Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2006-2015] Kontrolka oleju - na czerwono na wolnych obrotach
Witam,
o kontrolkach oleju już sporo postów było ale nie znalazłem nic o podobnym przypadku w Galaxy MK3
Jeden dzień po wymianie oleju i filtra, zapala się czerwona kontrolka oleju. Zapala się tylko na wolnych obrotach. Podczas jazdy lub podwyższenia obrotów gaśnie.
Warsztat, który wymieniał olej, nie wie za bardzo o co chodzi!:shock:
Pomocy!! bo za tydzień trasa na wakacje 1600km!!
Pozdrawiam
No to masz problem, zawsze po wymianie oleju na świeży, spada ciśnienie oleju na gorącym silniku i wolnych obrotach.Warsztat doskonale wie o co chodzi, tylko nie denerwuje klienta.
Moja rada aby na szybko zrobić naprawę i pojechać na wakacje to zdjęcie miski olejowej i wymiana na nową pompę olejową. Wtedy zyskasz ciśnienie na plus około 1 atmosfery.
Wtedy ostrożnie, bez jazdy rajdowej objedziesz trasę.Będziesz napewno miałinne podpowiedzi, ale posłuchaj starego praktyka.
to znaczy, że przed wymiana oleju pompa była ok a teraz jeden dzień po wymianie trzeba ją wymienić?
olej wymieniałem po roku i około 8tyś km!
low_radiation 01-08-2012, 17:39 "..zawsze po wymianie oleju na świeży, spada ciśnienie oleju na gorącym silniku i wolnych obrotach.." - ciekawa teoria! Proszę o rozwinięcie kolegę salom! Chyba że wlano 0w20..!
Na ile kolega wkargul zostawił auto i czy warsztat zaufany?
Nie zrozumiałeś mnie kolego, pompa przed wymianą oleju przepracowanego, gęstego podawała ciśnienie troszkę większe.niż te które zapala kontrolkę od oleju.
Po zalaniu świeżego oleju zawsze,spada faktyczne ciśnienie oleju w silniku, i to spowodowało że granica zapalania kontrolki się uwidoczniła. Napisałem Ci na szybko co może jeszcze podratować sytuację, a mam odczucie że jesteś niezadowolony, ale to Twoja decyzja.
salom , idąc Twoim tokiem rozumowania , to po każdej wymianie oleju trzeba wymienić również pompę oleju ????
Proszę Cię , nie pisz taki bzdur , bo bez sensu namawiasz ludzi na zbędne koszty.
Będziesz napewno miałinne podpowiedzi, ale posłuchaj starego praktyka.
Nie używaj takich sformułowań , bo strasznie razi w oczy brakiem profesjonalizmu z Twojej strony...
Pozdrawiam
Wojtek.
Warsztat zaufany na tyle, że robiłem tam rok temu rozrząd i olej i było ok.
Nie jest to ASO ale specjalizuje się w fordach
Auto było u niego około 5 godzin więc na zmianę oleju raczej wystarczy.
Nie znam innego, lepszego warsztatu bo to ój pierwszy ford i mam go od roku.
Mechanik kazał po jutrze przyjechać i będzie sprawdzał o co chodzi.
Salom, kolego, nie jestem niezadowolony z Twojej odpowiedzi ale chciałem dopytać. Autem jeździ żona po okolicy i dlatego zrobiła raczej śmieszny przebieg przez rok bo wyszło chyba około 6-8tyś (nie pamiętam). Zatem dziwne wydaje mi się by olej był przy takim przebiegu i po roku na tyle gęsty by ten nowy uruchamiał czujnik. Nie twierdzę jednak że Twoja teoria nie jest prawdziwa.
Zastanawiam się tylko - zatem po odpaleniu zimnego silnika, kiedy olej jest zimny a zatem gęsty kontrolka na wolnych obrotach nie powinna się zapalać. Powinna dać znać tylko kiedy olej się rozgrzeje, prawda?
Dzwonię do żony, niech testuje!
Pozdrawiam
Tak powinno być, na zimnym silniku, na wolnych obrotach nie powinna się zapalać.zobaczymy kto miał racje.
Jak na razie żona dała znać że jak jest na zimnym silniku odpalony to nie świeci!
Wracam dziś do domu to będę dalej sprawdzał.
Poprzedni olej Castrol Edge 5W30 a teraz wlał 5W40
Mechanik powinien chyba zacząć od sprawdzenia ciśnienia oleju?
Zobaczymy.
