taka jest procedura serwisowa.

elm nie kalibruje egr ale bledy wykasuje.

natomiast w serwisie z ids -i jest na to procedura i tak sie to powinno robic ze praktycznie jak sa problemy z egr to nalezy go na nowo wykalibrowac bo wraz z zuzyciem sie zaworu moga sie zmienic jego skrajne wartosci odczytywane z czujnika polozenia egr.

i to niechodzi o to ze elm niepotrafi wykasowac bledu bo potrafi ale chodzi o to ze zawor egr sie zuzywa -a co najwazniejsze kupujac nowy zawor lub podbierajac z innego samochodu to nigdy ten zawor egr nie bedzie pracowal dobrze bez kalibracji.

Bledy to co innego a kalibracja to co innego.

kasowalem elm bledy w FF2 od EGR i niebylo z tym zadnych problemow-pod warunkiem ze egr byl oryginalny i nie zuzyty.

damiasek
14-06-2012, 13:36
Napiszę jaśniej:

1. EGR czyściłem samemu.
2. Po czyszczeniu zamontowałem i skasowałem błedy.
3. Kasowanie pomagało na 2, 3 uruchomienia.
4. Po pewnym czasie (po około 10 tyś km od czyszczenia egr) byłem wymieniać rozrząd.
5. Przyjechałem ze zgaszoną lampką MIL, przy odbiorze się zapaliła.
6. Podłączyli IDS-a znaleźli błędy od EGR, i stare zapisane ale nieaktywne od akumulatora i spalonej świecy.
7. Ponieważ błędy nie dotyczyły wymiany, to tylko skasowali to co było.
8. Nie przeprowadzano żadnej procedury. Widziałem co robią, stałem przy komputerze. Było tylko kasowanie błędów i trwało może z 10s.
9. Od tamtej pory (ok 30 tyś km) nie wyskakują błedy EGR (ani żadne inne ;) )

10. Być może podczas kasowania IDS-em wymuszana jest procedura kalibracji, ale napewno świadomie tego nie uruchomili, za to by chcieli kase, proponowali odpłatną diagnostykę EGR.

Adi_
14-06-2012, 17:35
Panowie temat nabrał wiatru ale czy na temat to nie wiem :)

Czy ktos uzywa elm'a na BT i chodzi mu soft formidable, f-super na mk1 i mk2 ?? Jeżlei tak to prosze o wskazówki.

damiasek
15-06-2012, 07:11
Panowie temat nabrał wiatru ale czy na temat to nie wiem :)

Czy ktos uzywa elm'a na BT i chodzi mu soft formidable, f-super na mk1 i mk2 ?? Jeżlei tak to prosze o wskazówki.

Używam elm'a na BT, ale on nie chodzi z tymi programami. Zasadniczo nie ma znaczenia czy elm jest na kablu com, usb, czy bt. I tak jest tworzony w systemie port com.
Formidable chodzi z połączeniem przez f-super, nie słyszałem aby komuś udało się go uruchomić przez elm.

mjprzem
15-06-2012, 12:46
jest roznica bo jest malo programow na elm i na BT a te na BT sa jeszcze dosc slabe.
za to na USB czy stary com niema zadnych problemow.
No chyba ze kolega damiasek np. moze uruchomic na ELM327na BT program np. scanXL2.0.7....? mi sie nie udalo a probowalem..ale moze cos zle robilem?

damiasek
15-06-2012, 13:41
Odpalam bez problemu Scan XL na bt. Wersja nie ma znaczenia. Każdy program który chodzi po com odpalam na bt. BT instaluje w taki sposób iż przez system i programy jest widoczny jako com.

Ustaw może większe limity czasu na odpowiedź, u mnie to pomogło.
elm na BT rozumiem jako elm podłączany na Bluetooth - jeżeli to znaczy co innego to przepraszam za zamieszanie.

mjprzem
15-06-2012, 19:23
bt -tak na mysli mialem blutafa

a w jakim systemie napisz jeszcze sie laczysz?
ja uzywam XPsp2....bo jak np. dodalem sp3 do xp to mialem problem w sumie nie z elm ale np. z vagiem dlatego robie wszystko na xpSP2.

damiasek
15-06-2012, 19:57
Obecnie używam XP SP3 z Asusem Eee PC 1000H, ale sp rawdzałem i działało z Vistą i 7.
Specyfikacja elma 327 podaje że on łączy się portem rs232 (czyli popularny com) a złacza usb czy bt to tylko pośrednicy w przesyle danych. Elma na bt sprawdzałem też z symbianem i androidem - działała.
Vaga nie mam, i na razie nie zamierzam mieć. Tak się dziwnie składa że nikt znajomy nie ma ani skody, ani vw, audi, seata itp. przynajmniej na tyle współczesnego aby go podłączyć do komputera ;).

Adi_
16-06-2012, 09:05
ScanXL też działą mi na elmie ale coś wariował mi odczyt danych w trybie rzeczywistym wiec używam PCMSCAN a te dwa programy to jest od tego samego producenta i tak samo wygladają :) Ale błedu dalej nie kasuje ani ten ani ten.

damiasek
17-06-2012, 07:36
Ale nie kasuje zupełnie, czy błąd jest kasowany i wraca?
Czy błąd zapala lampkę MIL, bądź awarii silnika?
W której z tabelek występuje ten błąd (aktywne, oczekujące i zapisane w historii)?

