andrzej-klime1
18-07-2012, 16:41
Mam problem.Nie wiem jak zakodować pilota w centralnym zamku.Dodam ,że to jest ford galaxy 1.9 z 2002 r.??
Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2000-2006] Kodowanie pilota co i jak ? andrzej-klime1 18-07-2012, 16:41 Mam problem.Nie wiem jak zakodować pilota w centralnym zamku.Dodam ,że to jest ford galaxy 1.9 z 2002 r.?? nomi9 18-07-2012, 20:17 Włóż kluczyk do zamka drzwi kierowcy i w ciągu 5 sekund przekręć go trzy razy w kierunku otwierania za każdym razem przytrzymaj kluczyk przez około 0,5 sekundy . Wyjmij kluczyk z zamka zaświeci się kontrolka w drzwiach kierowcy. Skieruj kluczyk na auto i naciśnij przycisk zamykania w ciągu 5 sekund. Trzymając wciśnięty przycisk zamykania,wciśnij przycisk otwierania trzy razy. Zwolnij przycisk zamykania i gotowe kluczyk jest zakodowany:lol: Tomal73 18-07-2012, 22:03 Potwierdzam, działa :lol:. Właśnie chwilę temu w końcu udało mi się uaktywnić pilota :). Wcześniej próbowałem innymi metodami opisywanymi na forum i nic... Mam Galaxy 2.3 Mk1 koniec '99r. Pozdrawiam :razz: pafcio30 03-06-2013, 18:28 U mnie niestety nie działa :( Robie wszystko jak napisane, 3x kręce w stronę otwierania wyciągam kluczyk i nic :( dioda w drzwiach nie świeci i pilota nie da się zakodować :( Nie wiem czy to znaczy, ze może moduł od centralnego szwankuje? Mechanicznie otwiera elegancko wszystkie drzwi. No i pilot w tym kluczyku działał bez zarzutu, ale chyba się zresetował i teraz lipa. Nie wiem co robić, proszę o porade. :( Stefano 03-06-2013, 18:36 Musisz ustalić co szfankuje , czy pilot w kluczu czy centralka BSI, spróbuj może inny kluczyk zakodować, jak nie masz drugiego swojego to niech cię poratuje ktoś inny, to tylko na chwilę. Później zwrócisz i zakodujesz mu jak miał z jego modułem. pafcio30 03-06-2013, 19:49 Dobry pomysł z tym kluczykiem od kogoś. Tylko jest mały problem, nie mam znajomego co mógłby mi kluczyka pożyczyć. Chyba, że z octavi będzie pasować... Mam drugi kluczyk, ale jego tak samo nie da sie zaprogramować, jest to samo, a na dodatek immo w nim nie działa. No i ta dioda w drzwiach nie świeci podczas kodowania, wiec to chyba cos z centralką :( Stefano 03-06-2013, 21:15 No ta jak masz kogoś z Oktavią no to u niego zakoduj swój kluczyk, będziesz wiedział czy w masz dobry pilot. W sumie to nie masz co kombinowac, tylko podjedź do jakiegoś warsztatu i niech ci ktoś spawdzi, robota raptem na 5 minut... pafcio30 04-06-2013, 05:00 Dzięki Stefano. Myślałem tak zrobić. Podjade gdzieś i tak bedzie najprościej. koniu56 06-10-2013, 18:03 U mnie pilot zaczął od jakiegoś czasu nie za każdym razem otwierać czy też zamykać. Czasem działał za każdym razem a czasem nie. Postanowiłem przeprogramować kluczyk. Jednak podczas programowania dioda w drzwiach się paliła a na pilocie mrugnęła pięć razy. Po tym w drzwiach chyba powinna mrugnąć na potwierdzenie a u mnie już nie mrugnęła no i pilot teraz w ogóle nie działa. Powtarzałem programowanie wielokrotnie ale nic z tego. Pilot w kluczyku przestał działać już całkiem. Co to może znaczyć? kris 2007 07-10-2013, 19:45 trzeba wszystkie luty poprawic miałem to samo poprawiłem wszystkie luty i 2 lata zero problemu trojaczkileg 12-10-2013, 08:31 Czy można zakodować z drzwi pasażera? bo od strony kierowcy mam rozwaloną wkładkę po próbie włamania. pafcio30 13-10-2013, 11:32 Koniu56 spróbuj zrobić to jeszcze raz, ale w drzwiach pasażera. trojaczkileg 13-10-2013, 11:36 Czyli rozumiem że od strony pasażera też jest możliwe zakodowanie!? Żuczek2000 13-10-2013, 11:55 Poprawiłem luty i nic. Zapytałem kilku osób i okazuje się , że włącznik w pilocie jest do wymiany. Mam