Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Trzeszczące wycieraczki przednie, co radzicie?

k0ksik
14-08-2012, 16:42
Witam.

Kupiłem takie wycieraczki
http://allegro.pl/teflonowe-wycieraczki-peugeot-207-ford-focus-ii-2-i2546860726.html

i bardzo trzeszczą. Myłem szybę, przemywałem wycieraczki i ciągle trzeszczą. Sprzedawca nawet wysłał nowe w ramach gwarancji. I co? i znowu trzeszczą :[

Może to być wina kiepskich piór..? Chodź cena o tym nie świadczy.

Fokus08
14-08-2012, 19:24
Hej,

Tez je mam i nie trzeszczą. U mnie wieksze pioro było przygiete w jednym miejscu - mialo sie wyprostowac ale dalej mi nie zbiera w tym miejscu. Poza tym za ta cene znosnie :)

skylla1
14-08-2012, 19:43
Po kilku testach powróciłem do oryginalnych za te ok 110zł. Tańsze zamienniki są zbyt słabej jakości, albo hałasują albo gdzieś nie przylegają i nie zbierają - zwłaszcza po paru miesiącach. Oryginalne nawet po roku są nadal akceptowalne.

Chess
14-08-2012, 19:45
A może poprostu mają trzeszczeć i już ;D czy przeczyną trzeszczenia jest tylko opcja złych piór?

Agutto
14-08-2012, 19:48
Witam.

Kupiłem takie wycieraczki
http://allegro.pl/teflonowe-wycieraczki-peugeot-207-ford-focus-ii-2-i2546860726.html

i bardzo trzeszczą. Myłem szybę, przemywałem wycieraczki i ciągle trzeszczą. Sprzedawca nawet wysłał nowe w ramach gwarancji. I co? i znowu trzeszczą :[

Może to być wina kiepskich piór..? Chodź cena o tym nie świadczy.

Zamień (przełóż) wycieraczki, tzn. zamień prawą na lewe ramię, lewą na prawe ramię.

Matych
14-08-2012, 19:51
QUALITE PARTIE - WARTO KUPIĆ DOBRĄ JAKOŚĆ!
Oryginalne wycieraczki Qualite Partie są nowoczesnym produktem skierowanym do klientów ceniących produkty wysokiej jakości. Powierzchnia zbierająca wycieraczki jest wykonana z gumy teflonowej (u firm konkurencyjnych tylko z gumy grafitowanej), dlatego praca wycieraczki jest bardzo cicha i płynna w każdych warunkach pogodowych.
Wycieraczki są importowane z Niemiec, gdzie są znaną i sprawdzoną marką.

To dopiero technologia typu szajs-szkoda słów panowie nie nabierajcie się na takie partactwo

maureliusz
14-08-2012, 20:02
Ja ostatnio trafiłem na super produkt! Kupiłem wycieraczki na wiosnę...KAMOKA! Wiem total chińczyk 100%! Stwierdziłem w kwietniu jeszcze mrozy, to tamto na wakacje kupię nowe, oryginały forda. I co?? Rewelacja! Minęło kilka miechów i jest naprawdę OK. Wycieraczki już białe od stania na słońcu przez 8 godzin przed pracą i nadal zbierają super. Ford...niech się schowa! Forda mi skakały, cudowały i zbierały super...przez miesiąc.

Jeszcze jeden bajer. Kamoka są wiercone na wylot:) i można je obrócić. Ja miałem taką sytuację, że gość dwie wpakował do jednego pudełka i zagiął pióro. W efekcie w jednym kierunku zbiera, a potem robi smugę. Jednak obróciłem je i jest OK.

