Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Wymiana przedniej szyby podgrzewanej - ile?
Witam,
Może mi ktoś napisać ile kosztuje wymiana szyby przedniej podgrzewanej w Focusie hatchback z 2007r?
Ile szyba, ile robota?
ile w ASO Ford taka zabawa?
ktoś wymieniał, proszę o pomoc.
Warto kleić czy lepiej wymienić. Dzisiaj walnął w moją szybę spory kamień, jechałem 100km/h, pajęczyna i pęknięcia, lusterko aż się oberwało i spadło.
;/
Zmieszczę się w 2000zł?
nordglass lub pilkington ze wstawieniem poza aso 1000 zł orginał coś ok.1500-2000zł
ASO orginał to pewnie z 3000 zł
Orginalna szyba też jest pilkingtona tylko ma logo forda
hmm dzięki,
ASO nieźle sobie liczy 3000zł za szybę i robotę.
Ta szyba co montują w ASO jest Saint Gobain czy Pilkingtona?
Lepiej brać oryginała czy zamiennika? Jaka jest jakość tych szyb? Słyszałem, że jak już to omijać nordglass i brać pilkingtona.
zgredzik 18-06-2012, 04:52 hej.w poznaniu za nordglassa przod szyba podgrzewana 680.wymienialem w kwietniu ale do mk1.
wojtas1980 18-06-2012, 06:27 Wiyaj
Miałem dwa lata temu wymienioną szybę w ramach ubezpieczenia "auto szyby"
na Nord glass i do dnia dzisiejszego nic się nie dzieje szyba jest dobra nie rysuje się
Oczywiście podgrzewana
Witam,
Mam jeszcze pewien problem. Zrobiłem rozpoznanie w kilku serwisach i mam już cennik. Tylko jedna rzecz, ja nie wiem czy mam czujnik deszczu... Jak to się sprawdza, gdzieś pod maską widać? Nigdy same mi się wycieraczki nie włączały.
Cena szyb podgrzewanych bez czujnika:
ASO - 2100 sama szyba oryginalna, z montażem pewnie koło 3000...
inne serwisy, nie podaje nazw:
Serwis 1 - 1160 Nordglass - już z montażem
Serwis 2 - 1120 Pilkington - już z montażem
Serwis 3 - 970 Pilkington - już z montażem
Serwis 4 - 900 Pilkington - już z montażem
Serwis 5 - 880 Sekurit Saint Gobain lub Pilkington - już z montażem
Serwis 6 - 810 Sekurit Saint Gobain - już z montażem.
Ponoć Nordglass nie ma najlepszej opinii. Więc co wybrać SainT Gobain czy Pilkington? Kierować się ceną, czy wybrać serwis o lepszej renomie?
I co z tym czujnikiem, bo może ja go mam, a nawet nie wiem. heh
zgredzik 18-06-2012, 11:17 ja mam nordglassa i narazie nie narzekam.o czujniku ci nie pomoge bo ja nie mam.nie wiem skad jestes ale ceny to masz astronomiczne w miescie.
LUBLIN
To są astronomiczne ceny?
800-900 za szybe z montazem...
mnie sie wydaje, ze to nie jest wysoka cena, tylko normalna.
berthold61 18-06-2012, 12:18 a nie lepiej kupić używkę z tego samego rocznika co twoje auto będzie i taniej i przy ewentualnej odsprzedaży auta będzie gitarra żadnego marudzenia że auto na bank bite bo inna szyba
jarek1904 18-06-2012, 17:27 Ja wymieniałem w tym roku w ASO (oczywiście na AC) , a koszt to 2869,0 zł.
amoebaFCP 18-06-2012, 23:05 Miesiąc temu wymieniałem w ASO Auto-Boss
Oryginał Saint Gobain, podgrzewana.
Całość (szyba + robota) c.a 2600,-
Gratis - umyte autko :-)
zgredzik 19-06-2012, 04:55 edelman - za te pieniadze to warto[800pln] ale nie kombinowal bym z uzywka.szkoda czasu i zachodu.powodzenia
zgredzik
W życiu używki nie wstawię. Jutro jadę wstawiać Sekurit Saint Gobain, koszt z robotą 860zł.
Pytanie: Ta szyba jest montowana na pierwszy raz do Fordów.
