Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2006-2015] Wymiana zegarów na nowe

greg206
29-07-2012, 23:27
Witam
Czy ktos moze wymienial lub wie czy mozna wymienic zegary ze standardowych, jak te:
http://allegro.pl/licznik-zegary-ford-galaxy-s-max-mondeo-i2525243323.html

na te nowe z cyfrowym wyswietlaczem?
http://moto.allegro.pl/zegary-ford-s-max-mondeo-galaxy-2010-benzyna-i2513461880.html

Duzo z tym zabawy i kosztow?? Na forum znalazlem jedynie watek odnosnie Galaxy MK1.

krisgal
30-07-2012, 10:59
Witam
Kiedyś pytałem w ASO i wymiana jest bezproblemowa. Sporo chcieli za nowe zegary, ale już nie pamiętam ile. Po opisach w dziale S-maxa dużego wyświetlacza odpuściłem temat (brak dodatkowych funkcji).
Pozdrawiam.

greg206
30-07-2012, 15:04
Dzieki za info. Co masz na mysli brak dodatkowych funkcji??

mmw
30-07-2012, 20:12
Pewnie ma na myśli to, że ten wyświetlacz nie wnosi nic dodatkowego. To zwykły bajer tak naprawdę. Miałem S-max'a na sprzedaż z takim wyświetlaczem i wręcz mnie coś w nim wnerwiało w porównaniu do tego małego jednokolorowego ale nie pamiętam już co.

krisgal
30-07-2012, 20:21
Tak jak pisałem. Był taki temat o licznikach Convers+ na forum S-maxa.
Duży wyświetlacz to tylko bajer.Poczytaj sobie.
Galaxy i S-max to prawie bliźniaki i dużo info znajdziesz w dziale S-max.
Nawet instrukcja jest jedna dla obu aut.
Na forum Galaxy większość tematów dotyczy Mk1 i Mk2

greg206
31-07-2012, 00:04
Dzieki Panowie. Domyslam sie ze to tylko bajer i pewnie nic nie wnosi, jednak mi sie podoba. Jechalem kiedys Galaxy z takim wyswietlaczem i mi bardzo przypadl do gustu. Pewnie nie kazdemu bedzie sie podobal:)

greg206
01-08-2012, 08:30
Dostalem dzisiaj maila z ASO i powiedzieli ze nie ma mozliwosci takiej zmiany gdyz nie bedzie mozna zaprogramowac nowych zegarow. Troche teraz zglupialem.

krisgal
01-08-2012, 10:26
To raczej totalna bzdura. Są przecież Galaxy z małymi i dużymi zegarami.
Ale z ASO już tak jest. W jednym się da a w drugim nie.Spróbuj w innym ASO.
Popytaj na forum S-maxa może ktoś wymieniał.

mmw
01-08-2012, 10:52
Kiedyś chciałem zamówić w ASO Hyundai'a koronkę ABSu. W jednym mi ładnie podali cenę, a jak zadzwoniłem do drugiego to powiedzieli, że nie występuje osobno tylko z piastą czy coś. Jak powiedziałem, że w innym ASO mogę zamówić samą koronkę to mądruś sprzedawca powiedział szyderczym głosem "to niech pan zamówi u nich". No i zamówiłem. :)

greg206
02-08-2012, 11:40
Po rozmowach z 3 roznymi ASO ( Tarnow, Rzeszow, Krakow ) odpowiedz jest taka sama- NIE DA SIE. Oto jeden z maili:

Taka wymiana jest niemożliwa z dwóch powodów. Po pierwsze zestaw wskaźników jest jednym z elementów systemu

antykradzieżowego PATS, i jest powiązany z pozostałymi częściami kodem który musi zostać odczytany i porównany

z danymi w module PCM. Wymiana na inny model uniemożliwi uruchomienie silnika .

Po drugie ,zestaw wskaźników jest połączony do pojazdu poprzez szynę CAN.( to jest bardzo podobne do magistrali USB komputera).

Aby zestaw wskaźników został zobaczony przez inne elementy samochodu niezbędne jest wczytanie danych podwykonawczych

(w przypadku komputera i USB jest to sterownik).Dane te są generowane w fazie produkcji i gromadzone w fabrycznej bazie danych.

W przypadku awarii i konieczności wymiany zestawu naprawa odbywa się on line , dane są sczytywane z uszkodzonego elementu i ładowane

do nowego zestawu za pośrednictwem komputera diagnostycznego połączonego do fabrycznej bazy danych.

krisgal
02-08-2012, 13:15
Czyli w przypadku awarii, zegary można wymienić a bez awarii już nie.
Dziwne. Chyba sczytane dane można wgrać też do nowszej wersji Conversa.

greg206
02-08-2012, 13:21
Pewnie mozna wymienic tylko na ten sam model zegarow. Mnie dziwi to z tego powodu ze nie sadze zeby kladli jedna wiazke kabli do jednych zegarow a zupelnie inna do nowych.

maro74
06-08-2012, 22:02
Czyli w przypadku awarii, zegary można wymienić a bez awarii już nie.
Dziwne. Chyba sczytane dane można wgrać też do nowszej wersji Conversa.

