dikileiden
05-07-2012, 13:12
Panowie , czy trójstrefowa klimatyzacja jest to coś ''ciężkiego'' w serwisowaniu , czy mogę podjechać do ''każdego'' serwisu i mi ją dobiją ? Czy to jest robota dla ASO.
Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2006-2015] Trójstrefowa klimatyzacja - serwis dikileiden 05-07-2012, 13:12 Panowie , czy trójstrefowa klimatyzacja jest to coś ''ciężkiego'' w serwisowaniu , czy mogę podjechać do ''każdego'' serwisu i mi ją dobiją ? Czy to jest robota dla ASO. bartixr 05-07-2012, 14:35 3 -strefowa ? masz na myśli nawiewy w suficie na drugi i 3 rząd + przednie siedzenia kierowca i pasażer - to się nazywa 3 strefowa ? obsługa klimatyzacji (napełnienie, dodanie oleju, szczelność, filtr, odgrzybianie) jest taka sama jak dla ręcznej i automatycznej każdego rodzaju i stref. dikileiden 05-07-2012, 15:27 Nie kolego bartixr , dwa osobne obiegi , pierwszy i drugi rząd , osobno trzeci . To tak jak by w aucie były dwie klimy . Trzeci rząd można włączyć lub wyłączyć (nie nawiew , ale osobna klima-obieg) . Z czego to wiem , bo jak jest właczona klima na wszystkie trzy rzędy to kapie woda z pod auta w przodzie i w tyle . W ASO tłumaczyli że są dwa osobne obwody chłodzenia. A jak jest naprawdę to nie wiem i dlatego tu pytam. Ale widzę że użytkownik starszego modelu nie wie co to jest klima trójstrefowa i nabija się . Lepiej zapytać w dziale s-max bo tu nikt nigdy nie pomógł , tylko było wymądrzanie sie. jblack 05-07-2012, 15:57 to po cholere sie pytasz jak nikt nigdy nie pomogl spadaj do s-maxa tam sie dowiesz napewno wiecej ,jastem uzytkownikiem tego forum juz troche i wczesniej mialem galaxy i bardzo to forum mi pomoglo ,zawsze sa plusy i minusy ale ogolnie jest to bardzo dobre forum ,tez mam teraz trzy strefowa klime i z tego co wiem normalnie sie ja obsluguje chyba ze ty masz w swoim aucie dwa kompresory od klimy i kazdy uklad trzeba osobno nabijac i serwisowac ,enewement na skale swiatowa . bartixr 05-07-2012, 19:43 to po cholere sie pytasz jak nikt nigdy nie pomogl spadaj do s-maxa tam sie dowiesz napewno wiecej ,jastem uzytkownikiem tego forum juz troche i wczesniej mialem galaxy i bardzo to forum mi pomoglo ,zawsze sa plusy i minusy ale ogolnie jest to bardzo dobre forum ,tez mam teraz trzy strefowa klime i z tego co wiem normalnie sie ja obsluguje chyba ze ty masz w swoim aucie dwa kompresory od klimy i kazdy uklad trzeba osobno nabijac i serwisowac ,enewement na skale swiatowa . 2 kompresory.. nie widziałem takiego auta osobowego, ale moze dikileiden sobie takie założył na specjalne żadanie :mrgreen: (kolego dikileiden, teraz ironizuje, wcześniej pisałem serio - wyluzuj się stary. Mam też 2 parowniki, z przodu i w tylnym lewym boczku i jak używać tylnych nawiewów zimnego powietrza to będzie kapać skroplona na parowniku woda - rurka za kołem" :mrgreen: Sprężarka jedna i obieg czynnika jeden, są jedynie trójniki idące do tyłu.... Ty pewnie też masz jeden kompresorek i nie bardzo wiesz o czym piszesz. pokaz w foty jak jest sterowany 2 i trzeci rzad nadmuchu - nigdy tym się nie interesowałem. W MK1 sterowanie jest z panelu klimatronika, i każdy pasażer (7 osób) ma swój nawiew (2 i 3 rząd w suficie), którym może regulować strumień powietrza i jego kierunek. Stefano 05-07-2012, 23:23 Kolega trochę wyzej ma pewnie dwa parowniki, czyli dwustrefową, bo skropliny kapią mu w w dwa miejscach, a pomylił z dwoma kompresorami i wyszła mu 3-strefowa...ale szuka chyba specjanego