Rozumiem, że dostanę taką samą, tyle, że bez znaczka, ale z 1500zł w kieszeni?
Saint Gobain przecież robi dla Forda i nie wierzę, aby walili dla ASO super zajebiste, a na części na sprzedaż buble.
Koleś z serwisu z szybami mówił, aby brać Sekurita, ciut lepsze mają właściwości od Pilkingtona, ciut, ale jednak. Cena taka sama.
pzdr.
focusmk2.5 13-09-2012, 21:14 Saint Gobain przecież robi dla Forda i nie wierzę, aby walili dla ASO super zajebiste, a na części na sprzedaż buble.
Uwierz, bo tak to właśnie jest.
Jeśli Ford jest klientem Saint Gobain to każda oficjalna reklamacja od Forda sporo kosztuje. Natomiast Kowalski nie ma żadnej siły przebicia i dla takiego Saint Gobain jest płotką.
Generalnie na rynek części zamiennych, tym bardziej części zamiennych bez logo klienta, producent OEM daje części wybrakowane, których nie wysłałby do swojego klienta.
Takie zachowanie pozwala z jednej strony uchronić się przed reklamacją klienta i stratą pieniędzy oraz wizerunku, a z drugiej strony odzyskać koszty produkcyjne przy sprzedaży niepełnowartościowego produktu.
Uzywanych szyb sie nie montuje, bo w kazdym aucie przednia szyba troszke inaczej pracuje, bedzie pekac albo ucierpi sztywnosc nadwozia.
Cholera, przerypane macie. Mieszkam w Niemczech i mam w ubezpieczeniu Teilcasco które mnie wynosi jakieś 12 Euro/m-c. Dzięki temu mogę co pół roku wymienić szybę za darmo gdzie normalnie by mnie wyniosło jakieś 400-500 Euro(nie wiem ile bo nie płacę).
kamil_ostry 14-09-2012, 06:27 Ja w Nordglass-ie w Gdańsku płaciłem za szybę + wstawienie 700zł (szyba podgrzewana do MK1).
Wtedy akurat jechałem na uczelnię (PG) na zajęcia i w trasie dostałem kamieniami (powstały 2 odpryski na szybie). Po zajęciach podjechałem do Nordglass'u i zapytałem czy da rade wypełnić te ubytki. Serwisant po obejrzeniu powiedział, że da radę to zrobić, ale nie daje gwarancji, że podgrzewanie będzie działało (podejrzenie uszkodzenia ścieżki) i zaproponował wymianę na nową. Zapytałem o koszt to powiedział,że normalnie ~950 zł, a że wymiana za jego namową to dał rabat i za 700 zł wstawili nową. Wymiana zajęła ~0.5 godz. + 1 godz. postoju, żeby klej wysechł.
Cała ta sytuacja miała miejsce 2 dni po kupnie samochodu - :diabelek: wkurzyłem się wtedy jak Chopin po koncercie :diabelek:.
Już 4 m-ce minęły od wymiany i z szybą wszystko ok :) Nie zauważyłem żadnej różnicy między oryginalną, a tą wstawioną - poza znaczkiem producenta. Nie wiem skąd te uprzedzenie do Nordglass.
jarekfxsilver 14-09-2012, 06:44 Przed wymianą zrób zdjęcie szyby uszkodzonej z autem i zostaw w dokumentach auta papier z firmy która szybę wymieniała. To przyda się kiedyś przy odsprzedaży i potwierdzi że powodem wymiany szyby było tylko jej uszkodzenie.
Rafael99 16-09-2012, 11:24 Hej, podepnę się pod temat
Mam w moim fordzie zwykłą szybę przednią, ale zastanawiam się, czy można do niego założyć szybę podgrzewaną? Tak, aby w zimie nie bawić się w skrobanie szronu i lody, tylko włączyć podgrzewania i obserwować jak cały lód i śnieg spływa.
Czy jest to możliwe? Czy jest to bardzo skomplikowane? Czy oprócz szyby (i podejrzewam że jakiś podłączeń) jest coś jeszcze potrzebne, aby to działało? Czy to, że auto ma podgrzewaną szybę jest ustalane na taśmie produkcyjnej i potem nie można już zmienić na inny rodzaj szyby?
