Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Trzeszczące wycieraczki przednie, co radzicie?
Witam.
Kupiłem takie wycieraczki
http://allegro.pl/teflonowe-wycieraczki-peugeot-207-ford-focus-ii-2-i2546860726.html
i bardzo trzeszczą. Myłem szybę, przemywałem wycieraczki i ciągle trzeszczą. Sprzedawca nawet wysłał nowe w ramach gwarancji. I co? i znowu trzeszczą :[
Może to być wina kiepskich piór..? Chodź cena o tym nie świadczy.
Hej,
Tez je mam i nie trzeszczą. U mnie wieksze pioro było przygiete w jednym miejscu - mialo sie wyprostowac ale dalej mi nie zbiera w tym miejscu. Poza tym za ta cene znosnie :)
Po kilku testach powróciłem do oryginalnych za te ok 110zł. Tańsze zamienniki są zbyt słabej jakości, albo hałasują albo gdzieś nie przylegają i nie zbierają - zwłaszcza po paru miesiącach. Oryginalne nawet po roku są nadal akceptowalne.
A może poprostu mają trzeszczeć i już ;D czy przeczyną trzeszczenia jest tylko opcja złych piór?
Witam.
Kupiłem takie wycieraczki
http://allegro.pl/teflonowe-wycieraczki-peugeot-207-ford-focus-ii-2-i2546860726.html
i bardzo trzeszczą. Myłem szybę, przemywałem wycieraczki i ciągle trzeszczą. Sprzedawca nawet wysłał nowe w ramach gwarancji. I co? i znowu trzeszczą :[
Może to być wina kiepskich piór..? Chodź cena o tym nie świadczy.
Zamień (przełóż) wycieraczki, tzn. zamień prawą na lewe ramię, lewą na prawe ramię.
QUALITE PARTIE - WARTO KUPIĆ DOBRĄ JAKOŚĆ!
Oryginalne wycieraczki Qualite Partie są nowoczesnym produktem skierowanym do klientów ceniących produkty wysokiej jakości. Powierzchnia zbierająca wycieraczki jest wykonana z gumy teflonowej (u firm konkurencyjnych tylko z gumy grafitowanej), dlatego praca wycieraczki jest bardzo cicha i płynna w każdych warunkach pogodowych.
Wycieraczki są importowane z Niemiec, gdzie są znaną i sprawdzoną marką.
To dopiero technologia typu szajs-szkoda słów panowie nie nabierajcie się na takie partactwo
maureliusz 14-08-2012, 20:02 Ja ostatnio trafiłem na super produkt! Kupiłem wycieraczki na wiosnę...KAMOKA! Wiem total chińczyk 100%! Stwierdziłem w kwietniu jeszcze mrozy, to tamto na wakacje kupię nowe, oryginały forda. I co?? Rewelacja! Minęło kilka miechów i jest naprawdę OK. Wycieraczki już białe od stania na słońcu przez 8 godzin przed pracą i nadal zbierają super. Ford...niech się schowa! Forda mi skakały, cudowały i zbierały super...przez miesiąc.
Jeszcze jeden bajer. Kamoka są wiercone na wylot:) i można je obrócić. Ja miałem taką sytuację, że gość dwie wpakował do jednego pudełka i zagiął pióro. W efekcie w jednym kierunku zbiera, a potem robi smugę. Jednak obróciłem je i jest OK.
Polecam :-)
pretorian2 14-08-2012, 20:39 lepiej powiedz gdzie kupiłeś i za ile, na allegro nie widze ;)
maureliusz 14-08-2012, 21:28 No właśnie lipa. Ja kupiłem na allegro, za jakieś 50-60zł, ale nie widzę ich już kurczę... Sam się zmartwiłem, bo chciałem na jesień nófki kupić.
Qrcze, a do Fusiona zawsze kupowałem najtańsze w markecie i nigdy takich problemów nie miałem. Niestety do Focusa nie było i kupiłem na allegro.
A mi się wydaje że to problem z "kątem natarcia" wycieraczek na szybę.
Jak trochę wygiąłem ramię to już nie trzeszczało
Tak jak napisal majek32
trzeszczacze-skaczace wycieraczki to przewaznie :
-zly kat natarcia.moze byc spowodowany -odksztalceniem gumy, zbyt twarda guma, lub zlym ugieciem ramienia.
zawyczaj dzieje sie tak ze po jakims czasie uzytkowania wycieraczki ktore zawsze opadaja w duł -guma zawsze odginana jest w 1 strone.
jezeli tak dlugo stoi to z czasem sie odkształca i w efekcie przy kolejnych uruchomieniach wycieraczek zaczyna nam skakac po szybie.
mozna z tym sobie radzic na kilka sposobow:
-odwracac gume wycieraczki-jezeli sie da-bo to bardzo malo kiedy sie da.