Pozdrawiam
Wymień czujnik cisnienia oleju pewnie zaczoł szwankować .to tańsze i bardziej sensowne rozwiazanie niż wymiana pompy oleju .Miałem kiedys taki przypadek i po wymianie czujnika ciśnienia problem zniknoł .
I nawet jak na ASO nie jest drogi bo niecałe 80 zł ;)
Do ECLIPSE, idąc twoim rozumowaniem, aby usunąć bardzo poważną usterkę, jaką jest brak ciśnienia oleju smarującego części silnika,
Ciekawe , skąd wiesz jak poważna jest ta usterka , skoro jeszcze jej nie zdiagnozował autor tematu... Wróżbita ????
a Ty jak chcesz to zrobić sam, to trzeba troche pokombinować
W którym miejscu autor tematu stwierdził , że chce sam sprawdzać ciśnienie oleju ?????
Pokaż mi ten post , bo chyba ślepy jestem...
salom ja mam dla Ciebie propozycję :
Albo zaczniesz czytać ze zrozumieniem posty i będziesz odpisywał z sensem - albo się w ogóle nie wypowiadaj w tematach technicznych. Klepiesz posty kompletnie bez sensu i próbujesz nam wmówić , że słońce jest niebieskie... Pamiętaj , że Twoja szklana kula nie jest najmądrzejsza...
Przemyśl moją propozycję , bo mam dość sprzątania po Tobie.
Pozdrawiam
Wojtek
No to masz problem.Będziesz napewno miałinne podpowiedzi, ale posłuchaj starego praktyka. No.... cała prawda i tylko prawda ..... i posłuchaj tyko mnie h .e....he he aż się poplułem przy jedzeniu.:razz: A może idac tym tropem powinieneś poradzić żeby zaczoł od remonu kapitalnego silnika:lol: -bo jeśli uważasz że nowy czujnik ciśnienia dedykowany do tego silnika to zło? To trzeba by wytoczyć proces tym którzy je montują . Ale jedno co ... to masz rację jak sprawdzić ciśnienie lecz nie odkryłeś ameryki.
Co innego jakbyś dopowiedział że zwykły manometr od pompki do pompowania ogumienia z gwintem M-10X1 ( bo taki chyba jest w czujniku ciśnienia oleju ) wystarczy wkręcić po rozgrzaniu silnika w to miejsce żeby się upewnić czy stary czujnik nie przekłamuje i jakie ma ciśnienie .
Widzę się koledzy dobrze bawicie na moim wątku - cieszę się:lol:
Nie będę się bawił w sprawdzanie ciśnienia oleju bo rano jadę do mechanika, dobry byłem z ZPT'ów w szkole ale te nowsze Fordy to tak nie do końca już bym poskręcał z powrotem.:)
Jednakże uwagi Wasze uznaję za cenne, bo głównie chodzi mi o zdobycie jakiejkolwiek wiedzy w temacie żeby nie dać się mechanikowi nabić w butelkę.
Jak mu zasugeruję że może by wkręcić manometr w miejsce czujnika i zapytam czy tam może gwint M10 czy cokolwiek, albo czy uważa, że to może słaba pompa nie radzi sobie ze świeżym olejem to facet zobaczy że nie można za bardzo robić jaj. Nie będzie pewny z kim ma do czynienia i może nie wymieni pół auta!!!
I o to głównie chodzi
I za to dzięki
A tak ogólnie panowie skoro już wiem że mam sobie wkręcić manometr warto by było żeby ktoś jeszcze się podzielił wiedzą....
JAKIE MA BYĆ CIŚNIENIE!!
bo samo wkręcenie manometru tego chyba nie naprawi:lol::lol:
Pozdrawiam
No i się raczej wyjaśniło!!!
Zaczęliśmy od wymiany czujnika ciśnienia oleju bo najtaniej. Nie pomogło.
Warsztat niestety nie miał do manometru takiej końcówki ale zamówił na poniedziałek. Zacząłem wydzwaniać po innych warsztatach i ASO.
Jedyne co było jeszcze nie do końca w porządku, zanim zacząłbym grube naprawy to rodzaj oleju.
Przed zmianą był Castrol Edge 5W-30 a po zmianie Castrol Edge 5W-40
Castrol dopuszcza do Galaxy 2008 2.0diesel 14KM oba oleje
Postanowiłem zaryzykować i wymienić olej z powrotem na 5W-30. Niekt z mechaników nie wierzył że to może być przyczyną.
