Zobacz pełną wersję : Model 2012- opinie i spostrzeżenia
Witam,
Pozbierajmy tu może opinie dotyczące NOWEGO Rangera.
Ktoś z Was już jeździł tym autem? Bo ja miałem przyjemność go tylko oglądać przy okazji i robi naprawe fajne wrażenie
grzenekG 28-07-2012, 22:05 Witam,
właśnie miałem okazję pojeździć trochę na torze offroadowym nowymi Rangerami, 2,2 TDCI z manualnymi skrzyniami, Kabina podwójna.
1. Samochód optycznie prezentuje się z zewnątrz bardzo atrakcyjnie
2. Komfort jazdy zdecydowanie wyższy niż we wcześniejszej wersji
3. Kabina jest dużo większa, przede wszystkim z tyłu, pasażerowie siedzą w pełnowymiarowych siedzeniach z dużą ilością miejsca na nogi
4. Osiągi silnika porównywalne z wcześniejszym 2,5 TDCI, pracuje jednak dużo ciszej
5. skrzynie manualne mało precyzyjne, biegi wchodzą trudno, często "chaczą", trzeba trafić idealnie położenie drążka (dotyczyło obydwu testowanych egzemplarzy)
6. Zawieszenie (na sprężynach śrubowych) bardziej miękkie
7. skrzynia ładunkowa krótsza o ok. 10 cm niż w dotychczasowym modelu
8. Pozycja za kierownicą wygodna, siedzie się zdecydowanie wyżej
Generalnie pozostawił bardzo dobre wrażenie. Miejmy nadzieję, że problemy z przerzucaniem biegów zostaną szybko wyeliminowane.
Osobiście przeszkadza mi, że stał się bardziej elektroniczny (np. przełączanie 2H/4H/4L odbywa się wyłącznie przełącznikiem, brak dźwigni).
Ciekawe jaki będzie asortyment wyposażenia aftermarketowego (zawieszenia, lifty, zderzaki, progi, itp.)
healfwer 21-08-2012, 20:11 Witam.
Pierwszy post na forum ale podzielę się swoimi wrażeniami.
Jako, że potrzebuję auta do pracy, jazdy i zabawy to szukałem czegoś uniwersalnego.
Do testowania wybrałem toyota Hilux, nissan Navara, Ford Ranger i Mistu L200.
Jako, ze mam 185 cm wzrostu i prawie tyle samo wagi, to Hilux odpadł w przedbiegach - po prostu nie zmieściłem się do niego. Wsiadłem i nie mogłem kręcić kierownicą bez obcierania się o kolana.
Mitsu L200 - samochód bulwarówka. Niby fajny ale brakuje mu pazurka. Siedzi się zbyt nisko, mniej więcej jak w sportowym BMW. Jak ktoś lubi to może być.
Navara od nissana - ten samochód był idealny. Gdyby Ford nie wypuścił Rangera 2012 to byłoby to. Niezłe osiągi i wygoda.. Ale...
Ford Ranger 2012 - rocznika 2011 nie miałem okazji testować. Pojechałem na żwirownię i zabawę po offroadzie od forda ze starogardu - miałem pojeździć i po bajorach i po asfalcie. niestety motor 2,2. W terenie sprawował się idealnie. Wjeżdżałem pod górkę 45-50 stopni... Bez zająknięcia.
Ford ma masę "wspomagaczy" do jazdy po terenie - system zjazu ze wzniesienia, podjeżdżania pod górę i systemy zapobiegające wywrotce przy jeździe po skarpie.. To wszystko się sprawdza...
No i zamówiłem wersję Wildtrak... W październiku odbiór.
A morał z tego jest taki - wersja 2011 była krok za np navarą czy l200... Wersja 2012 zrobiła tak wielki krok do przodu, że rywali nie widać nawet w lusterkach.
Jak będę miał swojego Rangera to zapraszam na Youtube na kanal healfwer do obejrzenia :)
Pozdrawiam,
Tomasz
Sławek Lubelak 05-10-2012, 08:28 Tak jak kolega napisal. Samochód duży, przestronny i prawie pod każdym względem naj na tle komkurencji, a na dodatek bezpieczny (pierwszy w historii pick-up z pięcioma gwiazdkami NCAP). Stoi u nas jeden czarny w wersji Limited niestety nie do jazdy próbnej :( , ale może w przyszłości... :)
Hej,
Przez piec lat mialem Mitsu L200, samochod wybralem w 2007 po testach Navary, Toyoty i wlasnie Mitsu. Mitsu wygralo bo ma najlepszy naped z centralnym mechanizmem roznicowym i jako jedyny moze byc eksploatowany bez uszczerbku dla napedu z zalaczonym 4x4 na asfalcie. Ma duzo wspomagaczy, jest najzwrotniejszy a dodatkowo w terenie rewelacyjny. Samochodem tym trzasnalem prawie 240kkm i przyszedl czas na zmiane...Toyte znalem, Navare znalem, Mitsu wiedzialem co i jak wiec do testow zostal mi tylko nowy Ranger.
Euro-Car w Gdyni ma testowke i odbylem lacznie 3 jazdy probne 2.2 manual. Samochod bardzo komfortowy w porownaniu do pozostalych, chodzi mi o cisze w kabinie i komfort zawieszenia (oczywiscie jak na pick up'a). W terenie no coz - jadac na dwojce pod srednio stromy podjazd, zdusilem silnik i samochod przygasl - w Mitsu podjezdzalem tam "bez gazu" i bez reduktora ale i tak nie jest zle. Jak bede go mial to od razu pojade sprawdzic 800 mm gl. brodzenia.
Bardzo fajna paka z power plugiem. Super wlasciwosci jezeli chodzi o holowanie przyczepki.
Koniec koncem, zamowielem Rangera 2.2 automat, Limited - odbior polowa listopada - bardzo szkoda, ze w kompletacji limited nie ma 3.2 automat a na Wildtracka trzeba czekac do lipca 2013 - automat.
Dam znac co i jak - gdy tylko go dostane
Od 1 pażdziernika jestem właścicielem nowego rangera wildtrak 3,2 automat.
Na tą chwilę przejechałem 1500 kilometrów .Uważam ,że jak na pickupa to jazda ta odbyła się w luksusie.Mam porównanie ponieważ wcześniej jeżdziłem nissanem z 2003 roku.
W miarę nabijania kilometrów będę coś tam pisał
Też się do niego przymierzam, nigdy wcześniej nie jeździłem pickupem i mam pytanie do posiadaczy nowego Rangera.
Jak się ma jazda takim autem na asfalcie(komfort, prowadzenie w zakrętach) w porównaniu z autem typu Focus, Golf.
Dzięki za odpowiedz.
To troche tak jakby porownywac jazde Starem 266 do np. Forda Transita...albo duzy fiat do mercedesa W123....
Trzeba sie przyzwyczaic...najczesciej z przodu jest w miare komfortowo natomiast z tylu, szczegolnie na poprzecznych nierownosciach bardzo trzesie. Zaleta jest wysoka pozycja za kierownica, dobra widocznosc, szczegolnie zima wiele nowych miejsc do parkowania niedostepnych dla innych - poprostu wjezdzasz w halde sniegu..sam komfort: Ranger jest dosc sztywny i nie pochyla sie zbytnio w zakretach, mozna jezdzic w miare dynamicznie, ale jest to zupelnie co innego niz plaskacz
Zawieszenie to jedno, można się przyzwyczaić.