serwisu klimy, by mu powiedzieli , ze ma 4-strefy. No cóz jest upał... dikileiden 06-07-2012, 00:21 Niemiec coś ty taki nerwowy ? Dzięki panowie , muszę popytać w ASO jak to jest naprawdę z tą ''trójstrefową '' klimą . bartixr 06-07-2012, 01:01 Niemiec coś ty taki nerwowy ? Dzięki panowie , muszę popytać w ASO jak to jest naprawdę z tą ''trójstrefową '' klimą . szkoda, że nam nie ufasz. bo ci napisaliśmy jak to jest naprawdę, może trochę między wierszami trzeba czytać ale wszystko masz wyłożone :) fajnie że jeszcze są osoby ufające ASO :), .. niech pomyśle 3 sekundy.. nie, nie znam takich :) dikileiden 06-07-2012, 07:42 tzn. znam takie ASO które naprawdę pomaga klientom , bez naciągania na kasę - FORD EURO CAR - Kraków. Może nie chodzi o pełne zaufanie , ale wole zostawić auto w ASO niż u ''pana Mietka'' , z moich doświadczeń wynika że ''pan Mietek'' często się uczy na moim aucie i nie ogarnia nowszych modeli. Dlatego pytam o klimę ,żeby ''pan Mietek'' nie wciskał kitu lub co gorsza jeszcze pogorszył stanu klimy, a u nas w kraju jest sporo takich ''panów Mietków''. Mietków czy innych fachurów. wojtekn 06-07-2012, 08:03 dikileiden klimatyzacja trójstrefowa raczej w Galaktyce MK3 nie występowała z tego, co widzę po przejrzeniu części. Masz jedynie regulację temperatury prawo lewo i możesz włączać gdzie to powietrze ma lecieć. A z tyłu masz nagrzewnice pomocniczą z opcją chłodzenia, która pomogą ta ogromną przestrzeń schłodzić lub nagrzać w zależności od potrzeb. A tak to jest w max opcji w MK3 opisywane: Klim. dwustref. z aut. kontr. temp., Tylny dod. układ klimatyzacji dikileiden 06-07-2012, 13:43 Tylny dod. układ klimatyzacji - no to u mnie występuje , tylko jak to się obsługuje , czy klimę się nabija jak w każdym aucie. wojtekn 06-07-2012, 14:00 Jak najbardziej normalnie jak każde autko, tylko trzeba pamiętać o odpowiedniej ilości czynnika. Tu masz link ile tego powinno być ;) http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1849176&postcount=25 Stefano 07-07-2012, 00:00 .......... Prywatne wycieczki proszę załatwiać na PW dikileiden 07-07-2012, 00:51 ............ Jak wyżej bartixr 07-07-2012, 06:53 tżeby ''pan Mietek'' nie wciskał kitu lub co gorsza jeszcze pogorszył stanu klimy, a u nas w kraju jest sporo takich ''panów Mietków''. Mietków czy innych fachurów. jakbym był Panem Mietkiem, i miał serwis klimatyzacji. To po krótkiej rozmowie z takim człowiekiem jak Ty cennik zrobiłbym x2 :).. po obsługa 3 stref to mega ciężka praca :D:D jescze bym kazał pracownikom odkurzyć lewy boczek - jakieś 150 złotych byśmy "przycięli". :mrgreen::mrgreen: smaruj do ASO lub zaufanego warsztatu i zrobiąwszystko jak należy. masz jeden kompresor i 2 parowniki. jeśłi śmeirdzi z nich grzybami to odgrzybianie i ew. ozonopwanie + wymiana filtry kabinowego. Wszystko, kropka. agamemnons 06-07-2017, 12:37 Przymierzam się do zakupu Ford-a Galaxy 2009 no i tak się składa że auto które mam na oku posiada dodatkowo Tylny dod. układ klimatyzacji co to jest dokładnie takiego. Czy ewentualnie można w ostateczności pozbyć się tego? Pytam ponieważ chciałbym w przyszłości zamontować gaz. czarnygda 07-07-2017, 17:14 kolego ja mam MK1 z 98r i mam dwa parowniki które obsługuje jedna sprężarka jedyna różnica w obsłudze -serwisie polega na większej ilości czynnika w układzie , można wykręcić rurke na tylny skraplacz(ja tak zrobiłem dopóki nie ogarnołem rurek(wymiana na gumowe)idących na tył. jak ktoś chce to może nazwać