Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Fabryczna nawigacja - wersja 2012

baxxterhp
01-10-2012, 09:51
Witam, czy ktoś z forumowiczów posiada nowego Focusa z fabryczną nawigacją z roku 2012?

fokan
09-12-2012, 18:04
Witam,

Ja posiadam, pzdr

skylla1
09-12-2012, 18:15
Jak wygląda sprawa aktualizacji mapy?

fokan
09-12-2012, 18:25
Myślę, że na dzień dzisiejszy ASO i kilkaset złotych, mapy są na karcie SD nie wiem jak wygląda sprawa ewentualnego pożyczenia od znajomego i wykonania kopii mapy.

tedi_k
09-12-2012, 18:54
Panowie - szukajka się kłania... Każdy kolejny nowy właściciel pyta o to samo!
Nie ma pojęcia "aktualizacji" - po prostu kupuje się nową mapę na karcie SD a starą kartę SD można sprzedać. Aktualnie TomTom wyznaczył cenę mapy na poziomie ok. szęśćset-kilkasdziesiąt złotych za kartę z mapą.
Karty nie są "przywiązane" do urządzenia i są nie kopiowalne!!! Żadne umawianie się z kolegą na piwo nie daje możliwości cieszenia się "lepszym pokryciem Polski"...

baxxterhp
10-12-2012, 09:10
Panowie - szukajka się kłania... Każdy kolejny nowy właściciel pyta o to samo!
Nie ma pojęcia "aktualizacji" - po prostu kupuje się nową mapę na karcie SD a starą kartę SD można sprzedać. Aktualnie TomTom wyznaczył cenę mapy na poziomie ok. szęśćset-kilkasdziesiąt złotych za kartę z mapą.
Karty nie są "przywiązane" do urządzenia i są nie kopiowalne!!! Żadne umawianie się z kolegą na piwo nie daje możliwości cieszenia się "lepszym pokryciem Polski"...

Skąd wiadomo, że są niekopiowalne? Może wystarczy podmienić mapy a resztę zostawić tak jak jest

fokan
10-12-2012, 09:35
Skąd wiadomo, że są niekopiowalne? Może wystarczy podmienić mapy a resztę zostawić tak jak jest

Powiedzmy sobie szczerze, że poziom cen "zachodni" jak za aktualizację mapy jest w przeliczeniu na polską siłę nabywczą pieniądza ok 3x większy niż powinien wynosić i wszyscy o tym wiedzą. Uczciwa cena za aktualizację powinna oscylować w granicach 200 zł. Panowie nawet byście mieli dochody na poziomie 15.000/50.000 czy tam ile miesięcznie pomyślcie, że nasi zachodni sąsiedzi nie są tak jak my dymani w tył z cenami jak my w pl.

Z przykrością i ubolewaniem liczę na możliwość skopiowania karty z mapami

tedi_k
10-12-2012, 13:08

Jak nie chcesz wierzyć tym co wiedzą to możesz sam próbować...:one: Powodzenia! :569: Przed podjęciem prób możesz sobie najpierw zrobić doktorat z systemu DRM zaimplementowanego sprzętowo w kartach SD (ochrony przed kopiowaniem treści chronionej prawami autorskimi) - jeszcze raz powodzenia!:569:

alex2006
16-12-2012, 12:12
Jak nie chcesz wierzyć tym co wiedzą to możesz sam próbować...:one: Powodzenia! :569: Przed podjęciem prób możesz sobie najpierw zrobić doktorat z systemu DRM zaimplementowanego sprzętowo w kartach SD (ochrony przed kopiowaniem treści chronionej prawami autorskimi) - jeszcze raz powodzenia!:569:

Dziwne to co piszesz;)Ja bez problemu znalazłem sposoby na "uruchomienie nawigacji" na kilku forach o różnej tematyce w dziale-"Nawigacje seryjne w samochodach":lol:(Dostępne kraje na karcie SD:
Austria, Andora, Belgia, Szwajcaria, Czechy,
Niemcy, Dania, Hiszpania, Francja, Finlandia,
Wielka Brytania, Grecja, Węgry, Włochy, Irlandia, Luksemburg,
Norwegia, Holandia, Portugalia, Polska, Słowacja, Szwecja, Turcja,).Jest nawet dokładna instrukcja jak zainstalować na karcie.Co prawda ja nie mam Focusa III ale jak bym miał to na pewno bym coś pokombinował z navi.Korzystam od 5 lat z Automapy i nigdy mnie nie zawiodła.