Ale martwi mnie, napęd 4x4 którego nie można użyć na asfalcie.
z instrukcji :"Nie włączaj napędu na cztery koła 4H do normalnej jazdy po szosie."
Tylny napęd z pustą skrzynią nie jest bezpieczny. Co na to użytkownicy jeździcie z 4x4 na normalnej drodze?
W klasie pickup'ow tylko mitsubishi ma naped, ktory pozwala jezdzic po asfalcie z zalaczonym 4x4.
Pozostali maja sztywno dolaczany przod.
Naped 4x4 mozesz wlaczyc na asfalcie ale tylko wtedy kiedy kola beda mogly sie uslizgiwac i wyrownywac predkosci pomiedzy osiami np. wtedy gdy droga jest osniezona, zablocona lub w skrajnym przypadku mocno mokra.
W przeciwnym wypadku dlugie uzytkowanie 4x4 na asfalcie konczy sie naprawa napedu...
pozdro
Jeszcze AMAROK występuje w wersji z haldexem.
Wiem, że to nie jest idealny napęd 4x4, w moim wypadku większość jazdy po drogach asfaltowym zaczynam zerkać w jego stronę. Mimo, że lubię fordy.
No i zawieszenie występuje w nim w dwóch wersjach.
No tak...
Amarok ma 8 biegowy automat i w wersji, o ktorej piszesz ma staly 4x4, tylko to nawet nie jest 4H po prostu jak w zwyklym SUVie w terenie "ciezszym" moze byc roznie bez redukcji ale jezeli chcesz wozic VAT na pace to w zupelnosci wystarczy.
Lubienie danej marki moim zdaniem nic tu nie ma do gadania...nigdy nie przypuszczalem, ze moge kupic forda pick up'a ale mi przypasil wiec jest
BTW w mitsu duzo jezdzilem na samym tyle i ESP swietnie sie spisywalo, nawet jezeli samochod zaczynal myszkowac tylem to "zanim sie to poczulo" juz byl wyprostowany wiec jazda na samym tyle nie jest taka straszna - oczywiscie 4x4 jest lepsze bez dwoch zdan ale da sie przezyc i wszystko zalezy od kierownika.
Moze jakies fotki i uwagi od juz uzytkujacych - moj bedzie za 2-3 tyg.
Witam
Panowie to tak a propos tematu
https://www.facebook.com/Ford.Polska/app_208195102528120
http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/c0.15.550.262.9300118624/p843x403/536500_488713854496434_1483189676_n.jpg
zajefajny :) to sie zgadza:razz:
markas74 08-11-2012, 20:09 Auto jak dla mnie wypasione,wlasnie kupilem nowego Rangera 3,2 Limited z manualna skrzynia.
To auto spelnia moje wszystkie wymagania,a dodam,ze mieszkam w Norwegi i tu sa troche inne warunki jazdy.Po asfalcie prowadzi sie super,w terenie daje rade jak trzeba. 200 koni pod maska robi swoje,nie wiem jeszcze jak bedzie ze spalaniem,ale skoro ma sie takie auto to trzeba tez liczyc koszta.
Mam na liczniku dopiero 250 km,wiec tez nie wiele moge napisac.
Pozdrawiam
grzenekG 12-11-2012, 17:37 [quote=helga;1899497]Tylny napęd z pustą skrzynią nie jest bezpieczny. Co na to użytkownicy jeździcie z 4x4 na normalnej drodze?[/quot
Z napędem 4x4 jeżdżę wyłącznie w terenie. Na normalnych drogach, nawet zaśnieżonych, jeżdże tylko z napędem na tył. To według mnie w zupełności wystarcza. Nawet jak zaczyna zarzucać tyłem, łatwo to w Rangerze opanować. Naturalnie trzeba zachować trochę rozumu. Jak zwykle wszystko zależy od kierownika.
Właśnie kupiłem nowego Rangera 2,2 TDCI. Obaczymy, jak się będzie sprawował. Na razie, muszę go zabudować. To mój drugi pickup, więc po tandetnym L200, będę miał porównanie. Chyba tylko byłem zadowolony z zabudowy ze stali galwanizowanej. Miała centralny zamek, więc z oryginalnego pilota, otwierałem sobie myk-myk :) Szczelna i nie skrzypiała :) Teraz wezmę taką samą, ale rozważam też płaską, otwieraną w 2 pozycjach ( do 45 stopni i równo z dachem). Przedtem, woziłem psy, więc musiałem mieć dużą, a teraz, zobaczymy. W salonie, chcieli mi wcisnąć jakiś badziew, ale ja już zadecydowałem. Możecie je obejrzeć na www.pickupdiablo.pl
Ha ha ha :lol:
Pickup diablo ze swoja diablicą :)
no brzmi to prawie idealnie jak reklama ale...
Ja swoje akcesoria wybieralem tutaj:
http://www.ford.com.au/commercial/ranger/accessories/exterior#
trzeba wybrac XLT 4x4 DC 3.2
pozdro
badyl_35 12-12-2012, 05:43 Witam,
jak na tej stronce można zamawiać?
Hej,
To jest oficjalna strona Forda w Australii wiec nie mozesz z niej nic zamowic.
Wszystkie akcesoria plastikowe - lacznie z zabudowami - dostarcza firma EGR.
w Polsce ich produkty mozesz kupic tu:
http://www.sklep4x4.pl/sklep/
http://www.chromowane.com/
ja zbudowe i pare innych rzeczy sciagnalem z UK:
http://www.autostylinguk.co.uk/
pozdro
Ja juz mam swojego i jestem zadowolony...komfort jazdy duzo lepszy niz w L200 ale napedu brakuje...
http://img708.imageshack.us/img708/8004/dsc0266hp.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/708/dsc0266hp.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
http://img600.imageshack.us/img600/8193/dsc0271a.jpg[/URL]
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Fajny. Jak pojeździsz więcej to napisz szerzej o prowadzeniu asfalt, szutrowe.
Cały czas mi to auto chodzi po głowie.
michu_2111 10-01-2013, 10:09 To jak jest w końcu z tym napędem można jeździć 4x4 po asfalcie czy nie? Jeździłem Rangerem 09.01.2013 włączałem napęd na asfalcie w trakcie jazdy gostek mówił,że tak można
Bump: Pod koniec stycznia odbieram. Jeźdiłem mamualem zamówiłem automat wrażenia super przerosły moje oczekiwania. Słyszałem , że przy niezaładowanej pace auto podskakuje ale to bzdura, chyba że ktoś jęździł tylko limuzyną to raczej słabe porównanie.Siłnik elastyczny choć ma dość "twardą" pracę w kabinie ciszej niż w focusie.Kabina na pięć dorosłych osób. Teraz tylko czekam na swojego sprawdzimy teren mam gdzie. Pozdrawiam
AgaiSzymon 11-01-2013, 00:53 To jak jest w końcu z tym napędem można jeździć 4x4 po asfalcie czy nie? Jeździłem Rangerem 09.01.2013 włączałem napęd na asfalcie w trakcie jazdy gostek mówił,że tak można
Bump: Pod koniec stycznia odbieram. Jeźdiłem mamualem zamówiłem automat wrażenia super przerosły moje oczekiwania. Słyszałem , że przy niezaładowanej pace auto podskakuje ale to bzdura, chyba że ktoś jęździł tylko limuzyną to raczej słabe porównanie.Siłnik elastyczny choć ma dość "twardą" pracę w kabinie ciszej niż w focusie.Kabina na pięć dorosłych osób. Teraz tylko czekam na swojego sprawdzimy teren mam gdzie. Pozdrawiam
troche to dziwne by było ze nie mozna jezdzic po asfalcie 4x4, nie ma przeciez to znaczenia a komfort jazdy się znacznie poprawia, a jak niektóre samochody nie maja przestawienia i musza cały czas jezdzic 4x4,
troche to dziwne by było ze nie mozna jezdzic po asfalcie 4x4, nie ma przeciez to znaczenia a komfort jazdy się znacznie poprawia, a jak niektóre samochody nie maja przestawienia i musza cały czas jezdzic 4x4,
Twoje posty coraz bardziej mnie rozbrajają...