Wygląda na to że od razu po zmianie oleju tym razem na Ford Formula S 5W-30 lampka zgasła i wszystko jest prawidłowo!!!
Ogólnie cieszy mnie to bardzo w kontekście wyjazdu tym autem na wakacje za tydzień bo mam 16000km w jedną stronę.
Trochę to niesamowite że ten silnik nie toleruje 5W-40. Może coś się faktycznie zaczyna psuć.
Dodam tylko że 5W-40 też może być do aut z DPF
Ale w instrukcji auta i ASO dopuszcza tylko i wyłącznie 5W-30
Będę od dziś wymieniał na dokładnie to co producent zaleca.
Pozdrawiam
wkargul, bardzo jestem ciekaw, czy wróciłeś szczęśliwie, bez problemów z tego długiego wyjazdu ??
biagggio 13-10-2012, 08:54 Ogólnie cieszy mnie to bardzo w kontekście wyjazdu tym autem na wakacje za tydzień bo mam 16000km w jedną stronę.
Kamczatka ???
Pozdr
Napisz może jeszcze czy olej 5W40 który ci zalano spełniał normę Forda odnośnie olejów do tego silnika.
Ja jak wlewam olej do silnika to patrze na normę producenta. Np. w Volkswagenie VW 505.01 a olej moze być 5W30 jak i 5W40 i to oczywiście różnych producentów.
Może ci zalano coś niezgodnego z normą producenta i stąd były kłopoty. Bo nie sądzę żeby tylko zmiana 30 na 40 to spowodowała.
Kamczatka ???
Pozdr
Warszawa - Magadan to 11280 km .. w jedną stronę więc chyba nie tam jedzie :)
ps. planuje wyprawę do Magadanu w najbliższe 2 -3 lata :)
Chyba mała literówka się wkradła i zabrakło jednego "a" -> Magadan
http://goo.gl/maps/XaNZT
http://pl.wikipedia.org/wiki/Magadan
chyba że nie i chodziło o to ale co tu jest to nie mam pojęcia:619:
http://www.maplandia.com/russia/irkutskaya-oblast/kachugskiy-rayon/magdan/
Fajna wyprawa. Na ile planujecie wyjazd?
sorry za ot
Kolego miska w dół i pukanie pompy oleju i na pewno pomoże. Takie zabiegi już robiłem wiele razy - wymyć dobrze ropą.
Wcale niekoniecznie - kolega przyznał jeździ autem w mieście czy też na krótkich dystansach
i jak to się często zdarza w autach z dpf przy takiej eksploatacji pewnie nie przeprowadza prawidłowego wypalania filtra cząstek stałych skutkiem czego ropa przedostaje się do oleju i go rozrzedza - a olej z ropą raczej jest kiepskim smarowidłem więc po przekroczeniu pewnego stęzenia ropy do oleju po prostu zapala się lampka smarowania .Oczywiście wtedy wymiana oleju pomoże ( jak się nie zmieni sposobu eksploatacji to na jakiś czas).
Chyba mała literówka się wkradła i zabrakło jednego "a" -> Magadan
http://goo.gl/maps/XaNZT
http://pl.wikipedia.org/wiki/Magadan
chyba że nie i chodziło o to ale co tu jest to nie mam pojęcia:619:
http://www.maplandia.com/russia/irkutskaya-oblast/kachugskiy-rayon/magdan/
Fajna wyprawa. Na ile planujecie wyjazd?
sorry za ot
około 14-20 dni w jedną stronę w zależności od stanu przepraw rzecznych, punktów zwiedzanych po drodze.. awarii sprzętu.
Najlepiej jest przestrzegać zaleceń producenta odnośnie zastosowania konkretnego oleju. Nie mniej różnica między jednym a drugim nie powinna powodować pracy z innym ciśnieniem. Ja bym jednak dla spokoju sprawdził to ciśnienie na manometrze. To da Ci pewność w jakim stanie jest silnik przed taką długą trasą.
Przepraszam Wszystkich że się nie nie pisałem w temacie parę dni ale pies mi zjadł kompa czy coś...
wróciłem do warsztatu gdzie wlano mi castrol edge 5w40 i założyłem się z panami że jak wleją 4w30 to kontrolka zgaśnie i bedzie wszystko ok. W sumie bazowałem tylko na tym, że człowiek z ASO w Szczecinie powiedział, że nie należy wlewać nic innego niż 5W30 i od tego by zaczął.
