Zobacz pełną wersję : Jakie sa objawy konczacej sie pompy paliwa?

czorcia7
11-09-2006, 21:09
Witam

Mam pytanko - czy sa jakies wyrazne objawy tego ze pompa paliwa moze wkrotce sie popsuc?
Wiem, ze moze glosniej chodzic ale czy oprocz tego jest cos jeszcze (np. szarpanie, nie wkrecanie sie na obroty, problemy z rozruchem itp) czy pada sobie po prostu tak z dnia na dzien?
Wsiadamy do auta i po prostu sobie pompka nie podaje.

Dziekuje za pomoc.

Pozdr :fcp14

BOODZIO2
11-09-2006, 21:34
witam
nic nie dzieje sie od razu albo jest malo takich rzeczy co do pompy to moga wystapic problemy z rozruchem charakterystyczny odglos pracujacej pompy po przekreceniu kluczyka jest inny cichszy pozniej moga pojawic si eproblemy z osiagnieciem odp cisnieia n a listwie wtryskowej co spowoduje zaklucenia w pracy silnika (brak wyzszych obrotow ,mocy itp)

czorcia7
12-09-2006, 12:16
Dzieki

Pytam poniewaz u mnie w aucie (w srodku) na biegu jalowym slychac taki dzwiek wysokiej czestotliwosci dobiegajacy z rejonu pompy.
Podczas jazdy oczywiscie go nie slychac ale na luzie troche sobie bzyczy.
Wiec zastanawiam sie czy nie powinienem pomyslec o wymianie pompki :fcp5

-waldi-
12-09-2006, 12:40
z takimi odglosami mozna dlugo jeżdzić ale i nie koniecznie :) nic nie wiadomo.... ja jeździłem 4 lata i wydawała z siebie dźieki dziwne ale nie padła :)

czorcia7
15-09-2006, 08:47
Wiec co radzicie - zastanowic sie nad wymiana (jakis zamiennik) czy pojezdzic jeszcze troszeczke na orginale?

Master_Piottrek
15-09-2006, 10:03
niee sądzisz czasem że to wina małej ilości paliwa ?? nalej pełen bak i wtedy usłusz wyjącą pompę . u mnie też słychać wycie pompy pod czas postoju na wolnych obrotach . w czasie hamowania też i to nawet głośniej . ale głośność wycia pompy jest adekwatna do ilości paliwa w baku .

czorcia7
15-09-2006, 17:23
Mi sie wydaje ze u mnie caly czas wyje (a raczej piszczy - to taki wysoki dzwiek, kurcze... cos jakby sprzezenie w glosnikach....) tak samo - czy bak prawie pusty czy prawie pelny :fcp5

-waldi-
15-09-2006, 17:54
u mnie też słychać wycie pompy pod czas postoju na wolnych obrotach . w czasie hamowania też i to nawet głośniej pompa nie jest już za dobra....
u mnie caly czas wyje (a raczej piszczy - to taki wysoki dzwiek [...] tak samo - czy bak prawie pusty czy prawie pelny ta jest OK

Master_Piottrek
15-09-2006, 18:53
pompa nie jest już za dobra.... .

dobra dobra tylko że chodzi tak jak powinna ! szybko nabija paliwo autko nie przetywa itd . na bęzynie fruwa . a faktem jest że było pare razy za mojej kadencji wypalone paliwo do zgaśnięcia samochodu . Tylko że to nie moja robota tylko ojca ( on to ma z założenia w #$%^& ) nie napisałem że takie mam efekty specialne tYLko na LPG gdy pompa pracuje na przeciążeniu a jak wiadomo wtedy chętniej wyje !! . tak że od mej popmy prosze się odczepić . aczkolwiek wiem że fajniej by jej się pracowało jak by było w baku 70% paliwa a nie 30 jak jest obecnie , - podczas hamowania się paliwo przelewa do przedniej części baku , niby ford przewidział i zrobił dla pompy taką plastikową otoczkę w baku ale ona trozy płaszcz paliwowy dla pompy tylko na chwilkę pod czas hamowania .

tak siak czy owak moja pompa jest taka <ok> .

a co do autora postu wnioskuje o najepirrw napełnienie baku a następne ponowne stwierdzenie blędnego działania pompy paliwowej w jego samochodzie .

czorcia7
17-09-2006, 18:37
Master - spokojnie. Co sie tak denerwujesz?

Ja nie stwierdzilem ze moja pompa jest ok!
Pytam tylko jakie sa objawy gdy 'nie jest ok'
No i napisalem ze bez roznicy czy bak pusty czy pelny bzyczy tak samo :)

Master_Piottrek
18-09-2006, 20:50
jak auto jeździ i nie ma spadków mocy , przy ostrej jeździe nie brakuje paliwa to popmpa jest ok . jest zasada aaby nie ruszać ..... jak nie śmierdzi bo się narobi jeszcze więcej złego niż dobrego . na wyjąca pompe jest sposób a mianowicie maty bitumiczne z allegro i pod tylną kanapą je poprzyklejać , cisza jak makiem zasiał . można tez wykleić bagażnik od strony koła zapasowego naprawde podwyższa się komfort

czorcia7
23-09-2006, 08:19
Ok dzieki.
W takim razie na razie :fcp1 nic nie ruszam

Dzieki.

[ Dodano: 2006-10-01, 18:23 ]
Dodam moze jeszcze jedna rzecz (dzisiaj zauwazylem) - auto dochodzi do 6 tys obrotow i koniec - nie chce dalej wejsc.
Czy to moze byc takze objaw konczacej sie pompy?

W trakcie jazdy nie ma zadnego szarpania, nie gasnie na jalowym, plynnie przyspiesza itp.

Co myslicie?