Zanim zaczniesz pisać takie głupoty , to poczytaj coś o napędzie 4x4.
O blokadach mostu , mechanizmach różnicowych , odłączonych napędach itp.
Będziesz wiedział jaka jest zasada działania prawdziwego napędu w samochodzie terenowym.
Pozdrawiam
Wojtek
Na stronie forda masz instrukcję do auta. Poczytaj.
W niej wyraźnie jest napisane - napęd 4x4 nie może być używany na przyczepnej drodze. Brak jest mechanizmu różnicowego z przodu.
Tak jeżdząc zniszczysz napęd.
michu_2111 11-01-2013, 12:21 Witam.
Jaką masz zabudowę paki. Jeśli możesz podpowiedz. Zamówiłem też wersję Limited i do poniedziałku muszę dać odpowiedź jaką chcę. Pozdrawiam
Jezeli pytasz sie mnie o zabudowe to mam taka:
http://www.autostylinguk.co.uk/products/ProductDetail/EGR-Sports-Tonneau-Cover-(3pc)-Ranger-D/Cab-(12-on)-Unpainted/SC4X4/PG/GCFORA5D/PC8OGPRFORA5DK/PRvehicle/FB/FPTONN.html
Zamowiona wlasnie w tej firmie, przeslana do dilera, ktory ja pomalowal na kolor samochodu i zalozyl.
pzdr
P.S.
na asfalcie nie jezdzimy 4x4, ten samochod ma sztywno dolaczany przod bez centralnego mechanizmu roznicowego (ktory ma za zadanie "wyrownywanie predkosci obrotowej kol" pomiedzy osiami - tak prosto napisalem), jezeli jedziesz na asfalcie na wprost bez krecenia kierownica to pol biedy ale jak zaczniesz krecic to sam poczujesz, ze samochod nie jedzie tak jak trzeba (np. kierownica bedzie ciezko chodzila i promien skretu bedzie duzo wiekszy)
dlatego w manualu pisze, zeby uzywac 4x4 tylko na drogach o ograniczonej przyczepnosci bo wtedy kola beda same sie slizgaly i sztywno dolaczony naped bedzie w stanie przezwyciezyc opory nawierzchni.
A jak sie jezdzi? super. Zrobilem do tej pory 1600km i komfort jazdy jak na pick up'a jest bardzo wysoki (mam Focusa 1.6TDCI w automacie z 2005 i nie ma porownania do Rangera).
W terenie przegonilem go tylko troche ale za to w blocie po osie z dlugimi podjazdami, nie uzywalem 4x4L i wszystko bylo super.
Szkrzynia automatyczna ogolnie ok.
Srednie spalanie 10.9 (wiekszosc po autostradach przy predkosciach 120-140)
Minusy:
Poduszka powietrzna pasazera (swieci sie non stop kontrolka) trzeba podjechac do serwisu
Automat ma malego laga (w trakcie jazdy)
markas74 18-01-2013, 21:28 Tak jak kolega napisal. Samochód duży, przestronny i prawie pod każdym względem naj na tle komkurencji, a na dodatek bezpieczny (pierwszy w historii pick-up z pięcioma gwiazdkami NCAP). Stoi u nas jeden czarny w wersji Limited niestety nie do jazdy próbnej :( , ale może w przyszłości... :)
Mam Rangera Limited z listopada 2012r 3,2 silnik 200KM,auto naprade *********,mam wersje dwudrzwiowa,moc i komfort robi wrazenie no i spalanie jest ok.
Pozdrawiam
Bump: Zawieszenie to jedno, można się przyzwyczaić.
Ale martwi mnie, napęd 4x4 którego nie można użyć na asfalcie.
z instrukcji :"Nie włączaj napędu na cztery koła 4H do normalnej jazdy po szosie."
Tylny napęd z pustą skrzynią nie jest bezpieczny. Co na to użytkownicy jeździcie z 4x4 na normalnej drodze?
Mam Rangera Limited 3,2 200KM,z listopada 2012,jezdze tylko na tylnim napedzie,zadko przelaczam na 4x4 a zaznacze ,ze mieszkam w Norwegi i tu sa troche inne warunki do jazdy zima. Nie prawda jest to,ze przy napedzie na tyl i z pusta paka zuca autem,wspomagacze na to nie pozwalaja. przy jedzie 4x4 zwieksza sie spalanie i skret auta,jak to woli ja oprocz Rangera mam BMW i moze dlatego mnie tak rajcuje tylni naped,bo moge poswirowac.
Wazne jest to co wyczytalem w mojej(norweskiej instrukcji)to to,ze nie moge przelanczac napedu w trakcie jazdy jesli moja predkosc przekracza 20km\h
...
Wazne jest to co wyczytalem w mojej(norweskiej instrukcji)to to,ze nie moge przelanczac napedu w trakcie jazdy jesli moja predkosc przekracza 20km\h
"cus" mi tu nie gra przelaczanie pomiedzy 2H a 4H jest mozliwe do 120 km/h - wszedzie jest ta sama wersja samochodu - no chyba, ze masz 4x2 w co nie chce mi sie wierzyc...4H a 4L to inna bajka powinienes sie zatrzymac.
Moze te 20 km/h dotyczy czegos innego, zalaczania ESC, kontroli zjazdu, etc chociaz w kazdym z tych przypadkow jest limit 40 km/h.
pulkwnik 28-02-2013, 08:34 Witam ! Kombinuję zmianę mojego hiluxa 3,0 z 2007 full wersja z automatem. Przejechałem 170 tys km. i zastanawiam się nad zmianą. W grę wchodzi kolejny Hilux lub Ranger. Myślę o limited 3,2 z automatem. Jak Wam się sprawują Rangery ? Jak wygląda sprawa serwisowania...co ile i jakie koszty ?. Jak to autko nagrzewa się w zimie ? jak wyglądają autentyczne raporty spalania ? czy ma ktoś z Was porównanie praktyczne Hilux - Ranger ?
Będę wdzięczny za pomoc.