Na chwilę obecną kwestia kosztów jest sprawą drugorzędną, gdyż nie wiem czy jest to w ogóle możliwe, jednak jeśli macie jakieś informacje ile by to mogło kosztować w przybliżeniu, będę wdzięczny za cynka.
Z góry dzięki za odp
miroslaww 22-09-2012, 14:00 U mnie na przedniej szybie są dwa pęknięcia. Jedno jest malutką ryską -prawdopodobnie od kamienia, która zupełnie nie przeszkadza. Drugie pęknięcie jest nieco większe, ale również nie ogranicza widoczności.
Do tej pory jeździłem z tym i mi nie przeszkadzało, jednak ostatnio się dowiedziałem, że przed zimą lepiej jest się tym zająć, bo może się zrobić nieciekawie. Trochę szkoda mi wymieniać całą szybę z powodu takiego drobiazgu, więc drążę temat. Słyszałem że są firmy które zajmują się taką naprawą szyb. Zastanawiam się czy to, aby na pewno jest skuteczne?
Zrob fotki tych pekniec, to bedziemy wiedziec co i jak. Wbrew pozorom to nie taki drobiazg, przy kontroli mozesz stracic dowod.
Trochę szkoda mi wymieniać całą szybę z powodu takiego drobiazgu,
Szyba podgrzewana? Jeśli tak - to sprawdź czy grzeje. Od pęknięć szyby zazwyczaj "pada" co najmniej jedna połówka grzania (szyba grzana jest oddzielnie obydwoma połówkami).
Są firmy które zajmują się naprawą szyb, ja byłem w NordGlass, załatwiłem wszystko od ręki, mają tam cały serwis, czasami nie ma sensu wymieniać całej szyby
A ja mam pytanie - czy to ze mam szybę (akurat w moim przypadku przednia) Norglassa, może wpłynąć na cenę auta przy ewentualnej sprzedaży. Może lepiej skorzystać z oferty ASO? Z tego co czytałam Nordglass ma dobre opinie (raz już miałam z nimi przyjemność i miło wspominał ale wówczas wymieniałam przednią szybę i samochód był prawie wartości szyby, więc nie zastanawiałam się nad tym).
Roomservice 22-10-2012, 12:03 Szybe wymieniałem na Krakowskiej we Wrocławiu - 730 zł - szyba jednak nie podgrzewana - Ford Focus 2008
Uzywanych szyb sie nie montuje, bo w kazdym aucie przednia szyba troszke inaczej pracuje, bedzie pekac albo ucierpi sztywnosc nadwozia.
Na tym forum to poprostu teorie sie rodzą takie ze idzie usiasc na 4 litery.
uzywki sie nie oplaca ze wzledu na cene. Zadnego innego wzgledu.
Normalnie mozna zamontowac uzywaną i nie bedzie zadnego problemu , trzeba tylko ladnie oczyscic z starego kleju , ladnie polozyc klej i wio.
A to ze szyba dba o sztywnosc nadwozia nawet nie bede komentowal....
Jedynie ze masz tak zgnite auta ze trzyma sie na kleju i szybie to wtedy fatalnie. Przy wymianie bedzie trzeba rozpory dac jak w stoczni zeby sie nie zlozylo.
nautofon 13-11-2012, 20:17 A nie rozważaliście naprawy szyby, zamiast wymiany (pomijam szyby ogrzewane), jeśli jest to np. rysa albo nieduży ubytek? Na stronie nordglassa piszą, że naprawiają ubytki do wielkości monety 5 zł. Robił to ktoś?
Chyba pęknięcia-"promienie" na średnicy nie większej nić średnica monety... Sam ślad po kamieniu nie może mieć więcej niż kilka milimetrów średnicy... Parę razy robiłem-uzupełniałem "kraterek" po kamieniu i z używanej twchnologii wynika ograniczenie rozmiaru uszkodzenia. Ubytek wypełniany jest rodzajem żywicy termoutwardzalnej i nie da się w ten sposób uzupełnić braku "połowy szyby"... Poza tym średnica przyrządu do tego typu naprawy stanowi o zakresie napraw...
Trzeba też wiedzieć, że jak już poszły "promienie" od ubytku, to zawsze naprawiający zastrzega się, że nie gwarantuje, iż promienie dalej nie będą się powiększały po naprawie.