Dodam że poprzednie 10tyś km zrobiłem na castrol edge 5w30 i wszystko grało.
Castrol edge 5w40 niby też jest do tego auta dopuszczony ale widocznie nie działa.
Po wlaniu 5w30 tym razem olej fordowski (podobno elf) kontrolka od razu zgasła i do dziś nie zapaliła się. Byłem w Chorwacji i wróciłem.
Nie Kamczatka ani Magadan niestety tylko znów ta oklepana Chorwacja! ostatni w bakomacie też wbiłem o jedno zero za dużo. Ale przynajmniej sie koledzy z geografii podszkolili i rozmarzyli i dalekich wyprawach... to dobrze:D
Jeśli chodzi o przepalanie auta to nie ma problemu, nie jeździ tylko po mieście i nie ma mowy o zapychaniu.
Końmi mnie nie zaciągniecie żebym zdejmował miskę, badał ciśnienia manometrem czy coś innego robił. Z autem jest na 95% wszystko OK a to mi wystarczy by nie kiwać palcem dalej.
Mój ojciec est specjalistą od paliw i smarów i wyjaśnił mi że pomiędzy 5w30 i 5w40 jest istotnie duża różnica gęstości przy wysokiej temperaturze oleju. Widocznie akurat taka że na 5W40 czujnik na wolnych obrotach zaczyna mrużyć.
ech, a może rzucić to wszystko i na Kamczatkę.....
tam nie mają takich zmartwień:D
Pozdrawiam
driver_tomasz 08-01-2017, 22:44 Troszkę odświeżę ......Dzisiaj po przejechaniu ok 8km zapaliła się kontrolka oleju , lekkie zdziwienie ale to tylko auto wszystko się może zdarzyć . maska w górę olej się odstał miarka w obrót i zonk!!! poniżej min.Dolewam ok. 0,5l na miarce połowa odpalam a kontrolka nie gaśnie :diabelek:gasze ( przy okazji okazało się że czas na wymianę wybiło już grube 14000 km mała karteczka pod pokrywą silnika mnie poinformowała :568:autem jeździ żona:!!::!!::!!::!!: )reset aku 1h i to samo olej połowa miarki a kontrolka dalej się pali na wolnych obrotach ,ale o dziwo jak ruszę ujadę kawałek to zgaśnie nie ma reguły na odległość i czas ale zgaśnie ,tylko przy ponownym odpaleniu to samo :diabelek::diabelek::diabelek::diabelek::diabelek: czujnik ?pompka ? a może zwara na przewodach trochę śniegu spadło ........
zmień olej, zmierz ciśnienie oleju manometrem, szkoda zarżnąć silnik... turbina pewnie juz udupiona jak brak ciśnienia byl i wysokie obroty.
Nic nie rób, to wina czujnika, w Oplu mojej córki jest to samo.
Znikną mrozy, i zniknie światło lampki.
A w silniku, nie ma tak, że raz jest ciśnienie raz niema, chyba że miska olejowa sucha.
driver_tomasz 09-01-2017, 16:19 Dzisiaj rano odpalamy -4 na zewnątrz i o dziw kontrolka prawie od razu zgasła i nie zapaliła się w drodze ok 30km.
Na powrocie żony z pracy też się nie zapaliła ... Czujnik zgłupiał od tak niskiego stanu oliwy silnik gada jak gadał bez zmian , turbina to samo . Narazie odpuszczę w sobotę wymiana oliwy jak zapali się to dziadostwo to będziemy ryć ....
Kargul_ap 22-03-2017, 20:05 Dobry wieczór wszystkim!
Podpinam się do tematu, bo widać Kargule mają podobne problemy ;/.
Sprawa u mnie jest podobna.
Zaprowadziłem auto do ASO (8.03) na wymianę oleju i filtrów Motorcraft. Wymiana po roku, w ubiegłym roku też tam byłem i wszystko OK - wg oferty olej to Ford motorcraft 5w30 913c.
Następnego dnia żona (eh te kobiety), gna w trasę 200 km i w połowie na zjeździe z ronda zamrugała lampka alladyna. Telefon do mnie, do ASO, polecili wizytę w ASO na miejscu usterki. Szybki rekonesans z mojego polecenia - po smyrnięciu gazu kontrolka gaśnie, więc tylko na niskich obrotach się świeci.
Podjechała do ASO, sprawdzili ciśnienie - lipa. Podpięli nowy czujnik - lipa. Podpięli manometr - lipa. Nie trzyma ciśnienia na biegu jałowym.