Co do ochrony przed kopiowaniem-jak widzisz na wszystko są sposoby.

tedi_k
16-12-2012, 15:08
Zawsze możesz zapytać kogoś, czy mu się udało...:one: Tylko aby był koniecznie z Forda a nie VW, Audi albo innej Skody...
Liczą się tylko Fordy! Powodzenia!!!
No i proszę nie porównuj AutoMapy (nie ma żadnego zabezpieczenia przed kopiowaniem poza instalacją w oparciu o kod instalacyjny...) ze sprzętowym zabezpieczeniem karty SD... Proszę nie rozśmieszaj mnie...:diabel2:

Zawsze możesz poczytać wynurzenia takich jak Ty "zapaleńców" na przykład tutaj: http://gpsunderground.com/forum/ford/1678-ford-western-europe-turkey-2010-a.html . Tylko poczytaj od pierwszego aż do ostatniego postu, pomijając posty autorów (tak jak Ty) "co to nie mają urządzenia ale wiedzą jak by można zrobić"...

A poza tym - podaj trochę więcej danych o sobie - pochwalimy się różnym zainteresowanym jak to sprawnie idzie Ci korzystanie z informacji na "stosownych portalach":568:8)

alex2006
16-12-2012, 16:31
Zawsze możesz zapytać kogoś, czy mu się udało...:one: Tyko aby był koniecznie z FF3 a nie VW, Audi albo innej Skody...
Liczą się tylko Fordy! Powodzenia!!!
No i proszę nie porównuj AutoMapy (nie ma żadnego zabezpieczenia przed kopiowaniem poza instalacją w oparciu o kod instalacyjny...) ze sprzętowym zabezpieczeniem karty SD... Proszę nie rozśmieszaj mnie...:diabel2:

tedi_k-nie mam po co się z Tobą spierać.Przecież jesteśmy na forum o Fordach,a nie o"VW, Audi albo innej Skody...".Mi ta mapa nie jest do niczego potrzebna,ale pisanie,że się NIE DA nie ma sensu.Napisałem,że ja używam Automapy,a nie porównywałem jej z nawigacją do forda:lol:Nie będę tu podawał linków ani uprawiał"piractwa"-na szybko po przeczytaniu twojego postu zajrzałem w kilka miejsc(no przecież nie Google)i bez problemu znalazłem dyskusję na temat MAPY FORDA na kartę SDHC.Jak widać"sprzętowe zabezpieczenie karty sd"zostało złamane.
1sze-forum-taki temat:
Ford SD Navigation Western Europe SD Sat Nav (V2) 2012
materiał do pobrania +instrukcja instalacji na WŁASNEJ karcie SDHC
2-forum-taki temat:
Ford Navigation Western Europe SD Sat Nav v2 5 German
podobnie matriał+instrukcja+dyskusja użytkowników
3-forum-polskie-taki temat:
Nawigacja Ford na kartę sd 2012
pliki+instrukcja.

Czy to działa?Pewnie działa.Nie mam podstawy przypuszczać,że nie działa.Korzystam z tego forum nie tylko w dziedzinie nawigacja nigdy się nie zawiodłem.

Nie wiem po co Ci więcej informacji o mnie?????????????????
W wywiadzie pracujesz czy co?g:D

tedi_k
16-12-2012, 16:38
No to jeszcze raz - podałem Ci wątek z autorem owej instrukcji - autor pisze, że ona po prostu nie działa i już... Możesz sam sprawdzić jak autorowi instrukcji nie wierzysz...

Linków z dobrymi tytułami mogę Ci podać 100... Moja prośba do Ciebie dotyczyła czego innego - podaj namiary na JEDNEGO użytkownika, któremu udało się uruchomić kopię karty. Powodzenia!:569:

Jestem informatykiem i zawodowo interesują mnie tacy, co to "potrafią"... Jestem przywiązany do zarabiania na efektach mojej pracy i pracy moich kolegów...

alex2006
16-12-2012, 18:51
Jestem informatykiem i zawodowo interesują mnie tacy, co to "potrafią"... Jestem przywiązany do zarabiania na efektach mojej pracy i pracy moich kolegów...

Szanuję Ciebie jak i twoje zaangażowanie na tym Forum:one:
Rozumiem Twoją determinację:one:Nie miałem zamiaru nikogo obrażać a ty wymyślasz mi od "zapaleńców"(nie obrażam sięg;)).Zrozum-nie namawiam nikogo do piractwa-sam używam LEGALNEJ AUTOMAPY(zarejstrowana jest na firmę w której pracuję-dostałem z telefonem od Orange o nazwie SPV M650-telefon padł a mapkę mam teraz na MIO 360).Skoro twierdzisz,że się nie da-to ci wierzę.Tak jak napisałem-nie mam Focusa III więc nie mogę sprawdzić.Pewnie nie da się skopiować"przy piwie"z karty kolegi na swoją kartę,ale jak do tej pory "nie działa"to uwierz-w końcu zacznie działać.Są ludzie którzy to złamią(lub już złamali-"zapaleńcy" jak ich nazywasz)-ja do nich nie należę.W linku który podałeś tylko 7 ostatnich wypowiedzi pochodzi z tego roku w tym ostatni z 25 listopada.Ja ma info z 3.12.12. że działa.