W moim galaxy padły mi zegary chyba niecały miesiąc od odbioru samochodu z salonu. Przestało mi pokazywać prędkość. Pojechałem na serwis coś tam kompem porobili o zadziałały. Potem za tydzień zegary zgasły na amen totalnie. Convers nie świecił a licznik i obrotomierz na zero i cały czas mrugała mi zielona kontrolka od świateł awaryjnych nawet jak auto stało zgaszone i zamknięte cantralnym zamkiem. Poza tym auto chodziło normalnie choc jedyny minus nie wiadomo ile paliwa w baku i raz mi zabrakło i wzywałem Ford pomoc.
Pojechałem do serwisu, akcja z kompem i na 3 dni pomogło.
Kolejna wizyta w ASO i decyzja że zamawiają nowe zegary.
Po 2 tygodniach wymiana. Czas ok 5 godzin. Potwierdzam, że coś z tych zegarów zczytywali do nowych. Ale najśmieszniejsze jest to że nie mogli zgrać aktualnego przebiegu. Kierownik serwisu spytał jaki był przebieg bo muszą mi ustawić w nowych zegarach. Dokładnie nie pamietałem a miałem prawie 6 tyś ustawili na 5100. Zapytałem z ciekwości o koszt takich zegarów ok 4800 zł. Trochę mi wara opadła bo jak pomyslę, że miałbym wymieniać takie zegary po gwarancji i na dodatek w ASO to żałuję że wziąłem Convers+.

bartixr
06-08-2012, 23:30
Trochę mi wara opadła bo jak pomyslę, że miałbym wymieniać takie zegary po gwarancji i na dodatek w ASO to żałuję że wziąłem Convers+.

wyluzuj, z rozbitka za 200-300 zł do osiągnięcia :)

greg206
09-08-2012, 21:39
Pytanie tylko czy każde takie zegary podejdą czy trzeba np. pod odpowiedni silnik.. Tak czy inaczej po takim zakupie i tak trzeba odwiedzić ASO i wątpię że tak od ręki zamontują i zaprogramują zegary nabyte z drugiej ręki. maro74, nie zazdroszczę tylu kłopotów i mam nadzieję że wszystko teraz biega jak należy.

bartixr
10-08-2012, 15:32
Pytanie tylko czy każde takie zegary podejdą czy trzeba np. pod odpowiedni silnik..

silnik tak, bo wyskalowany jest do dizla i benzyny i zakres obrotomierza jest inny .
jak numer części się zgadza to nie może nie pasować.

w starszych modelach wystarcza aby początek był identyczny a 3 ostatnie cyfry niekoniecznie.

eclipse
31-08-2012, 07:37
Poczytaj forum S-MAX i MONDEO MK4 a znajdziesz o zamianie tych liczników chyba docento się tym zajmował ..

jacekr_2
31-12-2015, 22:37
witam.
coraz częściej głupieje mi wyświetlacz w zegarach i wpadłem na pomysł aby wymienić zegary i powinno być ok, ale mam pytanie:
z tego co wiem są zegary z 1/2 fis, full fis i convers (niestety odpada nie mam pojęcia jak żonie powiedzieć że chce wydać 1000 na zegary)
ja mam założone 1/2 fis, a jak chciałbym założyć z full fis muszę coś gdzieś zmieniać? czy wystarczy tylko podłączyć i już?
pozdrawiam

Bump:

kufeldt
04-05-2019, 22:01
czy w moim fordzie można założyć taki licznik mam ten stary z małym wyświetlaczem kolega dał do założenia w swoim ale on miał już ten z większym wyświetlaczem bodajże convers a mój nie wiem jak się nazywa mój galaxy to 2007r 2.0 TDCI 140 KM

cliner
05-05-2019, 04:47
Można.Trzeba uważać, żeby benzyna nie poszła do ropniaka,nawet polifta można do przedlifta.

Sent from my Pixel 3 XL using Tapatalk

Tigersik32
04-06-2019, 19:02
witam
Ja osobiscie zmienialem te zegary w zeszlym tygodniu i nie ma zadnego problem z tym poprostu odlaczasz stare podlaczasz drugie i wszystko dziala. Jedyny problem a raczej utrudnienie jest takie ze trzeba znalesc speca ktory zrobi ci korekte przebiegu lub na ali expres kupic sobie kabelek do tego o nazwie CARPROG i przy jego pomocy samemu mozna zrobic taka korekte.

Bump: witam
Ja osobiscie zmienialem te zegary w zeszlym tygodniu i nie ma zadnego problem z tym poprostu odlaczasz stare podlaczasz drugie i wszystko dziala. Jedyny problem a raczej utrudnienie jest takie ze trzeba znalesc speca ktory zrobi ci korekte przebiegu lub na ali expres kupic sobie kabelek do tego o nazwie CARPROG i przy jego pomocy samemu mozna zrobic taka korekte.