Zobacz pełną wersję : [Mondeo 1996-2000] Hertz DSK 165 pod samym radiem ??
marel12467 25-09-2012, 12:57 Witam koledzy czy głośniki hertz dsk 165 http://allegro.pl/hertz-dsk-165-orginal-bonusy-i2590744169.html uciągnie same radio PIONEER DEH-1400UB. Mowa o głośnikach na przód jak i tył. Czy wzmak będzie potrzebny ?? Aaa i czy bez wygłuszania drzwi ma to sens ??
Kiedyś miałem podobne Hertze podpięte pod CD6000 i uciągnęło. Choć dopiero po podłączeniu piecyka pokazały, co potrafią (znajomi sądzili, że mam nowe głośniki, a to tylko (aż) wzmacniacz)
u mnie same glosniki sa podlaczone pod radio. A sub pod wzmaka. Efekt bardzo ladny. glosniki dobrze jada srodek i gore, a od basu jest sub. zestaw naprawde mocno gra.
marel12467 25-09-2012, 16:25 u mnie same glosniki sa podlaczone pod radio
No tak tylko czy radio nie będzie za słabe ? Bo chcę żeby to grało tak jak powinno . A co myślicie o skrzyni aktywnej Peiying PY-BC300 ?
Undercover 26-09-2012, 00:56 Ja może podpowiem jakiej rady udzielili mi użytkownicy tego forum bo problem podobny do Twojego.
Jeżeli chcesz aby ładnie zagrało na przodzie i tyle auta to wzmacniacz obowiązkowy pod te hertze! Chcesz pod tego pionka bez wzmaka w miarę dobry dźwięk?? -> na przód daj Helixy B 62C (zestaw odseparowany) i wygłusz drzwi bo to podstawa!!! Resztę pytań radzę skierować do bury22 ;)
marel12467 26-09-2012, 11:10 Ja może podpowiem jakiej rady udzielili mi użytkownicy tego forum bo problem podobny do Twojego.
Jeżeli chcesz aby ładnie zagrało na przodzie i tyle auta to wzmacniacz obowiązkowy pod te hertze! Chcesz pod tego pionka bez wzmaka w miarę dobry dźwięk?? -> na przód daj Helixy B 62C (zestaw odseparowany) i wygłusz drzwi bo to podstawa!!! Resztę pytań radzę skierować do bury22 ;)
nie lepiej głośniki jednej firmy ?, a co o tym subie myślisz ? i jaki wzmak ? tak chciałem aby pod tym pionkiem grało to dość fajnie i głośno
Tomcio242 27-09-2012, 12:19 Witam.
Chciałbym również wymienić głośniki w przednich i tylnych drzwiach w swoim MDO MK2
nie oczekuję jakiegoś mega wypasu, chcę żeby czysto i w miarę głośno grały, i były przyjazne dla kieszeni, bo OC się zbliża.
I tu moje pytanie, czy jakieś owalne będą pasowały w miejsce oryginalnych i czy owalne głośniki grają tak samo dobrze jak okrągłe?
Może ktoś coś zaproponuje?
Pozdrawiam.
marel12467 27-09-2012, 16:17 Witam.
Chciałbym również wymienić głośniki w przednich i tylnych drzwiach w swoim MDO MK2
nie oczekuję jakiegoś mega wypasu, chcę żeby czysto i w miarę głośno grały, i były przyjazne dla kieszeni, bo OC się zbliża.
I tu moje pytanie, czy jakieś owalne będą pasowały w miejsce oryginalnych i czy owalne głośniki grają tak samo dobrze jak okrągłe?
Może ktoś coś zaproponuje?
Pozdrawiam.
No akurat ja mam owalne 6x9 bo taki jest rozmiar fabrycznych głośników w mk2 . są one firmy Mac Audio i nie polecam tej firmy , są tak denne że masakra .Ale z przodu mam Magnaty zestaw odseparowany ale i to za mało jak dla mnie. Wstaw w drzwi dystanse i zamontuj jakies 165 mm a na przód daj zestaw odseparowany. Też myślałem że owalne będą fajnie grały a tu kicha. Dobre (ponoć są ) Hertz DSK 165 tak mówią tu na forum albo Helix
http://allegro.pl/dystans-mdf-kpl-ford-mondeo-1993-2002-165mm-i2636471457.html
Przykręcasz otwory pasują na oryginalne i masz możlwiość włożenia porządnego głośnika
Za Hertze trzeba dać 250 PLn za 2 + 2 tweetery
Tomcio242 27-09-2012, 16:41 Czyli potrzebuję tego x cztery
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Adapter-zlacze-glosnikowe-do-fabrycznych-instalacji/1653
i tego też x cztery
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Dystanse-glosnikowe-165-mm-Fiesta-Focus-Ka-Mondeo-Transit-Tourneo/1666
i oczywiście cztery głośniczki i jakieś maty, no właśnie maty tylko pod boczek?