A po za tym moim zdaniem nie warto zamawiać oryginalnej navi wbudowanej w deskę.Dodatkowe urządzenie na szybie chyba aż tak bardzo nie jest kłopotliwe-a na pewno tańsze.g:D

Podkreślam jeszcze raz:Nie zamierzam łamać kodów ani namawiać kogokolwiek do korzystania z nielegalnego oprogramowania!!!

Uff.Naklikałem tego trochę:lol:tedi_k-strzłaka i do następnego razu.;)

tedi_k
16-12-2012, 19:04
Jak napisałem wyżej - JEDEN dowód wystarczy, że się da. W krańcowym przypadku weryfikacja takich działań zawsze następuje na ebayu albo allegro - brak propozycji nabycia stanowi ostateczny dowód, że się nie da. Nawet Chińczycy na tym padli.

I niech tak zostanie.

"Zapaleniec" to nie termin obraźliwy tylko opis determinacji.
Używanie legalnych produktów uważam za normalne - więc nie będę gratulował...

Pozdrawiam i życzę wszelkiej pomyślności i zdrowia z okazji Świąt!:D:D:one:

TBomek
01-12-2015, 09:18
Z góry przepraszam jeśli kogoś urażę za odkopanie tematu, ale sprawa jest dla mnie nadal aktualna. Dlatego nie będę zakładał nowego tematu, tylko zapytam tutaj, czy coś się z mieniło od tego czasu?
Czy można wgrać alternatywną mapę, bądź całe oprogramowanie z mapą do oryginalnej nawigacji w focusie z 2012r. ?

tedi_k
01-12-2015, 10:26
Nie.

marekdar
02-12-2015, 14:53
No to powiedzcie mi dlaczego pracownik salonu (w momencie odbioru nowego Focusa) na pytanie: Jak mogę uaktualniać mapy w Sync 2 odpowiedział że muszę przynieść swoją kartę SD w celu wgrania aktualnych map?! Czy to jego niekompetencja? Niedoinformowanie? A może cwaniaki... Eeee lepiej nie gadać

tedi_k
02-12-2015, 15:48
...Jak mogę uaktualniać mapy w Sync 2 odpowiedział że muszę przynieść swoją kartę SD w celu wgrania aktualnych map?! ...

A widziałeś dopisek na na karcie z mapą navi do Sync2 - czerwonymi literami "READ ONLY"? Te karty są specjalnie produkowane pod Forda (mają niestandardową pojemność ok. 44GB i są niezapisywalne). Co do kompetencji nie będę się wypowiadał...:roll:

marekdar
03-12-2015, 09:15
Oczywiście. Cała ta karta ma pojemność 48GB i ma założone dwie partycje. jedna o poj. 15MB widziana jest jako niewykorzystana i pusta, druga zaś zajęta jest przez dane. Kartę można kopiować, klonować, dublować itp, dane także można kopiować, przenosić na inne karty i robić z nimi co się tylko podoba poza jednym: użyć ich w nawigacji. Takiej skopiowanej czy inaczej spreparowanej karty Sync 2 nie widzi i każe włożyć aktywną kartę SD.
Z taką polityką nie zgadzam się i uważam, że prawa autorskie ocierają się o zbójeckie prawa ale to nie ten wątek i nie będę się tu rozpisywał.

guernsey
24-03-2021, 17:51
Hej! Mam pytanie do osób, które korzystają z Navi, nie wiem jak nazwa->, oryginalnej w FF mk3. Kupiłem sobie taką fokę(2012)
i tak się zastanawiam czy kupić kartę SD opisaną jako tomtom 2020 i że do Kugi, Foki itd. Do tej pory w FF1 miałem telefon z Navi i czy taka mapa z karty pokazuje podobnie, czy olać temat i zostać przy telefonie. Navi Sony nie Sync, zmieniać nie będę a pokazywanie "kresek" za 160 złotych do szczęścia nie jest mi potrzebne. Pozdrawiam i szerokości.

TBomek
26-03-2021, 07:53
Ja przez kilka lat aktualizowałem mapy w fordzie a i tak korzystam z telefonu. Szkoda kasy, można wymienić na radio z androidem, albo najlepiej zostawić jak jest i korzystać z telefonu.