Polecam :-)

pretorian2
14-08-2012, 20:39
lepiej powiedz gdzie kupiłeś i za ile, na allegro nie widze ;)

maureliusz
14-08-2012, 21:28
No właśnie lipa. Ja kupiłem na allegro, za jakieś 50-60zł, ale nie widzę ich już kurczę... Sam się zmartwiłem, bo chciałem na jesień nófki kupić.

k0ksik
14-08-2012, 21:38
Qrcze, a do Fusiona zawsze kupowałem najtańsze w markecie i nigdy takich problemów nie miałem. Niestety do Focusa nie było i kupiłem na allegro.

majek32
14-08-2012, 22:13
A mi się wydaje że to problem z "kątem natarcia" wycieraczek na szybę.
Jak trochę wygiąłem ramię to już nie trzeszczało

mjprzem
15-08-2012, 09:19
Tak jak napisal majek32

trzeszczacze-skaczace wycieraczki to przewaznie :
-zly kat natarcia.moze byc spowodowany -odksztalceniem gumy, zbyt twarda guma, lub zlym ugieciem ramienia.

zawyczaj dzieje sie tak ze po jakims czasie uzytkowania wycieraczki ktore zawsze opadaja w duł -guma zawsze odginana jest w 1 strone.

jezeli tak dlugo stoi to z czasem sie odkształca i w efekcie przy kolejnych uruchomieniach wycieraczek zaczyna nam skakac po szybie.

mozna z tym sobie radzic na kilka sposobow:
-odwracac gume wycieraczki-jezeli sie da-bo to bardzo malo kiedy sie da.
-jak jest ladna pogoda i nie uzywamy wycieraczek to przesywamy wyciareczki po szybie tak aby pióro bylo ciagniete od dolu do góry a nie jak zwykle pozostaje na szybie-od góry do dołu.
-zrobic tak jak kolega "majek32" chociarz jezeli ramienia sa dobrze ustawione to ja bym tak nie robił.
-kupic wycieraczke z miekką i elastyczna gumą

kolega mi mowil ze on raz ugotowal wycieraczke i dzieki temu pozniej byla miekka ale jeszcze tego nie sprawdzaalem.

majek32
15-08-2012, 09:40
Kupiłem kiedyś pióra firmy Bosch uwazam dobra firma.
Po założeniu długie pióro zachowywało się jak skakanka,po małym "przegięciu" ramienia jest ok. Metoda może i trochę brutalna ale skuteczna.

maureliusz
15-08-2012, 20:19
Naprawdę świetny pomysł... a jak ścina opony, to proponuję zgiąć wahacz :-) :-)

Ja tam jednak wolę znaleść właściwe wycieraczki, co by działały OK. Bosch nic nie znaczy i nie jest to dla mnie wyznacznia jakości.

mjprzem
16-08-2012, 07:26
Co do boscha to potwierdze ze to niejest zaden wyznacznik jakosci.
moze ma i dobre wycieraczki ale rownie dobre moge powiedziec o wycieraczkach Rimo ktore kosztuja 1/3~1/4 x bosch.
A i te kupione w biedronce za 15zl ludzie chwalą.

rafson777
16-08-2012, 19:04
Panowie to forum ma opcje która podkreśla błędy, można je łatwo poprawić. A jak patrzę na niektóre posty to szlag człowieka może trafić.

duł, wygiołem, znaleść, chociarz.... edytujcie posty i poprawcie błędy bo fstyt!

k0ksik
16-08-2012, 20:19
po małym "przegięciu" ramienia jest ok.

Kumpel zrobił tak w matizie i też zaczęło śmigać. Prywatny mechanik radził mi żeby się wybrać i ustawić kąt ramienia, bo on nie ma przyrządu. Się zobaczy. W końcu się zdenerwuję i dogne te ramiona :] Zawsze kiepskie wycieraczki kojarzyły mi się raczej z tym, że równie kiepsko zbierały wodę z szyby, ale żeby trzeszczeć jak stare zdezelowane...

majek32
16-08-2012, 21:19
Naprawdę świetny pomysł... a jak ścina opony, to proponuję zgiąć wahacz :-) :-)

Ja tam jednak wolę znaleść właściwe wycieraczki, co by działały OK. Bosch nic nie znaczy i nie jest to dla mnie wyznacznia jakości.