Hej,
Nie mam bezposredniego porownania z Hi-Lux'em bo jezdzilem L200 ale:
1. Nie ma wersji Limited 3.2 z Automatem (3.2 jest tylko w manualu w wersji Limited, Automat dostepny tylko w Wildtrak'u)
2. 2.2 automat spalanie u mnie - 11.7 - srednie (aby bylo zgodne z tym co podaje producent musisz byc emerytem i nie przekraczac 90 km/h)
3. Z moich porownan z Hi Luxem (na etapie kupowania) to:
a) kabina wieksza
b) komfort jazdy bez porownania
c) paka duzo pojemniejsza
Mam takiego tyle, ze automat
http://www.youtube.com/watch?v=36KsqnwW3FE
pulkwnik 01-03-2013, 16:07 Dzięki za odpowiedź. To duże spalanie - jestem zaskoczony. Podejrzewam więc, że 3,2 łyknie 13. Najwyższe spalanie hilem zanotowałem na autostradzie 11,6 ale sypałem 160 - 170. Z pustą przyczepą do koni (900 kg) identycznie. A z dwoma końmi 13,8. Przy delikatnej (bardzo delikatnej jeździe około 7l. Średnio w zależności od nogi 8,5-9,5. I to z automatem. Ale biorąc pod uwagę że vat od paliwa to biorąc różnicę 2 litrów pomiędzy hilem a rangerem i cenę aut to przy 150 000 tyś i tak wygra ranger. Muszę gdzieś dokonać jazdy testowej.
Witam,
Spalanie moze i duze ale czego sie mozna spodziewac po takiej "kolumbrynie".
Jezdzilem od 2007 L200 i na poczatku (bez przrobek) palilo srednio 8.6 litra na setke.
Zmienilem opony na wieksze, dodalem plyty pod spod i pojawily sie autostrady...gdy na koniec sprzedawalem samochod mialem srednie na poziomie 11.4 w zimie i 10.9 w lato.
Ranger ma jedna podstawowa zalete (moim zdaniem) komfort podrozowania. Tu jest naprawde cicho i przytulnie. Tam gdzie L200 bujalo sie na zakretach ten samochod jest jak przyklejony do drogi.
Z bajerow - bardzo fajny system do podlaczenia telefonu, IPad'a, IPod'a lub podobnych rzeczy, wbudowany bluetooth, calkiem przyzwoity system kontroli glosem najwazniejszych funkcji samochodu - tylko po angielsku - ale dziala, dobry tempomat, navi i kamera cofania tez ok.
Dla mnie pickup to najlepszy kompromis samochodowy - wjedzie prawie wszedzie, przewiezie prawie wszystko. Szukalem auta, ktore bedzie dodtakowo oferowalo wysoki komfort podrozowania i Ford mi podpasowal. Nie jestem fanem marki, ale Ranger jest rzeczywiscie ok - zobaczymy jak bedzie na dluzsza mete z awaryjnoscia i serwisem. Z drugiej strony brakuje mi napedu i zwrotnosci L200, ktore wjechalo w kazde miejsce (nawet to po Pandzie) a w zimie i terenie bylo nie do pobicia.
Jak na razie jestem zadowolony.
P.S.
w zimie Ranger nagrzewa sie w 5 minut - bez wzgledu na rodzaj jazdy. Nie mialem mrozow ponizej -15C.
pozdro Panie Pulkowniku
pulkwnik 02-03-2013, 22:59 Czyżbyśmy się znali ? hmmm...z moich znajomych l200 ? Wojtek K. ?
Dziękuję za odpowiedź. Coś takiego i biorę : http://www.youtube.com/watch?v=ddABIRVAFlw. Nie widzę tego koloru w ofercie. Zastanawiam się jedynie czy automat czy manual. Pozdrawiam !!!
pulkwnik 04-03-2013, 08:12 Moje doświadczenia z Fordem są bardzo dobre. W 2004 kupiliśmy dwa mondeo do firmy. Silniczki TDCI - 130 kM. Za wyjątkiem lakieru, który odłaził i słabego nagrzewania były to doskonałe auta. Jedno przejechało zaledwie 140 tyś a drugie 270 tyś. Potem zamieniliśmy na toyoty. Spalanie rewelacyjne, komfort jazdy i trakcja doskonałe. Jedyne usterki to turbina ( nasza wina ) i zawieszenie tył (w tym z większym przebiegiem ) jednak drogi jakimi było mu się poruszać były tragiczne. Ten bardziej przechodzony dalej w użytku u znajomego i nic się nie dzieje. Nie boję się zatem forda.
Czyżbyśmy się znali ? hmmm...z moich znajomych l200 ? Wojtek K. ?
Chyba raczej nie - jestem z pomorza a i na imie mam inaczej.
W czerwcu czeka mnie dluga podroz (okolo 7kkm do zrobienia) zobacze jak po takiej trasie moje wrazenia zostana zweryfikowane.
pozdro
I ja sie rozgladam za pick-upem.
Mam pytanie - czy ten TDCI w Rangerze ma cos wspolnego z dieslem 2.0 z Mondeo?
W mondeo padaly wtryski po 80k km z tego co wiem.
Oba silniki 2.2 i 3.2 sa z Transit'a.
Witam,
Nabyłem nowego Rangera ( 2.2 XLT )w salonie w listopadzie zeszłego roku i od początku mam z nim pewne kłopoty, a mianowicie ogrzewanie szyby przedniej nie działa, szyba została zamówiona w salonie w listopadzie zeszłego roku i do tej pory do salonu nie dotarła ( podobno w Fordzie taki czas oczekiwania to norma ), od samego początku słychać także trzaski z deski rozdzielczej ( zwłaszcza przy temp poniżej zera trzeszczy jak w starym Żuku ) 3 wizyty w serwisie bez skutku....
Silnik pracuje dość głośno, a kultura pracy pozostawia wiele do życzenia, skrzynia biegów manualna jest nieprecyzyjna , spalanie na poziomie 11,5 litra ON,
Jest to mój pierwszy Pick Up ale nie jestem do końca zadowolony....
Inżynier60 03-04-2013, 11:05 Cześć,
Mam Rangera 3,2 Limited od grudnia 2012. Przejechałem ok. 1300 km
Pozytywów dużo, negatywów też.
Komfortowy, wygodny tzw. " wypasiony".
Skupię się na negatywach;
1. Paliwożerny: cykl miasto -trasa- 11,7 l/100 km ( bez mocnego deptania akceleratora). Przy 130 km 13 l. Nie mam jeszcze zabudowy- po jej zamontowaniu zużycie pewnie się zmniejszy.
2. Dość głośny- ale to urok ciężarówki. Po uruchomieniu tego silnika samochód przebiega drżenie - jakbyś obudził zwierza. Moment wystarczający- na 6-tym przyspiesza pod górę żwawo. 1-ka do orania w terenie, na drodze za krótka i praktycznie na płaskim lepiej ruszać z dwójki.
3. Centralny panel sterujący cd, navi, radio, tel.- uszkodzony ( podczas niskich temp. ( poniżej zera) uruchamiał się po kilkunastu minutach jazdy. W temp. pow. zera działa normalnie. Decyzja do wymiany- czas oczekiwania 2 miesiące.
4. Haki do szyn na pace nie pasują ( za duże i trzeba szlifować).
5. Uchwyty holownicze - kuriozum - przedni jest tak wysoko, że po zapięciu liny holowniczej miażdży zderzak. Tylnego uchwytu holowniczego nie ma wcale:!:. Ford " myśli" co z tym fantem zrobić.
Mimo to ( mam nadzieję, że wszystko) auto da się lubić- dobrze się trzyma drogi, wspomagacze elektroniczne pracują ok ( co prawda ABS i ESP brzmią jakbym rozdzierał blachy podwozia). Siedzenia b. wygodne. Miejsca stosunkowo dużo.