Olej spuścili - popatrzeli że ładny, bez brudów i wlali z powrotem.
Następnego dnia, prowadziliśmy auto do sprawdzonego mechanika - nie znam i nie mam zaufania do byle kogo. Od małego, samochody ojciec naprawiał sam i doglądałem wszystkich prac ucząc się tym samym. Ale jak kolega wkargul pisał, te nowe diesle to nie to samo, co przed 25 laty. Brak czasu i doświadczenia zniechęca mnie do grzebania na własną rękę..
Okazało się że póki zimny, nie ma problemu - ale po rozgrzaniu, poniżej 1000 obr/min kontrolka się świeci.
Mechanik stwierdził - pompa oleju. Kupiona, wymieniona - poprawa nieznaczna - nieco mocniej musi się auto rozgrzać żeby zaczęła zapalać się kontrolka. Ale ciągle zapala się regularnie.
Co dalej?
Mechanicy moi zmieniali olej na 5w40 i mówili że nie pomaga.
Nie chce mi się wierzyć że panewki siadają. Nic nie słychać - auto ma 220 tyś km przebiegu - podobno! (auto krajowe, kupione i serwisowane w ASO nieopodal mnie, gdzie też wymieniałem ostatnie dwa razy olej, tam też jest pełna historia zgodna z książką).
Może koło zębate łańcucha pompy oleju na wale korbowym jest nie dociągnięte i się ślizga? Jak ono jest mocowane? Na klin, wpust, czy skręcane śrubami w jednoznacznie ustalonej pozycji?
Może filtr i olej zmienić jeszcze raz?
Lubię ten samochód, wyszukany, nie sprawiał żadnych problemów przez 2,5 roku i nie chcę znowu stawać przed koniecznością poszukiwania nowego auta - wiem ile czasu i nerwów to kosztuje.
A może iść na wolne i namówić szwagra na kilka wspólnych wieczorów w warsztacie?
Pozdrawiam wszystkich,
zwłaszcza kargulów, licząc że więcej z nas nie ma takich problemów.
Sprawdż jaką temperaturę pokazuje tryb serwisowy w momencie świecenia sie kontrolki.
Nie napisałeś jaka wartość ciśnienia pokazuje manometr, bo lipa, to nie wartość.
Jak napiszesz, podpowiem co zrobić, aby sie nie swieciła, a pojeżdzisz jesze parę lat.
Kargul_ap 22-03-2017, 20:33 Podpytam mechaników żeby zmierzyli i sprawdzili wskazania ECU.
Wiem że zmierzyli ciśnienie manometrem w ASO, a nie tylko podmieniając czujnik, ale wartości nie znam.
Po pierwsze, natychmiast zmień olej na pół syntetyk 10W40.
Kargul_ap 22-03-2017, 20:47 A dlaczego, jeśli można wiedzieć?
Po pierwsze, natychmiast zmień olej na pół syntetyk 10W40.
Takie zagadkowe porady to do zsypu się nadają .
( bo mogą przynieść niepożądany lub wręcz szkodliwy skutek)
Jeśli coś chcesz pomóc i wiesz jak to nie nabieraj wody w usta tylko odpowiadaj pełnym zdaniem i uzasadnij to .
Malkontenci zawsze sie znajda,co będą kwestionować to, co nie po ich myśli. . a czekam na dane o które prosiłem.
Generalnie teraz mało który olej z oznaczeniem 5W... jest pełnym syntetykiem, zmiana na 10W40 na pewno nie zaszkodzi, a w tym przypadku może pomóc.
Gęstszy olej na pewno trochę silnik uszczelni i pewnie kontrolka przestanie się zapalać ale czy tak się powinno "likwidować" problem?
Kargul_ap 23-03-2017, 12:37 ... a czekam na dane o które prosiłem.
Komputer nie pokazuje błędów - zapala się tylko kontrolka. Nie ma skąd zczytać temp. oleju.
Ciśnienie oleju na biegu jałowym od 0,5 bara do 1 bara przy ciepłym silniku.
Wlany był 10w40, bez rezultatu. Wlany był nowy 5w30 - bez rezultatu.
Filtr jest OK, ale nie był zmieniony na nowy podczas tych zmian - czujnik oleju mierzy ciśnienie przed filtrem.
Wał korbowy sprawdzony - stan bez zastrzeżeń, wszystko skręcone jak być powinno.
Panewki - tak jak wał.
Słucham pomysłów, bo nam się skończyły.