Może i pomysł nie jest świetny ale skuteczny. Kto chce ten skorzysta.
Nic mi nie wiadomo o możliwości regulacji ramion wycieraczek żeby nie skakały po szybie. Co do wachaczy to można wyregulować ale jak wolisz giąc wachacz proszę bardzo.

Znaleść właściwe wycieraczki można i pewnie spory zapas zostanie tych "niedobrych"

GRABS
18-08-2012, 13:33
Zamień (przełóż) wycieraczki, tzn. zamień prawą na lewe ramię, lewą na prawe ramię.
A jak to ma zrobić, jeśli są asymetryczne (650mm i 425mm) ?

mjprzem
19-08-2012, 20:41

to kup anglika wtedy powinno pomoc ;)

maureliusz
22-08-2012, 19:28
Może i pomysł nie jest świetny ale skuteczny. Kto chce ten skorzysta.

:-) - tyle. Pozdrawiam i powodzenia w gięciu tu i tam.

bargus
24-08-2012, 00:49
Ja kupiłem oryginały za 120PLN i nic mi nie skacze i nie trzeszczy i pięknie zbiera (już 8m-cy). Wyleczyłem się już z badziewia za 30zł (kilka razy eksperymentowałem z piórami za grosze ale to syf)

Agutto
24-08-2012, 09:37
A nie da rady przekrcić wycieraczkę na ramieniu wokół własnej osi

luck48
10-04-2013, 18:44
Chciał bym odświeżyć temat. Panowie zmieniło się coś w jakości firmy qualite parties z tego co wyczytałem lepiej jest wybrać oryginały i raz wydać kasę i mieć z głowy. Jako, że ostatni post jest z 2011 roku być może teraz jest już lepiej z jakością zamieników z firmy qualite parties...?

danielsan51
10-04-2013, 19:00
ja kupilem poskie motgumy po tym jak widzialem ta firme w ,,polak potrafi " i powiem szczerze ze a ta kase jestem zadowolony

k0ksik
11-04-2013, 06:52
Chciał bym odświeżyć temat. Panowie zmieniło się coś w jakości firmy qualite parties z tego co wyczytałem lepiej jest wybrać oryginały i raz wydać kasę i mieć z głowy. Jako, że ostatni post jest z 2011 roku być może teraz jest już lepiej z jakością zamieników z firmy qualite parties...?

Hej, mój post dotyczył qualite parties , 2 razy wymieniałem na gwarancji i wszystkie piszczą :[ pzdr

h2so3
13-04-2013, 20:05
ja kupilem poskie motgumy po tym jak widzialem ta firme w ,,polak potrafi " i powiem szczerze ze a ta kase jestem zadowolony

Również mogę polecić pióra wycieraczek firmy MotGum, kupuję je już któryś rok do kolejnego auta i jestem zadowolony (używałem zarówno wersji płaskiej i klasycznej ze stelażem). Żeby wszystko było jasne, nie jest to najwyższa półka, ale: wyglądają atrakcyjnie i nowocześnie (płaskie), dobrze zbierają, są bezgłośne i przez okres eksploatacyjny nie przeskakują (tutaj jeszcze wtrącenie co do trwałości, pióra wymieniam mniej więcej co pełny sezon tzn. 12 mies., ponieważ po tym okresie nie są już tak ciche i zdarza im się przeskoczyć)

Forfiter2012
13-04-2013, 20:38
A ja takie polecam: http://http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Piora-wycieraczki-przod-plaskie-Focus-Mk2-Mk2-FL-1537077-FORD-PREMIUM/269 (http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Piora-wycieraczki-przod-plaskie-Focus-Mk2-Mk2-FL-1537077-FORD-PREMIUM/269) Użytkuję już drugi rok teraz wymieniam na dniach ale wg. mnie są warte tych 90 zł miałem wcześniej jakieś tak coś za 40 zł padły przy pierwszym mrozie połowę przepuszczały i robiły smugi tylko...