Witam,
Jest też pewna ciekawostka dotycząca tylnej klapy , a mianowicie znajduje się na na niej ostrzeżenie że ma wytrzymałość tylko 50 kg i nie wolno na niej stawać !!!
Ciekawe jak ford wybraża sobie załodunek takiego auta dostawczego ??????
Ostrzezenie dotyczace 50 kg dotyczy plastiku pokrywajacego wneke w klapie.
Mozesz spokojnie na niej stanac ale powyzej 100kg bym jej permanentnie nie obciazal
Ciekawe "ograniczniki" do klapy.
https://www.youtube.com/watch?v=-UoKN8KxhEk&feature=endscreen&NR=1
Z tego co wiem już są w ofercie DiabloPicup z Łodzi
Czy orientuje się ktoś czy są już dostępne nakładki poszerzające na nadkola , zalożyłem letnie kapcie na nowych felgach i trochę mi się wysuneły poza obrys ....
healfwer 22-05-2013, 13:02 No ja już mam swojego Fiorda "Rudego"
Zrobione od 1 Października mam 18 000 km.... I Git :D :D
1 Dzień mnie ukarał :
http://i287.photobucket.com/albums/ll146/healfwer/DSCF3193.jpg (http://s287.photobucket.com/user/healfwer/media/DSCF3193.jpg.html)
http://i287.photobucket.com/albums/ll146/healfwer/DSCF3195.jpg (http://s287.photobucket.com/user/healfwer/media/DSCF3195.jpg.html)
A ja mam takie małe pytanie, jeździłem nową Fiestą, po zamknięciu auta lusterka składały się automatycznie. W Rangerze składają się tylko za pomoca przycisku przy kierownicy, czy to się jakoś programuje czy też Ranger jest okrojony z tej opcji ? ;)
Ranger jest okrojony poniewaz po odcieciu zaplonu nie podaje napiecia na szyby i lusterka.
Sa sposoby aby podac napiecie na szyby i lusterka i dodac modul domykajacy okna i skladajacy lusterka. Wszystko razem jakies 200 pln z zainstalowaniem.
pozdro
healfwer fajna fotka nr2, może zgodzisz się na umieszczenie jej w kalendarzu FCP na 2014 rok.
więcej tutaj http://www.forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2019179#post2019179
Właśnie wróciłem z 11 dniowego urlopu i akumulator rozładowany do zera ( podobno to norma ), wczesniej nie działajace ogrzewanie szyby, problem z radiem, i trzeszcząca tapicerka !!! Ten samochód nie powinien byc sprzedawany w Polsce wymyślony w Australii składany w RPA i tam powinien jeździć, to już 4 poważna usterka w moim 8 miesięcznym aucie polecam ROZWAGĘ przed zakupem bo potem to już ping-pong z serwisem i wielomiesięczne oczekiwanie na części !!!!
SpriteKrkPl 05-07-2013, 22:51 A ja pod koniec lipca odbieram swojego Wildtraka:):):)
samochód spędził dzień w serwisie diagnoza : wszysto OK !, po 3 dniach znowu to samo- rozładowany akumulator - 3 godziny czekania na assistance..... zaczynam tracić cierpliwość.....może trzeba było kupić ISUZU
samochód spędził dzień w serwisie diagnoza : wszysto OK !, po 3 dniach znowu to samo- rozładowany akumulator - 3 godziny czekania na assistance..... zaczynam tracić cierpliwość.....może trzeba było kupić ISUZU
... bardzo podobne objawy ma nasze firmowe, diagnoza - poluzowana masa gdzies pod maska, jak lapala blache wszystko ok, na dziurach latala "luzem".
Efekt - do wymiany aku, jezeli dobrze pamietam to alternator oraz kilka czujnikow...
... na nowy aku proponowali czekac ok 2 miesiecy :shock:
Jako nowy uzytkownik pragne wszystkich powitac. Obecnie oczekuje na mojego forda rangera limited (termin odbioru grudzien 2013 badz styczen 2014, zalezy czy statek bedzie plynal z wiatrem czy pod wiatr :) ),w chwili obecnej szukam felg , chcialbym sie zapytac uzytkownikow nowej generacji Rangera jak sprawa wyglada z felgami tzn rostaw srub, ET, otwor centrujacy. Czy ktos posiada takie dane, bo juz google chwile wertowalem ale nie znalazlem pozytecznych informacji.
pozdrawiam
Witam wszystkich
jestem nowym użytkownikiem i szukam pomocy:
zamówiłem wildtraka z automatem, docierają do mnie jednak niepokojące wiadomości na temat słabej pracy skrzyni oraz małej "kultury" pracy silnika, czy mógłbym prosić o podzielenie się swoimi wrażeniami z jazdy bo takiego auta do testów nie znalazłem. Zastanawiałem się jeszcze bardzo mocno nad Navarą 3,0 V6 też automat. Czy może ktoś ma doświadczenia z tym autem? Za rengerem przemówił fakt dużo większej kabiny, zwłaszcza z tyłu a mam zamiar podróżować ze swoimi synami, którzy są coraz więksi (16 i 10 lat). Taki typ samochodu potrzebuję przede wszystkim do ciągnięcia przyczepy z łodzią o łącznej masie ok 2800 kg. Wjeżdżanie z nią do wody i potem jej wyciąganie spowodowało wybór rengera ponieważ ma uciąg na haku 3350 czyli najwięcej z nich wszystkich. Będę wdzięczny za odpowiedź.
pozdrawiam
Maciej
Wlasnie stuknelo mi 21.5k km i zrobilem dluga wakacyjna trase do Hiszpanii - czas na podsumowanie.
Generalnie bardzo fajne auto. Troche duze spalanie i jednak 2.2 daje nie do konca zadowalajace efekty ale bez dramatu. Mialem do tej pory dwie usterki: poszedl kompresor klimatyzacji - szybko i sprawnie wymieniony na gwarancji w serwisie (Germaz Zielona Gora). Skrzynia biegow sie slizga i wydaje dziwne dzwieki - rozpoczynam batalie teraz.
Spalanie 11.6 srednio - troche duze.
W sobote zabilem dzika - uszkodzenia sa ale bez tragedii. Samochod jezdzi i nie widac uszkodzen dopiero z bliska widac pekniety zderzak i pogiety prog plus rure boczna.
Plusy:
- bardzo wygodny
- cichy
- super komfort jazdy
- extra wyposazenie (navi ma polaczenie i na zachodzie informuje o korkach, wypadkach, objazdach itp)
- pojemna i pakowna paka
- fajny system mocowan i gniazdo 12V
Minusy:
- 2.2 jednak troche slaby (choc bez problemu na autostradzie utrzymuje predkosc 160-170)
- ociezaly w terenie (duzy i automat gubi sie z przelozeniami - jezdzic lepiej na manualu)
- jeden przedni zaczep do holowania umieszczony tak, ze istnieje ryzyko uszkodzenia zderzaka
- brak automatycznego podnoszenia i opuszczania szyb we wszystkich drzwiach (kierowcy maja)
- brak domykania szyb i skladania lusterek po wylaczeniu silnika
- automat ma lekkiego "mula"
Ogolnie polecam.
Na wiosne beda nowe felgi, opony AT, konsola dachowa, rhino rack system na pake i dach, oslony na cale podwozie i moze lift 1"-2".
na ra
healfwer 20-09-2013, 06:56 No, mój Rudy już ma wybite 30 000 km... Trzeba się zbierać na przegląd.