Silnika do przekładki szukać nie chcę...
W Citroenie czy tam innym Peugeocie pierwsze słyszą o takich problemach.
Nie pytałem o temperaturę oleju, tylko o temperaturą płynu chłodzącego w trybie serwisowym,wtedy, kiedy sie zapala kontrolka.
Nie może byćna biegu jałowym ciśnienie 0,5 do 1,0. Bo albo jest 0,5 albo 1,0 na jednakowych obrotach.
Jeżeli jest 0,5 to kontrolka nie powinna się zapalać, bo zapala się u większości silników prfzy ciśnieniu 0,4 atm. Niektórzy do sprzedania jak szykują auto, znajdują czujnik oleju w sklepie z ciśnieniem zapalania kontrolki 0,3 atm.
Napisz, czym sprawdzałeś to ciśnienie, bo tylko manometr mechaniczny podłączony w miejsce czujnika pokazuje prawidłowe cisnienie.
A jakie ma ciśnienie przy 1500 obrotów, i jakie przy 2000 obr.
Po tym pomiarze można wykluczyć pompę, jak będzie cisnienie przy 1500 obr 2,5 atm.
Kargul_ap 23-03-2017, 19:17 Dopytam rano o szczegóły, żeby pomierzyli.
Pompa była wymieniona na nową - nie używkę. Ale cień szansy że jest wadliwą sztuką zawsze można pozostawić...
A teraz takie pytanie, uściślające moją wiedzę.
Zawsze mi tłumaczono że zmiana oleju może poprawić szczelność silnika, jeśli ma jakieś wycieki, albo po prostu bierze olej. Ale nie ma on wpływu na ciśnienie w układzie... Ktoś to wytłumaczy dokładniej?
A w jaki sposób poprawia szczelność silnika ? Tylko dlatego że jest gęściejszy, pierwsza cyfra o tym mówi, są oleje 5, 10 itd.
A jak uszczelnia, to i panewki też, i ciśnienie pompy poprawia.
Gddyby było inaczej, to kontrolka by Ci się świeciła od razu po uruchomieniu zimnego silnika.
Olej w silniku pracuje w bardzo wysokiej temperaturze, nie takiej jak pokazuje wskażnik płynu chłodzącego, bo bezpośrednio styka się z elementami jak tuleje cylindrowe, tłoki, wał korbowy panewki.
W Twoim przypadku bardzo ważna jest temperatura jaką pokazuje tryb serwisowy, powinna być raz wyższa i niższa jak włączą się wentylatory.To możesz sam sprawdzić.
To było w INSIGNI
"Niskie ciśnienie oleju wyłącz silnik" nie lekceważcie tego!
Postprzez Rafsul88 » 2 sty 2015, o 09:35
Witam Wszystkich,
Jeśli mieliście sytuację, że w momencie rozruchu silnika zaświeciła się kontrolka oleju oraz słynny komunikat "niskie ciśnienie oleju wyłącz silnik" - to nie lekceważcie tego !!! Żadna wymiana czujnika oraz wgranie softu nie pomoże, samo również z czasem nie przejdzie, a pozostawienie tego bez naprawy skończy się zatarciem silnika.
Komunikat ten wyświetla się w momencie rozruchu ponieważ występuje nieszczelność między smokiem a pompą oleju i "zaciągnięcie" oleju jest znacząco utrudnione ... po chwili komunikat zniknie, natomiast w układzie smarowania będzie znajdować się napowietrzony olej.
U mnie ten komunikat pokazał się przy 140 000 km, Opel Insignia 2.0 cdti 160 KM 2008 r.
Między smokiem a pompą oleju znajduje się uszczelka V-ORING - to małe problematyczne cudo wykonane jest z gumy stosunkowo miękkiej, natomiast w związku z tym, że nasze perełki mają w układzie wydechowym filtr DPF - podczas jego wypalania do oleju dostają się pewne ilości ON (oleju napędowego) który powoduje, że guma ta się utwardza (u mnie stara uszczelka była twarda jakby była wykonana z plastiku)., traci swoje właściwości powodując nieszczelność na linii smok - pompa oleju.
Na próżno szukać uszczelki w sklepach z częściami motoryzacyjnymi, jest ona dostępna tylko i wyłącznie w ASO - koszt 59 zł za oryginał.
Ja osobiście przeprowadziłem naprawę u znajomego w warsztacie więc o kosztach pisać nie będę.