Grinch
15-04-2013, 09:04
Ja z fordowskich oryginałów zachwycony nie jestem. Mam od października i mówiąc szczerze przez 1 miesiąc było super. Potem zaczął się problem z robieniem smug na długości około 10-15cm na końcu wycieraczki (koniec który idzie idzie do górnej krawędzi szyby). Podobnie zachowywała się mniejsza wycieraczka.
W zasadzie nie wiem do tej pory w czym leży problem, z wycieraczkami czy ustawieniem ramion wycieraczek.

wrzoch
16-04-2013, 18:24
Dobre wycieraczki podobno robi firma ALCA Heyner. Mają punkt dystrybucyjny gdzieś na Śląsku - Bytom albo Katowice. Nie pamiętam już. Komplet na przód do C-Maxa to około 65PLN czyli 2/3 ceny najtańszego odpowiednika.
Będę zakupywał teraz w weekend, to jak się komuś nie spieszy dam znać jak się sprawują.
Nie polecam DENSO. Kupiłem, niecały miesiąc się cieszyłem, po tym czasie zaczęły skrzypieć, piszczeć i nie do końca dokładnie zbierać. Masiakra. Kosztowały 2 razy tyle co ALCA.

Pitol321
16-04-2013, 18:51
Do Xsary kupowałem zawsze najtańsze bez stelażowe jakie na ebay'u znalazłem i rok do dwóch lat dobrze zbierały i nie piszczały.

W Focusie mam nadal oryginały, a dokupuje tylko najtańsze bez stelażowe wycieraczki z ebay'a, a wymieniam same pióra i także mnie nie zawodzą, a mają już prawe 1,5 roku.

Jedynie co mnie denerwuje, to wycieraczka tylnej szyby.
Tam jest stelażowa i po kilku miesiącach skrzypi i nie zbiera równo.
Niestety tam nie mogę zamontować typowej bez stelażówki ze względu na konstrukcje ramienia, chyba że sam jakąś dopasuje, bo z wycieraczek typowo na tył do Foki będzie ten sam "syf".

kapciu75
18-04-2015, 16:57
Jakie wycieraczki polecacie na przód? Mam Focusa MK2 FL (2010). Ponad stówa za wycieraczki to nie mało....
Czekam na wasze propozycje i opinie.

KonGos
18-04-2015, 21:08
ja kupiłem takie:

http://allegro.pl/wycieraczki-ford-focus-ii-mk2-fl-hb-06-11-tyl-i5135793193.html

jestem zadowolony. Ładnie zbierają i są ciche, wszystko czego trzeba. Aukcja się skończyła ale poszukaj w przedmiotach sprzedającego jak byś był zainteresowany.

pretorian2
19-04-2015, 10:12
a ile czasu je użytkujesz ?

kapciu75
19-04-2015, 17:46
Nie wiem czy się nie zdecyduję na te:
Ford Motorcraft (http://abcford.pl/pl/p/Piora-wycieraczki-Flat-Blade-przod-plaskie-Focus-Mk2-Mk2-FL-1537077-FORD-/650)
Ceny Bosch czy innych markowych na "przód" powalają.

pretorian2
19-04-2015, 18:08
najlepsza cena w internecie, oczywiście z doświadczenia polecam ori forda mnie osobiscie nigdy nie zawiodły w przeciwieństwie do innych zamienników.

KonGos
19-04-2015, 22:28
a ile czasu je użytkujesz ?

Minęły 2 miesiące, niewiele dłużej mam samochód :) :razz:

pretorian2
20-04-2015, 11:20
Minęły 2 miesiące, niewiele dłużej mam samochód :) :razz:

dlatego zapytałem, większość zamienników po 5-6 miesiącach szła do kosza, jedynie motorcraft nawet gdy pokazywała się żółta kropka oznaczająca zużycie bardzo ładnie zbiera.