-jak jest ladna pogoda i nie uzywamy wycieraczek to przesywamy wyciareczki po szybie tak aby pióro bylo ciagniete od dolu do góry a nie jak zwykle pozostaje na szybie-od góry do dołu.
-zrobic tak jak kolega "majek32" chociarz jezeli ramienia sa dobrze ustawione to ja bym tak nie robił.
-kupic wycieraczke z miekką i elastyczna gumą
kolega mi mowil ze on raz ugotowal wycieraczke i dzieki temu pozniej byla miekka ale jeszcze tego nie sprawdzaalem.
Kupiłem kiedyś pióra firmy Bosch uwazam dobra firma.
Po założeniu długie pióro zachowywało się jak skakanka,po małym "przegięciu" ramienia jest ok. Metoda może i trochę brutalna ale skuteczna.
maureliusz 15-08-2012, 20:19 Naprawdę świetny pomysł... a jak ścina opony, to proponuję zgiąć wahacz :-) :-)
Ja tam jednak wolę znaleść właściwe wycieraczki, co by działały OK. Bosch nic nie znaczy i nie jest to dla mnie wyznacznia jakości.
Co do boscha to potwierdze ze to niejest zaden wyznacznik jakosci.
moze ma i dobre wycieraczki ale rownie dobre moge powiedziec o wycieraczkach Rimo ktore kosztuja 1/3~1/4 x bosch.
A i te kupione w biedronce za 15zl ludzie chwalą.
rafson777 16-08-2012, 19:04 Panowie to forum ma opcje która podkreśla błędy, można je łatwo poprawić. A jak patrzę na niektóre posty to szlag człowieka może trafić.
duł, wygiołem, znaleść, chociarz.... edytujcie posty i poprawcie błędy bo fstyt!
po małym "przegięciu" ramienia jest ok.
Kumpel zrobił tak w matizie i też zaczęło śmigać. Prywatny mechanik radził mi żeby się wybrać i ustawić kąt ramienia, bo on nie ma przyrządu. Się zobaczy. W końcu się zdenerwuję i dogne te ramiona :] Zawsze kiepskie wycieraczki kojarzyły mi się raczej z tym, że równie kiepsko zbierały wodę z szyby, ale żeby trzeszczeć jak stare zdezelowane...
Naprawdę świetny pomysł... a jak ścina opony, to proponuję zgiąć wahacz :-) :-)
Ja tam jednak wolę znaleść właściwe wycieraczki, co by działały OK. Bosch nic nie znaczy i nie jest to dla mnie wyznacznia jakości.
Może i pomysł nie jest świetny ale skuteczny. Kto chce ten skorzysta.
Nic mi nie wiadomo o możliwości regulacji ramion wycieraczek żeby nie skakały po szybie. Co do wachaczy to można wyregulować ale jak wolisz giąc wachacz proszę bardzo.
Znaleść właściwe wycieraczki można i pewnie spory zapas zostanie tych "niedobrych"
Zamień (przełóż) wycieraczki, tzn. zamień prawą na lewe ramię, lewą na prawe ramię.
A jak to ma zrobić, jeśli są asymetryczne (650mm i 425mm) ?
to kup anglika wtedy powinno pomoc ;)
maureliusz 22-08-2012, 19:28 Może i pomysł nie jest świetny ale skuteczny. Kto chce ten skorzysta.
:-) - tyle. Pozdrawiam i powodzenia w gięciu tu i tam.
Ja kupiłem oryginały za 120PLN i nic mi nie skacze i nie trzeszczy i pięknie zbiera (już 8m-cy). Wyleczyłem się już z badziewia za 30zł (kilka razy eksperymentowałem z piórami za grosze ale to syf)
A nie da rady przekrcić wycieraczkę na ramieniu wokół własnej osi
Chciał bym odświeżyć temat. Panowie zmieniło się coś w jakości firmy qualite parties z tego co wyczytałem lepiej jest wybrać oryginały i raz wydać kasę i mieć z głowy. Jako, że ostatni post jest z 2011 roku być może teraz jest już lepiej z jakością zamieników z firmy qualite parties...?
danielsan51 10-04-2013, 19:00 ja kupilem poskie motgumy po tym jak widzialem ta firme w ,,polak potrafi " i powiem szczerze ze a ta kase jestem zadowolony
Chciał bym odświeżyć temat. Panowie zmieniło się coś w jakości firmy qualite parties z tego co wyczytałem lepiej jest wybrać oryginały i raz wydać kasę i mieć z głowy. Jako, że ostatni post jest z 2011 roku być może teraz jest już lepiej z jakością zamieników z firmy qualite parties...?