klime 7 strefową bo każdy fotel ma swój nadmuch,myślenie nie boli zanim napiszesz pomyśl lub poszukaj. są zeczy które ciężko znależć i tu FORUMOWICZE są nie ocenieni,serwis to spece od podłączenia kompa i dumania co to jest. pozdrawiam forumowiczów . Stefano 07-07-2017, 23:59 Przymierzam się do zakupu Ford-a Galaxy 2009 no i tak się składa że auto które mam na oku posiada dodatkowo Tylny dod. układ klimatyzacji co to jest dokładnie takiego. Czy ewentualnie można w ostateczności pozbyć się tego? Pytam ponieważ chciałbym w przyszłości zamontować gaz. Jest tak jak pisze kolega wyżej.... Pozbycie, czy odcięcie tylnego parownika nie powiekszy ci miejsca do zamontowanai butli na gaz. Układ, czy lepiej parownik tylnej klimatyzacji jest wmontowany w całym komplecie tylnej nagrzewnicy i jego usunięcie nie da ci zadnego dodatkowego miejsca. Ciesz sie że akurat to auto ma taką klimę. storgi 17-07-2017, 00:11 Pozbycie, czy odcięcie tylnego parownika nie powiększy ci miejsca do zamontowania butli na gaz. mylisz się ja u siebie odłączyłem właśnie tą dodatkową instalację z 3 rzędu siedzeń i pozwoliło mi to wyciąć schowek i zamontować tam butle .... czarnygda 17-07-2017, 14:19 tylny parownik obsługuje 2 i 3 rząd siedzeń więc została ci tylko klima z przodu. jaką butle wcisniesz w miejsce po nagrzewnicy? ja mam butle 55l w miejscu koła zapasowego a zapas w pionie za ostatnim fotelem , pozatym jak to wyglądawycęcie plastiku nadkola Stefano 17-07-2017, 23:25 mylisz się ja u siebie odłączyłem właśnie tą dodatkową instalację z 3 rzędu siedzeń i pozwoliło mi to wyciąć schowek i zamontować tam butle .... Parownik jest mały, to taka chłodniczka, ma wymiary około 250x150x30mm, co ci da jej wyjęcie, włożysz w to miejsce chyba jedynie butelkę z gazem do zapalniczki. P.S.Pewnie sie nie wyspałeś i piszesz takie głupoty, wprowadzając innych w błąd. agamemnons 26-07-2017, 22:16 tylny parownik obsługuje 2 i 3 rząd siedzeń więc została ci tylko klima z przodu. jaką butle wcisniesz w miejsce po nagrzewnicy? ja mam butle 55l w miejscu koła zapasowego a zapas w pionie za ostatnim fotelem , pozatym jak to wyglądawycęcie plastiku nadkola Kolega jeździ MKI i mija się troszkę z prawdą gdyż post ten dotyczy Galaxiaka z 2009. A tutaj jest nieco więcej na temat gazu w galaxiakach 2006 -: https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=220535 walkowal 08-10-2017, 16:06 Czy można jakoś bez spoglądania pod auto stwierdzić czy klimatyzacja jest dwu czy trzystrefowa? jaceks 09-10-2017, 13:59 https://d-gm.ppstatic.pl/kadry/auto/15198/ogl/14/3a/149340735740237336_A.jpg?1493407434 jak w prawym gónym rogu masz trzeci rząd, to powinieneś mieć 3-strefową dodatkowo za oparciami foteli drugiego rzędu, na boczkach możesz mieć kratki nawiewu dla trzeciego rzędu gcd 09-10-2017, 14:52 W nr VIN masz te dane. walkowal 11-10-2017, 08:43 Czy mógłbym prosić koleżeństwo np o zdjęcie jak wygląda ta wnęka koła z oprzyrządowaniem do klimatyzacji? Zamierzam kupić Galaxy MK3, a mój gazownik robił sporo s-maxów, ale na galaxy z 3 strefą jeszcze nie trafił i na podstawie zdjęcia potwierdzi mi czy się podejmie gazowania pepero 12-09-2018, 15:14 Witam, odgrzewam kotleta. Mam dziurę w parowniku (nagrzewnicy) klimatyzacji w 3 rzędzie i tu pytanie czy jest różnica w kształcie parowników czy też jest montowany do MK 3 ten sam rodzaj. Oglądając aukcje wszystkie mają jednakowe wyjścia, reszty nie mogę dojrzeć gdyż jest w obudowie. pozdrawiam pepero 