Zobacz pełną wersję : [Galaxy 1994-2000] Ciepłe powietrze z nawiewów
bodzio7511 24-08-2012, 18:48 Witam.Co może być przyczyną jak mam pokrętło z nawiewów ustawione na zimno a leci gorące powietrze?Wiem że taki temat był przerabiany i go nawet czytałem ale pisali tam o braku czynnika w klimie a ja miesiąc temu dobijałem i jak załącze to chłodzi ale zaraz po wyłączeniu znów grzeje.Prosze o podpowiedzi.Dziękuję.
Dopalacz 24-08-2012, 20:10 A co ??? Ma chłodzić po wyłączeniu ?
Przecież naturalne , ze deska/kanały powietrzne się nagrzewają od słońca.
Sebek1002 24-08-2012, 22:48 Nie no, nie zgodzę się, nie wiem jak jest u kolegi ale u mnie to nawet rano jadąc gdzieś dalej jak wszystko jest zimne i na dworze zimno powietrze jest letnie a czasem nawet ciepłe:( Po za tym po wyłączeniu klimy kanały są przecież ochłodzone od zimnego powietrza...
bodzio7511 25-08-2012, 07:44 To nie od slonca,glupoty.To cieple powietrze leci jak bym miał włączone ogrzewanie zimą a pokrętło jest na niebieskiej kropce.
Nawet jak wyłączysz całkowicie dmuchawę na "0" to i tak będzie lecieć ciepławe powietrze :P czym szybciej pojedziesz, tym mocniej będzie dmuchać. Zrób obieg wewnętrzny i poobserwuj.
bodzio7511 25-08-2012, 08:26 Będe jechał dzisiaj do pracy to zobacze i napisze
Sebek1002 25-08-2012, 21:01 Nie wiem, tak na moje oko to albo w tych samochodach albo w niektórych modelach (a w tym moim) nie zamykają do końca zawory, po za tym u mnie chyba nie działa klapka od obiegu zamkniętego gdyż nie słychać żadnej zmiany, do tego chyba mam lekko nieszczelną nagrzewnice bo jak włącze ogrzewanie to momentalnie szyby się parują w całym aucie ale po jakimś czasie przestaje śmierdzieć lubczykiem i pomału szyby zaczynają puszczać. Przyznam że bardzo chcialem dużego Forda ale pomału jak pomyśle o rwaniu deski to już mam coraz to bardziej dość:(
piotr-kulig 26-08-2012, 23:11 Wlot powietrza znajduje się w komorze silnika , dlatego idzie ciepłe powietrze. Wystarczy otworzyć maskę i od razu widać gdzie całe ciepło znad silnika trafia , z lewej strony jest filtr kabinowy czyli wlot powietrza do kabiny :)
Przemek_PC 30-08-2012, 00:25 Włączyć klimę i jej nie wyłączać. Wyłączanie klimy to żadna oszczędność. Nawet w instrukcji obsługi jest napisane, że zaleca się jazdę z cały czas włączoną klimą i tak zapewne ten samochód był projektowany.
Wyłączanie klimy to żadna oszczędność.
Większej bzdury dawno nie czytałem. Nawet napis na przycisku brzmi ECON a nie np.klima off. Klima zużywa dużo energii i co za tym idzie paliwa.
Ej właśnie o co chodzi z tym przyciskiem na pokrętle od nawiewu taka strzalka wywinięta. Jak to włączam to mam jaki obieg? Bo u mnie po wciśnięciu tego nie ma właściwie żadnej zmiany.. i nie wiem o co kaman
Obieg wewnętrzny. Tak jak w domu, powietrze krąży w środku auta. Obieg zewnętrzny to powietrze jest zaciągane z zewnątrz, czyli przez filtr kabinowy w aucie. To tak jakby w domku otworzyć okno :P Przy obiegu wewnętrznym, zimą parują szyby.
low_radiation 30-08-2012, 20:49 Odejdę od tematu -Kolego Sebek - rwij tą deskę - nie czekaj! Za 2, 3 tygodnie temp nad ranem mogą być w okolicy 1-5st C dojdzie parowanie szyb w aucie od oddechu pasażerów, rozgrzewającego się silnika a po prostu będzie też Ci zimno- walniesz ogrzewanie a tu .. już wiesz co!
Było na forum, są linki do www.sgaf.de/ Mi to zajęło 2 dni ale musiałem kleić popękane klapy nawiewów wewnątrz. Zaopatrz się w piankowe uszczelki do okien o szer ok 2cm. Jak rozbierzesz to będziesz wiedział do czego Ci one.
Wracając do tematu ciepłego powietrza- sprawdź czy masz dobrze założoną uszczelkę na grodzi w silniku.. i czy ją masz w ogóle..
Więc zakładam, że u mnie również to nie działa. Bo żadnej zmiany nie słychać ani nie czuć przy włączonym/wyłączonym obiegu wewnętrznym.
Tę klapkę faktycznie widać zaraz po zdjęciu filtra kabinowego?
Wymieniłem filtr i nie widać tej klapki... coś czuje, że mam ją na zamkniętej pozycji ;/
Przemek_PC 01-09-2012, 13:25 Co do oszczędności to chodziło mi o to, że nieużywana sprężarka w końcu stanie w miejscu i koszt naprawy będzie dużo większy niż zaoszczędzone paliwo.
Nie wiem, tak na moje oko to albo w tych samochodach albo w niektórych modelach (a w tym moim) nie zamykają do końca zawory, po za tym u mnie chyba nie działa klapka od obiegu zamkniętego gdyż nie słychać żadnej zmiany, do tego chyba mam lekko nieszczelną nagrzewnice bo jak włącze ogrzewanie to momentalnie szyby się parują w całym aucie ale po jakimś czasie przestaje śmierdzieć lubczykiem i pomału szyby zaczynają puszczać. Przyznam że bardzo chcialem dużego Forda ale pomału jak pomyśle o rwaniu deski to już mam coraz to bardziej dość:(
Wyjmij filtr kabinowy i nic nie będzie parowało.Ktoś tak go umiejscowił że łapie wilgoć.
|