Hej, mój post dotyczył qualite parties , 2 razy wymieniałem na gwarancji i wszystkie piszczą :[ pzdr
ja kupilem poskie motgumy po tym jak widzialem ta firme w ,,polak potrafi " i powiem szczerze ze a ta kase jestem zadowolony
Również mogę polecić pióra wycieraczek firmy MotGum, kupuję je już któryś rok do kolejnego auta i jestem zadowolony (używałem zarówno wersji płaskiej i klasycznej ze stelażem). Żeby wszystko było jasne, nie jest to najwyższa półka, ale: wyglądają atrakcyjnie i nowocześnie (płaskie), dobrze zbierają, są bezgłośne i przez okres eksploatacyjny nie przeskakują (tutaj jeszcze wtrącenie co do trwałości, pióra wymieniam mniej więcej co pełny sezon tzn. 12 mies., ponieważ po tym okresie nie są już tak ciche i zdarza im się przeskoczyć)
Forfiter2012 13-04-2013, 20:38 A ja takie polecam: http://http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Piora-wycieraczki-przod-plaskie-Focus-Mk2-Mk2-FL-1537077-FORD-PREMIUM/269 (http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Piora-wycieraczki-przod-plaskie-Focus-Mk2-Mk2-FL-1537077-FORD-PREMIUM/269) Użytkuję już drugi rok teraz wymieniam na dniach ale wg. mnie są warte tych 90 zł miałem wcześniej jakieś tak coś za 40 zł padły przy pierwszym mrozie połowę przepuszczały i robiły smugi tylko...
Ja z fordowskich oryginałów zachwycony nie jestem. Mam od października i mówiąc szczerze przez 1 miesiąc było super. Potem zaczął się problem z robieniem smug na długości około 10-15cm na końcu wycieraczki (koniec który idzie idzie do górnej krawędzi szyby). Podobnie zachowywała się mniejsza wycieraczka.
W zasadzie nie wiem do tej pory w czym leży problem, z wycieraczkami czy ustawieniem ramion wycieraczek.
Dobre wycieraczki podobno robi firma ALCA Heyner. Mają punkt dystrybucyjny gdzieś na Śląsku - Bytom albo Katowice. Nie pamiętam już. Komplet na przód do C-Maxa to około 65PLN czyli 2/3 ceny najtańszego odpowiednika.
Będę zakupywał teraz w weekend, to jak się komuś nie spieszy dam znać jak się sprawują.
Nie polecam DENSO. Kupiłem, niecały miesiąc się cieszyłem, po tym czasie zaczęły skrzypieć, piszczeć i nie do końca dokładnie zbierać. Masiakra. Kosztowały 2 razy tyle co ALCA.
Pitol321 16-04-2013, 18:51 Do Xsary kupowałem zawsze najtańsze bez stelażowe jakie na ebay'u znalazłem i rok do dwóch lat dobrze zbierały i nie piszczały.
W Focusie mam nadal oryginały, a dokupuje tylko najtańsze bez stelażowe wycieraczki z ebay'a, a wymieniam same pióra i także mnie nie zawodzą, a mają już prawe 1,5 roku.
Jedynie co mnie denerwuje, to wycieraczka tylnej szyby.
Tam jest stelażowa i po kilku miesiącach skrzypi i nie zbiera równo.
Niestety tam nie mogę zamontować typowej bez stelażówki ze względu na konstrukcje ramienia, chyba że sam jakąś dopasuje, bo z wycieraczek typowo na tył do Foki będzie ten sam "syf".
kapciu75 18-04-2015, 16:57 Jakie wycieraczki polecacie na przód? Mam Focusa MK2 FL (2010). Ponad stówa za wycieraczki to nie mało....
Czekam na wasze propozycje i opinie.
ja kupiłem takie:
http://allegro.pl/wycieraczki-ford-focus-ii-mk2-fl-hb-06-11-tyl-i5135793193.html
jestem zadowolony. Ładnie zbierają i są ciche, wszystko czego trzeba. Aukcja się skończyła ale poszukaj w przedmiotach sprzedającego jak byś był zainteresowany.
pretorian2 19-04-2015, 10:12 a ile czasu je użytkujesz ?
kapciu75 19-04-2015, 17:46 Nie wiem czy się nie zdecyduję na te:
Ford Motorcraft (http://abcford.pl/pl/p/Piora-wycieraczki-Flat-Blade-przod-plaskie-Focus-Mk2-Mk2-FL-1537077-FORD-/650)
Ceny Bosch czy innych markowych na "przód" powalają.
pretorian2 19-04-2015, 18:08 najlepsza cena w internecie, oczywiście z doświadczenia polecam ori forda mnie osobiscie nigdy nie zawiodły w przeciwieństwie do innych zamienników.
a ile czasu je użytkujesz ?