trzy piloty i żaden z nich nie działa tak jak trzeba bo jeden (dokładany) tylko zamyka a dwa ( dokładany i oryginał w kluczyku) tylko otwierają. Klucza z pilotem też nie używam bo jest rozkodowany immo. Czy za pomocą innego dzaiałającego jednego klucza moge zakodować drugi? pafcio30 13-10-2013, 14:30 Z tego co pamiętam, to żeby zakodować immo w kluczyku to potrzebne są dwa działające kluczyki. W instrukcji pisze, że pilota do otwierania i zamykania autka w kluczyku należy programować w drzwiach kierowcy, ale ja znam takie przypadki, że tylko od strony psażera można było zaprogramować... wersion 19-10-2013, 13:23 Ja mam inny problem: kupiłem baterie do wszystkich trzech moich kluczyków gdy zacząłem je programować to wystąpił efekt jak by jeden kluczyk kasował drugi efektem działa mi tylko jeden klucz, bo jak zaprogramuje następny to on będzie działał - ale ten poprzedni juz nie. Czy to normalne? wicio 82 18-12-2013, 21:57 witam, kupilem galaxy 1,9 2002r pilot to okragle kolko z kluczykiem nie otwiera nie zamyka, koduje i nic a jak od podobnego galaxy od kolegi pozyczylem to jego zakodowalem w swoim aucie. Czyli co w kluczyku naprawic sie da czy wymienic cos i gdzie kupic? wojtekn 18-12-2013, 22:03 Jeśli kolegi dział i się koduje to twój jest popsuty, teraz masz dwie opcje próba naprawy lub kupno nowego. Robertos13 27-12-2013, 08:11 Witam mam Alhambrę z 2005r 1.9 tdi i sposób kolegi nomi9 mi też pomógł. Pilot działa. archie07 27-02-2014, 18:47 Witam, Mam problem z zakodowaniem drugiego pilota w kluczyku. Mam dwa kluczyki z wbudowanym pilotem. Po wymianie baterii przestał działać jeden kluczyk, dlatego zacząłem używać drugiego. I ten po wymianie baterii też przestał działać. Chciałem zaprogramować oba i tu pojawił się problem programuje się tylko jeden kluczyk (ten pierwszy). Nie jestem w stanie zaprogramować drugiego. Próbowałem różnych kombinacji który był programowany jako pierwszy. Rozkodowywałem je i ponownie próbuje zakodować i to samo koduje się zawsze ten sam a drugi nie. Poniżej sposób wg. jakiego próbuje programować. Proszę o pomoc. W celu zsynchronizowania kodów nadajnika i odbiornika należy postąpić według następujących wskazówek: 1. Włóż kluczyk do zamka drzwi kierowcy i w ciągu 5 sekund przekręć go trzy razy w kierunku otwierania. Za każdym razem przytrzymaj kluczyk w tym położeniu przez około 0,5 sekundy 2. Wyjmij kluczyk z zamka. Zapali się lampka kontrolna w drzwiach kierowcy. 3. Skieruj kluczyk na pojazd i naciśnij przycisk zamykania w ciągu 5 sekund. 4. Trzymając wciśnięty przycisk zamykania, wciśnij przycisk otwierania trzy razy. Zwolnij przycisk zamykania. Kluczyk jest teraz zakodowany. no_fear 28-02-2014, 11:06 jeżeli nie "ogarniesz", to mogę pomóc w przyszłym tygodniu ;) Góral 2009 28-02-2014, 13:52 Witam nosze się z zamiarem dokupienia kluczyka scyzoryk do sharana 2003 r. czy idzie mu samemu zaprogramować immo i central ni ewentualnie jaki byście polecili bo na alledrogo jest tego pełno i nie wiem co wybrać? no_fear 28-02-2014, 14:23 jak coś to mam do sprzedania scyzoryk pasujący do Sharana/Galaxa/Alhambry :wink: gdybyś napisał wczoraj - zabrał bym go ze sobą do Zakopca, gdzie aktualnie przebywam :wink: Góral 2009 28-02-2014, 14:32 No widzisz ale to jest oryginał czy zamiennik ma immo? i ewentualnie daj znać ile chcesz za niego no_fear 28-02-2014, 15:07 używany oryginał (7M3) trzeba kupić czystą pastylkę IMMO i grot dociąć grot, synchronizacja pilota, kodowanie IMMO i tyle :) wojtekn 28-02-2014, 15:45 jak coś to mam do sprzedania scyzoryk pasujący do Sharana/Galaxa/Alhambry :wink: gdybyś napisał wczoraj - zabrał bym go ze sobą do