Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Rodzaje żarówek

ddzilins
26-08-2012, 21:24
Chciałem gdzieniegdzie pozakładać u siebie żarówki LED. W tym celu musiałem najpierw zdefiniować typy żarówek występujących w Focusie MK2 hatchback i tu pojawił się problem. Wprawdzie co nieco znalazłem w instrukcji ale nie wszystko. Na forum takiej listy potrzebnych żarówek też nie znalazłem dlatego prosił bym o pomoc w jej poprawienie/uzupełnienie:

Oświetlenie zewnętrzne:
- kierunki przód - PY21W
- kierunki tył - PY21W
- kierunki boczne - ???
- światła drogowe (długie) - H1
- światła stop - P21/5W
- 3-cie światło stop - W5W
- światło cofania - P21W
- światło przeciwmgielne tył - P21W
- oświetlenie tablicy rejestracyjnej - C5W
- światła pozycyjne - W5W
- oświetlenie podłoża (lampki w lusterkach) - W5W
- halogeny przód - H8

Oświetlenie wewnętrzne:
- lampka sufitowa przód - C10W
- lampka sufitowa tył - ???
- lampki do czytania - ???
- lampka w bagażniku - W5W
- oświetlenie na nogi - ???
- lampki pod osłonami przeciwsłonecznymi (do makijażu) - W5W
- lampka w schowku - ???

tedi_k
26-08-2012, 22:05
Oświetlenie wewnętrzne:
- lampka sufitowa przód - C10W
- lampka sufitowa tył - ???
- lampki do czytania - ???
- lampka w bagażniku - ???
- oświetlenie na nogi - ???
- lampka w schowku - ???

Jeśli nie ma w specyfikacji, tzn. trzeba wyciągnąć lampkę i zidentyfikować żarówkę. Wymienione lampki łatwo się demontują. Ponieważ to Tobie ta informacja jest potrzebna, to zgłosiłeś się na ochotnika do demontażu lampek i pooglądania żarówek :D. Powodzenia!!!

ddzilins
26-08-2012, 22:19
Ponieważ to Tobie ta informacja jest potrzebna, to zgłosiłeś się na ochotnika do demontażu lampek i pooglądania żarówek :D. Powodzenia!!!

Jeśli nikt nie odpowie to pewnie prędzej czy później będę musiał to zrobić :) Myślałem jednak że ktoś, kto już to robił ułatwi mi zadanie :)

majek32
26-08-2012, 22:36
ooo swiateł mijania nie masz?
U mnie jak co to H7 są
I za czesto się przepalają

ddzilins
26-08-2012, 22:40
ooo swiateł mijania nie masz?

Mam xenony dlatego je tutaj pominąłem ;)

majek32
26-08-2012, 22:47
A to co innego. Drogowe są na innych zarówkach a nie na xenonach?
Ale podobno też padają

ddzilins
27-08-2012, 07:33
A to co innego. Drogowe są na innych zarówkach a nie na xenonach?
Ale podobno też padają

Są osobne żarówki ale z tego co mi się wydaje włączają się one jako dodatkowe.

markkato
04-09-2012, 09:00
Niedawno wymieniałem całe oświetlenie wnętrza na led u mnie są takie żarówki:

Oświetlenie wewnętrzne:
- lampka sufitowa przód - C10W 42mm + 2x W5W
- lampka sufitowa tył - C10W 42mm + 2x W5W
- lampka w bagażniku - W5W
- oświetlenie na nogi - W5W
- lampka w schowku - W5W

Jest spory wybór, zanim kupisz najlepiej sprawdź ile masz miejsca, bo niektóre modele żarówek led są o wiele większe od standardowych żarówek. Na chwilę obecną chyba największy wybór żarówek led jest na:
www.sklepledowy.pl - Sklep z oświetleniem LED - Żarówka Led (http://www.sklepledowy.pl/pl/c/LED-W5W-W3W-T10/7)
Jak chcesz moge podesłać na priv linki do tych które ja montowałem.

klw.
18-06-2013, 08:44
Odkopię temat.

Oświetlenie tablicy rejestracyjnej - C5W, a jaki rozmiar? Zmieszczą się takie z radiatorem?