Czy na blachę wewnątrz drzwi też?
marel12467 27-09-2012, 18:15 Czyli potrzebuję tego x cztery
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Adapter-zlacze-glosnikowe-do-fabrycznych-instalacji/1653
i tego też x cztery
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Dystanse-glosnikowe-165-mm-Fiesta-Focus-Ka-Mondeo-Transit-Tourneo/1666
i oczywiście cztery głośniczki i jakieś maty, no właśnie maty tylko pod boczek?
Czy na blachę wewnątrz drzwi też?
Tak, tylko nie kupuj tych tandetnych plastikowych dystansów tylko kup te z MDF-U.
Złącza głośnikowe x4.
Jeśli chodzi o maty wygłuszeniowe wyklej też nimi drzwi od środka. Możesz również potrzebować jakiegoś piecyka. Chcesz te głośniki podłączyć pod oryginalne radio ? Jeśli chcesz bez wzmacniacza to też radio sobie z tym poradzi. Może być ewentualnie troszkę ciszej. Tak mówili koledzy z forum. :)
Tomcio242 27-09-2012, 19:51 Dystanse dorobią mi u sąsiada, mają firmę produkującą meble, więc z tym niema problemu.
Piecyka żadnego instalował nie będę, po prostu fabryczne głośniki mi charczą i chcę poprawić jakość dźwięku, złącza po namyśle też odpuszczam, obetnę wtyczki i założę wsuwki.
marel12467 28-09-2012, 17:47 Dystanse dorobią mi u sąsiada, mają firmę produkującą meble, więc z tym niema problemu.
Piecyka żadnego instalował nie będę, po prostu fabryczne głośniki mi charczą i chcę poprawić jakość dźwięku, złącza po namyśle też odpuszczam, obetnę wtyczki i założę wsuwki.
A ja właśnie kupiłem sobie takie zlącza , koszt nie drogi natomiast jak coś robi ć to porządnie. A jakie masz radio ?
Panowie macie gotowca w postaci FAQ i tam wyjaśnione podstawowe interesujące was kwestie . Wyjaśniając teraz sprawy sprzętowe :
Hertz DSK - Całkiem przyzwoity kick i fundament , średnica krzykliwa i góra nie do zniesienia !!! Tweeter brzmi jak przypalany boczek na patelni ! Preferowany napęd wzmacniacz
Helix B62c - Deliktaniejsza góra niż W/W całkiem muzykalna , bardzo fajna ( jak na te pieniądze) średnica i fundament , średni kick i zejście . Zadowolą się spokojnie radiem , bardzo skuteczny i nie wymagający zestaw
Diora GDS - Bardzo ciekawy woofer , mocny i kopiący , średnica niezła , góra także , ostrzejszy niż Helix, ale duuużo lepszy niż DSK.
Wygłuszenie drzwi robimy matami do tego dostosowanymi np Silent Coat , odradzam APP , Boll i dekarkę . Jeśli chcemy zrobić to jak najtaniej ( jedna warstwa ) wyklejamy tylko otwory technologiczne , w drugiej kolejności wewnętrzną stronę , na samym końcu aby dodać sztywności komorze można zastosować więcej warstw mat na otwory lub zamknąć je blachą itp.
Hertz DSK - Całkiem przyzwoity kick i fundament , średnica krzykliwa i góra nie do zniesienia !!! Tweeter brzmi jak przypalany boczek na patelni ! Preferowany napęd wzmacniaczzgodzę się jesli chodzi o poprzednią wersję wydania , a w serii 165.3 poprawiono i to b. dużo górne pasmo i widocznie nie słuchałes tego zestawu , przy obecnych tweeterach to Helix wypada bardzo kiepsko ;)
http://allegro.pl/hertz-dsk165-3-new2012-dystansesmyczgratis-wroclaw-i2648864756.html
co nie zmienia faktu, ze pod radiem to zagotuje radio ... Hertze tylko pod wzmacniacz ,
a do autora tematu : Jesli zamierzasz słuchac mp3 i do tego Techno, Dance, Hip-Hop itp itd to przemyśl Powerbass :
http://allegro.pl/powerbass-s-6c-wysylka-24h-nowy-sacz-i2660296306.html
Złotym środkiem jest zakup u_Dimension El Comp 6 , a tylne drzwi możesz całkowicie odpuścić , jesli nikogo tam nie wozisz , montując tam głośniki zepsujesz sobie tylko scene ...
http://allegro.pl/u-dimension-el-comp-6-promocja-kurier-gratis-i2642590757.html
Tomcio242 29-09-2012, 21:51 A A jakie masz radio ?
