Zobacz pełną wersję : Dobra stacja paliw Kraków i okolice

Regis_____
20-08-2012, 17:37
Koledzy z Krakowa... Którą stację Paliw w Krakowie polecacie najbardziej? (chodzi mi o stację z Dieslem odpowiednikiem BP Ultimate, VPower Orlena etc).
Za każdym razem wracając z Krakowa do Nowego Targu tankuję na BP przy Solvay Park na Zakopiance i tak do końca z tego paliwa zadowolonym nie jest... Macie jakieś propozycje gdzie zatankować naprawdę Dobre paliwo? :)

Biker36
21-08-2012, 19:45
Ja tankuję na MPO na nowohuckiej. Zwykły ON, ale auto pali mi mniej niż na Orlenie, a przy okazji jest tańsze.

Norbipl
12-09-2012, 19:13
Ja tankowałem na MPO kilka lat temu było ok, ale w zeszłym roku jak zatankowałem to w lecie musielm okolo 5 sekund palic zeby zaskoczył po wyjechaniu do polowy i zatankowaniu na bp prblem znikl ie polecam MPO !!

thing
13-09-2012, 16:16
ja tankowałem ON na MPO w tym roku w zimie i było ok, ale za to nie polecam ARGE obok tandety. Raz tankowałem wiosną tego roku (często myje u nich auto na myjni bezdotykowej ), paliwo tak szybko uciekało że musiałem dotankowywać po drodze.

mójfordfocus
16-09-2012, 10:36
Ja tankuję na BP ul. Kmorowskiego. Od momentu zakupu tj. 2011 tankuję tylko tutaj. Filtr zmieniam po zmianie paliwa na zimowe/letnie. Dla sprawdzenia rozcinam stary i sprawdzam stan wkładu. Jak na razie jest dobrze. Tego ultimate jeszcze nie próbowałem. Wkrótce zmienie filtr i ocenię jakość.

fusekle
16-09-2012, 11:42
Najczęściej BP na kapelance i Statoil na Armii Krajowej. Do tej pory wszystko było ok.

thomas77
23-09-2012, 20:30
Więc jeśli wracasz do domu to w Mogilanach przy M.C.Donalds jest arge tam tankuję już chyba z 5 lat pb i lpg i nigdy mnie nie zawiodło paliwo

gumezz
19-10-2012, 22:03
Ja osobiście wlewam Shell'owskiego fuelsave, przejezdzam wiecej km niz na Orlenowskim ON

wrzoch
06-11-2012, 21:42
Ja się dawno temu wyleczyłem z paliw premium. Bilans zysków i strat był na korzyść tych drugich. Różnica w cenie nie jest w żaden sposób rekompensowana spadkiem spalania/wzrostem mocy bo nawet tego nie zauważysz.
TdCi lubi gnojówkę standardową nie chrzczoną i na takiej powinien jeździć. Zimą dolewam depresator jakby na stacji zapomnieli i żadnych problemów z odpalaniem nawet przy -20. Filtr paliwa wymieniam co drugą zmianę oleju.

domek4
08-12-2012, 19:34
leje Orlen - ale tylko verve on najczęściej na takiej malej stacji na wielickiej naprzeciwko tego ARGE. filtr paliwa tez zmieniam co druga zamianę oleju dotychczas żadnych problemów.

Muscron2000
19-12-2012, 09:50
Ja leje na Bonarce ON i do Nissan PB, mam po drodze z pracy cena przystępna i jak narazie żadnych kłopotów. Tak już jest 2 rok

FIoLO
09-01-2013, 20:20
ja jak mi sie trafi akurat trasa do krakowa to tankuje na stacji pod bonarka i jest ok. Cena ON w krakowie na tej stacji i na stacjach w Brzesku to roznica ok 40 gr a zawsze leje pelny bak wiec robi roznice. A sie okazuje,że w Brzesku 4 komercyjne stacje Orlen, statoil i shell (przy e4) i bp przy drodze na nowy sacz codziennie rano ustalaja cene paliwa na dany dzien - wiem bo mam znajomego na statoilu i sie pochwalil wiec....?