Jeśli ktoś miał do czynienia z mechaniką to demontaż misy, pół osi nie będzie jakimś problematycznym zadaniem 4 godzinki i po sprawie na spokojnie.
Obecnie autko śmiga, ostatnie przymrozki ( - 16 C ) poranny rozruch po 2 dniach postoju przed garażem i zero problemu oraz żadnego komunikatu o niskim ciśnieniu oleju.
A tu .... zaczerpnięte z netu .http://dailydriver.pl/porady/technika/kontrolka-niskiego-cisnienia-oleju-dlaczego-sie-zapala/
-----------
W pierwszym poście napisałeś że to się zdarzyło w pierwszy dzień po wymianie oleju i filtra , a może tu szwankuje filter i jego zawór ?
; Jeżeli dojdzie do blokady w pozycji zamkniętej, spowoduje to wzrost ciśnienia w układzie lub chwilowe wzrosty przy zwiększaniu prędkości obrotowej silnika. Natomiast zawór stale otwarty będzie powodował spadki ciśnienia oleju.
Kargul_ap 23-03-2017, 20:14 W pierwszym poście napisałeś że to się zdarzyło w pierwszy dzień po wymianie oleju i filtra , a może tu szwankuje filter i jego zawór ?
; Jeżeli dojdzie do blokady w pozycji zamkniętej, spowoduje to wzrost ciśnienia w układzie lub chwilowe wzrosty przy zwiększaniu prędkości obrotowej silnika. Natomiast zawór stale otwarty będzie powodował spadki ciśnienia oleju.
Filtr nie był wymieniony, też to sugerowałem mechanikom, żeby to sprawdzić. Ale mówią że czujnik ciśnienia w układzie jest przed filtrem, więc przy zapchanym filtrze powinien pokazywać wysokie wartości.
Zawór przeciążeniowy o którym piszesz w cytowanym fragmencie jest przy pompie (zintegrowany) i został zmieniony wraz z pompą.
Z tym oringiem jest ciekawy wątek - ktoś wie jak to wygląda w mondeo i pompie, czy smok też jest zintegrowany. Jeśli tak to też zostało to wymienione.
Kolejne rzeczy do sprawdzenia jutro.
Bump: [...]
Jeżeli jest 0,5 to kontrolka nie powinna się zapalać, bo zapala się u większości silników prfzy ciśnieniu 0,4 atm. Niektórzy do sprzedania jak szykują auto, znajdują czujnik oleju w sklepie z ciśnieniem zapalania kontrolki 0,3 atm.[...]
W tym silniku w mondku czujniki ciśnienia mają zwarcie przy 0,5 bar.
Kargul_ap 24-03-2017, 09:03 Nie pytałem o temperaturę oleju, tylko o temperaturą płynu chłodzącego w trybie serwisowym,wtedy, kiedy sie zapala kontrolka.
Nie może byćna biegu jałowym ciśnienie 0,5 do 1,0. Bo albo jest 0,5 albo 1,0 na jednakowych obrotach.
Jeżeli jest 0,5 to kontrolka nie powinna się zapalać, bo zapala się u większości silników prfzy ciśnieniu 0,4 atm. Niektórzy do sprzedania jak szykują auto, znajdują czujnik oleju w sklepie z ciśnieniem zapalania kontrolki 0,3 atm.
Napisz, czym sprawdzałeś to ciśnienie, bo tylko manometr mechaniczny podłączony w miejsce czujnika pokazuje prawidłowe cisnienie.
A jakie ma ciśnienie przy 1500 obrotów, i jakie przy 2000 obr.
Po tym pomiarze można wykluczyć pompę, jak będzie cisnienie przy 1500 obr 2,5 atm.
Z rozmowy telefonicznej dowiedziałem się że pomiar manometrem pokazał 0,5 bara przy 90 stopniach. Przy 2000 tyś. obrotów rośnie do 3 barów.
To jeszcze nie tragedia,choć na wolnych obrotach powinno być 0,9 atm podaj temperaturę płynu chłodniczego, jak pisałem.
Kargul_ap 08-04-2017, 20:57 Przepraszam, że się nie odzywałem w ostatnim czasie.
Auto sprawdzam od tygodnia. Więc też nie miałem jak osobiście sprawdzić tej temperatury.
Na ten czas jest z autem wszystko OK.
W ramach ostatniego podejścia do naprawy, wymieniono:
-ponownie olej,
-po raz pierwszy filtr oleju,
-czujnik ciśnienia oleju.