Scan XL wygląda podobnie jak PCMSCAN, ale odczytuje w trybie rzeczywistym dużo więcej parametrów. A to co odczytuje live PCMSCAN to można odczytać nawet komórką.

maureliusz
17-06-2012, 10:35
patrzyles w ogole na tego linka co podalem?...to popatrz.

ps. elm na BT to niejest zabawka do diagnostyki ale zabawka do zabawy...na niej nie wszystkie [rogramy dzialaja i jest mniej programow...owszem..moze za jakis czas sie to zmieni.

Tego linka to już znam od dawna i śledzę ten temat od wieków. ELMa to ja kolego miałem w domu zanim jeszcze na forum byłeś:-)
Poczytaj trochę inne wątki w tym mondeo, to się dowiesz, że ELM działa gorzej od f-super do odczytu/kasowania błędów.
Nie chce mi się spierać w sumie o błachostkę. Mam oba kabelki w domu i mam porównanie.

A IDS to zupełnie inna bajka. Odczytanie błędy ELMem - 0. Podłączycie IDSa i wypluje wszystkie errory nawet te skasowane ELMem. Nie wiem czemu tak jest, ale tak miałem u siebie. Niestety wówczas nie miałem jeszcze f-super i nie mogłem porównać go z IDSem.

Dlatego reasumując: ELM według mnie nie zawsze się sprawdza.

damiasek
17-06-2012, 14:27
A IDS to zupełnie inna bajka. Odczytanie błędy ELMem - 0. Podłączycie IDSa i wypluje wszystkie errory nawet te skasowane ELMem. Nie wiem czemu tak jest, ale tak miałem u siebie. Niestety wówczas nie miałem jeszcze f-super i nie mogłem porównać go z IDSem.

Jeżeli chodzi o odczyt błędów zarówno po CAN11 jak i po protokołach do mondeo, to ScanXL odczytał mi to samo co IDS, co do kasowania to już tak fajnie nie było. Tak samo działał elm z oplem, były spore różnice pomiędzy standardowymi programami do elma, a oprogramowaniem tylko do opla.

mjprzem
17-06-2012, 16:14
Obecnie używam XP SP3 z Asusem Eee PC 1000H, ale sp rawdzałem i działało z Vistą i 7. .

byc moze stąd umnie te problemy z podlaczanie na BT
jednak z racji vaga zostane jednak na xpSP2.

ELMa to ja kolego miałem w domu zanim jeszcze na forum byłeś:-)
.

Moze dlatego ze ja nigdy nie potrzebowalem pomocy z tego forum...???? a na forum siedze tylko dlatego ze pomagam innym w wolnej chwili.

Adi_
17-06-2012, 19:39
Ale nie kasuje zupełnie, czy błąd jest kasowany i wraca?
Czy błąd zapala lampkę MIL, bądź awarii silnika?
W której z tabelek występuje ten błąd (aktywne, oczekujące i zapisane w historii)?

Scan XL wygląda podobnie jak PCMSCAN, ale odczytuje w trybie rzeczywistym dużo więcej parametrów. A to co odczytuje live PCMSCAN to można odczytać nawet komórką.

Pisałem już że problem został usunięty. Po prostu nie kasuje tego starego błedu. Z zamrożonej ramki jest odczyt cały czas taki sam. Ten błąd wyskoczył przy 158 km/h wtedy silnik zgasł i cały czas są te same parametry a teraz w mieście tyle nie jeżdżę.

maureliusz
17-06-2012, 21:56
a na forum siedze tylko dlatego ze pomagam innym w wolnej chwili.

Czy mam rozumieć, że siedzisz na forach wszystkich marek...?

TAk jak pisałem: ASO podpięło IDSa i wypluło wszystkie błędy, niby skasowane ELMem - nie wiem jakim cudem. One muszą gdzieś jeszcze być zachomikowane, albo co?

damiasek
18-06-2012, 08:04
Ano takim cudem że elm kasował tylko błędy zapisane w pozycjach PENDING i PERMANENT, a IDS czytał ze wszystkich pozycji. Na elma z pozycji STORED czyta błędy tylko ScanXL z innym programem się nie spotkałem.
Błędy zapisywane są w trzech pozycjach:
STORED (stare i nieaktywne - historia)
PENDING (oczekujące - np. jak się psuje EGR, zapisuje tu błąd i czeka czy się coś nie poprawi, lampka jeszcze jest zgaszona)
PERMANENT (błąd aktywny, lampka zapalona)

W sumie to logiczne że błędy kasuje się tylko te mające wpływ na pracę samochodu, a pozostawia się historię.

mjprzem
18-06-2012, 12:51
dokladnie tak jest..tylko scanXL z rozszerzeniem do forda mial dostep do bledow chwilowych itp...a nie wszystkie programy je czytaja. nieznaczy to jednak ze winny jest elm ale mozliwosci programu.

Piorun2002
09-11-2013, 19:40
Zasadniczo nie ma znaczenia czy elm jest na kablu com, usb, czy bt.
A czy masz dorobiony przełącznik m-bus <-> h-bus ?
Ja mam wersję ELM'a BT Mini, wiec ciężko zamontować w tej obudowie przełącznik, a nie wiem czy warto próbować zrobić jakąś dodatkową przelotkę.