15-09-2018, 13:17 Witam, odgrzewam kotleta. Mam dziurę w parowniku (nagrzewnicy) klimatyzacji w 3 rzędzie i tu pytanie czy jest różnica w kształcie parowników czy też jest montowany do MK 3 ten sam rodzaj. Oglądając aukcje wszystkie mają jednakowe wyjścia, reszty nie mogę dojrzeć gdyż jest w obudowie. pozdrawiam Odpowiem dla przyszłych potrzebujących. Kupiłem parownik z auta z 2007 i jest on identyczny z tym z 2011. Cena nowego i tylko w ASO bo zamienników nie ma 1250. pozdrawiam agamemnons 20-05-2019, 22:24 Odgrzeję temat. Pacjent: Ford Galaxy 3-strefowa klima założony gaz (udało się wcisnąć butlę 50L). Wycięty schowek i wyjęty tylny parownik. Niestety po odłączeniu parownika okazało się że przestała działać klima ;( Czy orientuje się ktoś z Was jak można pozbyć się tego 'ustrojstwa' z oprogramowania auta tak aby na kompie nie biło błędami i aby działała normalnie klima jako 2-strefowa? AstraC 21-05-2019, 07:32 Odgrzeję temat. Pacjent: Ford Galaxy 3-strefowa klima założony gaz (udało się wcisnąć butlę 50L). Wycięty schowek i wyjęty tylny parownik. Niestety po odłączeniu parownika okazało się że przestała działać klima ;( Czy orientuje się ktoś z Was jak można pozbyć się tego 'ustrojstwa' z oprogramowania auta tak aby na kompie nie biło błędami i aby działała normalnie klima jako 2-strefowa? Te dwa układy, to jak jeden. Rozszczelnienie tylu powoduje brak całego czynnika. Więc jak to wyjście zostało zrobione? Wyłącz tył i zobacz czy zadziała? agamemnons 21-05-2019, 09:44 Klimiarz (czyt. serwis klimatyzacji): zaślepił układ rurek klimatyzacji tak że rurka doprowadzająca czynnik do tylnego parownika została całkowicie zdemontowana wraz z całym tylnym parownikiem i nawiewami na 3-ci rząd siedzeń. Parownik został fizycznie odłączony od zasilania oraz od komputera i całkowicie zdemontowany. Obecnie cały obieg i układ klimatyzacji jest zaślepiony i szczelny, sprężarka działa (wczoraj potwierdził to ten sam serwis klimatyzacji). Problem w tym że klima w ogóle nie chłodzi i jest to spowodowane najprawdopodobniej tym iż komputer w aucie nie wykrywa czujników jakie zostały odłączone wraz z tylnym parownikiem i w związku z tym szukam rozwiązania tej sytuacji. Jak można lub czy można "wyprogramować" z 3-strefowej klimy tylny parownik? Lista błędów jakie 'biję" na OBD: B10B7 - Temperatura powietrza wylotowego w lewej dyszy nawiewu na podłogę (zwarcie z biegunem dodatnim lub obwód przerwany) B10BA - Moduł sterowania dla tylnej dmuchawy powietrza świeżego (obwód przerwany) B1B7A - zawór parownika (zwarcie lub obwód przerwany) B1B81 - Czujnik temperatury tylnego parownika (zwarcie z biegunem dodatnim lub obwód przerwany) Parch 22-05-2019, 16:41 A może trzeba w CCC wyłączyć tylną klimatyzację? mirosław siedla 22-05-2019, 20:59 Miałem problem z rurkami biegnącymi pod autem zasilającymi czynnik do tylnego parownika, najpierw na gwarancji wymienili mi jedną , po gwarancji padła druga [wynik utleniania się korozji aluminium, nowe pomalowane i zabezpieczone] byłem sceptycznie nastawiony do rozwiązania inżynierów Forda tym bardziej że są delikatne i jeszcze narażone na mechaniczne uszkodzenia tak że gdyby problem się powtórzył to byłem zdecydowany zdemontować i zaślepić je, mechanik od klimy powiedział że można tak zrobić z tym że tylni parownik i jego podłączenia elektryczne bym zostawił bo mi nie przeszkadza tak że elektronika by nie wykryła zmian i przód by chłodził tak mi się wydaje ale po twoim poście mogę się