KonGos
20-04-2015, 22:23
dlatego zapytałem, większość zamienników po 5-6 miesiącach szła do kosza, jedynie motorcraft nawet gdy pokazywała się żółta kropka oznaczająca zużycie bardzo ładnie zbiera.

Domyśliłem się jaki był powód pytania :razz:, jak padną albo minie 6 miesięcy to dam znać. :569:

Snowman
23-04-2015, 11:56
ja kupiłem takie:

http://allegro.pl/wycieraczki-ford-focus-ii-mk2-fl-hb-06-11-tyl-i5135793193.html

jestem zadowolony. Ładnie zbierają i są ciche, wszystko czego trzeba. Aukcja się skończyła ale poszukaj w przedmiotach sprzedającego jak byś był zainteresowany.
http://allegro.pl/wycieraczki-ford-focus-ii-mk2-kombi-08-11-tyl-i5207297188.html ja kupilem tez u niego i moge powiedziec ze poki co warto bylo ale to dlatego ze nowe -zobaczymy co dalej

R.Moskal
23-04-2015, 13:10
Lepiej kupić firmowe czy bezmarkowe wycieraczki? Jakie macie doświadczenia? Ceny tych drugich są znacznie niższe ale jak to się ma do jakości?

np. te marki? http://wycieraczkidoszyb.pl/

arturfom
24-04-2015, 10:50
nie wiem co rozumiesz przez markowe i bezfirmowe ale taniej nie znaczy dłużej i oszczędniej

jeśli kupię motorcraft w cenie X to pomimo wskaźników lepiej zbierają niż nie jedne nówki bliżej nieokreslonego producenta
na jakieś pseudo markowe dla marketów kupisz w cenie 1/3 X motorcrafta a wymienisz je 3-4 razy w roku żeby nie mazały i trzeszczały - nie dość że przepłacisz to jeszcze będziesz ... że wydałeś tyle kasy a tu kupa

jeśli mogę cos polecić to Oximo Aero do forda chyba 60PLN kpl - wg mojej oceny na sezon jest optymalna jakość do ceny - w rozmowach ze znajomymi trwałość i jakość podobna do Valeo - miałem i sezon przegibały bez problemu, nawet zamieniłem sobie tył na aero i jest bdb, bosh to cena dla bogatych nic więcej poza standardową jakością oryginału motorcrafta

pretorian2
24-04-2015, 11:06
jeżeli motorcraft kosztuje 77zł to imho nie ma żadnej dyskusji, produkt jest sprawdzony, moje mają już 2 sezony po mimo, że są zużyte to całkiem dobrze zbieają, nie skaczą i nie wydają dziwnych dzwięków.

FLAGA
28-04-2015, 13:28
a slyszeliscie o takim czyms jak kontowanie natarcia wycieraczki??Ja mialem ten sam problem,co bym nie zalozyl,to pierdzialy,nie zbieraly.Kumpel mi powiedzial otym kontowaniu,podszedl,powyginal(wie jak,nie na pale)i zero problemu:razz:Wyginal oczywiscie ramie a nie piora:D

k0ksik
18-08-2016, 14:40
a slyszeliscie o takim czyms jak kontowanie natarcia wycieraczki??Ja mialem ten sam problem,co bym nie zalozyl,to pierdzialy,nie zbieraly.Kumpel mi powiedzial otym kontowaniu,podszedl,powyginal(wie jak,nie na pale)i zero problemu:razz:Wyginal oczywiscie ramie a nie piora:D

Gdzie wykonywałeś to kontowanie ? W Dąbrowie Górniczej ? Bo mam kolejne wycieraczki, nową szybę i dalej trzeszczą :D

majek32
18-08-2016, 18:39
Gdzie wykonywałeś to kontowanie ? W Dąbrowie Górniczej ? Bo mam kolejne wycieraczki, nową szybę i dalej trzeszczą :D

sam to zrobisz bez problemu. Szczypce, szmatka, co by nie uszkodzić ramienia i do dzieła