Dokładnie jest tak jak pisze tedi_k naprawa szyby to nie takie hop siup, jest bardzo dużo warunków które musi spełniać uszkodzenie żeby dało się naprawić, bo zalepić to można dużo tylko że nic te lepienie nie da. Oprócz tych wymienionych ograniczeń jest jeszcze że ubytek nie może być bliżej krawędzi szyby niż 10 cm. Do tego taki ubytek powinniśmy od razu zauważeniu zalepić specjalną taśmą i takie tam szmery bajery. U mnie w poprzedniej ubezpieczalni nawet dawali cała instrukcję do tego.
Pozdrawiam
A ja mam pytanie - czy to ze mam szybę (akurat w moim przypadku przednia) Norglassa, może wpłynąć na cenę auta przy ewentualnej sprzedaży. Może lepiej skorzystać z oferty ASO? Z tego co czytałam Nordglass ma dobre opinie (raz już miałam z nimi przyjemność i miło wspominał ale wówczas wymieniałam przednią szybę i samochód był prawie wartości szyby, więc nie zastanawiałam się nad tym).
Jeśli masz szybę z innego roku niż wskazuje na to data wyjechania auta z fabryki, to może wpłynąć i mało tu istotne jest jakiego producenta szyba będzie.
Nie rozumiem oczywiście tego durnego myślenia w Polszy, ale głupich ludzi nie brakuje. Szyba jak każdy element ulega zużyciu, a przy oszczędzaniu na wycieraczkach, płynie i skrobaniu skrobaczkami z twardego plastiku w końcu nadejdzie na nią czas i co wtedy? Kupisz taki samochód i co? Wymienisz szybę, to Ci powiedzą, że takiego dzwona miało, że ho ho.
Osobiście do marki NordGlass nie mam przekonania. Miałem w poprzednim samochodzie, musiałem wymienić przez swoją głupotę i wybrałem akurat wtedy Guardiana. Różnica w cenie nie była duża, ale różnica w szybie już tak.
Pilkington, SaintGobain, Guardian, a najlepiej to taki sam producent, który wypuścił pozostałe szyby.
Przy wymianie wycieraczek jedna zlozyla sie gwałtownie i huknela metalową częścią. Efekt - szyba do wymiany :/
robilem rozeznianie w Warszawie i ceny wygladają tak:
w nordglassie:
za szybe ogrzewana i z czujnikiem deszczu poczatkowo chcieli 1430zl +160zl montaz. Nastepnie zaproponowano mi rabat i juz z montazem 1370zl i na dodatek wycieraczki i bon na paliwo na 50zl gratis.
za szybe bez ogrzewania ale z czujnikiem deszczu 850zl +160 montaz (dalej nie negocjowalem ceny bo chcialem podgrzewaną)
Obie szyby firmy Nordglass oczywscie.
w ASO forda powiedzieli mi ze podgrzewana z czujnikiem deszczu 3200zł (z montazem)
i wreszcie w mniejszym warsztacie na obrzezach Warszawy zaproponowano mi za szybe Piklingtona ogrzewana z czujnikiem deszczu i juz z montazem za 860zł.
To jest prawie 4 razy taniej niz w ASO!
i ostatnia rzecz, jak zadzwonilem do nordglassa i powiedzialem ze chce odwolac wymiane szyby (wczesniej tam juz sie umowilem) to pani na infolinii powiedziala, zebym nie odwolywal to mi da znizke i tak zrobila - 1070zł za ogrzew z czujnikiem deszczu juz z montazem. Widac wiec ze w nordlass zeszli z 1590 do 1070. Tyle ze ta ostatnia opcja byla juz bez wybieraczek i bonu na paliwo za 50zł.
Ostatecznie wybralem oczywiscie mniejszy warsztat - chociaz to nie firma krzak, z 13 letnim doswiadczeniem zatem mam nadzieje ze nie schrzania sprawy.
Wszystkim ktorzy planuja wymiane szyby radze jedno: duzo dzwonic, szczegolnie w wiekszych miastach roznica w cenach jest ogromna.
Odświeżę trochę temat gdyby kogoś zaintereowała cena szyb bo wiadomo z czasem sie zmieniają. Na dzień dzisiejszy cena z wstawieniem:
Pilkington podgrzewana z czujnikiem:
- atermiczna 1044zł
- solar 1700 i ponad 1800 nie pamietam dokładnie
1700 było osobiście natomiast ponad 1800 było przez telefon :027:ten sam zakład inny Pan.