Oryginalne kaseta, lecz zastąpię je CD, również oryginał...
Co do podłączenia głośników to zakupię odpowiednie wsuwki i zagniatarkę by je zamontować, zagniatarka przyda mi się i zrobione też będzie porządnie, (może nawet lepiej niż w przypadku tych przejściówek).
Pozdrawiam i dziękuję za nakierowanie na odpowiedni sprzęt.;)
Oryginalne kaseta, lecz zastąpię je CD, również oryginał...
Nie ma szans na jakiekolwiek granie z systemem odseparowanym . Jeśli kupisz "normalne" radio i zrobisz Bi amp będzie dobrze
Nie ma szans na jakiekolwiek granie z systemem odseparowanym . Jeśli kupisz "normalne" radio i zrobisz Bi amp będzie dobrzepotwierdzam , szkoda kasy , bo fordowskie radia to niestety kapiszony ;)
Tomcio242 30-09-2012, 09:25 Ale czy tych "kapiszonów" nie da się jakoś zmodernizować? (Większa końcówka mocy).
Redukcje montażowe i wzmacniacze to dla mnie druciarstwo.
fordowskie radia dobrze wyglądają, zwłaszcza w MDO MK2.
Radia te również cec***ą się dobrym odbiorem stacji radiowych, chyba wszystkie fabrycznie montowane radia tak mają?
fordowskie radia dobrze wyglądają, zwłaszcza w MDO MK2. rzecz gustu
Ale czy tych "kapiszonów" nie da się jakoś zmodernizować? gra nie warta świeczki
No tak tylko czy radio nie będzie za słabe ? Bo chcę żeby to grało tak jak powinno . A co myślicie o skrzyni aktywnej Peiying PY-BC300 ?
Zapomnialem dodac - u mnie jest zestaw 2+1 (2 glosniki przod i sub). nie mam 4 sztuk pod radio. Są dwie sztuki i radio daje rade napedzac. Pewno przy 4 sztukach by był problem.
I powiem szczerze ze mi wystarcza - nie chce ogluchnac, nie wiem ile jeszcze glosniej by graly pod wzmakiem ale dla mnie to juz by bylo za glosno...
I powiem szczerze ze mi wystarcza - nie chce ogluchnac, nie wiem ile jeszcze glosniej by graly pod wzmakiem ale dla mnie to juz by bylo za glosno...
__________________jakość kolego nie ma nic wspólnego z głośnością , jak większośc osób , które mają wygłuszone auto nie musze słuchac głośno muzyki, zeby ją słyszeć , nie macie pojęcia , a piszecie bzdury
marel12467 30-09-2012, 16:46 Nie ma szans na jakiekolwiek granie z systemem odseparowanym . Jeśli kupisz "normalne" radio i zrobisz Bi amp będzie dobrze
Co ty kolego mówisz ?? Ja mam oryginalne fordowskie radio , dodałem konwerter RCA żeby podłączyć suba , włożyłem w drzwi zestaw odseparowany magnata i działa . Tylko że teraz chcę zmienić na lepsze. Hertze też oryginał pociągnie ale będzie słabiej grało.
Bump: rzecz gustu
gra nie warta świeczki
A to akurat potwierdzam
Bump: Zapomnialem dodac - u mnie jest zestaw 2+1 (2 glosniki przod i sub). nie mam 4 sztuk pod radio. Są dwie sztuki i radio daje rade napedzac. Pewno przy 4 sztukach by był problem.
A no widzisz a na 4 może być lipton. A co o tej skrzyni myślicie ?
Co ty kolego mówisz ?? Ja mam oryginalne fordowskie radio , dodałem konwerter RCA żeby podłączyć suba , włożyłem w drzwi zestaw odseparowany magnata i działa . Tylko że teraz chcę zmienić na lepsze. Hertze też oryginał pociągnie ale będzie słabiej grało.
pogorszyłeś cos co i tak było kiepskie
marel12467 30-09-2012, 17:14 pogorszyłeś cos co i tak było kiepskie
No nie zgodzę się z tobą bo 100 razy lepiej gra niż seryjne głośniki a konwerter wzmacnia dodatkowo sygnał.