Zakopca, gdzie aktualnie przebywam :wink: Na przyszłość oferty na PW lub do działu sprzedam proszę kierować. ;) jarekft 28-02-2014, 20:35 archie07 Programujesz prawidłowo a ten drugi kluczyk musisz w tym samym czasie zaprogramować czyli zapala się dioda w drzwiach naciskasz na pilocie 1 zamykanie i trzymając naciskasz 3 razy otwieranie jak dioda na pilocie przestanie migać szybko naciskasz tą samą sekwencje na drugim pilocie i masz oba zakodowane kubaw20055 01-03-2014, 14:59 Pilot na podczerwień: http://i29.photobucket.com/albums/c289/kubaw20055/Galaxymk1programowaniepilota_zpsb9507f36.png Pilot radiowy: http://i29.photobucket.com/albums/c289/kubaw20055/ProgramowaniepilotaGalaxymk2_zps953f16b0.png Hambra2 02-07-2014, 21:04 U mnie niestety nie działa :( Robie wszystko jak napisane, 3x kręce w stronę otwierania wyciągam kluczyk i nic :( dioda w drzwiach nie świeci i pilota nie da się zakodować :( Nie wiem czy to znaczy, ze może moduł od centralnego szwankuje? Mechanicznie otwiera elegancko wszystkie drzwi. No i pilot w tym kluczyku działał bez zarzutu, ale chyba się zresetował i teraz lipa. Nie wiem co robić, proszę o porade. :( Witam Sam trochę się z tym borykałem,aż doczytałem że w naszych autach są dwa odbiorniki.Drugi jest z tyłu. Zadziałało gdy w czasie procedury wciskanie klawiszy na kluczyku wykonywałem to przy uchylnej tylnej szybie. Myślę ,że warto spróbować Ja sam w wolnej chwili sprawdzę ten przedni odbiornik pzdr peters 05-10-2014, 23:15 Witam. Ja mam wrazenie ze za kazdym uruchomieniem auta ten kod jest u mnie kasowany.Alhambra 99 rok. Dzialalo tylko otwieranie.Potem w srodku auta udalo mi sie zrobic otwieranie i zamykanie z centralnego.Jak ustawie otwieranie to zamykanie nie dziala. Kable w drzwiach sa ok,sprawdzone przeze mnie osobiscie. http://seat.auto.com.pl/forum/viewtopic.php?t=22355&postdays=0&postorder=asc&start=45 tu sa ciekawe sugestie. archie07 10-10-2014, 12:45 Witam ponownie, Teraz mam już inny problem. Nie działają mi dwa piloty. W obu jest wymieniona bateria. Próba kodowania pilota zgodnie z instrukcją. I piloty nie działają. Do dzisiaj tylko otwierały, a nie zamykały samochodu. A teraz w ogóle nie działają. I nie wiem co mam robić? Jak otworze samochód z kluczyka to alarm i tak mruga. A piloty są "martwe". Jak sprawdzić co się popsuło, piloty czy coś w samochodzie? sewenpamp 10-10-2014, 13:54 Siema miałem podobny problem okazało się, że bezpiecznik był spalony (nie pamiętam który, ale do wieczora ogarnę i napisze) więc wymieniłem, ale dalej coś nie tak więc odłączyłem akumulator chwilę zaczekałem podpiąłem i eureka zakodowałem i działa:D. pozdrawiam i powodzenia. archie07 10-10-2014, 19:11 Dzięki, czekam na info. A czy nie da się tak zrobić, żeby odłączyć alarm żeby się nie aktywował i samochód będę otwierał i zamykał z kluczyka? Przynajmniej będzie to jakieś czasowe rozwiązanie. sewenpamp 11-10-2014, 08:43 Siema miało być wczoraj, ale jest dziś :) sprawdź bezpiecznik nr 4,12,19 przynajmniej w galaxy mk1 te bezpieczniki mają związek z zamykaniem fury nie pamiętam który z nich miałem spalony ale po wymianie pomogło. Powodzenia :) archie07 11-10-2014, 08:52 Dzięki za info, zaraz idę sprawdzić.... oby zadziałało :) Bump: No niestety :( Bezpiecznik 4 i 19 są ok, natomiast nr 12 w ogóle nie mam (jest puste miejsce). Na razie rozłączyłem akumulator poczekam chwile i spróbuje zakodować na nowo kluczyki. Znalazłem jeszcze w odmętach netu, że można odłączyć alarm po podłączeniu samochodu do komputera w serwisie... czy to prawda?? peters 27-10-2014, 21:19 Witam. U mnie po zmianie baterii jest poprawa.Otwiera i zamyka.Zdobylem drugi kluczyk z