Muscron2000
09-01-2013, 22:03
Na Bonarce jest paliwo Orlenowskie, praktycznie codziennie można spotkać beke z paliwem właśnie z Orlenu

FIoLO
10-01-2013, 08:16
Na Bonarce jest paliwo Orlenowskie, praktycznie codziennie można spotkać beke z paliwem właśnie z Orlenu

No dokładnie tak jak mówisz ile razy tankuje to zawsze jest beczka z Orlenu

pablo_kokul
10-01-2013, 20:47
JA tankuje ON na Neste najczęściej koło ronda Czyżyńskiego i nie było problemów z odpalaniem w zimie ani tez innych problemów.

FIoLO
11-01-2013, 09:07
JA tankuje ON na Neste najczęściej koło ronda Czyżyńskiego i nie było problemów z odpalaniem w zimie ani tez innych problemów.

jak chodzi o Neste to powiem tyle że tankowałem tam kilka razy poprzednie auto ale benzynę i spoko ale kumpel tankował tam Megane i zatarł silnik miał faktury i opinie serwisu więc doszedł swoich praw i oddali mu kasę za remont

jokerr
08-05-2013, 23:33
Witam, może jakieś nowe rankingi? 98 czy 95? co z lpg?

lgtm
20-05-2013, 13:32
Ja ostatnio kupiłem ON na stacji Shell koło Ikea i komputer pokazał zasięg 840 km. Myślałem, że coś mu sie pomyliło bo z reguły pokazywał około 1100 km na pełnym baku (70 litrów). Niestety zasięg nie uległ zmianie i po przejechaniu 810 km (głównie autostradą) musiałem znowu odwiedzić stację.
Tym razem zatankowałem ON Regular na stacji BP w Niemczech. Komputer wskazał zasięg 1096 km - mnie udało sie przejechać koło tysiąca.
Ostatnie tankowanie miałem w UK na stacji Shell, gdzie kupłiem ON V-Power Nitro+. Tym razem na wyświetlaczu pokazało się ponad 1300 km. Na razie przejechałem 260 km i zasięg nadal utrzymuje się powyżej 1000 km.

Wniosek taki, że nie ma co kupować tańszego paliwa bo zrobi się na nim i tak mniej kilometrów. Dziwi mnie tylko ta ogromna różnica w kilometrach - może tańszy ON na Shellu w PL nie jest taki jak być powinien. Więcej tam nie zatankuję.

Tomek 1.9
17-09-2013, 16:23
Cześć Panowie, od kiedy zacząłem sprawdzać stacje w Krakowie, głównie Huta odkryłem że najlepiej sprawdza się shell na igołomskiej, leje tam nitro+ za ponad 6zł ale uważam że warto, w porównaniu do lotosa na os.Tysiąclecia różnica jest ogromna, lotosa odradzam każdemu trochę lepiej jest na orlenie, wszędzie leje to lepsze paliwo, bp na bora też spoko ale zawsze jadąc igołomską wjeżdżam na shella i tą stację mogę polecić.

anijak
01-10-2013, 12:48
Ja mam blisko akurat do Bp na kapalence i tam najlepsze paliwo mają tak mi się wydaje. Jeszcze czasem gdzieś po drodze ale raczej na bp lub orlen.

rocco
04-10-2013, 17:06
ja tankuje na 3 stacjach orlen wielicka lub na wylocie z krk w strone zakopanego statoil wielicka i bp rondo ofiar katynia i jak narazie nie narzekam

pueblo5
04-10-2013, 21:37
Gdzie kolwiek tylko orlen. W necie znalazłem kiedyś wykaz stacji z lipnym paliwem i wiecie co cała masa to były BP i jakieś prywatne. Orlen to za poważna marka żeby psuć sobie reputację i markę na rynku. Ja osobiście tankuję na orlenie w opatkowicach bądź w izdebniku.Pozdrawiam.

wrzoch
04-10-2013, 22:45
Gdzie kolwiek tylko orlen. W necie znalazłem kiedyś wykaz stacji z lipnym paliwem i wiecie co cała masa to były BP i jakieś prywatne. Orlen to za poważna marka żeby psuć sobie reputację i markę na rynku. Ja osobiście tankuję na orlenie w opatkowicach bądź w izdebniku.Pozdrawiam.

Hmm. Za każdym razem jak NIK kontrolował paliwa w Polsce, to listy były nieujawniane, aby ... nie szkodzić dużym firmom paliwowym. Może to i dziwne, ale w czasach wszechobecnej franczyzy po części wytłumaczalne.
Czyżby coś się zmieniło od tamtego czasu?