Minęły 2 miesiące, niewiele dłużej mam samochód :) :razz:
pretorian2 20-04-2015, 11:20 Minęły 2 miesiące, niewiele dłużej mam samochód :) :razz:
dlatego zapytałem, większość zamienników po 5-6 miesiącach szła do kosza, jedynie motorcraft nawet gdy pokazywała się żółta kropka oznaczająca zużycie bardzo ładnie zbiera.
dlatego zapytałem, większość zamienników po 5-6 miesiącach szła do kosza, jedynie motorcraft nawet gdy pokazywała się żółta kropka oznaczająca zużycie bardzo ładnie zbiera.
Domyśliłem się jaki był powód pytania :razz:, jak padną albo minie 6 miesięcy to dam znać. :569:
ja kupiłem takie:
http://allegro.pl/wycieraczki-ford-focus-ii-mk2-fl-hb-06-11-tyl-i5135793193.html
jestem zadowolony. Ładnie zbierają i są ciche, wszystko czego trzeba. Aukcja się skończyła ale poszukaj w przedmiotach sprzedającego jak byś był zainteresowany.
http://allegro.pl/wycieraczki-ford-focus-ii-mk2-kombi-08-11-tyl-i5207297188.html ja kupilem tez u niego i moge powiedziec ze poki co warto bylo ale to dlatego ze nowe -zobaczymy co dalej
R.Moskal 23-04-2015, 13:10 Lepiej kupić firmowe czy bezmarkowe wycieraczki? Jakie macie doświadczenia? Ceny tych drugich są znacznie niższe ale jak to się ma do jakości?
np. te marki? http://wycieraczkidoszyb.pl/
arturfom 24-04-2015, 10:50 nie wiem co rozumiesz przez markowe i bezfirmowe ale taniej nie znaczy dłużej i oszczędniej
jeśli kupię motorcraft w cenie X to pomimo wskaźników lepiej zbierają niż nie jedne nówki bliżej nieokreslonego producenta
na jakieś pseudo markowe dla marketów kupisz w cenie 1/3 X motorcrafta a wymienisz je 3-4 razy w roku żeby nie mazały i trzeszczały - nie dość że przepłacisz to jeszcze będziesz ... że wydałeś tyle kasy a tu kupa
jeśli mogę cos polecić to Oximo Aero do forda chyba 60PLN kpl - wg mojej oceny na sezon jest optymalna jakość do ceny - w rozmowach ze znajomymi trwałość i jakość podobna do Valeo - miałem i sezon przegibały bez problemu, nawet zamieniłem sobie tył na aero i jest bdb, bosh to cena dla bogatych nic więcej poza standardową jakością oryginału motorcrafta
pretorian2 24-04-2015, 11:06 jeżeli motorcraft kosztuje 77zł to imho nie ma żadnej dyskusji, produkt jest sprawdzony, moje mają już 2 sezony po mimo, że są zużyte to całkiem dobrze zbieają, nie skaczą i nie wydają dziwnych dzwięków.
a slyszeliscie o takim czyms jak kontowanie natarcia wycieraczki??Ja mialem ten sam problem,co bym nie zalozyl,to pierdzialy,nie zbieraly.Kumpel mi powiedzial otym kontowaniu,podszedl,powyginal(wie jak,nie na pale)i zero problemu:razz:Wyginal oczywiscie ramie a nie piora:D
a slyszeliscie o takim czyms jak kontowanie natarcia wycieraczki??Ja mialem ten sam problem,co bym nie zalozyl,to pierdzialy,nie zbieraly.Kumpel mi powiedzial otym kontowaniu,podszedl,powyginal(wie jak,nie na pale)i zero problemu:razz:Wyginal oczywiscie ramie a nie piora:D
Gdzie wykonywałeś to kontowanie ? W Dąbrowie Górniczej ? Bo mam kolejne wycieraczki, nową szybę i dalej trzeszczą :D
Gdzie wykonywałeś to kontowanie ? W Dąbrowie Górniczej ? Bo mam kolejne wycieraczki, nową szybę i dalej trzeszczą :D
sam to zrobisz bez problemu. Szczypce, szmatka, co by nie uszkodzić ramienia i do dzieła
|