Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Metaliczne stuki w tylnim zawieszeniu

Radtuli
20-07-2012, 21:37
Witam.
Przeszukiwałem forum znalazłem kilka postów lecz one nie dotyczą 100 % mojego problemu.

Podczas jazdy na nierownosciach, dziurach, itp. w tylnym zawieszeniu słychać metaliczne stukanie, jest ono dosyć głośne. Dodam, że przy skręcaniu, hamowaniu nic sie nie dzieje nie ma drzenia kierownicy.
Podczas jazdy na równej drodze nie ma tego problemu.
Pomożcie.
Pzdr

laurentii
20-07-2012, 21:55
Może zawieszenie wydechu.
Sprawdzałeś tuleje tylnych wahaczy?

papagena
21-07-2012, 11:13
Witaj,
u mnie w FF Mk1 też mam takie dziwne stuki które dochodzą właśnie z tyłu, objawy jak u Ciebie (na nierównościach trzaska a na równej drodze nic)
wlazłem pod auto i po oględzinach znalazłem poluzowaną metalową osłonę końcowego tłumika, w miejscu gdzie jest przymocowana śrubą zrobiła się dziura i to trzaska o podwozie. Mam nadzieję troszkę pomogłem. Pozdrawiam.

spawacz4
22-07-2012, 20:55
Ja w Mk2 przed FF również miałem stuki w tylnym zawieszeniu zakupiłem łącznik stabilizatora ale jednak nie to, więc podjechałem na kanał i okazało się że to rura wydechowa po prawej stronie obija się o zderzak. Mam niby dwa wydechy bo wszystko schodzi się w jeden ;p gdyż mam stylizacje na ST

Radtuli
24-07-2012, 17:19
Witam.
Dzisiaj wejde pod samochod i zobacze czy to nie czasme ten wydech!
Dzięki Panowie!

witek87
06-11-2012, 11:57
Witam
u mnie w FF mk2 po ustawieniu geometrii ,wymianie wahaczy poprzecznych dolnych, tuleji wahaczy wzdluznych wsio okey zawieszenie perfect.zaleczylem zawieszenie i wyszlo kolejne w lewym tylnim kole (a raczej nad nim - stuki w jakby w bagazniku) tylko na nierownosciach dosyc glosno co mnie ********
moze to jakas oslona????sprawdzaliscie

Bump: Witam
u mnie w FF mk2 po ustawieniu geometrii ,wymianie wahaczy poprzecznych dolnych, tuleji wahaczy wzdluznych wsio okey zawieszenie perfect.zaleczylem zawieszenie i wyszlo kolejne w lewym tylnim kole (a raczej nad nim - stuki w jakby w bagazniku) tylko na nierownosciach dosyc glosno co mnie *******
moze to jakas oslona????sprawdzaliscie

dodam ze pod autem jak oslony wahacze itp wsio okeyyyy

Proszę o nie używanie wulgaryzmów na forum, następnym razem będzie ostrzeżenie

marcin.jaro
12-11-2012, 12:47
Poradziłeś sobie z problemem ?

Ja miałem identycznie. Stuki pojawiły się po wymianie klocków hamulcowych i tarcz.

Okazało się że przy wymianie rozciągnąłem za bardzo ten drucik który trzyma zacisk i te stuki wzięły się właśnie z luźno zamocowanego zacisku.
Sprawdź czy jak zaciągniesz ręczny na "jeden ząbek" dalej będzie stukało.
Jeśli nie to polecam sprawdzenie ewentualne podgięcie drucików i będzie po problemie.

manieczek999
02-01-2013, 22:38
Dokladnie u mnie stukaly klocki w tylnim kole.

Coneks
03-01-2013, 11:13
U mnie były nie tyle stuki co odgłosy tarcia meta o metal, takie popiskiwanie. Po dłuuuugich poszukiwaniach znalazłem przyczynę. Amortyzator na samej górze ma metalową tulejkę w osłonie gumowej - w tą tulejke wchodzi śruba mocująca amor do nadwozia - ta osłona gumowa "ześlizgnęła się" z górnej części amora (tzw. oczka) no i na nierównościach amor ocierał o mocowanie amora. Wystarczyło wymontować amor i na prasie wcisnąć tulejke z gumką na swoje miejsce. Nie dość że popiskiwanie ucichło to czuć także lepsze prowadzenie auta.

korek007
03-01-2013, 14:12
... Amortyzator na samej górze ma metalową tulejkę w osłonie gumowej - w tą tulejke wchodzi śruba mocująca amor do nadwozia - ta osłona gumowa "ześlizgnęła się" z górnej części amora (tzw. oczka) no i na nierównościach amor ocierał o mocowanie amora.....
Witam
To tylko dla tych, co mają kombi.

dczyzak
26-07-2013, 14:57
U mnie w FFocusie mk2 takie stuki pojawiły się po wymianie tylnych klocków hamulcowych. Po zagłębieniu się w temat okazało się że "fachowy mechanik" :( zamienił wewnętrzny klocek z zewnętrznym i to było powodem.

Po przełożeniu wszystko jest OK

ROSSI
22-03-2014, 19:00
Witam odświeżę temat u mnie jest coś takiego że jak jadę na równym to jest wszystko dobrze ale jak przejadę po nie równym(wybojach) to słyszę tak zwane talerzykowanie jak bym woził w bagażniku ceramikę :/ wymieniłem dziś tylne łączniki stabilizatorów wymienione tez zawieszenie na gwintowane,. czy mogli byście podpowiedzieć gdzie szukać także zaobserwowałem że mam poluzowana osłonę termiczną nad układem wydechowym i zastanawiam się czy to może być To , oczywiście odgłos dochodzi jak by z bagażnika.

Basra
22-03-2014, 21:01
Witam

Aby wykluczyć osłonę,musisz ją najpierw umocować.

pozdrawiam

ROSSI
23-03-2014, 13:25
Witam

Aby wykluczyć osłonę,musisz ją najpierw umocować.

pozdrawiam

Wlaśnie dzisiaj ją umocowalem wieczorem będe jechał w dwa miejsca i się zobaczy :)

wlaśnie się przejechałem i nadal to samo :/

CINEKUS77
08-11-2016, 19:59
Witam,
czytam, szukam na temat dziwnego pukania wszystkie wasze porady jednak nie pomagają że tak powiem jest w czarnej.. ale zauważyłem jedną istotną rzecz a mianowicie letnie mam 17 alu i rzadziej dźwięk pukania był słyszalny natomiast teraz mam 15 alu i dźwięk pukania nasilił się i jest częściej słyszalny jeździłem nawet w bagażniku wrażenie takie jakby amor ale sprawdzone czy to to możliwe że coś siedzi w samej karoserii i tam
pomocy bo szlak trafia już mnie uszy bolą od słuchania głośniej muzy :-)