Co do tankowania w Krakowie, to ja się na razie ograniczam do STATOIL. Tego na Opolskiej (przed światłami dla pieszych), tego na Andersa (teraz vis a vis Stonki) i tego na Nowohuckiej tuż za wiaduktem na przeciwko Tandety (tak się to chyba nazywa). Różnicy jakiejś kolosalnej nie odnotowałem.

Spalanie, to wypadkowa kilkunastu czynników, z czego przeważającym jest ciężar nogi (u mnie bardzo zmienny) i rodzaj drogi, także strasznie ciężko porównać, które było wydajniejsze, a które mniej. Na temat paliw premium mam mieszane uczucia, niby to lepiej, ale chyba nie na tyle, żeby zrekompensować różnicę w cenie. Choćby dlatego nie spróbowałem jeszcze Nitro+, ale może się skuszę - bak się kończy.

lgtm
04-10-2013, 23:17
Choćby dlatego nie spróbowałem jeszcze Nitro+, ale może się skuszę

Według mnie auto jeździ lepiej na tym paliwie.

Mr_K
08-12-2013, 18:40
Trochę po czasie...ale polecam Shell przy ul. Conrada, koło sklepu IKEA. Dwie stacje po obu stronach drogi.
Czasami jest kilka groszy więcej, niż na innych stacjach ale paliwo jest ok.
Orlenu unikam już od jakiegoś czasu :)

kocur
10-12-2013, 08:14
A to miałeś nieprzyjemną przygodę z Orlenem może ? :)

Ja przez 5 lat tankowałem na Neste (Opolska, M1, Rondo Czyżyńskie) i raz na kilka miesięcy Shell (M1, Conrada). Filtr paliwa podczas wymian można było włożyć do pudełka i sprzedawać jako nowy :)

Mr_K
10-12-2013, 09:41
Tiaaa.... orlen jest be - kiedyś tankowałem na orlenie, bo miałem blisko do stacji. Na tej samej stacji tankował mój sąsiad. Efekt ? Oba samochody padły :| utrata mocy, kopcenie,katalizatory poszły się paść. Myślałem,że to tylko ta stacja ale inne orleny miały podobnie.
Od tamtego czasu tylko raz awaryjnie musiałem tankować u nich, niby nic się nie stało ale paliwo jakoś szybciej ucieka z baku ;)
Shell jest ok. Czasami ( rzadko ) wjeżdżam na BP przy rondzie Ofiar Katynia - też jest ok i czasem mają promocje na gadżety jak tankujesz powyżej 30l ;)

thomas77
11-12-2013, 20:53
Ja foke tankuję na orlenie tylko i arge w mogilanach i nie narzekam,jak zatankowałem gaz na BP to jakoś dziwnie chodziła więc unikam tych stacji ...

benji1
19-12-2013, 12:22
Witam. Dwa lata temu zatankowałem zimowego diesla na Lotosie przy Wislickiej i paliwo staneło w przewodach przy -18. Pani na stacji nie mogła uwierzyć, miało trzymać płynność do -35. Tu ciekawy filmik z testów ON w temp. -18
http://www.youtube.com/watch?v=PaVWTtG8Zgc

thomas77
19-12-2013, 17:13
Idąc takim tokiem myślenia kiedyś z 15 lat temu co prawda kuzyn miał stara i zatankowaliśmy w głogoczowie na petrochemi ON niby do -30 a zamarzał już przy tankowaniu a było -20 i z pod dystrybutora nie odjechaliśmy ;)

benji1
19-12-2013, 19:41
Dlatego wpisałem, że dwa lata temu. Może się poprawiło, w każdym razie więcej tam nie tankowałem. Za to zima dobrze sprawdza sie ArcticGold ze Statoil, po sąsiedzku zresztą.

kocur
21-12-2013, 23:19
Najnowszy raport z badania na stacjach w całym kraju:

http://moto.wp.pl/kat,55194,title,Jakosc-paliw-do-listopada-2013-raport-UOKiK-u,wid,16254268,wiadomosc.html

Z Małopolski podali tą jako tej, którą lepiej omijać

Stacja Paliw Jan Kasprzyk – Dobczyce, ul. Myślenicka

Pełny raport tutaj:
http://www.uokik.gov.pl/kontrole_stacji_hurtowni_paliw.php#faq1640