Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Czy można mieszać płyn chodzący z innym?
Witam! Czy ktoś mi może powiedzieć. Czy można mieszać płyn chłodzący super premium( zielony) z super plus2000 (różowy)? Jestem laikiem stąd pyt. Kupiłem w autoryzowanym serwisie forda super premium i gość powiedział że jest mieszalny. Ale podobno jest inaczej więc proszę o podpowiedź. Dolałem tylko 0,5l rozcieńczonego z wodą. W Mk3 mam różowy co mam teraz zrobić ?
Mi jak zbliżyło się do minimum to wziąłem z garażu zielony, w mondeo miałem bardziej niebieskawy. Dolałem i przejeździłem na tym już prawie 2 tys i jest git ;)
darmodziej 28-08-2012, 19:15 Nie wolno mieszać super plus 2000 z super plus 4, a z premium prawdopodobnie można. Na pewno możesz dolać dynagel, bo ten się miesza z 2000 i z 4.
Witam! Czy ktoś mi może powiedzieć. Czy można mieszać płyn chłodzący super premium( zielony) z super plus2000 (różowy)? Jestem laikiem stąd pyt. Kupiłem w autoryzowanym serwisie forda super premium i gość powiedział że jest mieszalny. Ale podobno jest inaczej więc proszę o podpowiedź. Dolałem tylko 0,5l rozcieńczonego z wodą. W Mk3 mam różowy co mam teraz zrobić ?
innego raczej nie ma w sprzedaży to podobno można go mieszać zarówno ze starym zielonym plus4 i różowym plus2000.
darmodziej 28-08-2012, 20:59 Płyn Motorcraft Super Plus 4 zgodny jest ze specyfikacją ESD-M97B49-A.
Płyn Motorcraft Super Plus 2000 zgodny jest ze specyfikacją: WSS-M97B44-D.
Płyn Motorcraft Super Plus Premium zgodny jest ze specyfikacją: WSS-M97B44-D.
Z powyższego zestawienia wynika, że można mieszać super plus 2000 z super plus premium, natomiast nie można żadnego z nich mieszać z płynem super plus 4. Można natomiast mieszać każdy z tych płynów z płynem Dynagel 2000, który zgodny jest z obiema tymi specyfikacjami i wieloma innymi.
praktycznie wygląda to tak:
darmodziej 29-08-2012, 07:54 Wygląda na to, kolego, że mamy zupełnie odmienne źródła informacji, ponieważ w książce Sam naprawiam – Ford Mondeo 1992-2000 jest wyraźnie napisane, że nie wolno mieszać płynu Motorcraft super plus 4 z płynem Motorcraft super plus 2000, a nawet nie wolno w miejsce pierwszego z tych płynów zalać drugiego. Kolega Maro228 może śmiało do płynu super plus 2000 dolać płynu super plus premium, ale nie można żadnego z tych płynów dolać do płynu super plus 4.
Krzysztoff 29-08-2012, 08:30 Witam,
Problem czy można czy też nie można mieszać różne płyny chłodnicze łatwo rozwiązać czytając etykietę składu chemicznego. Zapewnienia producenta o mieszalność ze wszystkimi innymi płynami należy traktować z dużą rezerwą. Natomiast wierzyć należy bezwzględnie gdy producent zakazuje mieszać płyn z jakimkolwiek innym.
Podstawą każdego płynu jest glikol etylenowy albo glikol propylenowy.
Bez obaw możemy mieszać wszystkie płyny których (wspólna) bazą jest glikol etylenowy i podobnie możemy mieszać między sobą wszystkie płyny których wspólna bazą jest glikol propylenowy. NIE WSKAZANE jest mieszanie płynów, które posiadają różne bazy.
Kolor nie powinien być wskaźnikiem.
Gdy jednak popełniliśmy "mezalians" i zmieszliśmy jednak różne płyny to tragedii też nie będzie (nawet po przejechaniu kilkuset km) jeśli wporę wymienimy cały płyn chłodnicz na nowy.
Pozdrawiam
darmodziej 29-08-2012, 08:55 Ja nie zagłębiałem się w skład płynów, oparłem się na specyfikacjach, które podałem w 5 poście. Uważam, że lepiej nie zmieszać dwóch płynów, które można mieszać, niż zmieszać płyny, których mieszać nie można. Jeżeli spotka mnie jakaś przygoda w drodze i będę musiał dolać płynu do chłodnicy, to wolę dolać wody, niż niewłaściwego płynu.
wolę dolać wody, niż niewłaściwego płynu I to jest najrozsądniejsze stwierdzenie. Awaryjnie najlepiej dolać wody a gdy będzie to już możliwe, wymienić cały płyn - w końcu to nie fortuna. Inna sprawa, jeśli musimy uzupełnić stan, dolewając np. 0,5 litra płynu, bo wymienialiśmy termostat a układ zalewaliśmy nowym płynem dwa miesiące wcześniej. Wówczas najlepiej, przed wymianą termostatu czy pompy, zaopatrzyć się w taki płyn, jaki mamy w układzie.
Pozdrawiam
darmodziej 29-08-2012, 16:33 najlepiej, przed wymianą termostatu czy pompy, zaopatrzyć się w taki płyn, jaki mamy w układzieJasna sprawa.
Kurde już sam nie wiem. Dzwoniłem do dwóch autoryzowanych serwisów Forda i powiedzieli że nie można mieszać plus 2000 (różowy) z super plus premium (zielony) że to inny skład chemiczny. Nie wiem Czy mam teraz cały wymienić ? Bo już się szykuje żeby zrobić dym temu gościowi w serwisie forda co mnie zapewniał że można mieszać.
darmodziej 29-08-2012, 19:39 Super plus 2000 i super plus premium można mieszać, mają tą samą specyfikację WSS-M97B44-D, a kolor nie ma znaczenia.
|
|