centralnym na tej samej czestotliwosci.Lecz nie sposob zakodowac drugiego kluczyka. Czy moze jest w centralce tylko jeden i trzeba podlaczyc Vag,a aby to poprawic i zrobic aby widzial 2 kluczyk ? Niech ktos mi podpowie,dzieki sliczne. Kodowanie ktore zaleca instrukcja nic nie pomaga,aby miga dioda w kluczyku na koniec operacji. butcherfkp 16-11-2014, 20:25 Witam, Panowie mam taki problem..po wymianie baterii kluczyk nie dziala. W ksiazce serwisowej znalazlem kodowanie kluczyka poprzez wsadzenie go w stacyjke tyle tylko ze u mnie nie ma stacyjki...Mozna to jakos zakodowac samemu czy tylko ASO? Auto to Ford Galaxy 2012r pozdrawiam alkohilik 16-12-2014, 13:56 Witam. Mam problem z zakodowaniem kluczyka u siostry w galaxy 01r. Jak koduje według instrukcji wszystko działa dioda w drzwiach świeci i na pilocie mruga, ale i tak się nie koduje. Powiedzcie mi jeszcze, który to dokładnie jest bezpiecznik bo siostra ma kserowaną instrukcje i nie widać za dokładnie i jeszcze czy może kluczyk się zakodował ale baterie są słabe? Jeszcze jedno mogę spróbować zakodować kluczyk z galaxy w seacie ibiza 02r.nic się nie stanie? fabeks 29-12-2014, 14:52 Ja kodowałem swojego pilota w drzwiach pasażera. Próbowałem z 10 razy i nic, procedurę przechodził, dioda migała ale nie otwierał. Po zakończeniu procedury spróbowałem zamknąć centralny ręcznie. O dziwo pomogło i pilot zadziałał. Może warto spróbować:) Szyndziu 01-04-2015, 20:41 Od świeżę trochę temat. Mój pilot był padnięty więc zakupiłem 2.PO wielu próbach udało mi się go zakodować ( już nie wiem co pomogło czy tył auta czy odpięcie akumulatora) , do dzisiaj było dobrze . PO podpięciu vaga wyskakuje błąd " błędne kodowanie /niezgodne użądzenie lub brak" reset błędu nie pomaga, tańcowanie w koło auta podczas kodowania też, i odpięcie aku też na nic Więc mam 2 pytania 1. Gdzie znajdują się czujniki do pilota 2. Który pin czy kostka jest odpowiedzialna za zdalne sterowanie centralnym (chodzi mi o skrzynkę BSI bartixr 02-04-2015, 16:31 wg. mnie problem tkwi w samych nadajniku (kluczyku). W wielu przypadkach się z tym spotkałem w grupie VAGa. Po przelutowaniu elektroniki kluczyka działa wszystko git. (płytka SMD) ludwikr 09-07-2016, 16:13 Dzień dobry, przeczytałem na Forum jak kodować kluczyk (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=161971). Sprawdziłem, działa. Ale u mnie powstał problem: jak zakoduję kluczyk, drugi się rozkodowuje. Zakoduję drugi, pierwszy przestaje działać. Oba są od tego auta, oba działały poprawnie w chwili zakupu. Kluczyk zapasowy przestał otwierać i zamykać auto po kilku miesiącach nieużywania. Czy jest jakiś sposób, aby oba kluczyki działały? Pozdrawiam :) J@colo 10-07-2016, 19:34 Podczas kodowania musisz zakodować obydwa kluczyki, jak kodujesz osobno to ten kodowany wchodzi na miejsce wcześniej zakodowanego. ludwikr 20-07-2016, 19:41 Podczas kodowania musisz zakodować obydwa kluczyki, jak kodujesz osobno to ten kodowany wchodzi na miejsce wcześniej zakodowanego. Tak, tylko jak wsadzić oba kluczyki naraz do jednego zamka? :roll: J@colo 20-07-2016, 20:08 Włączasz procedurę kodowania, w czasie kiedy pali sie dioda w drzwiach kodujesz jeden kluczyk po drugim. ludwikr 21-07-2016, 14:32 Dzięki, spróbuję jak odbiorę auto od majstra. Napiszę czy zadziałało :) lisu_st 25-07-2016, 19:33 Wlasciwie przeczytalem caly temat ale brak konkretow. Tez mam problem mianowicie centralka wchodzi w tryb programowania tylko od strony pasazera, pozniej kluczyk pomruga i echo. Stad pytania: 1. Gdzie sa czujniki do pilota 2. Gzie jest centralka 3. Jak mozna kodowac centralke w VAG, jakie sa kody i mozliwosci do ustawienia |