Po roku czasu i 30 000 można już coś więcej o samochodzie powiedzieć. Żeby było czytelniej :
Na plus :
*osiągi i dynamika motoru 3,2
*wygoda użytkowania - dużo fajnej elektroniki, która się sprawdza - elektroniczna zmiana *napędów jest b. wygodna
*nieduże spalanie jak na taką bestię
*dużo gniazdek 12v - jak ktoś używa, to całkiem miły gadżet
*dużo dużych schowków. Włącznie z tymi na nielegalne towary pod tylną kanapą ;)
*wygodna jazda po asfalcie - niemalże jak w osobówce.. Tylko czujesz się jak król szos, gdy droga jest bardziej dziurawa i nierówna :) Nie musisz zwalniać.
* i wiele innych
na minus-
*spalanie - jak ktoś się przesiada z samochodu, który pali 6/100 ;)
*mały ekran Navi
*brak blokady tylnego mostu !! :(
*brak blokady tylnego mostu !!.
* no i najważniejsze - brak blokady tylnego mostu
Ale to wszystko jest do przebolenia. Na osłodę dwa filmy :)
https://www.youtube.com/watch?v=yoUidlF2nZU
https://www.youtube.com/watch?v=TVOZZyxmGCM
ja mam zrobione 14,5 tyś km, 2 razy uruchamiany przez asistance ( rozładowany akumulator), wymieniona przednia szyba ( nie działa ogrzewanie ),
Spalanie średnie 9,5 l ( miasto/trasa 40/60 )
Przy niskiej temperaturze ( poniżej + 12 stopni ) trzeszczy deska rozdzielcza - czy ktoś miał taki problem ??? serwis jest bezradny.
wildtrak 06-10-2013, 20:35 Witam. Mam pytanie odnośnie blokady tylnego mostu. Na filmikach z wildtrakiem
widziałem auta z przyciskiem blokady mostu jak i bez. W specyfikacji forda nic na ten temat niema. Nie pisze też nic czy można dokupić opcję blokady mostu, jak jest np. w amaroku.Czy może mnie ktoś oświecić w tym temacie.
na rynku europejskim brak blokady - na ta chwile
jest zupelnie niedostepna nawet za doplata...mozesz dokupic aftermarket np. ARB ale nie wiem co wtedy z gwarancja....
wildtrak 07-10-2013, 21:17 Dzięki za odpowiedź. To nie jest niezbędne. Myślę że ESP sobie poradzi. Miałem kiedyś Grand Vitarę z blokadą centralnego mechanizmu różnicowego i ESP na przedniej i tylnej osi radziło sobie świetnie. Tylko czytając instrukcję obsługi Forda zauważyłem opis obsługi blokady tylnego mostu a w specyfikacji jaką otrzymałem od Forda ani słowa. Mój "Rudy" w listopadzie wchodzi na linię produkcyjną czyli odbiór marzec-kwiecień.
Rysiekxx 09-10-2013, 18:03 Witam,
Co tak cicho tutaj?
Od wczoraj mam xlt 2.2. Dziś trasa około 600 km. Wrażenia bardzo pozytywne. Cicho. Wygodnie. Trochę brak mocy.
Rysiekxx 11-10-2013, 12:38 No ja sie przymierzam do wersji Limited....Nie ma tu nikogo do zapytania o Rangera?
dzudo-honor 12-10-2013, 14:08 Czekam na wersję Wildtrak automat - ma być pod koniec listopada. Czy są jakieś różnice między modelem z 2012 r.?
Mam jeszcze takie pytanie ile czekaliscie od momentu zamowienia pozniej od momentu produkcji az do obioru rangera ? ja zamowilem w lipcu i termin odbioru mam na styczen 2014, i czy sie nastawic na ta date czy blizej oscylowac kolo lutego ?
pozdrawiam
SpriteKrkPl 14-10-2013, 20:10 Ja zamówiłem wildtraka w październiku zeszłego roku i do tej pory jeszcze go nie mam!!! Żenada!!!!!
dzudo-honor 14-10-2013, 21:24 Mam jeszcze takie pytanie ile czekaliscie od momentu zamowienia pozniej od momentu produkcji az do obioru rangera ? ja zamowilem w lipcu i termin odbioru mam na styczen 2014, i czy sie nastawic na ta date czy blizej oscylowac kolo lutego ?
pozdrawiam
Czy jak zamawiales w lipcu to od razu dali Ci termin 2014? Czy miał być wcześniej? Mój ma rzekomo przypłynąć w drugiej połowie listopada, ale dziś dostałem informację, że Ford będzie miał opóźnienia i będzie przesunięcie na 2014 Rangerow i Kuga. Ale z moim Wildtrakiem nic nie wiadomo i w ciągu 3 dni ma być szczegółowa lista. Jak by się (odpukac) okazało, że mój przepadł na 2014 to rezygnuje (tylko ten rok fakturowania ze względu na wliczenie w koszty) to z niewielkim bólem biorę Navarę 3.0 V6.
Wersja 3.2 to porazka - jezeli chodzi o czas dostawy (chyba, ze trafisz na demo lub jak ktos zrezygnuje)...
Ja swojego zamawialem na koniec sierpnia 2012 i molestowalem dlugo dealera zanim odpuscilem i wzialem 2.2 Limited w pelnej specyfikacji (moj rozni sie od Wildtraka tylko tym, ze ma chromy zamiast czarnych wstawek, nie ma relingow na dachu i plastikowej owiewki z tylu, wew brak pomaranczowego paska na kierownicy i siedzeniach - reszta to samo) - samochod przyjechal na koniec listopada do Polski i odebralem go przed swietami.
Jak zamawialem w sierpniu to czas dostawy 3.2 w automacie byl lipiec 2013 (11 miesiecy!!!).
Z tego co wiem prawie kazdy rynek na ktorym te samochody sa sprzedawane ma minimum 6 m-cy laag'a na 3.2
Rozmawialem tez ostatnio, ze sprzedawca, ktory pilotowal moje zamowienie i on mowil mi, ze ogolnie w tym roku to posucha i trzeba te samochody wyrywac od producenta.
P.S.
Fajny zderzak znalazlem
http://img.tapatalk.com/d/13/07/13/y8y8unyb.jpg
http://img.tapatalk.com/d/13/07/13/pe8azyvy.jpg
Hej, nie wiem czy was dealer informowal, ale mi na wstepie powiedzial ze na wersje wildtrak trzeba czekac 14 miesiecy (az mi w tym momencie telefon przerwal z wrazenia) na wildtraka z automatem 21 miesiecy ... wersja limited silnik 3.2 i manual to czas czekania ok 6 miesiecy. Ja zamowilem w polowie lipca, termin na umowie na wstepie dostalem styczen 2014, a sie ostatnio dowiedzialem ze wchodzi do produkcji druga polowa pazdziernika. I jeszcze na zlosc to fabryka miala wakacje w sierpniu ... trudno trzeba sie uzbroic w cierpliwosc (mam tylko nadzieje ze poprzez zamowienie calej mozliwej listy wyposazenia dodatkowego oprocz tachografu, termin odbioru sie nie wydluzy ...)
dzudo-honor 15-10-2013, 12:21 Kupuję od Krak Motors - mają ceny trochę niższe niż dealerzy Forda.Mieli zaklepanego już dużo wczesniej Wildtraka - ponoc został zgłoszony do produkcji w 4 kwartale 2012 r. Martwi mnie tylko ta informacja o obsuwie. Ford sprawdza listy przeładunkowe i ma dać znać w ciągu 2 dni. U różnych dealerow mowa była od 5 do 12 miesięcy.