Jeżeli chodzi o atermiczną to panowie byli zgodni co do ceny.
Kupiłem ostatni Fikusa Mk2 z 2007 w komisie za Oleśnicą. Po wymianie przedniej szyby ogrzewanej z czujnikami deszczu i świateł. Właścicielka mówiła że zapłaciła tysiaka. Z tego co sprawdzałem ostatnio szyba kosztuje około 750 zł na Allegro plus montaż. Montaż zwykłej szyby około 150 zł.
witam, mam pytanie będe wymieniał szybę przednią w Fordzie Fokusie mk2 podgrzewana, z czujnikiem deszczu, solarowa i z oznaczeniem IR, ile to może kosztować i czy firmy nordglass, pilkington robią takie szyby.
z góry dzięki za pomoc
sizarrio 27-09-2013, 06:00 czujnik deszczu masz przy lusterku wstecznym. Jak spojrzysz na czołową szybę z przodu to w okolicach lusterka powinna być "cóś a' la malutkakamerka". Jak jest to masz czujnik.
witam, mam pytanie będe wymieniał szybę przednią w Fordzie Fokusie mk2 podgrzewana, z czujnikiem deszczu, solarowa i z oznaczeniem IR, ile to może kosztować i czy firmy nordglass, pilkington robią takie szyby.
z góry dzięki za pomoc
Z tego co się dowiedziałem NordGlass nie robi szyb solarycznych natomiast jeżeli chodzi o Pilkingtona to cena jest uzależniona od rejonu w którym mieszkasz, konkretnego zakładu a także od widzi mi się sprzedającego.
Jeżeli chodzi o ceny Pilingtona to pisałem o tym kilka postów wyżej.
danieluk 27-09-2013, 15:29 czy moglibyście napisać jeszcze czym różni się atermiczna od solarowej? i czy ewentualnie warto dołożyć do solarowej? dzięki.
Solaryczna nie przepuszcza promieniowania słonecznego co skutkuje mniejszym nagrzewaniem auta, wiadomo fajny bajer. Jeśli jednak nie miałeś fabrycznej szyby atermicznej to trzeba będzie wymienić czujnik temperatury i ustawić opcję szyby solarycznej w kompie.
mam jeszcze pytanie dotyczące oznaczenia iR doczytałem na forum że to podczerwień, ale nie wiem do czego służy czy jest to może czujnik zmierzchu albo coś w tym stylu i gdzie ten czujnik się znajduje, acha i najważniejsze szyba jest firmy Saint Gobain.
dzięli z góry za odpowiedź.
IR oznacza szybę "z wyższej pólki" - o istotnie ograniczonej przepuszcalności promieni podczerwonych (zwaną dość często "solar") - jest ona pokryta specjalną powłoką metalizowaną. Ma taki charakterystyczny lekko opalizujący kolor (właśnie przez tę metalizowaną powłokę). Szyba ogranicza nagrzewanie się kokpitu od słońca. IR są też zawsze dachy panoramiczne.
Do szyb IR trzeba stosować czujniki deszczu/zmierzchu mające także oznaczenie IR, przystosowane do współpracy z taką szybą.
Co ważne szyby IR - za sprawą metalizowanej powłoki - bardzo silnie tłumią fale elektromagnetyczne i pod taką szybą znacznie gorzej działają np. nawigacje.
Dzięki tedi_k, poruszyłeś przypadkiem inną kwestię mianowicie czujniki zmierzchu i deszczu jak sprawdzić czy są kompatybilne z szybą i czy gdy przy wymianie zaproponują mi inną szybę np bez iR to czujniki przestaną funkcjonować prawidłowo?
pytam ponieważ gość, który będzie wymieniał szybę mówił, że pierwszy raz widzi szybę z takim oznaczeniem, a ja dopiero się dowiaduję jaką mam wypasioną furę
do szyb IR są dedykowane czujniki deszczu ze znaczkiem IR
do zwyklej szyby są czujniki bez tego znaczka
Witam wszystkich, szyba wymieniona teraz mam Pilkingtona, dzięki wszystkim za podpowiedzi i opinie.
|
|