Ale przy odbiorze auta, usłyszałem sugestię żeby auta się pozbyć.
Ciśnienie po naprawie: 1,5 bara (Podobno?)
Czy ktoś poda namiary na sprawdzonego mechanika u mnie w mieście, żeby sprawdzić ciśnienie i czy jest szansa żeby zweryfikować, czy auto nie dostało jakiegoś "syropu"?
Kontrolki zachowują się naturalnie (kontrolka od oleju nie gaśnie razem z tą od ładowania).
Może to była tylko błahostka i kardynalny błąd nie wymienienia filtra wraz z olejem, co wg. mnie powinno być zrobione z każdą zmianą oleju. I żeby się nie błaźnić i nie przyznając się do winy, jednocześnie przyznając się do niepotrzebnego naciągnięcia na koszt wymiany pompy - mnie tym zbyli?
Jak pisałem, mechaników mam sprawdzonych i zaufanych, ale tym tekstem dali mi do myślenia i nie jestem teraz o auto spokojny.
Przy jakich obrotach silnika 1,5 bara, to jest ważne.
Kargul_ap 09-04-2017, 11:02 Cały czas pytałem ich o ciśnienie na biegu jałowym - więc zakładam że 800-900 rpm.
Chcę też to sprawdzić dla siebie, żeby mieć jasny ogląd na informację.
Na biegu jałowym kontrolka się zapala jak cisnienie jest niższe niż 0,4 atm.
Więc jak masz na biegu jałowym 1,5 bara to nie zapala sie kontrolka, a ciśnienie jest jeszcze dobre, nowe potrafią mieć tylko 2,0 atm, ale są co trzymaja na wolnych nawet 3,0 atm.Co macherzy ściemiają.
Rafał A.(antek) 10-04-2017, 00:13 wymiana oleju bez wymiany filtra?
Kargul_ap 11-04-2017, 13:24 wymiana oleju bez wymiany filtra?
Też tego nie pojmuję.
Nawet biorąc pod uwagę fakt, że 200 km temu był wymieniony razem z olejem. Zawsze mi mówiono że wymiana oleju = wymiana filtra.
Po wymianie oleju i wszystkich filtrów (Valvoline 5W30 spec. Forda), właśnie zaczęła mi się zapalać kontrolka oleju na wolnych obrotach i niekiedy na biegu jałowym (silnik rozgrzany).
Po ok. 10 min. postoju nic się nie zapala...
Poprzedni właściciel (sprzedawca) zalał go olejem 10W40, ale zrobione było na nim tylko ok. 500-600 km.
Zobaczymy, jak to będzie wyglądało na drugi dzień, po wymianie.
Przejdż z powrotem na połsyntetyk 10W40, taki jak był, bo olej 5 jest jak woda, i wcale nie musi być zalany u Ciebie. Jak tego nie zrobisz, to po jakimś czasie,lepiej dłuższym będziesz pisał, cos mi stuka w silniku, co to może być ?? A wtedy remont lub wymiana silnika nieunikniona.
Ciśnienie oleju prawidłowe w silniku, to podstawa.Wszelkie odchylenia kończą sie remontem silnika.
Podobno znowu to na FAP nie jest korzystne.
Jak nie jedno, to drugie.
Tak było tylko pierwszego dnia po zmianie, zobaczę czy dalej tak będzie.
dobrze byłoby zmierzyć cisnieie manometrem i znać prawde, czuyj niki też z błędem pokazują.
jak motor nie trzyma ciśnienia trzeba się liczyć że skończy życie szybko.. i turbosprężarka pierwsza w kolejce. Turbina jest czyła na złe smarowanie.
Kontrolka się dalej zapala, kiedy silnik jest rozgrzany, a gaśnie przy zwiększeniu obrotów lub dłuższym postoju.
Sprzedający mówił, że zalewał 10W40 i kiedy wracałem (dystans 270 km) nic się nie zapalało.
Jadę do warsztatu, posłucham co mi powiedzą.
A nie lepiej przeczytać temat od poczatku, tutaj tęgie głowy myślą, a co warsztat Ci powie, to mogę zgadnąć, i napisać.
Warsztat wymieniał rozrząd, oleje, płyny, filtry - niech coś wymyśli.
Ostatnio jechałem S8 110 km i zapalała się tylko, kiedy strzałka od tem. chłodzenia była na max. i redukowałem na niższy bieg i co za tym idzie obroty.
Po postoju 5-10 min. gaśnie.
Stan oleju - max na bagnecie.
|
|