SpriteKrkPl 16-10-2013, 19:34 Wreszcie!!!! Rok czekania i dziś dzwoni dealer i mówi że samochód dziś wyjechał z portu w Holandii!!!! Nareszcie!!
dzudo-honor 16-10-2013, 20:20 Szczęściarz!:) Ja czekam do jutra bo mają dać znać na 100%. Niby ma być w listopadzie, ale lepiej chuchać na zimne.
Wreszcie!!!! Rok czekania i dziś dzwoni dealer i mówi że samochód dziś wyjechał z portu w Holandii!!!! Nareszcie!!
No teraz do Poznania, potem clenie okolo tygodnia, potem dealer i okolo 2 tygodnie i mozesz rejestrowac. ;)
dzudo-honor 17-10-2013, 15:45 Też dostałem dziś wiadomość, że auto będzie zgodnie z planem:) Odbiór listopad/grudzień. Na letnich dostaliście Rangery czy na całosezonowych?
GoodYear Wrangler HT, najgorsza opona na jakiej jezdzilem...
Ja dostałem na Continental crosscontact lx , ale to chyba też letnie.
GoodYear Wrangler HT, najgorsza opona na jakiej jezdzilem...
a pojezdziles cos wiecej na tych oponach czy od razu poszly do zmiany ? te wranglery dorzucaja do wersji limited i zastanawiam sie jak one zachowuja sie na sniegu, deszczu itp ? bo jak potwierdzi sie opinia wiekszosci to trzeba bedzie na starcie zainwestowac w jakies porzadne AT.
Wciaz jezdze (prawie rok) i sa calkowicie do kitu, na deszczu jeszcze w miare ale na snieg lepiej nie wyjezdzac, zaczely mi szumiec jakies 2-3 tyg temu, zamowilem juz zimowki...
ale to chyba juz off topic
Ja dostałem na Continental crosscontact lx , ale to chyba też letnie.
To jest letnia opona, moim zdaniem bardzo dobra opona na asfalt suchy i mokry, mam te opony fabrycznie montowane i jestem zadowolony, szukam teraz na zimę kompletu felg stalowych + zimówki
SpriteKrkPl 25-10-2013, 18:55 A jakie opony zimowe polecacie??
A jakie opony zimowe polecacie??
Czesc,
jest osobny temat dotyczacy tego zagadnienia:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=134177
pozdrawiam
SpriteKrkPl 28-10-2013, 13:49 Tak wiem, zorientowałem się jak już wysłałem pytanie, dzięki.
Larsenka 19-06-2014, 19:23 Witam wszystkich,
Mam Rangera rocznik 2013, wersja Limited.
Ta wersja ma wbudowaną nawigacje. Wiadomo coś bliższego kto jest producentem, jaki sposób można odświeżać mapę, itp... Nic nie mogę znaleźć na nacie w tym temacie.
Pozdrawiam
miszka01 08-07-2014, 04:55 Witam !!!
Stałem się posiadaczem Rangera 3,2 Auto Wildtrak 2014 r. Autko na razie sprawuje się dobrze, tylko na postoju (np. czerwone swiatła) trzęsie delikatnie samochodem. Czy u Was też tak jest ? Czy to taka kultura silnika ?
Larsenka 19-07-2014, 20:10 Witam !!!
Stałem się posiadaczem Rangera 3,2 Auto Wildtrak 2014 r. Autko na razie sprawuje się dobrze, tylko na postoju (np. czerwone swiatła) trzęsie delikatnie samochodem. Czy u Was też tak jest ? Czy to taka kultura silnika ?
Przy 2.2 drążek zmiany biegów się trzęsie jak prawdziwej ciężarówce. No przy rozruchu jak wielki kot się budzi. :)
Mij Ranger ma juz przejechane 42 tys km.
Ogolnie jestem bardzo zadowolony. 10 tys km temu dodalem Chip firmy ChipExpress z UK i teraz 2.2 ma 170KM i 435Nm - mozna jeszcze podkrecic ale aktualne parametry sa dla mnie optymalne.
Dynamika samochodu zmienila sie bardzo - teraz jest torpeda, spalanie spadlo o okolo 1 litr na 100km.
Z problemow byly tylko dwa:
1. padl kompresor klimy - wymieniony szybko i sprawnie przez ASO na gwarancji
2. Samochod sie slizga/kaszle/kicha na niskich obrotach przy stalej predkosci w przedziale 40-70km/h na biegach 1-4. Myslalem, ze to skrzynia ale wydaje sie, ze chyba czujnik MAF. Tutaj ASO umywa rece i nie widzi problemu.
miszka01 06-10-2014, 20:37 Witam. Przyszly pierwsze przymrozki i moja szyba czolowa grzeje paskami 5 cm a na srodku pod lusterkiem zostaje pasek nawet 20 cm nie grzany. Czy ten typ tak ma? Pozdrawiam
Nie, nie ma - powinno grzac rowno na calej powierzchni. Zostaja tylko okolo 0,5-1 cm paski po bokach szyby, ktore nie sa ogrzewane
Witam. Przyszly pierwsze przymrozki i moja szyba czolowa grzeje paskami 5 cm a na srodku pod lusterkiem zostaje pasek nawet 20 cm nie grzany. Czy ten typ tak ma? Pozdrawiam
U mnie też pasek pośrodku. Oddaję do reklamacji.
Ponadto fotel grzeje słabo (w kratkę rzekłbym). Ktoś tak ma? Poprzedne auto dawało już po minucie odczuć, że grzeje.
P.S.
U mnie również padła sprężarka.
Szarpało przy puszczaniu sprzęgła i stukało. Luźne śruby na wale (!).
SpriteKrkPl 17-12-2014, 19:59 Witam, niestety mój roczny samochodzik padł, a dokładnie padły w nim WSZYSTKIE zaznaczam WSZYSTKIE równocześnie wtryski. Ekspertyza wykazała że na wtryskach pojawiła się korozja, co oznacza iż prawdopodobnie w paliwie była zbyt duża zawartość wody a to oznacza że prawdopodobnie Ford Polska odmówi naprawy gwarancyjnej. Koszt naprawy oscyluje w okolicy 15000,00 zł. Czy macie jakieś sugestie na co zwrócić uwagę w walce z fordem o to aby naprawa była w ramach gwarancji, lub macie jakieś inne propozycje? Będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi...
A wiec, w ponizszym linku jest opisana podobna sprawa:
http://newranger.net/forums/viewtopic.php?f=3&t=992&p=10525&hilit=rusty+injectors#p10525
i filmik nawet:
http://www.youtube.com/watch?v=UKlI0QpPxdM
moze sie przyda...
Witam!
Według mnie to filtr paliwa zbiera wodę i dodatkowo jest przecież kontrolka pokazująca jej obecność w paliwie. Nawet jeśli przegapi się to ostrzeżenie, to zostają błędy w pamięci. Dodatkowo, jazda na paliwie z wodą da się odczuć. Filmik dotyczy chyba problemu z korozją na zewnątrz - woda ścieka i nie ma jak stamtąd uciec. Co co wątku z newrangerforum - niestety nie mogę przeczytać, bo błąd serwera...