Grinch
18-06-2013, 09:07
38mm z tego co pamiętam.
Sam nie mam ledów ale do oprawek tablicy wdziera się często woda. Jak kupisz ledy bez szklanej bańki to wg mnie długo nie podziałają :-)

klw.
18-06-2013, 09:21
38mm z tego co pamiętam.
Sam nie mam ledów ale do oprawek tablicy wdziera się często woda. Jak kupisz ledy bez szklanej bańki to wg mnie długo nie podziałają :-)
Do tablic potrzebne są żarówki CANBUS? Bo takich w bańce jeszcze nie widziałem.

paablod
18-06-2013, 09:23
A koniecznie musisz montować z radiatorem? Montuje się go aby odprowadzić ciepło z mocno świecących diod. Jak lubisz mieć jasno, zamontuj je wewnątrz. To tablica rejestracyjna nie reklamowa. Po co iść w koszty w miejsce faktycznie narażone na wilgoć?

klw.
18-06-2013, 09:29
A koniecznie musisz montować z radiatorem? Montuje się go aby odprowadzić ciepło z mocno świecących diod. Jak lubisz mieć jasno, zamontuj je wewnątrz. To tablica rejestracyjna nie reklamowa. Po co iść w koszty w miejsce faktycznie narażone na wilgoć?

Zależy jakie ma diody, 3/żarówkę to raczej nie tablica reklamowa ;)

Jeśli niepotrzebna jest CANBUS-owa, to wezmę takie:
http://sklepledowy.pl/pl/p/Zarowka-Led-39mm-3xSMD5050-C5W-C10W-KolorBialy/35

paablod
18-06-2013, 09:32
Wiesz, jak to będą 3 power-led to już będzie :) To co wkleiłeś wystarczy spokojnie, moim zdaniem. Chyba mam identyczne.

klw.
18-06-2013, 09:39
Wiesz, jak to będą 3 power-led to już będzie :) To co wkleiłeś wystarczy spokojnie, moim zdaniem. Chyba mam identyczne.
Dzięki wielkie za pomoc :)

tomfoc2
18-06-2013, 14:24
Kierunki boczne-W5W Pomarańczowa,
Pozycyjne(postojówki)-W5W

Grinch
18-06-2013, 14:38
Chciałbym dodać, że żarówki ledowe nie mają homologacji więc przy dociekliwym policjancie można dostać mandat np za ledy postojowe :)

kinomysz
08-08-2013, 12:50
Gdyby ktoś szukał: https://docs.google.com/file/d/0B249aHwu3upDTmk0ZTR0NnBLZUE/edit?usp=sharing

gomez.pl
11-12-2013, 06:32
wymieniłem żarówki w podświetleniu podsufitki z przodu i z tyłu na taką: http://www.sklepledowy.pl/pl/p/Zarowka-Led-SFERA-1xHP-W5W-T10-KolorBialy-Ksenon/262
świecą fantastycznie jasno jednak ta żarówka z przodu nawet jak zgaśnie to się "żarzy" wymieniłem ją na drugą i nadal jest to samo... może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego ?

ŁukaszD
11-12-2013, 07:09
W poszukiwaniu informacji jakie żarówki są użyte w samochodzie polecam stronę:

http://www.philips.pl/c/ecovision-car-lamps/34599/cat/

Póki co się nie zawiodłem.

gnat80
01-01-2015, 11:18
Odgrzeje kotleta,panowie jak wyjąc żarówkę od podświetlania nóg w focusie mk2 ?
Bo kombinuje,kombinuje i nie mogę dać sobie z nimi rady,nie wiem czy trzeba rozkręcać dół tapicerki żeby to wymienić,czy może ja jeszcze po wczorajszym Sylwestrze mam ograniczone ruchy :)

SRS
01-01-2015, 11:31
faktycznie chyba jesteś jeszcze wczorajszy :) tam są żarówki bez cokołowe (sama bańka szklana) wyjmujesz i zgłowy.

bartus07
10-12-2015, 14:38
Panowie moze ktos napisac jakie zarowki w oswietleniu wew sa w c-max z 2007 r?? Chce wymienic na led.

kpietrek
27-06-2017, 22:13
Koledzy podpowiedzcie która żarówka led do schowka i na nogi? Wiem że w5w tylko nie wszystkie mogą pasować.
Podeślijcie proszę linki bo i tak muszę przez neta zamówić bo u mnie ich nie ma.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Lukasz2525
27-06-2017, 22:23
Jak nie wszystkie mogą pasować ? W5W to W5W, mała szklana żarówka, bez oprawki.

hindus
28-06-2017, 06:16
Te w nogach - świecące do przodu (jest dużo miejsca). W schowku bodajże była świecąca na bok, może ktoś sprawdzi? Ja będę przy samochodzie dopiero wieczorem.