mylić bo np. czujnik ciśnienia by wykrył jego brak i tak jak u ciebie przestałaby działać. Myślę że poprzez np. mostki na kablach można by oszukać system i przód by działał ale jak to zrobić? Jak dojdziesz końca to koniecznie podziel się wiedzą. artek207 05-06-2019, 12:00 Witam może mi ktoś pomóc , na panelu klimy Galaxy 2.0 2007 r wyskakuje błąd 05 35. Nie załącza ni kompresora , czynnik ok i jak dam kompresor na krótko to chodzi , a z panelu nie startuje ??? podpowie ktoś agamemnons 25-06-2019, 17:14 Klimiarz (czyt. serwis klimatyzacji): zaślepił układ rurek klimatyzacji tak że rurka doprowadzająca czynnik do tylnego parownika została całkowicie zdemontowana wraz z całym tylnym parownikiem i nawiewami na 3-ci rząd siedzeń. Parownik został fizycznie odłączony od zasilania oraz od komputera i całkowicie zdemontowany. Obecnie cały obieg i układ klimatyzacji jest zaślepiony i szczelny, sprężarka działa (wczoraj potwierdził to ten sam serwis klimatyzacji). Problem w tym że klima w ogóle nie chłodzi i jest to spowodowane najprawdopodobniej tym iż komputer w aucie nie wykrywa czujników jakie zostały odłączone wraz z tylnym parownikiem i w związku z tym szukam rozwiązania tej sytuacji. Jak można lub czy można "wyprogramować" z 3-strefowej klimy tylny parownik? Lista błędów jakie 'biję" na OBD: B10B7 - Temperatura powietrza wylotowego w lewej dyszy nawiewu na podłogę (zwarcie z biegunem dodatnim lub obwód przerwany) B10BA - Moduł sterowania dla tylnej dmuchawy powietrza świeżego (obwód przerwany) B1B7A - zawór parownika (zwarcie lub obwód przerwany) B1B81 - Czujnik temperatury tylnego parownika (zwarcie z biegunem dodatnim lub obwód przerwany) Informacyjnie - może się komuś przyda: Z uwagi na to iż zdecydowałem się na montaż instalacji gazowej, to w miejsce tylnego parownika (mówiąc w dużym uproszczeniu) wstawiłem zbiornik na LPG. W związku z tym iż tylny parownik został całkowicie odłączony i zdemontowany to pojawił się problem z działaniem klimatyzacji a konkretniej brak chłodzenia. Po lepszym bądź gorszym zgłębieniu tematu udało mi się ustalić iż wyżej opisany problem można rozwiązać na 3 sposoby: 1. Na tym forum 'dogrzebałem' się do informacji iż: Trzeba z modułu klimy wyjąć i wpiąć do wiązki 1 czujnik temperatury 2. Z kolei od jednego z forumowiczów na PW otrzymałem dodatkową informację że: ...w bagażniku zostały przewody od elektryki razem z czujnikiem, którego nie wolno likwidować. Klimatyzacja napełniona czynnikiem tyle ile wchodzi do jedno strefowej i wszystko działa bez zarzutu. W elmconfig pokazuje błąd parownika ale nie ma to wpływu na działanie... 3. Sposób z którego skorzystałem. Niezależnie od tego że już wcześniej miałem wymontowany tylny parownik to w ASO Forda został całkowicie wyprogramowany i zdemontowany dodatkowo tylny moduł klimatyzacji (czarna puszka 10x15x3cm). Dzięki temu brak jest jakichkolwiek błędów. Klima działa. gcd 27-06-2019, 13:24 Na panelu klimy przecież widać, czy jest dwu, czy trzystrefowa. U mnie jest dwustrefowa, ale druga strefa odpowiada również za nawiew trzeciego rzędu siedzeń. Często mylnie czytam po necie, że pobiera 600g czynnika - nie! Dwustrefowa, zgodnie z etykietą potrzebuje 0,840kg czynnika i 0,015kg oleju. jaceks 28-06-2019, 12:02 co Ty gadasz 840g do trójstrefowej, 600g do dwustrefowej. https://ford.7zap.com/en/car/38/no/0/1575/15779/69012/ pokaż tutaj, jakim cudem masz połączone kratki wentylacyjne trzeciego rzędu z drugą strefą "pasażera" |