No nie zgodzę się z tobą bo 100 razy lepiej gra niż seryjne głośniki a konwerter wzmacnia dodatkowo sygnał.
hmm , pierwsze słyszę , żeby konwerter wzmacniał sygnał , po drugie fabryczne głosniki sa również kiepskie, więc wymiana je na jakieś powiedzmy rozsądne da poprawę , więc stąd Twoje odczucia ,
marel12467 30-09-2012, 21:45 hmm , pierwsze słyszę , żeby konwerter wzmacniał sygnał , po drugie fabryczne głosniki sa również kiepskie, więc wymiana je na jakieś powiedzmy rozsądne da poprawę , więc stąd Twoje odczucia ,
Tak konwerter RCA ( 100W) wzmacnia sygnał.
Konwerter umożliwia zamianę sygnału o wysokim poziomie (Hi) bezpośrednio z wyjścia głośnikowego np. odtwarzacza samochodowego, na sygnał poziomu niskiego (Lo) do podłączenia wzmacniacza przez złącza RCA.
Konwerter posiada regulację dwoma potencjometrami. Regulowana jest siła sygnału na wyjściu RCA. Poprzez regulację możemy zwiększyćgłośność na wyjściu wzmacniacza. Konwerter można zastosować również w wielu radiach w których są już zajęte wyjścia RCA, a chcemy podłączyć dodatkowe urządzenie zewnętrzne.
Tak konwerter RCA ( 100W) wzmacnia sygnał.
Konwerter umożliwia zamianę sygnału o wysokim poziomie (Hi) bezpośrednio z wyjścia głośnikowego np. odtwarzacza samochodowego, na sygnał poziomu niskiego (Lo) do podłączenia wzmacniacza przez złącza RCA.
Konwerter posiada regulację dwoma potencjometrami. Regulowana jest siła sygnału na wyjściu RCA. Poprzez regulację możemy zwiększyćgłośność na wyjściu wzmacniacza. Konwerter można zastosować również w wielu radiach w których są już zajęte wyjścia RCA, a chcemy podłączyć dodatkowe urządzenie zewnętrzne.ha ha , dobre a skąd to 100W bierzesz w urządzeniu wielkości paczki fajek ... ???
marel12467 01-10-2012, 10:09 ha ha , dobre a skąd to 100W bierzesz w urządzeniu wielkości paczki fajek ... ???
Poczytaj trochę na ten temat a się dowiesz . Pozdrawiam :)
Poczytaj trochę na ten temat a się dowiesz . Pozdrawiam kolego nie muszę czytać o czymś , czym się zajmuje ;)
http://allegro.pl/hw-energetic-hlc-2-konwerter-sygnalu-glosniki-rca-i2602949511.html
występuje z regulacją sygnału , który idzie z radia z wysokiego wyjścia (głosnikowego) w celu zredukowania zakłóceń i mocy sygnału , a nie dodatkowego wzmocnienia , wyraźnie jest napisane dla radioodtwarzaczy o mocy do 2x50W ,
i tłumacze Ci po raz kolejny, ze jest to kiepskie rozwiazanie ...
marel12467 01-10-2012, 22:11 kolego nie muszę czytać o czymś , czym się zajmuje ;)
http://allegro.pl/hw-energetic-hlc-2-konwerter-sygnalu-glosniki-rca-i2602949511.html
występuje z regulacją sygnału , który idzie z radia z wysokiego wyjścia (głosnikowego) w celu zredukowania zakłóceń i mocy sygnału , a nie dodatkowego wzmocnienia , wyraźnie jest napisane dla radioodtwarzaczy o mocy do 2x50W ,
i tłumacze Ci po raz kolejny, ze jest to kiepskie rozwiazanie ...
Jak dla mnie jest 100x lepiej , teraz zmienię radio na DEH-1400ubb Pionka to wywalę konwerter RCA
Złotym środkiem jest zakup u_Dimension El Comp 6 , a tylne drzwi możesz całkowicie odpuścić , jesli nikogo tam nie wozisz , montując tam głośniki zepsujesz sobie tylko scene ...
czy ktoś montował te głośniki pod same radio ford 6000cd? i może podzielić się wrażeniami?:)
Tomi1000 24-05-2019, 19:36 Kolego odkopałeś 7 (siedem) letni temat... Tak stare kotlety już dawno zgniły...
no tak, zasugerowałem się tym że model tych głośników jest dalej dostępny w sprzedaży choć to już teraz pewnie inny sprzęt niż 7 lat temu :) wracając do tematu jakie głośniki w dzisiejszych czasach można zainstalować pod radio 6000cd żeby poprawić jakość dźwięku ( obecnie oryginalne głośniki papierowe)?
Tomi1000 27-05-2019, 18:13 Poszukać oryginałów premium z niebieską membraną 25W.
Wymienić radio.
dzięki Kolego za pomoc. rada okazała się trafna, w porównaniu do papierowych głośniki z premium wypadają dużo lepiej.
|
|