Ja bym nie podchodził do sprawy pesymistycznie - przeciez nikt nie chce zajechac swojego wózka, tylko dba jak należy. Przestrzega się przeglądów i akcji serwisowych, tankuje w zaufanych miejscach. Potrzebne będą jednak dowody zakupu paliwa. To tak na początek.
A ile masz przebiegu? Możesz podać więcej szczegółów? (kiedy był przegląd etc.)
Pozdrawiam
SpriteKrkPl 02-01-2015, 20:53 Witam, sytuacja na dzień dzisiejszy wygląda następująco i niech to będzie dla wszystkich użytkowników Rangera przestroga. Ford ODMÓWIŁ naprawy gwarancyjnej (samochód z października 2013 r., przebieg 36000 km). Dla forda sytuacja jest prosta, awaria wynikła z winy użytkownika, wilgoć w paliwie spowodowała korozję części wewnętrznych wtryskiwaczy uszkadzając je wszystkie razem. W tej chwili czekam na oficjalne pismo z Ford Polska potwierdzającą tą decyzję wraz z uzasadnieniem. Jest to dla mnie sytuacja mocno wątpliwa i zupełnie się z nią nie zgadzam. Paliwo było tankowane tylko na firmowych stacjach (BP, Orlen, Shell) na co mam potwierdzenia w postaci faktur. Jak zostałem poinformowany przez Kierownika serwisu, Ford na dzień dzisiejszy nie wykonuje w takich przypadkach badań próbek paliwa z baku samochodu, bo na 99 % wyszło by że jest ok. Ford sprawdził tylko skutek, czyli wykonał badanie wtrysków i to dwukrotnie (raz tylko ciśnieniowo, a za drugim razem rozebrano wtryski). Ja na pewno tej sytuacji tak nie zostawię i na pewno nie zapłacę (wg. wyliczeń serwisu ok. 13000 zł przy nowych wtryskach lub 10000 zł przy regenerowanych) za naprawę. Dodam jeszcze że w filtrze paliwa nie było wody, a kontrolka wody w paliwie się ani razu przez cały okres czasu nie zaświeciła, przegląd okresowy robiłem we wrześniu 2014. Sprawa jeżeli nie uda się dogadać z fordem trafi do sądu i pewnie się będziemy bawić w kotka i myszkę i trwać to będzie latami a ja zostanę bez samochodu i ratami leasingowymi do płacenia. Pozdrawiam nie życząc podobnych zdarzeń w 2015 r.
Watek na newranger dotyczy tego samego co na filmiku, zamiescilem bo na poczatku nie bylo szczegolow czy to na zewnatrz czy wewnatrz...
Zycze powodzenia w zmaganiach.
P.S.
Nie regenerowalbym wtryskow, ja to zrobilem dwa razy (w ciagu wszystkich lat uzytkowania roznych samochofow) i nie mam dobrych doswiadczen. Zawsze byl bardzej zmulony i jezdzil slabiej
Witam!
Opisz proszę jakie były objawy awarii i czy były jakieś symptomy wczesniej.
Wg mnie, to dziwne, ze padły wszystkie równocześnie. Dziwne są tłumaczenia, że nie będą badali próbek z baku (czują, że to może być na niekorzyść?). Swego czasu bodaj Toyota miała takie problemy z wtryskami i wyszło, ze Denso dostarczał wadliwe sztuki na pierwszy montaż. Sama korozja wtrysków to brzmi dość skrótowo. Nie pochodzi ona przeciez tylko od wody w paliwie (zresztą ja zatrzymuje filtr i jest ten czujnik). Ja bym zainteresował się gębiej przyczynami niesprawności tych elementów tzn. powołał się na niezależne opinie. Jest 5 wtrysków, więc można mieć 5 opinii. Jak dla mnie:
1. Faktury za paliwo.
2. Śmieszny przebieg.
3. Serwisy w ASO
to jest wszystko co może zrobić klient w dobrej wierze aby nie przydarzyła mu się awaria.
A tu problemy z wtryskami w Focusie:
http://www.fordownersclub.com/forums/topic/62816-ford-injector-issues-18-tdci-ford-wont-tell-you-about-them-must-read/
Życzę powodzenia!
piotrranger 13-02-2015, 17:20 Witam ma ktoś problemy z biegami w manualu 2,2Limited
W Stanach już się pojawiła wersja po faceliftingu:
http://content.worldcarfans.co/2015/3/23/medium/1282458285379654745.jpg
http://content.worldcarfans.co/2015/3/23/medium/1503281012104095532.jpg
http://content.worldcarfans.co/2015/3/23/medium/264670217974113228.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=E6F1CgC6twE
Do sprzedaży ma iść w trzecim kwartale 2015r.
W Stanach nie sprzedaja tego Rangera.
Wejdzie do sprzedazy razem z nowym Everestem, niestety Everest w Europie i Stanach nie jest dostepny - Everest to taki Pajero Sport z Mitsubishi - jest pare innych filmikow na YT z testow i oficjalna zajawka Forda na Asia Pacific o face lift'cie...
Najlepsze zmiany sa we wnetrzu - z tego co widzialem...
http://paultan.org/2015/03/24/2015-ford-ranger-facelift-new-features-changes-detailed/
lukas_ko 29-03-2015, 21:23 Czytam wasze zmagania z nowymi rengerami bo sam przymierzam się do takiego auta. I muszę wam dodać pewną informacje że silniki 2.2 z lat 2012 - 2013 mogą być awaryjne że względu na wadliwą pompę olejową która to może doprowadzić do zatarcia silnika. Piszę wam o tym bo to jest ten sam silnik co w Transicie. A ponieważ kupiłem we wrześniu 2014 roku nowego transita to czytając o usterkach tych pomp w dziale transita to się trochę wystraszyłem i pojechałem do serwisu to zweryfikować czy i w moim nowym Transicie jest ten problem. Więc wówczas potworrdzono mi że taki problem istnieje ale tylko w starszych modelach a sprawdzono mi to po numerze VIN mojego transita że w moim tego problemu nie ma. Ale wiem że już w ford Polska wymienił kilka silników na nowe kilku klientom przy różnych przebiegach.
Ale oficjalnie nie ma żadnej akcji serwisowej lub naprawczej. Pewnie jest tak że w nie każdym aucie się zaciera pompa olejowa przez co w Fordzie liczą że problem sam się zlikwiduje bo gwarancja minie i po problemie. A gdyby to ogłosili na dużą skalę to były by to ogromne koszty napraw lub ewentualnie wymiany całego silnika na nowy.
Więc może jak ktoś serwisuje regularnie auto to wówczas może takim klientom jak zauważą jakieś opiłki metalu w oleju to wymienią pompę lub silnik na nowy.
A wszystkim innym nic nie zrobią bo wiadomo że po gwarancji to już mało kto jeździ do serwisu.
Piszę to abyście sobie sami zwrócili uwagę przy wymianie oleju czy w oleju lub w okolicach korka spustowego nie ma opiłków metalu co by znaczyło że wasza pompa zaraz padnie i co za tym silnik też.
Larsenka 29-06-2015, 21:44 Witam,
chciałbym umocnić tylną burtę poprzez mocniejszą linkę stalową. Ktoś słyszał może o czymś takim?
|
|