RAFIXX
28-06-2017, 07:25
Sufitowe obie takie same a w schowku taka co na postojówKe przednią. Żeby wymienić trzeba schowek zdemontować. Na tablice rej. Zalecam nowoczesne Led (całe lampki) w zamkniętej budowie, a nie żarówki :)

kpietrek
28-06-2017, 08:03
Jak nie wszystkie mogą pasować ? W5W to W5W, mała szklana żarówka, bez oprawki.
Tak tylko jak spojrzysz na żarówki to wyglądają jakby miały różne gabaryty.

Sufitowe obie takie same a w schowku taka co na postojówKe przednią. Żeby wymienić trzeba schowek zdemontować. Na tablice rej. Zalecam nowoczesne Led (całe lampki) w zamkniętej budowie, a nie żarówki😊

Masz może taki link do pasujących lampek?

hindus
28-06-2017, 08:19
Osobiście polecam całość od razu zrobić w LED. Tak to wygląda u mnie (barwa chłodna)

http://i64.tinypic.com/2yxpy06.jpg

Jak się zostawi górę na żarówkach a dół w LED to nawet ciepła barwa będzie wyraźnie chłodniejsza i jaśniejsza niż żarówki. Na górze w lampce mam pojedynczy panel LED, ale w tej chwili nie mam jak zmierzyć dokładnie.

kpietrek
28-06-2017, 09:25
Jasne potrzebuje teraz te nad nogami i schowek. Górę mam w ledach.

Tylko może jakiś link do sprawdzonych lampek / żarówek dostanę.

hindus
28-06-2017, 09:30
Ja swoje kupowałem w lokalnym sklepie, bo mogłem wziąć je do auta, przymierzyć, sprawdzić i w razie potrzeby wymienić na inne. To problem zwłaszcza przy świecących na bok - szkoda oświetlać ścianę, a polaryzacja ma znaczenie. Może masz jakiś sklep w okolicy?

kpietrek
28-06-2017, 09:44
Ja swoje kupowałem w lokalnym sklepie, bo mogłem wziąć je do auta, przymierzyć, sprawdzić i w razie potrzeby wymienić na inne. To problem zwłaszcza przy świecących na bok - szkoda oświetlać ścianę, a polaryzacja ma znaczenie. Może masz jakiś sklep w okolicy?
Właśnie chodzi o to ze u mnie brak takiego sklepu.

Lukasz2525
28-06-2017, 19:17
Osobiście polecam całość od razu zrobić w LED. Tak to wygląda u mnie (barwa chłodna)

http://i64.tinypic.com/2yxpy06.jpg

Jak się zostawi górę na żarówkach a dół w LED to nawet ciepła barwa będzie wyraźnie chłodniejsza i jaśniejsza niż żarówki. Na górze w lampce mam pojedynczy panel LED, ale w tej chwili nie mam jak zmierzyć dokładnie.

Ja próbowałem kilku żarówek ledowych i żadna nie była zadowalająca, ostatecznie dwie trafiły na oświetlenie podłogi, a w podsufitce zostawiłem zwykłe żarówki. Barwy i ilość światła z ledów były nieakceptowalne.

hindus
28-06-2017, 20:01
No niestety chińskie ledy to loteria, a innych w zasadzie się nie spotyka. Ktoś by musiał chyba samemu montować na sprawdzonych diodach od renomowanych producentów. Mi się udało trafić i pasującą barwę i ilość światła. Ale jeśli miałbym kupować na Allegro, sprawdzać, że nie pasują, odsyłać itd. to bym chyba też zrezygnował...

RAFIXX
29-06-2017, 07:54
Link do lampek
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6734591086

Po zakupie polecam na ich odwrocie wszystkie szczeliny zaKlEić i stąd gdzie styki wychodzą na silikon klej na gorąco dla jeszcze lepszej wodoszczelności